Την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των εργαζόμενων στα Σούπερ-Μάρκετ ανέδειξε η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Τα στοχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα είναι τραγικά και καταδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες κράτους και εργοδοσίας, που επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από την “ατομική ευθύνη”.
Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου που εργαζόταν στον Πειραιά και έχασε τη ζωή του. Σημειώθηκε πως δεν ήταν τυχαίο γεγονός, ούτε οφειλόταν σε “ατομική ανευθυνότητα” του υπαλλήλου. Και το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι να χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα.
Στο ίδιο κατάστημα, υπήρχαν άλλα τέσσερα κρούσματα. Η εργοδοσία δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τον θάνατο του συναδέλφου τους ή τους πελάτες για τα κρούσματα και την επόμενη μέρα άνοιξε κανονικά το συγκεκριμένο κατάστημα, σα να μη συμβαίνει τίποτα!
Τα μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων σημείωσαν, συμπληρωματικά, μεταξύ άλλων, τα εξής.
Δε γίνεται οι εργαζόμενοι να είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο και να μένουν ξεκρέμαστοι σε τέτοιες περιπτώσεις. Δουλεύουν ασταμάτητα, σε συνθήκες θανάτου, δε γνωρίζουν καν αν θα γυρίσουν υγιείς στο σπίτι τους. Τα κυβερνητικά λόγια περί ηρωισμού καίγονται καθημερινά. Δεν είναι ανεκτό εν έτει 2021 να πεθαίνουν εργαζόμενοι μόνοι στο σπίτι τους.
Μας προκαλούν οργή και θυμό, όταν λένε πως όλα γίνονται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλοιώνονται, μετατρέπονται σε πρωτόκολλα της εργοδοσίας, σε “πρωτόκολλα δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα τίποτα”. Μοναδική προτεραιότητα είναι η ομαλή λειτουργία των καταστημάτων.
Δε γίνεται να τραβάμε από το μανίκι τους ελεγκτικούς οργανισμούς, για να έρθουν στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση αφήνει αυτές τις υπηρεσίες γυμνές, χωρίς στελέχη. Από τον ΕΟΔΔΥ μας έστελναν στην Πολιτική Προστασία και με ένα ατελείωτο γαϊτανάκι καταλήξαμε σε ένα τηλέφωνο του Υπουργείου Πολιτισμού (!) και άλλα τηλέφωνα που δεν ισχύουν!
Δεν εμφανιζόμαστε ως μετά Χριστόν προφήτες, είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως για αυτή την κατάσταση και παραθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία. Έχουμε χάσει το μέτρημα πόσοι συνάδελφοί μας νοσούν, λόγω της άθλιας τακτικής της εργοδοσίας να κρύβει και να θάβει την κατάσταση. Τα κρούσματα βγαίνουν στο προσκήνιο μετά από πίεση. Η διασπορά του ιού στους εργασιακούς χώρους είναι εκτός ελέγχου Από τη Δευτέρα ως σήμερα, τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Ακολουθεί το κείμενο με τα αποκαλυπτικά στοιχεία.
Από τη Δευτέρα ως σήμερα μπορούμε με ευθύνη να παρουσιάσουμε πως αυτή τη στιγμή και μόνο από καταγγελίες των εργαζομένων που φτάνουν σε εμάς έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε πάνω από 30 καταστήματα, σε κεντρικά γραφεία και αποθήκες όλων ανεξαιρέτως των επιχειρηματικών ομίλων. Και αφήνουμε εκτός καταστήματα που υπάρχουν προληπτικές καραντίνες λόγω συμπτωμάτων σε εργαζόμενους.
Μπορούμε ενδεικτικά να δώσουμε κάποια στοιχεία αυτών των ημερών απ’ όλους τους επιχειρηματικούς ομίλους των super market αλλά και μεγάλων χώρων δουλειάς, χωρίς αυτό να δείχνει το συνολικό μέγεθος της κατάστασης:
- -Σκλαβενίτης: 54 κρούσματα σε 12 καταστήματα και ένας θάνατος
- -LIDL: σε 2 καταστήματα έχουμε 3 κρούσματα
- -ΑΒ Βασιλόπουλος: Σε 3 καταστήματα, 6 κρούσματα
- -ΜΥ ΜΑΡΚΕΤ–ΜΕΤΡΟ: 5 κρούσματα στις κεντρικές αποθήκες και επιπλέον 7 κρούσματα σε κατάστημα των Β. Προαστίων
- -Market in: 3 κρούσματα στα κεντρικά γραφεία
- -Γαλαξίας: 4 κρούσματα σε κατάστημα νοτίων προαστίων
- -Πρακτικερ: 7 κρούσματα που βρίσκονται και στα 4 καταστήματα στην Αττική
- -Leroy Merlin, 7 κρούσματα
- -Κρούσματα υπάρχουν και σε αποθήκες πχ ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ
Είμαστε στη διάθεση των ελεγκτικών μηχανισμών να πάμε σε ένα προς ένα (καθώς γνωρίζουμε ακριβώς ποια καταστήματα και σε ποιες περιοχές υπάρχουν κρούσματα με βάση τις καταγγελίες) σε όλα τα καταστήματα που έχουμε εικόνα ότι υπάρχει συρροή κρουσμάτων για να δούμε τα μέτρα προστασίας και τις περίφημες πολιτικές ιχνηλάτησης, τι γίνεται με τη μετακίνηση εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα, τι καθεστώς ισχύει με εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Μαζί με όλα τα παραπάνω είμαστε σε θέση να πούμε πως δεν υπάρχει καμία προστασία και μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων.
Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς με την εργοδοσία πραγματικά να κάνει ότι θέλει και να παίζει κορώνα–γράμματα με την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών. Ακόμα και το μέτρο που αναφέρει για 1 άτομο ανά 25 τμ δεν τηρείται, χώρια που σε αυτό το μέτρο δεν υπολογίζονται οι εργαζόμενοι των super market.
Αυτά και πολλά άλλα τα έχουμε καταγγείλει, έχουμε απαιτήσει να παρθούν μέτρα, έχουμε ζητήσει ενημέρωση για το πόσοι συνάδελφοι μας νοσούν, πόσοι νοσηλεύονται, πόσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αλλά συγκεκριμένη απάντηση δεν πήραμε ποτέ ούτε από τους κρατικούς φορείς, πόσο περισσότερο από την εργοδοσία.
Πέρα από τις δεκάδες καταγγελίες που δεχόμαστε καθημερινά όλη αυτή την περίοδο και την αναγνώριση του σωματείων ως αποκούμπι για να βρίσκουν οι εργαζόμενοι το δίκιο τους και να καταγγέλλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πέρα από την απόκρυψη κρουσμάτων και τα ανεπαρκή μέτρα, υπάρχει εντατικοποίηση, υπάρχει πλήρης ασυδοσία και τα εργατικά δικαιώματα συντρίβονται καθημερινά στις μυλόπετρες του κέρδους.
Υπάρχει οργή και αγανάκτηση να βλέπουμε συναδέλφους να σέρνονται από την κούραση, να εργάζονται ενώ η υγεία τους είναι επιβαρυμένη, να τους στερείται το δικαίωμα να ξεκουράζονται έστω και μια ημέρα.
Σε πάρα πολλά καταστήματα και αποθήκες, μέλη μας, μας καταγγέλλουν το γεγονός ότι η εργοδοσία προχώρησε σε ανάκληση αδειών και ρεπό, επιβάλλει 10ωρη έως και 14ωρη απασχόληση, ασκεί πιέσεις για να πάνε οι συνάδελφοί για δουλειά στις αποθήκες τις Κυριακές και την Καθαρά Δευτέρα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμα κι αν δε νοσήσουμε από τον κορωνοϊό ή την εποχική γρίπη, την υπερκόπωση και τη φυσική εξάντληση δεν την γλιτώνουμε. Η περαιτέρω εντατικοποίηση, που ούτως ή άλλως υπάρχει λόγω του μειωμένου προσωπικού, επιβαρύνει επιπλέον την υγεία μας. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε..Το έχουμε βιώσει στα capital control αλλά και σε περιόδους αυξημένης ζήτησης με πολλούς συναδέλφους να καταπονούν τον οργανισμό τους, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την υγεία τους, με τα εργατικά ατυχήματα και τις «επαγγελματικές» ασθένειες σε αυτές τις περιόδους να πολλαπλασιάζονται.
Δεν τα βάφουμε όλα μαύρα. Μέσα από τον αγώνα μας, μέσα από την αφοβία, βγαίνει φως. Όποια μέτρα έχουν παρθεί ως σήμερα είναι κάτω από την δική μας, διαρκή ανυποχώρητη παρέμβαση. Μας μετρούν και τους μετράμε καθημερινά. Κανένας εργαζόμενος να μην κάνει βήμα πίσω μπροστά στα ζητήματα της υγείας του, των εργατικών του δικαιωμάτων. Οργανωμένα, συλλογικά μπορούμε να απαντάμε, να διεκδικούμε.
Γι’ αυτό καλούμε τους συναδέλφους πιο θαρρετά να σπάσουν τη σιωπή. Να έρθουν σε επαφή με το κλαδικά τους σωματεία, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων στον Πειραιά και τη Δυτική Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα, να μας ενημερώσουν για ζητήματα που χρήζουν άμεση παρέμβαση και λήψη επιπλέον μέτρων.
Να μην δεχτούν να δουλέψουν για δέκα, να απαιτήσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε να μην καταπατηθεί κανένα μας δικαίωμα, να διεκδικήσουμε την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Η πάλη για να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή την πανδημία, είναι υπόθεση όλων και πρέπει να κλιμακωθεί, στοχεύοντας στον πραγματικό αντίπαλο και να κοντράρουμε στα ίσα αυτούς που βάζουν τη ζωή μας σε κίνδυνο.