28 Νοε 2013

Πεινάνε και στις ΗΠΑ

Πεινάνε και στις ΗΠΑ




Οι πιο ευάλωτοι
Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται άμεση βοήθεια, καθώς και ένα λόγο να πιστέψουν ξανά στο μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη θα μπορούσε (...) να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα κουπονιών διατροφής, όπως συμβαίνει στην Αμερική (...) Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ καλά αμορτισέρ, δηλαδή μηχανισμούς προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί (...) Πόσο καλό θα ήταν να είχαμε το ίδιο πνεύμα και πρόγραμμα για την Ευρωζώνη (...) Η αλήθεια είναι ότι εσείς στην Αμερική έχετε τους ομοσπονδιακούς θεσμούς σας - Κοινωνική Ασφάλεια, Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, Επίδομα Ανεργίας, Σύστημα Ασφάλειας Καταθέσεων - τα οποία εμείς στην Ευρώπη δεν διαθέτουμε».


Α
υτά δήλωνε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο Τέξας στις αρχές Νοέμβρη. Είναι γνωστό πως όταν η πραγματικότητα δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή; Αντιγράφουμε απ' τα ειδησεογραφικά πρακτορεία: «Το 20% των παιδιών που ζουν στη Νέα Υόρκη, δηλαδή ένα στα πέντε, δεν έχει αρκετό φαγητό στο σπίτι του (...) Το ποσοστό των ανηλίκων που υποσιτίζονται αυξήθηκε κατά 10% μέσα σε μια τετραετία (...) Συνολικά ένας στους έξι Νεοϋορκέζους, δηλαδή 1,3 - 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν είχε αρκετό φαγητό στο σπίτι του την περίοδο 2010-12» και «στα λαϊκά συσσίτια και τις διανομές τροφίμων η ζήτηση αυξήθηκε κατά 10% φέτος αλλά οι πόροι τους, από τις κρατικές ενισχύσεις και τις ιδιωτικές δωρεές, μειώθηκαν ταυτόχρονα κατά 57%».


Για την κατάσταση αυτή ο διευθυντής της οργάνωσης που διεξήγαγε την έρευνα εκτιμά ότι οι συνεχιζόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό προμηνύουν πως «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη». Ο ίδιος δηλώνει πως σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης ζουν κάτω απ' το όριο της φτώχειας ή λίγο πάνω απ' αυτό και συμπληρώνει: «Την ίδια ώρα που οι πλούσιοι τρέφονται καλύτερα από ποτέ, ένας στους έξι γείτονές μας παλεύει με την πείνα. Η πρόσφατη ομοσπονδιακή περικοπή των κουπονιών για τρόφιμα θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα πράγματα (...) Η φτώχεια, η πείνα και ο αριθμός των αστέγων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα».

Τ
α στοιχεία αυτά σκιαγραφούν εκείνο το κομμάτι της εικόνας που ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να κρατήσει αθέατο, στο σκοτάδι. Γιατί αποδεικνύει πως το μείγμα διαχείρισης που εκθειάζει - και θέλει να εφαρμόσει αν κυβερνήσει - δεν κάνει καμία ουσιαστική διαφορά στη ζωή του λαού. Πεινάνε οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες στην ΕΕ, πεινάνε και στις ΗΠΑ. Γνωρίζει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής είναι ανελαστική στο έδαφος της εξουσίας του κεφαλαίου, ιδιαίτερα στη σύγχρονη φάση εξέλιξης του καπιταλισμού, ότι δεν μπορεί σήμερα να εφαρμοστεί πολιτική όπως αυτή της σοσιαλδημοκρατίας στις δεκαετίες '60 και '70, με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και με άλλο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων αφού υπήρχε και το σοσιαλιστικό σύστημα που επιδρούσε στις παραχωρήσεις του κεφαλαίου, αν και δεν προβάλλει με τη γραμμή του ούτε καν αυτή την περίοδο. Μιλά για επαναφορά στην προ κρίσης, που εκδηλώθηκε το 2009, κατάσταση, που ήταν πολύ χειρότερη από την περίοδο πριν την αντεπανάσταση. Αυτή τη νοσταλγία καλλιεργεί, αλλά καταλαβαίνει ότι ούτε αυτό μπορεί να γίνει. Στο έδαφος αυτής του της γνώσης ζητά κουπόνια σίτισης και μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, «αμορτισέρ» για την απορρόφηση των κραδασμών της λαϊκής οργής, «χάντρες» σε «ιθαγενείς» για να ξεγελαστούν και «να πιστέψουν ξανά στην Ευρώπη», όπως λέει ο Αλ. Τσίπρας, εννοώντας τη χειραγώγηση των λαών με τη χίμαιρα μιας ΕΕ που θα μεταλλαχθεί δήθεν φιλολαϊκά και από λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων θα γίνει παιδική χαρά για τους λαούς των κρατών - μελών της.


