24 Ιουν 2014

UNICEF: Κάτω από το όριο της φτώχειας το 30% των παιδιών στην Ισπανία-και ποια ειναι η αιτια;Μηπως κανει.....ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ;

 UNICEF: Κάτω από το όριο της φτώχειας το 30% των παιδιών στην Ισπανία

Σχεδόν το 30% των παιδιών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ισπανία, χώρα που πλήττεται από την οικονομική κρίση και η οποία απέχει «πολύ» από το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για την προστασία της παιδικής ηλικίας, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
«Εάν δεν επενδύσουμε στην παιδική ηλικία, κινδυνεύουμε να γίνουμε χώρα με όλο και λιγότερα παιδιά και όλο και περισσότερη ανισότητα», προειδοποίησε η Μάρτα Αρίας, υπεύθυνη για την παιδική ηλικία της ισπανικής επιτροπής της Unicef, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης στον Τύπο.
Συνολικά στην χώρα 2,306 εκατομμύρια παιδιά (το 27,5%) ηλικίας κάτω των 18 ετών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Με την κρίση, ο συνολικός αριθμός των οικογενειών με παιδιά στις οποίες κανένας ενήλικας δεν εργάζεται αυξήθηκε κατά 290% μεταξύ 2007 και 2013, υπογραμμίζει η μελέτη.
Την ίδια ώρα η Ισπανία καθυστερεί να αμβλύνει τις ανισότητες που πλήττουν κυρίως τα παιδιά. Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ενσωματώνει σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το 2013-2016 την ευρωπαϊκή σύσταση «να επενδύσει στην παιδική ηλικία» που υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και έχει ως στόχο να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες, τονίζει η οργάνωση.
Όμως, προσθέτει η UNICEF, το σχέδιο «πάσχει από μια έλλειψη επαρκών οικονομικών μέσων και την εφαρμογή μέτρων που προορίζονται ειδικά για τα παιδιά». Σύμφωνα με την έρευνα τα κονδύλια του προϋπολογισμού που προορίζονται για την παιδική ηλικία έχουν μειωθεί κατά 14,6% μεταξύ 2010- 2013. Η Ισπανία, με ένα 1,4% του ΑΕΠ να επενδύεται στις πολιτικές προστασίας των παιδιών απέχει «πολύ» από το μέσο ευρωπαϊκό όρο του 2,2%, επισημαίνει η UNICEF.

Η Ελλαδα ΠΩΛΕΙΤΑΙ ,οχι τωρα .....απο παλια

 Η Ελλαδα ΠΩΛΕΙΤΑΙ ,οχι τωρα .....απο παλια





Μεγάλες ποσότητες και σε καλές τιμές...(δώσε κι εμένα μπαρμπα )
«Προσκλητήριο» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης, μεταποίησης και εκμετάλλευσης ορυκτών υλών απηύθυνε υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, από το βήμα πανεπιστημιακής ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό τον τίτλο «Ορυκτές Πρώτες Υλες: Μέλλον, Ανάγκες, Ευκαιρίες», αναφέροντας ότι «το ΥΠΕΚΑ, με γνώμονα την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου ακολουθεί μια πολιτική που βασίζεται στην καταγραφή, αποκάλυψη και ανάδειξη του ορυκτού πλούτου και την ανάθεση της αξιοποίησής του με διαφανείς διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες» σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Ο Γ. Μανιάτης ανέφερε ότι η τρέχουσα αξία των συνολικών μεταλλευτικών αποθεμάτων στο υπέδαφος της Ελλάδας εκτιμάται περί τα 30 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ειδικότερα, είπε ότι η χώρα είναι 
πρώτη στην παραγωγή περλίτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο, καλύπτοντας το 32% της παγκόσμιας παραγωγής, 
πρώτη στην παραγωγή μπεντονίτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο καλύπτοντας το 7,5% της παγκόσμιας παραγωγής, 
τέταρτη στην παραγωγή μαγνησίτη στην Ευρώπη και ένατη στον κόσμο,
 τέταρτη στην παραγωγή μαρμάρων στην Ευρώπη και όγδοη στον κόσμο, 
πρώτη στην παραγωγή νικελίου στην Ευρώπη και δέκατη τρίτη στον κόσμο 
και έκτη στην παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη 
ενώ ταυτόχρονα ανήκει στις 10 πρώτες χώρες του κόσμου με τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι το 75% των πωλήσεων του εγχώριου εξορυκτικού κλάδου κατευθύνεται σε εξαγωγές, ενώ σήμερα απασχολεί περίπου 20.000 εργαζόμενους και πρόσθεσε ότι «οι ορυκτές πρώτες ύλες μπορούν να αποτελέσουν μια νέα πηγή πλούτου, νέα πηγή εσόδων και νέα πηγή θέσεων εργασίας». Προϊδεάζοντας ουσιαστικά για την επερχόμενη επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων στην εκμετάλλευση του υπεδάφους της χώρας, που, παρά τα όσα ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση, υπό τις σημερινές συνθήκες θα διεξαχθεί με ληστρικούς όρους και σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου.

Ερευνα υπέρ των μονοπωλίων
Για να δώσει έμφαση στην προώθηση πολιτικής εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου από τα μονοπώλια είπε: «Συμμετείχαμε και συμμετέχουμε ενεργά σε όλα τα διεθνή fora και ιδίως όλων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ορυκτές πρώτες ύλες. Αισιοδοξούμε και στοχεύουμε να συμβάλουμε αποτελεσματικά έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκτήσει μια κοινή συνεκτική πολιτική στον τομέα αυτό. Αλλωστε, οι ορυκτές πρώτες ύλες αποτελούν βασικό αντικείμενο και κυρίαρχο αναπτυξιακό στόχο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καινοτομία με ορίζοντα το 2020. Βασική επιλογή αλλά και πρόκληση είναι η Ευρώπη να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα και να διαχειρισθεί με βιώσιμο τρόπο τις πρώτες ύλες που διαθέτει στο σύνολο της παραγωγικής λειτουργίας. Στην κατεύθυνση αυτή έρχεται να συμβάλει η πρωτοβουλία της Σύμπραξης για την Καινοτομία: Μη ενεργειακές πρώτες ύλες για μια σύγχρονη κοινωνία».
Η συνδιοργάνωση της ημερίδας για τις ορυκτές πρώτες ύλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του ΕΜΠ και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για τις ορυκτές πρώτες ύλες, αποκαλύπτει την ολοένα και πιο σφιχτή σχέση της έρευνας με τη μονοπωλιακή δράση.

