14 Ιαν 2014

Αποδέσμευση με καπιταλισμό;

 Αποδέσμευση με καπιταλισμό;

ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνουν κριτική στο ΚΚΕ γιατί συνδέει την αποδέσμευση από την ΕΕ με την εργατική - λαϊκή εξουσία, ενώ, λένε, η αποδέσμευση ως στόχος μπορεί να λειτουργήσει ως σκαλοπάτι για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

 Δεν θα τους ξαναπούμε ότι και αυτή τους η θέση, που φαντάζει πολιτικά ριζοσπαστική, είναι αποπροσανατολιστική και ενσωματώσιμη. 

Γιατί κράτη έξω από την ΕΕ ή την ΟΝΕ με τα μονοπώλια να έχουν την εξουσία και την οικονομία στα χέρια τους υπάρχουν και σήμερα και αυτή η επιλογή γίνεται με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των λαών.

Δεν αναιρείται επίσης το ότι η συμμετοχή τους στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα καθορίζεται από την οικονομική και πολιτική τους δύναμη, είναι δηλαδή ανισότιμη. Πολύ περισσότερο που σήμερα ενισχύονται φυγόκεντρες τάσεις, διαμορφώνονται αστικές πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν κριτική στην ΕΕ ή το ευρώ από τη σκοπιά του κεφαλαίου.

 Μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να εξασφαλίσει αμοιβαίες διεθνείς συμφωνίες με κριτήριο το εργατικό - λαϊκό συμφέρον.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Βλέπε ακόμη:


Τι Ιμια τι Ζουράφα. Και εδώ γκρίζα ζώνη!!!!!!

 Τι Ιμια τι Ζουράφα. Και εδώ γκρίζα ζώνη!!!!!!


 Βγάζουν τον στόλο με αφορμή την Λαδόξερα

Μετά την “μίνι – ναυμαχία” που σημειώθηκε προχθές στη θαλάσσια περιοχή της Ζουράφας, η Τουρκία προχωρεί τα σχέδιά της για την δημιουργία “γκρίζας ζώνης” και στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους – Αυξημένη επιφυλακή στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και στον Στρατό Ξηράς
Στην δημιουργία “γκρίζας ζώνης” και στην θαλάσσια περιοχή της Ζουράφας (Λαδόξερας όπως την λένε οι ψαράδες μας, γιατί αναβλύζει πετρέλαιο, έξω από την Σαμοθράκη) προχωρεί η Τουρκία μετά την περιοχή των Ιμίων.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, με υπευθυνότητα και συνέπεια καταγράφει, χρόνια τώρα τα δόλια σχέδια των γειτόνων μας που δεν έχουν περιορίσει την αρπακτική τους βουλιμία, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην Θράκη.
Ας δούμε όμως τα νεώτερα.
«Μίνι» ναυμαχία εκτυλίχθηκε προέκυψε, στην θαλάσσια περιοχή, της βραχονησίδας Λαδοξέρα/Ζουράφα, στο Θρακικό πέλαγος, μεταξύ σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής και ελληνικού περιπολικού σκάφους από το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης.
Την ώρα εκείνη στο σημείο έπλεαν ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, ενώ περιπολούσε σκάφος του Λιμεναρχείου Σαμοθράκης και υπερίπτατο και ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων, η τουρκική ακταιωρός και το περιπολικό του Λιμενικού από την Αλεξανδρούπολη, πλησίασαν πολύ κοντά, σε σημείο που τα δυο σκάφη ήρθαν σχεδόν σε επαφή.
Σημειώνεται πως τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες αλιέων της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, που αναφέρουν ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί τους ψαρεύουν κοντά στη βραχονησίδα, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων με την συνδρομή της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Νωρίς το απόγευμα, τόσο η τουρκική ακταιωρός, όσο και τα δυο σκάφη του Λιμενικού απομακρύνθηκαν από τα σημείο, ενώ παρέμειναν τα ελληνικά αλιευτικά.
Μετά την αποκάλυψη του defencenet.gr για την διαταγή, που δόθηκε, να μην ενοχλούνται τα τουρκικά σκάφη το υπουργείο Ναυτιλίας έστειλε σκάφη του Λιμενικού και βέβαια η κατάληξη ήταν μοιραία αφού ήδη οι Τούρκοι έχουν «πατήσει πόδι» στην περιοχή.


