20 Απρ 2018

Οι δολοφόνοι της Συρίας


Επί επτά χρόνια δολοφονούν έναν λαό. Καταστρέφουν μια χώρα. Σκορπίζουν τον τρόμο και την προσφυγιά. Οι ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία πρωταγωνιστούν στο μακελειό ανθρώπων μοιράζοντας εδάφη, κέρδη, ενεργειακές πηγές και σφαίρες επιρροής. Τώρα «ακονίζουν» τα μαχαίρια κι ετοιμάζουν γενικευμένο πόλεμο. Οι Αμερικανοί μετακινούν αεροπλανοφόρο και πλοία στην περιοχή, την ίδια στιγμή που οι Ρώσοι ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους και απειλούν ότι θα καταρρίψουν κάθε πύραυλο που θα ριχθεί εναντίον της Συρίας. Οι Βρετανοί ετοιμάζουν τις βάσεις τους στην Κύπρο προκειμένου να βομβαρδίσουν στη Συρία. Οι Γάλλοι δηλώνουν «πρόθυμοι» να επέμβουν και οι Γερμανοί «ζυγίζουν» συμμαχίες με βάσει τις μπίζνες τους στην περιοχή.
Σφαγή…
Από τον Μάρτιο του 2011 όταν και ξεκίνησε ο ανελέητος βομβαρδισμός της Συρίας από τους δυτικούς δολοφόνους και στα χρόνια που ακολούθησαν με τις συγκρούσεις να μαίνονται, οι άμεσοι και έμμεσοι νεκροί από τον πόλεμο ξεπερνούν τους 500.000 ανθρώπους!
Συνολικά το 13% του πληθυσμού έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη της κρίσης τον Μάρτιο του 2011.
Πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν τραυματιστεί. 
Το προσδόκιμο ζωής έπεσε από τα 70 χρόνια το 2010 στα 55,4 το 2015.
Πάνω από 6,5 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι εντός της χώρας, πάνω από 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες.
Ο συνολικός πληθυσμός της χώρα έχει μειωθεί κατά 25% και ένα μεγάλο κύμα προσφύγων εγκαταλείπει με κάθε μέσο τη χώρα.
Το 2015 ανακοινώθηκε ότι η Συρία ζει σχεδόν χωρίς καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα καθώς το 83% του δικτύου ηλεκτροδότησης δεν λειτουργεί εξαιτίας του πολέμου.
Το 80% και πλέον των πολιτών ζει κάτω από το όρια της φτώχειας, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016 από τον ΟΗΕ και το πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους της Σκωτίας. Σήμερα τα νούμερα είναι ακόμα πιο τραγικά…
Το έγκλημα έχει αιτία
Γιατί στήθηκε όμως το μακελειό ενός λαού;
Η απάντηση μας γυρίζει χρόνια πίσω. Πριν τον Μάρτη του 2011. Η κυβέρνηση του Μπασάρ Ασαντ αποφάσισε να εκχωρήσει τα δικαιώματα εξόρυξης των υδρογονανθράκων της συριακής ΑΟΖ στα ρωσικά μονοπώλια. Τα συμβόλαια, που υπέγραψαν οι ρωσικές εταιρείες έφτασαν τα 1,6 δισ. δολάρια.
Το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Συρίας σύμφωνα με τις επίσημες μελέτες και έρευνες είναι από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Σε τέτοιο βαθμό που «ανατρέπει» τον ισχύοντα «διεθνή ενεργειακό χάρτη». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των πολυεθνικών αλλά και των επιστημόνων της Συρίας τα κοιτάσματα φυσικού αεριού είναι δεκαπλάσια των κοιτασμάτων του Ισραήλ. Αυτός ο τεράστιος φυσικός πλούτος αποτέλεσε το μήλον της έριδος ανάμεσα στους ενεργειακούς κολοσσούς.
Οι αμερικανικές και γαλλικές πολυεθνικές που ήδη εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα της νοτιανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Κύπρος κ.α), είδαν τις ρώσικες εταιρείες να εξασφαλίζουν τη μερίδα του λέοντος. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης Άσαντ να προχωρήσει στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου του Ιράν (όπου εμπλέκονται και ρωσικές εταιρείες) και προέβλεπε διαδρομή μέσω Ιράκ και Συρίας και στη συνέχεια, με τη μορφή LNG (υγροποιημένο αερίου) από λιμάνι της Συρίας προς τις αγορές της Ευρώπης, δημιουργούσε νέες συνθήκες.
Ο Ασαντ απέρριψε το σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου, που προωθούσε το Κατάρ, σε συνεννόηση με την Τουρκία και τις ΗΠΑ, για να κατασκευαστεί αγωγός, ο οποίος, μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Συρίας και Τουρκίας, θα προωθούσε στην Ευρώπη το φυσικό αέριο του Κατάρ. Οι συγκεκριμένες κινήσεις Άσαντ ανέτρεπαν σε μεγάλο βαθμό τους συσχετισμούς στην ενεργειακή σκακιέρα. Οι ρωσικές εταιρείες έβαζαν χέρι στα αποθέματα της Συρίας και σε συνδυασμό με το δικό τους αέριο που προωθούν στην Ευρώπη θα γίνονται οι μεγάλοι πάροχοι ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου. Επιπλέον, η Ρωσία διατηρούσε και διατηρεί τεράστια συμβόλαια πώλησης όπλων στη Συρία, ενώ στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς έχει τη μοναδική ναυτική βάση με πρόσβαση στη Μεσόγειο.
Οι ΗΠΑ αλλά και Γαλλία, Γερμανία που θέλουν με κάθε τρόπο να «σπάσουν» το ρωσικό μονοπώλιο προς την Ευρώπη, αντιτάχθηκαν στους σχεδιασμούς Άσαντ.
Ταυτόχρονα ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρείες κάνουν τεράστιο εμπόριο όπλων στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα κλείνουν και συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων για «μπίζνες» κάθε είδους.
Το εμπόριο όπλων θέλει πολέμους και τρόμο…
Οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί είναι μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη, εξίσου χρυσοφόρα, έχει να κάνει με τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων. Στη επισκόπησή του 2018, για τις πωλήσεις όπλων σε όλο τον πλανήτη, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για τη Ειρήνη της Στοκχόλμη (SIPRI) υπολογίζει ότι η ποσότητα των όπλων που εξήχθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 10% την περίοδο 2013-2017 σε σύγκριση με την περίοδο 2008-2012.
Από τις συγκεκριμένες πωλήσεις όπλων, στις ΗΠΑ αναλογούσε το 34% των του τζίρου την περίοδο αυτή! Οι επιχειρήσεις της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ πούλησαν όπλα σε τουλάχιστον 98 χώρες του πλανήτη, κατά την έρευνα του SIPRI. Οι εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ την περίοδο 2008-2012 ανέρχονταν στο 30% του συνόλου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σχεδόν οι μισές πωλήσεις των αμερικανικών όπλων είχαν προέλευση κράτη της Μέσης Ανατολής. Εκεί που δεκάδες άνθρωποι κάθε μέρα χάνουν τη  ζωή τους, όπως γίνεται στον πόλεμο της Συρίας στήνονται σχέδια για επαναχάραξη συνόρων και δρα ο ΙSIS που εξοπλίστηκε αρχικά από τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Ειδικότερα στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία είναι η σημαντικότερη χώρα προορισμού των αμερικανικών εξαγωγών όπλων, αφού αγόρασε σχεδόν το ένα πέμπτο του στρατιωτικού εξοπλισμού που εξήγαγαν οι ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία, που είναι γνωστή για τη στήριξη που παρέχει στους ισλαμοφασίστες, όσο και για τη γενοκτονική πολιτική της στην Υεμένη. Όπως υπογραμμίζει ο Aude Fleurant, ειδικός σε θέματα εμπορίου όπλων για λογαριασμό της οργάνωσης Sipri: 
«Χάρη στη συμφωνία που είχε κλείσει ήδη η κυβέρνηση Ομπάμα, οι εξαγωγές των ΗΠΑ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’90».
Επίσης ανάμεσα στους μεγάλους εισαγωγείς της περιοχής είναι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χώρες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εμπλέκονται στη σφαγή της Συρίας, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στα γεωπολιτικά παιχνίδια της ευρύτερης περιοχής.
Όμως από τους μεγάλους κερδισμένους της παγκόσμιας αύξησης πωλήσεων όπλων είναι και η γερμανική πολεμική βιομηχανία, που υπερδιπλασίασε τις εξαγωγές της σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου κατά 109%! Με ποσοστό 26% επί του συνόλου η Γερμανία, καταλαμβάνει ποσοστό σχεδόν ίδιο με εκείνο όλων των σύμμαχων χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των οποίων το ποσοστό ανέρχεται πλέον μόλις σε 29% αθροιστικά, από 90% που ήταν δεκαπέντε χρόνια πριν. 
