4 Ιουν 2014

Να, πως εννοούν οι «αριστεροί» τη «συνεργασία της Αριστεράς»...

 Να, πως εννοούν οι «αριστεροί» τη «συνεργασία της Αριστεράς»...


Οι μεθοδεύσεις των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών» (ΔΕΗ) κατά τη συγκρότηση του προεδρείου του Σωματείου
Τη Δευτέρα, κατά τη συγκρότηση του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψαν για μια ακόμα φορά το πραγματικό τους πρόσωπο.
Τι κι αν το αποτέλεσμα των εκλογών του ΣΕΗ ανέδειξε τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» (ΔΕΗ) για μια φορά ακόμα σε πρώτη δύναμη, με 7 έδρες, επιβραβεύοντας τη συνεπή και αγωνιστική της στάση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μισθωτών ηθοποιών, των ανέργων, των μικροποσοστούχων, των μικρών ομάδων, απέναντι στην υπονόμευση των δικαιωμάτων των ηθοποιών από την απερχόμενη διοίκηση του ΣΕΗ.
Τι κι αν η ΔΕΗ, σεβόμενη την απόφαση του κλάδου, πρότεινε η νέα σύνθεση του προεδρείου του ΔΣ να είναι αναλογική και αντιπροσωπευτική, δηλαδή η κάθε παράταξη να εκπροσωπείται σε αυτό, ανάλογα με τη δύναμη που της έδωσαν στις εκλογές.
Τι κι αν, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΕΗ, καταψηφίστηκε από τον κλάδο στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση ο Διοικητικός Απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης.
Η «Κίνηση Ηθοποιών» (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ), σε αγαστή συνεργασία πάντα με τους «Ενωμένους Ηθοποιούς» (δήθεν ανεξάρτητοι, που υποστηρίζουν την κυβερνητική και εργοδοτική πολιτική) το είχαν και πάλι στημένο το παιχνίδι. Μοιράστηκαν, όπως είχαν κάνει και την προηγούμενη διετία, τις θέσεις του προεδρείου και στην πρώτη δύναμη δεν επέτρεψαν να έχει θέση, αγνοώντας έτσι την εντολή του κλάδου.
Το νέο προεδρείο έχει ως εξής: Πρόεδρος: Δημήτρης Παλαιοχωρίτης. Α' Αντιπρόεδρος: Ταξιάρχης Χάνος. Β' Αντιπρόεδρος: Υρώ Μανέ. Γεν. Γραμματέας: Νίκος Χατζόπουλος. Αν. Γεν. Γραμματέας: Αργύρης Ξάφης. Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων: Αργύρης Ξάφης. Ταμίας: Σπύρος Μπιμπίλας. Έφορος: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Αν. Ταμίας: Τέτα Κωνσταντά. Γραμματέας Θεάτρου και Αντεπιστέλλον Μέλος ΟΕΘ: Σπύρος Μπιμπίλας. Σύμβ. Ασφάλισης και Περίθαλψης: Τέτα Κωνσταντά. Σύμβ. ΔΗΠΕΘΕ: Ζωή Ρηγοπούλου. Σύμβ. Ελευθέρων και Επιχορηγούμενων Θεάτρων: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Σύμβ. Κρατικών Θεάτρων: Γεράσιμος Γεννατάς. Γραμμ. Οπτικοακουστικού: Ζωή Ρηγοπούλου. Σύμβ. Κινηματογράφου: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Σύμβ. Ραδιοτηλεόρασης: Τέτα Κωνσταντά. Μέλη: Δημήτρης Αντωνιάδης, Αλεξία Γαβρίλη, Λίλα Καφαντάρη, Νίκος Καραγεώργης, Νίκος Μόσχοβος, Βασίλης Σεϊμένης, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου.


Οι καθαρίστριες καταγγέλουν εκφοβισμό και εξύβριση απο μέλη της ΧΑ (Video)

Οι καθαρίστριες καταγγέλουν εκφοβισμό και εξύβριση απο μέλη της ΧΑ (Video)


Μέλη της Χρυσής Αυγής φορώντας και τα αντίστοιχα γνωστά μαύρα μπλουζάκια τους ή μπουφάν με το σήμα κατατεθέν πάνω τους, το πρωί της Τετάρτης, περιφέρονταν κοντά στην κατάληψη που έχουν κάνει οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, ενω σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το συντονιστικό τους όργανο, οι "φουσκωτοί" του ακροδεξιού κόμματος απειλούσαν τις απολυμένες γυναίκες και τις έβριζαν. Μάλιστα, οι καθαρίστριες εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Από το πρωί, ομάδες Χρυσαυγιτών περιφέρονται γύρω από τον χώρο που πραγματοποιείται η καθιστική διαμαρτυρία μας, βρίζοντας και απειλώντας. Μια μέρα μετά την επίθεση των δυνάμεων της κρατικής καταστολής και τους τραυματισμούς, εμφανίστηκαν και οι παρακρατικές ομάδες να μας τρομοκρατήσουν ελπίζοντας πως θα μας αναγκάσουν να γυρίσουμε στα σπίτια μας, φοβισμένες και ταπεινωμένες. Πιστή στο ρόλο της η θρασύδειλη εγκληματική συμμορία εμφανίζεται σαν το μακρύ χέρι της εξουσίας, πάντα ενάντια στους εργατικούς αγώνες τρομοκρατώντας απολυμένες γυναίκες. Ας γνωρίζουν οι καθοδηγητές τους πως οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες δεν θα υποχωρήσουν, δεν θα γυρίσουν στα σπίτια τους αλλά στις δουλειές τους. Προειδοποιούμε τη κυβέρνηση πως από εδώ και πέρα αναλαμβάνει ακέραια τη ευθύνη για την σωματική ακεραιότητα των διαμαρτυρόμενων καθαριστριών. Καλούμε τέλος τους εργαζόμενους και ανέργους, τις νέες και τους νέους να πλαισιώσουν ακόμη πιο δυναμικά περιφρουρώντας το χώρο της διαμαρτυρίας."
Το Συντονιστικό των απολυμένων καθαριστριών 4-6-2014


Είναι τελικά η Νέα Δημοκρατία η... «σοβαρότερη Χρυσή Αυγή»;

 Είναι τελικά η Νέα Δημοκρατία η... «σοβαρότερη Χρυσή Αυγή»;


"Χρυσαυγίτες με κοστούμια". 
Θυμάστε την περίφημη φράση του παπαγάλου του ΣΚΑΪ Μπάμπη Παπαδημητρίου περί μιας «σοβαρότερης Χρυσής Αυγής» που θα μπορούσε πιθανόν να μετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό; Κάτι ήξερε ο Μπάμπης. Μόνο που όπως αποδεικνύεται η σοβαρότερη Χρυσή Αυγή είναι ήδη ένα με τη Νέα Δημοκρατία. Αρκεί να κοιτάξουν στον καθρέφτη ορισμένα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, και θα δουν τους σοβαρότερους χρυσαυγίτες.

Εν αρχή ήταν ο «αντικομμουνιστής» Μπαλτάκος.

Σήμερα, ο φυρερίσκος των Ναζί χρυσαυγιτών Μιχαλολιάκος έκανε λόγο μέσα στη Βουλή για συνομιλίες του στενού συνεργάτη του Σαμαρά Γιώργου Μουρούτη με χρυσαυγίτες. Το ίδιο επικαλέστηκε και για δύο υπουργούς της ΝΔ που δεν κατονόμασε. Για όσους δεν ξέρουν, ο Μουρούτης είναι ο λεγόμενος «μονταζιέρας» της Συγγρού. Δεξί χέρι του πρωθυπουργού, όπως ο αντικομμουνιστής Μπαλτάκος, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της γαλάζιας προπαγάνδας που κοροϊδεύει ψιλό γαζί τους ψηφοφόρους-χαϊβάνια της λαϊκής δεξιάς.


