27 Απρ 2019

Χουντικοί σε συνδυασμούς δημοτικών ψηφοδελτίων στη Κατερίνη…

Καμιά λέξη καταδίκης δεν ακούστηκε από τον υποψήφιο δήμαρχο Κατερίνης κύριο Θανάση Λιακόπουλο (Ν.Δ), για την συμμετοχή υποψήφιου δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού του σε χουντικό γλέντι, που όλο καμάρι φωτογραφήθηκε με άλλους ομοϊδεάτες του και ανέβασαν φωτογραφίες  σε τοπικό μπλογκ.
Προφανώς ο κύριος Λιακόπουλος συμφωνεί υποψήφιοι δημοτικοί του σύμβουλοι να συμμετέχουν σε γλέντια φίλα προσκείμενα στους απριλιανούς πραξικοπηματίες, σε γλέντια που υμνούν την δικτατορία που έστειλε χιλιάδες ανθρώπους στις  εξορίες, λογόκρινε εφημερίδες, βιβλία και κάθε άποψη που δεν συμβάδιζε με τις επιταγές των δικτατόρων, κατέλυσε κάθε έννοιας ελευθερίας, δολοφονούσε αντικαθεστωτικούς, φυλάκιζε, βασάνιζε και κλέβοντας μοίρασε  δημόσιο χρήμα σε φίλους – ημετέρους και συγγενικά πρόσωπα του καθεστώτος  που θησαύρισαν εκείνη την περίοδο.
Αποτελεί μέγιστη πρόκληση υμνητές της χούντας να βρίσκονται σε δημοτικά ψηφοδέλτια. Προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται την δημοκρατία στο ψηφοδέλτιο του Θανάση Λιακόπουλο.
Η Αμερικανοκίνητη χούντα των Συνταγματαρχών αποτέλεσε αξίωση του ίδιου του συστήματος, του κεφαλαίου,  για να μπει στο γύψο ο λαός και οι διεκδικήσεις του, να σταθεροποιηθεί αυτό εις βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και  αναγκών  και να προωθηθούν τα ύπουλα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ για την Κύπρο, όπως και ευοδώθηκαν, με την εισβολή του Τουρκικού στρατού και την διχοτόμηση από τότε του νησιού.
Αυτή την χούντα τίμησε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του Θανάση Λιακόπουλου μαζί  με υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο των ναζί  της «χρυσής αυγής» σε γλέντι όπως ονομάζουν υπέρ της 21ης Απριλίου.
Και για να είμαστε τίμιοι θιασώτες της χούντας βρίσκουμε και σε άλλα δημοτικά ψηφοδέλτια όπως ο υποψήφιος και κατά σειρά ετών εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Σάββα Χιονίδη (Ν.Δ) Χρήστο Λεμονόπουλου που πριν 8 χρόνια περίπου  είχε κάνει πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο να τιμάται η 21η Απριλίου.
Και επειδή στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος, η χειραγώγηση του λαϊκού θύμου από πατριδοκάπηλες, συντηρητικές – μαύρες δυνάμεις όχι μόνο πρέπει να προβληματίσει και να μην περάσουν τα ιδεολογήματα τους στα χρόνια της κρίσης. Αλλά ο λαός, να αντιπαλέψει τον φασισμό και το ίδιο σύστημα που τον γεννάει και τον αξιοποιεί σαν προκεχωρημένο φυλάκιο, για να το σταθεροποιεί και να δίνει ανάσες ζωής σε ένα άνισο, βάρβαρο σύστημα, που ιστορικά είναι παρωχημένο, ξεπερασμένο και για να διαιωνιστεί γίνεται όλο πιο αντιδραστικό απέναντι  στους λαούς.
Στις επικείμενες εκλογές για τα όργανα της τοπικής διοίκησης ο λαός μπορεί να τους δώσει την  απάντηση υπερψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στους 3 δήμους του νομού και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλή τον Σωτήρη Αβραμόπουλου αλλά και στις ευρωεκλογές ισχυροποιώντας  το ΚΚΕ.

Καταγγελία πρώην υπαρχηγού της πυροσβεστικής για το Μάτι

        

27-04-2019
Επιστολή στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, με την οποία καταγγέλλει πως υπηρεσιακοί παράγοντες της Πυροσβεστικής κρύβουν έγγραφα από τις οικογένειες των θυμάτων που προσπαθούν να μάθουν την αλήθεια για την τραγωδία στο Μάτι, έστειλε πρώην υπαρχηγός του Σώματος. Ο αξιωματικός είναι τεχνικός σύμβουλος οικογενειών και κάνει λόγο για «τρομοκράτηση αξιωματικών για να μη μιλήσουν».
Όπως αναφέρει, «έχει απλωθεί ένα πέπλο προστασίας από εντεταλμένα υπηρεσιακά όργανα προς εκείνους τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, που φέρονται ότι ευθύνονται για το θάνατο των (100) αθώων θυμάτων και κάνουν ό,τι μπορούν, επικαλούμενοι νομικίστικα πλην όμως αβάσιμα προσχήματα και δικαιολογίες, σε κάθε ενδιαφερόμενο που ζητάει έχοντας έννομο συμφέρον διάφορα έγγραφα στοιχεία που τους εμπλέκουν ακόμη περαιτέρω».