Από τη σφαγή κέρδη εξασφαλίζει και η Ρωσία, η οποία είναι στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές όπλων, ενώ την ακολουθεί η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα, η Αγγλία, η Ισπανία και το Ισραήλ. Όλοι αυτοί που σήμερα νιώθουν «αγανάκτηση» για τις σφαγές, τη χρήση χημικών, τα νεκρά παιδιά. Είναι όλοι αυτοί που πούλησαν όπλα για να πραγματοποιηθούν! Οι πωλήσεις όπλων θέλουν αίμα και ο λαός της Συρίας, της Υεμένης το προσφέρουν με το παραπάνω…
Από τον Ολάντ στον Μακρόν μερικά κανόνια δρόμος
Μόλις την Τρίτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τη Συρία, υπεραμύνθηκε των γαλλικών πωλήσεων όπλων στις χώρες μέλη της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015. 
Η Γαλλία κατατάσσεται στην τρίτη θέση στις εξαγωγές όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ είναι ανάμεσα στους κυριότερους αγοραστές γαλλικών οπλικών συστημάτων. Παρά τις αντιδράσεις των Γάλλων πολιτών στις πωλήσεις όπλων που καταγράφονται σε μεγάλες δημοσκοπήσεις ο «δημοκράτης» Μακρόν δεν κάνει πίσω! Εξάλλου «είναι πολλά τα λεφτά Εμανουέλ»… 
Η Γαλλία είναι εξάλλου η χώρα που πρωταγωνίστησε στις σφαγές σε Λιβύη και Συρία. Παρέδωσε επιθετικά όπλα στη λεγόμενη «συριακή αντιπολίτευση» και μέσω αυτής στους ισλαμοφασίστες το 2012, και τούτο παρά το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί από το 2011.
Η ομολογία είναι του ίδιου του Ολάντ και όπως γράφεται περιέχεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Ξαβιέ Πανόν, με τίτλο «Στα παρασκήνια της γαλλικής διπλωματίας» (εκδόσεις L’ Archipel). Εκεί σε συνέντευξή του προς τον συγγραφέα, ο Ολάντ ερωτηθείς για τις παραδόσεις γαλλικών όπλων, απαντά: «Αρχίσαμε όταν ήμασταν βέβαιοι πως θα πήγαιναν σε σίγουρα χέρια. Για τα φονικά όπλα, ήταν οι υπηρεσίες μας που προχώρησαν στις παραδόσεις»…
Ανάμεσα στα άλλα όπλα που παρέδωσε η Γαλλία στο όνομα της καταπολέμησης του Άσαντ και σε… «σίγουρα χέρια», ήταν, σύμφωνα με το βιβλίο, κανόνια διαμετρήματος 20mm, μυδραλιοβόλα, εκτοξευτήρες ρουκετών και αντιαρματικοί πύραυλοι… Και φυσικά είναι η Γαλλία, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, που τροφοδοτούσε με όπλα τον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» παρότι ήταν γνωστό ότι τα δύο τρίτα αυτού του εξοπλισμού προωθούνταν προς την Αλ Κάιντα στη Συρία.Ήταν οι μονάδες της Αλ Κάιντα που στη συνέχεια συσπειρώθηκαν – μαζί με τα γαλλικά όπλα τους – με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»…
Όταν η πολυεθνική Lafarge χρηματοδοτούσε τον ISIS
Τον Μάρτιο του 2017 η γάλλο-ελβετική πολυεθνική εταιρεία τσιμέντου LafargeHolcim, η γάλλο-ελβετική πολυεθνική εταιρεία τσιμέντου, αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως χρηματοδότησε τον ISIS. Συγκεκριμένα, με βάση δημοσίευμα των Financial Times, ομολόγησε ότι προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητές της η συριακή μονάδα της εταιρείας χρηματοδότησε μεσάζοντες για να έρθουν σε συμφωνία με ομάδες ενόπλων που βρίσκονταν υπό διεθνή αποκλεισμό. Η απάντηση ήταν σε μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που την κατηγορούσαν για «επαγγελματικές σχέσεις» με τον ISIS στη Συρία.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση δημοσίευμα της Le Monde από τον Ιούνιο, η έδρα της LafargeHolcim στη Συρία είναι η πόλη της Τζαλαμπίγια στη βόρεια Συρία και η οποία αποτελούσε μεγάλο πεδίο μάχης. Η εταιρεία, σύμφωνα με τη  Le Monde, πλήρωσε φόρο προς το Ισλαμικό Κράτος μεταξύ του 2013 και του 2014  ώστε να μπορέσει να κρατήσει ανοικτές τις εγκαταστάσεις.
Στρατιωτικές «μπίζνες» με τη Σαουδική Αραβία 
Μόλις ένα χρόνο πριν τον περασμένο Απρίλη η Τερέζα Μέι έκανε ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία και μεταξύ άλλων υπέγραψε συμφωνίες πώλησης οπλικών συστημάτων αξίας τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών. Η Μέι είχε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας της Μεγάλης Βρετανίας για την κίνηση της αυτή. Τι είχε να απαντήσει; Απλά ότι δεσμοί της Μεγάλης Βρετανίας με τη χώρα είναι σημαντικοί για την ασφάλεια, την ευημερία, το εμπόριο και το μέλλον. Για το γεγονός πως τα όπλα που δίνονται από τη Μεγάλη Βρετανία έχουν το μερίδιό τους στην ανθρωπιστική καταστροφή η ισχυρίστηκε πως η χώρας της είναι ένας σημαντικός «δωρητής βοήθειας»…
Να σημειώσουμε ότι η Τ. Μέι, εκτός από τις συμφωνίες πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία (που με αμερικανική και βρετανική υποστήριξη βομβαρδίζει την Υεμένη έχοντας προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στη χώρα) στο ταξίδι της είχε μεγάλο ζήλο να εξασφαλίσει ότι η γιγάντια κρατική εταιρεία πετρελαίου «Saudi Aramco» θα επιλέξει το χρηματιστήριο του Λονδίνου για την πρώτη της δημόσια εγγραφή («Καθημερινή», 6/4/2017)…
Ένα μήνα αργότερα από την κ. Μέι, στις αρχές του περασμένου Μαϊου, βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Τη συνόδευαν – φυσικά  – μια στρατιά εκπροσώπων μεγάλων πολυεθνικών της χώρας Γερμανίας. Με αυτόν τον τρόπο …καταπολέμησε την τρομοκρατία με διακρατικές συμφωνίες που μεταξύ άλλων αφορούν την εκπαίδευση στη Γερμανία Σαουδαράβων αξιωματικών του στρατού και της αστυνομίας. Παράλληλα, υπογράφηκαν και συμφωνίες γερμανικών μονοπωλίων με Σαουδάραβες κυβερνητικούς αξιωματούχους που, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν την παράδοση από τη γερμανική πολεμική βιομηχανία «Heckler & Koch» σημαντικές ποσότητες «αμυντικού στρατιωτικού εξοπλισμού».
Πριν τη Μέρκελ είχε επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία η τότε Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον ντερ Λέγεν, η οποία είχε μιλήσει για τις «εξαιρετικές διμερείς σχέσεις»στους τομείς της άμυνας, ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι 
«οι Γερμανοί βιομήχανοι το 2015 έκαναν ρεκόρ εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία, πουλώντας σχεδόν τα πάντα όσον αφορά στους στρατιωτικούς και άλλους εξοπλισμούς: Ταχύπλοα περιπολικά ακτοφυλακής, τεθωρακισμένα του στρατού, εξοπλισμό για εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών, στρατιωτικά οχήματα 4Χ4, ανταλλακτικά μαχητικών αεροσκαφών, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη ποικίλης χρήσης… Χάρη στη «βοήθεια» των Γερμανών βιομηχάνων, η Σαουδική Αραβία το 2015 έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως στις αγορές όπλων και πολεμοφοδίων»(Δέσποινα Ορφανάκη, Ριζοσπάστης, 6/5/2017).
 Να μην ξεχάσουμε, δε, πως λίγες μέρες πριν την Μέρκελ και τη Μέι, πέρσι, στη Σαουδική Αραβία ταξίδεψε και πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.  Οι εξοπλιστικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας ανήλθαν στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια! Το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο για 34 συμφωνίες σε διάφορους τομείς όπως η άμυνα, το πετρέλαιο και οι αερομεταφορές αξίας άνω 380 δισεκατομμυρίων!
   Ο Τραμπ δήλωσε ευχαριστημένος: «Ήταν μια εκπληκτική ημέρα. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους. Εκπληκτικές επενδύσεις στις ΗΠΑ και η στρατιωτική μας κοινότητα είναι πολύ ευχαριστημένη και θέλουμε να ευχαριστήσουμε εσάς και τη Σαουδική Αραβία για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στις ΗΠΑ και για τις πολλές θέσεις εργασίας»…
***
Μετά από όλα αυτά ας αναρωτηθούμε ποιοί είναι οι δολοφόνοι, ποιοι ευθύνονται για τις ατελείωτες σφαγές, ποιοι είναι έμποροι όπλων, ποιοι μοιράζουν την ενέργεια και ποιοι είναι εκείνοι που εγκληματούν στη Συρία και το λαό της. 