Εργασιακος μεσαιωνας και οι εργατοπατερες.Ξυπνατε ρεεεεεε

Επιχείρηση ζητά από υπαλλήλους να υπογράψουν δήλωση ότι θα πληρώνονται κάθε τρεις μήνες


Επιχείρηση επισιτισμού στο Ηράκλειο Κρήτης ζήτησε από τους υπαλλήλους της να υπογράψουν και να παραδώσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δέχονται να πληρώνονται κάθε ... τρεις μήνες λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η εταιρεία. 
Μια τέτοια υπεύθυνη δήλωση έπεσε στα χέρια του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη ο οποίος διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο να εφαρμοστεί καθώς πρόκειται για προϊόν εκβιασμού ενώ ανέφερε ότι σε τέτοια περίπτωση θα απευθυνθεί στη δικαιοσύνη. 
"Τέτοια περίπτωση δεν είχε ξανασυμβεί στο Ηράκλειο, να καλούν δηλαδή τους εργαζομένους να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα πληρώνονται κάθε τρεις μήνες εν ονόματι της κρίσης" ανέφερε εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις εργασιακές συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: cretalive.gr

ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΑ ...οι "ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ" των εργατών !!....

 ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΑ ...οι "ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ" των εργατών !!....

(κι απο κοντα ολιγο απο ΣΥΡΙΖΑ) 




Απάντηση για τα όσα συκοφαντικά ειπώθηκαν εναντίον των συνδικάτων της Ν/Ζώνης, στη διάρκεια εκπομπής της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ» την Κυριακή 22 Ιούνη, σχετικά με τη σημερινή κατάσταση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος έδωσε με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας.
Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου σημειώνεται:

«Την Κυριακή 22/6/2014 στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ», «Σαββατοκύριακο με δράση», ήταν καλεσμένοι, ο Μανόλης Κεφαλογιάννης από την ΝΔ και ο Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για μια ακόμη φορά εξαπέλυσε Γκεμπελίστικη, χυδαία, συκοφαντική επίθεση σε βάρος των ταξικών συνδικάτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των σκληρών αγώνων των εργαζομένων, προσπαθώντας να ενοχοποιήσει τις κατακτήσεις μας για τη σημερινή κατάσταση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Ως κοινός χρυσαυγίτης χρησιμοποίησε τα ίδια ακριβώς ιδεολογήματα που ξεστόμιζε ο Λαγός στο Πέραμα λίγες μόλις μέρες πριν το δολοφονικό χτύπημα σε βάρος των στελεχών του Συνδικάτου μας. Δηλαδή, ότι για την αναδουλειά στο Πέραμα φταίει το Συνδικάτο, οι αγώνες των εργαζομένων και τα υψηλά δήθεν μεροκάματα που έδιωξαν δήθεν τους εφοπλιστές οι οποίοι τι να κάνουν, πήγαν στην Τουρκία. Στην Τουρκία των ισοπεδωμένων εργασιακών δικαιωμάτων με τους εκατοντάδες νεκρούς από εργατικά ατυχήματα, αφού ούτε λόγος για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτό άλλωστε είναι το πρότυπο της ανάπτυξης που υπερασπίζεται η κυβέρνηση και η ΕΕ.
Δεν απαντάει όμως το Χρυσαυγίτικο Στέλεχος της ΝΔ :
- Γιατί: α) τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι κλειστά εδώ και 3,5 χρόνια με τους εργαζόμενους απλήρωτους και εξαθλιωμένους; β) τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, με κομμένο ρεύμα, με τους εργαζόμενους απλήρωτους για μήνες; Όλα αυτά ενώ α) τα σωματεία εκεί (δεν είναι καθόλου ΠΑΜΕ) δεν έχουν κάνει ούτε μια μέρα απεργία διεκδίκησης τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν χαμηλότερα ημερομίσθια από αυτά της Ν/Ζώνης και κλείνουν την εργασιακή ειρήνη σε όλες τις πτώσεις, β) οι μεγάλοι Σωτήρες - Ιδιοκτήτες τους (έτσι δεν τους παρουσίαζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;), τα τελευταία 20 χρόνια έχουν πάρει υπέρογκα ποσά, ζεστό κρατικό χρήμα ακόμη και μέσα στην κρίση….
- Την Διακρατική Συμφωνία το 2010 μεταξύ κινεζικής και ελληνικής κυβέρνησης για να χρηματοδοτούνται οι Έλληνες εφοπλιστές με ζεστό χρήμα και εξασφαλισμένα Ναυλοσύμφωνα, ώστε να οδηγούν τα πλοία τους στα κινεζικά ναυπηγεία, το Συνδικάτο μας την υπέγραψε;
- Την Διακρατική Συμφωνία πριν λίγες μέρες στα "Ποσειδώνια" μεταξύ κορεατικής και ελληνικής κυβέρνησης για να χρηματοδοτούνται Έλληνες εφοπλιστές, ώστε να οδηγούν τα πλοία τους στα κορεατικά ναυπηγεία, το Συνδικάτο μας την υπέγραψε;
- Τη νέα Διακρατική Συμφωνία μόλις προχτές, μεταξύ κινεζικής και ελληνικής κυβέρνησης για να χρηματοδοτούνται οι Έλληνες εφοπλιστές με ζεστό χρήμα και εξασφαλισμένα Ναυλοσύμφωνα ώστε να οδηγούν τα πλοία τους στα κινεζικά ναυπηγεία, το Συνδικάτο μας την υπέγραψε;
- Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ποιος τα κρατάει κλειστά εδώ και τρία και πλέον χρόνια; Δεν είναι απόφαση των ελληνικών κυβερνήσεων (με απόφαση που ψηφίσθηκε στην βουλή 30/9/2010) και της ΕΕ, (που θέλουν να κλείσει ο Ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος στη χώρα μας) που επέβαλαν πρόστιμο το οποίο το μετέτρεψαν στη συνέχεια σε 15ετες λουκέτο;
Απαράδεκτη όμως ήταν και η στάση που παρακολουθήσαμε να κρατάει και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ενώ αντιπαρατέθηκε και συγκρούστηκε με τον Χρυσαγίτη βουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, για όλα τα άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν στο πάνελ, στο συγκεκριμένο θέμα παρακολουθούσε παθητικά, δίνοντας την εντύπωση ότι συμφωνεί.

