20 Απρ 2021

Πλατείες και ΜΕΘ, κυβερνητική νοσηρότητα και κοινωνική ψυχολογία

 


 Oι καθημερινοί δείκτες της πανδημίας στη χώρα προκαλούν θρήνο, όχι
ανησυχία, θρήνο. Δεκάδες νεκροί καθημερινά, οι διασωληνωμένοι διαρκώς πάνω από 800 και τα κρούσματα σε υψηλά επίπεδα, όταν γίνονται περισσότερα τεστ. 

Παρ’ όλα αυτά η  κυβέρνηση ζει το μύθο της και μοιράζει συγχαρητήρια «άριστου» αυτοθαυμασμού. Μετά, δε, τις εικόνες από πλατείες με συνωστισμό, τα πάρτι κτλ είναι έτοιμη να παίξει σε διπλό ταμπλό: Από την μια θα απαλλάσσει τον εαυτό της πλήρως, μοιράζοντας καταδίκες για τους «ενόχους» με την κατηγορία περί «ατομικής ευθύνης» κι από την άλλη θα παριστάνει την ευαίσθητη και κατανοούσα την «κόπωση των πολιτών»…   

Ας περιγράψουμε, όμως, την πραγματικότητα που βλέπουμε και όχι αυτή των τηλεπαραθύρων και του άθλιου κυβερνητικού ναρκισσισμού:

 

Εχουμε μια κατάσταση που στην πράξη από τα λοκ ντάουν της κυβέρνησης έχουν μείνει μόνο τα… SMS. Ο κόσμος που ενώ είχαμε 4.000 κρούσματα του έλεγαν ότι οσονούπω «ανοίγουμε», που τον έστελναν για ψώνια στην Ερμού, που του έδωσαν ένα σελφ τεστ για να πορεύεται, που του άνοιξαν τα σχολεία χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο, που τον σαρδελοποιούν στα ΜΜΜ, που ποτέ δεν έκλεισαν τον δευτερογενή τομέα για να προστατευτεί, που τον φλόμωσαν στα ψέμματα (από την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη και την “ενίσχυση” του ΕΣΥ μέχρι τα… παγουρίνο), που τον φλόμωσαν στον ανορθολογισμό και τον «επιστημονικό» πολιτικαντισμό (από την θεία κοινωνία που «δεν κολλάει» μέχρι το «όχι μάσκες» όταν δεν υπήρχαν μάσκες – διπλές μάσκες όταν βρήκαν μάσκες), που ποτέ δεν πήραν μέτρα στους χώρους δουλειάς, που τον τρέλαναν με μια 6μηνη καραντίνα χωρίς ουσία, που τον προκάλεσαν με την «ανεμελιά» τους από Πάρνηθα μέχρι Ικαρία, τώρα τους έχει «γραμμένους», με πρώτους τους νέους στις πλατείες. Αυτούς που προηγουμένως τους έδερναν από Αγ.Παρασκευή μέχρι Νέα Σμύρνη.

Αλλά, μην τρελαθούμε. Αυτός ο λαός δεν άλλαξε από πέρσι. Δεν είχαμε μετάγγιση λαού. Ούτε νεολαίας. Ο ίδιος λαός είναι, με την ίδια νεολαία, που στην πρώτη φάση της πανδημίας και της καραντίνας καθηλώθηκε σπίτι του. Είναι ο ίδιος λαός που τον λέγανε ανεύθυνο, όταν πήγαινε μια βόλτα στην κοντινή πλατεία, και μόνο τώρα που ήρθε η φάση της νέας τουριστικής περιόδου άρχισαν να επικαλούνται την κόπωσή του για να έχει και το άλλοθι ο Θεοχάρης – την ώρα των δεκάδων νεκρών κάθε μέρα – να δηλώνει: Ο τουρισμός ξεκινάει!

Έτσι, «ξαφνικά» από το μάλωμα φτάσαμε στο «ο κόσμος πρέπει να αποσυμπιεστεί, να βγει έξω». Τις τελευταίες μέρες, δε, έχουμε πια ένα συνδυασμό: Από την μια «εκτονωθείτε», από την άλλη «φτου κακά  τα ανεύθυνα κορωνοπάρτι στις πλατείες». 

Τι τρέχει, λοιπόν; Έχει «παραξενιές» η κυβέρνηση και δεν είναι ικανοποιημένη με τίποτα ή ο λαός θέλει να αυτοκτονήσει; Τίποτα από τα δύο.

