1 Μαρ 2018

Άρθουρ Καίστλερ: Από το Άπειρο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Μηδέν του αντικομμουνισμού


Ο Ουγγρογερμανός συγγραφέας Άρθουρ Καίστλερ ταύτισε τον εαυτό του ως κανένας ομότεχνός του με την έννοια του αποστάτη του κομμουνιστικού κινήματος, και μέχρι σήμερα το έργο του “Το μηδέν και το άπειρο” αποτελεί Βίβλο της αντισοβιετικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1905 στη Βουδαπέστη, ως γιος γερμανόφωνου Εβραίου ιδιοκτήτη εργοστασίου σαπωνοποιίας. Πέρασε τα παιδιά του χρόνια μέσα στην ευμάρεια, ως το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που σήμανε οικονομική καταστροφή για την οικογένεια, ωθώντας την να μετακομίσει στη Βιέννη ως το τέλος του πολέμου. Η Ουγγρική επανάσταση υπό τον Μπέλα Κουν το 1919 ήταν ευπρόσδεκτη για τους Καίστλερ, καθώς ο πατέρας του Άρθουρ διορίστηκε διευθυντής του εθνικοποιημένο πια εργοστασίου του με υψηλό μισθό. Η καταστολή της επανάστασης και η εγκαθίδρυση του καθεστώτος του ναυάρχου Χόρτυ αναγκάζουν την οικογένεια να μετακομίσει εκ νέου στη Βιέννη. Το 1922 αρχίζει να σπουδάζει μηχανικός, παρακολουθώντας παράλληλα διαλέξεις φιλοσοφίας και λογοτεχνικών σπουδών. Εκείνη την εποχή γίνεται μέλος στην εβραϊκή φοιτητική ένωση Unitas, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’20 γίνεται οπαδός του σιωνισμού και το 1926, έχοντας διακόψει τις σπουδές του λόγω αδυναμίας πληρωμής διδάκτρων, πηγαίνει στην Παλαιστίνη, όπου ωστόσο δεν προσαρμόστηκε στην καθημερινότητα των κιμπούτζ. Εκείνη την εποχή άρχισε να στέλνει ανταποκρίσεις σε εφημερίδα του Βερολίνου, ενώ το 1930 εγκαταστάθηκε στην πόλη, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης στην εφημερίδα B.Z. To 1931 έγινε κρυφά μέλος του ΚΚΓ και το διάστημα 1932-33 ταξίδεψε στην ΕΣΣΔ , κατά βάση στο Τουρκμενιστάν, αποκομίζοντας κυρίως θετικές εντυπώσεις, περιγράφοντας αργότερα ότι πίστευε σε βελτίωση των κακώς κειμένων, τα οποία μετά τη μεταστροφή του αξιοποίησε και διόγκωσε δεόντως για να ασκήσει πολεμική στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
Στη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου, και συγκεκριμένα το 1937, πήγε στη χώρα ως πολεμικός ανταποκριτής, όπου αιχμαλωτίστηκε από τα στρατεύματα του Φράνκο και καταδικάστηκε σε θάνατο ως κατάσκοπος. Φυλακίστηκε στη Μάλαγα και στη Σεβίλλη, περιμένοντας την εκτέλεσή του, μέχρι που οι Βρετανοί μετά από 90 μέρες πέτυχαν την απελευθέρωσή του σε ανταλλαγή κρατουμένων. Η λογοτεχνική αποτύπωση της εμπειρίας του βρίσκεται στο έργο “Ισπανική διαθήκη”. Την ίδια περίοδο στρέφεται ενάντια στην ΕΣΣΔ και την κομμουνιστική ιδεολογία κι εγκαταλείπει το ΚΚΓ, ιδρύοντας το 1938 μαζί με τον επίσης αντισταλινικό και πρώην στέλεχος του ΚΚΓ Βίλι Μίντσεμπεργκ το βραχύβιο περιοδικό “Το μέλλον”, που τηρούσε πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στο φασισμό και τον κομμουνισμό.
