16 Σεπ 2018

Ο Δοσίλογος που τιμήθηκε απ το γκουβέρνο



Ποιος ήταν ο Γιάννης Λάτσης ?

Από αχθοφόρος- παιδί του λιμανιού στο Κατάκολο, πριν την Κατοχή, εφοπλιστής αμέσως μετά.
Περίεργο ?
Καθόλου.
Συνεργάτης των Γερμανών στην Κατοχή, μαυραγορίτης δοσίλογος και αμέσως μετά εθνικόφρων και αντικομμουνιστής εφοπλιστής, που του εγκαινίασε το πρώτο του πλοίο ο ίδιος ο Δαμασκηνός μετά τον πόλεμο.
Μετά την απελευθέρωση πέρασε από δικαστήριο δοσίλογων, το οποίο όμως τον αθώωσε.
Το "πατριωτικό" του έργο όμως δεν σταματά στη κατοχή.
Συνεχίστηκε το ίδιο "πατριωτικό" στη χούντα,μετά τη χούντα, και μέχρι το ψόφο του.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 74, με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Λάτσης με τα δεξαμενόπλοια του τροφοδοτούσε με πετρέλαιο την Τουρκία.
Το 1976 στη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης (εποχή του "βυθίσατε το Χόρα"), η "Πετρόλα" του Λάτση εφοδίασε με 100.000 τόνους πετρέλαιο και 5.000 τόνους κηροζίνη (καύσιμο για αεροπλάνα) την Τουρκία, υλικό που έφτανε για 5.000 εξόδους στο Αιγαίο πολεμικών αεροσκαφών, κατά τις καταθέσεις στρατιωτικών μαρτύρων.
Την 1 Σεπτεμβρίου 1992, έγινε έκρηξη στην Πετρόλα,όταν έσπασε σωλήνας των εγκαταστάσεων διύλισης και 15 εργάτες εξαερώθηκαν. 
Αθώοι οι 2 μοναδικοί κατηγορούμενοι.
Αυτός ήταν ο Γιάννης Λάτσης ,που τίμησε σύσσωμη η κυβέρνηση δίνοντας το όνομα του στο λιμάνι του Κατάκολου.




ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ







Μας βάλανε και στοίχημα, ρε!




Οποιος αναρωτιέται τι είναι σήμερα η χώρα μας και τι μέλλει γενέσθαι μετά το φριχτό φετινό καλοκαίρι των πνιγμένων, των απανθρακωμένων ανθρώπων και των τσιμεντομένων μνημονίων, δεν έχει παρά να σταθεί στην εγκυρότερη καπιταλιστική επικοινωνιακή ναυαρχίδα, την εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» («Wall Street Journal»). Εκεί η Ελλάδα προσδιορίστηκε με σαφήνεια ως «ένα πολύ καλό στοίχημα». Στοίχημα είμαστε, ρε σύντροφοι. Το 'χουν βάλει τα ΝΑΤΟικά γεράκια, τα μεγάλα πορτοφόλια, οι μονοπωλιακές τσέπες και τα ντόπια γλειφιτζούρια τους.
 
Για να είμαι ειλικρινής, όταν με άκουγα, όπως και άλλους συντρόφους, να λέμε με λιγότερο πεζοδρομιακό λούμπεν λεξιλόγιο ότι η χώρα μετατρέπεται σε μια απέραντη βάση από άκρο σε άκρο, βγαλμένη κυριολεκτικά στο παζάρι από την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, έμοιαζε σχεδόν απίστευτο, σχεδόν υπερβολικό, κυριολεκτικά κασσανδρικό.


Κι έρχονται «οι στρατηγοί» της δικτατορίας της αγοράς και ξερνάνε το κύρος και τη δύναμή τους αβίαστα: Η Σούδα είναι πλήρης, χρειαζόμαστε κι άλλες επιλογές, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, νησιά, λιμάνια, βάσεις, γιατί καταρχάς η Ελλάδα έχει καλό καιρό. Ιδανικό σχεδόν όλο το χρόνο για εκπαιδευτικές ασκήσεις. Το σημαντικότερο όμως όλων, γράφει η ναυαρχίδα, είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι δεκτικές, και μεγάλη ευκαιρία για περισσότερα στρατά εδώ...

Υπάρχει ένα παλιό ρητό, λαϊκό, που λέει θέλει «η που... να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει». Και ποιος μπορεί να της κόψει τη χαρά, αφού δεν θέλει και να κρυφτεί; Το ΚΚΕ. Που δεν αφήνει τις βάσεις απ' τη Σούδα έως τον Αραξο σε χλωρό κλαρί, που θυμίζει τ' αριστερά ενοικιαστήρια και που επιμένει να χτυπάει την καμπάνα του κινδύνου εμπλοκής σε στρατιωτικές διευκολύνσεις που μετατρέπονται ανά πάσα στιγμή σε αιτίες και αφορμές πολεμικής εμπλοκής του λαού μας για αλλότρια συμφέροντα.
 
