6 Μαρ 2020

Φασιστικό τσούρμο, κατσαπλιάδες της εθνικοφροσύνης με την υποστήριξη και παρότρυνση του επίσημου κράτους

 

Οπλισμένοι «κεφαλοκυνηγοί» που καλούν σε σαφάρι κατά “λαθρομεταναστών”. 
Τάγματα εφόδου με τον μανδύα του “συνοριοφύλακα” σε παραστρατιωτικό παραλήρημα.
Εισαγόμενα ναζιστόμουτρα από την Μέκκα του χιτλερισμού  και ντόπιες σπορές των ταγματασφαλιτών.
Πατριδοκάπηλοι που επιβεβαιώνουν ότι ο δήθεν “πατριωτισμός” τους συνιστά το “τελευταίο καταφύγιο των καθαρμάτων”.

Κεντρικά ΜΜΕ – βαποράκια της ΝΑΤΟφροσύνης, του αμερικανοτσολιαδισμού και του ευρωλυγουρισμού, που με λέξεις, εικόνες, πλάνα και μικρόφωνα άλλοτε κατασκευάζουν “πραγματικότητα”, άλλοτε βαφτίζουν τους φασίστες «ήρωες» της διπλανής πόρτας και άλλοτε μέσω της ιστορικής παραχάραξης πουλούν …«ελληναράδικο” καουμποϊλίκι προς Ερντογάν, ξεχνώντας πάντα να μιλήσουν για ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, για να σπείρουν το μίσος προς τον εύκολο “αντίπαλο”, τον πρόσφυγα και τον μετανάστη. 
Αλήτες και ρατσιστές σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που ο υπανθρωπισμός τους ξεχειλίζει, αλλά οι αρχές παρακολουθούν αδιάφορες.
Υπάνθρωποι που στο όνομα τους ελληνο-ορθόδοξου “πολιτισμού” τους στέκονται στις προβλήτες λιμανιών και στις όχθες του Έβρου ξερνώντας χυδαιότητα και προστυχιά. 
Όλος αυτός ο επικίνδυνος και «μαύρος» συρφετός εδώ και μερικές μέρες βγήκε «παγανιά». 
«Αγκαλιά» με το κράτος των ολιγαρχών, που βρήκαν στα ΜΑΤ – στα ίδια ΜΑΤ  που προχτές χτυπούσαν τους “γκασμάδες τουρκόσπορους” νησιώτες – την “εθνική υπερηφάνεια” τους.
Αυτό είναι το κατακάθι που κλήθηκε από την εφεδρεία να φυλάξει τις “Θερμοπύλες” της πατριδοφροσύνης και που ψυχαγωγείται “εθνικά” από το “πατριωτικό” εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο έφτασε να εκπέμπει από τον (κατά τα 2/3 υπό ξένη σημαία) στόλο του εμβατήρια προς εμψύχωση των ΜΑΤ. 
Αυτό είναι το ασκέρι που περιφέρεται δίπλα – δίπλα με τα σώματα ασφαλείας, που τραμπουκίζει και συμπορεύεται με τα ναζίδια του χρυσαυγιτισμού.
Αυτό είναι το παραστρατιωτικό λεφούσι του εθνικισμού που κλέβει το οξυγόνο της κοινωνίας με τις ευλογίες της ανώτατου Κλήρου και της Εκκλησίας.
Αυτοί είναι οι κατσαπλιάδες της εθνικοφροσύνης που κινούνται χωρίς να κρύβονται, που όχι μόνο διαθέτουν τις πλάτες των ακροδεξιών ταγών που μιλούν ακόμα και για ξερονήσια, αλλά πορεύονται και με την υποστήριξη της ίδιας της κυβέρνησης που όταν ερωτάται για το ενδεχόμενο προσφυγικών στρατοπέδων στα ξερονήσια, έφτασε να απαντά (Πέτσας): “Δεν αποκλείουμε τίποτα”!
Αυτό είναι το φασιστικό τσούρμο, μαζί με το επίσημο κράτος 
  • ένα κράτος που για την εισβολή της ΝΑΤΟικής συμμάχου Τουρκίας στη Συρία δεν έχει βγάλει κιχ (!),
  • ένα κράτος που ομνύει στην συμφωνία ΕΕ – Τουρκία, την ίδια ακριβώς συμφωνία που επιτρέπει στον Ερντογάν να παίζει τα άθλια γεωπολιτικά του παιχνίδια και να μετατρέπει την Ελλάδα σε Μόρια, 
  • ένα κράτος που στέκεται “σούζα” και “προβλέψιμο” γιουσουφάκι στις ΗΠΑ που κάνουν πλάτες στην τουρκική εισβολή στη Συρία και που παρέδωσε στον “αγγελικό” Τραμπ όλη την Ελλάδα σαν αμερικανοΝΑΤΟική βάση
που εμφανίζονται σήμερα σαν το …«ατσάλινος τείχος» του Έβρου και των θαλάσσιων συνόρων. 
Αυτό είναι το “πατριωτικό” ασκέρι που η άρχουσα τάξη του και η κυβέρνηση των… “Διγενήδων” του, ενώ μιλούν για “εισβολή” από την Τουρκία, την ίδια ώρα κλείνουν μαζί της μπίσνες.  
Φίλες και φίλοι, δεν είναι η πρώτη φορά που το εθνικιστικό παραλήρημα σαρώνει τον τόπο, όπως συνέβη εκείνο το μακρινό 1897. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που η μισαλλοδοξία του βουκεφάλα “μακεδονομάχου” ή του ρατσιστή κοπρίτη – που αποκαλούσε “τουρκόσπορους” μέχρι και τους Ελληνες μικρασιάτες πρόσφυγες – ενδύεται τη μάσκα του “πατριώτη”. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αδύναμος κανοναρχείται από τους ίδιους τους δυνάστες του για να ξεσπάσει την οργή του απέναντι στον αποδιοπομπαίο πιο αδύναμο. 
Δεν είναι η πρώτη φορά αυτοί που κάνουν τεμενάδες και υποκύψεις στον ισχυρό και στον πραγματικό εχθρό της πατρίδας, αυτοί που ξεπουλούν λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, δρόμους, αέρα και θάλασσα στους κεφαλαιοκράτες – ξένους και ντόπιους, να στρέφουν την κοινωνία ενάντια στους ικέτες και στους ανήμπορους, ντόπιους και ξένους. 
Δεν είναι η πρώτη φορά αυτοί που άνοιξαν τα σύνορα και παρέδωσαν την Ελλάδα στις ξένες τρόικες και στα ξένα ΔΝΤ , αυτοί που έστειλαν με την πολιτική τους 500.000 παιδιά του ελληνικού λαού στην ξενιτιά και στην μετανάστευση, να παριστάνουν τώρα τους προστάτες της πατρίδας και των συνόρων από τους μετανάστες και πρόσφυγες ξένους που οι ίδιοι – πιστοί στις συμφωνίες τους με τους Γερμανούς, τους Γάλλους, τους Ολλανδούς – δεν τους αφήνουν να φύγουν από την Ελλάδα, κρατώντας τους φυλακισμένους στις Μόριες.  
Και δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα της δημοκρατίας, του πατριωτισμού, του ανθρωπισμού, της πανανθρώπινης ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαικής κυριαρχίας, καλείται να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στον ξένο και ντόπιο εθνικισμό. Απέναντι στην εξωτερική επιβουλή και στην εσωτερική μαυρίλα.
Ελληνες πατριώτες, γρηγορείτε απέναντι στην πατροδοκαπηλία. 
Ελληνες δημοκράτες, αντισταθείτε στον εκφασισμό.  
Πληροφορίες από: imerodromos.gr     

