3 Οκτ 2014

Ένα νέο απόκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ...

Ένα νέο απόκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ...

Την Πέμπτη 2 Οκτώβρη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης γίνονταν οι διαδικασίες για την εκλογή του λεγόμενου Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
Ένας νέος αντιδραστικός θεσμός στο επίπεδο των δήμων που έρχεται με τον «Καλλικράτη» και που έχει ως στόχο να καλλιεργήσει τον κοινωνικό εταιρισμό και την ταξική συναίνεση, ενσωματώνοντας τα λαϊκά στρώματα στο όραμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να συμφιλιώσει εργάτες, ανέργους, φτωχούς επαγγελματίες και αγρότες με την εφόρμηση του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρήσεων στις λειτουργίες και τις υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης. Αυτό είναι άλλωστε το κύριο ζήτημα σήμερα που χαρακτηρίζει τις εξελίξεις και τις ανατροπές στους δήμους και που φέρνει στην ημερήσια διάταξη τη λεγόμενη αξιολόγηση και τις απολύσεις για τους εργαζόμενους, την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών τους, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ, τη φορολεηλασία για τους δημότες κ.λπ.
Αυτό τον αντιδραστικό θεσμό, που σε ελάχιστους δήμους έχει γίνει κατορθωτό να στηθεί μέχρι σήμερα (μιας και απαιτεί τα 2/3 των δημοτικών συμβούλων, που σημαίνει ότι απαιτεί ευρύτατες συναινέσεις στο επίπεδο των πολιτικών δυνάμεων που εκφράζονται σε αυτό), διεκδίκησε από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα του Δ. Καλτσώνη. Ο Δ. Καλτσώνης είναι αρθρογράφος στο αντι-ΚΚΕ site του «Εργατικού Αγώνα», που καιρό τώρα, διαστρεβλώνοντας την πολιτική του ΚΚΕ, επιχειρεί μάταια να καλλιεργήσει συγχύσεις στους φίλους του Κόμματος, φιλοδοξώντας να κάνει τους κομμουνιστές ορντινάντσες της πολιτικής και της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε εμάς ένα μένει να πούμε όταν συναντάμε τέτοιες υποψηφιότητες για τέτοιους αντιδραστικούς θεσμούς και τέτοιες «πετυχημένες μεταγραφές»: Άντε και σε καλή μεριά και όπως λέει ο λαός μας «καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια»... 

Χονγκ Κονγκ: Κινήματα και "κινήματα"

 Χονγκ Κονγκ: Κινήματα και "κινήματα"

Αντι-αποικιοκρατικές διαδηλώσεις, Χονγκ Κονγκ 1967

Όπως αναφέρει και η Guardian, από τότε που πάρθηκε με άγρια βία από την Κίνα κατά τον πρώτο ‘’πόλεμο του οπίου’’, για 155 χρόνια το Χονγκ Κονγκ ήταν Βρετανική αποικία, μέχρι πρόσφατα το 1997 που πέρασε ξανά στα χέρια της Κίνας. Όλοι οι κυβερνήτες του ήταν διορισμένοι κατευθείαν από την Βρετανική κυβέρνηση. Κάτω από την Βρετανική διοίκηση το Χονγκ Κονγκ δεν έζησε ούτε καν ομοίωμα δημοκρατίας (δηλαδή εκλογή αντιπροσώπων και κυβερνώντων, λαϊκή κυριαρχία και συμμετοχή στην διακυβέρνηση κτλ.). Κυβερνιώταν από το Λονδίνο 6000 μίλια μακριά. Η ιδέα της οποιασδήποτε δημοκρατίας εισήχθει για πρώτη φορά από την Κινεζική κυβέρνηση: Το 1990 η Κίνα υιοθέτησε τον ‘βασικό νόμο’, που περιλάμβανε την δέσμευση ότι μέχρι το 2017 το ανώτατο κυβερνών σώμα του Χονγκ Κονγκ θα εκλεγόταν με γενική, καθολική ψηφοφορία.


Εδώ και δεκαετίες, κανένας αριστερός ή φιλελεύθερος, ποτέ και πουθενά, δεν έθεσε θέμα διεκδίκησης δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, κανένας από τους σημερινούς θιασώτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θυμήθηκε να ψέξει την Βρετανία για την κατοχή του. 
Παράξενα πράματα.