Υπάρχει όμως κι ένα αμερικάνικο ρητό, που λέει πως άμα θες να βρεις άκρη «ακολούθα τα χρήματα» (follow the money). Και τα ντόπια γλειφιτζούρια, με πιο επίκαιρα αυτά που έχουν και υπακτικές ιδιότητες, καταπολεμούν την πολιτική δυσκοιλιότητα δηλαδή και λέγονται διαρροές, αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν για να κρύψουν τη χαρά της «που...». Ετσι ξαφνικά, και χωρίς καμία επίσημη αρμόδια ενημέρωση, διαρρέεται (από ποιους άραγε;) αφήνεται να διαρρεύσει στα ελληνικά μιντιακά βαρκάκια - οι ναυαρχίδες εξέλειπαν εδώ προ πολλού - ότι εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που έχουν πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια από την Εθνική και πρώην Αγροτική τράπεζες, έχει και το ΚΚΕ παρόμοιες εκκρεμότητες. Και βέβαια, το Κόμμα απάντησε. Κατήγγειλε. 

Αποκάλυψε τη μεθόδευση. Τα δάνειά του, μικρά και με εμπράγματες επαρκέστατες εγγυήσεις, δεν είναι ληξιπρόθεσμα. Αλλά σε προεκλογική χρονιά η διαρροϊκή καφρίλα, η γκεμπελική προπαγάνδα των non paper (ανεπίσημο έγγραφο ή και μήνυμα στο κινητό) μπορεί να συσκοτίσει, και θα το κάνει με βαθύ αντικομμουνιστικό κίνητρο κάθε επαφή του πολίτη με την πραγματικότητα, τσουβαλιάζοντας όχι απλώς χλωρά με ξερά, αλλά κυρίως θύτες και θύματα.

Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια με τα μπλε και τα πράσινα καφενεία και τα έσχατα με τους αγανακτισμένους και τις Λουκάδες θα μοιάζουν με προσκοπικές εξορμήσεις στην εξοχή. Η αντιστροφή της πραγματικότητας και η αντιστροφή των λέξεων θα κάνει τον Οργουελ να μοιάζει με φωτορομάντζο. Ο κυνισμός θα μετατραπεί σε νομιμοποιημένο και θεσμικά κατοχυρωμένο μπούλινγκ. Θα χρειαστούμε, και συλλογικά και προσωπικά, γυαλιά νυχτός για να βλέπουμε μέρα μεσημέρι την επίσημη προβοκάτσια που θα επιτρέπει στα τρολ να κυκλοφορούν σα νυφούλες του Θερμαϊκού.
 
Το βέβαιον είναι ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και ειδικά αυτούς που μας φοβούνται επειδή ξέρουν, όπως λέει και το τραγουδάκι, ότι συνένοχοι στο φόνο δε θα γίνουμε...



Όταν η «αριστερά» μας δουλεύει




 Ένα σχόλιο γεμάτο οργή.
Αφού εφαρμόζουν σε όλο τους το μεγαλείο τις ευέλικτες μορφές εργασίας που έχει επιβάλει το κεφαλαίο, τώρα μας διεκτραγωδούν την τραγική κατάσταση των εργαζομένων της… «ευέλικτης εργασίας»!
Τάχα διαπίστωσαν(!)  ότι με τις «ψηφιακές πλατφόρμες διαχείριση της απασχόλησης», παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα, ότι έχουμε  «Εργασιακή Σκλαβιά» και «κάτι πρέπει να κάνουμε» για να τα διαφυλάξουμε!
Και «δεν ξέρουν» την αιτία και την ψάχνουν… στο ανεξέλεγκτο διαδίκτυο που πλανάται στον… ουρανό!