Χυδαία προβοκάτσια του iskra.gr ενάντια στο ΚΚΕ



Σε μια χυδαία λαθροχειρία με προφανή σκοπό να συκοφαντήσει το ΚΚΕ προχώρησε η- προσκείμενη στη Λαϊκή Ενότητα του Π.Λαφαζάνη- ιστοσελίδα iskra.gr. Βάζοντας τον βαρύγδουπο τίτλο «47 ΚΚ καταδικάζουν την πυραυλική επίθεση στη Συρία. Απουσιάζει το ΚΚΕ!», η ιστοσελίδα δημοσίευσε κείμενο καταδίκης της επίθεσης στην Συρία που υπογράφουν 47 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα. Έτσι, με αυτήν την αθλιότητα, ο συντάκτης του κειμένου νόμιζε ότι θα σπιλώσει το ΚΚΕ χωρίς να αποκαλυφθεί η κουτοπόνηρη προβοκάτσια του.

Τι απέκρυψαν συνειδητά οι οπορτουνιστές του iskra.gr; 

Πρώτον: Το κείμενο με τις 47 υπογραφές κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων αποτελεί πρωτοβουλία του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) “Solidnet” στις 17 Απρίλη. Πρόκειται ουσιαστικά για ανακοίνωση του Πορτογαλικού ΚΚ, με συγκεκριμένο σκεπτικό καταδίκης της επίθεσης στην Συρία, που τέθηκε στη διάθεση όσων εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων επιθυμούν να την συνυπογράψουν. 

Δεύτερον: Πριν εκδηλωθεί η παραπάνω πρωτοβουλία του Πορτογαλικού ΚΚ, το ΚΚΕ ήταν μεταξύ των 29 ευρωπαϊκών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που εξέδωσαν ανακοίνωση καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Συρία. Την ανακοίνωση αυτή έχουν υπογράψει μέχρι και σήμερα 50 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα. Αυτό, οι κύριοι του iskra το απέκρυψαν αρχικά προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις και μόνον όταν έγινε αντιληπτή η προβοκάτσια τους, έσπευσαν να προσθέσουν από κάτω την εν λόγω ανακοίνωση.

iskra liars 1

Τρίτον: Παρά το γεγονός ότι έγινε αντιληπτή η χυδαία λαθροχειρία τους, οι συντάκτες του iskra συνεχίζουν να διατηρούν άθικτο τον προβοκατόρικο τίτλο για το ΚΚΕ, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Γκεμπελισμός; Κουτοπονηριά; Ξεδιαντροπιά; Από επαγγελματίες οπορτουνιστές, πρώην συνοδοιπόρους του κ.Τσίπρα στην κοροϊδία της «πρώτης φοράς αριστερά», όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς.

Το συμπέρασμα είναι ότι η πρωτοπόρα αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική δράση του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση στην Συρία, διοργανώνοντας πληθώρα κινητοποίησεων και εκδηλώσεων, τους ενοχλεί βαθύτατα. Γι’ αυτό και προσπαθούν με άθλια τεχνάσματα και γκεμπελικές τεχνικές να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ. Αν νομίζουν, οι πρώην υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι κάθε λογής επιστήμονες του οπορτουνισμού, ότι έτσι θα πετύχουν κάτι, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Πηγή:Ατέχνως

ΥΓ. Με τόσα «μεροκάματα» στη λάσπη ποιος είναι άραγε αυτός που πιστεύει ότι μπορούν να κάνουν πίσω και να «διορθώσουν» έστω τον τίτλο???

Είναι τουλάχιστον ουτοπία κάτι τέτοιο.

Η σημαία η Ελληνική δεν ανήκει στους ναζί…

        