Διαψεύδει το Αρχηγείο Λιμενικού

«Αβάσιμους, ανυπόστατους και ψευδείς» χαρακτηρίζει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, τους ισχυρισμούς στελέχους του στη Θράκη, ότι δόθηκε εντολή σε πλωτά περιπολικά του σώματος να υποχωρήσουν από την περιοχή της Ζουράφας, κατά τη στιγμή που τουρκικά αλιευτικά σκάφη διενεργούσαν αλιεία, συνοδευόμενα μάλιστα από τουρκική ακταιωρό.
«Πάγια ακολουθούμενη επιχειρησιακή τακτική του Λιμενικού Σώματος σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι τα περιπολικά σκάφη να σπεύδουν στο συγκεκριμένο χώρο, να επεμβαίνουν και να προασπίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» τονίζει με σημερινή του ανακοίνωση του το Αρχηγείο του Λιμενικού.
Οι ισχυρισμοί του στελέχους του Λιμενικού Σώματος προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ζήτησε τη διερεύνηση της σκοπιμότητας των συγκεκριμένων δηλώσεων.
Ο Αρχηγός του Λιμενικούς Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Δημήτριος Μπαντιάς, διέταξε άμεσα τη διαθεσιμότητα του εν λόγω στελέχους, τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε τακτό χρονικό διάστημα, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ήδη ο εισαγγελέας του αρμόδιου Ναυτοδικείου.


Εν τω μεταξύ κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας σε όλο το μήκος των μικρασιατικών ακτών, αμέσως μετά το επεισόδιο στην βραχονησίδα Λαδοξέρα / Ζουράφα.
Τουρκικά πλοία κατευθύνονται με χαμηλή ταχύτητα από το ναύσταθμο του Γκιολτσούκ προς την έξοδο των Δραδανελίων, ενώ και στους ναυστάθμους Σμύρνης και Αλικαρνασσού καταγράφεται υψηλή κινητικότητα.
Έχουν καταμετρηθεί περί τις επτά κύριες μονάδες, φρεγάτες, κλάσης ΜΕΚΟ-200ΗΝ και O.H.Perry να αποπλέουν, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε υποβρύχια τα οποία ήδη έχουν αποπλεύσει από τις βάσεις τους.
Ταυτοχρόνως με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν πτήσεις τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου CN-235.
Σε όλους τους τουρκικούς ναυστάθμους επικρατεί οργασμός και πυρομαχικά φορτώνονται στα πλοία.
Ελπίζεται ότι η όλη κινητοποίηση έχει να κάνει με τις μεγάλες ασκήσεις που ξεκινά το τουρκικό Ναυτικό σε 24 ώρες τόσο στο κεντρικό-βόρειο Αιγαίο, όσο και μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος Μεγίστης.
Πάντως η όλη κίνηση παρακολουθείται στενά από το ΠΝ και τα ναυτικά παρατηρητήρια, ενώ επικρατεί γενικά κατάσταση αυξημένης επιφυλακής (και στην ΠΑ, αλλά και σε μονάδες του Στρατού, ειδικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων.
Σύμφωνα με τρεις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αγκυρα από τη Δευτέρα, χθες, 13 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου δεσμεύει τρεις περιοχές του Αιγαίου, δύο στο βόρειο και μία στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (αποκλεισμός Μεγίστης) σε σειρά ασκήσεων ανάμεσα στα ελληνικά νησιά, σημαντικότερη από τις οποίες είναι η «Akci Deniz» («Θαλάσσιος Πνεύμονας»).
Να σημειώσουμε ότι έχουν εκδώσει και Sub Note που σημαίνει έντονη δραστηριότητα εχθρικών υποβρυχίων στις περιοχές αυτές.


πηγη Samothakitika blog 

Ποιοι είναι αυτοί οι τύποι που τους ανήκουν τα πετρέλαια του Αιγαίου;

 Ποιοι είναι αυτοί οι τύποι που τους ανήκουν τα πετρέλαια του Αιγαίου;



1. Δεν ξέρουμε πως ακούγεται στους άλλους ιθαγενείς της χώρας η ατάκα «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Ένας μεγάλος διεθνής επιχειρηματικός όμιλος, η ΒΡ, περιβάλλει με εμπιστοσύνη την εγχώρια αγορά». Αλλά σε εμάς του Ομίλου, που έχουμε δει από τα μέσα 2-3 πραγματάκια, προκαλεί γέλιο μέχρι δακρύων (ή και μόνο δάκρυα).
2. Επειδή αυτές τις μέρες μιλάμε (και καλά) για σκάνδαλα, ας μας πει κάποιος ποιοι είναι αυτοί οι τύποι (Μαθιός και σία) που τους ανήκουν τα πετρέλαια του Αιγαίου... Έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές να βρούμε ποιοι είναι και που «δουλέψανε το βιος τους», χωρίς επιτυχία. Ο ευρών αμειφθήσεται.
Απορίες εργαζομένων στον Όμιλο Λάτση
Ποιοι είναι;