Το «ίνδαλμά» του όμως διαψεύδει ότι μπορεί να προσφέρει εσαεί έστω «ασπιρίνες» στις στρατιές των «πληγωμένων» από φτώχεια που προκαλεί...

Β.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΟΟΣΑ Οδηγός θωράκισης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΟΟΣΑ
Οδηγός θωράκισης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου





Παρουσιάστηκαν χτες στην Αθήνα από τον ΓΓ του Οργανισμού


Eurokinissi

Την κατεδάφιση όσων λαϊκών δικαιωμάτων έχουν απομείνει όρθια προωθούν οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ
Την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου προαναγγέλλουν οι δύο εκθέσεις του ΟΟΣΑ, τις οποίες παρουσίασε χτες στην Αθήνα ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού Ανχελ Γκουρία, παρουσία των υπουργών Οικονομίας Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Η μία αφορά μελέτη με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας και τις «προτάσεις» για τις σαρωτικές «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ η δεύτερη έκθεση (η οποία ήταν παραγγελία της συγκυβέρνησης) αφορά στην «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας. Πριν την παρουσίαση των εκθέσεων ο Α. Γκουρία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.


Τα «προτεινόμενα» μέτρα, αποτελούν συρραφή ανάλογων εκθέσεων, των αξιώσεων που ακόμη και πριν από τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης έχουν υποβάλλει τμήματα του κεφαλαίου όπως ο ΣΕΒ, φαρμακοβιομήχανοι, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες. Ταυτόχρονα,ο ΟΟΣΑ βλέπει πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ και για το 2014, διευρυνόμενες αστοχίες και ως προς τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους στα επόμενα χρόνια, εκτίμηση που φέρνει στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση γύρω από τον τρόπο «ελάφρυνσης» («κούρεμα» κ.ά.), την οποία επίσης θα φορτώσουν στις λαϊκές πλάτες.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την έκθεση για την ελληνική οικονομία:

-- Πτώση του ΑΕΠ κατά 0,4% προβλέπεται για το 2014, δηλαδή για έβδομο στη σειρά έτος, έναντι της εκτίμησης για ανάκαμψη 0,6% από την πλευρά της τρόικας.

-- Βλέπουν το κρατικό χρέος στο 157% του ΑΕΠ για το 2020, πολύ πάνω από τς εκτιμήσεις της τρόικας. Σε περίπτωση αστοχιών στις προβλέψεις ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης σημειώνουν ότι θα «πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης». Σύμφωνα με τον Α. Γκουρία, η «σημασία δεν πρέπει να δοθεί στο χρόνο αλλά στους όρους που θα είναι δύσκολοι». Οι διαφορές εκτιμήσεων ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς συνδέονται με τα διαφορετικά σενάρια ως προς το μέγεθος του αποπληθωρισμού για τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ των αντιλαϊκών προτάσεων που περιέχει η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνονται:

-- Αρση της απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να επιβληθούν δίδακτρα «μετρίου επιπέδου» σε προπτυχιακούς φοιτητές, σε συνδυασμό με την παροχή φοιτητικών δανείων.

-- Κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να «εναρμονιστεί» το καθεστώς εργασίας με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα.

-- Προτείνεται η «ενίσχυση της διαχείρισης των προβληματικών δανείων», που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, καθώς και η αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα για τις επιχειρήσεις.

-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων.

-- Να διαμορφωθούν ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης από τα ταμεία της ΕΕ, για τη βελτίωση του μεταφορικού δικτύου. Πρόκειται για κεφάλαια που θα καρπωθούν ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι, για την υλοποίηση έργων υποδομής για τη διακίνηση των παραγόμενων εμπορευμάτων.

-- Να υπάρξει πλήρης «εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, όπως έχουν σχεδιαστεί».
Μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας

Την «επιτάχυνση της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων» προσδιορίζει η έκθεση του ΟΟΣΑ ως προϋπόθεση για την ενίσχυση των «κοινωνικών προγραμμάτων», τα οποία και προορίζουν για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και εξαθλίωσης.