Χονγκ Κονγκ, 1967

Το 1967 ήταν ίσως η τελευταία φορά που οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ βγήκαν στους δρόμους για δημοκρατία ενάντια στην Βρετανική αποικιοκρατία. Τότε, η Βρετανική διοίκηση σκότωσε 51 διαδηλωτές και η βασίλισσα βράβευσε την τοπική αστυνομία για αυτό το επίτευγμα. Από τότε κανείς πουθενά δεν έβγαλε μιλιά για την όποια δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, μέχρι που η Κίνα ανέλαβε την διοίκηση, τότε ξαφνικά ‘’ξύπνησαν’’ οι δημοκρατικές ευαισθησίες από διοργανωτές που, τυχαία, είναι αποδεδειγμένα έμμισθοι των ΗΠΑ και από τόσους αριστερούς ανά τον κόσμο. Ο αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα είναι ένα. Το να αναλαμβάνεις τον ρόλο του νεροκουβαλητή για τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στους γεωπολιτικούς του ανταγωνισμούς μεταξύ αυτού και της Κίνας και να νομίζεις ότι υποστηρίζεις επανάσταση είναι άλλο. Η Κίνα βεβαίως και έχει κάποια μορφή καπιταλισμού. Η ιδέα όμως ότι η υποστήριξη και η στράτευση στο πλευρό του δυτικού ιμπεριαλισμού απέναντι στην οποιαδήποτε Κίνα, είτε το Ιράκ του Σαντάμ, είτε την Ουκρανία του τάδε, συνιστά υποστήριξη κάποιων δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων ξεπερνά την φαντάσια. Αν μη τι άλλο, η σημερινή πραγματικότητα του Ιράκ (Ισις κανείς;), του Αφγανιστάν, της Ουκρανίας, της Λιβυής κ.α. αποτελεί ηχηρή απόδειξη.


Χονγκ Κονγκ, 1967

Μετά τα τόσα παραδείγματα, από τους εθνικόφρονες αγανακτισμένους, την Συρία, το Ιράκ, τους μεσοαστούς ‘’αγανακτισμένους’’ στην Βενεζουέλα, μέχρι και το ξώφθαλμα ακροδεξιό Ουκρανικό ‘’κίνημα’’ Μέινταν, θα νόμιζε κανείς ότι τόσοι και τόσοι επίδοξοι επαναστάτες και αριστεροί θα καταλάβαιναν έστω και κάτι στο πώς να κρίνουνε ένα κίνημα, με ποιους όρους να βλέπουν τι διακυβεύεται σε έναν αγώνα. Θα νόμιζε κανείς ότι θα καταλάβαιναν επιτέλους ότι επειδή κάποιος/α βγήκε στο δρόμο με ένα πλακάτ και μια χαριτωμένη πολύχρωμη ομπρέλλα, επειδή έριξε μια πέτρα ‘’στους μπάτσους’’ (λες και οι αστοί ή οι φασίστες δεν μπορούν να ρίξουν πέτρες. Την τελευταία φορά που κάποιοι στην Κύπρο συγκρούστηκαν σφόδρα με αστυνομία και δακρυγόνα έξω από το Προεδρικό ήταν οι Ελαμίτες στα γεγονότα με το Μαρί….ζήτω η επανάσταση), δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνει επανάσταση ή ότι ο αγώνας του είναι δίκαιος και δικός μας. Αλλά είναι βαθιά και μόνιμη φαίνεται η βλάβη.


