26 Ιουλ 2018

«Για τη μετατροπή του ΧΥΤΥ Λευκίμμης σε χωματερή και την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα»


ΕΙΣΗΓΗΣΗ
της ΛΑ.ΣΥ. Ι.Ν. στη συνεδρίαση του Π.Σ. 28/7/18

ΘΕΜΑ:   «Για τη μετατροπή του ΧΥΤΥ Λευκίμμης σε χωματερή και
                 την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα»

Από το «Δε θα πέσει ούτε χαρτοπετσέτα στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης» του κ. Τσίπρα το 2014 στην ομιλία του στη Λευκίμμη η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης με τη βία και την καταστολή όλης της αστυνομικής δύναμης της Κέρκυρας και 13 διμοιριών ΜΑΤ απ’ όλη την Ελλάδα. Μεταφέρουν εκεί χιλιάδες τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία. Έδωσαν όλη τη διαδικασία συλλογής και μεταφοράς των σκουπιδιών σε ιδιωτική εταιρεία που την χρυσοπληρώνουν με πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Με μια ανεκδιήγητη απόφαση του υπεύθυνου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας-Ι.Ν. (υπηρεσίες του Υπ. Εσωτερικών) πήραν την άδεια για «προσωρινή εναπόθεση για ένα χρόνο 12.000 τόνων σκουπιδιών» η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε από το ΣτΕ σε εναπόθεση για 8 μήνες 8.000 τόνων. Η απόφαση του ΣτΕ προήλθε μετά από προσφυγή του ξενοδόχου Δημητρίου, ενεργού μέλους του Συλλόγου «ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ». Ο Δημητρίου δηλαδή έδωσε ένα μεγάλο χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, το Δήμο και την Περιφέρεια ώστε να έχουν μια νομική κάλυψη από το ανώτατο δικαστήριο στην παράλογη και παράνομη απόφαση του υπεύθυνου της Αποκεντρωμένης.
Η τοπική και κεντρική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοτική και Περιφερειακή αρχή μετατρέπουν έναν ΧΥΤΥ σε μια χωματερή!!! Και είναι και οικολόγοι. Φανταστείτε να μην ήταν!
Η κυβέρνηση με τη συνδρομή του Δήμου και της Περιφέρειας εφαρμόζουν ένα όργιο τρομοκρατίας και καταστολής με στόχο να καταλαγιάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Έχουν κάνει δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές. Η μετακίνηση και παραμονή των ΜΑΤ έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 750.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά οι λαϊκές αντιδράσεις των κατοίκων της Λευκίμμης και της υπόλοιπης Κέρκυρας ήταν και είναι μαζικές, επανειλημμένες.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη συνδρομή της Περιφερειακής Αρχής ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ και της Δημοτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει μια αισχρή πολιτική κρατικής καταστολής γιατί επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση των σκουπιδιών. Γι αυτό και δεν έκαναν τίποτα 4 χρόνια τώρα για την εξεύρεση νέου ή νέων χώρων με αντικειμενικά – επιστημονικά κριτήρια, ενώ γνώριζαν ότι το Τεμπλόνι έχει υπερκορεστεί, ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης δεν είχε άδεια γιατί παραβιάζει όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Προτίμησαν να γεμίσει η η Κέρκυρα με σωρούς σκουπιδιών ώστε να έρθει σαν ώριμο φρούτο η ιδιωτικοποίηση και η κρατική καταστολή για να κάνουν ακόμα μια μεγάλη χωματερή στη Λευκίμμη.
Σε αυτή τους την επιλογή είχαν και έχουν την αμέριστη στήριξη της ΝΔ (βλέπε δηλώσεις Μητσοτάκη). Ενώ τους δίνουν πολιτική βοήθεια οι αιρετοί της ΛΑΕ στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο (2 εκ των οποίων παραμένουν στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη χωρίς να έχουν την παραμικρή ευαισθησία τουλάχιστον να παραιτηθούν). Κατά τα άλλα η ΛΑΕ εμφανίζεται αντίθετη στο άνοιγμα της χωματερής στη Λευκίμμη και στην καταστολή… Η υποκρισία και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός στον υπερθετικό βαθμό.
Ο Περιφερειάρχης σε μια απογείωση της πολιτικής υποκρισίας παίρνει, λέει, πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της «κανονικότητας» στη Λευκίμμη. Καμώνεται πως αυτοί που δημιουργούν τη χωματερή στη Λευκίμμη, αυτοί που εφαρμόζουν άγρια καταστολή και την αστυνομική βία, θα επαναφέρουν την «κανονικότητα». Αλλά ποια κανονικότητα; Στα ξενοδοχεία και άλλες τουριστικέ2ς επιχειρήσεις οργιάζει η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και η εντατικοποίηση της δουλειάς που στηρίζεται στο αντεργατικό νομικό πλαίσιο που δημιουργεί η κυβέρνηση. Το νησί που φτάνει να φιλοξενεί 300.000 δεν έχει δρόμους , δεν έχει επαρκή νερό. Με την απαράδεκτη πολιτική διαχείρισης των Σκουπιδιών κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών. Ήδη έχουν ματαιωθεί πολλές κρατήσεις τουριστών κυρίως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση συντηρείται με τη διαχείριση που κάνετε σε τοπικό επίπεδο ενώ από την άλλη τα δίνεται όλα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Παρά το άνοιγμα της χωματερής στη Λευκίμμη οι σωροί σκουπιδιών παραμένουν για βδομάδες στα περισσότερα χωριά της Κέρκυρας. Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, δεν υπάρχουν τα μέσα. Είναι και αυτή άλλη μια μεθόδευση της Δημ. Και Περιφ. Αρχής και της κυβέρνησης ώστε να γενικευτεί και μονιμοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση όλης της διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας. Και τη νύφη θα την πληρώσουν οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες με μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών. (Ήδη το Δ.Σ. του Συνδέσμου Καθαριότητας προτείνει στα δύο Δημοτικά Συμβούλια Κέρκυρας και Παξών τριπλασιασμό!!! Των δημοτικών τελών).
Οι εργατοϋπάλληλοι, αγρότες, οι ΕΒΕ, η νεολαία μπορούν να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της Δημοτική και Περιφερειακής Αρχής. Να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα από τα σωματεία τους, τους αγροτικούς συλλόγους, τους συλλόγους των ΕΒΕ.