Είναι ο καπιταλισμός που εφαρμόζετε ηλίθιοι, τι κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε;  ολόιδιος όπως στην αιματηρή πρωταρχική συσσώρευση, στους δολοφονικούς ταξικούς σας πολέμους, στις αποικίες και στους δούλους, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στις δικτατορίες και στις αστικές δημοκρατίες της… δημοκρατικής εκμετάλλευσης…
Είναι η δικτατορία του κεφαλαίου που υπηρετείτε, γιατί κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε;
Ο λόγος για την… «Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (GUE/NGL)  του ΣΥΡΙΖΑ, (με ουρά μελών η  ΛΑΕ και η Πλεύσης Ελευθερίας) που δεν είδε το χάος από την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και τις «ευέλικτες μορφές εργασίας» στην ΕΕ και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, «δεν άκουσε» ότι… είναι οι ίδιοι τις εφαρμόζουν σαν καλοί μαθητές των αγορών και των ιμπεριαλιστών, αλλά να, ανακάλυψαν την «Ουμπεροποίηση και την Εργασιακή Σκλαβιά» από τις ψηφιακές πλατφόρμες!!!
Πόση υποκρισία!
Διαπιστώσεις από σχετική συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο:
-[1 στους 40 σε αυτές τις πλατφόρμες δεν παίρνει ούτε το μισό μισθό εργαζομένου].
-[Το 25% της αμοιβής από την υπηρεσία που προσφέρουν το κρατάει η  πλατφόρμα]!
-[Ο εργαζόμενος καλείται να είναι διαθέσιμος στην πλατφόρμα 24 ώρες το 24ωρο, ανά πάσα στιγμή. Και ενώ διαθέτει όλο τον χρόνο του αμείβεται μόνο για τις μικροεντολές ή αποστολές, που του ανατίθενται].
-Η πρόεδρος της Ομάδας GUE/NGL, Γκάμπι Τσίμερ: [«Δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία όσον αφορά την αμοιβή, και την ασφάλεια και τα εργασιακά δικαιώματα με αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα», «μία τάση που όλο και περισσότερο συζητείται]!
Σώωωπαααα, «τάση που συζητείται»!!!!
- Η κ. Τσίμερ χαρακτηρίζει [μεγάλη πρόκληση για το εργατικό κίνημα ότι σε αυτή τη μορφή απασχόλησης «δεν έχουμε τυπικές, επίσημες θέσεις εργασίας, δεν έχουμε κοινωνική νομοθεσία, η οποία να μπορεί να εφαρμοστεί, ή συλλογικές συμβάσεις, και ως εκ τούτου δεν έχουμε και κοινωνική ασφάλιση…»]
Ναι βρε, πρόκληση είναι, κάτι σαν αυτό που λένε οι καπιτάλες και οι κονδυλοφόροι τους ότι η κρίση είναι «πρόκληση και ευκαιρία»! τόσο απλά και αισιόδοξα.
-[Η αποθέωση της καινοτομίας χωρίς νομικούς κανόνες στην πραγματικότητα οδηγεί στην ασυδοσία].
Κουράστηκαν για να το ανακαλύψουν, αλλά τώρα που το ανακάλυψαν το εφαρμόζουν στην ΕΕ, χωρίς ενοχές!
-[…συνθήκες άγχους, κούρασης, υπερεργασίας που οδηγούν σε ατυχήματα, συχνά θανατηφόρα. Τα θύματα είναι συνήθως νέοι από 20 έως 30 ετών. Η ζωή τους έχει φτάσει να αξίζει λιγότερο από μια πίτσα από αυτές που κουβαλούν»].
Αφού δεν έχουμε πόλεμο να τους κάνουμε αξίας μιας σφαίρας και κρέας για τα κανόνια, τους κάνουμε κρέας στο ματωμένο δρόμο του κεφαλαίου για ένα ευρώ, για μια πίτσα.
-[«οι μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύονται την έλλειψη νομοθεσίας στην ΕΕ, και φοροδιαφεύγουν με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα κέρδη τους, ενώ δεν μοιράζονται καθόλου αυτά τα κέρδη με τους εργαζομένους τους»].
Καλή η διαπίστωση. Δεν το ξέρατε ε; Κρατήστε την για καμιά προεκλογική διακήρυξη που θα λήξει το βράδυ των εκλογών.
-[Πρέπει να υπάρξει ακριβής ορισμός της έννοιας του αυτοαπασχολούμενου].
Ναι, αυτή είναι η αιτία της… άγριας εκμετάλλευσης.!!! Το έλλειμμα ορισμού της έννοιας του αυτοαπασχολούμενου! Λίγη ντροπή δεν βλάπτει ευρωπροσκυνημένοι.
-[οι πλατφόρμες δεν έχουν βάση στην εθνική επικράτεια, όπου εργάζονται οι εργαζόμενοι].
Άρα δεν υπάρχει γι αυτές κανένας νόμος!
Το έργο το έχουμε ξαναδεί και το λένε offshore. Μας δουλεύουν;
Το ΑΠΕ το δημοσίευσε όχι ο… ριζοσπάστης!
Ουμπεροποίηση και Εργασιακή Σκλαβιά