Η άλλη «αποκάλυψη» - σιγά το νέο - ήρθε απ' τον χρυσαυγίτη βουλευτή Χρ. Παππά (αυτόν που στο σπίτι του βρέθηκε ολόκληρο... μουσείο για τον Χίτλερ και τα SS). Τι είπε ο μυστακοφόρος νοσταλγός του Αδόλφου; Να τι είπε ο Παππάς από το βήμα της Βουλής σήμερα:

«Ο Άδωνις Γεωργιάδης μου είπε: προτιμώ ο γιος μου στα δεκαέξι του να είναι χρυσαυγίτης παρά Συριζαίος και κομμουνιστής». Και συνέχισε: «είχατε πολλούς Μπαλτάκους σε διατεταγμένη υπηρεσία για την προσέγγιση της Χρυσής Αυγής. Αν τους ψάξετε θα πρέπει να διαλύσετε τη μισή κοινοβουλευτική σας ομάδα».

Μήπως τελικά άδικα έψαχναν την «σοβαρότερη Χρυσή Αυγή»; Μήπως έκαναν τάχα πως δεν ξέρουν; Μήπως, σε τελική ανάλυση, η σοβαρότερη Χρυσή Αυγή είναι η ίδια η Νέα Δημοκρατία; Οι φασίστες και οι αντικομμουνιστές άλλωστε έχουν την ίδια απεχθή πολιτική μούρη.

Άκου να δεις

 Άκου να δεις

..πώς έχει το πράγμα. Όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αυθεντικοί κουκουέδες σε αντίθεση με το σύγχρονο κκε που κάνει τροτσκιστική στροφή στην καριέρα του, λούζονται κατά μία έννοια αυτά που χλευάζουν και αντιμετώπιζαν περίπου το ίδιο δίλημμα με τους παλιούς, κακούς τροτσκιστές και τη στάση τους απέναντι στη σοβιετική ένωση. Ήταν εργατικό, εκφυλισμένο κράτος ή μήπως κρατικός καπιταλισμός; Χαμένη υπόθεση ή αναστρέψιμη κατάσταση; Έπρεπε να κάνουν εισοδισμό και φράξιες στα κόμματα της κομιντέρν ή να έχουν διαφορετική κι αυτόνομη οργανωτική δομή; Να υπερασπιστούν κριτικά τη σοβιετία ή να την τσουβαλιάσουν με τις καπιταλιστικές χώρες; Και να την υπερασπιστούν σε περίπτωση πολέμου ή να κηρύξουν στάση ντεφετισμού για να αξιοποιήσουν την κατάσταση και να ανατρέψουν τη γραφειοκρατική ηγεσία;

Κι ερχόμαστε έτσι στο σήμερα. Όπου με αφορμή τις εκλογές και τη στάση που έπρεπε να κρατήσει η.. «κομμουνιστική αντιπολίτευση» απέναντι στο κόμμα, ξεκίνησε ένας πολύμορφος διαδικτυακός διάλογος από κάθε πιθανό μετερίζι (ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και κάπου αλλού), όπου γενική συνισταμένη και κοινή αφετηρία ήταν η πολεμική στην πολιτική γραμμή του κουκουέ από τη σκοπιά του προγράμματος του 15ου, του ααδμ, κτλ, αλλά υπήρχε διαφωνία για το δια ταύτα: πρέπει να στηρίξουν εκλογικά το κκε, ως πρωτοπορία της εργατικής τάξης; Ή μήπως έτσι δικαιώνουν τους «γραφειοκράτες της ηγετικής κλίκας» και την πολιτική στροφή που πρέπει να αποδοκιμαστεί και να καταψηφιστεί; Ποιο από τα δύο συνιστά μεγαλύτερη προδοσία για την επαναστατική υπόθεση; Τι σηματοδοτούσε η (κάτι σαν) –ή τέλος πάντων κριτική- δήλωση στήριξης 17 πρώην κομματικών μελών; Και τι σήμαινε η ανακοίνωση του εα που ευχόταν καλή επιτυχία στους φίλους του που ήταν υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές; Συμπεριλαμβάνεται πχ σε αυτούς και το ψηφοδέλτιο του συριζαίου δρίτσα στον πειραιά, όπου συμμετείχε κι ένας μέχρι πρότινος δημοσιογράφος του ρίζου;

Παρεμπιπτόντως, από τη δήλωση στήριξης με τις 17 υπογραφές, που δημοσιεύτηκε στη νέα σπορά, το πιο γνωστό ίσως όνομα ήταν αυτό του γιάννη σφυρή, παλιού μέλους της κετουκε και υπεύθυνου αγροτικής οικονομίας, αν δεν κάνω λάθος, που είχε διατυπώσει ανοιχτά κάποιες διαφωνίες του στον προσυνεδριακό διάλογο του 18ου. Κι υπέγραψε προεκλογικά άλλο ένα κείμενο στήριξης του κουκουέ από τον κλάδο των γεωπόνων, που δημοσιεύτηκε και στο ριζοσπάστη. Δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η σχέση του σφυρή με τους νεοσπορίτες –που στα πρώτα κείμενά τους δήλωναν μέλη και στελέχη του κκε. Δείχνει πάντως, ακόμα και με αυτόν τον απλό τρόπο, πως πρώην από πρώην διαφέρει. Και το διαζύγιο με το κόμμα, όσο επώδυνο κι αν είναι, δε σημαίνει πως πρέπει να φτύνουμε το παρελθόν μας και να το διαγράφουμε, δρώντας με ψυχολογία απατημένου εραστή που καταριέται την πρώην του.

Και κάτι ακόμα, παρεμπιπτόντως, που συνδέεται εν μέρει με το εισαγωγικό μέρος. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του βασίλη λιόση (και πάλι από τις εκδόσεις κψμ, που έχουν μια αναφορά στον ευρύτερο χώρο του ναρ) για την κομιντέρν και τα κοινωνικοπολιτικά μέτωπα. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορεί να σταθεί κανείς {από την εισαγωγή του πι-πι(!) που διαφωνεί σε βασικά ιστορικά συμπεράσματα με το συγγραφέα κι αναφέρει κάπου τις «επονείδιστες δίκες της μόσχας –sic- μέχρι τη μεροληπτική κριτική απέναντι στο κκε ή τη βολική παράλειψη των αποφάσεων του 3ου συνεδρίου της κδ για το ζήτημα της εργατικής κυβέρνησης}, επιφυλάσσομαι όμως να τα δούμε καλύτερα σε μια μελλοντική ανάρτηση.


Το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως ο λιόσης χαρακτηρίζει έμπλεες αντιφάσεων και παλινωδιών τις αποφάσεις του 5ου και του 6ου συνεδρίου της διεθνούς κι εξετάζει κριτικά την πορεία της. Κάτι που είναι απολύτως θεμιτό, αρκεί να ισχύει ως μέτρο και σταθμό για κάθε προσέγγιση και να μην υποκαθίσταται επιλεκτικά με φωνές περί προδοσίας, τροτσκιστικής στροφής, κτλ. Γιατί, εάν εξαιρέσουμε το 7ο συνέδριο που χάραξε την τακτική των αντιφασιστικών λαϊκών μετώπων, η αξιολόγηση των συνεδρίων της κομιντέρν από το λιόση δε διαφέρει δραματικά από την τροτσκιστική προσέγγιση, που σταματά να αναγνωρίζει το συνεπή επαναστατικό χαρακτήρα της κδ μετά τα τέσσερα πρώτα συνέδριά της και το θάνατο του λένιν.