Ο "φόβος για το μέλλον" αποτελεί καθημερινότητα στην καπιταλιστική Γερμανία

 Ο "φόβος για το μέλλον" αποτελεί καθημερινότητα στην καπιταλιστική Γερμανία



«Zukunftsangst» (Ο φόβος για το μέλλον). Αυτή η σύνθετη λέξη έχει ξαναμπεί για τα καλά στο λεξιλόγιο του γερμανικού λαού, παρά τις θριαμβολογίες του κεφαλαίου και των υπηρετών του με την ευκαιρία των 24 χρόνων από την «ενοποίηση» της Γερμανίας, από την προσάρτηση δηλαδή της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας στην ΟΔΓ. Ο «φόβος για το μέλλον» εμφανίζεται κάθε τόσο σε έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας - ένας όρος άγνωστος στη σοσιαλιστική ΓΛΔ, σε μια χώρα όπου παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες είχαν εξασφαλιστεί κοινωνικές κατακτήσεις για τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, που ούτε με τα κιάλια δεν τις έβλεπαν και δεν τις βλέπουν οι λαοί στον καπιταλισμό.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν και νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν το στοιχείο της αβεβαιότητας και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην «ατμομηχανή» της ΕΕ, στη Γερμανία, που δεν έχει «μνημόνια και δανειακές συμβάσεις»: Δύο στους τρεις εργαζόμενους ηλικίας μεταξύ 25 και 40 ετών πηγαίνουν στη δουλειά ενώ είναι άρρωστοι από φόβο μήπως τη χάσουν, σύμφωνα με έρευνα του ασφαλιστικού φορέα DAK. 60% των εργαζομένων με τρία και περισσότερα παιδιά δήλωσαν ότι εργάστηκαν έως και 20 ημέρες μέσα σε ένα χρόνο ενώ θα έπρεπε να έχουν πάρει αναρρωτική άδεια, από φόβο μήπως απολυθούν.
Το μέλλον που φοβούνται αποτελεί ήδη παρόν για 12 εκατομμύρια Γερμανούς που ζουν γύρω ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, 2,5 εκατομμύρια απ' αυτούς παιδιά, για 7,5 εκατομμύρια που απασχολούνται στα λεγόμενα μίνι τζομπς με μισθούς πείνας, για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που στέκονται καθημερινά στην ουρά των συσσιτίων.
Αυτά είναι τα «ανθισμένα τοπία» που διαλαλούσαν οι Κολ και Γκένσερ από τα μπαλκόνια και τις πλατείες στις αρχές της δεκαετίας του '90 για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Τα τοπία που άνθισαν ήταν αυτά των δυτικογερμανικών μονοπωλίων που με τους πρώτους νόμους μετά την ενοποίηση πήραν στον έλεγχό τους στην επικράτεια της πρώην ΓΛΔ, ανάμεσα σε άλλα (με επίσημα στοιχεία): 8.500 βιομηχανικά συγκροτήματα και εργοστάσια, 20.000 μικροεπιχειρήσεις, 7.500 εστιατόρια, 900 βιβλιοπωλεία, 1.854 φαρμακεία, 37 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών και δασικών εκτάσεων, 25 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα οικοπέδων και κτιρίων, καταστρέφοντας παράλληλα έως το 1995 πάνω από 3.000.000 θέσεις εργασίας.
Η αστική τάξη της Γερμανίας γνωρίζει πολύ καλά ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αμφισβητούν τις «αξίες» του καπιταλισμού, ζώντας στο πετσί τους τα αποτελέσματα της βάρβαρης πολιτικής του κεφαλαίου και των πολιτικών δυνάμεων που το υπηρετούν. Για το λόγο αυτό δυναμώνει τη χειραγώγηση και την προπαγάνδα, τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, που θα ενταθεί και το επόμενο διάστημα με την ευκαιρία των 25 χρόνων από την «πτώση του τείχους», στις 9 Νοέμβρη.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ !!!

 ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ !!!
Μάθε πως λειτουργεί το τελειωμένο τους Συστημα πριν σε τελειώσει αυτό 

Τρόικα τέλος !!! Τώρα ακιόρΤ !!!

 Τρόικα τέλος !!! Τώρα ακιόρΤ !!!

Κυρίες και κύριοι, τέρμα πια το άγχος και οι αγωνίες. Τώρα πια μπορείτε να χαλαρώσετε.

Ο γνωστός για την ανεπανάληπτη επιτυχία μεταμορφώσεών του, ΣΥΡΙΖΑ, 
πήρε τη γενναία πρωτοβουλία να προτείνει και τη μεταμόρφωση της τρόικα. 
Πώς;
Με τον δοκιμασμένο και άκρως επιτυχημένο τρόπο των μεταμορφώσεων, των ως τώρα κυβερνήσεων...


Πώς λέμε ανασχηματισμός, αναγραμματισμός...
Να, κάπως έτσι δηλαδή.

Α, με την ευκαιρία, απολαύστε στην επόμενη φωτογραφία και τον επόμενο ανασχηματισμό τής κυβέρνησης, που ετοιμάζεται πυρετωδώς...

Θα ήταν όμως άδικο εκ μέρους μας, να μην σας δείξουμε και ποιος ευρωβουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε εκ μέρους όλου τού ΣΥΡΙΖΑ, να προτείνει 
την αλλαγή τής Τρόικα σε ακιόρΤ.



..."Όπως αντιλαμβάνεστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα γενικά με την εποπτεία στο πλαίσιο της ΕΕ για την εφαρμογή των μνημονίων διαρκείας του κεφαλαίου, 
ούτε με τους μηχανισμούς ελέγχου, 
αρκεί αυτοί να είναι «θεσμοθετημένοι και νομιμοποιημένοι»! 
Τέτοια «κολοσσιαία» διαφορά με τη συγκυβέρνηση... Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης..."  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΔΩ, το υπόλοιπο άρθρο για το πώς παίζεται το παιχνίδι ..."όχι Γιάννης, Γιαννάκης..."

Οικειοθελής α-φορολογική συνεισφορά των εφοπλιστών!

