1 Απρ 2019

Αυτοί είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Αυτή την ώρα παρουσιάζονται οι υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Άνθρωποι με τη δική τους διαδρομή, από διάφορους κλάδους της επαγγελματικής και της δημόσιας ζωής, κάποιοι επίσης προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όπως το ΠΑΣΟΚ, το ΔΗΚΚΙ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Έντονη είναι η ηλικιακή ανανέωση του ψηφοδελτίου, ενώ ισχυρή είναι η έμφαση στο εργατικό στοιχείο, στην περίπτωση μάλιστα του Άχμετ Μουσταφά με μεταναστευτικό υπόβαθρο.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

  1. Αγγέλου Γιάννης, 57 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1986. Αποστρατεύτηκε το 2007. Είναι κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών τίτλων, ΜΒΑ του Βρετανικού Πανεπιστημίου Nottingham Trent University και Μsc του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών του Πανεπιστημίου των Παρισίων (C.E.D.S.). Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή και έχει εκδώσει βιβλίο με θέμα: «Διατύπωση Πολιτικής για το Ανθρώπινο Δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων». Είναι πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Αξιολόγησης Προσωπικού από την SHL Hellas και από το 2012 είναι ειδικός συνεργάτης στην εταιρεία EVALION. Μετά την αποστρατεία του ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και συμμετείχε αμισθί από τον Μάρτη του 2010 ως το Γενάρη του 2012 στη Μονάδα Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου, στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, οπότε και αποχώρησε. Λίγες μέρες μετά αποχώρησε και από το ΠΑΣΟΚ με επιστολή του στον Γραμματέα του. Έκτοτε παρέμεινε ανέστιος πολιτικά, κινούμενος στον ευρύτερο αριστερό χώρο, ανένταχτος. Από τον Δεκέμβρη 2018 συμπαρατάχθηκε με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

  1. Αμπατιέλος Νίκος. 33 ετών. Απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ και μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε. του ΚΚΕ

  1. Ανδρουλιδάκης Μανόλης. Συνθέτης και κιθαριστής. Κατάγεται απ’ το Ρέθυμνο και τη Σύμη και δραστηριοποιείται σε ηχογραφήσεις, τηλεοπτικές παραγωγές, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κλπ. Με ακαδημαϊκή παιδεία και με θητεία σε μουσικές σκηνές κάθε είδους από μικρή ηλικία, ακολουθεί την παράδοση των συνθετών λόγιας μουσικής που ασχολήθηκαν με το καθημερινό λαϊκό τραγούδι και μοιράζει την καλλιτεχνική του δράση ανάμεσα στη μελέτη της κλασικής κιθάρας, τη σύνθεση λόγιας μουσικής και στη σύνθεση τραγουδιών. Δίδαξε επί 3 έτη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ένα έτος στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

  1. Αράπη – Καραγιάννη Βασιλική (Βίκη). 68 ετών. Φιλόλογος, πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, συνεργαζόμενη. Κατάγεται από τα Τζουμέρκα Άρτας, το χωριό Αθαμάνιο. Τελείωσε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, το Γυμνάσιο στην Πάτρα και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρέτησε για 34 χρόνια στα Δημόσια Σχολεία Δραπετσώνας, Ύδρας και Αλίμου. Είναι κόρη αντιστασιακού. Έχει διατελέσει έφορος Πολιτισμού στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας για 6 χρόνια καθώς και γραμματέας της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών. Σήμερα είναι μέλος στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κετρικιωτών «ΑΡΑΧΘΟΣ». Έχει συγγράψει δεκάδες άρθρα και χρονογραφήματα που έχουν δημοσιευθεί στις τοπικές εφημερίδες των Συλλόγων. Από μαθήτρια αγωνιζόταν για μια καλύτερη και δημόσια δωρεάν Παιδεία, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του 1-1-4. Στη συνέχεια το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και υπήρξε ιδρυτικό του μέλος. Το 1995 δραστηριοποιείται μέσα από το ΔΗΚΚΙ και το 1996 εκλέχθηκε βουλευτής του στην Περιφέρεια της Α’ Αθήνας. Στη Βουλή, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, έκανε αγώνα με 200 και πλέον Ερωτήσεις μόνο για την Παιδεία, ενάντια στο νόμο Αρσένη και το 2001 εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Βούλας ως επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού. Την περίοδο της συνεργασίας του ΔΗΚΚΙ με το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, το 2007, ήταν υποψήφια βουλευτής στην Περιφέρεια Α’ Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια έχει συστρατευτεί με το ΚΚΕ με το οποίο αγωνίζεται για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός.

  1. Βάγκος Γιάννης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λιβαδειά Βοιωτίας όπου πήγε και σχολείο. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την αγροτική καλλιέργεια. Η επαγγελματική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε καλλιέργειες στην περιοχή της Λιβαδειάς και της Κωπαΐδας στη Βοιωτία. Είναι μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά πολλά χρόνια και πρωτοστατεί στις αγροτικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Το όνομα του είναι συνδεδεμένο με τους αγροτικούς αγώνες και το μπλόκο του Κάστρου. Είναι παντρεμένος με την δημοσιογράφο Λένα Παρασκευά και έχει μια τρίχρονη κόρη την Ειρήνη.

  1. Βασιλειάδης Σάββας. 42 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα διατελώντας μέλος του ΔΣ του Συλλόγου φοιτητών Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης. Αργότερα δραστηριοποιήθηκε στο εργατικό κίνημα, ως αντιπρόσωπος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε διάφορες επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

  1. Βιτάλης Δημήτρης. 31 ετών. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ. Είναι αυτοαπασχολούμενος Ε.Β.Ε., μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών σωματείων Αττικής.