Δεν είμαι σίγουρος πάντως αν πρέπει να ταυτίζουμε πλέον το λιόση με τον εργατικό αγώνα. Η γενική αίσθηση που αποκομίζω το τελευταίο διάστημα –αν και μπορεί φυσικά εντελώς εσφαλμένη- είναι πως ο οργανικός δεσμός που υπήρχε σαφώς μεταξύ του κορδάτου (σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης) και της ιστοσελίδας του εα είτε δοκιμάζεται είτε έχει διακοπεί. Κι η κριτική που μπορεί να ασκούσε ο λιόσης ή ο καλτσώνης στο κόμμα, όσο μεροληπτική ή λανθασμένη κι αν είναι, δε νομίζω πως έχει σχέση με την χυδαία αξιοποίηση του θανάτου εκλεκτών συντρόφων και στελεχών του κκε, όπως του τσίγκα και του κολοζώφ, ή κάποια αντίστοιχα χαρακτηριστικά της.. «δεύτερης γενιάς» του εα. Ξανατονίζω πως αυτή είναι απλώς δική μου αίσθηση, σε επίπεδο εικασιών κι υποθέσεων, που μπορεί να πέφτει τελείως έξω, αλλά κρίνω σκόπιμο να την αναφέρω, ως έχει.

Αυτό που φαίνεται επίσης είναι πως ένα κομμάτι τουλάχιστον του εα το απασχόλησε ή το απασχολεί ακόμα το ενδεχόμενο μιας οργανωτικής μετεξέλιξή του σε πολιτικό φορέα –από τη στιγμή που ειδικά που δεν τρέφουν προσδοκίες για το κκε σήμερα. Είναι μάλιστα πιθανό να περίμεναν κάποιες διαφορετικές εξελίξεις στο πρόσφατο προγραμματικό συνέδριο του κκε, για να προχωρήσουν και να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους αλλά να μην τους βγήκε η ζαριά –κι είναι προς τιμήν των συντρόφων που εξέφρασαν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το κόμμα, την κριτική και τις διαφωνίες τους, χωρίς να τις ενώσουν ωστόσο με την χυδαία πολεμική της ιστοσελίδας. Που δε νομίζω να εγκαταλείψουν αυτή τη σκέψη, χωρίς να αξιοποιήσουν πρώτα όλα τα μέσα και τις δυνατότητες να την υλοποιήσουν –θα έχουν άλλωστε κάθε δυνατή αρωγή κι υψηλή στήριξη σε μια τέτοια προσπάθεια πλαγιοκόπησης του κκε.

Μες σε αυτό το γενικό πλαίσιο λοιπόν έσκασε μύτη ο γενικός ημεροδρόμος. Δεν υπονοώ προφανώς πως συνδέεται άμεσα με τα παραπάνω –κι αν το αναφέρω εδώ είναι πιο πολύ ως καμπανάκι κινδύνου, ακριβώς για να μην αποκτήσει οποιαδήποτε τέτοια σύνδεση. Ως αναγνώστης θεωρώ τον ημεροδρόμο ενδιαφέρον εγχείρημα και με προοπτικές. Ως άνεργος δημοσιογράφος σέβομαι χωρίς προαπαιτούμενα κάθε προσπάθεια συναδέλφων, που έχουν χάσει τη δουλειά τους, να κάνουν κάτι για να βιοποριστούν. Αλλά ως φίλος του κόμματος –με όποιο ιδιαίτερο τρόπο το καταλαβαίνω και το ορίζω εγώ για τον εαυτό μου- οφείλω να ομολογήσω πως με ανησυχεί –για να μην πω «με ενοχλεί»- να βλέπω μεταξύ των συντελεστών τις υπογραφές πρωτοκλασάτων στελεχών του εα, πρώην δημοσιογράφων του ρίζου, που έχασαν την καλή έξωθεν μαρτυρία, περνώντας στην απέναντι πλευρά. Και το τυχαίο(;) χτεσινό χτύπημα του ρουφ σταυρόπουλου με τους γνωστούς διαύλους, που επιχειρεί να προεξοφλήσει τη στάση του κόμματος απέναντι στο εγχείρημα, μόνο καλός οιωνός δεν είναι για τη συνέχεια. (Πολύ καλύτερα από εμένα για αυτό το θέμα τα λέει ο οικοδόμος σε αυτό το κείμενο).


Ο καθένας είναι βέβαια μεγάλο παιδί κι αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του, χωρίς να περιμένει υποδείξεις και συμβουλές από μένα ή οποιονδήποτε άλλο. Έτσι κι εγώ, αναλαμβάνω με τη σειρά μου την ευθύνη για όσα γράφω δημόσια, απηχώντας καθαρά και μόνο προσωπικές σκέψεις και απόψεις –όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Θεωρήστε λοιπόν δεδομένο πως όσα σχόλια κινούνται στο γνωστό μοτίβο που απολαύσαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις (έμμισθο τσιράκι, βαποράκι και δε συμμαζεύεται) είναι σα να τα έχουμε ήδη διαβάσει και δεν χρειάζεται να ξαναλουστούμε τη λάσπη τους.

ΚΕΡΚΥΡΑ-Τι αλλο εμεινε για πουλημα;

ΤΑΙΠΕΔ: «χέρι» στο Ψυχιατρείο, έξωση στο Ιόνιο


psixiatreio   
Την αντίθεσή του στην μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ χώρου 17 στρεμμάτων εντός του Ψυχιατρείου Κέρκυρας στο ΤΑΙΠΕΔ, 

Εκβιασμοί και ομολογίες του κ. Δραγασάκη

Εκβιασμοί και ομολογίες του κ. Δραγασάκη


«


Αν το ΚΚΕ συνεχίσει την πολεμική του -απολίτικη ή παραπολιτική σε μεγάλο βαθμό- προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει προβλήματα, ενδεχομένως ακόμη και επιβίωσης. Για να αποφύγει τον κίνδυνο αυτόν το ΚΚΕ πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να αλλάξει γραμμή. Αντί να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δεξιά, πρέπει να πολεμά τη Δεξιά και να έχει κριτική αλλά και εποικοδομητική στάση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έκανε το ΚΚΕ του Χ. Φλωράκη το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο δε συμπιέστηκε αλλά είχε και σημαντική αύξηση στις εκλογές του '81, παρά την πρωτοφανή και οξύτατη πόλωση (...)». Αυτά δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Εποχή».

Απλά για την Ιστορία θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μέχρι να γίνει κυβέρνηση το 1981 -δημαγωγικά όπως αποδείχτηκε- έθετε ως στόχο την έξοδο από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, μίλαγε για κοινωνικοποίηση, για σοσιαλισμό κλπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα -πριν καν γίνει κυβέρνηση- δηλώνει ότι «δε θα αμφισβητήσει την ένταξη της Ελλάδας στο δυτικό πλαίσιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τραπεζώνεται στον ΣΕΒ και υπόσχεται στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας!
Επίσης, για την Ιστορία θυμίζουμε ότι, από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ είχε θέσει το δίλημμα «με τα μονοπώλια ή με το λαό» και με αυτήν την κατεύθυνση άσκησε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Θυμίζουμε, επίσης, ότι και τότε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα από ένα τμήμα του, έμπαινε το ζήτημα ότι όποιος δεν είναι μαζί του παίζει το παιχνίδι της «Δεξιάς». Σε αυτήν τη λογική θριάμβευσε ο «Αυριανισμός», ο οποίος σήμερα φαίνεται να πιάνει στασίδι ως λογική στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και, τέλος πάντων, το ΚΚΕ έχει βγάλει συνολικά διαχρονικά συμπεράσματα για την αταλάντευτη στάση αντιπαράθεσης που πρέπει να έχει το κομμουνιστικό κίνημα απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία σε όλες τις εκδοχές και μορφές της.
***