Για ένα διάστημα μετά το ξέσπασμα του Β’ παγκοσμίου πολέμου ήταν αιχμάλωτος στο γαλλικό στρατόπεδο Λα Βερνέ, ενώ από το 1940 ζούσε στην Αγγλία, όπου συναντήθηκε με τον έτερο λογοτεχνικό πυλώνα του αντισοβιετισμού, το Τζωρτζ Όργουελ, ενώ βιοποριζόταν από τη δημοσιογραφία. Το 1940 δημοσιεύτηκε και το διασημότερο έργο του “Το είναι και το μηδέν”, όπου ο πρωταγωνιστής, βασισμένος σε μορφές κατηγορουμένων στις δίκες της Μόσχας, όπως ο Νικολάι Μπουχάριν και ο Καρλ Ράντεκ, προσωποποιεί την υποταγή του “ιδεολόγου” σε ένα “δολοφονικό” πολιτικό σύστημα, στη δημιουργία του οποίου ο ίδιος είχε συμβάλει. Το βιβλίο νοούνταν από το συγγραφέα ως δεύτερο μέρος μιας τριλογίας, αποτελούμενης επιπλέον το μυθιστόρημα “Οι μονομάχοι” (1939) και “Άφιξη και αναχώρηση” (1943).
Ιδιαίτερα δραστήριος στον αντικομμουνιστικό αγώνα υπήρξε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και τις αρχές του ’50, πρωτοστατώντας στη δημιουργία του Congress for Cultural Freedom, μιας οργάνωσης που στόχευε στην ανακοπή της κομμουνιστικής επιρροής ιδίως στο χώρο των διαννουμένων, εμπνευστής και χρηματοδότης της οποίας υπήρξε η CIA. Ο ίδιος συμμετείχε ενεργά στις προετοιμασίες του πρώτου συνεδρίου, που θα διεξαγόταν στο Δυτικό Βερολίνο τον Ιούνη του 1950. Έγραψε σειρά ομιλίων, μεταξύ των οποίων την κύρια ομιλία του συνεδρίου “Μανιφέστο Ελευθερία”. Στο τέλος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε αντικομμουνιστική διαδήλωση, στην οποία ο Καίστλερ διάβασε το “Μανιφέστο” του, φωνάζοντας στα πλήθη “Φίλοι μου, η ελευθερία πήρε την πρωτοβουλία κινήσεων!”.  Ο Καίστλερ είχε φιλόδοξα σχέδια για την οργάνωση, ευελπιστώντας να δημιουργήσει ένα ραδιοφωνικό δίκτυο, το οποίο χαριτολογώντας αποκαλούσε “Ντεμινφόρμ”, ως αντιδιαστολή προς τη σοβιετική ¨”Κομινφόρμ”, καθώς κι ένα δίκτυο αποστολής αντικομμουνιστικών βιβλίων στην Ανατολική Ευρώπη. Σκεφτόταν επίσης να δημιουργήσει επιτροπές σε όλη τη Γαλλία, να αναρτήσει αντικομμουνιστικές αφίσες και να πραγματοποιήσει συναντήσεις για θέμα όπως ο πόλεμος της Κορέας και η Γιουγκοσλαβία. Δυο μήνες ωστόσο μετά το συνέδριο του Βερολίνου, ο Καίστλερ υπέβαλε την παραίτησή του από την οργάνωση. Ο νευρικός κλονισμός που είχε υποστεί νωρίτερα έπαιξε κάποιο ρόλο, φαίνεται ωστόσο ότι είχε υποστεί και κάποια διακριτική πίεση από υπεύθυνους της CIA να αποσυρθεί από το προσκήνιο, καθώς ο θυελλώθης αντικομμουνισμός και η νευρωτική του προσωπικότητα δεν ταίριαζαν με το “μετριοπαθές” προφίλ που ήθελαν προσδώσουν στο εγχείρημα τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Απογοητευμένος,  εγκαταλείπει την ενασχόληση με την πολιτική σε πρακτικό και λογοτεχνικό επίπεδο και αφιερώνεται σε θέματα όπως η αστρονομία, αλλά και η παραψυχολογία, καθώς ήδη από το 1937 ως κρατούμενος στο κελί των ετοιμοθανάτων ισχυριζόταν πως είχε ζήσει μια μυστικιστική εμπειρία. Το 1952 έγινε μάλιστα μέλος της Society for Psychical Research, ενώ άφησε την περιουσία του ως κληροδότημα για τη δημιουργία έδρας παραψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Την 1η Μάρτη 1983, πάσχοντας από τη νόσο του Πάρκινσον κι από λευχαιμία, αποφάσισε να φύγει από τη ζωή με την κατά 22 χρόνια μικρότερη τρίτη του σύζυγο Σύνθια Τζέφερις, καταναλώνοντας βαρβιτουρικά μαζί με αλκοόλ.