  1. Γαβαλά Μαρία. 45 ετών. Δικηγόρος, απόφοιτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει στη Λάρισα, απ΄ όπου και κατάγεται. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

  1. Γρηγοριάδου Άννα. 41 ετών. Μετανάστρια στη Γερμανία, διδάκτωρ Περιβαλλοντολογίας του Πολυτεχνείου του Άαχεν, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ. Από γονείς εργάτες, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Το 2004 μετακόμισε για διδακτορικό στο Άαχεν της Γερμανίας, ενώ από το 2008 ζει και εργάζεται μόνιμα στο Βερολίνο. Μητέρα τριών παιδιών ηλικίας 7, 3 και 1,5 χρονών, αντίστοιχα.

  1. Διγενή Σεμίνα. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Σιένα και Ηλεκτρονική Δημοσιογραφία στην Ρώμη. Υπήρξε μέλος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Ιταλίας, STAMPA ESTERA. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Αυγή», «Εξόρμηση», «Απογευματινή», «Εθνος της Κυριακής», «Αδέσμευτος Τύπος», “Real news”, στην ιταλική «ΑVANTI», στα ραδιόφωνα του «ΣΚΑΙ», του «Αντέννα», του «Δεύτερου Προγράμματος» της ΕΡΤ, στον Real fm και σε πολλά περιοδικά. Υπήρξε αρχισυντάκτρια, project manager, σκηνοθέτις, εμπνεύστρια πολλών τηλεοπτικών projects που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και παρουσιάστρια δεκάδων εκπομπών στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση από το 1982 μέχρι το 2009. Ανάμεσά τους, το «Τρεις στον αέρα», το «Εδώ και Σήμερα», το «Μade in Greece», οι «Ιστορίες γι’ Αγρίους», η «Μηχανή του Χρόνου», το «Πέστο στη Σεμίνα», οι “Άνθρωποι”, η «Ώρα Ελλάδος», οι «Αταίριαστοι», οι «Εντιμότατοι Φίλοι», το «Κοίτα τι έκανες», το «Τοp Stories» κ.α. Διετέλεσε επίσης, Διευθύντρια Προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA», Σύμβουλος Προγράμματος στην ΕΡΤ και παραγωγός ντοκιμαντέρ στην Αμερική, Κούβα, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία, Κίνα, Μογγολία, Ν. Αφρική, Σρι Λάνκα, Γερμανία κα. Έχει βραβευτεί με 18 βραβεία για το έργο της στην ελληνική τηλεόραση και δημοσιογραφία και εχει ιδρύσει την Εταιρεία Επικοινωνίας Brainco S.A και το site onlytheater.gr

  1. Ελευθεριάδου Ρούλα. 68 ετών. Γεννήθηκε στην Τασκένδη της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν της πρώην ΕΣΣΔ, από γονείς αντάρτες του ΔΣΕ που βρέθηκαν στην πολιτική προσφυγιά. Το 1973 αποφοίτησε από το Τμήμα Στοματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Τασκένδης. Δούλεψε σε παιδιατρική οδοντιατρική πολυκλινική μέχρι το 1976 όταν και επαναπατρίσθηκε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα δούλεψε μέχρι το 2011 στο ιατρείο της σαν χειρουργός οδοντίατρος όταν και συνταξιοδοτήθηκε. Από το 2003 μέχρι το 2007 ήταν μέλος του ΔΣ της ΠΕΕΠΠ (Πανελλήνια Ένωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων). Από το 2007 μέχρι και σήμερα είναι μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Είναι δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Καλλιθέα. Από το 2009 είναι πρόεδρος του Ποντιακού Σωματείου ΚΟΠΑ (Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών).

12.Έξαρχος Νίκος. 55 ετών. Διετέλεσε πρόεδρος συνδικάτου οικοδόμων Ιωαννίνων. Είναι πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Είναι μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου- Λευκάδας- Κέρκυρας.

  1. Καπέτη Θεανώ. 45 ετών. Γεννήθηκε στο Λιβάδι Ελασσόνας, μεγάλωσε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μητέρα δύο παιδιών. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

  1. Καφαντάρη Λίλα. 58 ετών. Ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών από όλες σχεδόν τις θέσεις. Τρεις φορές πρόεδρος και τώρα αντιπρόεδρος του σωματείου. Εκλεγμένη επί σειράς ετών στην διοίκηση της Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. (ΠΟΘΑ) Βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΚΚΕ 2007 – 2009. Υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου. Υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων. Υποψήφια Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. Περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου. Υποψήφια βουλευτής Αθήνας.

  1. Κερατζή Ιμπράμ Ιμπραήμ. 44 χρόνων, αρχιτέκτων μηχανικός, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου ΕΡΤΖΙΕΣ στο ΚΑΪΣΕΡΙ της Τουρκίας. Διατηρεί από το 2005 τεχνικό γραφείο στις ΣΑΠΕΣ Ροδόπης. Είναι παντρεμένος με ένα παιδί. Είναι μέλος της αντιπροσωπείας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών/Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων(ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), από το 2018 μέλος αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θράκης. Υποψήφιος Βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Ροδόπης στις Βουλευτικές εκλογές του 2012.

  1. Κλάδης Διονύσης. 39 χρονών, ιδιωτικός υπάλληλος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Καλαμάτα. Τα τελευταία 10 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Απόφοιτος του τμήματος Οχημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Από το 8ο έως το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ υπήρξε μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης. Μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ. Πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Έβρου.

  1. Κολιζέρας Θανάσης. 46 χρονών. Βιομηχανικός εργάτης (Μηχανικός). Εργάζεται στο Συνεταιριστικό εργοστάσιο χυμοποίησης και τυποποίησης χυμών της Ένωσης Αγροτών Συνεταίρων Αργολίδας (ΕΑΣΑ – ΡΕΑ). Μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών. Πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας και μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων στην ΕΑΣ – ΡΕΑ.