Προτείνουμε το Π.Σ.Ι.Ν. να απαιτήσει:
-          Να φύγουν άμεσα τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη και την Κέρκυρα.
-          Να σταματήσει άμεσα η μεταφορά των Σκουπιδιών στη χωματερή της Λευκίμμης.
-          Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και να πάψει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ/Υ Λευκίμμης - ούτε μεσοπρόθεσμα!
-          Να υπάρξει άμεση επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων με τήρηση των στοιχειωδών τουλάχιστον κριτηρίων καταλληλότητας, δηλαδή τη μη γειτνίαση με κατοικημένη περιοχή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος (ύδατα κλπ). Τα κριτήρια αυτά να γίνουν γνωστά εκ των προτέρων.
-          Να μην υπάρξει καμία ιδιωτικοποίηση στον κλάδο των απορριμμάτων - να σταματήσουν οι εργολάβοι τώρα. Συγχρόνως, άμεσα να προχωρήσει η μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των πρώην συμβασιούχων στην καθαριότητα στο Δήμο αλλά και να γίνουν νέες προσλήψεις (που η καθημερινότητα αποδεικνύει ότι είναι απαραίτητες) με όρους σταθερής και μόνιμης εργασίας και τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας!
-          Με αντίστοιχους όρους να εργάζονται οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση
-          Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό - καμία αύξηση σε δημοτικά ή άλλα τέλη, μείωση των δημοτικών τελών σε ανέργους, ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους.

Κέρκυρα 26/7/18                                                                                                                       Θ. Γουλής
                                                                                                                                                      Γ. Κορφιάτης

Όλοι μαζί τα κάψαμε – Ο Πάνος Καμμένος νουθετεί πυρόπληκτους στο Μάτι

 (VIDEO)

Αφού ξεθώριασε γρήγορα το φιλοκυβερνητικό μότο “ας μη μιλάμε για ευθύνες τώρα που ακόμα ψάχνουμε τους νεκρούς”, υπό το κράτος της γενικής οργής και χλεύης, μπήκε μπροστά από χθες μια άλλη φάμπρικα ξεπλύματος των κυβερνητικών χειρισμών μέσω της διάχυσης ευθυνών σε βάθος δεκαετιών. Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίει κι ο Χατζηπετρής που συναλλάχθηκε με τοπικούς βουλευτές και δημάρχους για να χτίσει μες στο δάσος. Όπως πάντα, ο βολικότερος τρόπος για να μην αποδοθούν ευθύνες κανέναν είναι να τις μοιραστούν άπαντες ισόποσα.
Κανείς βέβαια δεν αρνείται ότι στην τραγωδία συνέβαλαν πολλοί παράγοντες, ούτε ότι δεν υφίσταται και ατομική ευθύνη του πολίτη, παρότι το ψάρι πάντα βρωμάει απ’το κεφάλι. Είναι όμως τουλάχιστον εξοργιστικό την ώρα που οι άνθρωποι μετράνε τις πληγές τους, να δέχονται “κατσάδα” από υπουργό της κυβέρνησης, λες και φταίνε εκείνοι για την υποστελέχωση της πυροσβεστικής, την απουσία επίσημης κι έγκυρης ενημέρωσης και σχεδίου εκκένωσης, έστω και υπό τις συνθήκες άναρχης δόμησης της περιοχής. Σε τελική ανάλυση και δική τους ευθύνη να ήταν, η στοιχειώδης ενσυναίσθηση απαγορεύει να κουνάμε το δάχτυλο σε κάποιον που μόλις έχει χάσει φίλους, συγγενείς και το σπίτι του.
Φαίνεται όμως πως ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο πρώτος υπουργός που τόλμησε να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, δε σκαμπάζει από τέτοιες ψυχολογικές λεπτότητες.
“Έχετε άδεια;” ρωτάει με εισαγγελικό ύφος πολίτη που διαμαρτύρεται για την κατάσταση. Στην καταφατική απάντηση συνεχίζει ακάθεκτος ρωτώντας “Γιατί δεν απαιτήσατε ποτέ ν’ανοίξει δρόμος;”, αντί να ρωτήσει γιατί η πολιτεία τόσα χρόνια δεν επιβάλει τη διάνοιξη δρόμων. Παρότι εν προκειμένω δεν μπορεί καν να γίνει λόγος για κάποιου είδους σκληρή αντικυβερνητική κριτική, καθώς τα βέλη συγκεντρώνονται στον Ψινάκη που πρόβαλε οικονομική αδυναμία του δήμου να καθαρίσει ξερόχορτα από τις αυλές των πσιτιών, ο Καμμένος φαίνεται να παίρνει πολύ προσωπικά το ζήτημα: “Θα δώσετε ένα μέτρο από το σπίτι σας για να ανοίξει δρόμος στην παραλία;” ρωτά με ύφος, καθιστώντας και πάλι ατομικό ζήτημα τον πολεοδομικό σχεδιασμό που αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Και συνεχίζει ο υπουργός, αγανακτισμένος από την αγνωμοσύνη του πυροπαθούς για τη δράση των ενόπλων δυνάμεων : “Μόνο ο Πορτοσάλτε κι εσείς τα λέτε αυτά”, αναφωνεί ο Καμμένος, γιατί όπως καταλάβαμε κι από την ανακοίνωση του “εμπάργκο” της κυβέρνησης κατά Σκάι χθες το βράδυ, αφού Συριζανέλ αντιμετώπισαν τόσο αποτελεσματικά την πύρινη λαίλαπα, τώρα έχουν άπλετο χρόνο να κατατροπώσουν το δεύτερο πιο επικίνδυνο εχθρός των ημερών, το κανάλι του Φαλήρου (το οποίο φυσικά έδωσε ρέστα αυτές τις μέρες, χωρίς αυτό να μετριάζει τη γελοιότητα της κυβερνητικής αντίδρασης). Κερασάκι στην τούρτα η παρατήρησή του στην κλαμμένη κοπέλα πως “πάντως στη θάλασσα πνιγήκανε πέντε”, παρουσιάζοντάς το περίπου ως…επιτυχία.
Ένας νέος κοινωνικός αυτοματισμός πάει να δημιουργηθεί, τον οποίο συνοψίζει πολύ καλά ο redfly στο παρακάτω τιτίβισμα:

Είναι πολύ κρίσιμο να αντισταθούμε σε τέτοιες λογικές, χωρίς παράλληλα να δίνουμε συγχωροχάρτι στη συναλλαγή και τη ρουσφετολογία που είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να φυτρώνουν πάνω στ’αποκαΐδια.

”Aσύμμετρη απειλή”

Χθες το βράδυ, με τη φωτιά ακόμα να καίει ζωντανούς δεκάδες ανθρώπους, δεκάδες τραυματισμένους κι άλλους τόσους αγνοούμενους, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγήκε να μιλήσει για ασύμμετρο φαινόμενο και άφησε να εννοηθούν πάλι τα γνωστά σενάρια περί αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Κάτι σαν το 2007  με τις πυρκαγιές της Ηλείας και τις αντίστοιχες δηλώσεις του Βούδα της Ραφήνας, ο οποίος τότε στα πλαίσια  της ”σπατάλης” του δημοσίου χρήματος θεώρησε το σύστημα εναέριας πυρόσβεσης ξεπερασμένο και κοστοβόρο. Προφανώς και ποτέ δεν αντικαταστάθηκε….
Για να δούμε όμως ποιο είναι το ασύμμετρο φαινόμενο κατά τον πρωθυπουργό :
  • Ασύμμετρο φαινόμενο είναι το αστικό κράτος και οι εγκληματικές για το λαό επιλογές του. Η ταξική επιλογή της κυβέρνησης να διατηρήσει και η ίδια  κάθε δασοκτόνο νόμο που είχαν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.
  • Ασύμμετρο φαινόμενο είναι οι εγκληματικές πολιτικές άγριας λιτότητας με τα μνημόνια τους που συνεχίζονται εδώ και 8 χρόνια και από τη σημερινή κυβέρνηση. Με τις ανύπαρκτες δημόσιες δαπάνες για πυροπροστασία, με τις χιλιάδες απολύσεις πυροσβεστών στα χρόνια της κρίσης αλλά και το να μη συμπεριλαμβάνεται το επάγγελμα του πυροσβέστη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Όλα αυτά κοστίζουν στις ανάγκες του κεφαλαίου για ασύμμετρο κέρδος.
Κάπου εδώ να αναφέρουμε τις δεκάδες επερωτήσεις στη Βουλή του ΚΚΕ στους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τα μέτρα πρόληψης  για την αντιπυρική περίοδο, όπως και τις εκδηλώσεις του κόμματος σχετικά με την πυρασφάλεια και την προστασία των δασών και τις θέσεις των κομμουνιστών σε αυτά τα ζητήματα. Όλα αυτές οι ενέργειες γίνονται κάθε χρόνο πολύ πριν από το καλοκαίρι. Όχι δεν θέλουμε να το παίξουμε Κασσάνδρες πάνω στην ανθρώπινη τραγωδία. Όμως ας το θυμηθούν αυτά καλά όλοι τους πριν τους επόμενους νεκρούς όταν θα ειρωνεύονται περί ξύλινης γλώσσας, όταν ο καπιταλισμός δεν αφήσει ξύλο και άνθρωπο ζωντανό να μπει εμπόδιο στα κέρδη του.
  • Η ασύμμετρη απειλή του κεφαλαίου όμως δε σταματά στις περικοπές και την εγκληματική πολιτική για την πρόληψη και προστασία από τις φωτιές. Συνεχίζει και στην δημιουργία ευκαιριών, με κάθε κόστος  (όχι γι’ αυτό προφανώς). Όπως διαβάσατε χθες στην Κατιούσα, πέρσι γύρω στα τέλη του Ιουνίου έγινε γνωστή η πρόθεση της μεταλλευτικής εταιρείας του ομίλου Μυτιληναίου ”Δελφοί Διστόμων ΑΜΕ” για την διενέργεια γεωτρήσεων για κοιτάσματα βωξίτη στα Γεράνεια Όρη, στα διοικητικά  όρια  του Δήμου Μεγαρέων  και σε έκταση 50.000 στρεμμάτων. Όπως θα δούμε στις παρακάτω εικόνες, παρουσιάζουμε  τα σημεία των ερευνητικών γεωτρήσεων για βωξίτη  όπως το προβλέπει  η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που δεν έγινε δεκτή για τα Γεράνεια Όρη καθώς προστατεύονται από τη συνθήκη Natura) από την εταιρία του Μυτηλιναίου. Στην άλλη εικόνα παρουσιάζεται η εξέλιξη της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη. Για την εξόρυξη βωξίτη είναι απαραίτητη  η πλήρης αποψίλωση της περιοχής. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του…
Και όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο θείος Κάρολος :
«Το κεφάλαιο γεννιέται βουτηγμένο από την κορυφή ως τα νύχια στο αίμα και στη βρωμιά… στάζοντας αίμα απ’ όλους τους πόρους… Με 10% κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο… με 20% γίνεται ζωηρό, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνέψει να το διαπράξει…».
Κ. Μαρξ, «Το Κεφάλαιο»
Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια προσπαθούν να επιβάλλουν τη σιωπή  με σκοπό να αποσιωπηθούν οι ευθύνες τους, λέγοντας ότι δεν σέβονται τους νεκρούς όσοι κάνουν μικροπολιτική. Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερος σεβασμός από το να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ ΤΩΡΑ να μην υπάρξουν άλλα θύματα αύριο.. Και ο μόνος τρόπος να το καταφέρεις είναι να διαλέξεις πλευρά.. Ή με το κεφάλαιο ή με το λαό…