Πάνω στον ενθουσιασμό και την υπεροψία του ο Γ. Δραγασάκης ομολογεί:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε άτρωτος από την κριτική του ΚΚΕ. Διότι δημιουργήθηκε πάνω στη διπλή άρνηση τόσο της σοσιαλδημοκρατίας (...) όσο και του δογματικού κομμουνισμού, που πήρε τη μορφή των αυταρχικών καθεστώτων του "υπαρκτού σοσιαλισμού" που χρεοκόπησαν (...) είναι η διπλή υπέρβαση αυτών των δύο ιστορικών ρευμάτων που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα. Κι ενώ τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικά ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις δυνατότητες να αποδειχτεί η νέα σύνθεση των θετικών εμπειριών του παρελθόντος, η σύγχρονη απάντηση της Αριστεράς στις προκλήσεις της εποχής μας, η νέα Αριστερά του 21ου αιώνα. Το ΚΚΕ μπορεί να μας κάνει όση κριτική θέλει, και την έχουμε ανάγκη αν είναι ουσιαστική. Δεν μπορεί όμως να είναι απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αν είναι απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι δίπλα στον Σαμαρά, και ο αριστερός κόσμος αυτό δεν το αντέχει».
Ομολογεί ότι βασικός στόχος ήταν, και παραμένει για τις δυνάμεις που συγκρότησαν στην αρχή τον ΣΥΝ και σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, το ξεπέρασμα του κομμουνιστικού κινήματος και η σοσιαλδημοκρατικοποίησή του. Τα περί υπέρβασης της σοσιαλδημοκρατίας είναι «τρίχες κατσαρές», αφού αυτό που υπερβαίνεται είναι ο κομματικός σχηματισμός της σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, υιοθετώντας ο ΣΥΡΙΖΑ βασικά στοιχεία της πολιτικής της νεοκεϋνσιανής διαχείρισης που εξέφραζε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ.
Στις αρχές του 1990 επιχειρήθηκε η προσπάθεια μετάλλαξης του ΚΚΕ, απεμπόλησης των αρχών του κομμουνιστικού κινήματος και δορυφοροποίησης γύρω από το ΠΑΣΟΚ στο όνομα της κεντροαριστεράς. Με αυτήν τη γραμμή πολιτεύτηκε το τμήμα πρώην στελεχών του ΚΚΕ που το εγκατέλειψε, αφού απέτυχε να το διαλύσει, και πέρασε στον ΣΥΝ για το μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, λοιπόν, καλείται το ΚΚΕ να δορυφοροποιηθεί γύρω από το νέο πόλο της σοσιαλδημοκρατίας, τον ΣΥΡΙΖΑ, απειλούμενο ότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης.
Αδικα, βεβαίως, κοπιάζουν!

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Δίνει τις δικές της εξετάσεις σε ξένα και ντόπια μονοπώλια

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Δίνει τις δικές της εξετάσεις σε ξένα και ντόπια μονοπώλια



Μετά τις πρόσφατες εξετάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη γενική συνέλευση των ντόπιων βιομηχάνων, έρχεται και η φασιστική Χρυσή Αυγή, με άρθρο που δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα της, να... αποδείξει πόσο «αντισυστημική» δύναμη είναι, δίνοντας τις δικές τις εξετάσεις απέναντι στην ελληνική αστική τάξη και την επιδίωξή της να «παίξει» ακόμα πιο ενεργό ρόλο στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Πλασάροντας το φασιστικό της μόρφωμα ως την πιο κατάλληλη δύναμη να βρει τη «χρυσή τομή» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η ΧΑ παρουσιάζεται πρόθυμη να ικανοποιήσει αιτήματα τμημάτων του που θέλουν να κάνουν μεγαλύτερες μπίζνες με ρωσικά μονοπώλια, ενώ την ίδια στιγμή σπεύδει να διαβεβαιώσει συνολικά την εγχώρια αστική τάξη ότι επ' ουδενί δε θα διακινδυνέψει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ότι έχει την «ευελιξία» να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις.
«Η Ελλάδα», σημειώνει το άρθρο στην ιστοσελίδα της ΧΑ, «καλείται να αντιμετωπίσει και την απαίτηση της Ρωσίας να πάρει ένα μέρος από την πίτα του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, γεγονός που, αν συμβεί, θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, κυρίως, αλλά και των λοιπών Ευρωπαίων. Το δίλημμα είναι σοβαρό και γι' αυτό απαιτείται μελέτη, σχεδιασμός, βούληση και συνέπεια προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Μια χρυσή τομή που η Χρυσή Αυγή, με αρχηγό της τον Ν. Μιχαλολιάκο, μπορεί να την επωμιστεί και να τη διαχειριστεί.
Σε κάθε όμως περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία ενισχύσεως της γεωστρατηγικής μας αξίας, ως ενεργειακού κόμβου διακινήσεως της ρωσικής Ενέργειας προς την Ευρώπη. Και εμείς οι χρυσαυγίτες, κάτω από τη σωστή καθοδήγηση και τήρηση των θέσεων μας περί εξωτερικής πολιτικής, είμαστε έτοιμοι να το αποδείξουμε σύντομα!».
Παράλληλα, η ΧΑ συνεχίζει την προσπάθεια να παίξει βασικό ρόλο στις διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, επιδιώκοντας την αναβάθμιση του ρόλου της με άντληση ψηφοφόρων από τη ΝΔ.
Ενδεικτικά, σε άλλο άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, μεταξύ άλλων τονίζεται: «Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την ύπαρξη της ΝΔ, η οποία έχει μεταμορφωθεί πλήρως σε ένα αντεθνικό και αντιλαϊκό κόμμα, υποχείριο των διεθνών τοκογλύφων, έρμαιο στις βουλιμικές επιθυμίες του ΠΑΣΟΚ και παραδομένο πλήρως στις ιδεολογικές αγκυλώσεις της αριστεράς. Ως εκ τούτου, η περαιτέρω παρουσία αυτού του κομματικού συνονθυλεύματος αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάπτυξης των Γνήσιων Εθνικολαϊκών Δυνάμεων. Η οριστική διάλυση αυτού του πολιτικού καρκινώματος θα απελευθερώσει ακόμη περισσότερο αριθμό Ελλήνων Πατριωτών που έχουν εγκλωβιστεί στο τεχνητό αυτό δημιούργημα. Φροντίζει, βεβαίως, ο ίδιος ο Σαμαράς με την αλλοπρόσαλλη και αισχρή πολιτική του να οδηγεί τη ΝΔ μια ώρα αρχύτερα στην διάλυση. Είναι σίγουρο ότι οι επόμενες εκλογές θα σημάνουν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της ΝΔ, με το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα να ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο».
Προθεσμία έλαβαν οι χρυσαυγίτες βουλευτές
Εν τω μεταξύ, προθεσμία έλαβαν χτες, από τις ειδικές εφέτες ανακρίτριες, οι πέντε χρυσαυγίτες βουλευτές, που κλήθηκαν ν' απολογηθούν στο πλαίσιο της διερεύνησης της δράσης της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Ο προφυλακισμένος για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γ. Γερμενής, που κλήθηκε για παράβαση του νόμου περί όπλων, έλαβε προθεσμία για τις 17 Ιούνη.Ο Α. Γρέγος θα βρεθεί ξανά ενώπιον των ανακριτριών στις 19 Ιούνη, ο Κ. Μπαρμπαρούσης έλαβε προθεσμία για τις 18 Ιούνη, ο Α. Ματθαιόπουλος για τις 23 Ιούνη και τέλος, ο Π. Ζησιμόπουλος για τις 20 Ιούνη.
Υπενθυμίζεται, ότι εκτός του προφυλακισμένου Γ. Γερμενή, οι άλλοι τέσσερις που προσήλθαν ενώπιον των ειδικών εφετών ανακριτριών καλούνται να απολογηθούν για τη βασική κατηγορία της υπόθεσης, δηλαδή για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Σήμερα εισάγονται στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση οι αιτήσεις άρσης ασυλίας των τριών χρυσαυγιτών βουλευτών Ν. Μιχαλολιάκου, Ι. Λαγού και Χρ. Παππά, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Οι τρεις προφυλακισμένοι χρυσαυγίτες αναμένεται να παρουσιαστούν στην Ολομέλεια για ακρόαση.
Την Παρασκευή τέλος, έχει κληθεί, μετά από προθεσμία, να απολογηθεί ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δ.Κουκούτσης.