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ BP ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Υπεγράφη η πώληση των κοιτασμάτων του Πρίνου
H συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική ΒΡ υπεγράφη σήμερα στο ΥΠΕΚΑ, μεταξύ της εταιρείας Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής και της εταιρείας BP Oil International.
Παράλληλα, υπεγράφη τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Energean, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμπορική συμφωνία των δύο εταιριών, καθώς με το σημερινό καθεστώς το σύνολο της παραγωγής πωλείται υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ.
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ παρουσία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος υπέγραψε την τροποποίηση της σύμβασης με την Energean για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, του πρεσβευτή της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα Τζον Κίτμερ (John Kittmer) και της Κάλολ Χόουλ (Carol Howle), επικεφαλής του τομέα εφοδιασμού και εμπορίας της ΒΡ για την Ευρώπη που υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο και διευθυνοντα συμβουλο της Energean Μαθιό Ρήγα την εμπορική συμφωνία των δύο εταιρειών.

Πρόκειται για συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. δολ. που σηματοδοτεί σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής αγοράς την επαναδραστηριοποίηση της
BP στην Ελλάδα καθώς, υπενθυμίζεται, η πολυεθνική είχε αποχωρήσει από τη χώρα το 2009 μεταβιβάζοντας τις εμπορικές της δραστηριότητες στον όμιλο των ΕΛΠΕ.

Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται με βάση τις προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου κατά την επόμενη εξαετία (που είναι η διάρκεια του συμβολαίου με την ΒΡ) και τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου. Σημαντικό είναι επίσης ότι η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και υλοποίησης νέων γεωτρήσεων στην περιοχή, οι οποίες αποσκοπούν στον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου, στα 5.000 βαρέλια ημερησίως από 2.500 που είναι σήμερα.

Η επανάκαμψη της
BP στην ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από πηγές της αγοράς ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ιδιαίτερα ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια. Εξελίξεις που αφορούν κυρίως την προκήρυξη (ως τα τέλη του χρόνου) του διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα, στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η συμφωνία συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ΒΡ στην ενεργειακή αγορά της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η τροποποίηση της σύμβασης θα κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή και πρόσθεσε: «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Ένας μεγάλος διεθνής επιχειρηματικός όμιλος, η ΒΡ, περιβάλλει με εμπιστοσύνη την εγχώρια αγορά σε μια περίοδο κατά την οποία ο πετρελαϊκός τομέας έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες προσδοκίες, δείχνοντας ότι μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην επαναφορά της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης. Η τροποποίηση του νόμου και η παρουσία της ΒΡ διασφαλίζουν περαιτέρω το μέλλον της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο και των θέσεων εργασίας ενώ παράλληλα στέλνουν τις διεθνείς αγορές μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Στις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται μετά την υπογραφή της σύμβασης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της
Energean Μαθιός Ρήγας τονίζοντας ότι «Η συνεργασία με ένα διεθνή επιχειρηματικό όμιλο όπως η ΒΡ μας δίνει τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο εντός του 2014. Παράλληλα, δρομολογεί και το πρόγραμμα ανάπτυξης του πεδίου Ε που περιλαμβάνει δυο γεωτρήσεις, με το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ με τελικό στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια». Υπενθύμισε δε ότι η Energean τα τελευταία έξι χρόνια έχει επενδύσει 180 εκατ. ευρώ στην Καβάλα.

Ο Βρετανός πρεσβευτής χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας τονίζοντας ότι αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να συντελέσει στη διασφάλιση παροχής ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη και αποτελεί άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Τόνισε δε ότι η συμφωνία αναμένεται να προσκομίσει σημαντικά οφέλη για τις δύο εταιρίες και το ελληνικό Δημόσιο.
ΕΘΝΟΣ, 13/1/2013

Αυτό είναι το "αιμοσταγές δικτατορικό καθεστώς" της Β. Κορέας...

 Αυτό είναι το "αιμοσταγές δικτατορικό καθεστώς" της Β. Κορέας...