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ



Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας επικαλέστηκε ασύμμετρα φαινόμενα για την φωτιά που προκάλεσε τη μεγάλη τραγωδία στην Αττική, κήρυξε τριήμερο πένθος, επέμενε στην ενότητα για αντιμετώπιση της τραγωδίας, υποσχέθηκε αναζήτηση των αιτιών σε πιο κατάλληλο χρόνο. Ο τομεάρχης εξωτερικών της Ν. Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκος προσπαθεί να επαναφέρει τον ευρωβουλευτή του ίδιου κόμματος Γ. Κύρτσο στη γραμμή εθνικής ενότητας που ακολουθεί σ’ αυτήν την περίσταση επίσημα το κόμμα τους.  Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας  του Πολίτη Ν. Τόσκας χαρακτηρίζει την περιοχή «ένα τεράστιο αυθαίρετο» και υπόσχεται κι αυτός μελλοντικό καταλογισμό  ευθυνών. Η σκέψη των εφοπλιστών είναι «κοντά στα θύματα της εθνικής τραγωδίας», το παραλήρημα του μητροπολίτη Καλβρύτων Αμβρόσιου, που στις φωτιές της Αττικής αναγνωρίζει την οργή του θεού γιατί είναι άθεος ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζεται από την αρχιεπισκοπή Αθηνών έκφραση «αποκλειστικά και μόνο» προσωπικών απόψεων.
               Η κυρίαρχη τάξη με το πολιτικό προσωπικό της προσπαθεί με όποιο τρόπο διαθέτει να βρει το δρόμο για να περάσει τα μηνύματά της στα κεφάλια μας, να διαμορφώσει τη σκέψη μας κατά τα συμφέροντά της για να επιτύχει και σ’ αυτήν την τραγωδία τη συναίνεσή μας. Μοιάζει να  θέλει να γίνει δεκτή η ιδέα των ακραίων φαινομένων, με την κλιματική αλλαγή να κουμπώνει άνετα,  ως βασική αιτία της τραγωδίας.
               Αν όμως θεωρείται δεδομένη η ανθρώπινη αδυναμία μπροστά στην εκδήλωση ενός φυσικού φαινομένου, οι συνέπειές του όμως κατά ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτώνται από την ικανότητα των  ανθρώπινων μηχανισμών να τις ελέγξουν. Κι επειδή στα πλαίσια της αστικής διακυβέρνησης και με τους αγώνες των υποτελών τάξεων η κυρίαρχη τάξη υποχώρησε στην ανάπτυξη αυτού που ονομάσαμε κράτος πρόνοιας, το σύνολο σχεδόν  της κοινωνίας, θεωρώντας το ίδιο το αστικό κράτος εκφραστή του καθολικού και εγγυητή του γενικού συμφέροντος, προσδοκά απ’ αυτό να διαθέτει τους μηχανισμούς του για την επιτυχημένη αντιμετώπιση των καταστροφών και την ανακούφισή του  απ’ αυτές. Κι επειδή πολλές φορές οι φυσικές ή και ανθρωπογενείς καταστροφές μπορεί να έχουν ως συνέπεια σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις, ανατροπή πολιτικών, αφού επηρεάζουν σημαντικά όλες τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων, το πολιτικό κατεστημένο είναι πολύ προσεχτικό στην μικροπολιτική εκμετάλλευση τέτοιων τραγωδιών. Σε τέτοιες περιόδους κρίσης το κράτος έχει υποχρέωση να ικανοποιεί το συντομότερο όλες τις βασικές ανάγκες και οποιαδήποτε καθυστέρηση υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Γι’ αυτό και οι υποσχέσεις δεν λείπουν.
               Η κυβέρνηση, και με την ανοχή της αστικής αντιπολίτευσης, προσπαθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα, κάποια υπερβολικά απλοϊκά και κακοστημένα, να εξασφαλίσει την  εμπιστοσύνη των πολιτών που είναι η πιο θεμελιώδης στάση απέναντι στην κυβέρνηση και η οποία πιθανόν να μην αλλάξει γρήγορα, αλλά όμως μπορεί να μεταβληθεί αργότερα ακόμα και από ένα πιο ασήμαντο πολιτικό πρόβλημα. Εν ολίγοις, η αποτυχημένη διαχείριση καταστροφών μπορεί να μετατραπεί σε πολιτική κρίση που μπορεί να επηρεάσει έντονα το πολιτικό σύστημα. Κι  αυτός ο φόβος των αστών πολιτικών  για αρνητικές πολιτικές  επιπτώσεις μετά από την καταστροφή  μεγαλώνει επειδή έχει σημασία  η στιγμή εκδήλωσης της, όταν  έχει ήδη συσσωρευτεί θυμός και αγανάκτηση από την οκταετή πολιτική λιτότητας.
               Η ασκούμενη πολιτική αυτήν την οκταετία όχι μόνο δεν αύξησε την ικανότητα αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών, αλλά μεγέθυνε την τρωτότητα μας, αφού το οικονομικό κόστος που απαιτείται κάθε άλλο παρά ήταν στις πολιτικές προτεραιότητες είτε της εγχώριας διακυβέρνησης είτε της ευρωπαϊκής, που ενδιαφέρονται για την καπιταλιστική αναδιάρθρωση εις βάρος των εργαζομένων.
               Δηλ.  στην τελική, η υπερβολική έμφαση στη φυσικότητα τέτοιων γεγονότων, ως αιτία μεγάλων καταστροφών δεν είναι απόλυτα πειστική,  εφόσον η σύγχρονη τεχνολογία μέχρις ενός βαθμού μπορεί  να προλάβει η να προστατέψει από τις συνέπειές τους, αρκεί ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας μιας κοινωνίας να μην αποβλέπει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων  που επιδιώκουν μόνο το οικονομικό κέρδος.  Θεωρώντας τη φύση κύρια υπεύθυνη για τις καταστροφές (στις πυρκαγιές του 2007 ήταν ανίκητος ο «στρατηγός άνεμος» στις τωρινές οι κλιματολογικές αλλαγές) συγκαλύπτονται τα πολιτικά χαρακτηριστικά των καταστροφών και οι ευθύνες του καπιταλισμού που αδιαφορεί για τις ζωές των ανθρώπων.
                Διαβάζοντας σχετικά με  τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, πως αποτελείται από δυο φάσεις που λαμβάνουν χώρα πριν συμβεί η καταστροφή, την πρόληψη των καταστροφών  και την ετοιμότητα αντιμετώπισης τους, δυσκολεύεται κανείς να τις αναγνωρίσει στις πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά με την τραγωδία στην Αττική.   Και φυσικά οι ελπίδες είναι πολύ μικρές για τις τρεις φάσεις που λαμβάνουν χώρα μετά την επέλευση της καταστροφής, την ανακούφιση από την καταστροφή, την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση. Γιατί βέβαια δεν αρκεί η κοινωνική αλληλεγγύη η οποία  εκδηλώθηκε σε τέτοιο εύρος, χωρίς την οργανωμένη πολιτεία, που όμως υπάρχει ο φόβος χωρίς τη λαϊκή πίεση να συνεχίσει να έχει ως  προτεραιότητες τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της.  