Γράμμα από έναν αναπληρωτή…


«Άνοιξαν τα σχολεία και φέτος με τους καθηγητές και τους δασκάλους στις θέσεις τους!»…
Σε όλους τους τόνους διατυμπανίζει ο υπουργός ότι έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις των τελευταίων ετών και καλύφθηκαν τα κενά, σα να προσπαθεί να το πιστέψει ο ίδιος, γιατί εμείς γνωρίζουμε την αλήθεια…
Μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα λειτουργικά κενά σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΟΕ είναι 4.724 κι εξ’ αυτών τα 2.872 στην παράλληλη στήριξη.
Άγνωστα τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Γενική και Ειδική. Επτασφράγιστο μυστικό…
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Υπουργείο Παιδείας «προσέφερε» πριν τις προσλήψεις ένα αξέχαστο ξενύχτι στους υποψήφιους δασκάλους και καθηγητές… Αλλά δεν γίνεται τυχαία, έχουν καταλάβει πώς λειτουργούν τα κοινωνικά δίκτυα. Για μας το κάνουν για να γνωριστούμε καλύτερα, να αναπτύξουμε δεξιότητες με κανένα memeδάκι (βλέπε: ΤΠΕ στην εκπαίδευση), πώς θα πάμε στο σχολείο απροετοίμαστοι;
Κι αρχίζουν να τρέχουν οι πίνακες και τρέχουν και τρέχουν… όλο το απόγευμα και το βράδυ και συνεχίζουν… και το πρωί φτάνουν στον προορισμό τους; Όχι ακριβώς. Βγαίνουν τα excel κι αρχίζεις και ψάχνεις… χίλια δυο σκέφτεσαι εκείνες τις στιγμές. Τα δήλωσαν όλα ή πάλι μια από τα ίδια; Θα είμαι μέσα, πού θα πάω φέτος; Κάθε χρονιά βέβαια κρύβει εκπλήξεις αλλά με τις φετινές παράγινε! Θα ήταν απλοϊκό να πούμε εδώ, ότι «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει», πιο πολύ θα ταίριαζε το «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται»… Όλα γίνονται για κάποιο λόγο… Νύχτα ήταν, κούραση υπήρχε, άνθρωποι είναι κι αυτοί… Λες: κι αν αυτό γινόταν όχι υπό πίεση και γνωρίζαμε που θα δουλέψουμε λίγες μέρες νωρίτερα (λέμε τώρα) και όλα γίνονταν πιο φυσιολογικά; Σουτ, σώπα μη μιλάς, θα δουλέψεις και φέτος, έστω κι αν φύγεις μακριά, δύσκολες εποχές, και τι θες, ανθρώπινη μεταχείριση;
Κάθε χρόνο τα ίδια και χειρότερα! Φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο:
— Ολόκληρες περιοχές δεν δηλώθηκαν(;)
— Σε άλλες περιοχές δήλωσαν όσα κενά ήθελαν ή κάλυψαν όσα ήθελαν
— Στις ειδικότητες… εκεί να δεις πάρτι με τις αναθέσεις!
Αν είσαι από τους «τυχερούς» και βρεθείς στον αγιασμό φέτος, αρχίζει το τρέξιμο, η Οδύσσεια η δικιά σου! Να διασχίσεις την Ελλάδα μόνος ή με τα παιδιά σου (πάλι αν ανήκεις στους «τυχερούς» που μπόρεσαν κι απέκτησαν οικογένεια) για να παρουσιαστείς στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Αν πάλι είσαι «τυχερός» και δεν σου έκατσε νησί, γιατί αλλιώς δεν φτάνει το τελευταίο ταμείο (επίδομα ΟΑΕΔ) που εισέπραξες για να φτάσεις… στον προορισμό σου.
Γράμμα από έναν αναπληρωτή…
Να τρέξεις να προλάβεις να παρουσιαστείς στο νησί που βρίσκεται η Διεύθυνση και, αφού προσληφθείς, να δεις όλα(;) τα κενά ή αυτά που «πρέπει» να δεις (γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί οι μόνιμοι και θα έχουμε και Β΄ φάση), να δηλώσεις, να τοποθετηθείς προσωρινά(;) ή οριστικά. Και να πάρεις το επόμενο καράβι για τον τόπο που θα δουλέψεις. Κι αν είσαι πάλι «τυχερός» θα βρεις σπίτι στην πόλη που θα δουλεύεις… Αλλά αν δεν είσαι σε ένα σχολείο, αλλά σε περισσότερα (τα οποία βέβαια δεν βρίσκονται πάντα το ένα δίπλα στο άλλο) πρέπει να έχεις και το απαραίτητο μέσο να μετακινείσαι (και μην ξεχάσεις αυτό να είναι αυτοκίνητο, γιατί στις μηχανές δεν ισχύει η έκπτωση του εισιτηρίου…).
Για στάσου όμως, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα πας εκεί που είδες… Οι πίνακες ξανατρέχουν αλλά μόνο για τα κενά μιας περιφέρειας που δεν δηλώθηκαν… στις υπόλοιπες οι υποψήφιοι δεν είχαν «μπάρμπα απ’ την Κορώνη»…
Είχαν όμως την υποστήριξη τοπικών ΕΛΜΕ και προσέφυγαν δικαστικά και κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα κι αναμένουμε συνέχεια…
Πολλές οι αναφορές και καταγγελίες φέτος για παρατυπίες στις προσλήψεις κι αυτά μαθαίνονται… και βρίσκονται…
Αλλά οι «εκπλήξεις» απ’ το υπουργείο τελειωμό δεν έχουν! Δήλωσες περιοχή σύμφωνα με τα κενά που γνώριζες ότι υπήρχαν, προσλήφθηκες, τοποθετήθηκες και νάτη κι η «έκπληξη»: νέα «δυσπρόσιτα» σχολεία! Για ποιους; Αφού τα περισσότερα κενά ήδη καλύφθηκαν, όποιος στάθηκε τυχερός «κέρδισε» και τα διπλά μόρια του σχολείου ή μήπως έγινε κάτι άλλο;
Πολλά μέτρα και πολλά σταθμά φέτος στο υπουργείο Παιδείας. Πολλοί αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν και τι υπογράφουν κι άλλοι τόσοι αυτοί για τους οποίους δεν εφαρμόζονται οι εγκύκλιοι για τις προσλήψεις. Και βεβαίως αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο υπουργείο και σε εκπαιδευτικούς. Αν είσαι δάσκαλος ή καθηγητής και δεν αποδεχτείς διορισμό στον έναν πίνακα (γενικής ή ειδικής) φεύγεις κι από τον άλλο για τη χρονιά, αν είσαι όμως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, έχεις άλλη αντιμετώπιση…
Από ποιους; Από εκείνους που εξαγγέλλουν διορισμούς μόνο στην Ειδική Αγωγή (λες και θα διορίσουν) και φαίνεται να έχουν στόχο να στρέψουν τον έναν συνάδελφο κόντρα στον άλλον. Που εξαντλούν την ευαισθησία τους στα άτομα με αναπηρία προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά στην παράλληλη στήριξη, μοιράζοντας τις ώρες δύο και παραπάνω μαθητών σε έναν αναπληρωτή, λες κι ο μαθητής έχει ανάγκη παράλληλης δυο ή τρεις ώρες την ημέρα! Που καλύπτουν σε πολλές περιπτώσεις τα κενά χωρίς επιστημονικά κριτήρια για να εξυπηρετήσουν τα «δικά» τους παιδιά!
Αλλά γιατί διαμαρτύρεσαι; Εσύ που ανήκεις «Στους καλύτερα αμοιβόμενους της Ευρώπης» σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που «ερμηνεύει» έκθεση του ΟΟΣΑ!
Όμως οι δάσκαλοι όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έχουν πολλά περισσότερα κοινά, πολλά περισσότερα να μοιραστούν παρά να τους χωρίσουν! Παλεύουν για μόνιμη σταθερή δουλειά, για να σταματήσουν να αναπληρώνουν τους εαυτούς τους! Χαμένος είναι ο αγώνας που δεν δόθηκε!

