Κέρκυρα: Μαζική πορεία των απεργών ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ΟΑΕΔ και Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΦΩΤΟ)
Από τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση
Μαζική πορεία στο Σύνδεσμο Ξενοδόχων Κέρκυρας και έπειτα στον ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν σήμερα απεργοί ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού που κατήλθαν σε 24ωρη απεργία από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 13 Αυγούστου.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της περιόδου και της εργοδοτικής τρομοκρατίας η συμμετοχή στην απεργία ήταν ικανοποιητική, ενώ στη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στις 10 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και σύσσωμοι οι εργαζόμενοι ενός ξενοδοχείου που ο εργοδότες τους έχει απλήρωτους για μήνες.
Και στην Κέρκυρα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την καταβολή των δεδουλευμένων και με τις σκληρές συνθήκες εργασίας. Στο επίκεντρο επίσης της κινητοποίησης ήταν το αίτημα τους να μην καταργηθεί το εποχικό επίδομα που λαμβάνουν μέσω του ΟΑΕΔ.
Στο πλευρό των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού βρίσκεται ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ομάδα Γυναικών Κέρκυρας της ΟΓΕ.
Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση τονίζει: «Η τουριστική σεζόν βρίσκεται ήδη στα μέσα της, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βιώνουν καθημερινά την εντατικοποίηση της δουλειάς και τη στυγνή εκμετάλλευση μέσα στους χώρους δουλειάς. Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων δίνει καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς με χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως είναι καταβολές δεδουλευμένων, τήρηση ωραρίου εργασίας κ.α. Η απεργία στις 13 Αυγούστου είναι μία πολύ μεγάλη και δύσκολη μάχη. Οι μάχες αυτές δεν μπορούν να δοθούν από λίγους, πρέπει όλοι να συμβάλουμε, να συζητήσουμε, να οργανώσουμε τον αγώνα».
Την απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στηρίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι του νησιού. «Μία κλίκα μεγαλοξενοδόχων ελέγχει περίπου τα 3/4 της τουριστικής κίνησης, μαντρώνοντας τους επισκέπτες κυριολεκτικά μέσα στα ξενοδοχεία με το σύστημα του "all inclusive"», επισημαίνει ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων
Επίσης προσθέτει: «Πρόκειται για τους ίδιους μονοπωλιακούς ομίλους, που τσακίζουν μαζί με τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία τους. Να, γιατί κοινός αντίπαλος των μικρών επαγγελματιών και των εργαζομένων του τουρισμού είναι αυτοί που μονοπωλούν τον τουριστικό κλάδο, οι φιλομονοπωλιακές και συνάμα αντιλαϊκές πολιτικές που τους ωφελούν και οι πολιτικές δυνάμεις που τις υποστηρίζουν. Να, γιατί οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και την απεργία που έχουν εξαγγείλει».