Η σημαία η Ελληνική δεν ανήκει σ’ αυτούς που προσκυνάν, υψώνουν και έχουν χαραγμένες στα σώματά τους τις σβάστικες. Η σημαία η Ελληνική δεν ανήκει στους ναζί απογόνους των ταγματασφαλιτών της κατοχής. Η σημαία η Ελληνική ανήκει σ’ αυτούς που την υπεράσπισαν δίνοντας το αίμα τους. Η σημαία η Ελληνική δεν ανήκει σ’ αυτούς που έβγαλαν τις Γερμανικές στολές, έβαλαν Εγγλέζικες και κατόπιν Αμερικάνικες. Η σημαία η Ελληνική ανήκει σ’ αυτούς που ξεσήκωσαν και οργάνωσαν τον Ελληνικό λαό ενάντια στον κατακτητή. Η σημαία η Ελληνική δεν ανήκει σ’ αυτούς που την κοπάνησαν στο εξωτερικό μόλις εισέβαλαν στη χώρα οι Γερμανοί. Η σημαία η Ελληνική ανήκει σ’ αυτούς που έμειναν σ’ αυτόν τον τόπο να πολεμήσουν. Η σημαία η Ελληνική δεν χαρίζεται στους ναζί που θέλουν να κρύψουν πίσω από αυτήν τη σβάστικα. Η σημαία η Ελληνική δεν χαρίζεται σε κανέναν προσκυνημένο. Η σημαία η Ελληνική δεν χαρίζεται σ’ αυτούς που ισοπεδώνουν τον Ελληνικό λαό. Η σημαία η Ελληνική υψώνεται σε Ελληνικό έδαφος και υπερασπίζεται από τον Ελληνικό λαό, υπερασπίζεται από τους Λακεδαιμονίους που κρατάνε γερά τις Θερμοπύλες. Η σημαία η Ελληνική κυματίζει σε βουνά, νησιά, βραχονησίδες της Ελληνικής γης. Η σημαία η Ελληνική κυμάτισε πιο ψηλά και πιο περήφανα από κάθε άλλη φορά όταν βρισκόταν στα χέρια του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, τότε που στη θέα της έτρεμαν οι κατακτητές Γερμανοί, Εγγλέζοι κι Αμερικανοί. Στους απογόνους του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ανήκει η σημαία η Ελληνική, που κρατάνε ψηλά κι αυτήν και τις αγωνιστικές παραδόσεις, που δεν σκύβουν το κεφάλι, που είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για να μπορέσει ο λαός να ορθοποδήσει και να πάψει να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Μενέλαος Καζαντζής

Λούι Λούι



Σήμερα είναι Παρασκευή και δεν έχουμε βαθυστόχαστα κείμενα. Αντίθετα, λέω να χαλαρώσουμε και να διηγηθούμε την ιστορία ενός διάσημου τραγουδιού, το οποίο οφείλει εν πολλοίς την διασημότητά του στο... FBI! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Λος Άντζελες, 1955. Ο εικοσάχρονος Ρίτσαρντ Μπέρρυ είναι ένας από τους πολλούς άσημους μαύρους μουσικούς, οι οποίοι βγάζουν το ψωμί τους συμμετέχοντας σε κάποιο άσημο γκρουπ που παίζει σε κάποιο άσημο κλαμπ της πόλης. Έχοντας μάθει μουσική με μια φυσαρμόνικα στο σχολείο και με πρώτο όργανό του το γιουκαλίλι, ο Μπέρρυ είναι καταδικασμένος να βρίσκεται στην σκιά, μακρυά από τους προβολείς. Εκείνη την εποχή, συμμετέχει στο συγκρότημα Rick Rillera and the Rhythm Rockers, οι οποίοι παίζουν λάτιν και R&B.


Ανάμεσα στα κομμάτια που παίζει το γκρουπ, βρίσκεται και μια διασκευή τού "El loco cha cha", μιας επιτυχίας τού Ρενέ Τουζέ. Ουσιαστικά, πρόκειται για διασκευή τής διασκευής, αφού ο Τουζέ είχε πάρει το "Amarren al loco" (Δέστε τον τρελό) του κουβανού Ροσέντο Ρουίζ Κεβέδο και του είχε κολλήσει ένα ριφάκι με δέκα νότες. Ο Μπέρρυ έχει φάει κόλλημα με τον ρυθμό και πιάνει μια μουσική ιδέα για ένα καινούργιο κομμάτι πάνω σ' αυτό το ριφ αλλά με αμέτρητους συνειρμούς να κόβουν βόλτα στο μυαλό του. Οι στίχοι που σκέφτεται, θα μιλάνε για έναν τζαμαϊκανό ναύτη, ο οποίος επιστρέφει στο νησί του για να βρει την αγαπημένη του, σαφώς επηρεασμένοι από το "Havana Moon" τού μεγάλου Μπέρρυ, του Τσακ, όπου ένας κουβανός ναύτης πασχίζει να γυρίσει στην Κούβα. Μόνο που στο δικό του κομμάτι η αφήγηση θα γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, όπως ακριβώς κάνει ο Φρανκ Σινάτρα στο "One for my baby (and one more for the road)", ζητώντας από τον μπάρμαν να βάλει "Ένα για το μωρό μου (και άλλο ένα για τον δρόμο)". Κι αφού ο μπάρμαν στο μπαρ όπου συχνάζει ο Μπέρρυ λέγεται Λουί, έτσι θα λέγεται και ο τζαμαϊκανός ναύτης. Και κάπως έτσι γεννιέται το "Louie Louie" (*).

Ο Ρίτσαρντ Μπέρρυ θα περιμένει δυο χρόνια για να ηχογραφήσει το κομμάτι του. Τελικά, το 1957 καταφέρνει να βγάλει ένα σινγκλ στην Flip Records, με συνοδεία ένα φωνητικό γκρουπάκι, τους Pharaohs. Το "Louie Louie" θα μπει στην δεύτερη πλευρά αφού, για να πουλήσει το δισκάκι, μπαίνει μπροστα μια διασκευή του πασίγνωστου "You are my sunshine". Ο Μπέρρυ πάλεψε να προωθήσει το κομμάτι του, κάνοντας περιοδεία με τους Pharaohs σε όλη την δυτική ακτή και επανεκδίδοντας το δισκάκι με το "Louie Louie" μπροστά αλλά οι συνολικές πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τα 40 χιλιάδες αντίτυπα. Τελικά, το 1959 ο απογοητευμένος Μπέρρυ θα πουλήσει στην Flip τα δικαιώματα του τραγουδιού του για 750 δολλάρια, προκειμένου να καλύψει τα έξοδα του γάμου του.

Το 1963, ένα συγκρότημα από το Πόρτλαντ, οι Kingsmen, θέλουν να ηχογραφήσουν το κομμάτι τους "Haunted castle". Όπως έκανε και ο Μπέρρυ, μπροστά θα βάλουν ένα κομμάτι-κράχτη και το δικό τους θα μπει στην β' πλευρά. Για τον Ρίτσαρντ Μπέρρυ είναι η στιγμή που η ιστορία θα του κλείσει το μάτι: οι Kingsmen διαλέγουν για κράχτη το "Louie Louie".

Ο Ρίτσαρντ Μπέρρυ δεν έχει ιδέα για όλα αυτά αλλά, ευτυχώς γι' αυτόν (όπως θα αποδειχτεί), όλα πάνε... άσχημα! Η ηχογράφηση γίνεται σε ένα φτηνιάρικο στούντιο με κόστος ένα πενηντάρικο, αφού τα πέντε μέλη τού γκρουπ δεν έχουν να βάλουν παρά μόνο 10 δολλάρια ο καθένας. Για πέντε όργανα υπάρχουν δυο μικρόφωνα ενώ το μικρόφωνο του τραγουδιστή κρέμεται από το ταβάνι, με συνέπεια τα λόγια να μην ακούγονται καθαρά. "Περισσότερο φώναζα παρά τραγουδούσα", θα πει ο ίδιος ο Τζακ Ελάυ, "καθώς προσπαθούσα να ακουστώ πάνω από τα όργανα". Και σαν να μην έφταναν αυτά, λίγο μετά την μέση του κομματιού ο Ελάυ κάνει λάθος και μπαίνει πριν την ώρα του αλλά καταλαβαίνει την πατάτα και σταματάει, αιφνιδιάζοντας τον κιθαρίστα που ψιλοκολλάει. Ευτυχώς, ο ντράμμερ κάνει ένα γύρισμα-αυτοσχεδιασμό της στιγμής και η κατάσταση σώζεται. Φυσικά, ούτε συζήτηση να ξαναγίνει η ηχογράφηση, αφού το πενηντάρικο φτάνει ίσα για να γραφτούν και τα δυο κομμάτια μια κι έξω.