η κα.Υδραίου εκστόμισε απαράδεκτους υπαινιγμούς



Σε κατάσταση πλήρους απώλειας ψυχραιμίας αλλά μπροστά στις κάμερες και ενώπιον του ανώτερου θεσμικού  οργάνου  του νησιού του Δημοτικού Συμβουλίου,  η κα.Υδραίου επικεφαλής του  ‘’Κερκυραίων Δήμος’’ εκστόμισε απαράδεκτους υπαινιγμούς σε βάρος του Προέδρου του Σωματείου μας που λόγω της ιδιότητας του,  προσβάλλουν  τόσο τον Σύνδεσμο  Ξενοδοχοϋπαλλήλων,  όσο και τον κλάδο ολόκληρο.
Ρωτάμε την κα Υδραίου να μας απαντήσει:
Α. Πότε και ποιο ξενοδοχείο έκλεισε ο Πρόεδρος και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων;
Β. Για όσα ξενοδοχεία υπήρχαν ανοιχτά θέματα κινητοποιήσεων ,ο Σύνδεσμος μας απευθύνθηκε ζητώντας στήριξη στο Δημοτικό , Νομαρχιακό και Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η κα Υδραίου ψήφισε όλα τα ψηφίσματα μας και έβγαζε πύρινους λόγους υπέρ του αγώνα μας (κυρίως όταν είχε μεγάλη προσέλευση ξενοδοχοϋπαλλήλων στο εκάστοτε όργανο)
Πότε λοιπόν κατάλαβε ότι με την ψήφο της στήριξε ένα αγώνα που έκλεισε κάποιο ξενοδοχείο;
Η κα Υδραίου είναι γνωστό ότι έχει χάσει προ πολλού το μέτρο , είναι επίσης γνωστή η δίψα της για εξουσία , όπως και η  πρακτική  της ‘’ο σκοπός αγιάζει τα μέσα’’ για την εξουσία.
Αυτό όμως δεν της δίνει το δικαίωμα να προσβάλλει έναν ολόκληρο κλάδο .
Όσο για τα κλειστά ξενοδοχεία ας ψάξει στους πολιτικούς φίλους της , είναι βέβαιο ότι θα βρει ποιοι φίλοι  της ξενοδόχοι έχουν κλείσει ξενοδοχεία.
Ένας μάλιστα εξ αυτών κρατάει μεγάλο ξενοδοχείο, κλειστό επί δώδεκα χρόνια».
Σε ότι αφορά τον Σταμάτη Πελάη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, με δική του επιστολή προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρει τα παρακάτω:
Κυρία Πρόεδρε,
Όπως δεσμεύτηκα κατά την συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου κοινοποιώ απ τα πρακτικά της 13ης συνεχιζόμενης συνεδρίασης του Δ.Σ Κέρκυρας (8/7/15) απόσπασμα απ την ομιλία της κας Υδραίου (σελίδα 108, παρ.3 , βιβλίο πρακτικών Δ.Σ)
«Από εκεί και πέρα άλλες αναβολές το θέμα δεν χωράει. Θα
διαφωνήσω με το «τα σκουπίδια μακριά από την Κέρκυρα και όπου να
’ναι». Είναι δικά μας και θα τα διαχειριστούμε εμείς και δεν υπάρχει
καμία δυνατότητα για υποδοχέα στην απέναντι ακτή, όσον αφορά αυτό
το έχω ερευνήσει με τις λίγες δυνάμεις και δυνατότητές μου. Ούτε στην
Ήπειρο, ούτε στην Παραμυθιά, ούτε πουθενά. Είναι κορεσμένοι χώροι
και δεν μπορούν να δεχτούν καλά – καλά ούτε των όμορων Δήμων, όχι
και τα δικά μας».

Όπως είναι προφανές αποδεικνύεται :
α) Η ορθότητα των όσων είπα κατά την τοποθέτηση μου σχετικά με την αλλαγή της θέσης της κας Υδραίου για το επίμαχο θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων ανάμεσα στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (8/7/15-30/1/18).
β) Η ψευδής , θρασυτάτη και υβριστική επίθεση της κας Υδραίου εναντίον  μου με χαρακτηρισμούς όπως ‘’αδιάβαστος’’ και άλλα τέτοια σχετικά με τον σχολιασμό των θέσεων της.
γ) Η αμετροεπής προσπάθεια της κας Υδραίου να εγκαλέσει τον Μπάμπη Χαραλάμπους για την άρνησης της ΛΑΣΥ να συμμετάσχει στην παρωδία της Επιτροπής για την μεταφορά των απορρριμάτων . Τέτοια η κα Υδραιου κάνει συνέχεια όπως π.χ. Για τον Ερημίτη που αρχικά συμμετείχε στην Νομική Επιτροπή ενάντια στην πώληση, στην συνέχεια έγινε υπερασπιστής  της ‘’Επένδυσης’’  και τώρα που ο κομματικός της προϊστάμενος θέτει νομικά θέματα για την ‘’Επένδυση’’,  «ποιεί την νήσσαν»
Μπαίνω στον κόπο να διευκρινίσω τα παραπάνω χωρίς να φιλοδοξώ να μου αναγνωριστεί ‘’ Η ανακάλυψη της Αμερικής’’.
Όμως η κα Υδραίου και η «Κερκυραίων Δήμος» δεν μπορούν να παίζουν ανενόχλητοι θέατρο, να κοροϊδεύουν τον λαό και να προβάλλονται ως τιμητές των πάντων και ειδικοί.»