Αλεπούδες και ασύμμετρες απειλές




Eurokinissi
Βεβαίως, δεν είναι να πέφτει κανείς από τα σύννεφα στο άκουσμα ότι οι πυρκαγιές είναι (και) αποτέλεσμα της δράσης εμπρηστών, με διάφορα κίνητρα κάθε φορά. Ειδικά το ΚΚΕ πολλάκις έχει αναπτύξει τις θέσεις του σχετικά με την πολιτική που ανάβει το φιτίλι των εμπρηστών. Ομως, με αφορμή τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης περί «ασύμμετρου φαινομένου», θυμηθήκαμε τις σχετικές τοποθετήσεις στις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου το 2007. Τότε ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που έκανε λόγο για «ασύμμετρο πόλεμο», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε ως «αιτίες» των πολύνεκρων πυρκαγιών τις ...αλεπούδες που μεταφέρουν με τις φουντωτές ουρές τους τις φλόγες στα δάση. Εβλεπε επίσης ως «αιτίες» τους φούρνους ηλικιωμένων γυναικών και τους βοσκούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος τότε την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου, είχε φτάσει στο σημείο να λέει ότι το ΚΚΕ αναπαράγει τις θέσεις της ΝΔ, επειδή το Κόμμα μας σημείωνε ότι «οι δρόμοι του πετρελαίου είναι ματωμένοι και οι δρόμοι των φιλέτων γης καμένοι...». Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερός απολογητής του συστήματος, έβλεπε κάθε πιθανή και απίθανη αιτία για τις πυρκαγιές εκτός από την εμπορευματοποίηση της γης. Σήμερα, ως κυβέρνηση, ακριβώς για να καλύψει τις ευθύνες του (όπως και η ΝΔ το 2007) αναπαράγει τα περί «ασύμμετρων απειλών», για να υποστηρίξει ότι είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες οι συνέπειες των πυρκαγιών... Κάθε τους τοποθέτηση είναι κομμένη και ραμμένη τόσο στην ανάγκη αθώωσης του συστήματος που υπερασπίζονται όσο και στον αποπροσανατολισμό, στην αποποίηση των ευθυνών τους για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης τέτοιων καταστροφών, προστασίας της ανθρώπινης ζωής, αλλά και σχεδιασμού αντιμετώπισης σοβαρών έκτακτων καταστάσεων...
Προτεραιότητες
 