Οι παλινωδίες, οι «επιτελικές» τραγωδίες και οι κωμωδίες της κυβέρνησης σε «έξυπνα» μέτρα δεν έχουν σταματημό. Αφού πρώτα έκλεισαν τα… περίπτερα, έλεγχαν τα αεροδρόμια αλλά όχι τα αεροπλάνα, τρέλαναν εστιάτορες, εργαζόμενους στην εστίαση, στο λιανεμπόριο με ψεύτικες ενισχύεις και αδιέξοδες απαγορεύσεις, αφού ενώ ισοπέδωναν την οικονομία η έννοια τους ήταν οι λίστες Πέτσα, η αγορά περιπολικών και η πρόσληψη αστυνομικών στα κλειστά Πανεπιστήμια (!), πλέον έλαβαν την απόφαση να ανοίξουν οικονομικές δραστηριότητες. Οχι λαμβάνοντας έστω την ύστατη στιγμή ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα, αλλά στο πλαίσιο μιας ανομολόγητης επιλογής που περιγράφεται έτσι: «Οποιος κολλήσει – κόλλησε κι όποιος ζήσει – έζησε». Ακριβώς την ίδια στιγμή, όμως, οι αριθμοί της επιδημίας άρχισαν να εκτοξεύονται. Παρ’ όλα αυτά, όμως, συνέχισαν και συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και τώρα ξαναθυμήθηκαν ότι «έξω δεν κολλάει» (εκτός, βέβαια, από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που εκεί «κολλάει» κι ας είναι έξω). 

Κακά τα ψέματα. Είναι στο πλαίσιο αυτής της κυβερνητικής νοσηρότητας, του μπρος – πίσω, των αντιφάσεων, των παλινωδιών, που πολλά μέτρα δεν εφαρμόζονται. Και αυτό γίνεται, τελικά, με “υπόδειξη” της ίδιας της κυβέρνησης, αφού βέβαια έπαιξε πρώτα το παιχνίδι του «νόμος και τάξη» με άσκηση όλης της φαιάς μπατσοκρατίας σε περιπτώσεις που δεν χρειαζόταν καν έλεγχος (π.χ Νέα Σμύρνη, αναίτια πρόστιμα κτλ). 

Κι ενώ έχει χαθεί, λοιπόν, κάθε εμπιστοσύνη στις αποφάσεις και τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ώρα που τα αντικαταθλιπτικά φουντώνουν όπως καταγράφεται στην ανάλυση των λυμάτων, ήρθε και η επιβεβαίωση σε κάτι που όλοι έβλεπαν και συζητούσαν και αποτελεί μια ακόμα ισχυρή δόση ανορθολογισμού στο σώμα της κοινωνίας και των ψυχολογικών αντιδράσεών της: Τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και τη λειτουργία της, αρκετές φορές, σαν φορέας επικύρωσης προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων. 

Παράλληλα:

  • Έχουν ανοίξει τα Λύκεια και σκοπεύουν να ανοίξουν και την υπόλοιπη εκπαίδευση, χωρίς κανένα μέτρο σε σχέση με όταν την έκλεισαν: Καμία διαφορά στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, στις υποδομές, στον αριθμό εκπαιδευτικών. Έχουν μείνει μόνο στην «ατομική ευθύνη» του self test, το οποίο μέχρι στιγμής είναι το λιγότερο δυσλειτουργικό. 
  • Ας μιλήσουμε και για τα self tests. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί (μπάχαλο στα φαρμακεία με την προμήθεια τους,  φιάσκο με την ανάδοχο εταιρεία που δεν τα παρέδωσε κ.α) έχουν καταφέρει να απαξιώσουν ακόμα κι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να λειτουργήσει εν μέρει προστατευτικά σε χώρους εργασίας και σχολεία. Κατά τα άλλα, όσον αφορά τους χώρους εργασίας, αυτό που τους απασχολεί δεν είναι να κάνουν ελέγχους για τις συνθήκες δουλειάς – σε σχέση με την πανδημία – αλλά πώς θα περάσουν το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν για την 10ωρη εργασία. 
  • Ακόμα και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται την «πίεση του συστήματος υγείας». Μόνο που αυτό που συμβαίνει στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι πίεση αλλά τραγωδία: Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αυτοσχέδιες ΜΕΘ και οι υγειονομικοί να προσπαθούν με τεράστιες ελλείψεις να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα, οι ανησυχούντες υπουργοί της κυβέρνησης δεν σκέφτονται καν την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Αντιθέτως, μοιράζουν δωράκια στους κλινικάρχες για να χρησιμοποιηθούν οι υποδομές τους, λέγοντας τους κι ευχαριστώ για την προσφορά τους. 
  • Όσο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Πέρασαν μήνες ολόκληροι που περίπου μας έλεγαν ότι εκεί δεν κολλάει και διοργάνωσαν μια φιέστα με τον πρωθυπουργό να «εγκαινιάζει» περιορισμένο αριθμό λεωφορείων με προβλήματα. 
  • Τέλος, έχουν αρχίσει ήδη το πανηγύρι για τον τουρισμό που έρχεται – δεν γνωρίζουμε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στη Σαντορίνη να φωτογραφηθεί – και δεν προβλέπουν ούτε τα απαραίτητα. Είναι έτοιμοι να κάνουν τα περσινά, όταν το καλοκαίρι έκαναν τα χατίρια των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών, με σκόντο σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας και αυξάνοντας την πληρότητα των πλοίων. 

Η πανδημία, όμως, είναι ακόμα εδώ και είναι σε έξαρση. Εδώ είναι και το κράτος που ορισμένοι δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν να «βάλει μυαλό» στους νέους στις πλατείες.  Αυτό το “που είναι το κράτος;” που οι τηλεκατευθυνόμενοι “κυρ-Παντελήδες” το θυμούνται μόνο όταν το θέλουν για να δέρνει, αλλά όχι όταν πρέπει να προσλαμβάνει γιατρούς, οδηγούς, εκπαιδευτικούς.