 Οικειοθελής α-φορολογική συνεισφορά των εφοπλιστών!


Καταργήθηκε η διάταξη με την οποία ορίζονταν υποχρεωτική έκτακτη φορολογία για τους εφοπλιστές (άρθρο 14 του ν. 4223/13), καταργήθηκε έμμεσα η απόφαση του ΣτΕ (ΣτΕ 1685/2013) ότι η επιβολή έκτακτης εισφοράς «είναι συνταγματική», άρα είναι νόμιμη η επιβολή της και στους εφοπλιστές (παρέμεινε όμως υποχρεωτική για όλους τους άλλους!),  και, σε αντικατάσταση, ψηφίστηκε πανηγυρικά η…  οικειοθελής συνεισφορά των εφοπλιστών στην Ελλάδα και τον λαό που υποφέρει από την κρίση!

ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ!!!


Αυτό ψήφισε την 1η Οκτωβρίου 2014, η κυβερνητική πλειοψηφία, σφουγγοκωλάριοι του κεφαλαίου, στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία και ψήφους 52 ψήφους υπέρ, 36 κατά και ένα «παρών».


Συγχαρητήρια στον Σαμαρά που πριν λίγες μέρες διακήρυξε ότι ΘΑ… φορολογήσει τον πλούτο, για να υπάρχει… δικαιοσύνη στα βάρη!!!


Πόσα θα πληρώσει δηλαδή ως έκτακτη εισφορά ο μεγαλύτερος ιδιόκτητος στόλος στον κόσμο, για τη χώρα που υποφέρει αλλά τους χρηματοδοτεί, τους φοροαπαλλάσσει και τους παρέχει άπειρα προνόμια, μη εξαιρουμένων των δικών τους offshore της τεράστιας φοροδιαφυγής; 140 εκ. το χρόνο επί 3 χρόνια. Αυτά ισούνται με το 0,30% των φόρων που καταβάλει ο ελληνικός λαός, ή με το 0,08% του ΑΕΠ!


Επ’ ευκαιρία, η προηγούμενη οικειοθελή εισφορά (20 ευρώ ανά ημέρα ανά πλοίο) που υποσχέθηκαν οι εφοπλιστές για τα έτη 2009 – 2013, αγνοείται, προφανώς γιατί ούτε ευρώ δεν κατατέθηκε…


Έτσι για να ξέρουμε, τι εννοούν απο την κυβέρνηση όταν λένε, ΘΑ πατάξουν τη φοροδιαφυγή (κάτι για λαθρεμπόριο ναυτιλιακού πετρελαίου είναι απλώς διαδόσεις!!!)  και ΘΑ φορολογήσουν τους "έχοντες" τον πλούτο!


Δε λέω, μεγάλη υπόθεση το «ΘΑ»! Μόνο που αυτά τα ΘΑ, παραμένουν πάντα «ΘΑ», εδώ και αγνώστου αριθμού δεκαετίες.

 


ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ


Με την τροπολογία που ψηφίστηκε κυρώνεται και «Αποκτά ισχύ νόμου το συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας!

Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται η οικειοθελής -και όχι υποχρεωτική- «οικονομική παροχή» η οποία υπολογίζεται βάση των πλοίων τα οποία εκμεταλλεύεται, κατά κυριότητα ή μη, η κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία ή διαχειρίζεται η κάθε διαχειρίστρια εταιρεία αντίστοιχα. Καταργείται συνεπώς η εισφορά που προέβλεπε το άρθρο 14 του ν. 4223/13
Το ποσό της οικειοθελούς οικονομικής παροχής είχε συμφωνηθεί να ανέλθει ενδεικτικά στο ποσό των 140 εκ. ευρώ ετησίως για την τριετία 2014-2016, δηλαδή συνολικά υπολογιζόταν στα 420 εκ. ευρώ.
Με το συνυποσχετικό συμφωνήθηκε η καταβολή του ποσού των 105 εκ. ευρώ για την τετραετία 2014-2017 και άρα το συνολικό καταβλητέο ποσό θα είναι το ίδιο, δηλαδή 420 εκ. ευρώ».


Μπράβο στον συντάκτη ο οποίος παρακάτω μας τα δικαιολογεί κινδυνολογώντας ότι αν δεν είναι εθελοντική η εισφορά ,θα αλλάξουν σημαία στα πλοία τους οι… πατριώτες εφοπλιστές, για να μη πληρώνουν μία! Αλλά, μήπως  τώρα θα πληρώσουν ή θα τα απαιτήσουν να χρηματοδοτηθούν προηγουμένως;;;


Για 140 εκ. το κράτος διασύρεται με συμφωνίες «οικιοθελούς εισφοράς» την ίδια στιγμή που περικόπτει και φορολογεί άγρια, κάθε εισόδημα εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών, μικρομεσαίων. Για τις περικοπές αυτές επαρκεί «το συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και τρόικας»!



