«Ήρωας εργασίας» …στον καπιταλισμό
Το παράσημο του «Ήρωα της σοσιαλιστικής εργασίας»
Και τι δεν μηχανεύεται η αστική τάξη της Ρωσίας για την ενίσχυση της εξουσίας της. Χωρίς δισταγμό επιδιώκει να καπηλευτεί τα ισχυρά φιλοσοβιετικά αισθήματα του ρωσικού λαού.
Έτσι ξεκίνησε με την εκμετάλλευση της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης της ΕΣΣΔ, που τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Μάη, επιδιώκοντας βέβαια να περάσει τα δικά της μηνύματα του αστικού πατριωτισμού. Στη συνέχεια πέρασε στην εκμετάλλευση της δημοφιλίας του Ι. Στάλιν. Βλέποντας πως η αντισταλινική προπαγάνδα, που εντάθηκε επί «περεστρόικας», μετά το 1985 και κράτησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, σταμάτησε να αποδίδει, έκανε «στροφή 180 μοιρών». Αλλά κι εδώ επιδιώκει να αποσπάσει τον Στάλιν από το κόμμα των μπολσεβίκων και τη σοβιετική σοσιαλιστική εξουσία, παρουσιάζοντάς τον ως «αναμφισβήτητα μεγάλο κρατικό ηγέτη». Δηλαδή, αποστεωμένα από τις συνθήκες, από το κόμμα των κομμουνιστών και τους σοσιαλιστικούς θεσμούς εξουσίας, μέσα από τους οποίους αυτός αναδείχτηκε.
Το νέο «κατόρθωμα»
Εκεί πια που η εφευρετικότητα της αστικής τάξης της Ρωσίας έφτασε στο απόγειο είναι η καθιέρωση, με προεδρικό διάταγμα του Βλ. Πούτιν, του παράσημου για τον «Ήρωα της εργασίας».
Να θυμίσουμε πως στα χρόνια του σοσιαλισμού, στα πλαίσια της σοσιαλιστικής άμιλλας, που είχε αναπτυχθεί στη βάση του σταχανοφικού κινήματος, βραβεύονταν κάθε χρόνο πρωτοπόροι εργάτες, αλλά και επιστήμονες, που όχι απλώς έπιαναν τα σοσιαλιστικά πλάνα, που έθετε η κεντρικά σχεδιασμένη σοβιετική οικονομία, αλλά πρότειναν ή και εφάρμοζαν πρωτοπόρες μεθόδους για την ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας.
Το παράσημο αυτό δινόταν από τα 1938 έως και τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 και σ’ αυτά τα χρόνια μ’ αυτό είχαν βραβευτεί πάνω από 20 χιλιάδες Σοβιετικοί πολίτες.
Στις 29 Μάρτη 2013 ο Βλ. Πούτιν, με διάταγμά του, καθιερώνει το νέο παράσημο του «Ήρωα της εργασίας», που θα απονέμεται σε Ρώσους πολίτες που «έχουν επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα στη δημόσια, κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, έχουν κάνει μια σημαντική συμβολή στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της βιομηχανικής και γεωργικής παραγωγής, των μεταφορών, κατασκευών, της επιστήμης, του πολιτισμού, της παιδείας και της υγείας, καθώς και σε άλλους τομείς».
Μάλιστα το παράσημο θα έχει ακριβώς την ίδια μορφή με αυτό του «Ήρωα της σοσιαλιστικής εργασίας», δηλαδή θα έχει τη μορφή του πεντάγωνου αστεριού, με τη διαφορά πως στο κέντρο, αντί για σφυροδρέπανο, θα έχει το δικέφαλο αετό της αστικής Ρωσίας.
Αλίμονο, βέβαια, αν άφηναν και το σφυροδρέπανο! Τότε σίγουρα δεν θα δυσφορούσαμε μονάχα εμείς, αλλά και οι Ρώσοι καπιταλιστές, δισεκατομμυριούχοι, που τώρα θα κάνουν «ουρά» για την παραλαβή του νέου παράσημου. Άλλωστε, πάνω στη δική τους κερδοφορία στηρίζεται πλέον το οικοδόμημα της σημερινής καπιταλιστικής οικονομίας της Ρωσίας.