Σουηδικός «ζωολογικός κήπος»: Ένα τέρας με πολλά ποδάρια!

Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου στη Σουηδία, οι Σουηδοί Δημοκράτες (Sverigedemokraterna) ήταν οι μεγάλοι νικητές μιας και κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά τους κατά 4,7 μονάδες και να σκαρφαλώσουν στο 17,5%. Για όσους ζούμε και εργαζόμαστε στη Σουηδία (και έχουμε διάθεση να σκεφτούμε πέρα από το μικρόκοσμό μας) η άνοδος του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών ήταν αναμενόμενη. Η χώρα «μύριζε μπαρούτι» καιρό τώρα και για αυτό δεν έφταιγε ούτε κατά διάνοια το μεταναστευτικό!
Οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι ένα κόμμα το οποίο έχει τις ρίζες του στο ναζισμό. Ευτυχώς για τους Σουηδούς και για την υπόλοιπη Ευρώπη πρόκειται για ένα γελοίο κόμμα που αλλάζει συνεχώς τις θέσεις του καταπώς το συμφέρει. Δυστυχώς όμως και για τους Σουηδούς αλλά και για όσους ζούμε εδώ η αντίπερα οχθη, οι Σοσιαλδημοκράτες (Socialdemokraterna), είναι και έξυπνοι και καπάτσοι (για αυτούς θα τα πούμε άλλη φορά)!
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στη χώρα πάει προς το χειρότερο. Αυτό είναι γνωστό στους Σουηδούς μιας και το βιώνουν καθημερινά, αλλά άγνωστο στους υπόλοιπους Ευρωπαίους μιας και η «έξωθεν μαρτυρία» παρουσιάζει τη Σουηδία ως τη γη της επαγγελίας. Το επίπεδο της υγείας είναι παρα πολύ χαμηλό (άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας στην ουρά για μια χημειοθεραπεία ή για ένα χειρουργείο, η αναμονή για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μπορεί να ξεπεράσει και το τρίμηνο και οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές είναι τεράστιες), η διαφθορά ανθεί (το σκάνδαλο για τα ρουσφέτια και την κατάχρηση δημόσιου χρήματος στο καινούριο Πανεπιστημιακό Νοσοκοείο Nya Karolinska της Στοκχόλμης έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο), η παιδεία είναι αναποτελεσματική λόγω της σοβαρής έλλειψης δασκάλων, η φορολογία είναι τεράστια, η σχέση εισοδήματος-κόστους ζωής είναι δυσανάλογη και το κοινωνικό κράτος καθημερινά εξανεμίζεται. Όλα αυτά οδήγησαν – ίσως για πρώτη φορά – το μέσο Σουηδό να χάσει την εμπιστοσύνη του στο Κράτος-φίλο του και η δυσαρέσκεια αυτή φάνηκε ήδη από τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Εάν στη δυσαρέσκεια αυτή προσθέσει κανείς την προπαγάνδα ενάντια στους μετανάστες (έπαιξε πολύ το ίδιο που παίζει χρόνια και στην Ελλάδα… «Μόνο οι κακοί μετανάστες κάνουν εγκλήματα») καθώς επίσης και τη ρατσιστική φύση του Σουηδού (τα προγράμματα ευγονικής στη Σουηδία σταμάτησαν επίσημα το 1996!) τότε μπορεί εύκολα να καταλάβει για ποιο λόγο συνέβη η άνοδος των Σουηδών Δημοκρατών.
Για το Σουηδό ο καλύτερος του φίλος είναι το Κράτος. Του έχει τυφλή και απόλυτη εμπιστοσύνη. Τα τελευταία χρόνια το Κράτος φαίνεται να απογοητεύει το Σουηδό ο οποίος όμως αδυνατεί να το χωνέψει (του Σουηδού πιο εύκολα του αλλάζεις φύλο παρά τρόπο σκέψης) και πρέπει να βρει κάτι άλλο να κατηγορήσει για τη δυσαρέσκειά του. Τι πιο εύκολο λοιπόν από το ανά τους αιώνες εύκολο θύμα και στόχο… Τον ξένο!
Από τη μια λοιπόν έχουμε την προπαγάνδα για τον “εγκληματία” πρόσφυγα πολέμου ή το “λιγούρη” Ευρωπαίο μετανάστη που υποτίθεται πως έρχονται στη Σουηδία ο μεν πρώτος για να βιάσει και να κλέψει, ο δε δεύτερος για να πάρει τις δουλειές από τους Σουηδούς και οι δυο μαζί να ξεζουμίσουν το σουηδικό κράτος με τα επιδόματα που παίρνουν, και από την άλλη έχουμε την ατομικιστική φύση του ίδιου του Σουηδού που δε θέλει πολλά πολλά με τους άλλους (ακόμη κι αν ειναι Σουηδοί), που ο καλύτερος του φίλος είναι το Κράτος, που βάζει όρια στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων του, που αδυνατεί να δεχτεί την εξωτερίκευση των συναισθημάτων των άλλων, που δέχεται το διαφορετικό μόνο και για όσο καιρό έχει να κερδίσει κάτι από αυτό και που όλη του η ζωή βασίζεται σε κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθεί ακόμη κι αν δε συμφωνεί μαζί τους. Πάνω σε αυτό στήριξαν λοιπόν οι Σουηδοί Δημοκράτες την προπαγάνδα τους και, όπως έδειξαν τα γεγονότα, το εγχείρημα έπιασε.
Οι Σουηδοί Δημοκράτες θα μπορούσαν να πάνε ακόμη καλύτερα. Σύμφωνα με κάποιους θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και το 30%. Καθόλου απίθανο κατά τη γνώμη μου. Γιατί δεν το έφτασαν; Μα γιατί, όπως είπα στην αρχή, οι Σοσιαλδημοκράτες ξέρουν το παιχνίδι της προπαγάνδας πολύ καλύτερα κι έχουν κι αυτοί μακρύ ποδάρι. Κι αυτό το παιχνίδι (και το ποδάρι!) είχε πολύ ενδιαφέρον για όσους το παρακολουθήσαμε…