Το ότι δεν υπάρχει νοσοκομείο σε μία τεράστια περιοχή, η οποία περιλαμβάνει όλες τις ανατολικές ακτές της Αττικής, μεταξύ αυτών και όσες χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά, όπως και μεγάλους χώρους δουλειάς, π.χ. το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και δεκάδες βιομηχανίες, πώς θα το χαρακτήριζε η κυβέρνηση; «Συμμετρικό» ή «ασύμμετρο» φαινόμενο; Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες, όταν ο πρωθυπουργός μιλούσε στην «αναπτυξιακή» φιέστα στο Λαύριο, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η δημιουργία νοσοκομείου σε αυτήν την περιοχή, που πλέον κατοικείται από χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και μετατρέπεται σε μια δεύτερη Αθήνα. Από προχτές, που πολλοί από τους εγκαυματίες μεταφέρονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία στην Αθήνα αποδεικνύεται τι σημαίνει «προτεραιότητα» στον αναπτυξιακό σχεδιασμό κυβέρνησης - κεφαλαίου. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ικανοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων ώστε να φτιαχτεί νοσοκομειακή μονάδα στην Ανατολική Αττική;

Ερωτήματα
 
Ερωτήματα προκαλεί η ανάρτηση από χτες μιας λίστας στο διαδίκτυο, με φωτογραφίες φερόμενων ως αγνοούμενων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Τη λίστα διαχειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία, παροχής «υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας»! Το βασικό ερώτημα είναι γιατί δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση να διεκπεραιώσει αυτήν την πραγματικά αναγκαία διαδικασία; Επίσης, ποιος ανέθεσε στη συγκεκριμένη εταιρεία να κάνει αυτήν τη δουλειά, ποιος ελέγχει (αν ελέγχει κανείς) τις πληροφορίες που δημοσιεύονται για τα συγκεκριμένα πρόσωπα και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης αυτών των πληροφοριών... Η συγκεκριμένη «ιδιωτική πρωτοβουλία» αποκαλύπτει, μαζί με πολλά ακόμα περιστατικά, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης έγινε σχεδόν «ατομική υπόθεση» η διαχείριση των συνεπειών της μεγάλης καταστροφής. Είναι άλλο ένα δείγμα της απουσίας ολοκληρωμένου κρατικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων, που θα περιόριζε την έκτασή τους και θα ανακούφιζε πιο άμεσα περισσότερους πληγέντες.
ΝΑΤΟική πρόκληση
 
Είναι τέτοια η πρόκληση που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη: «Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο προς τον ελληνικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη ώρα», έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ... Το ίδιο ΝΑΤΟ, το οποίο μοιράζει συγχαρητήρια στις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή δίνουν πάνω από 2% του ΑΕΠ της χώρας για στρατιωτικές δαπάνες, πιάνοντας τη σχετική ΝΑΤΟική νόρμα και υπηρετώντας τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, έρχεται τώρα να πουλήσει «αλληλεγγύη» στο λαό που για μια ακόμα φορά έμεινε ανυπεράσπιστος, θρήνησε θύματα, γιατί οι ίδιες κυβερνήσεις δεν υλοποιούν τα απαραίτητα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα αντιπλημμυρικά και τα αντισεισμικά, μιας και αυτά δεν εντάσσονται σε καμιά ΝΑΤΟική οδηγία και δεν φέρνουν τα προσδοκώμενα κέρδη στους καπιταλιστές...

Κόλαφος. Δύο μήνες πριν τον πύρινο όλεθρο δήλωναν πανέτοιμοι για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

 στην Αττική!
Συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με παρεμβάσεις στη Βουλή στις 23 Μάη, στις 7 και τις 15 Ιούνη για να παρθούν μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών. Ομως, η κυβέρνηση καθησύχαζε...



«Η χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν (...) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα, δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου».


* * *

Η παραπάνω φράση δεν είναι ένα κακόγουστο αστείο...
Είναι μία φράση που προκαλεί οργή και αγανάκτηση.
Γιατί είναι τα λόγια του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, στις 7 Ιούνη 2018. Ενάμιση μήνα πριν ο πύρινος όλεθρος σκορπίσει το θάνατο στην Ανατολική Αττική.
Είναι η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης και του αρμόδιου οργάνου της στην έκκληση που έκανε εκείνη τη μέρα το ΚΚΕ στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα: «Σχέδιο πολιτικής προστασίας στις Περιφέρειες».
Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ρωτά: «Εχουν γίνει νέοι δασικοί δρόμοι για να μπορέσουμε να προλάβουμε καμένες δασικές εκτάσεις αυτήν την περίοδο;», «Εχουν γίνει νέες αντιπυρικές ζώνες και πόσες είναι αυτές;», «Υπάρχει μέριμνα από την Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα για την επιδιόρθωση υδατοδεξαμενών;».