Το αισχρά γραμμένο σινγκλάκι κυκλοφορεί αλλά είναι τόσο κακογραμμένο ώστε κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι λένε οι στίχοι. Όμως, έτσι ξεκινάει μια συνωμοσιακή παραφιλολογία για δήθεν προστυχόλογα και βρισιές που περιέχουν τα λόγια, κάτι που απογειώνει τις πωλήσεις τού δίσκου. Ως και αντίγραφα με τους -υποτιθέμενους- "βρόμικους" στίχους πουλάνε κάποιοι επιτήδειοι στους δρόμους. Πολλοί σταθμοί αρνούνται να παίξουν το κομμάτι λόγω των στίχων, μολονότι κανείς δεν ξέρει τι λένε. Τα πράγματα αγριεύουν όταν τον Φεβρουάριο του 1964 ένας "αγαναχτισμένος γονιός" έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Ρόμπερτ Κέννεντυ και στον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, ζητώντας την επέμβασή τους. Φυσικά, η υπόθεση ανατέθηκε στο FBI. Επί τέσσερις μήνες το ειδικό εργαστήριο του FBI ανέλυε το δισκάκι των Kingsmen παίζοντάς το σε όλες τις ταχύτητες, κανονικά κι ανάποδα, χωρίς να βρει το παραμικρό ψεγάδι. Για να εκδοθεί το τελικό αθωωτικό πόρισμα, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες θα χρειαστούν πάνω από δυόμισυ χρόνια. Όλη αυτή η παραφιλολογία, όμως, εκτίναξε τις πωλήσεις του δίσκου, ανεβάζοντάς τον στην δεύτερη θέση των τσαρτ!

Στο μεταξύ, ο φουκαράς Ρίτσαρντ Μπέρρυ, έχοντας μεταβιβάσει τα δικαιώματα του τραγουδιού του, δεν έχει πάρει δεκάρα. Η δεκαετία του '80 τον βρίσκει πάμπτωχο, να ζη με την μητέρα του σε ένα δωμάτιο της Πρόνοιας. Εκεί τον βρίσκει ένας δικηγόρος, που θέλει να χρησιμοποιήσει το "Louie Louie" σε μια διαφήμιση και πάθαίνει πλάκα όταν ακούει ότι ο Μπέρρυ δεν έχει τα δικαιώματα. Ο δικηγόρος πείθει τον δημιουργό τού κομματιού να καταφύγει στα δικαστήρια. Φοβούμενη τα χειρότερα, η εταιρεία δέχεται εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος καθιστά τον Ρίτσαρντ Μπέρρυ εκατομμυριούχο μέσα σε μια μέρα.


Επίλογος. Ο Ρίτσαρντ Μπέρρυ έφυγε πρόωρα το 1997, στα 62 του χρόνια. Το "Louie Louie" θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα ροκ τραγούδια, το οποίο έχει γνωρίσει ως σήμερα πάνω από 1.600 διασκευές, ανάμεσα στις οποίες και εκείνες των Grateful Dead, Kinks, Blondie, Joan Baez, Fat Boys, Clash, Jim Capaldi, Cult, Crumps, Doors, Bob Dylan, Tom Petty, REM, Sisters of Mercy, Ike & Tina Turner, Barry White, Iggy Pop, Eric Burdon, Robert Plant, Pretenders, Motorhead, Otis Redding, Patti Smith κλπ. Το τραγούδι έχει επιλεγεί ως "επίσημο τραγούδι τής πολιτείας Ουάσινγκτον". Το περιοδικό Rolling Stone το έχει κατατάξει στην πέμπτη θέση τής λίστας με τα "40 τραγούδια που άλλαξαν τον κόσμο". Η δε 11η Απριλίου (ημέρα γέννησης του Ρίτσαρντ Μπέρρυ) έχει οριστεί ως "Διεθνής ημέρα Louie Louie".

Κι ένα κερασάκι για επιδόρπιο. Όταν τελείωσε η ιστορία με το FBI, ο ντράμμερ των Kingsmen εξομολογήθηκε ότι στο 54ο δευτερόλεπτο του τραγουδιού ακούγεται ένα "fuck". Το είχε ξεστομίσει ο ίδιος επειδή του έπεσε η μια μπακέτα από το χέρι. Ακούστε εδώ εκείνη την άθλια ηχογράφηση και προσέξτε το λάθος μπάσιμο του Ελάυ στο 1'58", καθώς τελειώνει το σόλο της κιθάρας.

--------------------------------------------
(*) Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο δημιουργός τού τραγουδιού, στον τίτλο δεν υπάρχει κόμμα ανάμεσα στα δυο Louie: "Louie Louie".

θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής»