Τέλος καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του τηλεοπτικού σταθμού "ΣΚΑΙ", να αρνείται σε εκπρόσωπο μας να παρέμβει ζωντανά στον αέρα και να υπερασπιστεί το Συνδικάτο μας από τα ψεύδη, τις συκοφαντίες και τις αθλιότητες που ακούγονταν. Δεν μας προξενεί βέβαια εντύπωση, ούτε έχουμε αυταπάτες από έναν τηλεοπτικό σταθμό που ανήκει στον εφοπλιστή Αλαφούζο, που έχει πρωτοστατήσει στο πρόσφατο παρελθόν στην κατασυκοφάντηση του κινήματος και των ταξικών συνδικάτων, που έχει διατυπώσει την θεωρία της σοβαρής Χρυσής Αυγής και έχει προβάλει την εγκληματική Ναζιστική συμμορία όσο κανείς άλλος.
Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και από το συγκεκριμένο συμβάν αλλά και συνολικά από την πείρα τους, για το ποιος πραγματικά εκτρέφει το αυγό του φιδιού και το πόσο αντισυστιμική είναι τελικά η Χρυσή Αυγή.
Μόνη λύση η συσπείρωση στις ταξικές δυνάμεις, για την ανασύνταξη του κινήματος και την δική μας αντεπίθεση. Σωτήρες δεν υπάρχουν και θαύματα χωρίς την λαϊκή παρέμβαση δεν γίνονται. Μόνοι μας θα χτίσουμε την συμμαχία και θα βάλουμε τις βάσεις της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, για να μπορέσουμε να δούμε μια άσπρη μέρα».

σχόλιο της ΛΕ :
Και γιατί δεν απάντησε ο Σκουρλέτης ?
ΝΑ ΓΙΑΤΙ : 
Για το ρόλο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζώνη
Με περίσσιο θράσος οι «συνάδελφοι» Τάκης Καραγιαννάκης και Γιώργος Αλεβιζόπουλος μιλούν για «ψέματα και μισές αλήθειες» σε άρθρο τους στην «Αυγή» (2/5/2014), απαντώντας σε προηγούμενο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη». Και οι δυο είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιοι με τους συνδυασμούς του: Ο πρώτος για δημοτικός σύμβουλος στο Πέραμα και ο δεύτερος για περιφερειακός σύμβουλος Πειραιά.
Στο άρθρο τους χαρακτηρίζουν «ανοησία» τη διεκδίκηση αυξήσεων 5% στα μεροκάματα, για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων το 2010, «όταν η Ν/Ζώνη είχε καταρρεύσει από το 2008 και οι άνεργοι συνάδελφοί μας βρίσκονταν στην εξαθλίωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Καταγγέλλουν τον «Ριζοσπάστη» ότι λέει «συνειδητά ψέματα πως προτείναμε δραστική μείωση του μεροκάματου, ό,τι δηλαδή αξίωνε και η διοίκηση της εργοδοτικής ένωσης» και ισχυρίζονται ότι η πρότασή τους για τις επιχειρησιακές του 2010 ήταν να παραμείνουν τα μεροκάματα στο ύψος του 2009.
«Ο τυχοδιωκτισμός του ΠΑΜΕ και της εργοδοτικής ένωσης δεν επέτρεψαν τότε μια τέτοια συμφωνία και υπογραφή σύμβασης», γράφουν οι δυο συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρίζονται ότι «το χοντροκομμένο ψέμα πως ο Καραγιαννάκης και ο Αλεβιζόπουλος στήριξαν οποιαδήποτε προσπάθεια οργανωτικής διάσπασης του συνδικάτου, καταντάει άθλια συκοφαντία (...) Αν κάποιοι εμπόδισαν τότε την οργανωτική διάσπαση, είμαστε εμείς και η Εργατική Ενότητα. Το αντίθετο, και τότε και τώρα, το ΠΑΜΕ συμβάλλει σε διασπαστικές τάσεις με τη διασπαστική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του».


ΚΙ ΕΔΩ : ...........τα "καλυτεροτερα "

Αυτός είναι ο Καπιταλισμός...

 Αυτός είναι ο Καπιταλισμός...

O καπιταλισμός δεν είναι μόνο τα κότερα, ούτε τα σπίτια με τις πισίνες και τους τεράστιους κήπους !!!


Ο καπιταλισμός δεν είναι μόνο η Ferrari, τα ξεβράκωτα μοντέλα και το όνειρο του κάθε ανόητου για αυτά που ποτέ δεν θα έχει!!!

 

Ο καπιταλισμός είναι αυτή η φωτογραφία...