Επί ενάμιση χρόνο ζούμε τον τοξικό συνδυασμό της κυβερνητικής ανευθυνότητας με την απροσχημάτιστη εξυπηρέτηση ταξικών συμφερόντων πέρα από κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο.  Πρόκειται για συνδυασμό εγκληματικό. Που, τελικά, αναδεικνύεται στον πρώτο υπαίτιο μιας διαμορφούμενης κοινωνικής ψυχολογίας και συμπεριφοράς που έχει ως αποτέλεσμα εικόνες που δεν αντιστοιχούν με ό,τι συμβαίνει στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, με τις εκατόμβες των θυμάτων.

Εάν έχουμε τελικά αυτό που ονομάζουν εκείνοι «ατομική ευθύνη» (εμείς θα την πούμε κοινωνική), χρειάζεται  (κι αυτό δεν είναι «υπόδειξη» αλλά ανάγκη) πέρα από την αυτονόητη αυτοπροστασία μας από τον κορωνοϊό να προστατευθούμε από τον αντικοινωνικό ατομισμό μέσα από την κοινωνική αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, να προστατευτούμε από την υπαγορευμένη άνωθεν ευήθεια κι από την κυβερνητική αναλγησία: Η διεκδίκηση μέτρων, όχι κατασταλτικών αλλά ουσιαστικών, μέτρων στοχευμένων, είναι πλέον θέμα ζωής και θανάτου. 

ΚΚΕ: Μόνη λύση από τη σήψη είναι να απαλλαγεί ο αθλητισμός από τους επιχειρηματίες!

 


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

«Η πρόταση για συγκρότηση κλειστής λίγκας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει δικαιολογημένα συναντήσει την αντίδραση φιλάθλων και αθλητών σε όλη την Ευρώπη και αυτό γιατί η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει καμία σχέση με το αγαπημένο τους άθλημα, τις παραδόσεις και τις συγκινήσεις που αυτό προσφέρει. Είναι το αποτέλεσμα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, μια εξέλιξη που αφορά μόνο το ύψος και τη μοιρασιά των κερδών ανάμεσα σε ιδιοκτήτες – μεγαλομέτοχους, κάτι το οποίο κυνικά ομολογείται και απ’ τους ίδιους.

Η αντιπαράθεση έχει να κάνει με το ποια διοργάνωση (UEFA – European Super League) θα διασφαλίζει περισσότερα κέρδη, αλλά και με το πώς και σε ποιους θα μοιράζονται τα υπέρογκα κέρδη απ’ την αγορά του ποδοσφαίρου. Σχετίζεται επίσης με την αντιπαράθεση ευρωπαϊκών και αμερικανικών κεφαλαίων, που έχουν διεισδύσει σε ευρωπαϊκές ομάδες. Οι εξελίξεις αυτές αντιστρατεύονται το ενδιαφέρον και την αγάπη του φίλαθλου κόσμου για το παιχνίδι και τους συλλόγους. Αντίστοιχα, κλειστή λίγκα συγκροτήθηκε και στο μπάσκετ πριν από λίγα χρόνια, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

Οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων σε αυτό το σχέδιο είναι υποκριτικές, μέρος της παραπάνω κάλπικης αντιπαράθεσης. Άλλωστε με την πολιτική τους υπηρετούν αυτήν ακριβώς την επιχειρηματική δράση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός δεν αφήνει καμία ανθρώπινη δραστηριότητα έξω από τα αδηφάγα σχέδιά του. Μοναδική λύση απέναντι σε αυτή τη σήψη, που δημιουργεί και ενισχύει την αποστροφή του φίλαθλου κόσμου, είναι να απαλλαγεί το ποδόσφαιρο και συνολικά ο αθλητισμός απ’ τη θηλιά της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης.»

“Ακούστε τους παίκτες και τους φιλάθλους!” – Το ΚΚ Βρετανίας απορρίπτει την επίθεση στο παιχνίδι της εργατικής τάξης

 


Το ΚΚ Βρετανίας παίρνει θέση για την ανακοίνωση της Σούπερ Λιγκ, όπου συμμετέχουν έξι αγγλικές ομάδες, και την εμπορευματοποίηση του αθλήματος, που απειλεί τον λαϊκό του χαρακτήρα. Ακολουθεί η τοποθέτηση-ανακοίνωση, που την αλιεύσαμε από το Twitter.

Ακούστε τους παίκτες και τους φιλάθλους

Η πρόταση για την Σούπερ Λιγκ είναι μια προσπάθεια των πλούσιων συλλόγων να εγκαθιδρύσουν ένα μονοπώλιο και να λύσουν το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζουν. Η Μπαρτσελόνα είναι αντιμέτωπη με οικονομική κρίση και ένα χρέος 1 δις λιρών. Η Ρεάλ δεν μπορούσε να κάνει μια μεγάλη μεταγραφή το περασμένο καλοκαίρι, η Γιουβέντους πρέπει να βρει 100 εκατομμύρια λίρες ως το τέλος Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες της Ίντερ έψαξαν για έκτακτη χρηματοδότηση τον Φεβρουάριο.