Καταγγελία για «απόβαση» Γερμανών νεοναζί και στη Λέσβο



Μόλις λίγες ημέρες μετά την καταγγελία του Die Linke για συντονισμένη επιχείρηση προσέγγισης των ελληνοτουρκικών συνόρων από γερμανικές νεοναζιστικές οργανώσεις, αντίστοιχη καταγγελία κάνει σήμερα και η ιστοσελίδα της Λέσβου politikalesvos.gr.
Επεισοδιακή εξελίχθηκε τελικά η αποδεδειγμένη πια απόβαση νεοναζί στη Λέσβο, αφού προκλήθηκε ένταση με κατοίκους του νησιού.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την Πέμπτη αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Identity Movement» Γερμανίας (Ιdentitäre Bewegung Deutschland).
Πιο αναλυτικά, πως μεταδίδει το Politikalesvos.gr:
«Πρόκειται για τη ίδια οργάνωση που βρίσκεται στον Έβρο, ο αρχηγός της οποίας έχει πραγματοποιήσει προσκύνημα σε μνημείο για τις υπηρεσίες των στρατιωτών της Βέρμαχτ.
Οι οπαδοί των Ναζί που κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής του νησιού, έστειλαν στον θάνατο και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εκατοντάδες Λέσβιους ήρθαν με σκοπό να βοηθήσουν τα ντόπια Τάγματα Εφόδου που δρουν ανενόχλητα τις τελευταίες μέρες.
Η ευθύνη γι' αυτή την κατάντια, γι' αυτή τη μαύρη σελίδα είναι δική σας κύριοι αυτοδιοικητικοί, είστε ηθικοί αυτουργοί της πιο επικίνδυνης και ντροπιαστικής τροπής που θα μπορούσαν να πάρουν τα πράγματα».

Φοβάσαι τον κορονοϊό; Δεν υπάρχει λόγος, ο Βελόπουλος έχει τη λύση!

Ναι, καλά καταλάβατε. Αφού πούλησε χειρόγραφες επιστολές του Ιησού, κεραλοιφές και ματζούνια του Αγίου Όρους δια πάσαν νόσον, αφού έχυσε το ρατσιστικό του δηλητήριο προτείνοντας ξερονήσια για τους πρόσφυγες και νάρκες (!) κατά μήκος των συνόρων (για να σκοτώνονται ευκολότερα τα γυναικόπαιδα), ο Κυριάκος Βελόπουλος έπιασε και το ζήτημα του κορονοϊού.
«Μάστορας» από τους λίγους στο παπατζιλίκι, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης βρήκε τη λύση για την προστασία από τον κορονοϊό με την αλοιφή «Βυζαντινόν»! Ενημέρωσε δε το κοινό του ότι πρόκειται για «κοκτέιλ ουσίων», κάποιες εκ των οποίων υπάρχουν στην Αυστραλία. Το πως συνδύασε την Αυστραλία με το Βυζάντιο και τον κορονοϊό, μόνο ο ίδιος ξέρει.


Είπε, λοιπόν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης:
«Ο κορωνοϊός είναι ένα θέμα. Με την “Βυζαντινόν”, αποτρέπετε κάθε μικρόβια από τα χέρια σας. Είναι φυσικό, φόρμουλα με βότανα μέσα. Μία επάλειψη θα κάνετε το πρωί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ και θα είστε οκ. Μετά μπορείτε να κάνετε και 17 χειραψίες. Έχει μέσα ένα κοκτέιλ ουσιών. Και κάποια από τα βότανα υπάρχουν μόνο στην Αυστραλία. Ούτε να φοβάσαι τον κορωνοϊό. Ούτε τίποτα. Έχει από τα λίγα βότανα που είναι δυσεύρετα. Ούτε κορονοϊό, ούτε να φοβάστε ιώσεις, ούτε βακτήρια ούτε να φοβάστε τίποτα».
Θα συμφωνήσουμε με την τελευταία πρόταση του Βελόπουλο. Μη φοβάστε ούτε τις ιώσεις, ούτε τα βακτήρια. Στους ακροδεξιούς, τους πατριδέμπορους και τους παπατζήδες να ‘χετε το νου σας γιατί είναι αδίστακτοι στην εξαπάτηση.

Γερμανοί νεοΝαζί στη Λέσβο: «Θα σας κάνουμε ό,τι σας κάναμε στα Καλάβρυτα» (ΦΩΤΟ)

Το παρών στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης δίνουν από το πρωί της Παρασκευής τουλάχιστον πέντε (νέο)Ναζί από τη Γερμανία και το κόμμα «Κίνημα Ταυτότητας».
Μετά τις 11 το πρωί, έκαναν βόλτα στην Ερμού, προσποιούμενοι τους ρεπόρτερ με κάμερες από τη Γερμανία, τραβώντας τα πάντα και σημειώνοντας «Ήρθαμε να κάνουμε ρεπορτάζ για να δείξουμε και την πλευρά του Έλληνα». Ο ένας εξ αυτών δέχτηκε επίθεση από κάποιον με μαύρο μπουφάν, όπως δήλωσε στο «Ν» αυτόπτης μάρτυρας που σημείωσε ότι του άνοιξαν το κεφάλι, καθώς και ότι μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.
neonazi mitilini1
«Θα σας κάνουμε ό,τι σας κάναμε στα Καλάβρυτα» φέρονται να φώναζαν οι νεοναζί- προφανώς αναφερόμενοι στη 13η Δεκέμβρη του 1943 και στη μαζικότερη σφαγή αμάχων από τις δυνάμεις κατοχής των Ναζί στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Μία επιχειρηματίας στην αγορά της Ερμού που ξέρει γερμανικά τους μίλησε και της είπαν ότι είναι Γερμανοί δημοσιογράφοι και ρεπόρτερ. «Εγώ δεν θέλω να είναι έτσι το νησί μου, έχουν καταστρέψει όλοι το νησί μου. Δεν αντέχω άλλο, δεν μπορώ να λέω τη γνώμη μου» δήλωσε στο «Ν» σοκαρισμένη.
Ας σημειωθεί ότι μέσα στους «επισκέπτες» είναι και ο Mario Müller, που σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι νεοναζί και επικεφαλής της “Kontrakultur Halle”, μιας περιφερειακής ομάδας του “Identitarian Movement Germany”. ΟΠριν από τη μετάβασή του στη Σαξονία-Άνχαλτ, δραστηριοποιήθηκε στον οργανισμό νεολαίας NPD “Young National Democrats”.
neonazi mitilini3
Πηγή: stonisi.gr

Μουζάλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε τα ίδια πράγματα στα σύνορα αλλά με λιγότερες κραυγές


Ίσως τελικά η διαφορά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να είναι απλώς διαφορά αισθητικής. Ή έστω ηχητικής υπόκρουσης. Οι μεν στήνουν τείχη για τους πρόσφυγες τραγουδώντας εμβατήρια, ενώ οι άλλοι κάνουν την ίδια δουλειά στα μουλωχτά πλην εξίσου αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει καλύτερος μάρτυρας για αυτό από τις ομολογίες των ίδιων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η συνέντευξη που έδωσε ο Μουζάλας στο “Πρώτο Θέμα”.
Ακολουθούν τα επίμαχα αποσπάσματα που δε χρειάζονται καν σχολιασμό πλην των δικών μας υπογραμμίσεων.
– Κύριε Μουζάλα, πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον Έβρο;
Η κυβέρνηση κάνει καλά το αυτονόητο. Δηλαδή μία κατευθυνόμενη και μη φυσική ροή προσφύγων και μεταναστών, πιθανότατα αθώων και καλών ανθρώπων, αλλά κατευθυνόμενων από το τουρκικό κράτος και παρακράτος εμποδίζει τη μαζική εισροή της στο ελληνικό έδαφος από τα συνοριακά φυλάκια. Αυτό είναι αυτονόητο. Κάθε κράτος έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά του. Δεν είναι θέμα ανοιχτών ή κλειστών συνόρων, είναι θέμα φύλαξης. Εμείς το είχαμε κάνει με πιο διακριτικούς τρόπους. Εμάς μας δοκίμαζαν τότε. Δεν είχαμε αυτές τις ροές. Παρόλα αυτά, έτσι πρέπει να γίνει και αυτό είναι σωστό. Όμως θα πρέπει να σταματήσει αυτό το πολεμικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση.
– Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί το πολεμικό κλίμα στον Έβρο;
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη έτσι και αλλιώς αλλά δεν είναι πόλεμος. Ούτε είναι ασύμμετρη απειλή. Ασύμμετρη απειλή ήταν όταν έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι και οι Αμερικανοί κήρυξαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μετά στο Ιράκ. Όταν μιλάς για πολεμική ενέργεια οφείλεις να προσδιορίσεις τον εχθρό και να απαντήσεις. Είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες; Αυτοί αποκρούονται. Είναι οι Τούρκοι; Πρέπει να τους κηρύξουμε τον πόλεμο; Εάν μας έχουν κηρύξει πόλεμο πρέπει να κηρύξουμε πόλεμο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Πρέπει να πάψουμε να τραγουδάμε Σοφία Βέμπο από το πρωί μέχρι το βράδυ και να προσπαθούμε να βγάλουμε ζητήματα του ποιος είναι πιο Έλληνας από τον άλλο. Έλληνες είναι όλοι. Πρέπει να εμπιστευθούμε το στρατό και την αστυνομία μας, είναι πολύ καλά οργανωμένοι. Γίνεται μία συζήτηση σαν να χρειάζεται μία πανεθνική παρουσία εκεί πέρα. Πολιτοφύλακες, εθνοφύλακες, βγαίνουν με τα όπλα και πυροβολούν. Αγρότες πυροβολούν. Άνθρωποι από την Κρήτη που είχαν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να πάνε εθελοντές. Αυτά δεν είναι πράγματα οργανωμένου κράτους.
-Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τι διαφορετικό θα έκανε στον Έβρο;
Όσον αφορά στην φύλαξη των συνόρων και στην απόκρουση αυτής της κατευθυνόμενης από το τουρκικό κράτος και παρακράτος εισροής θα έκανε τα ίδια πράγματα. Με λιγότερες κραυγές. Με μία διεθνοποίηση του θέματος, που δεν θα έβαζε τρακτέρ να γυρνούν με φώτα, αυτό το κραυγαλέο πολεμικό κλίμα. Όσο καλλιεργείται αυτό το πολεμικό κλίμα μπορεί από λάθος να γίνουν ενέργειες, όχι συστηματικά από την κυβέρνηση ή το στρατό, αλλά από ανθρώπους που θα παρασυρθούν από αυτό το κλίμα. Όταν κυκλοφορούν όπλα που δεν τα έχει ο στρατός, όταν κυκλοφορούν σφαίρες που δεν τις έχει ο στρατός μπορεί να έχουμε ζητήματα, τα οποία μπορεί και η ίδια η Τουρκία να τα στήσει ώστε να συκοφαντηθεί η χώρα μας. Όσον αφορά στην Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητούσε σύγκλιση του Συμβουλίου Κορυφής. Θα εξέταζε πάρα πολύ σοβαρά και θα έβαζε μία σε εισαγωγικά απειλή προς την Ευρώπη. Ότι πολύ πιθανόν να περάσουμε πολύ καιρό με βέτο από την Ελλάδα αν δε ληφθούν μέτρα.

Ξενοφοβικές κραυγές για το «ξέπλυμα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ




Οι ακροδεξιοί της «Ιdentitäre Bewegung Deutschland» στον Έβρο 
Οι ακροδεξιοί της «Ιdentitäre Bewegung Deutschland» στον Έβρο

Ευκαιρία να βγουν από τις τρύπες τους βρήκαν διάφορα φασιστοειδή με αφορμή τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τον Εβρο. Αξιοποιώντας την κατάσταση αυτή, διάφορες τέτοιες συμμορίες, υπόδικοι ναζί και άλλα εγκληματικά στοιχεία ρίχνουν «νερό στο μύλο» της συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων για την κατάσταση στα σύνορα, στοχοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, ώστε να αθωώνονται η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό, σε «περιπολίες» στον Εβρο ψάχνοντας «λαθρομετανάστες» ανακοίνωσε ότι συμμετείχε ο υπόδικος φασίστας ευρωβουλευτής Γ. Λαγός, που είχε εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή και τώρα έχει συγκροτήσει άλλο ακροδεξιό μόρφωμα.


Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Μυτιλήνη έχουν καταφθάσει Γερμανοί ακροδεξιοί, για να συνεργαστούν με τάγματα εφόδου που δραστηριοποιούνται στο νησί, τα οποία τις τελευταίες μέρες στοχοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, εργαζόμενους σε ΜΚΟ και κατοίκους της περιοχής, ενώ ντοκουμέντα υπάρχουν και για την εμφάνιση νεοναζί από τη Γερμανία και την Αυστρία στον Εβρο, τάχα για να σταθούν «αλληλέγγυοι» στην Ελλάδα για την «εισβολή που δέχεται». 

«Κυνηγοί λαθρομεταναστών» στον Βόλο


Ενα ακόμα περιστατικό ήταν η προσαγωγή στην Ασφάλεια Βόλου διαχειριστή σελίδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία είχε το όνομα «Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών». Η συγκεκριμένη φασιστική ομάδα έκανε την εμφάνισή της την περασμένη βδομάδα, δημοσίευε φωτογραφίες με όπλα, ενώ, πέρα από δηλώσεις μίσους για τους μετανάστες, για «να ξεβρωμίσει ο Βόλος», ανακοίνωνε ότι οργανώνει ταξίδι στον Εβρο με όπλα (!) για να φυλάξουν τάχα τα σύνορα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο εν λόγω διαχειριστής, που δηλώνει στο προφίλ του «δόκιμος ανθυπολοχαγός», κατά την προσαγωγή του στο Αστυνομικό Τμήμα φέρεται να δήλωσε ότι τα φασιστικά καλέσματα «Ηταν μια ανοησία», που δεν τα εννοούσαν, ενώ μετά την προσαγωγή άλλαξαν και το όνομα της σελίδας σε «Σύλλογο Πατριωτών Βόλου».
Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σημειώνει πως η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από μέλη γνωστά για τις σχέσεις τους με τη Χρυσή Αυγή και για τις φασιστικές τους απόψεις και καλεί το λαό, το εργατικό και λαϊκό κίνημα της πόλης να απομονώσει τους ακροδεξιούς, να οργανώσει τον αγώνα του, στρέφοντας τα πυρά του στους υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό. (Διαβάστε αναλυτικά την καταγγελία της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ).

902.gr 

Σχετικά με το «bullying»





Ο σχολικός εκφοβισμός ή «bullying», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να προσεγγίζει κανείς με επιστημονικούς όρους και προϋποθέσεις, στη βάση επιστημονικών προβληματισμών, που σε αρκετά ζητήματα δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε σχέση με τον ορισμό του σχολικού εκφοβισμού.

Ενα τέτοιο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή και πεδίο για τη δημιουργία εντυπώσεων, όπως πολλές φορές επιχειρείται από διάφορους παράγοντες. Θυμίζουμε ότι έχουν σημειωθεί απόπειρες να κατηγοριοποιηθούν ως σχολικός εκφοβισμός και ως «αντικοινωνική» ή «βίαιη» συμπεριφορά ακόμα και εκδηλώσεις αγωνιστικές των ίδιων των μαθητών, που κατά τ' άλλα έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν από τα 17 τους!

Το φαινόμενο αυτό έχει βαθιές κοινωνικές αιτίες και άρα θα πρέπει η προσέγγισή του να γίνεται με τα ανάλογα κριτήρια, συμπεριλαμβάνοντας την οικογένεια και το σχολείο, που λειτουργούν όμως μέσα σε μια κοινωνία και δεν είναι εκτός κοινωνίας, με ό,τι αυτό σημαίνει.


* * *
 
Τι έχουμε μέχρι στιγμής; Από όσο αντιλαμβανόμαστε, όλες οι καμπάνιες γύρω από τον σχολικό εκφοβισμό προβάλλουν ένα σχήμα όπου από τη μία υπάρχουν οι «νταήδες» σε κάποιο σχολείο και από την άλλη οι «ευαίσθητοι». Κατά συνέπεια, όλη η αντιμετώπιση περιορίζεται στο να εκπαιδεύσουμε και τους δύο μέσα από τους κατάλληλους μηχανισμούς συμπεριφοράς, ώστε οι μεν να ελέγξουν την επιθετικότητά τους, να την περιορίσουν, να τη μειώσουν και οι δε να περιορίσουν και να ελέγξουν τους φόβους τους.

Βεβαίως, κάτι τέτοιο πρέπει να γίνεται. Δεν είναι όμως αρκετό. Ούτε λύνεται το πρόβλημα με το να μπαινοβγαίνουν στα σχολεία διάφοροι, να οργανώνουν σεμινάρια και ημερίδες, ερήμην και υποκαθιστώντας τελικά μια κρατική ευθύνη, η οποία σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα θα πρέπει να είναι αποκλειστική.

Ας σταθούμε λίγο στο σχολείο. Αν και αποτελεί εξ ορισμού έναν συλλογικό χώρο, το ζήτημα είναι εάν λειτουργεί ως τέτοιος, ή αν αποθεώνει τον ανταγωνισμό και πολλές φορές τον ατομισμό. Νομίζουμε ότι όσο ανεβαίνει κανείς τις σχολικές τάξεις, ο ανταγωνισμός είναι ο υπ' αριθμόν 1 στόχος.

Συνεπώς, στη θέση του ανταγωνισμού εμείς λέμε ότι θα πρέπει να μπουν η ομαδικότητα, η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη, να γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, η πολιτεία. Στη θέση του ατομισμού λέμε να μπει η συλλογικότητα. Στη θέση της αδιαφορίας, μιας γενικευμένης κοινωνικής αδιαφορίας πολλές φορές για το τι συμβαίνει γύρω μας, να μπει η οργανωμένη διεκδίκηση. Να καλλιεργούνται η συνεργατικότητα και η ομαδικότητα.

* * *
 
Στο υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα, με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, υπηρετείται το ακριβώς αντίθετο. Οχι μόνο στο σχολείο, αλλά και σε κάθε άλλη πτυχή της ζωής των εργαζομένων και του λαού, κυρίως της νεολαίας, που εκπαιδεύεται στο «ο θάνατός σου η ζωή μου» όταν ψάχνει για δουλειά, όταν ανταγωνίζεται τον συνάδελφο στο χώρο εργασίας ή τον άνεργο κ.τ.λ.