είναι οι βιασμένες γυναίκες στο Πακιστάν,


είναι τα ...εργατικά... ατυχήματα στην Τουρκία

Ξεπέρασαν τους 230 οι νεκροί στην Τουρκία - Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες (Βίντεο και φωτό)

είναι τα νεκρά παιδιά απο τους μπάτσους στην Βραζιλια


είναι οι φασίστες και τα Τάγματα Εφόδου!!! 


Αυτός είναι ο καπιταλισμός...

Ένα σαπισμένο πλέον απάνθρωπο σύστημα

Αυτός είναι ο καπιταλισμός...

Κεντροδεξιός, κεντροαριστερός, φιλελεύθερος ή σοσιαλδημοκρατικός!!!

                                                                                                   {Σίμος Γ.}

Λένιν: Λοιπόν, πως τα περνάτε με τον καπιταλισμό;

Υστερόγραφο ''...Ο καπιταλισμός έχεις σαπίσει προ πολλού σε τέτοιο βαθμό, που η σαπίλα του δεν αφήνει περιθώρια χειρουργικής θεραπείας, ούτε στο ελάχιστο.
Δηλαδή, δεν μπορεί πλέον να κερδίσει χρόνο ζωής, παρά μόνο με συνεχείς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, υποδαυλίζοντας ταυτόχρονα εμφύλιους, και κάνοντας συνεχείς γενοκτονίες, εργατικό κίνημα αντίστασης να μη μείνει ούτε για δείγμα, μα και να μην ξαναδημιουργηθεί ούτε για δείγμα.
Όλη αυτή η εξέλιξη όμως, δηλαδή η επικράτηση σε παγκόσμιο επίπεδο του φασισμού - ναζισμού, θα οδηγήσει οικονιμικοπολιτικοκοινωνικά την ανθρωπότητα στα επίπεδα του Μεσαίωνα…
…Εκτός, αν προλάβει ο λαός μας, αν προλάβουν οι λαοί, να δρομολογήσουν, να οργανώσουν, να επιχειρήσουν και να επιτύχουν την κοινωνική επανάσταση. (Για περισσότερα επ’ αυτού, διαβάστε το βιβλίο: Φασισμός και κοινωνική επανάσταση - του Rajani Palme Dutt - εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).


Πηγή: Λαική Εξουσία {Blog}


ΚΕΡΚΥΡΑ-Τουρισμο ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ θελουν οι ξενοδοχοι

Aπάντηση ξενοδοχουπαλλήλων Κέρκυρας για τις “δέκα εντολές”