  1. Κουζιάκη Τίνα. 27 ετών. Γεννήθηκε στην Κοζάνη όπου και κατοικεί. Απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα, ήταν μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Από το 2014 έως τις αρχές του 2019 ήταν μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ και γραμματέας του Σ.Π. Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Είναι μέλος του Γραφείου της Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και γραμματέας της Τ.Ε. Κοζάνης.

  1. Κουμπούρης Δήμος. 67 ετών. Γεννήθηκε στην Άμφισσα της Φωκίδος. Εργάστηκε για 40 χρόνια στη Χαλυβουργία και συνταξιοδοτήθηκε το 2007. Εκλέχτηκε 2 φορές Βουλευτής Αττικής του ΚΚΕ. Πρόεδρος Της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ. Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  1. Λιονής Γρηγόρης. 41 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και κατά τη διάρκεια των σπουδών του οργανώθηκε στην ΚΝΕ και είχε ενεργή δράση στο φοιτητικό κίνημα της περιόδου. Έκανε, στην ίδια σχολή τη διδακτορική διατριβή του στην περιοχή της Ρομποτικής και εργάστηκε σε τέσσερα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Δραστηριοποιείται ενεργά στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ το 2010.

  1. Μαρούδας Ρίζος. 50 ετών. Γεννήθηκε στην Ανατολή Λάρισας. Σπούδασε Βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων και σήμερα ασχολείται με την γεωργία. Από τα γυμνασιακά του χρόνια συμμετείχε στο νεολαιίστικο κίνημα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και στην συνέχεια στο αγροτικό κίνημα. Από το 2006 ως σήμερα είναι πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ καθώς και της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

  1. Μαστρολέων Δέσποινα 34 χρονών, κάτοικος Κερατσινίου. Μέλος της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, επαγγελματικό στέλεχος. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ.

  1. Μιχαήλ Μιχάλης. 59 ετών. Γεννήθηκε στη Λαμία. Εντάχθηκε το 1985 στη Σχολή Πυροσβεστών. Υπηρέτησε ως την αποστρατεία του σε μάχιμες υπηρεσίες της Λέσβου, Αττικής, Φθιώτιδας, Εύβοιας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιπυροσβεστών το 1989, προήχθη σε Πυρονόμο το 1998 και το 2011 αποστρατεύτηκε ως Ανθυποπυραγός. Το 1998 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πρώτης Περιφερειακής Πρωτοβάθμιας Ένωσης στη Στερεά και μέχρι το 2012 διετέλεσε πρόεδρος ή Γενικός Γραμματέας της. Με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών από το 2000 μέχρι και το 2012 εκλεγόταν μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και το 2010 που αναδείχθηκε 1η δύναμη, εκλέχθηκε στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο μεταθέσεων. Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του 2014 και δύο φορές υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας το 2015. Είναι μέλος της επιτροπής της Κ.Ε. για τις ένοπλες δυνάμεις και τα Σώματα Ασφάλειας.

  1. Μουσταφά Άχμετ. 34 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα, από Αιγύπτιους μετανάστες γονείς. Έχε σπουδάσει στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ). Εργάζεται στην αλυσίδα εμπορίου “Σκλαβενίτης” ως πωλητής. Με συμμετοχή στους φοιτητικούς αγώνες ενάντια στο νόμο Πλαίσιο. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου “Σωτήρης Πετρούλας”. Το 2008 προσελήφθη στην αλυσίδα εμπορίου “Μαρινόπουλος”. Εκλέχτηκε στο ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA το 2012 και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ το 2015, όπου επανεκλέχτηκε. Πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Μαρινόπουλου, κατά την πτώχευση της εταιρείας, μέλος των επιτροπών αγώνα που στήθηκαν σε καταστήματα, οργανώνοντας τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Είναι γενικός γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

  1. Νικολάου – Αλαβάνος Λευτέρης. Είναι 34 ετών. Χημικός (ΜΔΕ). Μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Αναπληρωματικό Μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου “Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων-Κυψέλης”.

  1. Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα. 45 χρονών. Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Μέλος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.

  1. Παναγιωτάρα Νατάσσα 51 ετών. Έγγαμη μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών. Ζει μόνιμα στην Αμαλιάδα. Στο παρελθόν απέκτησε τίτλους σπουδών ως δασκάλα Μουσικής, ενώ παράλληλα ακολούθησε όλο το φάσμα σύγχρονων τεχνολογιών σε επίπεδο χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εκλέγεται πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας από το 2008 έως και σήμερα. Προέρχεται από χώρους έντονα πολιτικοποιημένους και έχει διατελέσει στο παρελθόν, επί σειρά ετών, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Νομού Ηλείας καθώς επίσης και μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ  Δυτικής Ελλάδας από όπου και αποχώρησε το 2010. Επίσης ως μέλος της ΠΑΣΚΕ διετέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας από όπου και αποχώρησε το Νοέμβρη του 2013 για λόγους ιδεολογικών διαφορών και προσχώρησε στο ΠΑΜΕ, θεωρώντας ότι υποστηρίζει αρτιότερα το ουσιαστικό ιδεολογικό περιβάλλον των επιλογών της. Εργάζεται από 18 χρονών στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με τις σπουδές και καταγράφει πολλές εναλλαγές σε εργασιακούς χώρους που της έδωσαν τη δυνατότητα μιας πλήρους εικόνας των εργασιακών συνθηκών, αλλά και προβλημάτων στη χώρα μας. Βιώνοντας πλέον σε καθεστώς ανεργίας, γνωρίζει την οξύτητα του προβλήματος εκ των έσω.