-

Ξεφτίλα δίχως τέλος – «Το ΝΑΤΟ που μπορεί να μη ξέρετε»


Πλάτες και στη βρώμικη ΝΑΤΟική προπαγάνδα
Αμεση απάντηση από ΣΕΤΗΠ και ΟΓΕ με συγκέντρωση αύριο στις 5 μμ, στο Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής

Εκδήλωση διαφήμισης της βρώμικης δραστηριότητας του ΝΑΤΟ διοργανώνεται αύριο Παρασκευή από την «Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συμμαχία», στο Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής.
Ξεφτίλα δίχως τέλος - «Το ΝΑΤΟ που μπορεί να μη ξέρετε»Μάλιστα, στην εκδήλωση με θέμα «Το ΝΑΤΟ που μπορεί να μη ξέρετε. Ασφάλεια και Αμυνα πέρα από τις παλιές βασικές έννοιες», θα μιλήσει η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτμούλερ.
Σε μια επιπλέον πρόκληση, μάλιστα, οι διοργανωτές απηύθυναν πρόσκληση συμμετοχής στην Ομοπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ, προφανώς για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το «έργο» του ΝΑΤΟ, που δήθεν δεν γνωρίζουν ή έχουν παρεξηγήσει…
Οι διοργανωτές της ΝΑΤΟικής μάζωξης μάλιστα δεν σταματούν εκεί, αλλά επιπλέον συνδέουν με θράσος την εκδήλωση προπαγάνδισης του εγκληματικού οργανισμού με την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (8η Μάρτη)!
Πλασάροντας ως στοιχείο «ιδιαίτερου συμβολισμού» την ομιλία της «γερακίνας» του ΝΑΤΟ, αφού αυτή «είναι η 2η στην ιεραρχία και η πρώτη γυναίκα αν. γγ στο ΝΑΤΟ», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.
Η ΝΑΤΟική φιέστα πραγματοποιείται ουσιαστικά με την «ευγενική χορηγία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που για τους σκοπούς της βρώμικης ΝΑΤΟικής προπαγάνδας παραχωρεί το υπουργείο της.
Ξεφτίλα δίχως τέλος - «Το ΝΑΤΟ που μπορεί να μη ξέρετε»Την ίδια ώρα, άλλωστε, πασχίζει να παίξει ρόλο σημαιοφόρου στα δολοφονικά ΝΑΤΟικά σχέδια, ενώ από κοινού και με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και επιτελεία πασχίζουν να εξωραΐσουν τους δολοφόνους των λαών,
να τους παρουσιάσουν ως «εγγυητές» της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας, τη στιγμή που δεν υπάρχει έγκλημα που να μην έχουν διαπράξει και τα εγκληματικά τους σχέδια βρωμάνε μπαρούτι.
Γι’ αυτό, τώρα που αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας από ΝΑΤΟικούς «συμμάχους», που τα παζάρια και οι ΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» «τρέχουν» σε κάθε μεριά των συνόρων μας, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την πιθανότητα πολεμικής ανάφλεξης, μια πρωτοβουλία σαν κι αυτή πρέπει να πάρει αποφασιστική απάντηση.

Ποια είναι η «Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία»

Η «Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία» αυτοπροβάλλεται ως ένα:
«Δίκτυο ατόμων που είναι πεπεισμένοι για την κεντρική σημασία της αποτελεσματικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της συνοχής των διεθνών σχέσεων.»
Ξεφτίλα δίχως τέλος - «Το ΝΑΤΟ που μπορεί να μη ξέρετε»Οτι βασικός στόχος της είναι «η ελληνική συμβολή στη βελτίωση και ενίσχυση της ευρωατλαντικής συνεργασίας», δηλαδή της ΝΑΤΟικής «ολοκλήρωσης», της ενίσχυσης της δράσης του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.
Κάθε χρόνο διοργανώνει ένα «ετήσιο συμπόσιο», όπως αυτό το Δεκέμβρη 2017, με τίτλο:
«Προκλήσεις Ασφαλείας: ΝΑΤΟ & ΕΕ, Υβριδικές Απειλές – Τρομοκρατία – Ο ρόλος της κοινωνίας πολιτών»
και ομιλητές μεταξύ άλλων την Κέιτ Σμιθ, πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, την Κέιτ Μπερνς, επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, και την Σάσα Μούλερ, στέλεχος της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.
Επίσης, το 2016, με τίτλο «Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφαλείας για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την Ελλάδα. ΝΑΤΟ και EΕ», που έγινε με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, και ομιλητές μεταξύ άλλων τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ και τη Δέσποινα – Ινώ Αφεντούλη, στέλεχος της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.
Ξεφτίλα δίχως τέλος - «Το ΝΑΤΟ που μπορεί να μη ξέρετε»
Από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία…
Οσα έχουν λεχθεί στα παραπάνω «συμπόσια» είναι χαρακτηριστικά των στοχεύσεων τέτοιων μαζώξεων, όπως ότι «αποσκοπούν στην υποστήριξη της «κοινής γνώμης» στους σκοπούς του ΝΑΤΟ» και ότι η «ελληνική κοινή γνώμη» δεν είναι «επαρκώς ενημερωμένη» για το ΝΑΤΟ, ότι υφίσταται και «αρνητικές επιρροές».
Ενδεικτικό των «ανησυχιών» των συμμετεχόντων στις φιέστες είναι η διαπίστωση σε προηγούμενο συμπόσιο ότι:
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολύ ενδιαφέρουσας περιοχής από πλευράς γεωπολιτικής και επιρροών»,
και ως εκ τούτου αποτελεί «χώρα – κλειδί» για τους εγκληματικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

ΣΕΤΗΠ: Δεν θα μας χρησιμοποιήσετε στο μακελειό των λαών!