Στην επιστολή του καταγγέλλει πως έγιναν ακόμα και επιλεκτικές κρίσεις με στόχο την τρομοκράτηση αξιωματικών, αντίθετα, εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δεν έχουν τεθεί ακόμη μέχρι σήμερα σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα.

Νέο ρεκόρ από το Νικολόπουλο: Πήγε σε 18 λιτανείες Επιτάφιων στην Πάτρα…

Οι κακές γλώσσες λένε πως έχει μια μηχανή κι ένα φωτογράφο, πηγαίνουν μαζί σε κάθε εκδήλωση, και ποζάρει μπροστά στο φακό, σε ρόλο μαϊντανού, για να παίξουν την επόμενη μέρα τη μούρη του οι εφημερίδες, με το αζημίωτο φυσικά -λεφτά υπάρχουν. Μόνο που χτες φαίνεται να το παράκανε, πηγαίνοντας σε 18 διαφορετικές εκκλησίες και λιτανείες του Επιτάφιου στην πόλη της Πάτρας, δείχνοντας έτσι πόσο καλός χριστιανός είναι. Οι ίδιες κακές γλώσσες σημειώνουν πως ο αριθμός 18 αποτελεί πανορθόδοξο ρεκόρ για το Νικολόπουλο, που δεν πρόκειται να το δει ποτέ στην κάλπη.
Τον έχουμε ικανό σήμερα το βράδυ να ποζάρει και δίπλα σε παιδιά με δυναμιτάκια. Κρίμα μόνο που δε θα μπορεί να σπάσει κάποιο ρεκόρ με ταυτόχρονες παρουσίες σε πολλούς ιερούς ναούς για την Ανάσταση, εκτός κι αν δανειστεί το έλκηθρο του Αι-Βασίλη, για να μην αφήσει κανέναν παραπονεμένο.
Μείνετε συντονισμένοι στις οθόνες σας και την Κυριακή του Πάσχα, για να δείτε το Νι-Νι να σπάει αυγά και νέα ρεκόρ κατανάλωσης αρνιών και προσφοράς δωρεάν σανό για τους δημότες της Πάτρας που τον ψηφίζουν.

ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ σε κοινό αντιΠΑΜΕ μέτωπο

 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Δίχως τέλος οι ενιαίες μεθοδεύσεις τους κατά την εκλογή οργάνων της Ομοσπονδίας, κόντρα στη βούληση των εργαζομένων
 
Από το πρόσφατο Συνέδριο 
Από το πρόσφατο Συνέδριο

Τσαλαπατώντας την ψήφο των εργαζομένων και κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων, οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΝΔ (ΔΑΚΕ), ΠΑΣΟΚ («Αγωνιστική Συνεργασία»), ΣΥΡΙΖΑ (ΠΑΕΚ), ΛΑΕ (ΜΕΤΑ), μαζί με την παράταξη ΕΕΑΚ συγκρότησαν κοινό αντιΠΑΜΕ μέτωπο στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας(ΟΣΥΑΠΕ), στην προσπάθειά τους να πετάξουν έξω από τα όργανα την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (ΕΑΚ, ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), η οποία αναδείχθηκε ξανά πρώτη και σημαντικά ενισχυμένη στο Συνέδριο της ΟΣΥΑΠΕ.

Την Τρίτη 23 Απρίλη συνεδρίασε ξανά η ΟΣΥΑΠΕ για τη συγκρότηση προεδρείου του Γενικού Συμβουλίου, με τις εν λόγω δυνάμεις να απορρίπτουν για μια ακόμα φορά την πρόταση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» για αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο.


Καθώς η ΕΑΚ είναι πρώτη δύναμη, για να μπλοκάρουν την πρότασή της ακολούθησαν την εξής μεθόδευση: Στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία όπου απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου η κάθε παράταξη κατέβασε τον δικό της υποψήφιο. Στην τρίτη ψηφοφορία όπου απαιτούνταν σχετική πλειοψηφία όλες αυτές οι παρατάξεις ψήφισαν το ίδιο πρόσωπο γιατί αλλιώς θα έβγαινε ο υποψήφιος της ΕΑΚ. Μετά την εξέλιξη αυτή η ΕΑΚ επέλεξε να μην κατεβάσει καμιά υποψηφιότητα για τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου του Γενικού Συμβουλίου.

Η σαπίλα τους εκφράστηκε και στην εκλογή του 13μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΥΑΠΕ, η οποία δεν ολοκληρώθηκε λόγω των άθλιων μεθοδεύσεών τους για να αφαιρέσουν από την ΕΑΚ τις θέσεις ευθύνης που της αναλογούν με βάση την ψήφο των εργαζομένων. Εκλογή έγινε μόνο για τις θέσεις προέδρου (ΕΑΚ), αντιπροέδρου (ΔΑΚΕ), γραμματέα (ΠΑΣΚΕ) και οργανωτικού γραμματέα (ΣΥΡΙΖΑ).