ΣΥΡΙΖΑ Συμμαχεί στην ΕΕ με όσους κατήγγελλε μέχρι χτες

ΣΥΡΙΖΑ
Συμμαχεί στην ΕΕ με όσους κατήγγελλε μέχρι χτες
Στο όνομα της «εκδημοκρατικοποίησης της ΕΕ» ζητάει από το λαό να αναμειχθεί στην ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη για το ποιος θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν



Η πεντάδα των υποψηφίων για την Κομισιόν, που εγγυάται την εκδημοκρατικοποίηση της ΕΕ και το βάθεμα των διαδικασιών ενοποίησης...

Associated Press
Σημείο επαφής με τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της Κομισιόν, Σουλτς, Φέρχοφστατ και Κέλερ, βρήκε ο Αλ. Τσίπρας, στην κοινή τους έγνοια για τη μακροημέρευση της λυκοσυμμαχίας, με εμβάθυνση των διαδικασιών ενοποίησής της, κατά τις συναντήσεις που είχε μαζί τους χτες στις Βρυξέλλες, όπου έσπευσε για να συμμετάσχει στα παζάρια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον, που ανθίσταται στην εκλογή Γιούνκερ στο αξίωμα, σαν εχθρό της «εκδημοκρατικοποίησης της ΕΕ», με στρατηγική διάλυσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας! Χαράσσοντας εκ νέου κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, που ως χτες χώριζαν - κατά τον ΣΥΡΙΖΑ - τον «πλεονασματικό Βορρά» απ' τον «ελλειμματικό Νότο», με ευθύνη της Μέρκελ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε:
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην Ευρώπη σε μία σύγκρουση στρατηγικών. Η μία στρατηγική θέλει έστω και μικρά βήματα προς την εκδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης. Δεν τα θεωρούμε αρκετά, πιστεύουμε ότι μαζί με αυτά τα βήματα είναι απαραίτητο να υπάρξει και αλλαγή πολιτικής, εντούτοις η άλλη στρατηγική είναι η στρατηγική της ολοκληρωτικής διάλυσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας. Είναι η επιλογή που ο κύριος Κάμερον προκρίνει. Μία επιλογή που θέλει την Ευρώπη απλά ένα πεδίο εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, χωρίς διαδικασίες πολιτικές, χωρίς διαδικασίες δημοκρατικές. Οφείλουμε να σταθούμε εμπόδιο στη δεύτερη επιλογή και να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε και την πολιτική της λιτότητας που διαλύει την Ευρώπη. Αυτή είναι η πρότασή μου και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι είχα σήμερα εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους ανθυποψήφιούς μου».
Πίσω απ' αυτά τα φληναφήματα, ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να κρύψει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των δυνάμεων που υπηρετούν τη στρατηγική υπέρ των μονοπωλίων, αφού η καθεμία πασχίζει να εξασφαλίσει ό,τι περισσότερο μπορεί για λογαριασμό της αστικής τάξης που εκπροσωπεί, εν προκειμένω ο Κάμερον για την αγγλική αστική τάξη. Αντιθέσεις που δεν αναιρούν στο παραμικρό το κοινό, αρραγές μέτωπό τους απέναντι στους λαούς και τα δικαιώματά τους.
Είναι προφανές ότι οι «κόκκινες γραμμές» που χαράσσει κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο «εύκαμπτες» που διαρκώς μετακινούνται. Χειρότερη - λέει τώρα - απ' τη στρατηγική της λιτότητας, η στρατηγική διάλυσης της ΕΕ. Πρόκειται για αναμενόμενες «αναδιπλώσεις» μιας δύναμης που ομνύει στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και στον ευρωμονόδρομο, όπου τα περιθώρια διαχείρισης είναι συγκεκριμένα, δοσμένα απ' τις ανάγκες των μονοπωλίων.
Αλλεπάλληλες προσαρμογές
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την παραπάνω θέση στο όνομα της υποστήριξης της «δημοκρατικής διαδικασίας» στην ανάδειξη επικεφαλής της Κομισιόν, λέγοντας πως πρέπει να γίνει σεβαστό το εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει στον Γιούνκερ το δικαίωμα να πάρει τη διερευνητική εντολή και να διεκδικήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφιστεί, για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε πως ζήτησε απ' τους άλλους υποψηφίους, στην περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ορίσει άλλον για τη θέση του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν, πέραν των πέντε που διεκδίκησαν τη θέση, να αρνηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου να τον ψηφίσουν.
Στο φόντο των παραπάνω, γίνεται καλύτερα αντιληπτό τι εννοούσε ο Αλ. Τσίπρας όταν έλεγε στους συνομιλητές του ότι «η αριστερά θα συνδιαμορφώσει τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρώπη, δεν θα μείνει στην άκρη (...) Θα παίξει ρόλο». Ο Αλ. Τσίπρας, σε ρόλο εκπροσώπου της ευρωομάδας, συμφώνησε - όπως ενημερώνει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ - με την Κέλερ των Πρασίνων για «διαρκή προγραμματικό διάλογο ανάμεσα στις δύο ευρωομάδες».
Η νέα αυτή προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να ιδωθεί ξεκομμένα απ' τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της άρσης της λιτότητας, η οποία στερεί τους επιχειρηματικούς ομίλους από πολύτιμη ρευστότητα για τη στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους.
Αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπου αναμένονται αποφάσεις για την τροφοδότηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης (π.χ. μείωση των επιτοκίων) και νέα «επιχείρηση ρευστότητας», όπως υπαινίχθηκε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωτράπεζας Πέτερ Πρετ. Αυτή τη φορά, οι μακροπρόθεσμες πιστώσεις θα έχουν στοχευμένο χαρακτήρα και θα διασφαλίζονται στις τράπεζες μόνο υπό τον όρο να τις διοχετεύουν στη λεγόμενη «πραγματική οικονομία» για τη χρηματοδότησή της.
Οπως αναφέρουν κύκλοι της ΕΚΤ, το υπό συζήτηση «Funding for Lending» θα απευθύνεται στοχευμένα στις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης και θα ανέρχεται σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ακόμη και ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, φέρεται διατεθειμένος να στηρίξει ένα τέτοιο ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας στο Νότο.

Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει στο χέρι «φιλέτα» στην Κέρκυρα

Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει στο χέρι «φιλέτα» στην Pool Area<a Η δημόσια έκταση 92 στρεμμάτων στη θέση Μπούκας Λευκίμμης, στην Κέρκυρα, περιλαμβάνεται στα 300 ακίνητα - φιλέτα δημόσιας γης που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθούν.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, το Γραφείο Τύπου της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία της Λευκίμμης να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της Μπούκας και των Αλυκών και κάθε δημόσιας έκτασης και υποδομής.
Να οργανώσουν την πάλη τους ώστε να ματαιώσουν οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση. Να παραμείνει η περιοχή της Μπούκας αποκλειστικά δημόσια και να αξιοποιηθεί για δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση για τους Λευκιμμιώτες και τους επισκέπτες.
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι με το απαράδεκτο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Μπούκας, θα ζημιωθούν τα ζωτικά συμφέροντα του λευκιμμιώτικου και κερκυραϊκού λαού και της νεολαίας γιατί:
  • Χαρίζεται ουσιαστικά δημόσια έκταση σε ιδιωτική εταιρεία για να κερδοφορήσει σε βάρος των συμφερόντων του λαού.
  • Αποκλείεται η πρόσβαση στην περιοχή, στην παραλία, στο ποτάμι, για το λαό και τη νεολαία, καθώς και τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες για τη δραστηριότητά τους και τους επισκέπτες.
  • Αποκλείεται η Λευκίμμη από την πρόσβασή της στη θάλασσα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Προωθούν «έξυπνο» φακέλωμα για κλειστά σύνορα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προωθούν «έξυπνο» φακέλωμα για κλειστά σύνορα
Την ώρα που άλλος ένας νεκρός μετανάστης «ξεβράζεται» από τη θάλασσα σε παραλία της Λέσβου και χιλιάδες άλλοι προσπαθούν με όλα τα μέσα να φτάσουν στην «ονειρεμένη» Ευρώπη - μια ψεύτικη γη της επαγγελίας - αύριο και την Παρασκευή θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων η ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ.
Πάνω από 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες «απείλησαν» - σύμφωνα με τις κρατικές αρχές - τις τελευταίες μέρες τα σύνορα της ΕΕ. Πολλοί από αυτούς σώθηκαν την τελευταία στιγμή, όταν τα «σαπάκια» στα οποία επέβαιναν γέμισαν νερά. Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Συρία και τις χώρες της βόρειας Αφρικής.
Το πρόγραμμα εργασίας θα παρουσιάσουν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκος. Ανάμεσα στα θέματα είναι και η πορεία των νομοθετικών προτάσεων που αφορούν στα «έξυπνα σύνορα». Τα τελευταία αποτελούν «έξυπνο» φακέλωμα για κλειστά σύνορα.
Τα μέτρα αυτά στηρίζονται σε υπάρχουσες αποφάσεις και συστήματα, «φέρνουν» βιομετρικούς ελέγχους (δακτυλικά αποτυπώματα ή ψηφιακές απεικονίσεις προσώπου), κλείνοντας την είσοδο για όποιον δεν θεωρείται αρεστός από το μεγάλο ευρωενωσιακό κεφάλαιο. Προβλέπεται ένα σύστημα εισόδου/εξόδου (EES) όπου θα καταχωρούνται χρόνος και τόπος εισόδου, η διάρκεια της «επιτρεπόμενης βραχείας διαμονής», σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, αντικαθιστώντας το ισχύον σύστημα σφράγισης διαβατηρίων. Τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις αρχές συνοριοφύλαξης και ελέγχου μετανάστευσης.
Θα αποτελείται επίσης από ένα πρόγραμμα καταχώρισης ταξιδιωτών (RTP), που θα επιτρέπει σε ορισμένες ομάδες από τρίτες χώρες που επισκέπτονται συχνά την ΕΕ (για επαγγελματικούς λόγους, ή είναι μέλη οικογένειας κάποιου μετανάστη) να εισέρχονται χωρίς εξονυχιστικό έλεγχο αφού προηγούμενα έχουν υποστεί διαδικασίες «προ-ελέγχου» και φακελώματος, όπου θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι πρότερες επισκέψεις και οι λόγοι τους. Και στα δυο συστήματα θα χρησιμοποιούν ως βιομετρικά αναγνωριστικά τα δακτυλικά αποτυπώματα και την ψηφιακή απεικόνιση του προσώπου (έχουν ήδη περάσει στην ευρωενωσιακή νομοθεσία και για άλλα τέτοια συστήματα, όπως EURODAC, VIS, SIS II, τα διαβατήρια και οι άδειες διαμονής).
Επίσης, θα ανταλλαγούν απόψεις επί της πρότασης κανονισμού για τη συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Εκπαίδευσης για την Επιβολή του Νόμου. Οι υπουργοί θα αναζητήσουν τη χάραξη κοινής θέσης, όσον αφορά στο μέλλον της Europol και της Cepol.
Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «θα γίνει ο απολογισμός της αντιτρομοκρατικής διάστασης της αντιμετώπισης των ξένων μαχητών, ιδίως σε ό,τι αφορά τη Συρία, καθώς, επίσης, θα υποβληθεί προς έγκριση η αναθεωρημένη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών». Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνόδου η επιτροπή θα ενημερώσει το συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο των επιχειρησιακών ενεργειών της ομάδας δράσης (Task Force) για τη Μεσόγειο, καθώς και τη συνεργασία εντός του χώρου Σένγκεν.
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης θα συζητήσουν επίσης τον κανονισμό, με τον οποίο θεσπίζεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή. Πιο συγκεκριμένα, θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τη βασική αρχή ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα να διερευνά και να διώκει αδικήματα που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ενωσης. Σε συζήτηση θα τεθεί και το νέο μοντέλο διοίκησης του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ποινική Δικαστική Συνεργασία (Eurojust).
  • Αλλος ένας μετανάστης εκβράστηκε χτες στις βορειοανατολικές ακτές της Μυτιλήνης απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας. Στην περιοχή Τσόνια πιάστηκαν και 14 μετανάστες οι οποίοι τον αναγνώρισαν. Το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ερεύνησε ολόκληρη την περιοχή με δεδομένο ότι η σορός που βρέθηκε είχε επάνω της στοιχεία που οδηγούσαν σε αφγανική υπηκοότητα. Εκφράζονταν φόβοι ότι ενδεχομένως να έχει ναυαγήσει μικρό σκάφος και ίσως να υπάρχουν κι άλλα θύματα. Ωστόσο, μέχρι το βράδυ δεν είχε διαπιστωθεί αν υπήρξε κάποιο ναυάγιο. Αλλοι 33 μετανάστες εντοπίστηκαν χτες στην περιοχή «ΒΛΑΜΑΡΗ» Σάμου.