Ξεφτίλα δίχως τέλος - «Το ΝΑΤΟ που μπορεί να μη ξέρετε»Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Αττικής καλεί σε συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία των γερακιών του πολέμου, αύριο Παρασκευή, στις 5 μμ, στο Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής (Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου). Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Το ΣΕΤΗΠ σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ότι οι ιμπεριαλιστές θέλουν το εργατικό κίνημα «κολαούζο και «χειροκροτητή των μακελάρηδων των λαών».
«Αυτήν τη μηχανή του πολέμου θα έρθει να μας «διαφημίσει» η γερακίνα του ΝΑΤΟ και μάλιστα σε συνεργασία με την οργάνωση «Γυναίκες στη διεθνή ασφάλεια», και συνδυάζουν την επίσκεψη με την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.
Σε αυτήν την εκδήλωση όμως δεν θα δείξουν τις νεκρές γυναίκες, τη μάνα που χάνει τα παιδιά της, που χάνει τον σύντροφό της, τα αδέλφια της, από τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ σε όλη τη Γη.
Στη γειτονιά μας μυρίζει μπαρούτι και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μάς παρουσιάζει το ΝΑΤΟ σαν «προστάτη» μας.

Από πότε όμως ο εμπρηστής μπορεί να είναι και πυροσβέστης;

Το άλλοθι για τη διαχρονική απουσία από κάθε κινητοποίησηΓια την περίφημη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», δηλαδή τη φιλοδοξία των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων να κατακτήσουν νέα μερίδια αγοράς και κέρδη, η κυβέρνηση, εκτός από την αντιλαϊκή πολιτική της στο εσωτερικό, αναλαμβάνει και «πλασιέ» των σχεδίων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.
Τους προειδοποιούμε:
Εάν στην ασφάλεια και στην άμυνα όπως την «ονειρεύεται» το ΝΑΤΟ υπολογίζουν τη συμβολή στον προγραμματισμό των οπλικών τους συστημάτων των εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, να μην κάνουν όνειρα… Τα χέρια μας και το μυαλό μας ούτε να το σκέφτεστε ότι θα τα χρησιμοποιήσετε για το μακελειό των λαών.
Εχουμε πικρή εμπειρία για το τι συμβαίνει σε όποια περιοχή του πλανήτη το ΝΑΤΟ ανοίγει το διάλογο για ζητήματα «άμυνας και ασφάλειας».
Είναι η εμπειρία των 84 συναδέλφων μας στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας που πέθαναν μαζί με χιλιάδες λαού κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών το 1999, κάνοντας τη δουλειά τους, αλλά και των εκατομμυρίων άλλων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο που βιώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Ξεφτίλα δίχως τέλος - «Το ΝΑΤΟ που μπορεί να μη ξέρετε»Οι εργαζόμενοι, είτε είναι στον ΟΤΕ, στη «Wind», στη «Vodafone», είτε στην «Telecom Serbia», στην «Telecom Albania» και στην «Turkcell», δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Εχουμε τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες ανάγκες και απέναντί μας τον ίδιο αντίπαλο».

Το ΣΕΤΗΠ καλεί σε πάλη για να κλείσουν οι ξένες βάσεις, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων. Απαιτεί καμιά εμπλοκή – καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

 



Την Κυριακή 25 Φλεβάρη έγινε η χρονιάτικη γενική συνέλευση της Ελληνικής κοινότητας Στοκχόλμης.



Εγκρίθηκε ομόφωνα ο απολογισμός δραστηριοτήτων καθώς και ο οικονομικός απολογισμός. Στη συνέχεια έγιναν οι εκλογες για το νέο ΔΣ της Ελληνικής κοινότητας, την ΔΕ του γυναικείου τμήματος καθώς και εκλογές για τους αντιπροσώπους για το 23ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών συλλόγων και κοινοτήτων Σουηδίας.

Οι εκλογές φέτος μετά από αλλαγή του καταστατικού σε καταστατική συνέλευση το φθινόπωρο του 2017, γίνεται με την απλή αναλογική, αντί για το πλειοψηφικό που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών – Α.ΣΥ.Μ. κυκλοφόρησε στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης την διακήρυξή της. Diakyriksi ASYM 2018



Στις εκλογές συμμετείχαν τρία ψηφοδέλτια. Χαρακτηριστικό είναι οτι δύο από τις παρατάξεις στηρίχτηκαν από τον Συριζα.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (Α.ΣΥ.Μ) που στηρίζεται κι από το ΚΚΕ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ (ΕΑΣ)
που στηρίζεται από τον Σύριζα

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ που στηρίζεται από τον Σύριζα

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ως εξής:
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ

ΨΗΦΙΣΑΝ 142

ΕΓΚΥΡΑ 138

ΑΚΥΡΑ 4

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (Α.ΣΥ.Μ) 94 ΚΑΙ 5 ΕΔΡΕΣ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ (ΕΑΣ) 30 ΚΑΙ 1 ΕΔΡΑ

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 14 ΚΑΙ 1 ΕΔΡΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (Α.ΣΥ.Μ) 94 ΚΑΙ 3 ΕΔΡΕΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ

ΨΗΦΙΣΑΝ 67

ΕΓΚΥΡΑ 66

ΑΚΥΡΑ 1

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (Α.ΣΥ.Μ) 44 ΚΑΙ 3 ΕΔΡΕΣ

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 22 ΚΑΙ 2 ΕΔΡΕΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ (σε παρένθεση τα αποτελέσματα από τις προηγούμενες εκλογές για το 22ο σύνεδριο)

ΨΗΦΙΣΑΝ 145 (70)

ΕΓΚΥΡΑ 143 (64)

ΑΚΥΡΑ 2 (6)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (Α.ΣΥ.Μ)
95 (46) ΚΑΙ 5 (3) ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ 48 (18) ΚΑΙ 3 (1) ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ

-------------



Φωτιά πήραν τα μέσα μα­ζι­κής ενη­μέ­ρω­σης για την δια­πί­στω­ση πως η Σου­η­δία είναι πρώτη στην δια­φθο­ρά στην εκτί­μη­ση των Σου­η­δών στην Σκαν­δι­να­βία. Όχι μα­κριά από τις άλλες χώρες αλλά τόσο ώστε να τσα­λα­κώ­νε­ται η έξω­θεν καλή μαρ­τυ­ρία και να μι­λούν για κυ­βερ­νη­τι­κά δια­χει­ρι­στι­κά πλάνα ώστε μέχρι το 2030 να έχει εξα­λει­φθεί τε­λεί­ως η δια­φθο­ρά.

Η Σου­η­δία είναι η πιο διε­φθαρ­μέ­νη χώρα στη Σκαν­δι­να­βία, σύμ­φω­να με εκτί­μη­ση της ορ­γά­νω­σης Transparency Internationals, Διε­θνής δια­φά­νεια. Στην ετή­σια κα­τά­τα­ξη της κλί­μα­κας δια­φθο­ράς η Σου­η­δία κα­τε­βαί­νει σκα­λο­πά­τια και παίρ­νει 84 από 88 πό­ντους που είχε το 2016. Η αιτία μπο­ρεί να είναι τα περ­σι­νά σκάν­δα­λα στις διά­φο­ρες κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες και ορ­γα­νι­σμούς.

«Θέ­λου­με την Σου­η­δία μια κοι­νω­νία χωρίς δια­φθο­ρά. Φυ­σι­κά, είναι ένα όραμα, αλλά ότι μπο­ρού­με να πέ­σου­με τόσο από­το­μα σε αυτήν τη δη­μο­σκό­πη­ση, νο­μί­ζω ότι είναι εξαι­ρε­τι­κά λυ­πη­ρό» λέει Ulla Andrén Πρό­ε­δρος της Διε­θνούς Δια­φά­νειας στην Σου­η­δία.


Νέα Ζη­λαν­δία η λι­γό­τε­ρο διε­φθαρ­μέ­νη κοι­νω­νία

Κάθε χρόνο η Διε­θνής Δια­φά­νεια μετρά το επί­πε­δο της δια­φθο­ράς όπως το αντι­λαμ­βά­νο­νται οι κά­τοι­κοι σε διά­φο­ρες χώρες, σε μια κλί­μα­κα από 0 έως 100, όπου 100 είναι το μέ­γι­στο της έλ­λει­ψης δια­φθο­ράς. 180 χώρες πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στην πιο πρό­σφα­τη δη­μο­σκό­πη­ση, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το 2017. Το κα­λύ­τε­ρο απο­τέ­λε­σμα είναι της Νέας Ζη­λαν­δί­ας, 89 πό­ντους.Σχε­δόν σε όλες οι χώρες όμως μειώ­νο­νται οι πό­ντοι. Στην Ελ­λά­δα δεν είμαι σί­γου­ρος ποιόν ρώ­τη­σαν…Τε­λευ­ταία είναι η Σο­μα­λία με 9. Η Σου­η­δία ίσως είναι σε καλή θέση διε­θνώς, με μια έκτη θέση και 84 βαθ­μούς αλλά έχει χάσει 4 πό­ντους από το 2016. Τη Διε­θνή Δια­φά­νεια Σου­η­δί­ας την ανη­συ­χεί, επει­δή μια πτώση τέσ­σε­ρων πό­ντων θε­ω­ρεί­ται πολύ με­γά­λη στά πλαί­σια της κα­τά­τα­ξης.
Η Σου­η­δία είναι η χει­ρό­τε­ρη στην Σκαν­δι­να­βία