Εκτός του ότι είναι μια γλαφυρή μεταφορική εικόνα ενός καπιταλισμού βουτηγμένου στα χρέη που επιδιώκει να συνδέσει την επιβράβευση με τον προϋπάρχοντα πλούτο και προνομιακή θέση, παρά με την αξία, [η πρόταση] είναι εντελώς ενάντια στις επιθυμίες των πραγματικών χορηγών του παιχνιδιού, των φιλάθλων: κανείς δεν ρώτησε αν το ήθελαν αυτό, γιατί ήξεραν πως η απάντηση θα ήταν ένα εμφατικό “ΟΧΙ”.

Το ΚΚΒ απορρίπτει εξ ολοκλήρου αυτή την επίθεση στο παιχνίδι της εργατικής τάξης. Καλούμε για άμεση αφαίρεση βαθμών και την επιβολή σοβαρών προστίμων σε όλους τους συλλόγους που εμπλέκονται. Το ποδόσφαιρο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των “εγώ” των πλούσιων ανθρώπων που νομίζουν πως είναι ιδιοκτήτες του ωραίου παιχνιδιού μας. Ο κομμουνιστής παραγωγός αθλητικών podcast και υποψήφιος για τις τοπικές εκλογές του Μάη στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, Στιούαρτ Μιλς, λέει: Αυτή η σύγκρουση είναι στα σπάργανα εδώ και χρόνια, καθώς οι σύλλογοι γίνονταν ολοένα και πιο διαχωρισμένοι από τους φιλάθλους που τους δημιούργησαν, στις καλές και τις άσχημες στιγμές. Τώρα εναπόκειται πάλι στους φιλάθλους να παλέψουν για να διασώσουν την ψυχή ενός υπέροχου αθλήματος.

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών – Για την άσκηση Ηνίοχος 2021

 


Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας – Δυτικής Αχαΐας για την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2021

Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας –Δυτικής Αχαΐας, ως αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, καταγγέλλει τη διεξαγωγή της αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» που γίνεται  από 12 έως 22 Απρίλη στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και την 117 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, με τη συμμετοχή και της αεροπορικής βάσης του Άκτιου.

Στην άσκηση αυτή συμμετέχουν ένοπλες δυνάμεις από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα με κυβερνητικά επιχειρήματα τώρα της Ν.Δ. χτες του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν συμμάχους της χώρας μας.

Η ιστορία μάς αποκαλύπτει ότι οι δήθεν σύμμαχοι δεν κόπτονται για τα συμφέροντα της χώρας μας αλλά για τα δικά τους συμφέροντα όπου γης και εδώ για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο, (ΑΟΖ, έλεγχος πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμοι μεταφοράς τους κ.λ.π.) Αιγαίο, Ιόνιο, Βαλκάνια.

Η άσκηση αυτή είναι πρόβα πολέμου στα πλαίσια των στρατηγικών σχεδιασμών και της αναβάθμισης των αμερικανονατοϊκών βάσεων και υποδομών. Η Ελλάδα μετατρέπεται ολόκληρη σε πολεμικό ορμητήριο των Ιμπεριαλιστών, γίνεται χώρος νέων τεράστιων στρατιωτικών υποδομών των ΗΠΑ και μαγνήτης για καταστρεπτικά χτυπήματα-αντίποινα μέσα στον ανταγωνισμό των Ιμπεριαλιστών.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει νατοϊκές αποστολές έξω από τη χώρα, συμμετέχει σε πολεμικές ασκήσεις, υποτάσσει τις στρατιωτικές υποδομές της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, γίνεται σημαιοφόρος των συμφερόντων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Η άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2021” εξυπηρετεί επίσης την τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή της Αν. Μεσογείου για τους επιχειρησιακούς – πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για να ανακοπεί η Ρωσική και Κινέζικη παρουσία στην περιοχή, στο έδαφος του οξύτατου ανταγωνισμού ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας – Κίνας.

Η άσκηση συνδέεται και με τα σενάρια εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στον Άραξο, τις νέες στρατιωτικές Νατοϊκές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη όπου αποβιβάζονται και μετακινούνται προς τα Ρωσικά σύνορα δεκάδες χιλιάδες στρατού και πολεμικού υλικού των ΗΠΑ αλλά και σε άλλες τοποθεσίες της χώρας, είναι πρόβα για μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας στους θανάσιμους για το λαό μας Ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η κυβέρνηση, σε μία περίοδο οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για νατοϊκές ανάγκες και εξοπλισμούς την ίδια ώρα που εντείνεται η επίθεση της Κυβέρνησης και του κεφαλαίου ενάντια στην εργασία στην υγεία, στις κοινωνικές ανάγκες και στα λαϊκά δικαιώματα ακόμα και μέσα σε πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες.