ΔΑΝΙΑ Απολύουν εργάτες τα μονοπώλια

ΔΑΝΙΑ
Απολύουν εργάτες τα μονοπώλια


ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ.--
Η «Danish Crown», εταιρεία επεξεργασίας κρέατος, συνεχίζει τις απολύσεις. Από το 2005 μέχρι σήμερα έχει απολύσει πάνω από 7.000 εργαζόμενους, με τη δικαιολογία ότι τα μεροκάματα στη Δανία είναι ψηλότερα απ' ό,τι σε άλλες χώρες, ενώ στην ίδια περίοδο τα ετήσια κέρδη της εταιρείας ξεπερνούν το 1,5 δισ. κορώνες. Η διοίκηση περίμενε την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών για να ανακοινώσει το κλείσιμο ενός ακόμα εργοστασίου στη νήσο Μπορνχόλμ, που σημαίνει ότι πάνω από 200 εργαζόμενοι θα πεταχτούν στον δρόμο.
Η εταιρεία είχε εκβιάσει τους εργαζόμενους να σπάσουν τη συλλογική σύμβαση με μειώσεις μισθών ύψους 8,5% για να μην κλείσει το εργοστάσιο, πράγμα που δε δέχτηκαν. Ο δανέζικος ΣΕΒ ήλπιζε ότι θα υποκύψουν ώστε αυτό το παράδειγμα να επεκταθεί και σε άλλες εταιρείες και κλάδους.
Στην υποχωρητικότητα των εργαζομένων στηρίχτηκε και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αυτή άλλωστε είναι και η λογική τής ανταγωνιστικότητας. Τα τελευταία χρόνια στη Δανία υπάρχουν μια σειρά χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Το Φλεβάρη του 2009, οι 200 εργαζόμενοι στην «Jydsk Aluminium Industri» δέχονται, ύστερα από εκβιασμούς, μείωση του μισθού κατά 5% και μια μέρα το μήνα απλήρωτης δουλειάς για να μη γίνουν απολύσεις. Το επόμενο φθινόπωρο απολύθηκαν 30.
Την ίδια περίοδο, οι 90 εργαζόμενοι στην εταιρεία κατασκευής μπετόν «EJ Βadekabiner» αποδέχονται μισθολογική μείωση ύψους 8% για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Τον επόμενο Νοέμβρη η εταιρεία μετέφερε την παραγωγή στην Αγγλία και έκλεισε το εργοστάσιο, πετώντας στο δρόμο και τους 90.
Τον Οκτώβρη του 2010, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία παραγωγής εργαλείων «Unimerco» δέχτηκαν μισθολογικές μειώσεις ύψους 15%. Το 2011 η εταιρεία πουλήθηκε στην ιαπωνική «Kyocera», η οποία αγνόησε τις προηγούμενες συμφωνίες και προχώρησε σε απολύσεις.
Ακόμα, στην εταιρεία αλλαντικών «Kreatina» το 2011 οι 22 εργαζόμενοι αποδέχονται μείωση του μισθού τους κατά 10% για να μην απολυθούν 5 συνάδελφοί τους. Δύο μήνες μετά την αποδοχή της συμφωνίας η διοίκηση απόλυσε 7. Το 2012 η σουηδική «HK SCAN», που ήταν και ιδιοκτήτης της «Kreatina», αποφάσισε το κλείσιμό της.
Τον Οκτώβρη 2012, η εταιρεία «JYSK» άλλαξε εκβιαστικά τη σύμβαση, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δεχτούν μείωση 25.000 κορώνες το χρόνο. Το ίδιο η αλυσίδα οικιακών ειδών «Inspiration».
Το Μάρτη 2011, η ασφαλιστική «Τryg» απαίτησε από τους ασφαλιστές μειώσεις 50%, που κατέληξε να δεχτούν μειώσεις 5% κάθε χρόνο.
Δηλαδή η εργοδοτική επίθεση με αφορμή την κρίση είναι ενιαία και αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας, ανεξαρτήτως των οικονομικών αποτελεσμάτων. Την επίθεση διευκολύνει και η στάση των ξεπουλημένων εργοδοτικών σωματείων. Και στη Δανία αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για τους εργαζόμενους να πιστέψουν στη δύναμή τους, στην πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αιματοκύλισμα, απειλές και παζάρια

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αιματοκύλισμα, απειλές και παζάρια



Από τις μάχες στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ
ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--
Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις κατά του πληθυσμού, ενώ σφοδρές μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της πόλης του Σλαβιάνσκ. Από τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση που ξεκίνησε από τον Απρίλη και μπήκε σε πιο εντατική φάση τις τελευταίες 10 μέρες, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έκανε ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ολεγκ Μαγκνίτσκι, «έχουν σκοτωθεί 181 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 59 στρατιώτες, ενώ έχουν τραυματιστεί 292». Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι προφανώς υποτιμημένα καθώς από τους συνεχείς βομβαρδισμούς με μαχητικά από τον αέρα και πυροβολικό, σε κατοικημένες περιοχές υπάρχουν καθημερινά θύματα άμαχοι και μέλη των δυνάμεων αυτοάμυνας.
Στο Λουγκάνσκ, τη Δευτέρα, από το αεροπορικό πλήγμα στα γραφεία της τοπικής διοίκησης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί. Στην ίδια πόλη συνεχίζονται οι μάχες στο στρατόπεδο της συνοριοφυλακής. Οι πολιτοφύλακες, πάντως, αναφέρουν ότι χτες κατέρριψαν άλλο ένα ελικόπτερο και ένα μαχητικό «Σουχόι-25».
Ενώ οι μάχες συνεχίζονται στην ανατολική Ουκρανία πανηγυρικά απορρίφθηκε το σχέδιο απόφασης της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να φτάσει βοήθεια σε άμαχο πληθυσμό σε πόλεις που έχουν αποκλείσει οι δυνάμεις του Κιέβου. Η κίνηση αυτή της Ρωσίας (είναι και στην κυκλική προεδρία του Συμβουλίου), που γίνεται βέβαια για την εξασφάλιση των δικών της συμφερόντων στην περιοχή, απαντήθηκε από τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών χωρών κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «υποδαυλίζει την αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία».
Απειλές Ομπάμα από την Πολωνία
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, από τη Βαρσοβία, όπου βρέθηκε, χτες, στο πλαίσιο των αντικομμουνιστικών εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από τις υποτίθεται «πρώτες ελεύθερες εκλογές», που έγιναν εν μέσω της αντεπανάστασης από τα πάνω στην Πολωνία. Ο Ομπάμα, που συμμετείχε σε συνάντηση με ηγέτες κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ευρώπη, πράγμα που απέδωσε στην επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ανακοίνωσε πρωτοβουλία για ενίσχυση των αμερικανικών χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, που περιλαμβάνει και τη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα, το κόστος της οποίας θα φτάσει το 1 δισ. δολάρια. Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οι προσπάθειες αυτές δεν θα γίνουν σε βάρος άλλων αμυντικών προτεραιοτήτων, όπως της προσήλωσής μας στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού». Κάλεσε δε τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.
Η πρωτοβουλία, διευκρίνισε, «θα βοηθήσει να αναπτυχθούν οι δυνατότητες χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία». Το ζήτημα της θωράκισης του ΝΑΤΟ συζητάνε από χτες οι υπουργοί Αμυνας στις Βρυξέλλες (δες σχετικό θέμα σελίδα 3). Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, είπε ότι οποιασδήποτε νέα ρωσική «πρόκληση» στην Ουκρανία θα σημάνει την επιβολή νέων κυρώσεων από μέρους της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της. Το ζήτημα βέβαια των κυρώσεων είναι ένα θέμα όπου υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις λόγω του διαφορετικού βαθμού διασύνδεσης των επιμέρους μονοπωλίων των χωρών με τα ρωσικά μονοπώλια.
Στην Πολωνία χτες βρέθηκε και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ουκρανίας, μεγαλοεπιχειρηματίας Πέτρο Ποροσένκο, που είχε συνομιλίες με την εκεί ηγεσία.
Νέες συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Νορμανδία
Οι ιμπεριαλιστές ηγέτες των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών (G7) αναμένεται να βρεθούν αύριο στις Βρυξέλλες, για μια συνεδρίαση που ουσιαστικά αντικαθιστά τη συνάντηση του G8 που είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρωσία αλλά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία ακυρώθηκε. Ο Ομπάμα, που θα παραβρεθεί επίσης την Παρασκευή στις εκδηλώσεις για την απόβαση στη Νορμανδία, τις οποίες οργανώνει η γαλλική Προεδρία, όπου θα βρεθεί και ο Ρώσος Πρόεδρος, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντηθεί με τον Πέτρο Ποροσένκο, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση. Οπως πάντως ανακοινώθηκε ήδη, ο Πούτιν θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, κάτι που «κλείστηκε» μετά και από χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.
Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την Ενέργεια
Από την προχτεσινή τριήμερη συνάντηση Ρωσίας, κυβέρνησης του Κιέβου και της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, για το ζήτημα του φυσικού αερίου (ζήτημα οφειλών και τιμής των 1.000 κ.μ.) το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Μετά τη μερική πληρωμή των 786 εκατ. δολαρίων προς το ρωσικό κολοσσό «Γκαζπρόμ» και την παράταση έως τις 9 Ιούνη της διορίας της Ρωσίας για να διακόψει την παροχή του φυσικού αερίου αν δεν πληρωθεί το χρέος για παραδοθείσες ποσότητες έως τον Απρίλη, που φτάνει τα 2,24 δισ. δολάρια, φαίνεται ότι γίνονται κάποια βήματα προσέγγισης.