Αεροφωτογραφία από την καταστροφή στο Μάτι
Eurokinissi
Αεροφωτογραφία από την καταστροφή στο Μάτι
Σε αυτά τα ερωτήματα η κυβέρνηση απάντησε όπως αναφέραμε προηγουμένως...
Κι όμως, γνώριζαν...
Η κυβέρνηση δεν πιάστηκε απροετοίμαστη. Δεν πιάστηκε εξαπίνης, ανεξάρτητα ποια ήταν η αιτία της δυνατής πυρκαγιάς (εμπρησμός, καιρικές συνθήκες κ.λπ.). Αυτά τα χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες. Ευθύνες που, βέβαια, βαραίνουν όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι έχουν αφήσει απροστάτευτες την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία του λαού από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς. Οσο κι αν η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστικοί της μηχανισμοί προσπαθούν να πείσουν ότι ήταν αδύνατο να αποτρέψουν την καταστροφή, η αλήθεια είναι διαφορετική.
Κι όμως, γνώριζαν τους κινδύνους! Το ΚΚΕ προχώρησε σε κεντρικές πολιτικές παρεμβάσεις στη Βουλή πριν από δύο ολόκληρους μήνες ακριβώς γι' αυτό το θέμα. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην ειδική εκδήλωση του Κόμματος για την Πυρασφάλεια και τη Δασοπροστασία που έγινε στις 10 Μάη. Δύο βδομάδες μετά, στις 23 Μάη, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούσε να παρθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην Αττική.
Τα ζητήματα που αναδεικνύει η Ερώτηση του ΚΚΕ
Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ περιέγραφε στο κείμενο της Ερώτησης:
1. Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το τι θα μπορούσε να προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, αν συνυπάρξουν μία σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.λπ. Η αγωνία αυτή δεν είναι αβάσιμη, ήδη οι δύο πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία και τη Νάξο την επιβεβαιώνουν. Πηγάζει όμως και από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, ως συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της από το 1998, που άρχισε να υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός αποδόμησης της πυροπροστασίας γενικότερα, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.
2. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη επί των ημερών της, όμως για τις τρεις τελευταίες αντιπυρικές περιόδους, από τα ίδια τα στοιχεία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκριτικά με τα συνολικά στοιχεία της περιόδου 2000 - 2017, προκύπτει ότι: Καταστράφηκαν 410.992 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, το 10% περίπου από το σύνολο των 4.164.701 στρεμμάτων καμένων εκτάσεων της τελευταίας 18ετίας. Ποσοστό που στην πραγματικότητα γίνεται πολύ μεγαλύτερο αν πάρουμε υπόψη ότι τα 2.365.898 στρέμματα, το 57% δηλαδή των καμένων εκτάσεων αυτής της περιόδου, καταστράφηκαν σε δύο έτη, 2000 και 2007. Εκδηλώθηκαν 28.729 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ποσοστό 15,5% από το σύνολο των 184.006 αγροτοδασικών πυρκαγιών αυτής της περιόδου. Καταδεικνύεται ότι ο δασικός πλούτος της χώρας, όσο θα αποτελεί επενδυτικό πεδίο για τα ιδιωτικά συμφέροντα, θα συνεχίσει να μένει απροστάτευτος.
3. Οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού το ποσοστό που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των δασών είναι της τάξης του 0,035%. Ενώ ο μέσος όρος της μείωσης των δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τους προϋπολογισμούς των ετών 2015, 2016, 2017, 2018 της σημερινής κυβέρνησης, σε σχέση με τον τελευταίο προϋπολογισμό προ οικονομικής κρίσης του 2009, διαμορφώνεται στα 121.193.043 ευρώ και είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των μειώσεων της τελευταίας 10ετίας, που είναι 118.878.723 ευρώ.
4. Συνέπεια αυτών των μειώσεων είναι η παντελής απουσία προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα με δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές και η δυσχερής λειτουργικότητα του ΠΣ στον κατασταλτικό τομέα, αφού διατηρείται ένας επιβαρυμένος στόλος πυροσβεστικών οχημάτων, με το 55% περίπου να είναι πέραν της 20ετίας, χωρίς ουσιαστικές προσλήψεις για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, με εργαζόμενους τριών ταχυτήτων και με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.
Τέλος, το ΚΚΕ ρωτούσε τότε την κυβέρνηση «τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο και γενικότερα για τη θωράκιση της πυροπροστασίας της χώρας».
Η απάντηση της κυβέρνησης
Στις 15 Ιούνη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μεταβιβάζει στη Βουλή γραπτή απάντηση στους προβληματισμούς που έχει εκφράσει το ΚΚΕ και αναφέρει: «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και συνεκτικού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών όσο και για την πλήρη ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενόψει και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, μέσω της ενίσχυσής του με αξιόμαχο πυροσβεστικό προσωπικό και τα απαιτούμενα μέσα».
Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 7 Ιούνη, όπως αναφέραμε παραπάνω, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής γίνεται συνεδρίαση με θέμα: «Σχέδιο πολιτικής προστασίας στις Περιφέρειες». Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ρωτά: «Εχουν γίνει νέοι δασικοί δρόμοι για να μπορέσουμε να προλάβουμε καμένες δασικές εκτάσεις αυτή την περίοδο;», «Εχουν γίνει νέες αντιπυρικές ζώνες και πόσες είναι αυτές;», «Υπάρχει μέριμνα από την Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα για την επιδιόρθωση υδατοδεξαμενών;».
Και αναδεικνύει τα προβλήματα με τον πεπαλαιωμένο στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις και την τεράστια μείωση των κονδυλίων για την προστασία των δασών, καθώς αντιστοιχούν μόλις στο 0,035% του κρατικού προϋπολογισμού. Και αναρωτιέται: «Πώς μπορείτε, λοιπόν, με τέτοια μειωμένα κονδύλια να ανταποκριθείτε σε αυτό το μεγάλο έργο, που πρέπει να επιτελεστεί, προκειμένου να υπάρχει η ασφάλεια των πολιτών και της ζωής τους, αλλά και της περιουσίας τους;».
«Στην Αττική όλα είναι τέλεια...»
Και εδώ έρχεται το αποκορύφωμα. Στην απάντησή του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης, λέει:
«Η χώρα μας διαθέτει ένα δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν (...) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου».
Ομως, το θέμα δεν σταματά εδώ. Καθώς αυτές οι απαντήσεις επέτειναν τις ανησυχίες, το ΚΚΕ επανήλθε. Μετατρέπει την Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 23 Μάη και αναφέραμε παραπάνω, σε Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια στις 21 Ιούνη.
Στη συζήτηση ο Χρ. Κατσώτης ρωτά ξανά με επιμονή: «Τι μέτρα θα πάρετε ως κυβέρνηση για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο;». Και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας, απαντά: «Το Πυροσβεστικό Σώμα τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει τελείως όψη, δυνατότητες»...
Ολα αυτά, για την Αττική, η κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία τα λένε στις 7 Ιούνη!
Δηλαδή, ενάμιση μήνα πριν από την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι και την καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέτα...