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί τον λαό και τους μαζικούς φορείς του να καταδικάσουμε μαζικά αυτή την πολιτική της συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως είναι και  η άσκηση «Ηνίοχος 2021». Να αγωνιστούμε για:

  • -Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • -Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο
  • -Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις
  • -Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι βάσεις που εμφανίζονται σαν μανιτάρια σε όλη τη χώρα
  • -Για καμιά συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • -Για καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • -Για αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Πάτρα, Απρίλης 2021
Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας –Δυτικής Αχαΐας

Διαβάστε επίσης

Ανακοίνωση Επιτροπών Ειρήνης Ηλείας & Πρέβεζας για την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2021

Πιστοποιητικό ... κερδοφορίας


Μιλώντας πριν από λίγες μέρες στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών για το λεγόμενο «πιστοποιητικό εμβολιασμού» (ή αλλιώς «πράσινο πιστοποιητικό») και την αξιοποίησή του για την άρση των όποιων περιορισμών στον Τουρισμό, ο Ευρωπαίος επόπτης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έμπλεος κυνισμού, δήλωσε ότι το πιστοποιητικό «δεν είναι ένα μέτρο κατά του κορονοϊού, είναι ένα μέτρο στο οποίο συμφωνούμε ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος αν ταξιδεύουν οι πολίτες, αλλά προτιμάμε να ανακτήσουμε το δικαίωμα ταξιδιού, ακόμα κι αν δημιουργούνται κάποιοι επιπλέον κίνδυνοι»! Η άποψη αυτή δεν αφορά μόνο τα προσωπικά δεδομένα και το γεγονός ότι δημιουργείται ένας ακόμα μηχανισμός φακελώματος στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά προπάντων τους υπαρκτούς κινδύνους να αναζωπυρωθεί η πανδημία σε τουριστικούς προορισμούς, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατοίκων και τουριστών. Πολύ περισσότερο τώρα, που ενισχύονται οι εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας ότι το εμβόλιο προφυλάσσει κάποιον από το να νοσήσει βαριά από τον κορονοϊό, αλλά ως φορέας μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλους.

* * *

Το ίδιο σκηνικό ζήσαμε ξανά το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς εμβόλιο, όταν στο όνομα του «να ανοίξει γρήγορα ο τουρισμός», όπως πίεζαν οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι και οι μεγαλοεπιχειρήσεις των Μεταφορών, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν τελικά ευνόησαν και δεν απέτρεψαν την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας. Τα ίδια κριτήρια του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο υπαγορεύουν τώρα το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», ώστε να ελαχιστοποιούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας σε ξενοδοχεία, παραλίες, αερομεταφορές και καράβια, καθώς αποτελούν κόστος για το κεφάλαιο και αποθαρρύνουν κάποιον από το να ταξιδέψει σε μια άλλη χώρα για διακοπές. Θυμίζουμε ότι το «πράσινο πιστοποιητικό», θιασώτες του οποίου είναι στη χώρα μας η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, απαλλάσσει τα κράτη απ' την ευθύνη λήψης ουσιαστικών μέτρων στο εσωτερικό και στα σύνορα (μαζικά τεστ, καραντίνα κ.λπ.). Από χτες Δευτέρα, η είσοδος στη χώρα μας από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, τη Σερβία και το Ισραήλ επιτρέπεται χωρίς 7ήμερη καραντίνα, με αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες ή με πιστοποιητικό ότι έχουν εμβολιαστεί. Από τις 14 Μάη το μέτρο αναμένεται να γενικευτεί.

* * *

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το μέτρο στηρίζουν ένθερμα η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA), δηλαδή οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, που διαμήνυε ήδη από τον Γενάρη ότι «η επανεκκίνηση του τουρισμού δεν μπορεί να περιμένει». Ο καημός όλων αυτών δεν είναι βέβαια οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό, αλλά τα δυσθεώρητα κέρδη τους, καθώς η «χασούρα» των μονοπωλίων του κλάδου από τις επιπτώσεις των μέτρων διαχείρισης της πανδημίας και τη νέα οικονομική κρίση αποτιμούνται από τον Γενάρη μέχρι τον Οκτώβρη του 2020 σε 935 δισ. δολάρια, δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη του 2009 και την προηγούμενη συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι το διακύβευμα είναι τεράστιο για τα μονοπώλια του Τουρισμού, που ποντάρουν πολλά στην τουριστική σεζόν αυτής της χρονιάς. Γι' αυτό άλλωστε η ΕΕ έδρασε αστραπιαία, προωθώντας το «πράσινο πιστοποιητικό», το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στην επόμενη Σύνοδο (26-29 Απρίλη), με τα κράτη - μέλη να έχουν ήδη δεσμευτεί ότι το πλαίσιο εφαρμογής του θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι.