Η αντιΠΑΜΕ λύσσα τους και το πώς όλες αυτές οι παρατάξεις υπηρετούν τελικά τα ίδια αφεντικά, τους κεφαλαιοκράτες και τις κυβερνήσεις τους, επιβεβαιώθηκε ξεκάθαρα από τη δήλωση της ΔΑΚΕ, που ανέφερε ότι «δεν έχει λογική βάση η απαίτηση της απομονωμένης πλειοψηφίας(σ.σ. εννοεί την ΕΑΚ) του 34% να αγνοεί την εντολή των εργαζομένων που έδωσαν 66% στις υπόλοιπες παρατάξεις!».

Όπως σχολιάζει εύστοχα η ΕΑΚ, «μόνο που ξεχάσανε κάτι. Να κατέβουν όλοι μαζί σε ένα ψηφοδέλτιο, αφού θέλουν να αθροίζονται».

Σχολιάζοντας συνολικά τις μεθοδεύσεις τους, η ΕΑΚ σημειώνει: «Εδώ κυβερνήσεις κάνανε μαζί, σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς μαζί πορεύονται, μαζί ανταλλάσσουν απόψεις για το πώς θα στηρίζονται πιο αποτελεσματικά η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, στο προεδρείο της ΟΣΥΑΠΕ θα τα χαλάσουν; Όλα μπορούν να τα κάνουν μαζί, αυτό όμως που δεν μπορούν να καταφέρουν είναι να προσπερνάνε τις δικές μας πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, τη δράση των πρωτοβάθμιων Συλλόγων που μετέχουμε, και γι' αυτό όσο και να θέλουν δεν θα μπορέσουν να καθηλώσουν την Ομοσπονδία.

Οφείλουν βέβαια να απαντήσουν στους συναδέλφους γιατί με τις κάτω από το τραπέζι συμφωνίες τους άλλαξαν την απόφαση του Συνεδρίου, τσαλαπάτησαν την ψήφο των συναδέλφων. Όμως, για να κοιτάνε οι συνδικαλιστές στα μάτια τους συναδέλφους και να μιλάνε καθαρά, πρέπει να τους διέπουν αρχές, να μην έχουν εξαρτήσεις με τις διοικήσεις, να μην εξαργυρώνουν τη στάση τους με καριέρες και θέσεις ευθύνης.

(...) Την απάντηση θα την πάρουν από τους εργαζόμενους, που στήριξαν τις ταξικές δυνάμεις αναγνωρίζοντας την αγωνιστικότητα και τη δράση τους, που ξεκίνησαν δυναμικά να μετράνε διεκδικήσεις αλλά και νίκες, που έδωσαν το μήνυμα ότι θέλουν σε αυτήν τη ρότα να συνεχίσει η δράση της ΟΣΥΑΠΕ. Σε αυτήν τη ρότα εμείς θα συνεχίσουμε. Να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στήριγμα στους συναδέλφους και τα Σωματεία».

902GR

Π' ΤΟ "ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ" -30ΧΡΟΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ !!



,,Εγώ που τα είχα τα θεωρούσα τότε όλα αυτονόητα. Σήμερα βλέπω ότι δεν ήταν. Θα έπρεπε να τα υπερασπιστούμε και να μην επιτρέψουμε στην Αντεπανάσταση να νικήσει και να ισοπεδώσει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλες τις κατακτήσεις του Σοσιαλισμού.,,