Και να μη ξεχάσουμε: 


  1. Οι εφοπλιστές απαλλάσσονται απο άπειρους φόρους αλλά και κάθε φόρου και τέλους στα καύσιμα πλοίων, ενώ το σκουτεράκι σκούζει από φόρους, οι οποίοι ανέρχονται στο 150% της νετ τιμής της βενζίνης.



  1. Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group οι 559 πλουσιότεροι έλληνες έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι μέσα στην κρίση (και εξαιτίας της κρίσης): κατέχουν περιουσία 76 δις δολαρίων, ίση με το 30% του ΑΕΠ. Παράλληλα, τα περιουσιακά στοιχεία των ελλήνων στο εξωτερικό υπολογίζονται σε 140 δις. Το τμήμα του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στα κέρδη των επιχειρήσεων παρέμεινε στα 80 δις που σημαίνει ότι ποσοστιαία αυξήθηκε αφού μειώθηκε το ΑΕΠ ενώ οι μισθοί εργασίας μειώθηκαν από 130 σε 90 δις. Στην ΕΕ της κρίσης οι 2375 πλουσιότεροι αύξησαν τον πλούτο τους κατά 12% το τελευταίο έτος.

Η γαλλική απάτη της «χαλάρωσης»

Η γαλλική απάτη της «χαλάρωσης»
Σύσσωμα τα αστικά ΜΜΕ ανέδειξαν χθες την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Γαλλία από την κυβέρνηση Ολάντ και Βαλς ως τη «μάχη κατά της λιτότητας», ως «σφήνα» μαζί με την Ιταλία στη Γερμανία και «αντίσταση» στη Μέρκελ, ως «όχι» στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, ακόμα και ως «γαλλική επανάσταση στην Ευρώπη». Ολα αυτά γιατί οι προβλέψεις της γαλλικής κυβέρνησης αναβάλλουν την επίτευξη του όρου του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, αντί για το 2015, το 2017. Δηλαδή η λεγόμενη «χαλάρωση» της εφαρμογής του μέτρου, που ζήτησε η Γαλλία και ζητάει και η Ιταλία, είναι η αφορμή για να εκθειάζονται ως «θαρραλέοι πολιτικοί» που τα βάζουν με την αυστηρή Γερμανία, οι Ολάντ και Ρέντσι, και να προβάλλεται σε όλους τους τόνους «η συμμαχία του νότου κατά της λιτότητας», που συγκροτείται. Το ζήτημα της «χαλάρωσης» χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη χώρα μας από αστικές διαχειριστικές δυνάμεις ως το κομβικό ζήτημα, για να επιτευχθεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Σύμφωνα μ' αυτές τις δυνάμεις, πρέπει να ξεφύγει η οικονομία από τα ασφυκτικά πλαίσια της λιτότητας, γεγονός που επίσης θα φέρει δήθεν και τη λαϊκή ανακούφιση και την ευημερία.
***
Ας δούμε όμως τα πράγματα πίσω απ' αυτή την προπαγάνδα. Ποια είναι η πραγματικότητα;
Πρώτον, στη Γαλλία ή την Ιταλία (όπως και σε όλη την ΕΕ) ανεξάρτητα πώς βαφτίζονται τα μέτρα, προχωράει το χτύπημα εργασιακών και άλλων λαϊκών δικαιωμάτων. Αν πάρουμε και τον ίδιο τον προϋπολογισμό της Γαλλίας, που έγινε αφορμή για τους «διθυράμβους» των δήθεν αντιστασιακών, θα δούμε ότι προβλέπονται περικοπές 21 δισ. ευρώ για το 2015 που αφορούν σε δαπάνες υπηρεσιών Υγείας, οικογενειακά επιδόματα. Επιπλέον, απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και μειώσεις των μισθών τους. Επίσης, οι απαιτήσεις των βιομηχάνων που ετοιμάζεται να ικανοποιήσει η γαλλική κυβέρνηση προβλέπουν: Επέκταση των μορφών ελαστικής απασχόλησης, δυνατότητα να αμείβουν με μισθούς χαμηλότερους από τον κατώτατο, άνοιγμα των καταστημάτων τα βράδια και τις Κυριακές στους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και της Διανομής.