H Σουηδία είναι τώρα η πιο «διεφθαρμένη» χώρα στη Σκανδιναβία. Μετά την Δανία 88, Φιλανδία 85, Νορβηγία 85.
1New Zealand899091919190Asia Pacific
2Denmark889091929190Europe and Central Asia
3Finland858990898990Europe and Central Asia
3Norway858588868685Europe and Central Asia
3Switzerland858686868586Europe and Central Asia
6Singapore848485848687Asia Pacific
6Sweden848889878988Europe and Central Asia
8Canada828283818184Americas
8Luxembourg828185828080Europe and Central Asia
8Netherlands828384838384Europe and Central Asia
8United Kingdom828181787674Europe and Central Asia
12Germany818181797879Europe and Central Asia
13Australia777979808185Asia Pacific
13Hong Kong777775747577Asia Pacific
59
Greece
48444643
40
36
Μεταξύ των αιτιών είναι τα σκάνδαλα των υπηρεσιών της περασμένης χρονιάς. «Δεν εκπλήσσομαι, επειδή είχαμε πέρυσι, δυστυχώς, ένα μεγάλο αριθμό σκανδάλων διαφθοράς στη Σουηδία .Μιλάμε για την Κτηματική Υπηρεσία, την Αστυνομία, το Υπουργείο Μεταφορών, το Συμβούλιο Μεταφορών, αλλά και σε επίπεδο Δήμων και Νομαρχίων η κατάσταση δεν είναι ενθαρρυντική» λέει Ulla Andrén.
H Σου­η­δία είναι τώρα η πιο «διε­φθαρ­μέ­νη» χώρα στη Σκαν­δι­να­βία. Μετά την Δανία 88, Φι­λαν­δία 85, Νορ­βη­γία 85.

Με­τα­ξύ των αι­τιών είναι τα σκάν­δα­λα των υπη­ρε­σιών της πε­ρα­σμέ­νης χρο­νιάς. 
«Δεν εκ­πλήσ­σο­μαι, επει­δή εί­χα­με πέ­ρυ­σι, δυ­στυ­χώς, ένα με­γά­λο αριθ­μό σκαν­δά­λων δια­φθο­ράς στη Σου­η­δία .Μι­λά­με για την Κτη­μα­τι­κή Υπη­ρε­σία, την Αστυ­νο­μία, το Υπουρ­γείο Με­τα­φο­ρών, το Συμ­βού­λιο Με­τα­φο­ρών, αλλά και σε επί­πε­δο Δήμων και Νο­μαρ­χί­ων η κα­τά­στα­ση δεν είναι εν­θαρ­ρυ­ντι­κή» λέει Ulla Andrén.

«Υπάρ­χουν με­ρι­κοί το­μείς που είναι ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κή η κα­τά­στα­ση. Οι δη­μό­σιες συμ­βά­σεις είναι ένας τέ­τοιος το­μέ­ας. Συμ­βαί­νει πολύ συχνά να υπάρ­χουν προ­βλή­μα­τα στην ανά­θε­ση στις δη­μό­σιες συμ­βά­σεις».

Εί­μα­στε σί­γου­ρα πολύ αφε­λείς.

«Εί­μα­στε σί­γου­ρα πολύ αφε­λείς στην Σου­η­δία στο θέμα της δια­φθο­ράς . Πι­στεύ­ου­με ότι η δια­φθο­ρά είναι κάτι που συμ­βαί­νει κάπου εκεί μα­κριά, ότι δεν είναι εδώ, αλλά δεν είναι έτσι».


Ζο­φε­ρή ανά­γνω­ση

Σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο η έκ­θε­ση ειναι μιά ζο­φε­ρή ανά­γνω­ση. Πε­ρισ­σό­τε­ρο από τα δύο τρίτα των 180 χωρών που πα­ρα­τί­θε­νται πέ­φτει κάτω από 50 βαθ­μούς στην κλί­μα­κα. 
Πε­ρισ­σό­τε­ροι από έξι δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια άν­θρω­ποι ζουν σε χώρες που έχουν ένα υψηλό επί­πε­δο δια­φθο­ράς. 
Στην έκ­θε­ση με­τρά­ται επί­σης η συ­σχέ­τι­ση με­τα­ξύ της δια­φθο­ράς και της προ­στα­σί­ας της κοι­νω­νί­ας και των μέσων ενη­μέ­ρω­σης απο την δια­φθο­ρά. 
Σε μια αδύ­να­μη και απρο­στά­τευ­τη κοι­νω­νία θε­ω­ρεί­ται ότι αυ­ξά­νε­ται ο κίν­δυ­νος της δια­φθο­ράς, σε χώρες δε με γε­νι­κευ­μέ­νη δια­φθο­ρά είναι επί­σης ακόμη πιο επι­κίν­δυ­νο για τους αν­θρώ­πους του Τύπου να ερ­γα­στούν.


Με μπλε οι «κα­θα­ρές» χώρες, σαν τις ακτές, και με κόκ­κι­νο και πιο σκού­ρο οι «βρώ­μι­κες»
ΣΚΑΝ­ΔΑ­ΛΑ

–Κτη­μα­τι­κή υπη­ρε­σία.