Όποιος μου ξαναμιλήσει για τις "ελευθερίες" του καπιταλισμού, θα τον βάλω να το διαβάζει κατ' εξακολούθησιν, μέχρι να το μάθει απ' έξω!
Από τη φίλη Mara Gargalakou
"Τριαντάχρονη εμπειρία από τη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία"
Θα αρχίσω από το 9τάξιο σχολείο, που πήγα στα τέλη της δεκαετίας του πενήντα.
Το μεσημέρι τρώγαμε στο σχολείο πλήρες μεσημεριανό γεύμα, μετά διαβάζαμε τα μαθήματά μας για την επόμενη ημέρα και συμμετείχαμε σε διάφορες δραστηριότητες (τέχνες – αθλητισμός – φυσικό περιβάλλον), ανάλογα με τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα, πάντα με την παρουσία και συμβολή εκπαιδευτικού, μέχρι να γυρίσουν οι γονείς μας από τη δουλειά. 
Ολα αυτά σε καθαρό, ζεστό, υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον σχολικών κτηρίων και εγκαταστάσεων με τακτική συντήρηση και άμεσες επισκευές, εάν αυτό ήταν αναγκαίο.
Τα φροντιστήρια υπήρχαν στο σχολείο μόνο για τους αδύναμους μαθητές και βεβαίως δωρεάν. Είχαμε εργαστήριο χημείας και φυσικής, εργαστήριο για διάφορες μικρο-κατασκευές, κήπο για μαθήματα κηπουρικής και μαγειρείο για μαθήματα μαγειρικής. Κάθε σχολείο είχε το δικό του γήπεδο και κλειστό γυμναστήριο με όλα τα όργανα γυμναστικής.
Αυτές οι εγκαταστάσεις ανταποκρίνονταν σε πολύ αυστηρές απαιτήσεις και προδιαγραφές για την ασφάλεια της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας και προσέφεραν τις καλύτερες συνθήκες για το εκπαιδευτικό έργο στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Δύο φορές το μήνα πηγαίναμε να παρακολουθήσουμε θέατρο, συναυλίες σε κάποιο μέγαρο μουσικής ή σε κινηματογράφο, στα πλαίσια της σχολικής μας εκπαίδευσης. Ολα αυτά ήταν πάντα δωρεάν. Παράλληλα, στις αρχές της σχολικής χρονιάς οι καθηγητές της μουσικής, του αθλητισμού και άλλων ειδικοτήτων έκαναν επιλογή ανάλογα με την ιδιαίτερη κλίση του κάθε παιδιού και επέλεγαν τα παιδιά με ιδιαίτερα ταλέντα και τα προωθούσαν, με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους, για μετασχολική και δωρεάν εξειδίκευση. 
Στο σχολείο, στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής, δύο φορές το χρόνο μας εξέταζαν οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων και μας έκαναν εκεί και τα απαραίτητα εμβόλια.
Στα βουνά υπήρχαν δημόσια θεραπευτήρια για υπέρβαρα ή αδύνατα παιδιά όπου πήγαιναν το καλοκαίρι και εκεί για δύο μήνες ακολουθούσαν μια ειδική διατροφική θεραπεία και σωματική άσκηση. Χρήση αυτών των θεραπευτηρίων, για διάφορες παθήσεις και για ανάρρωση, κάνανε και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. 
Υπήρχαν και οι λεγόμενες λουτροπόλεις με ιαματικά νερά, με ξενοδοχειακές μονάδες, για τις διάφορες θεραπείες και φυσικοθεραπείες του λαού της Τσεχοσλοβακίας.
Αυτή τη φροντίδα απολάμβαναν τα παιδιά σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής και φοιτητικής διαδικασίας.
Παντρεύτηκα όταν ήμουν 21 χρόνων. Εγώ εργαζόμενη και ο άντρας μου δευτεροετής φοιτητής του πολυτεχνείου. Μετά από ένα χρόνο κάναμε το παιδί μας. Πήρα ένα χρόνο άδεια τοκετού με πλήρεις αποδοχές, αργότερα το έκαναν τρία χρόνια, με τα τελευταία δύο χρόνια με αποδοχές 70% του μισθού. Οταν τελείωσε η άδεια, γύρισα στον ίδιο χώρο και την ίδια θέση της εργασίας.
Ο άνδρας μου, παντρεμένος φοιτητής και με παιδί, έπαιρνε επίδομα αντίστοιχο του βασικού μισθού ενός εργαζομένου. Μόλις γέννησα, δύο φορές την εβδομάδα ερχότανε μια νοσοκόμα στο σπίτι μας, να ζυγίσει το παιδί και να με βοηθήσει στο θηλασμό, στο μπάνιο και στη φροντίδα του. Γάλα, βρεφικές τροφές και πάνες ήταν δωρεάν. Και οι τρεις μας είχαμε δικαίωμα να τρώμε στις φοιτητικές εστίες, δωρεάν, το μεσημέρι και το βράδυ.
Το παιδί μας, μόλις κάναμε την αίτηση, πήγε σε παιδικό σταθμό. Στον παιδικό σταθμό παρείχαν ακόμα και τα ρούχα του παιδιού, τρία γεύματα την ημέρα και φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό με τακτικές επισκέψεις παιδιάτρου.
Σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού, η μητέρα έπαιρνε άδεια από την εργασία της 8 ημέρες με πλήρεις αποδοχές και τις υπόλοιπες ημέρες το 80% των αποδοχών. Η προληπτική ιατρική ήταν πολύ αναπτυγμένη. Για όλες τις ειδικότητες. Με επιστολή στο σπίτι, με προγραμματισμένο ραντεβού και με επίπληξη εάν δεν ανταποκρινόσουν στο κάλεσμα. Ειδικά στην περίπτωση των παιδιών.
Το Κράτος μας έδωσε σπίτι που πληρώναμε με επιταγή 8% του μισθού μας. Αυτή η επιταγή κάλυπτε το νοίκι, το ρεύμα, το νερό και φυσικό αέριο. Όλο το εικοσιτετράωρο είχαμε ζεστό νερό και το χειμώνα θέρμανση.
Οι εταιρείες και τα εργοστάσια είχαν και αυτά μαγειρεία. Μέσα στο οχτάωρο της εργασίας είχες μισή ώρα για κολατσιό και μια ώρα για το μεσημεριανό σου. Όλες οι εταιρείες και τα εργοστάσια είχαν τα δικά τους εξοχικά καταλύματα στα βουνά, σε χιονοδρομικά κέντρα για τις χειμερινές διακοπές και σε μεγάλες λίμνες και στα ποτάμια για τα καλοκαίρια.
Στις άλλες χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης που είχαν θάλασσα υπήρχαν ξενοδοχειακές μονάδες όπου κάνανε τις διακοπές τους και εργαζόμενοι της Τσεχοσλοβακίας. Ο εργαζόμενος πλήρωνε μόνο ένα μέρος της διατροφής του και της μεταφοράς του. Τη διαμονή και το υπόλοιπο κόστος κάλυπτε το ασφαλιστικό του ταμείο. Οι γυναίκες δικαιούνταν σύνταξή στα 55 και οι άνδρες στα 60.
Δεν είχαμε όλοι αυτοκίνητα γιατί δεν μας ήταν και τόσο απαραίτητα. Είχαμε πολύ καλές και πυκνές αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, τραμ, μετρό, τρένα, αεροπλάνα κλπ. Την ημέρα κάθε τρία λεπτά και τη νύχτα τουλάχιστον κάθε μια ώρα υπήρχαν δρομολόγια των αστικών μέσων μεταφοράς. Ποτέ δεν χρειάστηκα ταξί, ήταν μόνο για τους τουρίστες.
Δεν είχα νοιώσει ποτέ το άγχος και την ανασφάλεια, διότι δεν ήξερα, μάλλον δεν ξέραμε τι θα πει η ΑΝΕΡΓΙΑ ή απλήρωτη εργασία, τι θα πει εκμετάλλευση, τι θα πει να κρυώνεις, να μην έχεις σωστή ή καθόλου ιατρική περίθαλψη και σωστή Παιδεία.
Εγώ που τα είχα τα θεωρούσα τότε όλα αυτονόητα. Σήμερα βλέπω ότι δεν ήταν. Θα έπρεπε να τα υπερασπιστούμε και να μην επιτρέψουμε στην Αντεπανάσταση να νικήσει και να ισοπεδώσει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλες τις κατακτήσεις του Σοσιαλισμού.
Ζώντας στην Ελλάδα, τα τελευταία 30 χρόνια, είδα και την καπιταλιστική ανάπτυξη και τώρα την καπιταλιστική κρίση.
Γνώρισα τι θα πει ανεργία, ανασφάλεια, φτώχεια.
Σήμερα ξεθεμελιώνουν και τα τελευταία εργατικά δικαιώματα, τις άδειες μητρότητας, το επίδομα τοκετού, τη συνταξιοδότηση, για να διαφυλάξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Μόνη ελπίδα για το λαό, η δημιουργία Λαϊκής Συμμαχίας για Σοσιαλιστική Λαϊκή Οικονομία και Εξουσία, με αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για ειρήνη και προκοπή του λαού.
Όσο ζω δε θα ξεχάσω το Σοσιαλισμό και θα παλεύω γι’ αυτήν την κοινωνία…!!
Χρυσούλα ΣΛΑΒΙΚ
           Κέρκυρα
Stelios Kanakis
Απ' τα σχόλια: 