Σε αυτά τα πλαίσια, προτείνονται:

-- «Εθνικό πρόγραμμα επιχορηγήσεων» που θα εξαρτώνται από το εισόδημα. Αναφέρονται στα «γεύματα στα σχολεία», δηλαδή στα πεινασμένα παιδιά, εξαθλιωμένων λαϊκών νοικοκυριών.

-- «Στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα», που θα γίνουν «περισσότερο αποδοτικά» μετά τη θεσμοθέτηση «στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος»

-- Παραπέρα περικοπές στη δημόσια Υγεία «εφόσον κριθεί απαραίτητο». Με προϋπόθεση και στο βαθμό που είναι «δημοσιονομικά επιτρεπτό», προτείνεται η «διασφάλιση πρόσβασης στην υγιειονομική περίθαλψη για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

-- Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας.

Μέτρα κομμένα και ραμμένα για τα μονοπώλια

Μελέτη του ΟΟΣΑ για την «αξιολόγηση του ανταγωνισμού» στην Ελλάδα

Την προώθηση παραπέρα μέτρων απελευθέρωσης της αγοράς που ενισχύουν τη δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, σε νευραλγικούς τομείς της εγχώριας οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, η επεξεργασία - τυποποίηση τροφίμων και τα οικοδομικά υλικά, «σαλπίζει» η συγκυβέρνηση ακολουθώντας τις συστάσεις της μελέτης του ΟΟΣΑ για την «αξιολόγηση του ανταγωνισμού» στην Ελλάδα. Η άρση νομικών και άλλων διατάξεων που περιορίζουν την ελευθερία δράσης του μεγάλου κεφαλαίου προωθείται με πρόσχημα την αύξηση των θέσεων εργασίας, τη μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, την επίτευξη «οικονομικής ανάπτυξης» που θα ωφελήσει, δήθεν, τα λαϊκά στρώματα.

Στην ουσία, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ εντάσσονται στο πλαίσιο ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας», της παραπέρα συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, με σοβαρές και πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα. Ούτε μείωση τιμών θα φέρουν (ο ανταγωνισμός ποτέ και πουθενά δεν τις μείωσε), ενώ οι όποιες ελάχιστες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι με μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις γαλέρας, με βάση το εργασιακό καθεστώς που έχουν διαμορφώσει οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ προτείνει την υιοθέτηση συνολικά 329 παρεμβάσεων, οι οποίες αποτελούν «χρόνιο πόθο» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μεταξύ των προτάσεων συγκαταλέγονται οι εξής:
Προτείνεται η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο. Οι «ειδικοί» του ΟΟΣΑ δεν μένουν στο «μερικό» άνοιγμα που επέβαλε πρόσφατα η συγκυβέρνηση και ζητούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Παράλληλα, πηγαίνουν ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά, απαιτώντας να επιτρέπεται η λειτουργία και για τα μεγάλα καταστήματα, άνω των 250 τ.μ., τα πολυκαταστήματα, τις αλυσίδες καταστημάτων και τα εμπορικά κέντρα. Για να προωθηθεί το μέτρο που χτυπά τους αυτοαπασχολούμενους και τους εμποροϋπαλλήλους - ανοίγοντας παράλληλα δρόμο για παραπέρα χτύπημα των ωραρίων όλων των εργαζομένων - η έκθεση του ΟΟΣΑ προβαίνει στον ισχυρισμό ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα δημιουργούσε 30.000 νέες θέσεις εργασίας και θα επέφερε συνολικό όφελος στην οικονομία 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά δεν υπολογίζει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν από το ξεκλήρισμα των μικρών ΕΒΕ.
Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα προτείνεται η ελεύθερη πώληση και εκτός φαρμακείων (θα ενισχύσει τα σούπερ μάρκετ, εκεί θα πωλούνται), ενώ προτείνει αναθεώρηση και της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης για άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού επί το «ανταγωνιστικότερο». Χαρακτηριστική της πραγματικής στόχευσης των προωθούμενων αλλαγών και των κινδύνων που συνεπάγονται για το λαό είναι και η πρόταση περί κατάργησης της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης από το Γενικό Χημείο του Κράτους για τα απορρυπαντικά πριν κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. Παρέμβαση γίνεται και για τον τομέα του βιβλίου, όπου ζητείται η ελεύθερη διακύμανση των τιμών τους, καθώς η δυνατότητα έκπτωσης σήμερα στα καινούρια βιβλία περιορίζεται στο 10%.
Ζητείται ακόμη η κατάργηση των «κρατήσεων υπέρ τρίτων», όπως, για παράδειγμα, το «αγγελιόσημο», για το οποίο κάνει ειδική αναφορά, ή οποιαδήποτε άλλη κράτηση ισχύει σήμερα σε τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες στηρίζουν ασφαλιστικά ταμεία ή άλλου τύπου δράσεις στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας. Δίνεται έτσι ένα ακόμα χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Για τον τομέα των τροφίμων, η μελέτη χαρακτηρίζει σημείο - κλειδί την επέκταση της σήμανσης «φρέσκου γάλακτος» και στο παστεριωμένο, το γάλα δηλαδή με ημερομηνία λήξης πέραν των πέντε ημερών, αλλά και την άρση οποιωνδήποτε υφιστάμενων περιορισμών στην πώληση ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη, καθώς, όπως αναφέρει, «δεν διαφέρει στην γεύση και στην όψη» από το φρέσκο ψωμί.
Στον τομέα του τουρισμού, προτείνονται μια σειρά παρεμβάσεις στην κατεύθυνση απελευθέρωσης, όπως στην έκδοση αδειών ξενοδοχείων και στα όρια στις τιμές δωματίων βάσει ποιοτικών κριτηρίων που ισχύουν σήμερα, στη δυνατότητα λειτουργίας τουριστικών μαρίνων ακόμη και γειτονικά σε εμπορικά ή αλιευτικά λιμάνια, άρση εμποδίων στην αποβίβαση και επιβίβαση τουριστών από κρουαζιερόπλοια, κ.ά.
Τέλος, προτείνεται η άρση μιας σειράς «εμποδίων» στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευαστικών υλικών, με ειδικές αναφορές στην τσιμεντοβιομηχανία, στη βιομηχανία αλουμινίου, στα ορυχεία, στα πλαστικά, όπου ως γενική επισήμανση ζητά την εναρμόνιση της εγχώριας νομοθεσίας που ρυθμίζει τη λειτουργία του τομέ