ΚΚΕ: Ανακοίνωση της ΚΕ για τη στάση του Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο

 ΚΚΕ: Ανακοίνωση της ΚΕ για τη στάση του Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο



Σε ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τη στάση του Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο τονίζεται:

1. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, εξετάζοντας την πορεία τα τελευταία χρόνια της ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL) και τα δεδομένα που προκύπτουν από τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές, αποφάσισε οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ να μην ενταχτούν σε καμία Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Η Κεντρική Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η βασική δέσμευση, που το ΚΚΕ έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, είναι να αποκαλύπτει τα αντιλαϊκά σχέδια που εξυφαίνονται στην ΕΕ και πάνω από όλα να συμβάλλει έτσι ώστε να δυναμώνει ο αγώνας των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, με στόχο την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, για να κατακτήσουν οι λαοί τη δική τους εξουσία. Αυτή η δέσμευση δεν μπορεί να υπηρετηθεί με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ σε πολιτικές ομάδες που έχουν ως κύρια γραμμή τον εξωραϊσμό και τη στήριξη της ΕΕ.


2. Το ΚΚΕ μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στην ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL). Η συμμετοχή του Κόμματος στην ομάδα αυτή από το 1994, σε διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη διευκόλυνσης της παρέμβασης των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και την αξιοποίηση κάποιων δυνατοτήτων που υπήρχαν για το συντονισμό με άλλα ΚΚ. Από την αρχή η συγκρότηση της GUE/NGL έγινε σε συνομοσπονδιακή βάση, χωρίς κοινή ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα ή προγραμματικές συγκλίσεις, με τη διατήρηση της ιδεολογικοπολιτικής αυτοτέλειας κάθε κόμματος και συνεννόηση για τεχνικά ζητήματα που αφορούσαν τις παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Όλη αυτή την 20ετία και πιο έντονα μετά τη δημιουργία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) υπήρξε, μέσα στην GUE/NGL, μια συνεχής διαπάλη του ΚΚΕ με τις δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, οι οποίες επιδίωκαν να επιβάλλουν τις θέσεις τους ως θέσεις της Ομάδας, ενώ με κάθε ευκαιρία προσπαθούσαν να παραβιάζουν το συνομόσπονδο χαρακτήρα της Ομάδας. Σε αυτήν την προσπάθεια πρωτοστατούσαν τα κόμματα του ΚΕΑ και κυρίως η Die Linke της Γερμανίας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

3. Αυτή η εικόνα και κατάσταση έχει χειροτερεύσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα:

Ο συνομόσπονδος χαρακτήρας της GUE/NGL έχει στην πράξη αλλοιωθεί, αφού τα κόμματα του ΚΕΑ εμφανίζονται με ενιαία γραμμή, ομαδοποιημένα, μιλούν στις επιτροπές και τις ολομέλειες στη βάση κοινής πλατφόρμας, προβάλλοντας τις πολιτικές θέσεις του ΚΕΑ σαν θέσεις της GUE/NGL. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η ΕΕ, στο πλαίσιο της περαιτέρω αντιδραστικοποίησής της, δίνει προτεραιότητα στη λειτουργία των ευρωκομμάτων, που διασφαλίζουν την ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση της Κομισιόν και των πολυπλόκαμων μηχανισμών της.

Εκδηλώνονται επιθέσεις σε βάρος του ΚΚΕ και επιχειρείται η διαστρέβλωση και αποσιώπηση των θέσεών του.

Προωθούνται "κοινές θέσεις" για σοβαρά ζητήματα, που αφορούν την πολιτική της ΕΕ και τις διεθνείς εξελίξεις, παρά τις διαφωνίες που έχει εκφράσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, οι θέσεις της οποίας σε αρκετές περιπτώσεις αποσιωπούνται.

Μεθοδεύεται η συνεργασία της GUE/NGL με τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων για τη διαμόρφωση δήθεν «αριστερού μπλοκ», κάτι το οποίο αναδεικνύεται και από τις τοποθετήσεις του υποψήφιου προέδρου του ΚΕΑ για την Κομισιόν, Αλ. Τσίπρα. Επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο υπογράφτηκαν, για πολύ σοβαρά θέματα, κοινά ψηφίσματα, με τη συμμετοχή ακόμη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων (π.χ. Κοινό Ψήφισμα για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020).

Δυνάμεις της GUE/NGL, όπως το γερμανικό κόμμα Die Linke, συμμετέχουν στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, στην ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό, στη συκοφάντηση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

4. Όλα αυτά τα χρόνια η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αντιτάχθηκε σε αυτές τις επικίνδυνες επιλογές. Αντιπάλεψε την απαράδεκτη στάση κομμάτων και βουλευτών, που συμμετέχουν στην GUE/NGL και που στήριξαν τον πόλεμο στη Λιβύη, την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας ή την υπονομευτική εκστρατεία ενάντια στην Κούβα, που δεν καταδίκασαν την επέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία. Αντιπάλεψε τη θέση του ΚΕΑ ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση της κρίσης, ενώ θα παραμένουν στην εξουσία τα μονοπώλια. Συγκρούστηκε με θέσεις που ωραιοποιούν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και υποστηρίζουν ότι αυτή η ένωση των μονοπωλίων μπορεί να γίνει ένωση υπέρ των λαών. Ωστόσο και παρά τις προσπάθειες του ΚΚΕ, η GUE/NGL χρησιμοποιείται ως εργαλείο του ΚΕΑ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια τελείως αρνητική κατάσταση και νέοι όροι που δυσκολεύουν αντικειμενικά τη συνέχιση της συμμετοχής μας στην GUE/NGL. Η παραμονή του ΚΚΕ σε μια Ομάδα, όπου κυριαρχούν αυτές οι δυνάμεις, θα γινόταν τροχοπέδη για την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, για την προώθηση της στρατηγικής υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας και στην Ευρώπη, για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα η συνέχιση της συμμετοχής του ΚΚΕ στην GUE/NGL θα χρησιμοποιούνταν ως «αριστερό άλλοθι» για την επιβολή της οπορτουνιστικής και σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής κομμάτων που δρουν υπέρ της ΕΕ και αποδέχονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

5. Η μη ένταξη των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική ομάδα από τις υπάρχουσες, αλλά και το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, δεν μπορούν να εμποδίσουν την παρέμβαση του ΚΚΕ. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα συνεχίσουν, χωρίς καμία δέσμευση, την πάλη για τα συμφέροντα, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, σε αντίθεση με την ΕΕ και την πολιτική της, αντιπαλεύοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στην αυτοτελή, αποτελεσματικότερη ιδεολογική-πολιτική δράση του ΚΚΕ. Θα συνεχίσουν να αποκαλύπτουν το χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και τον επιζήμιο ρόλο των κομμάτων που συσπειρώνονται στο ΚΕΑ, των κομμάτων που έχουν εγκαταλείψει την πάλη ενάντια στην ΕΕ και την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στη χώρα τους και γενικότερα. Αυτές οι δυνάμεις, με την πολιτική εξωραϊσμού της ΕΕ, με τη φιλομονοπωλιακή στάση τους στο κίνημα, με τη συμμετοχή τους σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις (Ιταλία, Γαλλία, τοπικές κυβερνήσεις σε Γερμανία, Ισπανία), όχι μόνο δεν συνέβαλαν στο ελάχιστο στην προώθηση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά οδήγησαν σε ενσωμάτωση και υποχώρηση το εργατικό - λαϊκό κίνημα στις χώρες τους.

6. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει ακούραστα τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τα Κομμουνιστικά Κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, με δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Θα δίνει το αγωνιστικό του «παρών» στις Διεθνείς και Περιφερειακές Συναντήσεις και θα δυναμώσει τη δουλειά του στο πλαίσιο της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ των 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κόμματά της και την πολιτική της, για την ανάπτυξη της κοινής δράσης για τα συμφέροντα των λαών.  

TOP READ