Irene Platia Είναι υπέροχο και έχω ακούσει την ιστορία απο την ίδια τη Χρυσούλα σε μια εκδήλωση στην Κέρκυρα για τα νέα ζευγαρια!

Foteini Makou Manazi Τα έχω ζήση και εγώ !!!!!!!

Soula Nikos Paraskevopoulos Stelio to idio boro na po ke ego 30/polli omorfa xronia stin Oyggaria sto Hroiko xorio Nikos Beloiannis ta pio aksexasta xronia tis zoismas ..Ke den thelo pote na ta ksexaso ine i proti patrida mou ..Tora me ton diktatora ton Orban alaksane ola ke apo to xirotero sto xirotero pane distixos...AFTA ...

Βαγγέλης Χριστοδούλου Την Χρυσούλα Σλάβικ (και τον σύζυγό της τον Κάρολο) είχα την χαρά και την τύχη να τους γνωρίσω στην Κέρκυρα από την δεκαετία του '90.
Σπάνιοι άνθρωποι και οι δυο τους.
Πορευτήκαμε χρόνια στους αγώνες με το ΚΚΕ. Η γνωριμία μας αποτέλεσε ένα αληθινό σχολείο γνώσης των επιτευγμάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Τσεχοσλοβακία.
Κρίμα που μας έφυγε τόσο νέα....