Μνημονιακή «δικαίωση»

Στην αρχή «έφταιγαν» οι «λανθασμένοι συντελεστές» του ΔΝΤ, που έφεραν «υπερβολικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής». Μετά ήταν οι «εμμονές» συγκεκριμένων παραγόντων της τρόικας/κουαρτέτου. Κοντά στους παραπάνω, «έφταιγαν» οι τεχνοκράτες και τα «golden boys» των τραπεζών, η «κακή» Γερμανία, που δεν άκουγε την ...«καλή» Γαλλία και πάει λέγοντας. Ολα τα παραπάνω, κι άλλα τόσα, παρουσιάζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα γίνει κυβέρνηση, ως οι «αιτίες» για τα μνημόνια, πασπαλισμένες πάντα με ολίγoν από διαφθορά. Διαχρονικά προσπαθούσε να κρύψει πίσω απ' όλα αυτά την ουσία των μνημονίων, το γεγονός δηλαδή ότι πρόκειται για αναδιαρθρώσεις που αποτελούσαν πάγιες αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας. Γι' αυτό, τόσο εύκολα οι «αντιμνημονιακοί» γίνονταν «μνημονιακοί» και τούμπαλιν. Κάνοντας, λοιπόν, «ταμείο» από τα τελευταία χρόνια, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από βερμπαλισμούς, ποτέ δεν αμφισβήτησε την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής των μνημονίων. Κάπως έτσι φτάσαμε στη ΣΥΡΙΖΑίικη δικαίωση των μνημονίων, με την κυβέρνηση να δίνει όρκους πίστης στις δεσμεύσεις και τους στόχους των προγραμμάτων, να λέει ότι «το τέλος τους είναι τομή σε σχέση με το παρελθόν και όχι επιστροφή σε αυτό...», κι επομένως οι κατακτήσεις που ξηλώθηκαν είναι «περασμένα ξεχασμένα». Κάπως έτσι επιβεβαιώνεται όμως και ότι δεν υπάρχει καμιά επιστροφή απωλειών δίχως ξήλωμα όλου του μνημονιακού οπλοστασίου. Δίχως πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, σε σύγκρουση με τον σημερινό δρόμο ανάπτυξης, που «τρέφεται» από την αντιλαϊκή πολιτική, με ή χωρίς μνημόνια.