  1. Παπαδάκης Κώστας. 44. ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει σπουδάσει κοινωνικός λειτουργός. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Ευρωβουλευτής από το 2014.

  1. Παπαδόπουλος Μάκης. 54 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας. Δραστηριοποιήθηκε και εκλέχθηκε στα όργανα του φοιτητικού κινήματος. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων- Ηλεκτρολόγων (ΠΣΔΜ-Η) καθώς και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) με σχετική συγγραφική συμβολή. Εργάστηκε ως τεχνικός ασφαλείας στη βιομηχανία και δραστηριοποιήθηκε στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών από την ίδρυσή του. Είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της ιδεολογικής επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

  1. Πομάσκι Ιγκόρ. 59 ετών. Γεννήθηκε στη Βουλγαρία. Αποφοίτησε το 1988 από την Γυμναστική Ακαδημία ενώ παράλληλα ήταν αθλητής του άλματος εις τριπλούν με σπουδαίες διακρίσεις. Το 1988 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και εδώ και 30 χρόνια εργάζεται ως ομοσπονδιακός προπονητής υπεύθυνος στα άλματα. Έχει αναλάβει πολλούς αθλητές στα άλματα οι οποίοι κατέκτησαν μετάλλια και κατέρριψαν ρεκόρ. Το 2017 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία του Στίβου τον τίμησε με το βραβείο του καλύτερου προπονητή της Ευρώπης. Έχει μια κόρη και μια εγγονή. Μιλάει ελληνικά, ρωσικά, αγγλικά.

  1. Ράζου Λουίζα. 52 ετών. Γεννήθηκε στην Ιθάκη. Απόφοιτος της Σχολής Τεχνολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Πάτρας και μέλος της Ένωσης Τεχνολόγων Μηχανικών. Είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής.

  1. Ρέτζιου Αφροδίτη. 46 ετών. Γεννήθηκε στην Καβάλα. Ζει στην Αθήνα. Επιμελήτρια Ψυχιατρικής στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Μέλος Γ.Σ.ΑΔΕΔΥ

  1. Σκαλούμπακα Χριστίνα. 50 ετών. Είναι δικηγόρος. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μέλος του τμήματος για την ισοτιμία της γυναίκας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

  1. Σοφικίτης Μιχάλης. 69 ετών. Γεννήθηκε στη Νάξο και κατοικεί στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων και σταδιοδρόμησε ως Αξιωματικός Πεζικού. Υπηρέτησε σε νευραλγικές θέσεις των Ε.Δ και αποστρατεύτηκε, με αίτησή του, με το βαθμό του Ταξίαρχου ενώ υπηρετούσε ως Διευθυντής Στρατονομίας του ΓΕΣ. Είναι ιδρυτικό μέλος της κίνησης για τη Εθνική Άμυνα, υπήρξε πολλά χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ηλιούπολη.

  1. Σπαρτινός Δημήτρης. 65 ετών. Γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Από το 1971 έως 1976 σπούδασε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Στη συνέχεια, εργάστηκε στη βιομηχανία «Κουνινιώτης» μέχρι το 1982 και στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών μέχρι σήμερα σαν μέλος ΔΕΠ. Το 1972 οργανώθηκε στην ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ, το 1974 στην ΚΝΕ και το 1975 στο ΚΚΕ. Ήταν στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ μέχρι το 1991, οπότε αποχώρησε λόγω πολιτικών διαφωνιών. Στη συνέχεια, ήταν στέλεχος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ μέχρι το 2012 και του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε αποχώρησε λόγω πλήρους διαφωνίας του με την πολιτική του. Κατόπιν, εντάχτηκε στη ΛΑΕ, ήταν υποψήφιος βουλευτής της στο Νομό Αχαΐας το Σεπτέμβρη του 2015. Αποχώρησε από τη ΛΑΕ το Μάη του 2018, διότι εκτίμησε ότι το εγχείρημα δεν έχει μέλλον. Στις 19 Δεκέμβρη 2018 υποστήριξε δημόσια το ΚΚΕ, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις ή και διαφωνίες του με ορισμένες θέσεις του.

  1. Σταθόπουλος Δημήτρης. 71 ετών. Γεννήθηκε στο Παλαιοξάρι της Φωκίδας. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο Ευπαλίου Φωκίδας το έτος 1966, εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, από όπου μετά την αποφοίτησή του και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1974 έως το 1981. Από το Μάρτη του 1981 και ως το φθινόπωρο του 2009 υπηρέτησε ως δικαστής στα διοικητικά δικαστήρια. Είναι συνταξιούχος εφέτης διοικητικών δικαστηρίων.

  1. Στολτίδης Λεωνίδας. 45 ετών. Γεννημένος το 1974 στη Σοβιετική Ένωση στη Τασκένδη. Κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι μηχανικός τηλεπικοινωνιών και δικτύων απόφοιτος του Πολυτεχνείου Σόφιας. Εργάστηκε από το 2000-2003 στην Ιντρακόμ και από το 2003 έως και σήμερα είναι υπάλληλος στον ΟΤΕ. Έχει διατελέσει Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σήμερα είναι μέλος της Διοίκησης του. Είναι μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

  1. Ταβουλάρη Γιώτα. 45 ετών. Φαρμακοποιός. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκλεγμένη στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  1. Τασιούλας Γιάννης. 47 ετών. Γεννήθηκε στα Γιάννενα. Είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  1. Τζίμας Θανάσης. 42 ετών. Γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος για τους ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  1. Τσιουπρά Κωνσταντίνα. 29 χρονών. Απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου αρχιτεκτόνων μηχανικών. Στο 11ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Από το 12ο Συνέδριο είναι μέλος του γραφείου του ΚΣ.