«Ανωμαλία σημειώθηκε» στο πρόγραμμα επανδρωμένων πτήσεων της NASA





Η κάψουλα του «Crew Dragon», που προσθαλασσώθηκε στις 8 Μάρτη μετά την επιτυχή μη επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στη φωτογραφία ανακτάται με τη βοήθεια ενός γερανού, ήταν εκείνη στην οποία «προέκυψε ανωμαλία», όταν αναγομώθηκε και ξαναδοκιμάστηκαν οι πυραυλοκινητήρες της
Η κάψουλα του «Crew Dragon», που προσθαλασσώθηκε στις 8 Μάρτη μετά την επιτυχή μη επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στη φωτογραφία ανακτάται με τη βοήθεια ενός γερανού, ήταν εκείνη στην οποία «προέκυψε ανωμαλία», όταν αναγομώθηκε και ξαναδοκιμάστηκαν οι πυραυλοκινητήρες της
Εκεί που οι ΗΠΑ είπαν ότι πλησιάζουν να απεξαρτηθούν από τα ρωσικά «Σογιούζ» για τις επανδρωμένες πτήσεις και ανακοίνωσαν σχέδια για επιστροφή στη Σελήνη, το πράγμα «στράβωσε» πάλι. Σε δοκιμή στις 20 Απρίλη των πυραυλοκινητήρων «SuperDraco» του σκάφους «Crew Dragon» της «SpaceX», που είχε ανακτηθεί από τη θάλασσα στις 8 Μάρτη, ύστερα από επιτυχή μη επανδρωμένη αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), «προέκυψε ανωμαλία», όπως ανακοίνωσαν η κατασκευάστρια εταιρεία και η NASA. Το αποτέλεσμα της «ανωμαλίας» ήταν ένα μεγάλο πορτοκαλοκίτρινο νέφος σε εξέδρα δοκιμών του ακρωτηρίου Κανάβεραλ, το οποίο φαινόταν από χιλιόμετρα μακριά. Επισήμως, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες, αλλά φήμες και κάποιο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μιλούν για καταστροφή της κάψουλας.
Το «Crew Dragon» αποτελεί την παραλλαγή μεταφοράς πληρώματος μέχρι 7 ατόμων, της δεύτερης έκδοσης του σκάφους της «SpaceX», του «Dragon 2». Σκοπός της «SpaceX» είναι να χρησιμοποιεί το «Dragon 2» για μεταφορά πληρώματος και μετά την επιστροφή να το διαμορφώνει για επόμενες πτήσεις ως μεταγωγικό προμηθειών. Για αυτόν το σκοπό επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί και η κάψουλα που παρουσίασε το πρόβλημα. Η επαναχρησιμοποίηση του σκάφους είναι που προσφέρει το χαμηλό κόστος μεταφοράς προσώπων και εφοδίων. Είναι άγνωστο τι συνέπειες θα έχει το περιστατικό στην εξέλιξη του προγράμματος της «SpaceX» και κατ' επέκταση της NASA.
Η κάψουλα του «Crew Dragon» διαθέτει 4 πυραυλοκινητήρες «SuperDraco», που μπορούν να την απομακρύνουν από τον πύραυλο εκτόξευσης «Falcon 9», ώστε να διασωθεί το πλήρωμα σε περίπτωση προβλήματος. Αρχικά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν και για επιπλέον επιβράδυνση πέραν εκείνης που προσφέρουν τα αλεξίπτωτα κατά την επιστροφή, ώστε να επιτευχθεί ομαλότερη προσεδάφιση, αλλά τελικά το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε υπέρ της κλασικής για τις αμερικανικές επανδρωμένες αποστολές προσθαλάσσωσης. Αυτοί οι κινητήρες διασφάλισης της ζωής του πληρώματος ήταν εκείνοι που μάλλον κατέστρεψαν το σκάφος! Η NASA έχει ήδη επιλέξει τα πληρώματα για τις δύο πρώτες επανδρωμένες πτήσεις του «Crew Dragon», που προγραμματίζονταν να γίνουν έως το τέλος του 2019, μία υποτροχιακή και μία στο ΔΔΣ.
Δεν πρόκειται για την πρώτη καταστροφή διαστημικού οχήματος της «SpaceX». Την 1η Σεπτέμβρη του 2016, ο πύραυλος «Falcon 9» με εμπορικό φορτίο είχε ανατιναχτεί στην εξέδρα εκτόξευσης. Αντίθετα, οι πυραυλοκινητήρες ομαλής προσεδάφισης είχαν βοηθήσει τον περασμένο Οκτώβρη να μην τραυματιστούν οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες που επέβαιναν σε ένα «Σογιούζ» το οποίο μπήκε με απότομη κλίση στην ατμόσφαιρα.
Το «Crew Dragon» έχει διάμετρο 4 μέτρα, ύψος 8,1 και η παραλλαγή του ως μεταγωγικού προμηθειών μπορεί να μεταφέρει 6 τόνους προς τον ΔΔΣ και να επιστρέψει 3 τόνους υλικών πίσω στη Γη. Το διαστημόπλοιο της «SpaceX», του μεγιστάνα Ιλον Μασκ, είναι το ένα από τα δύο σκάφη μεταφοράς πληρώματος σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, που η NASA έχει εγκρίνει και χρηματοδοτεί. Το άλλο είναι το «CST-100 Starliner» της «Boeing». Σε αντίθεση με την εποχή μέχρι τον τερματισμό των πτήσεων των Διαστημικών Λεωφορείων, η όλη διαχείριση των πτήσεων, επανδρωμένων και μη, γίνεται από τις εταιρείες και όχι από τη NASA.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να θέσουν με δικά τους μέσα ανθρώπους σε τροχιά από το 2011, όταν απέσυραν το τελευταίο «Διαστημικό Λεωφορείο». Αρχικά στόχος ήταν να επανακτήσουν δυνατότητα επανδρωμένων πτήσεων έως το 2016, μετά έως το 2017 κ.ο.κ. Και το σκάφος της «Boeing» αντιμετωπίζει προβλήματα με το δικό του σύστημα πυραύλων διάσωσης του πληρώματος σε περίπτωση αποτυχημένης εκτόξευσης.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: www.nasa.gov, www.space.com