Απάντηση στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκαν οι ξενοδοχουπάλληλοι μετά τη δημοσιοποίηση του “δεκάλογου” έδωσε σήμερα, ο πρόεδρος του σωματείου τους Στ. Πελάης. Οπως δήλωσε στο corfutime.gr τα δέκα σημεία που αποσπασματικάπαρουσίασαν τα αθηναικά ΜΜΕ ήταν μέρος 4σελιδου ενημερωτικού δελτίου «ρουτίνας» που εκδίδεται από το σωματείο κάθε χρόνο.
«Παρουσίασαν ότι ήθελαν. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες και εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας με λογική του τύπου «βγάλε τη δουλειά η παραιτήσου».
 Πέρυσι αρκετοί κατέληξαν στα νοσοκομεία. Εμείς αυτό που είπαμε είναι να εργάζονται οι συνάδελφοι με ανθρώπινους ρυθμούς και όχι ότι τους επιβάλλουν χωρίς να υπάρχει σύνθεση προσωπικού, καθορισμός καθηκόντων κλπ. Ενοχλεί ότι έχουμε σωματείο και διοίκηση που δεν αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη κάλεσε ξανά τους ξενοδόχους να υπογράψουν σύμβαση που θα καθορίζει όλα τα παραπάνω.
«Αυτό γίνεται στην Τουρκία ήδη, γιατί να μην γίνεται και εδώ;», ανέφερε ο κ. Πελάης.
Οσο για τα όσα καταλογίζουν στον ίδιο και το σωματείο ότι δρουν βλαπτικά προς τον κερκυραικό τουρισμό, σημείωσε ότι « πρόβλημα στον τουρισμό οδηγούν αυτοί που βλέπουν τον τουρίστα ως ευρώ, με νοοτροπίες και συμπεριφορές που εισπράττουν όσοι επισκέπτονται την Κέρκυρα».
Και ανακοίνωση
Το σωματείο ξενοδοχουπαλλήλων εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τα εξής:
“Οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν γεμίσει  τουρίστες, τα ταμεία τους έχουν ξεχειλίσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Την ίδια  ώρα λόγω all inclusive και κατευθυνόμενου τουρισμού , οι τουρίστες αυτοί δεν φαίνονται στους δρόμους της Κέρκυρας.
Τα μικρομάγαζα ψάχνουν πελάτες με το τηλεσκόπιο, τα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία και τα καταλύματα φυτοζωούν αν δεν βάζουν λουκέτο, περιμένουν να επιβιώσουν απ τα απόνερα που αφήνει πίσω της η κερδοφορία των μονοπωλίων και στενάζουν  κάτω απ τον σκληρό ανταγωνισμό.
Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που στην πλειοψηφία τους εργάζονται στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βγάζουν το μεροκάματο του τρόμου και αμείβονται με ψίχουλα.  Η  κερκυραϊκή οικονομία έχει παραδοθεί σε μία χούφτα πλουτοκράτες.
Μεγάλο μέρος των εργαζομένων εργάζεται 10ωρα και 12ωρα , χωρίς ρεπό, χωρίς διάλειμμα,  με  τεράστιο όγκο εργασίας και ρυθμούς εξαντλητικούς.
Δεκάδες ήταν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την προηγούμενη χρονιά που οδηγήθηκαν λόγω των εξαντλητικών ρυθμών εργασίας στο νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και  ιδιωτικά ιατρεία.
Ανάλογα περιστατικά έχουν ήδη ξεκινήσει να  εμφανίζονται και φέτος.
Την ίδια ώρα δίνουν και παίρνουν οι απειλές για υπογραφή ατομικών συμβάσεων και επιπλέον αφαίρεση των ελάχιστων  εργατικών δικαιωμάτων.
Η υπερωριακή απασχόληση και η παράνομη εργασία τις ημέρες των ρεπό ,  είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκαστική και απλήρωτη. Οι επαγγελματίες ξενοδοχοϋπάλληλοι αντικαθιστώνται από δεκάδες (σε κάθε ξενοδοχείο) εκπαιδευόμενους ή ψευτοεκπαιδευόμενους   των σχολών  της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν λαμβάνουν καμμία πρακτική άσκηση , αλλά απασχολούνται εξαντλητικά και υπερωριακά σε κανονικά πόστα εργασίας με αμοιβές σκλαβοπάζαρου.
Μέσα σ αυτά   η ανασφάλιστη εργασία , οι ελαστικές μορφές απασχόλησης ,
 η  καθυστέρηση των μισθών , αλλά και οι χαμένοι οριστικά μισθοί απ τα επιχειρηματικά   παιγνίδια (αλλαγές εταιρικών σχημάτων , off shore εταιρείες,
Μον. ΕΠΕ ,leasing κ. α. )   εξαφανίζουν επιχειρήσεις , υπεύθυνους και τα χρήματα των εργαζομένων (βλπ. Γυαλισκάρι, Μπέης , κλπ.).
Μπροστά σ αυτόν   τον εργασιακό μεσαίωνα που αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων,  έχουμε υποχρέωση  ως  διοίκηση  του σωματείου να καλέσουμε τους εργαζόμενους σε ταξικούς αγώνες για την ανατροπή του και να   εκτελέσουμε  την ομόφωνη απόφαση της γενικής  μας συνέλευσης ,  για ανασυγκρότηση του κλάδου και οργάνωση των αγώνων του,  σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
Η μεγαλοεργοδοσία με τους μηχανισμούς της  έχει εξοργιστεί αντιλαμβανόμενη ότι ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας δεν ανέχεται την υπονόμευση των εργατικών δικαιωμάτων , δεν συμβιβάζεται με την νέα δουλεία και αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που του παρέχεται  για αποτελεσματικότερη οργάνωση των αγώνων. Έτσι εξηγείται η αντίδραση της  με αφορμή ενημερωτικό δελτίο που διένημε το σωματείο μας στα μέλη του .
Τι πιστεύουν δηλαδή ,ότι θα φορτώνουν διπλή δουλειά στους εργαζόμενους και εμείς θα τους λέμε να το αποδεχτούν και να συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι να καταλήξουν στον νοσοκομείο;
Όχι βέβαια , θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ανθρώπινα.
Τι νομίζουν , ότι θα εξαφανίζουν  επιχειρήσεις,  δεδουλευμένα και δικαιώματα και εμείς θα τα μαθαίνουμε τελευταίοι όταν δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης;
Τι θέλουν , να παραμυθιάζουν όλη μέρα τους εργαζόμενους με τα στελέχη τους ,
να τα «καταπίνουν» οι εργαζόμενοι  και να μην ξέρει τίποτα  το  σωματείο  ώστε να επιβάλλουν την ασυδοσία τους;
Όχι βέβαια , θα τα μαθαίνουμε  όλα και θα λέμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν θα είναι  μονομερής η πληροφόρηση .
Όλοι αυτοί που τις τελευταίες μέρες ερμηνεύουν το ενημερωτικό δελτίο του σωματείου  μας  παραποιώντας την αλήθεια , δεν έχουν αγωνία μήπως τάχα πληγεί ο τουρισμός   από ένα έντυπο .
 Άλλωστε  αν είχαν τέτοια αγωνία θα την είχαν δείξει για  την ποιότητα των  παρεχόμενων  υπηρεσιών  στους επισκέπτες και την προστασία του κερκυραϊκού περιβάλλοντος , που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Στην πραγματικότητα τρέμουν μήπως σηκώσουν ανάστημα οι εργαζόμενοι και διεκδικήσουν το δίκιο τους.
Ανησυχούν μήπως δεν συνεχίσουν να λειτουργούν  οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια κ.λπ.
Φοβούνται μήπως δεν μπορέσουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς , να αφαιρέσουν κι άλλα δικαιώματα , για να κερδίσουν περισσότερα.
Φοβούνται  τους  αγώνες των εργαζομένων που έρχονται , γι αυτό και ετοιμάζουν με την κυβέρνηση τους , την κατάργηση  των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων  των εργαζομένων  .
 Δεν τους αδικούμε , δικαίως ανησυχούν και  αυτό μας τιμά.   
Η ανησυχία τους αποτελεί  δείγμα της σοβαρής προσπάθειας που κάνουμε , για να οργανωθεί και να διεκδικήσει άσπρη μέρα ο  μόνος παραγωγός του πλούτου που είναι  ο εργαζόμενος.
Για να είναι κυρίαρχος στον τόπο του ο κερκυραϊκός λαός και όχι οι μονοπωλιακοί όμιλοι “.