Είναι επίσης απίστευτος ο αριθμός των σκηνών βίας, στις οποίες είναι εκτεθειμένοι μαθητές και μαθήτριες κάθε μέρα. Οχι μόνο στην τηλεόραση. Τώρα έχουμε και το διαδίκτυο. Τι επιπτώσεις έχει άραγε στον ψυχισμό ενός παιδιού, στην επιθετικότητά του; Πώς μπορεί να εκδηλωθεί αυτό; Πώς μπορεί να ελεγχθεί αυτό; Μπορεί το σχολείο ή ο εκπαιδευτικός να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά; Δεν μπορούν οι εκπαιδευτικοί να τα αντιμετωπίσουν όλα. Είναι μερικά πράγματα που τους ξεπερνάνε.

Επομένως, η κοινωνική διάσταση του ζητήματος έχει να κάνει με τις συνθήκες στις οποίες εκδηλώνεται αυτό το φαινόμενο, σε ποιο σχολείο, σε ποιες καθιερωμένες αξίες στο σχολείο και στην ίδια την κοινωνία. Κι εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή για την πραγματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

(Το κείμενο αποτελεί ανεπτυγμένο απόσπασμα από την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή σε συζήτηση για τον σχολικό εκφοβισμό, που έγινε πρόσφατα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στη Βουλή).

Ριζοσπάστης  Παρασκευή 6 Μάρτη 2020

«Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών»: Φασίστες κανονικοί!

Ζούμε ανήκουστα πράγματα! Οι αλήτες του φασισμού έχουν ξεσαλώσει. Αλλά το υπεύθυνο δημοκρατικό μας κράτος, η υπεύθυνη δημοκρατική μας κυβέρνηση, παρακολουθούν το φαινόμενο, όταν φυσικά δεν το θωπεύουν, δεν το καλλιεργούν και δεν το φουντώνουν.  Αλλά εδώ πια μιλάμε για φασισμό… καραμπινάτο. Για φασισμό που έφτασε στο σημείο να ποζάρει και να διαφημίζεται ανοικτά στο ίντερνετ σαν “Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών”!!!
Και ποια ήταν η αντίδραση του κράτους μας; Μαθαίνουμε πως παρότι στην Ασφάλεια Βόλου (από εκεί ξεκινούν το “σαφάρι” τα εν λόγω μπουμπούκια) έγινε προσαγωγή του διαχειριστή της σελίδας «Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών», ωστόσο η αστυνομία δεν στοιχειοθέτησε κατηγορίες σε βάρος του. Θα διαβιβάσει, λέει, τον σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα Βόλου, προκειμένου να αποφανθεί εκείνος εάν προκύπτει παράβαση του νόμου περί ρατσισμού και ρατσιστικής βίας. Έτσι, ο διαχειριστής της σελίδας αφέθηκε ελεύθερος… 
Τα παραπάνω καταγράφει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του το  e-thessalia.gr, παρουσιάζοντας παράλληλα αναλυτικά στοιχεία για την υπόθεση, τα οποία και παραθέτουμε: 
  • Η δράση της κλειστής διαδικτυακής ομάδας που δημιουργήθηκε στις 3 Μαρτίου έγινε γνωστή όταν άρχισε να εξαπλώνεται και να αποκτά μέλη.
  • Οι αναρτήσεις της σελίδας ξεχείλιζαν ρατσιστικό μίσος και οι χρήστες πόζαραν με στιλέτα, μαχαίρια και όπλα μαζί με τις άδειες οπλοφορίας. Στο facebook η ομάδα μετρά 303 μέλη.
  • Οργάνωναν αντισυγκέντρωση ενάντια σε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στον Άγιο Νικόλαο, αλλά και ταξίδι στον Εβρο με τα διαθέσιμα όπλα τους για να «φυλάξουν τα σύνορα».
  • Μετά τις προσαγωγές άλλαξε το όνομα της σελίδας (γιατί ως γνωστόν οι φασίστες είναι και θρασύδειλοι) και ονομάστηκε σε «Σύλλογο Πατριωτών Βόλου». 

Σημείωση «Ημεροδρόμου»: Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί το νομικό μέρος της υπόθεσης των τύπων αυτών. Αυτό που ξέρουμε είναι πως όταν αυτοχαρακτηρίζεσαι «κυνηγός λαθρομεταναστών» είσαι φασίστας. Κανονικός. Και υποψήφιος δολοφόνος. Κανονικός. Και απέναντι σε τέτοια φασιστοειδή ανθρωπάρια, οι άνθρωποι στέκονται απέναντι.- 

Σχετικά με το «bullying»