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΕ Μια ακόμα «αναδιάρθρωση» των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου



Eurokinissi
Με τη φετινή Super League, που ανέδειξε πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ, να ολοκληρώνεται την προσεχή Τρίτη, φαίνεται να οριστικοποιείται και το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των εθνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου από τη σεζόν 2019 - 2020. Το σχέδιο παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση πέρυσι τον Αύγουστο και έκτοτε έχει περάσει από σαράντα κύματα, προκαλώντας σύγκρουση μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού και ιδιοκτητών ΠΑΕ. Με το χρόνο να πιέζει, σε πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών (μέσα Απρίλη) αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση να προχωρήσει βάσει των συμφωνιών του περασμένου Αυγούστου.
Πέρα από τους όποιους πειραματισμούς ετοιμάζονται να εφαρμοστούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και τις διαφωνίες για το πώς αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα, το σίγουρο είναι ότι ο αντικειμενικός στόχος και των δύο πλευρών είναι η σωτηρία του «προϊόντος» από την περαιτέρω απαξίωση, η οποία οδηγεί σε απώλειες κερδών - αυτό δηλαδή που τους «καίει». Παρά τις μεγαλοστομίες των κυβερνητικών παραγόντων και των ιδιοκτητών ΠΑΕ για βελτίωση των συνθηκών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και αυτή τη φορά είναι ο έλεγχος στα «κακώς κείμενα» και η καλύτερη διαχείριση της αγοράς που απασχολούν τους εμπλεκόμενους.
Το μαρτυρούν ξεκάθαρα, άλλωστε, αντίστοιχες προσπάθειες του παρελθόντος και φυσικά η κατάληξη όλων αυτών. Οπως και τότε, έτσι και με το νέο σχέδιο είναι εμφανής η προσπάθεια αποφυγής της συζήτησης για την αναγκαιότητα να χτυπηθεί η αιτία των προβλημάτων, που είναι η επιχειρηματική δράση στο χώρο του ποδοσφαίρου και όλα τα παρελκόμενά της (στημένα παιχνίδια, τζόγος, κόντρες συμφερόντων κ.ο.κ.). Και όσο το ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένει ενταγμένο στο γενικότερο οικοδόμημα του αθλητισμού - εμπορεύματος, είναι δεδομένο πως πειραματισμοί και νέα εγχειρήματα μόνο στόχο έχουν το «λίφτινγκ» και όχι την πραγματική αλλαγή της κατάστασης.
Οριστικοποίηση με υποχώρηση των ΠΑΕ

Η υποχώρηση των ιδιοκτητών των ΠΑΕ μπροστά στην απειλή για το τηλεοπτικό συμβόλαιο έφερε την οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης
Eurokinissi
Η υποχώρηση των ιδιοκτητών των ΠΑΕ μπροστά στην απειλή για το τηλεοπτικό συμβόλαιο έφερε την οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης
Το «νέο τοπίο» στο ελληνικό ποδόσφαιρο οριστικοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, στην τελική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και των ιδιοκτητών των ΠΑΕ.
Οι τελευταίοι αποδέχτηκαν τελικά να τηρηθούν οι αρχικές συμφωνίες και το νέο πρωτάθλημα της Super League να διεξαχθεί μεταξύ 14 ομάδων. Θυμίζουμε ότι τους προηγούμενους μήνες οι ΠΑΕ είχαν αλλάξει στάση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο και είχαν τοποθετηθεί υπέρ του πρωταθλήματος με 16 ομάδες για τη σεζόν 2019 - 2020 (όπως ίσχυε μέχρι τώρα δηλαδή) και της μετάθεσης της αναδιάρθρωσης για τη σεζόν 2020 - 2021.
Χρησιμοποιώντας και το «χαρτί» της ΕΡΤ, η οποία κατέχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα επτά ομάδων της φετινής Super League, η κυβέρνηση άσκησε πίεση για να μην αλλάξει το αρχικό σχέδιο. Να σημειωθεί ότι καταλυτικό ρόλο παίζει και η συμφωνία του κρατικού καναλιού με συνδρομητικό κανάλι (κατέχει τα δικαιώματα των υπολοίπων, μεταξύ των οποίων και των λεγόμενων «ισχυρών») για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των νέων πρωταθλημάτων, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται και σημαντικό ποσό για τις ΠΑΕ. Στην τελευταία συνάντηση, κάτω απο την απειλή πως αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα δεν θα ισχύσει το τηλεοπτικό συμβόλαιο (αντίστοιχη απειλή υπήρξε και από πλευράς ΕΡΤ) οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ οδηγήθηκαν τελικά σε συμβιβασμό.