Δεύτερον, ας δούμε αυτή καθεαυτή τη λεγόμενη χαλάρωση. Η Γαλλία αλλά και η Ιταλία για λογαριασμό των αστικών τους τάξεων διαπραγματεύονται τη «χαλάρωση», επιμήκυνση του χρόνου επίτευξης της μείωσης του ελλείμματος, γιατί θέλουν να έχουν διαθέσιμα κρατικά κεφάλαια ώστε να μπορούν να επιδοτήσουν τους καπιταλιστές των χωρών τους για επενδύσεις ή να κάνει το ίδιο το κράτος επενδύσεις σε υποδομές σε όφελος των καπιταλιστών. Αλλά για την εργατική τάξη δεν διαφοροποιείται καθόλου το καθεστώς εκμετάλλευσής της και δεν αλλάζουν οι όροι ζωής της. Αντε να δώσουν κάποια ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, κάποιες ελάχιστες θέσεις εργασίας.
***
Τρίτον, σχετικά με τις τριβές που υπάρχουν ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Αυτές είναι υπαρκτές και έχουν σχέση με τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων για τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Η φαγωμάρα γίνεται για το ποιος θα έχει τη μικρότερη χασούρα στην περίοδο της κρίσης που απαξιώνεται ένα μέρος του κεφαλαίου, ποιες θα βγουν λιγότερο ή περισσότερο ενισχυμένες μετά την καπιταλιστική οικονομική κρίση, στην ανάκαμψη, και από την άλλη για τη νέα έφοδο για το ξαναμοίρασμα αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και σφαιρών επιρροής. Και αυτά με δεδομένο ότι η καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ επιμένει και δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, αλλά και το διαφορετικό σημείο που βρίσκεται κάθε οικονομία (μικρή ανάπτυξη στη Γερμανία, στασιμότητα στη Γαλλία, ύφεση στην Ιταλία). Ο ανταγωνισμός προκύπτει από την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη που ισχύει σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σε εθνικό και κλαδικό, δηλαδή διαπάλη ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους. Βεβαίως στο πλαίσιο του ανταγωνισμού υπάρχει και ο συμβιβασμός, γι' αυτό ορισμένοι γράφουν για σιωπηρή αποδοχή αυτής της πολιτικής από τη Γερμανία με «χλιαρές» αντιδράσεις.
Τέταρτον, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι αυτός ο ανταγωνισμός δεν αλλάζει το γεγονός ότι όλες οι αστικές τάξεις, σε κάθε χώρα και την ΕΕ συνολικά, έχουν κοινή στρατηγική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των καπιταλιστών. Γι' αυτό είναι κοινή η απαίτηση για πετσοκομμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, με όσο το δυνατόν πιο συμβιβασμένους εργάτες, είτε παίρνουν λιγότερα είτε περισσότερα «ψίχουλα» από τον πλούτο που παράγουν.
***
Το συμπέρασμα είναι ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουν βάση στην αυταπάτη που καλλιεργούν κάθε λογής διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη θα λύσει τα δικά τους προβλήματα, γιατί θα γεμίσουν περισσότερο τα σεντούκια του κεφαλαίου, πέφτοντας στην παγίδα στήριξης των ελάχιστα βεβαίως διαφορετικών μειγμάτων διαχείρισης. Στη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα, τα διαφορετικά μείγματα των λιγότερων ή περισσότερων περικοπών, της αυστηρής ή χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής (που λανσάρει με διάφορους τρόπους ο ΣΥΡΙΖΑ είτε με την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου είτε με τις ρήτρες ανάπτυξης), οδηγούν από άλλο μονοπάτι στον ίδιο δρόμο της διαιώνισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, άρα στήριξή τους σημαίνει υποταγή του λαού, συστράτευσή του με το κεφάλαιο. Για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να μπει ένα τέλος. Να πουν όχι στη χαμοζωή σήμερα, διατρανώνοντας ότι δεν μπορούν να ζήσουν με ψίχουλα, διεκδικώντας ζωή με δικαιώματα και να δυναμώσουν τον οργανωμένο αγώνα, τη λαϊκή συμμαχία σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, που θα έχει στη σημαία του όχι την αλλαγή μιας κυβέρνησης αλλά τάξης στην εξουσία.