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή



Το σημείο όπου δολοφονήθηκε
Eurokinissi
Το σημείο όπου δολοφονήθηκε
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη από τη μέρα που ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η πρωτοφανής σε αγριότητα εγκληματική πράξη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συλλογικής οργανωμένης - καθοδηγούμενης δράσης από κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά όργανα, με αποτέλεσμα το θάνατο, τους τραυματισμούς, την απόπειρα δολοφονιών και άλλα αδικήματα.

Λίγες μέρες μετά τη δολοφονική ενέδρα που έστησε η ναζιστική συμμορία σε συνδικαλιστές κομμουνιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος, αναλαμβάνοντας ως γνήσιο τέκνο του συστήματος της εκμετάλλευσης την πιο βρώμικη δουλειά ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ορθώνοντας τείχος προστασίας στα κέρδη των εργοδοτών, δολοφονεί τον Παύλο Φύσσα. Δολοφονεί το παιδί μιας λαϊκής οικογένειας (ήταν και ο ίδιος μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου, όπως και ο πατέρας του), που κατήγγελλε με τα τραγούδια του τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και καλούσε σε απομόνωση και αντιμετώπιση της φασιστικής οργάνωσης στις γειτονιές του Πειραιά.
Σχεδόν 1,5 χρόνο πριν, στην ίδια περιοχή, στο Πέραμα, Αιγύπτιοι αλιεργάτες είχαν δεχτεί τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στο σπίτι τους. Η ναζιστική οργάνωση είχε επιδοθεί και πιο πριν σε σειρά άγριων εγκληματικών πράξεων (δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη και «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, επίθεση σε 16χρονο μαθητή Λυκείου στο Παλαιό Φάληρο, επιθέσεις σε καταστήματα και κοινότητες μεταναστών κ.ά.).