Με την προσχηματική αντιπαράθεση Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με την κυβέρνηση, με αφορμή το θέμα της διαφωνίας για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές δημοτικών και περιφερειακών αρχών, αλλά και την εξαγγελία της κυβέρνησης για νέα διοικητική μεταρρύθμιση που θα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ με τίτλο «Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους - Αυτοδιοικητική διακυβέρνηση». 
Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου ότι «τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής». Ακόμα, δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός. Παράλληλα, παρουσίασε επιγραμματικά τον «Κλεισθένη 1», δηλαδή τη διοικητική μεταρρύθμιση που θα αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη» (το δεύτερο μέρος θα καταρτιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση). Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός ανέφερε: «Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του "Καλλικράτη". Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος».
Άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου: Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, αντίστοιχα. Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων. Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε «εταιρείες κοινής ωφέλειας». Ενδεικτικά, ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο ΔΣ της ΕΥΑΘ. Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο, με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.
Στο Συνέδριο, εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «ο μέχρι τώρα χαρακτηρισμός του Συνεδρίου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία προσχηματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ με την κυβέρνηση. Μια προσχηματική αντιπαράθεση που επικεντρώνεται απλά και μόνο στον εκλογικό νόμο. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά γιατί επί της ουσίας, στο σύνολο των στρατηγικών επιλογών, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, κυβέρνηση και ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ έχουν την ίδια στρατηγική αντίληψη και αυτή είναι πώς θα προσαρμόσουν τις πολιτικές και στρατηγικές επιλογές στις ανάγκες αναπαραγωγής ενός σάπιου, διεφθαρμένου, βάρβαρου και απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος, στο πώς θα προσαρμόσουν το αστικό κράτος και τις δομές του σε κεντρικό, περιφερειακό επίπεδο, στις ανάγκες ακριβώς των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου». (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ)
Στημένο χαρακτήρισε το παιχνίδι της αντιπαράθεσης μεταξύ ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ και κυβέρνησης, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση, η Ελπίδα Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος Πειραιά, μιλώντας εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Παράλληλα, επισήμανε ότι το κείμενο που βγήκε από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ «βασίζεται στο κείμενο, στη μελέτη, στην επεξεργασία που έχει κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατόπιν εντολής της ΚΕΔΕ. Ορισμένα ζητήματα είναι και αυτούσια. Αυτός ο άξονας του κειμένου βρίσκεται ακριβώς και στα συμπεράσματα που έβγαλε η επιτροπή του υπουργείου που μαζεύτηκε και δημοσιοποίησε το πόρισμα για να το δώσει μετά στον υπουργό για να ετοιμάσει το περιβόητο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση» και σημείωσε ότι «διαφορετικές επιτροπές, διαφορετικά επιτελεία καταλήγουν στο ίδιο περιεχόμενο και στην ίδια κατεύθυνση γιατί ακριβώς θέλουν ένα νομοσχέδιο να είναι, με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας που η κυβέρνηση έχει δεχτεί, προαπαιτούμενο» (δείτε αναλυτικά εδώ).
Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι από 1η Μάη, με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, και οι δήμοι καλούνται να βγάζουν «στο σφυρί» τα σπίτια όσων χρωστούν πάνω από 500 ευρώ. «Τι λέει το συνέδριό μας; Θα μας απασχολήσει ή όχι; Έχουμε μεγαλύτερα ζητήματα σήμερα να συζητήσουμε; Αυτό το θέμα είναι ασήμαντο; Θα συμφωνήσουμε με τις υποδείξεις ή θα υπερασπιστούμε τα λαϊκά στρώματα να μη χάσουν το σπίτι τους; Θα πάρουμε απόφαση και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να γίνει νομοθετική ρύθμιση;», αναρωτήθηκε. Και κατέθεσε πρόταση, καλώντας τους συνέδρους να την ψηφίσουν. Συγκεκριμένα: Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, τους δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Πάγωμα χρεών για ανέργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων. Διαγραφή δανείων ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς. Όχι στη φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. (δείτε αναλυτικά εδώ).
Τις ευθύνες της πλειοψηφίας δημάρχων και περιφερειαρχών για τη στήριξη της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους συνολικά, αλλά και στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, κατήγγειλε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), στην παρέμβασή της στο πρώτο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα με θέμα τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους - αυτοδιοικητική διακυβέρνηση. Η Β. Πανουτσάκου, ξεκινώντας την ομιλία της, υπογράμμισε ότι «ο τίτλος του συνεδρίου δεν μπορεί να κρύψει τη διαχρονική εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής, ούτε τις αιτίες για τη βάρβαρη καθημερινότητα της πλειοψηφίας του λαού, ούτε την προσπάθεια διάχυσης ευθυνών ανάμεσα σε τοπικές, περιφερειακές και κεντρικές αρχές.  Τοπικές και περιφερειακές αρχές, που αποδέχονται αυτή την πολιτική όπου οι πολλοί πρέπει να δουλεύουν και οι λίγοι να κερδίζουν, που υπερασπίζονται ότι η ανάπτυξη του τόπου περνά μέσα από την επιχειρηματική δράση, θεωρούν τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ χρήσιμους μόνο στο βαθμό που είναι αποτελεσματικοί στην υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που είναι συνυφασμένες με τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων (δείτε αναλυτικά εδώ).
Συνέδριο αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης, χαρακτήρισε αυτό των ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ, η Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Σημείωσε ότι και με τον «Κλεισθένη» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες προχωρά σε αλλαγές σε βάρος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για «αυτοδιοίκηση», αλλά είναι Τοπική Διοίκηση, τμήμα του κράτους, μοχλός εφαρμογής των γενικότερων πολιτικών αλλαγών, μηχανισμός προώθησης όλων των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων. Επισήμανε ότι οι Περιφέρειες ανέλαβαν και αναλαμβάνουν έναν πιο κεντρικό ρόλο στο αναπτυξιακό κομμάτι, συγκεντρώνουν τους πόρους για αναπτυξιακές για το κεφάλαιο υποδομές και την κερδοφορία του. Είπε πως «είναι και συνέδριο ενσωμάτωσης, γιατί στο όνομα της ανταποδοτικότητας, στο όνομα του μικρότερου κακού, καλλιεργείτε στη συνείδηση των εργαζομένων ότι όποια κοινωνική παροχή, πρέπει να την πληρώνει. Δεν του ανήκει, δεν είναι δικαίωμα, πρέπει να είναι ευχαριστημένος που θα πληρώνει για τα σκουπίδια του, ξανά για το νοσοκομείο του, τον παιδικό του σταθμό. Να το αποδεχθεί ως μονόδρομο, τη φτώχεια, την ανέχεια, τη φοροληστεία, να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του. Γι' αυτό μιλάτε την ίδια γλώσσα, όσο και αν διαφωνείτε» (δείτε αναλυτικά εδώ).

Η εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας και η αντικομμουνιστική προπαγάνδα των ναζί

Πριν από 75 χρόνια, σαν χθες το 1943, έλαβε χώρα η σημαντικότερη εξέγερση Εβραίων ενάντια στους ναζί. Δεν ήταν άλλη από την εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας, όπου ζούσαν από το Νοέμβρη του 1940 υπό βάναυσες συνθήκες αρχικά 380.000 Πολωνοεβραίοι στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Πολωνική πρωτεύουσα, αποκομμένοι από την υπόλοιπη πόλη με ψηλό τείχος. Ήταν τέτοια η αθλιότητα της διαβίωσης (ενδεικτικά να αναφερθεί ότι στοιβάχτηκε στο 2,4% της έκτασης της πόλης το 30% του πληθυσμού της), αλλά και οι φονικές επεμβάσεις των ναζί, με τη μεταφορά κατοίκων στα στρατόπεδα του θανάτου, ώστε όταν ξέσπασε η εξέγερση δεν είχαν παραμείνει σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς παραπάνω από 50.000 ή 60.000 κάτοικοι. Κάποιες εκατοντάδες ανάμεσά τους, οργανωμένοι με πενιχρά μέσα στις εβραϊκές αντιστασιακές οργανώσεις ZOB (Εβραϊκή Ένωση Αγώνα) και ZZW (Εβραϊκός στρατιωτικός σύνδεσμος) τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους σε περίπου 2000 πάνοπλους Γερμανούς στρατιώτες. Στόχος τους βέβαια δεν ήταν η νίκη, ούτε καν η απόδραση, αλλά το δικαίωμα σε έναν θάνατο που οι ίδιοι είχαν επιλέξει, παλεύοντας κατά του δυνάστη τους, μακριά από τους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς και της Τρεμπλίνκα.
Ο Μάρεκ Έντελμαν, από τους ηγέτες κι ελάχιστους επιζήσαντες της εξέγερσης, 23 ετών θυμόταν πως: “Οι Γερμανοί είχαν έρθει πολύ νωρίς εκείνη τη μέρα. Προφανώς είχαν σκοπό να διαλύσουν το γκέτο ως τα γενέθλια του Χίτλερ, στις 20 Απρίλη. Πίστευαν προφανώς ότι θα τα κατάφερναν στη διάρκεια της μέρας. Αλλά όπως αποδείχθηκε μετά, αυτό δεν ήταν δυνατόν”.
Οι συμμετέχοντες στις αντιστασιακές οργανώσεις του Γκέτο ήταν κυρίως νέοι που είχαν χάσει ήδη τις οικογένειές τους. Τη νύχτα προς την 19η Απρίλη, αρχή του εβραϊκού Πάσχα, οι εξεγερμένοι έλαβαν θέση σε τέσσερις ζώνες μάχες επιτιθέμενοι στους Γερμανούς που προελαύνανε στην πόλη. Ακολούθησε η ηρωϊκή και απέλπιδα πάλη των 27 ημερών, η οποία όπως διηγείται ο Μάρεκ “ήταν μια έκπληξη για τους Γερμανούς. Οι στρατιώτες φοβούνταν ,πως θα τους σημαδεύαμε και θα τους εκτελούσαμε. Έτσι δραπέτευσαν. Κρύφτηκαν κάπου στις πύλες στην άκρη του δρόμου. Πάνω στους δρόμος όμως δεν ήταν πια κανείς. Οι δρόμοι μας ανήκαν. Κι αυτό ήταν μια μεγάλη ικανοποίηση. Κανείς δεν πίστευε, πως με μερικές αυτοσχέδιες χειροβομβίδες και μερικά πιστόλια θα μπορούσαμε να τρέψουμε σε φυγή έναν τόσο μεγάλο αριθμό ένοπλων στρατιωτών.” Δυστυχώς η συντριπτική αριθμητική υπεροχή και υπεροπλία των ναζί καθιστούσε αδιέξοδο την πάλη των Εβραίων αγωνιστών, οι οποίοι στηρίζονταν σε λιγοστό εξοπλισμό που εξασφάλιζαν από την πολωνική αντίσταση και τη μαύρη αγορά.
Η αντίδραση των ναζί κατά την καταστολή της εξέγερσης ήταν ανάλογη της οργής που ένιωσαν από την αμφισβήτηση της απόλυτης εξουσίας τους πάνω στους πληθυσμούς του γκέτο. Άντρες των Ες-Ες άρχισαν με φλογοβόλα να βάζουν φωτιά σε ολόκληρες συστάδες σπιτιών, αφού πρώτα έβγαζαν έξω τους κατοίκους και τους εκτελούσαν. Περίπου 7 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν με αυτό τον τρόπο, ενώ οι εναπομείναντες περίπου 50.000 χιλιάδες μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης. Στις 16 Μάη 1943 ο αρχηγός των Ες-Ες και της αστυνομίας, Γιούργκεν Στροπ, ανέφερε πως το γκέτο είχε διαλυθεί με επιτυχία, και για να επισφραγίσει την “επιτυχία” των ναζί, διέταξε την ανατίναξη της μεγάλης συναγωγής της Βαρσοβίας, ενώ και η υπόλοιπη περιοχή ισοπεδώθηκε.
Ο Έντελμαν με λιγοστούς συναγωνιστές του κατόρθωσε μέσω των υπονόμων να διαφύγει από το γκέτο και να συμμετέχει στην πολωνική αντίσταση. Ένας άλλος εκ των ηγετών της εξέγερσης, ο Μορντεχάι Ανιέλεβιτς, αυτοκτόνησε μαζί με τους συμπολεμιστές του, όταν οι Γερμανοί ανακάλυψαν το καταφύγιό του. Σε μια από τις τελευταίες του επιστολές έγραφε: “Το όνειρο της ζωής μου έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Η αυτοάμυνα στο γκέτο έγινε πραγματικότητα. Υπήρξα μάρτυρας αυτού του μεγάλου, ηρωϊκού αγώνα…”
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ναζί στο εγχείρημά τους θέλησαν να εκμεταλλευτούν τα αντισημιτικά αισθήματα που υπήρχαν σε τμήμα του μη εβραϊκού πολωνικού πληθυσμού, προσπαθώντας να επιστρατεύσουν ως βοηθούς στο έγκλημά τους κατοίκους από τις άλλες γειτονιές της πόλεις. Προπαγανδιστικά τους όπλα ήταν η “τρομοκρατία” των αντιστασιακών οργανώσεων της πρωτεύουσας και αυτό που προέβαλαν ως “εβραιομπολσεβικικό έγκλημα στο Κατίν”. Η εκστρατεία αυτή είχε ωστόσο αποτελέσματα κατώτερα του αναμενομέου, κι έτσι ο διοικητής των Ες-Ες στην έκθεση του προς τους προϊσταμένους του στη γερμανική πρωτεύουσα, ανέφερε πως, ενώ οι άντρες του επιχειρούσαν εναντίον της εξέγερσης στο γκέτο “οι μονάδες μας δέχτηκαν πυρά ξανά και ξανά απ’έξω από το γκέτο, από το άριο τμήμα της Βαρσοβίας. Ομάδες εφόδου επιτέθηκαν επιτέθηκαν αμέσως στις εν λόγω περιοχές πετυχαίνοντας τη σύλληψη 35 Πολωνών συμμοριτών, κομμουνιστών, οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν χωρίς αναβολή. Σήμερα επαναλήφθηκε το ίδιο και θεωρήσαμε απαραίτητο να εκτελέσουμε και άλλους συμμορίτες, οι οποίοι πέφτοντας από τις σφαίρες ζητωκραύγαζαν «Ζήτω η Πολωνία!», «Ζήτω η Σοβιετική Ενωση!”

Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία-Περισσότεροι κλάδοι κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις

Νέα μέρα απεργιών στη Γαλλία σήμερα, κατά των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων Μακρόν, με 133 διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα στις μεγαλύτερες γαλλικές πόλεις. Τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, με προεξάρχουσα την CGT, είχαν ανακηρύξει εδώ και καιρό τη 19η Απρίλη σε “μέρα εθνικής δράσης”, προσπαθώντας να συντονίσουν τη δράση διάφορων κλάδων και κοινωνικών ομάδων, που, παρά την κοινή οργή, δεν έχουν ακόμα συντονίσει στον απαραίτητο βαθμό της ενέργειές τους. Στον αγώνα πρωτοστατούν οι σιδηροδρομικοί, αντιδρώντας στην προωθούμενη απελευθέρωση του σιδηροδρομικού έργου, την αλλαγή του καθεστώτος των νεοπροσλαμβανόμενων συναδέλφων τους, καθώς και τη μετατροπή της δημόσιας επιχείρησης σιδηροδρόμων σε ανώνυμη εταιρεία. Πραγματοποίησαν, με αυξημένη μάλιστα συμμετοχή σήμερα, την 8η απεργία του μήνα, έχοντας επιλέξει ένα σύστημα εναλλαγής ημερών εργασίας και απεργιών, ώστε να μη χάνουν όλο το μισθό τους, αλλά ασκώντας παράλληλα σημαντική πίεση μέσω του σημαντικού περιορισμού του συγκοινωνιακού και του μεταφορικού έργου. Την 9η μέρα απεργίας τους πραγματοποιήσαν και εργαζόμενοι της Air France. Στάσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν στα Γαλλικά ταχυδρομεία, σε νοσοκομεία, καθώς και σε εργαζόμενους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στη Μασσαλία
Οι φοιτητές παραμένουν σε κινητοποιήσεις, καταλαμβάνοντας πανεπιστήμια εν μέσω εξεταστικής περιόδου. Υπό μερική κατάληψη τελεί από χθες το γνωστό πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι, ενώ κλειστά παρέμειναν αρκετά σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Όπως δήλωσε ένας από τους σιδηροδρομικούς που διαδήλωσαν στη Μασσαλία, ο Ρεμί Ουρ “Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον γενικά και τις συνθήκες εργασίας όλων των μισθωτών. Γι’αυτό το λόγο είναι όλος ο κόσμος στους δρόμους, ακόμα και οι φοιτητές μας στηρίζουν”. Οι βασικές συνδικαλιστικές ενώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζομένους της SNFC, της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων, αποφάσισαν από κοινού να απέχουν από συνάντηση με την υπουργό μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν, ζητώντας να γίνουν δεκτοί εκπρόσωποί τους από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Τα ψέματα έχουν «κοντά ποδάρια»