Ο σχολικός εκφοβισμός ή «bullying», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να προσεγγίζει κανείς με επιστημονικούς όρους και προϋποθέσεις, στη βάση επιστημονικών προβληματισμών, που σε αρκετά ζητήματα δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε σχέση με τον ορισμό του σχολικού εκφοβισμού.
Ενα τέτοιο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή και πεδίο για τη δημιουργία εντυπώσεων, όπως πολλές φορές επιχειρείται από διάφορους παράγοντες. Θυμίζουμε ότι έχουν σημειωθεί απόπειρες να κατηγοριοποιηθούν ως σχολικός εκφοβισμός και ως «αντικοινωνική» ή «βίαιη» συμπεριφορά ακόμα και εκδηλώσεις αγωνιστικές των ίδιων των μαθητών, που κατά τ' άλλα έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν από τα 17 τους!
Το φαινόμενο αυτό έχει βαθιές κοινωνικές αιτίες και άρα θα πρέπει η προσέγγισή του να γίνεται με τα ανάλογα κριτήρια, συμπεριλαμβάνοντας την οικογένεια και το σχολείο, που λειτουργούν όμως μέσα σε μια κοινωνία και δεν είναι εκτός κοινωνίας, με ό,τι αυτό σημαίνει.
* * *
Τι έχουμε μέχρι στιγμής; Από όσο αντιλαμβανόμαστε, όλες οι καμπάνιες γύρω από τον σχολικό εκφοβισμό προβάλλουν ένα σχήμα όπου από τη μία υπάρχουν οι «νταήδες» σε κάποιο σχολείο και από την άλλη οι «ευαίσθητοι». Κατά συνέπεια, όλη η αντιμετώπιση περιορίζεται στο να εκπαιδεύσουμε και τους δύο μέσα από τους κατάλληλους μηχανισμούς συμπεριφοράς, ώστε οι μεν να ελέγξουν την επιθετικότητά τους, να την περιορίσουν, να τη μειώσουν και οι δε να περιορίσουν και να ελέγξουν τους φόβους τους.
Βεβαίως, κάτι τέτοιο πρέπει να γίνεται. Δεν είναι όμως αρκετό. Ούτε λύνεται το πρόβλημα με το να μπαινοβγαίνουν στα σχολεία διάφοροι, να οργανώνουν σεμινάρια και ημερίδες, ερήμην και υποκαθιστώντας τελικά μια κρατική ευθύνη, η οποία σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα θα πρέπει να είναι αποκλειστική.
Ας σταθούμε λίγο στο σχολείο. Αν και αποτελεί εξ ορισμού έναν συλλογικό χώρο, το ζήτημα είναι εάν λειτουργεί ως τέτοιος, ή αν αποθεώνει τον ανταγωνισμό και πολλές φορές τον ατομισμό. Νομίζουμε ότι όσο ανεβαίνει κανείς τις σχολικές τάξεις, ο ανταγωνισμός είναι ο υπ' αριθμόν 1 στόχος.
Συνεπώς, στη θέση του ανταγωνισμού εμείς λέμε ότι θα πρέπει να μπουν η ομαδικότητα, η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη, να γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, η πολιτεία. Στη θέση του ατομισμού λέμε να μπει η συλλογικότητα. Στη θέση της αδιαφορίας, μιας γενικευμένης κοινωνικής αδιαφορίας πολλές φορές για το τι συμβαίνει γύρω μας, να μπει η οργανωμένη διεκδίκηση. Να καλλιεργούνται η συνεργατικότητα και η ομαδικότητα.
* * *
Στο υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα, με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, υπηρετείται το ακριβώς αντίθετο. Οχι μόνο στο σχολείο, αλλά και σε κάθε άλλη πτυχή της ζωής των εργαζομένων και του λαού, κυρίως της νεολαίας, που εκπαιδεύεται στο «ο θάνατός σου η ζωή μου» όταν ψάχνει για δουλειά, όταν ανταγωνίζεται τον συνάδελφο στο χώρο εργασίας ή τον άνεργο κ.τ.λ.
Είναι επίσης απίστευτος ο αριθμός των σκηνών βίας, στις οποίες είναι εκτεθειμένοι μαθητές και μαθήτριες κάθε μέρα. Οχι μόνο στην τηλεόραση. Τώρα έχουμε και το διαδίκτυο. Τι επιπτώσεις έχει άραγε στον ψυχισμό ενός παιδιού, στην επιθετικότητά του; Πώς μπορεί να εκδηλωθεί αυτό; Πώς μπορεί να ελεγχθεί αυτό; Μπορεί το σχολείο ή ο εκπαιδευτικός να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά; Δεν μπορούν οι εκπαιδευτικοί να τα αντιμετωπίσουν όλα. Είναι μερικά πράγματα που τους ξεπερνάνε.
Επομένως, η κοινωνική διάσταση του ζητήματος έχει να κάνει με τις συνθήκες στις οποίες εκδηλώνεται αυτό το φαινόμενο, σε ποιο σχολείο, σε ποιες καθιερωμένες αξίες στο σχολείο και στην ίδια την κοινωνία. Κι εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή για την πραγματική αντιμετώπιση του φαινομένου.
(Το κείμενο αποτελεί ανεπτυγμένο απόσπασμα από την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή σε συζήτηση για τον σχολικό εκφοβισμό, που έγινε πρόσφατα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στη Βουλή).

Πανεξόρμηση!


Αύριο ξεκινά μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, με επίκεντρο την εφημερίδα μας. Μια καμπάνια που στόχο έχει την αύξηση της διακίνησης και της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», την καλύτερη αξιοποίηση του ακαταμάχητου αυτού όπλου που έχουν οι κομμουνιστές στην καθημερινή τους παρέμβαση, στην οργάνωση της ιδεολογικοπολιτικής αντεπίθεσης.
Στόχος είναι να βρεθούμε όλοι, μέλη και φίλοι του Κόμματος, σε τέσσερις μήνες από σήμερα, που ολοκληρώνεται η καμπάνια, ένα μπόι ψηλότεροι. Να είναι πολλοί οι νέοι αναγνώστες της εφημερίδας, ειδικά από τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, να είναι ακόμα περισσότεροι όσοι έχουν σταθεροποιήσει την αγορά και τη μελέτη της καθημερινά. Να είναι πολύ περισσότεροι οι χώροι δουλειάς όπου μπαίνει ο «Ριζοσπάστης», όπου ξεπερνιούνται τα εμπόδια της εργοδοσίας και διαβάζεται από πιο πολλούς εργάτες. Αυτό θα είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα, μετά την καλή προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», ειδικά του Σαββατοκύριακου.
Η «επίσημη πρώτη» της καμπάνιας συνδυάζεται με τη μεγάλη πανεξόρμηση που ξεκινά αύριο με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», με τον οποίο θα κυκλοφορήσει το dvd του ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας», για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Η πλούσια ύλη του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» περιλαμβάνει πολυσέλιδο αφιέρωμα για την 8η Μάρτη, Μέρα της Γυναίκας, και φυσικά ύλη σχετική με την τρέχουσα επικαιρότητα.
Η πανεξόρμηση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ βρίσκονται σε αυξημένη δραστηριότητα, πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης γύρω από τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων: Από τη διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού από τον νέο κορονοϊό μέχρι την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που δημιουργούν οξυμένη κατάσταση στα νησιά και στον Εβρο. Η διαπάλη με τα αντιδραστικά επιχειρήματα και τα ψευτοδιλήμματα που θέτουν στο λαό η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, με τους εκβιασμούς και τον αποπροσανατολισμό, δεν μπορεί να δοθεί με επάρκεια αν δεν είναι πρώτο μέλημα για κάθε κομμουνιστή, μέλος και φίλο του Κόμματος η μελέτη του «Ριζοσπάστη» κάθε πρωί.
Τα μέτρα που παίρνουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ για την επιτυχία της καμπάνιας και της πανεξόρμησης είναι ήδη σε εξέλιξη. Προγραμματίζονται εκδηλώσεις, πολύμορφες πρωτοβουλίες, πλατύ άνοιγμα για να πιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι διακίνησης. Τίποτα δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του: Από τον καταμερισμό για να φτάσουμε σε όσο γίνεται περισσότερους χώρους από την πρώτη στιγμή, μέχρι τη συμμετοχή σε αυτήν τη μεγάλη μάχη οπαδών του Κόμματος, στο πλάι των ΚΟΒ, οι οποίοι θα αναλάβουν να φτάσει σε περισσότερα χέρια η εφημερίδα μας.
Η κυκλοφορία της εφημερίδας μας με το dvd και το αφιέρωμα στη Μέρα της Γυναίκας είναι μόνο η αρχή. Τους επόμενους μήνες η ύλη μας θα εμπλουτιστεί με άρθρα και ρεπορτάζ γύρω από την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», με ιστορικά και θεματικά αφιερώματα, ειδικά ένθετα και άλλα θέματα προκειμένου να στηριχθεί ακόμα καλύτερα η εξόρμηση.
Με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι, λοιπόν, τις επόμενες μέρες δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την επιτυχία της πανεξόρμησης. Για να φτάσει η αλήθεια που τα αστικά ΜΜΕ κρύβουν ή διαστρεβλώνουν στον εργάτη, στον φτωχό αυτοαπασχολούμενο, στον άνεργο, στον νέο και τη νέα. Γιατί η γνήσια ταξική αλήθεια στα χέρια των εργαζομένων γίνεται δύναμη για να περάσουν στην αντεπίθεση!