Τα δια­με­ρί­σμα­τα ιδιαί­τε­ρα στην Στοκ­χόλ­μη είναι τόσο δυ­σεύ­ρε­τα που η λίστα ανα­μο­νής για δια­μέ­ρι­σμα πρώτο χέρι φτά­νει πάνω από τα 30 χρό­νια!!!!! Οι με­τα­νά­στες το ξέ­ρουν αυτό πολύ καλά. Έτσι οι πε­ρισ­σό­τε­ροι νοι­κιά­ζουν δεύ­τε­ρο χέρι, ένα δω­μά­τιο η ένα χώρο συ­νή­θως μαζί με άλ­λους. Πλη­ρώ­νουν υπέ­ρο­γκα ποσά ακόμη και τρι­πλά­σια από τις τρέ­χου­σες τιμές για ένα δια­μέ­ρι­σμα. Σ αυτή την κα­τά­στα­ση ένα από τα πιο ανί­ε­ρα εγκλή­μα­τα για ένα Σου­η­δό επι­τε­λέ­στη­κε από την διοί­κη­ση της Κτη­μα­τι­κής Υπη­ρε­σί­ας που πα­ρά­καμ­πτε την σειρά και έδινε δια­με­ρί­σμα­τα, με­ρι­κά αφού τα ανα­καί­νι­ζε κιό­λας, σε δι­κούς της συγ­γε­νείς αλλά και πο­λι­τι­κούς, συν­δι­κα­λι­στές και άλ­λους πα­ρά­γο­ντες υψηλά ιστά­με­νους. Η Διοί­κη­ση αντι­κα­τα­στά­θη­κε.

–Αστυ­νο­μία.

Εκτύ­πω­ση δια­βα­τή­ριων αξίας 76 εκ. ευρώ δό­θη­κε σε εται­ρία «κολ­λη­τών» της επι­τρο­πής αξιο­λό­γη­σης. Συ­νε­λή­φθη­σαν 2 στε­λέ­χη της Αστυ­νο­μί­ας.

–Υπουρ­γείο Με­τα­φο­ρών

Η πρό­ε­δρος του Ορ­γα­νι­σμού Τη­λε­πι­κοι­νω­νιών έδωσε με απευ­θεί­ας δια­γω­νι­σμό! (δεν ήξερε καλά τον Νόμο λέει) στην IBM όλη την δια­χεί­ρι­ση των τη­λε­πι­κοι­νω­νί­ων. Η ΕΥΠ τρα­βού­σε τα μαλ­λιά της γιατί πα­ρα­δό­θη­καν λί­στες υπάλ­λη­λων της μυ­στι­κής αστυ­νο­μί­ας η και αστυ­νο­μι­κών που ήταν σε απο­στο­λές. Αντι­κα­τα­στά­θη­κε η Διοί­κη­ση, Δυο υπουρ­γοί και η προ­σω­πι­κή γραμ­μα­τέ­ας του πρω­θυ­πουρ­γού! Γλύ­τω­σε έτσι και την μομφή που τους ετοί­μα­ζε η αντι­πο­λί­τευ­ση.

-Συμ­βού­λιο Με­τα­φο­ρών.

Πιά­στη­καν υπάλ­λη­λοι του να δω­ρο­δο­κού­νται από εται­ρία δια­γράμ­μι­σης των δρό­μων για να πα­ρα­ποιούν τα στοι­χεία των μέ­τρων που δια­γραμ­μί­ζο­νταν υπέρ της εται­ρεί­ας.

Κα­θό­λου αφε­λείς δεν είναι οι Σου­η­δοί όπως λέει η Ulla Andrén. Είναι απλά και­νούρ­γιοι στα κόλπα και πιά­νο­νται για μι­κρο­πο­σά.

Τα σκάν­δα­λα θα συ­νε­χί­σουν γιατί πη­γαί­νουν μαζί με την έν­νοια του εύ­κο­λου χρή­μα­τος, χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό του κα­πι­τα­λι­σμού. 
Τους πο­νά­ει βέ­βαια που δεν είναι όπως συ­νή­θι­σαν να λένε για την χώρα τους, ότι είναι πρό­τυ­πο ηθι­κής και ο ομ­φα­λός της γης στην ηθι­κο­λο­γία.

_______________________________­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­__

Πάνος Αλε­πλιώ­της Δη­μο­τι­κός σύμ­βου­λος Πυ­λαί­ας Θεσ­σα­λο­νί­κης 87/90 και 99/2002. Αντι­δή­μαρ­χος Πυ­λαί­ας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Ερ­γά­στη­κε σαν γε­ω­λό­γος, πε­ρι­βαλ­λο­ντο­λό­γος και χω­ρο­τά­κτης. Από το 2011 δια­μέ­νει στην Σου­η­δία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χερ­γιε­ντά­λεν και ερ­γά­ζε­ται ως διευ­θυ­ντής τε­χνι­κών και κοι­νω­νι­κής υπο­δο­μής.

TOP READ