Παραλήρημα και μίσος στο ταξικό κίνημα

Παραλήρημα και μίσος στο ταξικό κίνημα
Το προχτεσινό παραλήρημα του γραμματέα της ΝΔ και πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, σε πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή του «ΣΚΑΪ», δεν είναι ζήτημα ιδιοσυγκρασίας. Τα όσα είπε δεν εκφράζουν τίποτα άλλο από το βασικό οπλοστάσιο επιχειρημάτων του κεφαλαίου. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται όλη αυτή η τρομοκρατική χυδαιολογία εις βάρος του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, με αφορμή την κατάσταση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη: Οτι οι συνδικαλιστές της Ζώνης «σκοτώνουν τις επενδύσεις» και «διώχνουν τα καράβια». Οτι για να βρει κανείς δουλειά στη Ζώνη «πρέπει να περάσει πρώτα από τα γραφεία του ΠΑΜΕ», ότι εκεί «δουλεύουν 3 ώρες τη μέρα και το μεροκάματο είναι 220 ευρώ» κ. ά. Είναι η βασική επιχειρηματολογία, που ανέπτυσσαν όλο το προηγούμενο διάστημα διάφορα κοράκια των αστικών ΜΜΕ και λίγο - πολύ λέει ότι, αν ο εργάτης θέλει μεροκάματο, πρέπει να έχει κάτω το κεφάλι, φορτώνοντας την ανεργία και το κλείσιμο επιχειρήσεων στη συνδικαλιστική δράση ή μάλλον στο ότι τα συνδικάτα δεν είναι σώφρονα! Πληρωμένη απάντηση στον Κεφαλογιάννη έδωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, εκπρόσωπος του οποίου προσπάθησε να παρέμβει στην εκπομπή, αλλά ο ΣΚΑΪ το αρνήθηκε. Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε αμέσως μετά, καταγγέλλει ότι ο Κεφαλογιάννης «χρησιμοποίησε τα ίδια ακριβώς ιδεολογήματα που ξεστόμιζε ο Λαγός (σ.σ. προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής) στο Πέραμα, λίγες μόλις μέρες πριν από το δολοφονικό χτύπημα σε βάρος των στελεχών του Συνδικάτου μας».
***
Στο διά ταύτα, το Συνδικάτο βάζει τα εξής ερωτήματα, στα οποία φυσικά κανείς από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της διαχείρισης δεν έχουν απαντήσει:
-- Γιατί: α) τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι κλειστά εδώ και 3,5 χρόνια με τους εργαζόμενους απλήρωτους και εξαθλιωμένους; β) τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, με κομμένο ρεύμα, με τους εργαζόμενους απλήρωτους για μήνες; Ολα αυτά ενώ: 1) Τα σωματεία εκεί (δεν είναι καθόλου ΠΑΜΕ) δεν έχουν κάνει ούτε μια μέρα απεργία διεκδίκησης τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν χαμηλότερα ημερομίσθια από αυτά της Ν/Ζώνης και κλίνουν την εργασιακή ειρήνη σε όλες τις πτώσεις, 2) οι μεγάλοι σωτήρες - ιδιοκτήτες τους (έτσι δεν τους παρουσίαζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;), τα τελευταία 20 χρόνια έχουν πάρει υπέρογκα ποσά, ζεστό κρατικό χρήμα ακόμη και μέσα στην κρίση...
-- Τη Διακρατική Συμφωνία το 2010, μεταξύ κινεζικής και ελληνικής κυβέρνησης, για να χρηματοδοτούνται οι Ελληνες εφοπλιστές με ζεστό χρήμα και εξασφαλισμένα Ναυλοσύμφωνα, ώστε να οδηγούν τα πλοία τους στα κινεζικά ναυπηγεία, το Συνδικάτο μας την υπέγραψε;
-- Τη Διακρατική Συμφωνία, πριν από λίγες μέρες στα «Ποσειδώνια», μεταξύ κορεατικής και ελληνικής κυβέρνησης, για να χρηματοδοτούνται Ελληνες εφοπλιστές, ώστε να οδηγούν τα πλοία τους στα κορεατικά ναυπηγεία, το Συνδικάτο μας την υπέγραψε;
-- Τη νέα Διακρατική Συμφωνία μόλις προχτές, μεταξύ κινεζικής και ελληνικής κυβέρνησης, για να χρηματοδοτούνται οι Ελληνες εφοπλιστές με ζεστό χρήμα και εξασφαλισμένα Ναυλοσύμφωνα, ώστε να οδηγούν τα πλοία τους στα κινεζικά ναυπηγεία, το Συνδικάτο μας την υπέγραψε;
-- Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ποιος τα κρατάει κλειστά εδώ και τρία και πλέον χρόνια; Δεν είναι απόφαση των ελληνικών κυβερνήσεων (με απόφαση που ψηφίσθηκε στη Βουλή 30/9/2010) και της ΕΕ, (που θέλουν να κλείσει ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος στη χώρα μας) που επέβαλαν πρόστιμο, το οποίο το μετέτρεψαν στη συνέχεια σε 15ετές «λουκέτο»;
***
Με βάση τα παραπάνω, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους «να βγάλουν συμπεράσματα και από το συγκεκριμένο συμβάν, αλλά και συνολικά από την πείρα τους, για το ποιος πραγματικά εκτρέφει το αυγό του φιδιού και το πόσο αντισυστημική είναι τελικά η Χρυσή Αυγή. Μόνη λύση η συσπείρωση στις ταξικές δυνάμεις, για την ανασύνταξη του κινήματος και τη δική μας αντεπίθεση. Σωτήρες δεν υπάρχουν και θαύματα χωρίς τη λαϊκή παρέμβαση δε γίνονται. Μόνοι μας θα χτίσουμε τη συμμαχία και θα βάλουμε τις βάσεις της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, για να μπορέσουμε να δούμε μια άσπρη μέρα». Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια που είπε ο Κεφαλογιάννης, οι εργάτες της Ζώνης και ο λαϊκός κόσμος στο Πέραμα τα έχουν ακούσει να τα λένε οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τα τσιράκια τους στη Ναυπηγοεπισκευαστική, οι μεγαλοεργολάβοι της Ζώνης, που θέλουν εργαζόμενους χωρίς μισθούς και δικαιώματα στα καρνάγια και βέβαια οι εφοπλιστές, των οποίων ο Κεφαλογιάννης διετέλεσε υπουργός. Τα έχουν ακούσει, όμως, να τα λένε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζώνη, όταν προσπάθησαν να στήσουν το λεγόμενο «αντισύνδεσμο», για να χτυπήσουν και να ακυρώσουν τα ταξικά συνδικάτα, να σύρουν τους εργαζόμενους σαν πρόβατα σε σφαγή στην αυλή των μεγαλοεργολάβων. Δεν είναι τυχαία η στάση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη - βρισκόταν στο ίδιο πάνελ με τον Μ. Κεφαλογιάννη - ο οποίος θυμίζουμε ότι δε διστάζει για ψύλλου πήδημα να κοκορομαχεί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Ομως, όση ώρα ο πρώην υπουργός συκοφαντούσε τα συνδικάτα, ο κ. Σκουρλέτης έκανε απλώς την πάπια...