Ορισμένες πλευρές της επιδημίας COVID-19





Η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη οφείλεται στον κορονοϊό COVID-19, όπως ονομάστηκε πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο ιός αυτός στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί ελαφρά λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και, σπανιότερα, πολύ βαριά του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Τι σημαίνει όμως «μολυσματική» (κολλητική) επιδημία ενός αερογενώς μεταδιδόμενου λοιμώδους ιογενούς νοσήματος, όπως είναι ο τωρινός κορονοϊός; Η «μολυσματική» επιδημία (εμφάνιση κρουσμάτων σε μία χώρα) και κατ' επέκταση η «μολυσματική» πανδημία (εμφάνιση κρουσμάτων σε πολλές χώρες) οφείλεται στην εισαγωγή σε έναν ευαίσθητο και άρα επίνοσο πληθυσμό ενός ή, σπανιότερα, περισσότερων «πρωτογενών» κρουσμάτων.
«Πρωτογενές» κρούσμα, ή «κρούσμα μηδέν», όπως λέγεται, θεωρείται το άτομο μιας χώρας το οποίο μολύνθηκε πρώτο από τον ιό και νόσησε απ' αυτόν. Στη συνέχεια το κρούσμα αυτό διέσπειρε τον ιό σε άλλα πρόσωπα.
Ο ιός COVID-19 διασπείρεται και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τρεις τρόπους:
  • Με άμεσο τρόπο, δηλαδή με τα σταγονίδια τα οποία εκπέμπουν οι πάσχοντες από τη νόσο ή οι «ασυμπτωματικοί φορείς» της νόσου, κατά τον βήχα ή το φτέρνισμά τους.
  • Με έμμεσο τρόπο, από τους «πυρήνες σταγονίδια» τα οποία εκπέμπονται από τους πάσχοντες ή τους φορείς. Τα σταγονίδια αυτά που εκπέμπονται κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα δεν πέφτουν κάτω, αλλά αιωρούνται στο περιβάλλον, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, χάνουν το υγρό τους στοιχείο και μετατρέπονται σε «πυρήνες σταγονίδια», δηλαδή σε πολύ μικρούς κόκκους, σαν άμμο, που μπορεί εύκολα να μας μολύνουν.
  • Με έμμεσο τρόπο, μέσω επιφανειών και αντικειμένων (χειρολαβές τρένου, πόμολο, επιφάνειες και τοίχοι νοσοκομείου) που είχε αγγίξει με τα χέρια του ο πάσχων από COVID-19 ή ο «ασυμπτωματικός» φορέας του ιού. Εκτιμάται ότι ο ιός COVID-19 ζει μέχρι δύο ώρες πάνω σε τέτοιες επιφάνειες, γι' αυτό συνιστάται να μη φέρουμε τα χέρια μας στο πρόσωπό (στόμα, μύτη, μάτια) και να τα πλένουμε συχνά με νερό και σαπούνι ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, με χαρτομάντιλο εμποτισμένο με διάλυμα αιθυλικής αλκοόλης (οινόπνευμα) 70%.
Η επιδημιολογική εικόνα από τον COVID-19