  1. Χαλιού Έφη. 43 χρονών. Μεγάλωσε στη ΛΑΡΚΟ και σπούδασε βιβλιοθηκονομία – αρχειονομία στο ΤΕΙ Αθήνας. Εργαζόμενη στο Ιστορικό αρχείο της Εθνικής Τράπεζας. Είναι μέλος του προεδρείου του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΤΟΕ και πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Χρηματοπιστωτικού ν. Αττικής.

Μεχμέτ Φατίχ Ματσόγλου – Ποιος είναι ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος της Τουρκίας

Οι δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, εκτός από τη μεγάλη ήττα του κόμματος του Ερντογάν στο σύνολο των μεγάλων δήμων της χώρας, χαρακτηρίστηκαν και από την εκλογή του πρώτου κομμουνιστή δημάρχου στη χώρα, του Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου στην πόλη Ντερσίμ. Ο κουρδικής καταγωγής και αλεβίτης στο θρήσκευμα Ματσόγλου – όπως η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής – δεν ήρθε βέβαια από το πουθενά, αλλά στην Τουρκία ήταν ήδη γνωστός για την πετυχημένη θητεία του ως πρόεδρος του Οβατσίκ, μιας μικρής κοινότητας χωριών της επαρχίας Τουντζελί, με πληθυσμό συνολικά 8.500. Το Οβατσίκ θεωρείται ιερός τόπος των αλεβιτών (κοινότητα που περιλαμβάνει εθνοτικά Κούρδους και Τούρκους) ενώ το 1936 έλαβε χώρα στην περιοχή η μεγαλύτερη ως τότε εξέγερση κατά του νεοσύστατου τουρκικού κράτους, με αποτέλεσμα ο τουρκικός στρατός να δολοφονήσει χιλιάδες ανθρώπους. Μάλιστα, το 2011 ο Ερντογάν απολογήθηκε δημόσια για τη σφαγή. Από τη δεκαετία του ’80 και μετά η ευρύτερη περιοχή θεωρείται προπύργιο του PKK και η παρουσία του τουρκικού στρατού κατά της ανταρτικής δραστηριότητας είναι έντονη. Ο Ματσόγλου, ήδη από την εποχή της θητείας του στο Οβατζίκ, ερωτηθείς από δυτικούς δημοσιογράφους ήταν προσεχτικός στις τοποθετήσεις έναντι της πολιτικής του τουρκικού κράτους στο κουρδικό, καθώς είναι πολύ εύκολο να βρεθεί στη φυλακή για τις δηλώσεις του. Αναφερόμενος στην επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας, ο Ματσόγλου τόνισε πως “το δικαίωμα της ζωής είναι ιερό. Είμαι κατά της βίας”. Να σημειωθεί επίσης πως το ΤΚΡ, στο οποίο ανήκει ο Ματσόγλου, δε θεωρεί ενδεδειγμένη λύση του κουρδικού τη δημιουργία ξεχωριστού κράτους για την εθνότητα, κάτι που αποτελεί σημείο τριβής με τις βασικές πολιτικές δυνάμεις εντός της μειονότητας, στην Τουρκία, αλλά και στις κοινότητες μεταναστών στο εξωτερικό.
Ο Ματσόγλου εξελέγη πρόεδρος το 2014 και μέσα στα χρόνια τράβηξε την προσοχή με μια σειρά προοδευτικά μέτρα, όπως τη μετατροπή τμήματος του δημαρχείου σε δημόσια βιβλιοθήκη, η διανομή λάπτοπ σε όλους τους μαθητές μέσης εκπαίδευσης της περιοχής. η παροχή δωρεάν συγκοινωνίας σε κάποιες γειτονιές και η μείωση των τιμολογίων του νερού. Διάσημη έγινε η πρωτοβουλία του να αναρτά στην πρόσοψη του δημαρχείου τα έσοδα και τα έξοδα του δήμου για λόγους φορολογικής διαφάνειας.
Ακόμα πιο διάσημος έγινε ο συνεταιρισμός που άνοιξε ο δήμος το 2017, δημιουργώντας 250 θέσεις εργασίας στη μελισσοκομία και την παραγωγή οσπρίων, με επόμενο στόχο την παραγωγή οργανικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Το κατάστημα που άνοιξε στο Οβαντσίκ είχε τέτοια επιτυχία και τα προϊόντα τέτοια ζήτηση, που άνοιξαν σύντομα άλλα τέσσερα καταστήματα του συνεταιρισμού σε άλλα μέρη της Τουρκίας.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του στην πόλη Ντερσίμ, ο Ματσόγλου τόνισε πως «Οι πόρτες του δήμου θα είναι ανοιχτές στο κοινότητα», προσθέτοντας πως θα υπάρξει έλεγχος των πεπραγμένων της προηγούμενης διοίκησης και πως ο ο δήμος θα διοικηθεί «μαζί με το λαό». Υποσχέθηκε πως σύντομα θα γίνει δημόσια συνάντηση ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος συλλογικής διοίκησης και πως «θα επεκτείνουμε το παραγωγικό και διανεμητικό σύστημα που ξεκινήσαμε στο Οβατσίκ». Ευχαριστώντας τους υποστηρικτές του, ο Ματσόγλου κατέληξε πως: «Θα αποδείξουμε σε όλη τη χώρα πως ένα σοσιαλιστικό μοντέλο είναι εφικτό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία των κομμουνιστών ήταν αξιοσημείωτη σε όλη την επαρχία Τουντζελί, όπου το ΤΚΡ συγκέντρωσε το 17,85% των ψήφων, ενώ πρώτη δύναμη αναδείχθηκαν οι κεμαλικοί, ακολουθούμενοι από το κουρδικό HDP και το κόμμα του Ερντογάν.