Π.

Το ΚΚΕ ιεραρχεί την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Το ΚΚΕ ιεραρχεί την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος
Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «RealNews»



Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «RealNews».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα.
***
-- Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό διαθέτει περισσότερες πιθανότητες να εξαντλήσει την τετραετία;
-- Η εξάντληση ή όχι της τετραετίας από την κυβέρνηση δεν μπορεί να συνδεθεί στενά με την πρόσφατη αλλαγή του κυβερνητικού επιτελείου, που θα υλοποιήσει βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, είτε με σχετική σταθεροποίηση της οικονομίας είτε με κάποια ανάκαμψη. Η διενέργεια των εκλογών θα είναι αποτέλεσμα γενικότερων εξελίξεων εντός και εκτός της χώρας.
-- Το ΚΚΕ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τι θα πράξει; Ποιο είναι το σκεπτικό του;
-- Το ΚΚΕ δε θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή η σταθερή στάση του ΚΚΕ δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα που προτείνονται, αλλά με την ουσία ενός θεσμού του οποίου ο βασικός ρόλος είναι η επικύρωση αντιλαϊκών νόμων και αποφάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων. Παρακολουθούμε τις διεργασίες, συζητήσεις, ανακατατάξεις, ακόμα και τα παζάρια στα άλλα κόμματα με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να αποκαλύπτουμε και να προετοιμάζουμε το λαό ότι όλα αυτά δεν γίνονται προς όφελος μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής πρότασης για αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία υπέρ του λαού.
-- Σαμαράς και Βενιζέλος επιμένουν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λάβει νέα μέτρα, αφήνουν μάλιστα αιχμές και κατά της τρόικας...
-- Αυτά τα έχουμε ξανακούσει. Ομως, οι μειώσεις στις συντάξεις, οι παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις που έρχονται, για παράδειγμα σε ΔΕΗ και λιμάνια, οι ομαδικές απολύσεις που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται, δεν είναι νέα μέτρα; Και μάλιστα αυτά τα μέτρα, τα λεγόμενα διαρθρωτικά, είναι και τα πιο ύπουλα, γιατί έχουν μόνιμες και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για το λαό, που δε γίνονται αμέσως αντιληπτές. Η ρητορεία, λοιπόν, κατά της τρόικας είναι «ψευτολεονταρισμοί», αφού ο συγκεκριμένος μηχανισμός εποπτείας φτάνει, από ό,τι φαίνεται, στο τέλος του και αντικαθίσταται από μνημόνια διαρκείας, μόνιμους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ, για τους οποίους μόνο το ΚΚΕ μιλάει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυνηγά το χρίσμα του εκλεκτού της ΕΕ και του κεφαλαίου
-- Μετά την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, πού κινείται κατά την εκτίμησή σας ο Αλ. Τσίπρας;
-- Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί την πρωτιά στις ευρωεκλογές για να πάρει το χρίσμα του εκλεκτού της ΕΕ και του κεφαλαίου. Για δείτε το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα μετά τις εκλογές. Πρώτα υποβάλλει τα διαπιστευτήριά του στον ΣΕΒ, μετά τρέχει στις Βρυξέλλες για να δηλώσει ότι ο Γιούνκερ πρέπει να πάρει το χρίσμα για πρόεδρος της Κομισιόν, συναντιέται με τον Ντράγκι και πάει λέγοντας. Ολα αυτά έχουν την πολιτική τους σημασία, γιατί δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να παίξει το ρόλο του εκπροσώπου τμημάτων του κεφαλαίου που επιδιώκουν να βγουν ωφελημένα από την κρίση, πάντα σε βάρος της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών, μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού.
-- Η εσωκομματική του αντιπολίτευση, όμως, τον σπρώχνει στα αριστερά. Δεν την βλέπετε ως εν δυνάμει σύμμαχό σας;
-- Μήπως αναφέρεστε στον κ. Μητρόπουλο, που περίπου είπε ότι ο καπιταλισμός είναι ακατανίκητος και ότι οι αναφορές σε συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι προσχηματικές; Αυτός, τουλάχιστον, είναι ειλικρινής. Το σίγουρο είναι ότι η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αγιάτρευτη κι όσο νωρίτερα αυτό συνειδητοποιείται από τους αγωνιστές, από τους ριζοσπάστες αριστερούς, όσους προσδοκούν μια φιλολαϊκή εναλλακτική λύση εκτός των αλυσίδων της ΕΕ, των μονοπωλίων, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης τόσο πιο αποτελεσματική θα γίνει η πάλη μας μέσα από μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία για μια πραγματικά ριζοσπαστική λύση διεξόδου από την κρίση και το σάπιο σύστημα.
-- Εκτιμάτε ότι ο κ. Βενιζέλος μπορεί να ανασυνθέσει την κεντροαριστερά και να της δώσει προοπτική;
-- Το βασικό πρόβλημα της λεγόμενης κεντροαριστεράς δεν είναι τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο το γεγονός ότι πάει να τους φάει το ψωμί ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόσο από άποψη πολιτικής και θέσεων όσο και από άποψη στελεχών, ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί σε αυτό το χώρο. Βεβαίως, οι διεργασίες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν συνολικά σε αυτό το χώρο όπου υπάρχει η Ελιά, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, με στόχο να αποτελέσουν συμπλήρωμα σε μια αστική κυβέρνηση. Είτε με κορμό τη ΝΔ, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού άλλωστε οι γέφυρες έχουν πέσει και από τις δύο πλευρές.