ΗΠΑ Στο στόχαστρο οι άστεγοι, έξαρση της πείνας

ΗΠΑ
Στο σ
τόχαστρο οι άστεγοι, έξαρση της πείνας





ΟYAΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Πιέσεις για την απαγόρευση της... σίτισης αστέγων σε δημόσιους χώρους ασκούν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Λος Αντζελες, σε μία πολιτεία που, μετά τη Ν. Υόρκη, έχει το οξύτερο πρόβλημα αστέγων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης», 27 χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος σίτισης των αστέγων από το «Συνασπισμό Τροφίμων του Δυτικού Χόλιγουντ» το αίτημα «εξαφάνισης» των ανθρώπων δίχως στέγη από τους δημόσιους χώρους τίθεται ξανά επί τάπητος, σε μία περίοδο που το πρόβλημα παρουσιάζει έξαρση. Μόνο στην κομητεία του Λος Αντζελες ο επίσημος αριθμός των αστέγων, που υπολογίζεται σε 53.800 άτομα, αυξήθηκε κατά 27% σε σχέση με το 2012.
Και πεινασμένα παιδιά στη Ν. Υόρκη...

Ασχημα είναι όμως τα πράγματα και στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ. Ερευνα του «Συνασπισμού ενάντια στην πείνα» ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τουλάχιστον το 20% των παιδιών στη Νέα Υόρκη δεν έχει αρκετό φαγητό στο σπίτι ιδιαίτερα μετά το περσινό χτύπημα του τυφώνα «Σάντι». Το ποσοστό των ανηλίκων που υποσιτίζονται υπολογίζεται πως αυξήθηκε κατά 10% μέσα σε μια τετραετία...

Εκτιμάται ακόμη ότι ένας στους έξι Νεοϋορκέζους, δηλαδή 1,3-1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν είχε αρκετό φαγητό στο σπίτι του την περίοδο 2010-'12. Μάλιστα, ο διευθυντής της οργάνωσης, Τζόελ Μπεργκ, σημειώνει ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη ενόψει και των νέων, δραστικών περικοπών που αναμένονται το επόμενο διάστημα στα κουπόνια σίτισης και στις υπηρεσίες αρωγής των ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων στις ΗΠΑ...




TOP READ