Ο αριθμός των αστέγων στην Αγγλία αυξήθηκε κατά 165% από το 2010

Το φωτογραφικό αφιέρωμα της εφημερίδας Independent είναι αποκαλυπτικό. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Ο καπιταλισμός έχει μετατρέψει σε δυστυχία την ζωή των απλών ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα. Η στέγαση που είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων προβάλει σαν μια πολυτέλεια. Χιλιάδες κοιμούνται στους δρόμους, στα πάρκα, κάτω από γέφυρες, στους σταθμούς του Μετρό, στα πεζοδρόμια,όπου βρουν, χιλιάδες οικογένειες φιλοξενούνται, άλλες τόσες έχουν μόνο προσωρινή κατοικία. Μέσα σε όλους αυτούς χιλιάδες παιδιά μένουν πίσω στα μαθήματα και στην εξέλιξή τους μην ξέροντας που θα τους ξημερώσει.Homeless UK 13 1

1/10. Ο αριθμός των ανθρώπων που κοιμούνται εκτός σπιτιού αυξήθηκε κατά 165% από το 2010 στην Αγγλία

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που κοιμήθηκαν εκτός στεγασμένου χώρου για μια νύχτα το φθινόπωρο του 2018 υπολογίζεται ότι ήταν 4677 άτομα, 2.909 περισσότερα ή αύξηση 165% από το 2010 όταν το σύνολο ήταν 1.768.

Homeless UK 3

2/10. Στο Λονδίνο αυξήθηκαν οι άστεγοι κατά 13%

Ο αριθμός των ατόμων που κοιμάται στον δρόμο αυξήθηκε κατά 146 ή 13% στο Λονδίνο από το 2017
Homeless UK 4

3/10. Το Λονδίνο αντιπροσωπεύει το 27% των ανθρώπων που κοιμούνται εκτός σπιτιού.

Στο Λονδίνο υπάρχει το 27% του συνολικού αριθμού αστέγων στην Αγγλία. Η αύξηση είναι 24% στο σύνολο της Αγγλίας από το 2017
Homeless UK 6

4/10.Το 64% των αστέγων είναι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου

Το 64% είναι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, σε σύγκριση με το 71% που ήταν το 2017
Homeless UK 5

5/10.Το 14% είναι γυναίκες

Το ποσοστό είναι το ίδιο όπως και το 2017
Homeless UK 10

6/10. Το 6% ήταν ηλικίας 25 ετών ή νεώτεροι σε σύγκριση με το 8% το 2017

Homeless UK 8

7/10. Χιλιάδες οικογένειες που διαμένουν σε προσωρινή στέγαση

79.000 οικογένειες διαμένουν σε προσωρινή στέγαση τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017, επειδή δεν έχουν ένα μόνιμο σπίτι, σε σύγκριση με 48,010 κατά την ίδια περίοδο οκτώ χρόνια πριν.
Homeless UK 9

8/10. Μείωση των οικογενειών που ζουσαν σε προσωρινή στέγαση πριν αναλάβει η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού.

Είχε υπάρξει μια σημαντική μείωση των οικογενειών που ζούσαν σε τέτοιες συνθήκες, πριν από την κυβέρνηση συνασπισμού, με τον αριθμό να έχει πέσει κατά 52% μεταξύ του 2004 και 2010 με κυβέρνηση των Eργατικών.
Homeless UK 7 1 1

9/10. Ο αριθμός των οικογενειών που φιλοξενούνται προσωρινά έχει αυξηθεί

69.140 είναι οι οικογένειες που φιλοξενούνται το τελευταίο τρίμηνο του 2015, 75.740 την ίδια περίοδο το 2016 και 78,930 στο τέλος του περασμένου έτους είναι η ασταμάτητη αύξηση.

Homeless UK 11

10/10.Περίπου 58.000 οικογένειες γίνονται αποδεκτές σαν άστεγες

Περίπου 58.000 οικογένειες έχουν γίνει αποδεκτές σαν άστεγες από τις τοπικές υπηρεσίες από τον Μάρτιο του 2018, και αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 8% κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Δεν νοιάζει τον καπιταλισμό πως θα επιβιώσει ο άνθρωπος και οι οικογένειες. Με διάφορα τερτίπια χωρίζουν τους άστεγους σε προσωρινούς, σε φιλοξενούμενους κ.α για να μην τους αποδίδουν και κάποια ψίχουλα επιδομάτων που βεβαίως δεν καλύπτουν την αφόρητη δυστυχία της έλλειψης σταθερής στέγης. Ακόμη και κάποια προσωρινή ανακούφιση όταν προκύψει, παίρνεται πίσω για να καταλήξει σαν κέρδος στις τσέπες των μονοπωλίων. Το άρρωστο αυτό σύστημα δεν μπορεί να θεραπευτεί, μόνο να ανατραπεί.