Copyright 2020 The Associated
Η επιδημιολογική εικόνα από τον COVID-19 προσομοιάζει περίπου - όχι ακριβώς - με τη μεγάλη πανδημία από τον επίσης κορονοϊό SARS του 2003 (οξύ αναπνευστικό σύνδρομο). Οπως τώρα, έτσι και τότε ο ιός ξεκίνησε να μεταδίδεται από την Κίνα και εξαπλώθηκε κυρίως στη χώρα αυτή, στις Φιλιππίνες και στον Καναδά.
Ο SARS δεν είχε «ασυμπτωματικούς φορείς», όπως ο COVID-19, αλλά είχε πολύ υψηλή θνητότητα, η οποία έφτασε το 10% παγκοσμίως. «Ασυμπτωματικοί φορείς» είναι τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο επώασης της νόσου, δεν έχουν πυρετό και δεν νοσούν (μπορεί αργότερα να νοσήσουν), μπορούν όμως να μεταδώσουν τον ιό COVID-19 σε άλλα υγιή άτομα.
Οι κορονοϊοί στην πλειοψηφία τους είναι αθώοι και προκαλούν το «κοινό» κρυολόγημα» - εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνοι στο 15% με 30% τέτοιων περιπτώσεων. Ο ιός COVID-19, ο οποίος προσβάλλει συνήθως τα ζώα, πέρασε στον άνθρωπο με την κατανάλωσή τους από τον πληθυσμό. Συνήθως, όταν ένας οποιοσδήποτε ιός μεταφερθεί από τα ζώα και μολύνει τον άνθρωπο, «μεταλλάσσεται» και γίνεται περισσότερο επιθετικός και επικίνδυνος.
Οσον αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας από τον COVID-19, είναι γνωστό μέχρι στιγμής ότι η νόσος στο 85% των περιπτώσεων (που αφορούν κυρίως άτομα κάτω των 60 ετών) εμφανίζεται σαν ένα απλό συνάχι, ενώ στο υπόλοιπο 15% εμφανίζεται με υψηλό πυρετό (39ο C) και μεγάλη δύσπνοια, λόγω της πνευμονίας που παθαίνουν οι ασθενείς αυτοί.
Τα άτομα τα οποία κινδυνεύουν να μολυνθούν και να νοσήσουν με τη βαριά μορφή της νόσου είναι οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι καρκινοπαθείς και γενικώς άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα «υψηλού κινδύνου». Η θνητότητα από COVID-19 κινείται μέχρι σήμερα οριακά πάνω από το 3%.
Η ταχύτατη απομόνωση του «πρωτογενούς» κρούσματος, καθώς και όλων των ατόμων με τα οποία ήλθε σε επαφή (συνταξιδιώτες, συγγενικά ή άτομα του εργασιακού ή κοινωνικού χώρου του), ο εγκλεισμός και η παρακολούθησή τους (surveillance) από το «νοσοκομείο αναφοράς» αποτελούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο για τη διακοπή της περαιτέρω διασποράς του ιού COVID-19 σε μια χώρα.
Η υποχρεωτική καραντίνα και η παραμονή τόσο του «πρωτογενούς» όσο και των πολλών άλλων ατόμων που ήλθαν σε επαφή μαζί του («δευτερογενή» κρούσματα) στα σπίτια τους, θα πρέπει να διαρκεί για τόσο χρόνο όσο είναι ο μέγιστος χρόνος επώασης της νόσου από COVID-19, δηλαδή για 14 μέρες.
Το «πρωτογενές» κρούσμα, αν δεν διαγνωστεί και αν δεν απομονωθεί εγκαίρως, θα κυκλοφορήσει και θα μολύνει άλλα άτομα που θα αποτελέσουν «δευτερογενή» κρούσματα της επιδημίας και τα οποία με τη σειρά τους, αν δεν βρεθούν και αν δεν απομονωθούν κι αυτά εγκαίρως, θα μολύνουν άλλα άτομα, που θα αποτελέσουν τα «τριτογενή» κρούσματα της επιδημίας.
Στη χώρα μας βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη φάση της επιδημίας από τον ιό COVID-19, χωρίς ακόμα να έχουμε ακριβή εικόνα για τα «δευτερογενή» και τα «τριτογενή» κρούσματα. Εξυπακούεται όμως ότι η ύπαρξη πολλών τέτοιων κρουσμάτων είναι πια μια πραγματικότητα.
Η ταχύτητα διασποράς του ιού παγκοσμίως οφείλεται στην ανυπαρξία ειδικού αντιικού φαρμάκου (αν και δοκιμάζονται ήδη η χλωροκίνη - ένα παλιό φάρμακο κατά της ελονοσίας - και φάρμακα που δίνονται σε ασθενείς με HIV λοίμωξη), στην ανυπαρξία εμβολίου, καθώς και στην ύπαρξη σ' αυτήν την πανδημία από COVID-19 πολλών «ασυμπτωματικών» φορέων του ιού.
Επίσης, ενώ γνωρίζουμε ήδη αρκετά για τη μοριακή σύσταση του COVID-19 (ιός RNA) και το γονιδιακό του αποτύπωμα, η πλήρης επιδημιολογική του συμπεριφορά παραμένει άγνωστη. Για το λόγο αυτό, κανένας ειδικός δεν μπορεί να απαντήσει αν ο ιός αυτός θα μείνει μαζί μας για αρκετούς μήνες ή αν θα φύγει μαζί με το χειμώνα, όπως γνωρίζουμε ότι συμπεριφέρονται συνήθως οι ιοί (π.χ. της γρίπης).
Στρατηγική περιορισμού της εξάπλωσης
Η στρατηγική πρόληψης της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού COVID-19 θα πρέπει να εστιάζει σε γενικά αλλά και ατομικά μέτρα πρόληψης (ατομική υγιεινή). Στα γενικά μέτρα πρόληψης, που αφορούν τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την εξειδικευμένη νοσηλεία των πασχόντων από τη βαριά μορφή της νόσου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), περιλαμβάνεται ο ορισμός συγκεκριμένων δημόσιων νοσοκομείων ως «νοσοκομείων αναφοράς και επιτήρησης» (surveillance) του COVID-19.
Τα νοσοκομεία αυτά θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή αριθμό κρεβατιών για τη νοσηλεία των κρουσμάτων στις ΜΕΘ. Είναι γνωστό ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά νοσοκομεία και σε «νοσοκομεία αναφοράς», τα οποία διαθέτουν μεν τα κατάλληλα μηχανήματα αλλά όχι το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Οι Μονάδες αυτές θα πρέπει εδώ και τώρα να στελεχωθούν με το κατάλληλο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί όσο θα εξαπλώνεται η επιδημία, θα αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που θα χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.
Τα νοσοκομεία θα πρέπει επίσης να διαθέτουν επαρκή ιατρονοσηλευτικό εξοπλισμό για τη νοσηλεία των κρουσμάτων του COVID-19 (στολές μίας χρήσης, γυαλιά, μάσκες υψηλής προστασίας, γάντια, αντισηπτικά), τα οποία θα απορρίπτονται σε ειδικό κάδο μετά την αναχώρηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από το θάλαμο του ασθενούς από COVID-19 και πριν αυτό εισέλθει στους άλλους θαλάμους του νοσοκομείου.
Τέλος, θα πρέπει να διαθέτουν δωμάτια απομόνωσης των ασθενών από COVID-19 με αρνητική πίεση του αέρα, για να μην μπορεί ο ιός να περάσει έξω από το δωμάτιο του ασθενούς και να μολύνει τους άλλους νοσηλευόμενους του νοσοκομείου. Ο ιατρικός αυτός εξοπλισμός θεωρείται απαραίτητος για την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Οπως έχει παρατηρηθεί τώρα στην Κίνα, αλλά και παλαιότερα, στην επιδημία του SARS το 2003, το 42% των περιπτώσεων SARS αφορούσαν άτομα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Αντίστοιχα αυστηρή πρέπει να είναι και η τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής, όπως το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών μας με άφθονο νερό και σαπούνι, το οποίο στην περίπτωση του COVID-19 είναι πολύ αποτελεσματικό, επειδή ο ιός αυτός διαθέτει ένα περίβλημα από λιπίδια. Αν βρισκόμαστε σε χώρο όπου δεν μπορούμε να πλύνουμε τα χέρια μας, χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα εμποτισμένα με αιθυλική αλκοόλη 70% ή κάποιο άλλο τζελ αντισηπτικό με αλκοόλη 70%.
Σημειώνουμε τέλος ότι η μάσκα για τους υγιείς ανθρώπους είναι άχρηστη και επικίνδυνη, αφού συν τοις άλλοις πιάνουν τα μικρόβια που έχουν ήδη προσκολληθεί πάνω της. Μάσκα προστασίας προσώπου θα πρέπει να φορούν πάντα οι ασθενείς, προσαρμοσμένη σωστά στη μύτη τους.
Τέλος, επειδή τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν πλημμυρίσει από αναλύσεις που ανησυχούν για την πτώση των δεικτών της οικονομίας, κανείς δεν πρέπει να ανεχτεί λογικές «κόστους - οφέλους» στην προστασία και σωτηρία της ανθρώπινης υγείας και ζωής από τον ιό COVID-19, όπως ήδη κάνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, ανακοινώνοντας μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από τις συνέπειες της πανδημίας χωρίς να παίρνονται ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα στήριξης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, αλλά και των λαϊκών οικογενειών, που η εργασία και ζωή τους εκτίθεται στις συνέπειες της πανδημίας.
Ευαγγελία Ηλία ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ
Συνταξιούχος αναπ. καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ
Μαρία ΠΑΡΑΛΙΚΑ
Καθηγήτρια ΠΑΔΑ, εξειδικευμένη στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

TOP READ