Ο Παύλος Φύσσας
Ο Παύλος Φύσσας
Οι χρυσαυγίτες πολύ πριν από τις δολοφονικές επιθέσεις είχαν φανερώσει τις προθέσεις τους με κάθε μέσο και τρόπο. Είχαν φανερώσει ότι είναι το «μακρύ χέρι» των εργοδοτών, αφού αυτοί είναι που εδώ και χρόνια είχαν βάλει στο στόχαστρο το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου στο Πέραμα. Μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβοι, με εκτελεστικό όργανο τη ναζιστική συμμορία, θέλησαν να μετατρέψουν το Πέραμα και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε εργασιακό «Νταχάου».
«Μακρύ χέρι» των αφεντικών
Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις εργοδοτών, στελεχών της Χρυσής Αυγής (Λαγού, Μίχου, Παναγιώταρου, Κασιδιάρη) και αποκαλούμενων «συνδικαλιστών» του δουλεμπορικού με τον μανδύα του σωματείου, με αναφορές στο «εργατικό κόστος που διώχνει τον εφοπλισμό από την Ελλάδα», τις Συλλογικές Συμβάσεις, την εργασιακή ειρήνη, τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, για τους «εργατοπατέρες» του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Για πολύ καιρό διαμορφωνόταν κλίμα ενάντια στο ταξικό σωματείο στη Ζώνη. Ενδεικτικές και οι ...εκλεκτικές συγγένειες εργοδοτών - στελεχών της.
Η εγκληματική οργάνωση, το «μακρύ χέρι» των εργοδοτών, είχε βάλει στο στόχαστρο το ταξικό σωματείο της Ζώνης. Ο Χρ. Κυριτσόπουλος, γνωστός εργοδηγός των εργολάβων, δήλωνε στις 17 Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού: «Εχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας (...) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά, σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ, θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους».
Το κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης ήταν πολιτικό, αφού οι χρυσαυγίτες ήθελαν να χτυπήσουν κομμουνιστές και πρωτοπόρους συνδικαλιστές, στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο, «η ναζιστική ιδεολογία υπάρχει μόνο μέσα από εγκλήματα, αυτά τα συγκεκριμένα. Τα εγκλήματα αυτά απορρέουν από αυτήν την ιδεολογία, που ενστερνίζεται η Χρυσή Αυγή. Οι πράξεις έχουν ένα κίνητρο και αυτό είναι με πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο».
Αλλωστε, ο Πειραιάς παραμένει το κέντρο των εξελίξεων. Το δουλεμπορικό της Χρυσής Αυγής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη συνεχίζει την προσπάθεια, στο πλευρό των εργολάβων, να μην εφαρμοστεί η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που πρόσφατα υπέγραψε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής στη Ζώνη, μετά από 9μηνο αγώνα.
Στοχοποιημένος ο Φύσσας, τον έψαχνε η ναζιστική οργάνωση
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν αποτέλεσμα συλλογικής, οργανωμένης και καθοδηγούμενης δράσης των ταγμάτων εφόδου. Δολοφονήθηκε από το στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης στη Νίκαια, Γ. Ρουπακιά, με άμεση συνέργεια των ταγμάτων εφόδου. Χρυσαυγίτες της τοπικής είδαν τον Π. Φύσσα στην καφετέρια, ενημέρωσαν την οργάνωση και συγκεντρώθηκε το τάγμα εφόδου. Πριν, συγκροτημένα και πειθαρχώντας στην εντολή του πυρηνάρχη, είχαν πάει στην ΤΟ Νίκαιας και είχαν εξοπλιστεί με ρόπαλα, σιδερογροθιές, στιλέτα, ενώ τους δόθηκαν και σχετικές οδηγίες. Η δολοφονική επίθεση οργανώθηκε, «με τηλεφωνήματα και μηνύματα», από το μηχανισμό της ναζιστικής οργάνωσης. Ξεκάθαρα έχει αποδειχθεί ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος και τον έψαχνε η ναζιστική οργάνωση. «Αυτούς τους ψάχναμε πολύ καιρό, είχαμε πάει και με τους Περαματιώτες 3 φορές "Ρεσάλτο"», λέει ο υπεύθυνος των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ στον Πειραιά, Ν. Αποστόλου.
Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει επίσης από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου είναι η εκ των προτέρων ενημέρωση του ιεραρχικά ανώτερου οργάνου (π.χ. περιφερειάρχη - βουλευτή). Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των χρυσαυγιτών και της ηγεσίας τους διακόπτονται το χρονικό διάστημα της επίθεσης και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και συνεχίζονται μετά, με κύρια την κλήση μεταξύ Ι. Λαγού και αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Ο μαφιόζικος τρόπος με τον οποίο έδρασαν, επίσης, θυμίζει τη δολοφονική επίθεση ενάντια στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα.
Να υπογραμμιστεί, τέλος, ότι η πολύχρονη εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης αποκαλύπτει την ανοχή των κρατικών μηχανισμών και των κυβερνήσεων διαχρονικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αδράνεια της αστυνομίας, η οποία αν και παρούσα σε πολλές επιθέσεις «περί άλλα ετύρβαζε». Χαρακτηριστική η περίπτωση της παρουσίας 8 αστυνομικών που δεν επενέβησαν, στη διάρκεια της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Προκύπτει ξεκάθαρα ότι την ώρα που ο Ρουπακιάς μαχαιρώνει τον αντιφασίστα μουσικό, οι αστυνομικοί είναι στο διάζωμα, πέντε μέτρα μακριά. Εχουμε, δηλαδή, ένα έγκλημα στο οπτικό πεδίο της Αστυνομίας και χωρίς αυτή να κάνει κάτι...
Επιστολή της οικογένειας και των φίλων του Παύλου
Επιστολή έδωσαν στη δημοσιότητα η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τη δολοφονία του. Στην επιστολή αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:
«Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 5 χρόνια από την ημέρα που ο Παύλος στάθηκε όρθιος και κοίταξε "το Τέρας" στα μάτια, αποδεικνύοντας ότι ο φόβος και η ελευθερία είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν (...) Πλησιάζοντας πάλι ο Σεπτέμβρης, είναι για εμάς μια ευκαιρία να τους υπενθυμίσουμε την αυτονόητη θέση μας: Οτι θα παλέψουμε έως το τέλος για να μην παραδοθεί η γειτονιά του Παύλου στους δολοφόνους του. Δεν θα τους επιτρέψουμε να αλωνίζουν στις γειτονιές όπου μεγαλώνουν τα παιδιά μας, ποτίζοντας την ψυχή τους με τυφλό μίσος. Η καταδίκη των νεοναζί στο δρόμο πρέπει να υποδεχθεί την τυπική καταδίκη από τη Δικαιοσύνη, που οφείλει να είναι βαριά και συνολική. Επίσης, αυτονόητο για μας είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι αγώνες δίνονται στον τόπο και στο χρόνο που διαμόρφωσαν οι ιστορικές συγκυρίες και όχι σε τόπο και σε χρόνο που καθένας ή κάποιοι μεμονωμένα κρίνουν προς το πολιτικό συμφέρον τους.
(...) Για όλα τα παραπάνω, καλούμε όποιον νιώθει την ευθύνη να σταθεί μαζί μας και απέναντί τους στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα στο Κερατσίνι. Στις 15/9 και όπως κάθε χρόνο, διοργανώνουμε στον νέο χώρο των Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας μεγάλη συναυλία με τίτλο "5 ΧΡΟΝΙΑ #ΣΙΓΑ_ΜΗ_ΦΟΒΗΘΩ", όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο το μουσικό φάσμα, παίρνοντας θέση με τη μουσική τους, και στις 18/9 στηρίζουμε την κεντρική αντιφασιστική πορεία που ξεκινάει από το μνημείο του Παύλου στο Κερατσίνι, με κατεύθυνση φέτος προς τα γραφεία των δολοφόνων στον Πειραιά.
Τέλος, να επισημάνουμε ότι με κανέναν τρόπο δεν συνδεόμαστε με την ΚΕΕΡΦΑ και τις εκδηλώσεις της, και ειδικότερα τη συναυλία και το συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 15/9, παρότι αυτή επιχειρεί για ακόμα μία χρονιά να παραπλανήσει ως προς τη δήθεν συμμετοχή μας στις δράσεις της, τόσο τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, όσο και το αντιφασιστικό κίνημα και τον κόσμο που θέλει να μας στηρίξει».

TOP READ