Τα νέα πειράματα για την «αναβάθμιση» του ελληνικού ποδοσφαίρου στόχο έχουν και πάλι την προστασία του «προϊόντος» και την καλύτερη διαχείριση της αγοράς
/ AFP PHOTO / STR
Τα νέα πειράματα για την «αναβάθμιση» του ελληνικού ποδοσφαίρου στόχο έχουν και πάλι την προστασία του «προϊόντος» και την καλύτερη διαχείριση της αγοράς
Οριστικοποιήθηκαν έτσι οι νέες διοργανώσεις ως εξής: Super League 1 με 14 ομάδες, Super League 2 με 12 ομάδες και Football League με 14 ομάδες. Η μείωση του αριθμού των ομάδων της πρώτης κατηγορίας θα υλοποιηθεί μέσω του υποβιβασμού τριών ομάδων από τη φετινή Super League και του απευθείας προβιβασμού μόλις μίας από τη Football League, ενώ η τελευταία θέση του νέου πρωταθλήματος Super League 1 θα καλυφθεί μετά από αγώνα μπαράζ ανάμεσα στον 13ο της Super League και τον 2ο της Football League.
Ρευστότητα στο πρακτικό μέρος
Αυτό που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί είναι ο τρόπος διοργάνωσης των νέων πρωταθλημάτων. Στο τραπέζι έχουν τεθεί δύο βασικές προτάσεις: Η μία προβλέπει τρεις γύρους και η άλλη δύο γύρους και στο τέλος διεξαγωγή πλέι οφ και πλέι άουτ. Επικρατέστερη μοιάζει επί της παρούσης η πρώτη πρόταση, την οποία κατέθεσε η ΑΕΚ και δείχνει να συμφωνεί μαζί της ο ΠΑΟΚ, ενώ ο Ολυμπιακός το συζητάει για πλέι οφ.
Εφόσον εγκριθεί η πρώτη πρόταση, η Super League 1 θα διαμορφωθεί ως εξής: Μετά τον «κανονικό» α' γύρο, όπου η κάθε ομάδα θα αντιμετωπίζει όλες τις υπόλοιπες σε 13 αγωνιστικές, το διάστημα Δεκέμβρη - Γενάρη θα διεξάγεται ένας ενδιάμεσος β' γύρος, με δύο ομίλους με 7 ομάδες έκαστος. Στον πρώτο όμιλο θα τοποθετούνται ο 1ος του α' γύρου, ο 3ος, ο 5ος κ.ο.κ., και αντίστοιχα στον δεύτερο ο 2ος, ο 4ος, ο 6ος κ.ο.κ. Οι γηπεδούχοι των αγώνων του ενδιάμεσου γύρου θα καθορίζονται επίσης από τη βαθμολογία του α' γύρου, π.χ. οι πρώτοι των ομίλων θα αντιμετωπίζουν εντός έδρας τις τρεις ομάδες που ακολουθούν στη βαθμολογία του α' γύρου. Μετά από τις 6 αγωνιστικές του ενδιάμεσου γύρου θα διεξάγεται ο γ' γύρος, επίσης με 13 αγώνες, όπως και ο α'. Συνολικά δηλαδή θα διεξάγονται 32 αγωνιστικές, όπως ζητούν και τα κανάλια. Η βαθμολογία θα μεταφέρεται κανονικά από τον ένα γύρο στον άλλο.
Οσο για τη Super League 2, αναμένεται να γίνει κι αυτή σε τρεις γύρους, σε στιλ πρωταθλήματος Σκοτίας. Ολα αυτά πάντως παραμένουν στη φάση των συζητήσεων.
Αντιδρούν οι ομάδες της Γ' Εθνικής
Το οριστικό σχέδιο της αναδιάρθρωσης βρίσκει αντίθετες τις ομάδες της Γ' Εθνικής κατηγορίας, ιδιαίτερα αυτές που φέτος αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες στους ομίλους τους, καθώς την επόμενη σεζόν προγραμματίζεται να συμμετάσχουν στη νέα Football League - ουσιαστικά δηλαδή δεν προβιβάζονται αλλά παραμένουν και του χρόνου στην τρίτη τη τάξει κατηγορία. Αλλο ένα ζήτημα που αναδεικνύουν οι ομάδες της Γ' Εθνικής είναι η σημαντική διαφορά στο ποσοστό από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που θα κατευθυνθεί στις ομάδες της νέας Football League σε σχέση μ' αυτό που θα λάβουν οι ομάδες της Super League 1 και της Super League 2, το οποίο θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Τη βδομάδα που πέρασε, επτά από τους οκτώ πρωταθλητές της Γ' Εθνικής (όλοι πλην της Βέροιας) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Την υπογράφουν η Καβάλα, ο Κρόνος Αργυράδων, ο Ολυμπιακός Βόλου, η Ιεράπετρα, ο ΓΑΣ Ιάλυσος, το Αιγάλεω και ο Ασπρόπυργος. Δηλώνουν ότι απορρίπτουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης, για το οποίο σημειώνουν ότι επιφέρει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στις ομάδες, καθώς «τα έξοδα μετακινήσεων, της διαιτησίας και τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα και παράβολα υπερβαίνουν τα λιγοστά χρήματα που προτίθεστε να μας δώσετε», και αντιπροτείνουν τη δημιουργία δεύτερης κατηγορίας με δύο ομίλους.

TOP READ