Σύμπτωση;





6 Νοέμβρη 2017: Σε επίσημη σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας για τη Δυτική Αττική, ανακοινώνεται ότι ο κατάλληλος συντονισμός «θωρακίζει κατάλληλα την περιοχή ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου». Μόλις δέκα μέρες μετά, ο λαός της Μάνδρας θρηνεί 24 θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή είναι αθωράκιστη και ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια για μια ακόμα φορά διακινούσαν παχιά λόγια. 7 Ιούνη 2018: Στη Βουλή, ο γγ Πολιτικής Προστασίας αναφέρει (βλ. σελ. 20) ότι το δίκτυο πυρόσβεσης «που εμείς έχουμε φτιάξει αυτήν τη στιγμή είναι εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα, δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου». Μετά από ενάμιση μήνα θρηνούμε πάνω από 80 νεκρούς στις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής... Μια σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση, λέει ο λαός. Ομως τα παραπάνω τραγικά παραδείγματα του εφησυχασμού, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες που φέρει για το γεγονός ότι ο λαός παραμένει ανοχύρωτος απέναντι σε καταστάσεις που απαιτούν αυξημένα μέτρα προστασίας και προετοιμασίας.

Αλληλεγγύη στους πληγέντες




Το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, που δείχνει ο λαός μας από την πρώτη στιγμή στα θύματα της τεράστιας καταστροφής που έπληξε την Αττική, είναι πράγματι συγκινητικό. Δεκάδες σωματεία, σύλλογοι, μαζικοί φορείς, Λαϊκές Επιτροπές από όλη τη χώρα απευθύνουν κάλεσμα για συλλογή τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων κ.λπ., για να διατεθούν στους πληγέντες. Εκατοντάδες είναι όσοι έχουν σπεύσει για να δώσουν αίμα στα νοσοκομεία, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, παλεύοντας σε συνθήκες που «πρωταγωνιστές» είναι ο ανθρώπινος πόνος και οι τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Συγκινεί επίσης η αυταπάρνηση των πυροσβεστών, όπως και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, που για ώρες ατέλειωτες στη Ραφήνα έσωζαν εκατοντάδες ανθρώπους, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Αυτή η συγκινητική ανταπόκριση, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση, για να κρυφτούν οι υποχρεώσεις του κράτους για προστασία και ανακούφιση των πληγέντων. Ούτε όμως να συγκαλυφθούν οι ευθύνες οι δικές της, όπως και των προηγούμενων, για την τραγωδία.
Το γεγονός ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, το ότι δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, δεν υπάρχει σύστημα Υγείας ικανό άμεσα να ανταποκριθεί σε μια πιο απότομη προσέλευση τραυματιών, το ότι η «πολιτική προστασία» είναι υποτυπώδης, δείχνουν ότι ο λαός μένει μόνος και εκτεθειμένος στα δύσκολα. Αυτά τα τεράστια προβλήματα, που φέρουν και τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν μπορούν να διαγραφούν. Επίσης, η κυβέρνηση δεν μπορεί να «σφυρίζει αδιάφορα», σε με σειρά άμεσα αιτήματα που διατύπωσε και με μορφή διεκδίκησης το ΠΑΜΕ.
Μαζί λοιπόν με τη συνέχιση της λαϊκής προσφοράς και στήριξης, πρέπει να ενταθεί η διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς. Να διατρανωθούν από χιλιάδες εργαζόμενους τα αιτήματα προστασίας της ζωής τους και των κόπων τους. Γιατί δεν είναι μοιραίο οι λαϊκές οικογένειες το χειμώνα να πνίγονται στην πρώτη νεροποντή και το καλοκαίρι να καίγονται στις πυρκαγιές. Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να υπάρχει πρόληψη τέτοιων καταστάσεων, να μην έχουν τραγικές συνέπειες, σαν αυτές που δοκιμάζει ο λαός μας εδώ και τρεις μέρες.
Το έγκλημα δεν μπορεί να ξεχαστεί, όσο δεν αντιμετωπίζονται ριζικά οι αιτίες που γέννησαν την καταστροφή, που απ' ό,τι φαίνεται θα βρίσκουμε μπροστά μας, σε φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς, βιομηχανικά ατυχήματα και ό,τι άλλο προκύψει. Οι υπεύθυνοι δεν πρέπει να ξεγλιστρήσουν όταν τα φώτα της δημοσιότητας στραφούν αλλού, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση λοιπόν. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι, σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική που τους ματώνει καθημερινά.

TOP READ