* * *

Καθόλου αμελητέα δεν είναι και η προσπάθεια, με αφορμή το πιστοποιητικό, να συγκροτηθεί ένας επιπλέον ισχυρός μηχανισμός ψηφιακού φακελώματος, με μαζική καταγραφή, επεξεργασία και αξιοποίηση ιατρικών και άλλων δεδομένων από ΕΕ, κράτη, μεγαλοεργοδοσία και ομίλους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ΕΕ, με δική της ψηφιακή πύλη, σπεύδει να στηρίξει τα κράτη - μέλη στην ανάπτυξη λογισμικού για τον μηχανισμό του πιστοποιητικού, ο οποίος έρχεται για να παραμείνει και μετά την πανδημία. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη από το σχέδιο Κανονισμού της Κομισιόν προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του πιστοποιητικού από το κάθε κράτος - μέλος και με πρόσθετα δεδομένα, όπως άλλα εμβόλια ταξιδιωτών. Ολα τα παραπάνω τεκμηριώνονται από καταγγελίες που ήδη υπάρχουν για συμφωνίες εμπορικής εκμετάλλευσης εκατομμυρίων ιατρικών δεδομένων, ταυτοποίησης προσώπων από επιχειρηματικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών Υγείας και ασφαλιστικές εταιρείες. Με μοχλό το πιστοποιητικό θα ενταθεί ο εκβιασμός από τη μεγαλοεργοδοσία για απολύσεις όσων εργαζομένων για διάφορους λόγους δεν το διαθέτουν, ή ευπαθών ομάδων, ενώ θα ενισχυθεί και η κρατική καταστολή.

* * *

Είναι επομένως φανερές οι προτεραιότητες που επιβάλλουν το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό». Και δεν πρέπει ο λαός να δώσει κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα για την άθλια κατάσταση που ζει καθημερινά στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στον Τουρισμό τώρα που ξεκινάει η σεζόν, το αίτημα για ασφαλείς μεταφορές και θωράκιση της υγείας τουριστών και κατοίκων με όλα τα απαραίτητα μέτρα, είναι αναγκαίο να εμπλουτίσουν τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων για πραγματική προστασία του λαού από την πανδημία, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για μαζικούς εμβολιασμούς με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα, για μέτρα στους χώρους δουλειάς, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται και σήμερα στο έλεος των πρωτοκόλλων της εργοδοσίας.


Β. Π.

Παραλήρημα


Απογειώνει το προπαγανδιστικό της παραλήρημα η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να πείσει ότι οι «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζει με το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά γίνονται «για το καλό» των εργαζομένων. Μετά το «4ήμερο» - παρωδία που διαφήμιζε τις προηγούμενες μέρες, προαναγγέλλει τώρα μία νέα ...κοσμογονία, την «ψηφιακή κάρτα εργασίας», και προβάλλει σαν δόλωμα τη 14ήμερη «άδεια πατρότητας» και το «δικαίωμα αποσύνδεσης» στην τηλεργασία.

Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να κρύψει τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Αντίθετα, έρχονται να συμπληρώσουν τον βασικό κορμό του και αποτελούν άλλοθι για την επιβολή της 10ωρης δουλειάς, των νέων περιορισμών στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση, συνολικά για το βάθεμα της εκμετάλλευσης, που στόχο έχει να θωρακίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ας δούμε για παράδειγμα την «ψηφιακή κάρτα», που έχει ψηφιστεί από το 2011, αξιοποιήθηκε προπαγανδιστικά και από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «μέτρο προστασίας» των εργαζομένων και μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου από την επιχείρηση θα καταγράφεται αυτόματα και έτσι θα ασκείται αποτελεσματικότερος έλεγχος στον χρόνο εργασίας, στην υπερεργασία και στις υπερωρίες.

Πρόκειται για σκέτη κοροϊδία! Η κυβέρνηση πρώτα θεσμοθεί το 10ωρο και μετά έρχεται και λέει ότι με την «ψηφιακή κάρτα» θα ελέγχει τα ωράρια! Πρώτα επεκτείνει την «ευελιξία» στα ωράρια και στον χρόνο εργασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, και μετά αναγγέλλει τον «έλεγχο» δήθεν αυτής της ζούγκλας. Πρώτα καταργεί την προσαύξηση του μισθού στις υπερωρίες και μετά λέει ότι θα ελέγχει την τήρηση των υπερωριών για να τις πληρώνονται οι εργάτες!

«Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι» είναι η προκλητική λογική της κυβέρνησης, που πρέπει να απαντηθεί μαζικά και αποφασιστικά. Υπάρχει άλλωστε πλούσια πείρα: Οσες φορές οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν καταπάτηση των ωραρίων τους και μη πληρωμή των υπερωριών, το υπουργείο Εργασίας κωφεύει προκλητικά και στην καλύτερη περίπτωση αναγκάζονται να τρέχουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τις αμοιβές τους.

Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία, με περιτύλιγμα το δήθεν «δικαίωμα στην αποσύνδεση πέραν του συμφωνημένου ωραρίου» η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει ότι αυτό που προωθείται είναι η παγίωση και γενίκευση μιας νέας μορφής «ευελιξίας» στην εργασία, μέσω της οποίας «σβήνονται» τα όρια εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, όπως ακριβώς απαιτούν οι επιχειρήσεις, για λογαριασμό των οποίων νομοθετεί. Θυμίζουμε ότι γι' αυτό το μέτρο είχαν πρωτοστατήσει στο Ευρωκοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της GUE, ανοίγοντας τον δρόμο και για στενότερη «ψηφιακή» παρακολούθηση του εργαζόμενου από την εργοδοσία.

Η ίδια η διατύπωση εξάλλου («πέραν του συμφωνημένου ωραρίου») αποδεικνύει ότι μιλάμε για ωράρια - λάστιχο, με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων.