Μας δουλευουν ψιλο γαζι

Συλλήψεις από την «αντιτρομοκρατική»



Την εκτίμηση ότι ετοιμαζόταν χτύπημα στις 4 Οκτώβρη, επετειακή ημερομηνία της ίδρυσης της ΝΔ, παρουσίασε χτες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με αφορμή τη σύλληψη ενός ατόμου και την εύρεση ενός γκαράζ που θεωρείται ότι είχε νοικιαστεί από τον Ν. Μαζιώτη. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, αναφέρθηκε σε έρευνα η οποία διεξαγόταν υπό πλήρη μυστικότητα με τακτική ενημέρωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός αλλά και ο αρχηγός της Αστυνομίας, Δημήτρης Τσακνάκης, μετά από πολυήμερη παρακολούθηση πιάστηκε σε γκαράζ πολυκατοικίας στο Δήμο Βύρωνα 30χρονος. Από σημειώσεις που κατείχε προκύπτει - κατά την αστυνομία - ότι ετοιμαζόταν ένοπλη επίθεση, με αναφορά στις ημερομηνίες 3 Οκτώβρη «για πρόβα τζενεράλε» και στις 4 Οκτώβρη για τα «λουκάνικα», δηλαδή τα εκρηκτικά. Στις σημειώσεις - σύμφωνα πάντα με την αστυνομική ανακοίνωση - περιγράφονταν επιχειρηματικοί και εφοπλιστικοί στόχοι. Εκαναν λόγο για σημείωμα με χρονομετρημένο δρομολόγιο 16 λεπτών από την Αμφιθέα προς τον Βύρωνα. Επίσης, στο μισθωτήριο συμβόλαιο του γκαράζ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε δαχτυλικά αποτυπώματα του καταδικασμένου για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα», Νίκου Μαζιώτη. Μέσα στο γκαράζ βρέθηκε η σχάρα του ΙΧ με το οποίο έγινε η βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ για τη στοιχειοθέτηση της υποτιθέμενης νέας επίθεσης που ετοιμαζόταν, από την αστυνομία έγινε αναφορά σε προσπάθεια υπόπτων να προμηθευτούν ποσότητα οξυγόνου και ασετυλίνης.
Οι προχτεσινές έρευνες
Σε μια άλλη υπόθεση που ερευνούσε η αστυνομία, πέντε Ελληνες - τέσσερις άνδρες, οι δύο ηλικίας 26 χρόνων και οι υπόλοιποι 23 και 30 χρόνων, και μία 25χρονη - καθώς και ένας 30χρονος Αλβανός συνελήφθησαν προχτές από την «αντιτρομοκρατική», μετά τις έρευνες σε διαμερίσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο των ερευνών, είχε βρεθεί την Τετάρτη οπλισμός σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι. Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε σπίτι στην Αθήνα όπου φιλοξενούνταν προσωρινά ο ένας 26χρονος συλληφθείς, καθώς και στο πατρικό του στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, 121 φυσίγγια πυροβόλου όπλου 9 mm, 11 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου, 16 φυσίγγια πυροβόλου όπλου διαφόρων διαμετρημάτων, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, δύο δέκτες και ένας πομπός ενεργοποίησης πυροτεχνημάτων.
Σε άλλα δύο σπίτια του 30χρονου Ελληνα συλληφθέντος σε Αθήνα (σ.σ. συγκεκριμένα στο Κολωνάκι) και Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αμυντική χειροβομβίδα, περίστροφο διαμετρήματος 0,38, αεροβόλο πιστόλι και αεροβόλο τυφέκιο. Τέλος, στο σπίτι του 30χρονου αλλοδαπού στην Αθήνα, κατασχέθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός και μικροποσότητα ινδικής κάνναβης.
Οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, κατά περίπτωση για παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, της νομοθεσίας περί όπλων, πλαστογραφία κ.λπ.
Υποπτος φάκελος εντοπίστηκε χτες το πρωί στο Χρηματιστήριο Αθήνας, στη λεωφόρο Αθηνών. Ο φάκελος βρέθηκε στο ταχυδρομείο και διαπιστώθηκε ότι περιείχε μηχανισμό, χωρίς όμως πυροκροτητή, που εξουδετερώθηκε από συνεργείο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Υπολείμματά του μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για εργαστηριακές εξετάσεις. Την προανάκριση ανέλαβε η «αντιτρομοκρατική».