Μιας και μας λογοκρίνει το “δημοκρατικό” facebook... ως ανατρεπτικό ιστολογοφόρο... περιστασιακή ανάρτηση από το απαγορευμένο “Sibilla"
Έχετε δει χώρα όπου οι διανοούμενοι της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης (Βουλή) και τα μεγάλα στελέχη των Υπουργείων... κάθε Παρασκευή προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ χειρωνακτική εργασία στις αγροτικές καλλιέργειες;
Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, εκεί που όλα τα αργυρώνητα ΜΜΕ και πολλά δημοκρατικά ιστολόγια έγραφαν ότι 120 σκυλιά κατασπάραξαν τον αντίπαλο του προέδρου της χώρας (είδηση κατασκευασμένη από την Cia), οι διανοούμενοι προσφέρουν χειρωνακτική εργασία και ειδικά όταν είναι η περίοδος μαζέματος του ρυζιού καταλαβαίνουν τι ετσί βερίκοκο (όχι αυτό του νεοφασίστα τηλέμπορα).
Έτσι ξέρουν πως ν' αντιμετωπίζουν τους πολίτες!
Ο ανεπάγγελτος, πάντα κρατικοδίαιτος Στουρνάρας, ο κουβαλητής της τσάντας του Σημίτη αν εργαζόταν κάθε Παρασκευή στα χωράφια... θα ήξερε τι σημαίνει αγρότης;
Τα 153 γερμανοτσογλάνια θα θα ήξεραν όταν "ψήφιζαν" τι σημαίνει πλειστηριασμός σπιτιών πολιτών;
Θα υπήρχαν βουλευτές που θα ψήφιζαν κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων, εξαθλίωση του λαού μας;

~.~

Σημείωση δική μου:
Αυτού του είδους η εργασία θα μπορούσε να έχει νόημα μόνο σε σοσιαλιστικά κράτη όπως η Β. Κορέα. Στο αστικό δικό μας κράτος, οι αντιλαϊκές αποφάσεις που παίρνουν δεν έχουν να κάνουν με την έλλειψη κατανόησης του πως περνάει ο λαός(όχι ότι νιώθουν στο πετσί τους πως περνάει), αλλά με τα μονοπώλια που βρίσκονται πάνω από τους πολιτικούς και καθορίζουν τις αποφάσεις τους. Όσους σπόρους και να φυτέψει ο Σαμαράς, αυτοί που θα θεριστούν θα είναι οι φτωχοί έλληνες πολίτες.

Βέβαια άμα είσαι σοσιαλιστής πρέπει και να το δείχνεις


Για τη σημείωση Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

«Διαταξικές» συμμαχίες της αστικής τάξης και η στάση των κομμουνιστών και του εργατικού κινήματος

 «Διαταξικές» συμμαχίες της αστικής τάξης και η στάση των κομμουνιστών και του εργατικού κινήματος



Το μεγάλο κεφάλαιο δεν μπορεί να ασκεί την εξουσία του μόνο του. Η συμμαχία με διάφορα στρώματα του πληθυσμού είναι επιβεβλημένη. Καθοριστική είναι φυσικά η μικροαστική τάξη στο σύνολο σχεδόν των εκφάνσεων της. Ωστόσο και μέρος των αγροτών, καθώς και μιας «μικροαστικοποιημένης» (στον τρόπο και την ποιότητα ζωής) μερίδας των εργαζομένων. Με αυτόν τον τρόπο το κεφάλαιο και το αστικό κράτος είναι σε θέση να ασκούν την εξουσία τους απρόσκοπτα και με λιγότερες αντιστάσεις, καθώς υφίσταται μια νομιμοποίηση του καθεστώτος καπιταλιστικής εκμετάλλευσης από ένα μέρος της κοινωνίας. Κατά βάση πρόκειται για την ιδανική άσκηση ταξικής κυριαρχίας, καθώς οι πιο άμεσες μορφές εξουσίας τείνουν συχνά να είναι πιο ασταθείς και ως εκ τούτου παροδικές.


Στην Ελλάδα τέτοιου είδους συμμαχίες στηρίχθηκαν ποικιλοτρόπως από τον αστικό κρατικό μηχανισμό. Έχουμε φυσικά τους διορισμούς, οι οποίοι παίξανε στην μεταδικτατορική Ελλάδα ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στην απορρόφηση κοινωνικών κραδασμών. Ωστοσό δεν πρόκειται για την μόνη μορφή. Ο εύκολος δανεισμός, οι διάφορες επιδοτήσεις, μέχρι και η έλειψη «ζλου»εκ μέρους του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η ανοχή εκ μέρους του κράτους σε κάθε είδους αυθερεσίες ακόμα και πολύ μικρών επιχειρηματιών, δημιούργησαν αρκετά ευνοϊκές συνθήκες για μια μερίδα (και το τονίζουμε ότι πρόκειται μονάχα για μια μερίδα) μικροαστών, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να αποκοπούν από την μισθωτή εργασία και να διάγουν μια ζωή με άνω του μέσου όρου ποιότητα όντας «αφεντικά του ευατού τους». Παρόμοια φαινόμενα υπήρξαν και σε μια ορισμένη, πάλι, μερίδα των αγροτών. Για την εργατική τάξη αρκεί να αναφερθούν στην «εργατική αριστοκρατία», στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και γενικά τα οφέλη που συνεπαγόταν η κομματική ταυτότητα.