Οσο για τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι με την αποσύνδεση «προστατεύονται η οικογενειακή και προσωπική ζωή», είναι αστείο και να το λέει, την ώρα που με την τηλεργασία, τα σπίτια των εργαζομένων μετατρέπονται σε χώρους εργασίας, όπου τις περισσότερες φορές μια οικογένεια προσπαθεί να συνδυάσει ταυτόχρονα τη δουλειά εξ αποστάσεως με την τηλεκπαίδευση, το διάβασμα και τις άλλες ανάγκες των παιδιών με τις απαιτήσεις της εργοδοσίας «άνευ ωραρίου».

Τελευταίο προπαγανδιστικό ανάχωμα είναι η θεσμοθέτηση άδειας πατρότητας 14 ημερών, όπως και η πρόβλεψη για εξάμηνη γονική άδεια. Μόνο που για την τελευταία η αποζημίωση περιορίζεται στους 2 πρώτους μήνες, και μάλιστα στο ύψος του κατώτερου μισθού. Για τέτοια ...προστασία της μητρότητας μιλάμε! Επιπλέον, από την άδεια αυτή αποκλείονται οι εργαζόμενες που έχουν κάνει χρήση της αντίστοιχης άδειας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Στην πράξη η κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί, καθώς και εδώ ενσωματώνει σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία και τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», όπως έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι προηγούμενοι, με στόχο τη διευκόλυνση της εισόδου περισσότερων γυναικών στην παραγωγή, ως μιας μεγάλης «δεξαμενής» άντλησης κέρδους, χωρίς βέβαια να αναιρούνται οι οικονομικοί και κοινωνικοί όροι της ανισοτιμίας, χωρίς να απαλλάσσεται η γυναίκα από την έγνοια των παιδιών, της φροντίδας του σπιτιού, των γερόντων κ.λπ.

Αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν δεν ξεπλένεται και δεν εξωραΐζεται με τίποτα. Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα τους είναι σε θέση μάχης και θα δώσουν απάντηση σε όλα ένα προς ένα τα αντεργατικά του άρθρα, σε όλα ένα προς ένα τα ψέματα, σε όλες τις προκλήσεις της κυβέρνησης. Στις 6 Μάη όλοι στην Πρωτομαγιάτικη απεργία!

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ-ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

 



 ΑΠ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ, ΣΤΙΣ 10 π.μ. ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΣΤΗΝ ΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο σε νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, καθώς και πάνω από 1 χρόνο στην πανδημία του νέου κορονοϊού. Από την πρώτη στιγμή η μεγαλοεργοδοσία, η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, οι εργατοπατέρες του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού προσπαθούν να μας πείσουν ότι η αθλιότητα που ζούμε οφείλεται στην πανδημία, οφείλεται σε μία "έκτακτη κατάσταση" που γεννά τη νέα οικονομική κρίση και που χρήζει "έκτακτης μεταχείρισης"... Όσο όμως και αν κοπιάζουν, δε μπορούν να θολώσουν την πραγματικότητα! Δε μπορούν να κρύψουν την αιτία αυτής της κατάστασης, της νέας οικονομικής κρίσης, που δεν είναι άλλη από την δίψα των μεγάλων αφεντικών για ολοένα και περισσότερα κέρδη. Μια δίψα που δε λογαριάζει ούτε υγεία μήτε ανθρώπινη ζωή!

Πέρα από τα δικά τους οικονομικά στοιχεία που αποτύπωναν τον ερχομό της νέα κρίσης ήδη από το 2019, πριν δηλαδή το ξέσπασμά της πανδημίας, μια απλή ματιά στα μέτρα που παίρνουν για την "αντιμετώπιση-καταπολέμηση" της πανδημίας του νέου κορονοϊού αποκαλύπτουν του λόγου το αληθές! Αλήθεια, μέτρα-κυβερνητικές επιλογές όπως η μονομερής μετατροπή συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, το τσάκισμα μισθών, η επιστράτευση απεργών, η ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας και η αύξηση της εκμετάλλευσης, η απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων (που γίνονται με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας) ανάλογα με το πώς το κρίνει κράτος και μεγαλοεργοδοσία, η αύξηση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής, η άρνηση ελέγχων σε χώρους δουλειάς για μέτρα προστασίας και πρόληψη μετάδοσης του ιού, η άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόσληψης του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η μείωση του προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας, η άρνηση αραίωσης των μαθητών στις αίθουσες και η απόφαση ακόμα και για αύξησή τους, η άρνηση πρόσληψης των απαραίτητων εκπαιδευτικών, η άρνηση πολλαπλασιασμού των δρομολογίων και των ΜΜΜ, η άρνηση πρόσληψης ακόμα και του ελάχιστου προσωπικού καθαριότητας σε σχολεία και νοσοκομεία, η άρνηση λήψης μέτρων για το ασφαλές "άνοιγμα" του τουρισμού, η άρνηση ανοίγματος των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, η άρνηση επίταξης των ιδιωτικών μονάδων υγείας ακόμα και τώρα που πεθαίνει κόσμος διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ και το ταυτόχρονο μπούκωμα με πολλά εκατομμύρια ευρώ των μεγαλοεπιχειρηματιών όλο αυτό το διάστημα, πώς αλήθεια συμβάλουν στην καταπολέμηση της "αιτίας", που οι ίδιοι επικαλούνται, για την κατάσταση που ζούμε;

Πώς αλήθεια το νέο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση με τις "ανατροπές του αιώνα" στα εργασιακά συμβάλει στην καταπολέμηση της πανδημίας; Η απάντηση προφανής! Εξάλλου και η ίδια η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι μέσα στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση ποσών από το "Ταμείο Ανάκαμψης". Ποσά που πάνω από το 90% προορίζονται για την ενίσχυση των μεγαλοεργοδοτών!