Οχι στην εναλλαγή κυβερνήσεων ίδιας κοπής, στο δρόμο της ΕΕ και των μονοπωλίων
-- Το ΚΚΕ ζητάει πρόωρες εκλογές, κ. Κουτσούμπα; Και ποιο το σκεπτικό σας στο συγκεκριμένο θέμα;
-- Εμείς πάντα στην πολιτική μας δράση ιεραρχούμε την ανάγκη οργάνωσης της λαϊκής πάλης, της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που θα βάλει εμπόδια, θα καθυστερήσει αντιλαϊκά μέτρα και τελικά θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού. Αυτός πρέπει να γίνει ο καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων και αυτός κυρίως λείπει σήμερα. Φυσικά, σ' αυτήν την κατεύθυνση ο λαός μπορεί να αξιοποιήσει και τις εκλογές. Ας γίνουν και αύριο το πρωί, εάν πρόκειται να ανοίξουν το δρόμο σε μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και όχι απλά σε μια άλλη κυβέρνηση περίπου ίδιας κοπής, στο δρόμο της ΕΕ και των μονοπωλίων. Η όποια αναμονή εν ονόματι των εκλογών, απλώς παραλύει την αναγκαία σήμερα δράση όλων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.
-- Τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη Χρυσή Αυγή πώς την κρίνετε; Και πού μπορεί να οδηγήσει;
-- Η κυβέρνηση όπως και άλλες δυνάμεις έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί τα προηγούμενα χρόνια έδειξαν ανοχή απέναντι στην εγκληματική ναζιστική ΧΑ. Το σίγουρο είναι ότι η ΧΑ δεν αντιμετωπίζεται αποφασιστικά από κυβερνήσεις, κόμματα που στηρίζουν το ίδιο το σύστημα που γεννά και θρέφει τη ΧΑ. Απλά, γιατί η ΧΑ έχει τη στήριξη τμημάτων του κεφαλαίου που την αξιοποιούν πολλαπλά και στη διαδικασία της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.
-- Αν μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας απευθυνθεί και στο ΚΚΕ, θα ανταποκριθείτε; Και αν ναι, τι όρους θα θέσετε;
-- Το ΚΚΕ θα δώσει το «παρών» με όλες του τις δυνάμεις σε μια κυβέρνηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, όπου ο λαός θα είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Στόχος θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι η ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων μέσα στο λάκκο των λεόντων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που βάζουν σε κινδύνους το λαό μας, όλα αυτά δηλαδή που καθόλου δεν αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα θεωρεί μάλιστα αδιαμφισβήτητα, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του προεκλογικά σε συνέντευξή του. Αλλωστε, όρους συμμετοχής σε κυβέρνηση του ίδιου αντιλαϊκού ευρωμονόδρομου και του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος θέτουν όσοι κινούνται στο ίδιο ρεύμα με αυτήν κι όχι όσοι βαδίζουν κόντρα σε αυτό το ρεύμα.
Καθημερινή η μάχη ενάντια στην καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων
-- Ακούτε, φαντάζομαι, τις κατηγορίες ότι το ΚΚΕ παραπέμπει την επίλυση όλων των προβλημάτων στο... σοσιαλισμό. Τι απαντάτε;
-- Θα μπορούσαν καλύτερα από μένα να σας απαντήσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι, οι άνεργοι, με τους οποίους καθημερινά δίνουμε τη μάχη για ανάσες επιβίωσης μέσα στην καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων που γονατίζουν τη λαϊκή οικογένεια. Οι δεκάδες προτάσεις νόμου του ΚΚΕ στη Βουλή είναι προτάσεις για το σήμερα, γιατί, ξέρετε, στο σοσιαλισμό δεν θα χρειάζεται το επίδομα ανεργίας γιατί δεν θα υπάρχει ανεργία. Η πάλη του ΚΚΕ ενάντια στα χαράτσια, για να μην πληρώνει ο λαός την παιδεία των παιδιών του, την περίθαλψη και την υγεία των ανήμπορων, για τα ΑμεΑ, η πάλη ενάντια στη φορολογία, οι πράξεις του για τη σίτιση πεινασμένων και τη στέγαση αστέγων είναι μόνο ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που πρώτο, πριν εμφανιστούν άλλοι στα κανάλια, είχε πάρει το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, οι Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές. Και με την ευκαιρία, όσοι το λένε αυτό είναι οι ίδιοι που θέλουν το ΚΚΕ να βάλει το σοσιαλισμό στο εικονοστάσι και να πάρει καρέκλες σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, κοροϊδεύοντας ότι έτσι θα σωθεί ο λαός.
-- Ευθέως, κ. Κουτσούμπα. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά; Οτι ο Αλέξης Τσίπρας δυσφημεί την έννοια;
-- Αυτό ας το σκεφτούν και ας απαντήσουν με το χέρι στην καρδιά, με βάση την ίδια τους την πείρα, οι άνθρωποι που αισθάνονται αριστεροί, ριζοσπάστες, αγωνιστές. Εγώ πάντως, ειλικρινά, δε θυμάμαι εδώ και δεκαετίες κάποιο πραγματικά αριστερό κόμμα, ανεξάρτητα από στρατηγικές ελλείψεις και αδυναμίες, που να έλεγε ότι η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη, που να λιβανίζει τον ΣΕΒ καλώντας τον επίσημα σε «νέα κοινωνική συμφωνία», δηλαδή σε ταξική συνεργασία, που τουλάχιστον στα λόγια, ανέκαθεν, καταδίκαζαν ακόμα και οι ρεφορμιστές.

TOP READ