Μετά το βομβαρδισμό της Συρίας από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας, η κυβέρνηση με δηλώσεις της προσπάθησε να κρύψει από το λαό το βρώμικο ρόλο που έχει αναλάβει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως σημαιοφόρος των συμφερόντων του κεφαλαίου, λέγοντας υποκριτικά: «Η Ελλάδα συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνο εφόσον αυτές πηγάζουν από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Πληθώρα όμως δημοσιευμάτων στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, διαψεύδουν την κυβέρνηση και δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία στο λαό μας, για τον εφησυχασμό που συστηματικά καλλιεργεί σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ιμπεριαλιστική πολιτική που προωθούν στην περιοχή.
***
Για παράδειγμα, γράφτηκε στον «Ριζοσπάστη», αλλά και σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ότι από τη βάση της Σούδας απογειώθηκε ένα αεροσκάφος «Mc Donnel Douglas KC-10A» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), το οποίο πραγματοποίησε αποστολή ανεφοδιασμού μαχητικών αεροσκαφών που βομβάρδισαν τη Συρία, στον εναέριο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Αλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι από τη βάση Αβιάνο της Ιταλίας απογειώθηκε αεροσκάφος τύπου «MC-12W Liberty» και προσγειώθηκε στη βάση της Σούδας, παράλληλα με τα άλλα δύο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, τύπου «MC-125 EMARS» το ένα και «MC-12W Liberty» το άλλο. Αλλο ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, τύπου «RC-135V», από τα σημαντικότερα αναγνωριστικά αεροσκάφη, απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου, συλλέγοντας πληροφορίες για στόχους σχετικά με την επίθεση στη Συρία. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και στην Ανδραβίδα.
***
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και η δημιουργία νέων συνιστούν παράγοντα παραπέρα εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, ανεξάρτητα από το εύρος των υποδομών και των στρατιωτικών δυνάμεων που αξιοποιούνται κάθε φορά. Ετσι, δίπλα στη Σούδα και τις άλλες «παλιότερες» βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, ξεφυτρώνουν τώρα η βάση των αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, τα σχέδια για ελλιμενισμό στρατιωτικών πλοίων των ΗΠΑ στη Σύρο, στρατιωτική βάση για ελικόπτερα σε νησί κοντά στην Κάλυμνο και άλλα. Είναι βέβαιο ότι όλες αυτές οι βάσεις και τα μέσα θα κληθούν αργά ή γρήγορα να συμμετάσχουν ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις, αφού αποτελούν προκεχωρημένα φυλάκια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην ευρύτερη περιοχή, όπου οι ανταγωνισμοί και ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι μονόπρακτο έργο, αλλά δημιουργούνται προϋποθέσεις γενίκευσής του. Οι επιλογές της κυβέρνησης για λογαριασμό της αστικής τάξης, η υλοποίηση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, δημιουργούν υπόβαθρο να μπλέξει ο λαός σε μεγάλους κινδύνους και περιπέτειες.
***
Καμιά εμπιστοσύνη, λοιπόν, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι λένε ψέματα στο λαό και επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι άξιοι σημαιοφόροι των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων. Συσπείρωση τώρα με το ΚΚΕ. Δυναμώστε τον αγώνα σας, μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, το δολοφονικό ορμητήριο της βάσης της Σούδας. Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Θολές» αναλύσεις στα Ελληνοτουρκικά




Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία για τις 24 Ιούνη τροφοδότησε μια αποπροσανατολιστική συζήτηση σε σχέση με το χαρακτήρα και τις αιτίες της τουρκικής επιθετικότητας. Από τη μια, διατυπώνονται φόβοι για «κλιμάκωση της έντασης», εκτιμήσεις για «εξήντα έξι μέρες στο κόκκινο», «κάλπες έντασης» και πάει λέγοντας. Υπονοείται, δηλαδή, ότι οι προκλήσεις στο Αιγαίο αποτελούν επικοινωνιακό εργαλείο του Ερντογάν, για να ανεβάσει τα ποσοστά του και να διασφαλίσει μετεκλογικές συνεργασίες.
Από την άλλη, εκφράζονται προσδοκίες και «αισιοδοξία» ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα οδηγήσει σε «μείωση των εντάσεων». Ολα αυτά, βεβαίως, κρύβουν την ουσία του ζητήματος. Οτι, δηλαδή, οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, όπως και στην Κύπρο, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, πέρα από πάγιες και σταθερές επιλογές της τουρκικής αστικής τάξης, οξύνονται στο φόντο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.
Τελικά, η αναγωγή της τουρκικής επιθετικότητας σε ένα επικοινωνιακό εσωτερικού χαρακτήρα ζήτημα της Τουρκίας ενισχύει τον εφησυχασμό, διαστρεβλώνει την αιτία και κυρίως αποκρύπτει τις ευθύνες της ελληνικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης, που σπέρνει αυταπάτες για ευρωΝΑΤΟικές «εγγυήσεις» στην υπεράσπιση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ίδια ώρα που βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή στους ανταγωνισμούς.
Η τουρκική επιθετικότητα αυξάνεται παράλληλα και σε συνάρτηση με τη συνολική όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, όπου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στη σύγκρουσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.τ.λ., αιματοκυλούν τους λαούς και ανοίγουν «φόρα παρτίδα» το ζήτημα της αλλαγής και της επαναχάραξης συνόρων.
Κομμάτι αυτού του πολύπλευρου παζαριού, που βυθίζει όλο και πιο βαθιά στη δίνη του ιμπεριαλιστικού πολέμου τους λαούς της περιοχής και προκαλεί μεγάλα «διλήμματα» και ανακατατάξεις στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, είναι και οι κινήσεις της Τουρκίας: Η εισβολή στη Συρία, όπως και προηγούμενα στο Ιράκ, όπου διατηρεί στρατό, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, οι προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτήν την ουσία συγκαλύπτουν με τις επιφανειακές και αναποδογυρισμένες αναλύσεις τους τα αστικά επιτελεία και μαζί τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που για λογαριασμό της αστικής τάξης βάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως και συνολικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο «ζύγι» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για τον επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιεργεί, τόσο για τις εξελίξεις όσο και για το ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που τους παρουσιάζει ως «εγγυητές» τάχα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδρά και το συνολικότερο παζάρι Τουρκίας - ΕΕ και βεβαίως η προσπάθεια του ΝΑΤΟικού παράγοντα να αποτρέψει την παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία.
Ανεξάρτητα από τους ιδιαίτερους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν επέλεξε σε αυτήν τη φάση να επισπεύσει τις εκλογές, ο λαός χρειάζεται να δει καθαρά κάτω από την επιφάνεια τους ανταγωνισμούς και τα συμφέροντα των αστικών τάξεων που δημιουργούν μεγάλους κινδύνους. Είναι αυτά τα συμφέροντα, όπως και συνολικά το σύστημα που γεννάει εκμετάλλευση και πολέμους, που πρέπει να βάλει στο στόχαστρο της πάλης του, από κοινού με τους γειτονικούς λαούς.

Ιερά και όσια





Πριν από την «αυτοψία» στο άγαλμα του Τρούμαν, ο πρέσβης των ΗΠΑ φρόντισε να δημοσιοποιήσει τη θέση του σχετικά με τις αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες από το ΚΚΕ, αλλά και από συνδικάτα και φορείς του κινήματος. Και το έκανε αναπαράγοντας στο «Τουίτερ» τη σχετική αντικομμουνιστική τοποθέτηση του ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου, υπεύθυνου τομεάρχη για την Εξωτερική Πολιτική. Η ανάρτηση Κουμουτσάκου, που άρεσε τόσο πολύ στον πρέσβη, έγραφε για τους διαδηλωτές: «Είναι να μην δουν άγαλμα δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη (σ.σ. εννοεί τον Τρούμαν!). Αν ήταν του Στάλιν, του Σαντάμ ή κάποιου άλλου αυτής της κατηγορίας, θα κατέθεταν λουλούδια»... Μπορεί ο Κουμουτσάκος να καταθέσει και ανθοπωλείο ολόκληρο στα πόδια του ενορχηστρωτή του πυρηνικού ολοκαυτώματος Χ. Τρούμαν, όμως εδώ είναι αποκαλυπτική η ταύτιση όλων στην κοινή «γραμμή»: Η κυβέρνηση στέλνει αγωνιστές στα νοσοκομεία και στα δικαστήρια για να προστατέψει το άγαλμα, η ΝΔ τη στηρίζει και μάλιστα με χυδαίο αντικομμουνισμό και ο ...πρέσβης ποζάρει χαμογελαστός δίπλα στο προστατευμένο από τα ΜΑΤ άγαλμα - σύμβολο μίσους. Μιλάμε, δηλαδή, για «αδιαπέραστη» ασπίδα προστασίας των «ιερών και όσιων» της αστικής τάξης και της συμμετοχής της στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

TOP READ