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την κατάργηση του 8ωρου και την καθιέρωση του 10ωρου, χωρίς μάλιστα πληρωμή για τις δύο επιπλέον ώρες. Το "προοδευτικό" αυτό μέτρο καταργεί ουσιαστικά το 8ωρο μετά από 101 χρόνια, που θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας και 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο! Απελευθερώνει τις υπερωρίες, απλήρωτες κι αυτές χωρίς καμία προσαύξηση, ξηλώνει ακόμα περισσότερο την αργία της Κυριακής. Δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αποφασίζει τι ώρα θα πιάνει δουλειά ο εργαζόμενος, αν το ωράριό του θα είναι σπαστό ή ενιαίο, το σύνολο του χρονικού διαστήματος της επιπλέον από το 8ωρο απασχόλησης, την αντικατάσταση των υπερωριών από ρεπό ή μειωμένο ωράριο όποτε ο εργοδότης θα το αποφασίζει... Ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά την κατάκτηση του 8ωρου, καταργείται η ιδιότητα του μισθού ως αντάλλαγμα για την παροχή εργασίας! Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ενίσχυση της τηλεργασίας που ουσιαστικά βάζει τον εργαζόμενο σε κατάσταση αναμονής 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα! Παράλληλα, αποθεώνει τις ατομικές συμβάσεις, καθώς όλα τα παραπάνω θα γίνονται ύστερα από ατομική "ελεύθερη" διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και ξεμοναχιασμένου εργαζόμενου, πάντα με τη "σύμφωνη γνώμη" του τελευταίου, όπως λένε! Γελάνε και οι πέτρες!!!

Ταυτόχρονα, μαζί με το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ανατροπές στα εργασιακά, ολοκληρώνει τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και φέρνει νέο συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να επιβάλει "σιγή νεκροταφείου" στους εργασιακούς χώρους και να προλάβει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις! Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος, που πατάει σε προηγούμενα σχετικά νομοθετήματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων συνδικαλίζονται, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες με δυνατότητα ουσιαστικά παρέμβασης της εργοδοσίας, χτυπά τη συλλογική συζήτηση, οργάνωση και δράση των εργαζομένων, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, καθώς θα είναι ποινικώς κολάσιμη πράξη η περιφρούρηση των απεργιών, η ενημέρωση των εργαζομένων από τα σωματεία τους. Επίσης, διευκολύνει την απόλυση συνδικαλιστών και όσων συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και προσπαθεί να βάλει νέα εμπόδια στην απεργία. Τέλος, προβλέπει αποζημίωση στον εργοδότη από τα σωματεία σε περίπτωση που το διεκδικήσει, εάν μια απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Να σημειωθεί ότι με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο το 90% των απεργιών κρίνονται ως τέτοιες!)

Η αθλιότητα που ζούμε δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι επιλογή της μεγαλοεργοδοσίας, του κράτους της και των κυβερνήσεών του. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερα. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας με ικανοποιημένες όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας! Αυτό όμως που μπαίνει εμπόδιο είναι η ακόρεστη δίψα των μεγάλων αφεντικών για ολοένα και περισσότερα κέρδη!

Προϋπόθεση για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση είναι η οργάνωση όλων των εργαζόμενων μέσα στους χώρους δουλειάς, στα Σωματεία μας, είναι η πάλη και ο αγώνας με ταξικό προσανατολισμό, που στην προμετωπίδα του θα έχει τα δικά μας συμφέροντα, τις δικές μας ανάγκες! Αυτό είναι που φοβούνται γι' αυτό παίρνουν τέτοια μέτρα, ώστε να αποτρέψουν τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία, με το ΠΑΜΕ! 

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής! Πάμε κόντρα στα σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας, της κυβέρνησης, του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της εργοδοτικής ομάδας του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, που αποτελεί την προέκταση της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ σε τοπικό επίπεδο. Κόντρα στα σχέδια όλων αυτών που θέλουν να εκφυλλίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που φέτος έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα!

Στο πλαίσιο αυτό η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης ΑΠΕΡΓΙΑΣ την Πέμπτη 6 Μάη 2021 για να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά και το σύγχρονο περιεχόμενο που λαμβάνει!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλο τον λαό του νησιού μας να συμμετάσχει μαζικά, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, στην ΑΠΕΡΓΙΑ της 6ης Μάη και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας!

 

 

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

Web: http://sidypker.blogspot.gr

FB: kerkyraikossyndesmosidiotikonypallilon

e-mail: pamesidypker@gmail.com, Τηλ.: 6978404989, 6997233616

TOP READ