ΠΕΡΑΜΑ Δίκασαν δημοτικούς συμβούλους για απόφαση που πήραν

ΠΕΡΑΜΑ
Δίκασαν δημοτικούς συμβούλους για απόφαση που πήραν


Με 6μηνη φυλάκιση ο καθένας καταδικάστηκαν χτες το απόγευμα από το μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, 16 πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Περάματος, για το συμβολικό αποκλεισμό του πορθμείου Περάματος που είχε διοργανώσει ο δήμος στις 20 Μάρτη του 2009. Το πρωτοφανές στην απόφαση αυτή είναι ότι οι 16 κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν από το δικαστήριο, για παρακώλυση συγκοινωνιών, όχι γιατί ήταν παρόντες στη κινητοποίηση, αλλά επειδή - κατά το κατηγορητήριο - είχαν υπερψηφίσει τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ληφθεί ένα μήνα πριν!
Τρανταχτή απόδειξη σε αυτό είναι ότι ορισμένοι από τους 16 δεν ήταν καν παρόντες στην κινητοποίηση, ενώ ανάμεσα στους 16 που καταδικάστηκαν είναι και δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι που δεν ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πήρε την απόφαση για το συμβολικό αποκλεισμό. Οι 16 καταδικάστηκαν με μοναδικό μάρτυρα έναν αστυνομικό.
Με άλλα λόγια, όπως σχολίασε ο Γιάννης Πατσιλινάκος, πρώην δήμαρχος του ΚΚΕ στο Πέραμα και δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους 16, αυτό που καταδικάστηκε από το δικαστήριο είναι «η άποψη, η γνώμη που τάσσεται υπέρ των αγώνων και έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική που κόβει έσοδα από τους δήμους για να τα δώσει στους μονοπωλιακούς ομίλους, που θέλει τους δήμους εργαλείο για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Νέα κλιμάκωση συγκρούσεων

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα κλιμάκωση συγκρούσεων


ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-
Κλιμακώνονται καθημερινά οι μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου τυπικά εξακολουθεί να ισχύει η εκεχειρία που υπογράφτηκε στις 5 Σεπτέμβρη και συμπληρώθηκε στις 19 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες των επαρχιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που έχουν αυτοανακηρυχτεί «Λαϊκές Δημοκρατίες». Η ένταση των συγκρούσεων δείχνει ότι η αντιπαράθεση, η ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική, ανάμεσα στις ΗΠΑ-ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, δεν πρόκειται να σταματήσει. Χθες μετά το βομβαρδισμό σχολείου και στάση λεωφορείου την Τετάρτη, όπου τελικά σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 40, βομβαρδίστηκε με πυραύλους το κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ και συγκεκριμένα ένα εμπορικό κέντρο. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκε ένας Ελβετός, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΣΣ). Ταυτόχρονα αναφέρθηκαν μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ όπου εξακολουθεί να βρίσκεται μια μονάδα του ουκρανικού στρατού. Από την πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου, ο προσωρινός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε χθες ότι προχωράνε οι διαδικασίες του «νέου αμυντικού δόγματος του ουκρανικού στρατού» σημειώνοντας ότι πρέπει να «κατονομαστεί συγκεκριμένα η βασική απειλή της χώρας, που είναι ο εισβολέας Ρωσία». Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι προχωράνε οι σχεδιασμοί για την κατασκευή τείχους στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα, λέγοντας ότι το τείχος ΗΠΑ - Μεξικού είναι ένα παράδειγμα που μπορεί να ακολουθηθεί, συμπληρώνοντας ότι η Ουκρανία δεν ελέγχει 200 χιλιόμετρα συνόρων, ενώ άλλα 1.500 χιλιόμετρα χρειάζονται καλύτερη επιτήρηση.
Πάντως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράστηκε ανησυχία για τα συμβάντα, ενώ η γερμανική πλευρά σημειώνει μέσω του Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπροσώπου της καγκελαρίας, ότι η Α. Μέρκελ «υπογράμμισε την υποχρέωση της Ρωσίας να ασκήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης θα πρέπει επιτέλους να (αρχίσει να) τηρείται απόλυτα». Επίσης, η καγκελάριος δήλωσε «ότι τα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα πρέπει να επιτηρούνται και ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έχει μεγάλο ρόλο να παίξει σε αυτό» ενώ πρόσθεσε: «Η Γερμανία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και ο Οργανισμός ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προγραμματισμένες τοπικές εκλογές στις περιοχές γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ».
Χθες πάντως ανακοινώθηκε ότι αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ζήτημα της ενέργειας, της παροχής φυσικού αερίου. Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, αλλά αυτό θα γίνει για να προετοιμάσει την επόμενη τριμερή συνάντηση με τη Ρωσία. Πάντως παρά τις αντιρρήσεις της Ουκρανίας, η ΕΕ εκτιμά ότι η επόμενη συνάντηση πρέπει να κλείσει τη συμφωνία για παραδόσεις από τη Ρωσία 5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, αφού αρχίσει η σταδιακή αποπληρωμή του χρέους της Ουκρανίας ως το τέλος του Δεκέμβρη 3,1 δισ. δολαρίων. Η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί και τη ροή του φυσικού αερίου προς την ΕΕ που ανησυχεί ενόψει του απερχόμενου χειμώνα, πρωτίστως για την τροφοδοσία των μονοπωλιακών ομίλων.

TOP READ