O Σάκης Τόλης των Rotting Christ στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Σε λίγες ώρες γίνεται η παρουσίαση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στο Νοvotel και ήδη τα πρώτα ονόματα έχουν διαρρεύσει, κάποια προκαλώντας έντονες συζητήσεις, όπως αυτά της Σεμίνας Διγενή και του Γιώργου Πομάσκι. Τίποτα όμως δε συγκρίνεται με το όνομα που διασφάλισε σε αποκλειστικότητα η Κατιούσα.
Πρόκειται για το Σάκη Τόλη, κιθαρίστα και τραγουδιστή των Rotting Christ, του συγκροτήματος που βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας με αφορμή τις περιπέτειες της αρχικά προγραμματισμένης συναυλίας τους στην Πάτρα πριν λίγες βδομάδες. Στη διάρκεια της συνάντησης του συγκροτήματος και της υπεύθυνης εταιρείας με τον Κώστα Πελετίδη, ώστε να οριστεί νέα ημερομηνία για τη συναυλία, ανταλλάχθηκαν απόψεις και διαπιστώθηκαν ευρύτερες συμφωνίες και στρατηγικές συγκλίσεις. Για το λόγο αυτό, αλλά και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που με αφορμή τη συναυλία προσπάθησαν να δημιουργήσουν ροζ σκοταδιστικοί αντικομμουνιστικοί κύκλοι, ο Σάκης Τόλης αποδέχθηκε την πρόταση να μπει στο ψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη σημερινή παρουσίαση του ψηφοδελτίου αναμένεται να πλαισιώσει το ίδιο το συγκρότημα, παρουσιάζοντας μια black metal διασκευή της Διεθνούς, δίνοντας έτσι και μια πρόγευση για την πολυαναμενόμενη παρουσία των Rotting Christ στο κεντρικό φεστιβάλ της ΚΝΕ το Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Στρατάρχης Σεμιόν Τιμοσένκο – Ο συμπέθερος του Στάλιν στον Κόκκινο Στρατό

Αξιωματικός του τσαρικού στρατού, ο Σεμιόν Κωνσταντίνοβιτς Τιμοσένκο από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στο πλευρό της επανάστασης, αφιερώνοντας τη ζωή και τις στρατιωτικές του ικανότητες στη Σοβιετική Ένωση. Ως προσωπικός φίλος και αργότερα συμπέθερος του Στάλιν, ο Τιμοσένκο βρέθηκε αντιμέτωπος με υπόνοιες ευνοιοκρατίας, τόσο για τη στρατιωτική του εξέλιξη, όσο και για την εξαίρεσή τους από τις ευρείες προπολεμικές εκκαθαρίσεις του Κόκκινου Στρατού, στην πραγματικότητά όμως η πορεία του αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της δίκαιης ανέλιξής του.
Ήρθε στον κόσμο στις 18 Φλεβάρη 1895 στην Ουκρανία κι ήταν γιος κολίγου. Ο ίδιος γνώρισε από μικρός τι θα πει σκληρή δουλειά και σε ηλικία 20 ετών κατατάχθηκε ως χειριστής πυροβόλου στον τσαρικό στρατό. Ως δεκανέας χειροδίκησε σε βάρος ενός αξιωματικού το 1917 και ήρθε αντιμέτωπος με στρατοδικείο, απαλλάχθηκε ωστόσο μετά από παρέμβαση του τοπικού Σοβιέτ. Σα μέλος του Κόκκινου Στρατού υπηρέτησε γενναία στο Ρωσικό Εμφύλιο, όπου και τραυματίστηκε. Γνωρίστηκε με τον Ιωσήφ Στάλιν όταν εκείνος ήταν υπεύθυνος για την άμυνα του Τσαρίτσιν (μετέπειτα Στάλινγκραντ) και ο Τιμοσένκο διοικητής του ιππικού και συνδέθηκε μαζί του με στενή φιλία.
Πολέμησε στον πολωνοσοβιετικό πόλεμο, τόσο κατά των Πολωνών στο Κίεβο, όσο και κατά των Λευκών, αλλά και του Μαύρου Στρατού του Νέστορ Μαχνό. Ως το 1933 είχε αναδειχθεί σε στρατιωτικό διοικητή της Λευκορωσίας αρχικά και στη συνέχεια διάφορων άλλων περιοχών στον Καύκασο και την Ουκρανία. Από το 1935 ήταν μέλος του Ανώτατου Σοβιέτ και ήταν μέλος του της ΚΕ του μπολσεβικικού κόμματος. Το 1939, ως διοικητής της περιοχής των δυικών συνόρων της ΕΣΣΔ, ηγήθηκε του ουκρανικού μετώπου στη διάρκεια της σοβιετικής κατάληψης των εδαφών που είχε αποσπάσει μετά τον πολωνοσοβιετικό η Πολωνία.
Σημαντική ήταν η συμβολή του Σοβιετοφινλανδικό πόλεμο, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Κόκκινου Στρατού το Γενάρη του 1940, μετά από την αποτυχία του προκατόχου του Κλίμεντ Βοροσίλοφ. Υπό την ηγεσία του, τα σοβιετικά στρατεύματα διαπέρασαν τη γραμμή Μάνερχαϊμ στον ισθμό της Καρελίας, αναγκάζοντας τη Φινλανδία να ζητήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δυο μήνες μετά. Το επίτευγμα του αυτό τον οδήγησε στη θέση του επιτρόπου άμυνας και τη θέση του στρατάρχη της ΕΣΣΔ, ενώ τιμήθηκε και με τον τίτλο του ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης. Την ίδια χρονιά ανάγεται η συγγένειά του με το Στάλιν, όταν η κόρη του παντρεύτηκε το γιο του σοβιετικού ηγέτη, Βασίλι.
Ο Τιμοσένκο, παρά τις παραδοσιακές απόψεις του για την οργάνωση του στρατεύματος, αντιλαμβανόταν απόλυτα την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Κόκκινου Στρατού ενόψει της επικείμενης ναζιστικής επίθεσης. Κατόρθωσε να υπερκεράσει τις αντιρρήσεις των πιο συντηρητικών αξιωματικών, που αντιτίθονταν στην εκτεταμένη εκμηχάνιση του στρατού, ωθώντας και σε μεγαλύτερη παραγωγή τεθωρακισμένων και επιβάλλοντας σιδηρά πειθαρχία στο στράτευμα.
Με την έναρξη της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα, διορίστηκε διοικητής της Ανώτατης Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σύντομα τη θέση του ως επιτρόπου άμυνας πήρε ο ο ίδιος ο Στάλιν, με τον οποίο ο Τιμοσένκο διατήρησε στενή συνεργασία. Ανέλαβε κρίσιμα σημεία του μετώπου και το Νοέμβρη του 1941 οργάνωσε μεγάλες αντεπιθέσεις στο Ροστόφ, κατορθώνοντας να δημιουργήσει κι ένα προγεφύρωμα μέσα από τη γερμανική άμυνα στην περιοχή δυτικά του Χάρκοβο στις αρχές του 1942. Το Μάη της ίδιας χρονιάς εξαπέλυσε στην ίδια περιοχή μια μεγάλη αντεπίθεση κατά των ναζί, οι δυνάμεις του ωστόσο υπέστησαν περικύκλωση και βαριά ήττα.
Ο Τιμοσένκο κατόπιν αυτού αποσύρθηκε από την πρώτη γραμμή, συνέχισε όμως να έχει σπουδαίο οργανωτικό ρόλο ως γενικός διοικητής του Στάλινγκραντ, του Βορειοδυτικού μετώπου, του Λένινγκραντ, του Καυκάσου και της Βαλτικής.
Τον Αύγουστο του 1945 και για ένα μήνα, ο στρατάρχης Τιμοσένκο, ταξίδεψε μόνος του για να επιθεωρήσει το στρατόπεδο Στάριε Ντορόγκι, όπου φιλοξενούνταν προσωρινά απελευθερωθέντες από το στρατόπεδο του Άουσβιτς. Ο μετέπειτα διάσημος Ιταλοεβραίος συγγραφέας Πρίμο Λέβι, περιέγραφε αργότερα πώς ο πανύψηλος Τιμοσένκο «εμφανίστηκε μέσα από ένα μικρό Fiat 500A Τοpolino» για να ανακοινώσει στους επιζήσαντες πως θα άρχιζαν σύντομα το ταξίδι της επιστροφής.
Συνέχισε τη σταδιοδρομία του ως διοικητής στη Λευκορωσία και τα Νότια Ουράλια και το 1960 αποστρατεύτηκε, λαμβάνοντας την τιμητική θέση του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας. Ένα χρόνο μετά έγινε πρόεδρος της Επιτροπής Βετεράνων Πολέμου. Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 1970.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ





1 Απριλίου 2019 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" με προσωπική απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, ολόκληρος ο γεωγραφικός χώρος του νομού Ευρυτανίας ανακηρύσσεται αυστηρά προστατευόμενη περιοχή-Εθνικό Πάρκο! 
Με την ίδια απόφαση ακυρώνονται όλες οι άδειες Αιολικών Πάρκων.
Εννοείται, βέβαια, ότι όλα τα ανωτέρω θα επικυρωθούν προηγουμένως με δημοψήφισμα με το ερώτημα: "Ναι" ή "Οχι"!
Το γεγονός χαιρετίζουν οι εκπρόσωποι των επενδυτών του αέρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ βαθύτατη δυσφορία εκφράζουν οι τοπικοί ευρυτανικοί σύλλογοι, οι λαϊκές συσπειρώσεις πολιτών και τα δίκτυα προστασίας του περιβάλλοντος. 
Κατόπιν τούτου όλοι πλέον μπορούμε να... κοιμόμαστε αν-ήσυχοι!

Επιτυχία του ΚΚ Τουρκίας στις εκλογές: Εκλέχθηκε ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος στην πόλη Ντερσίμ!

Μια ιστορικών διαστάσεων νίκη πέτυχε στις χθεσινές τοπικές εκλογές το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP) καθώς στην πόλη Ντερσίμ εκλέχθηκε ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του πορταλ soL news, ο υποψήφιος του ΚΚ Τουρκίας, Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου φέρεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων με 32,61%, αφήνοντας πίσω τους υποψηφίους των αστικών κομμάτων.  
Ο Ματσόγλου είναι γνωστός στο χώρο της τοπικής διοίκησης στη γειτονική χώρα, καθώς μέχρι σήμερα έχει διατελέσει δήμαρχος της πόλης Όβατσικ της ανατολικής επαρχίας Τουντσελί. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έγινε ευρέως γνωστός για την εφαρμογή του συνεταιριστικού αγροτικού μοντέλου στην παραγωγή βιολογική καλλιέργειας φασολιών, ρεβυθιών και μελιού. Από τα έσοδα που αποκόμισε, μέρος των οποίων δόθηκαν σε υποτροφίες μαθητών και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν σε λαϊκές οικογένειες. Ως δήμαρχος του Όβατσικ έγινε αντικείμενο συζήτησης ως πρότυπο διαφάνειας, καθώς είχε αναρτήσει τον πίνακα εσόδων-εξόδων και στην ιστοσελίδα του δήμου και σε μια μεγάλη αφίσα που κρέμασε στην είσοδο του δημαρχείου.
Μιλώντας στο soL news, ο κομμουνιστής δήμαρχος σημείωσε ότι «οι πόρτες του δήμου θα είναι ανοιχτές για το λαό», υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος θα επιδιώξει να ασκήσει τη διοίκηση του δήμου μαζί με το λαό. Ευχαρίστησε όλους τους ψηφοφόρους και όσους τον πίστεψαν και στήριξαν την καμπάνια του, προσθέτοντας: «Θα δείξουμε σε όλη τη χώρα πως ένα σοσιαλιστικό μοντέλο είναι εφικτό».

Ποιος γιορτάζει σήμερα;

 (ηχητικό)

Πρωταπριλιά σήμερα.
Ποιος λέτε να γιορτάζει; 
– Το ηχητικό που ακολουθεί είναι από την εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου στον Real fm πριν ενα χρόνο - πάντα επίκαιρο..

TOP READ