Ο ίδιος όμως ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής υπονομεύει αυτές τις συμμαχίες. Η ανισόμετρη ανάπτυξη, ο ανταγωνισμός στην παραγωγή, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και εντέλει οι κρίσεις υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης επιβάλουν στο κεφάλαιο την περιοδική διάλυση των δεσμών της με αυτά τα στρώματα του πληθυσμού.

Από αυτήν την εξέλιξη προκύπτει συνήθως ένα ιδιαίτερο κοινωνικό συνονθύλευμα, που αποτελείται από αυτούς τους «απογοητευμένους», «ριγμένους», «αγανακτισμένους» και στο το οποίο παρατηρείται μια τάση συγχώνευσης με τον υπόλοιπο «λαό». Πρόκειται όμως για ένα ιδιαίτερα ασταθές, ετερόκλητο σύνολο χωρίς πραγματική εσωτερική συνοχή. Με άλλα λόγια δεν έχει ταξικό χαρακτήρα ως σύνολο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργατική τάξη και κομμουνιστικό κόμμα δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τον ρόλο του, ούτε να υποτιμούν τον κίνδυνο που ενέχει μια τέτοια κατάσταση.

Το σημαντικότερο είναι ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαία, ομοιογενής ως προς τα ταξικά χαρακτηριστικά ομάδα. Ούτε βέβαια μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα με την συμπερίληψη της στον λαό, έτσι γενικά. Τα κριτήρια αντιμετώπισης αυτής της ομάδας οφείλουν να είναι όπως πάντα ταξικά. Αυτό όμως δεν αφορά μόνο την θεωρητική ή ρητορική αντιμετώπιση του ζητήματος. Η ίδια οργάνωση πρέπει να γίνει με κριτήρια ταξικά. Αυτό ούτως ή άλλως πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αλλά ιδιαίτερα σε τέτοιες καταστάσεις αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Επίσης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η πρωτοπορία της εργατικής τάξης στον αγώνα. Η συντριπτική πλειονότητα της εργατικής τάξης δεν μετείχε σε αυτήν την «ανίερη» συμμαχία. Όχι δεν το ήθελε, αλλά γιατί απλά δεν μπορούσε. Γιατί στο έδαφος του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής η εργατική τάξη είναι καθυποταγμένη στο κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Γιατί αυτή είναι πολύ απλά η λογική του κεφαλαίου. Κατά συνέπεια τα συμφέροντα της εργατικής τάξης παρέμειναν σταθερά καθ’όλες αυτές τις μετακινήσεις. Σταθερά παραμένουν και τώρα. Τα άλλα στρώματα, ακόμα και τα πιο εξαθλιωμένα, δεν βιώνουν με τον ίδιο τρόπο την ταξική πάλη. Μπορεί να βιώνουν τις συνέπειες της άναρχης παραγωγής, αλλά δεν βιώνουν την ευθεία σύγκρουση κεφαλαίου-εργασίας μέσα στον εργασιακό χώρο. Αυτή η σύγκρουση είναι φυσικό να βιώνεται ακόμα λιγότερο από τα «αγανακτiσμένα» στρώματα που αναφέραμε. Στην συνείδησή τους τείνουν να υπερισχύουν υποκειμενικοί, «πολιτικοί» παράγοντες και όχι αντικειμενικοί, οικονομικοί. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει βέβαια να υιοθετούνται ούτε σε αυτήν την περίπτωση ισοπεδωτικές οπτικές. Πρέπει πάντα να ξεπροβάλει ως καθοριστικό το ταξικό κριτήριο.

Γι’αυτόν όμως τον λόγο βασικό πεδίο πάλης για τους κομμουνιστές παραμένει πάντα ο χώρος εργασίας, δηλαδή ο κατ’εξοχήν τόπος της σύγκρουσης κεφαλαίου και εργατικής τάξης. Η δράση σε όλα τα άλλα πεδιά, χωρίς να παραμελείται, πρέπει να καθορίζεται από τους συσχετισμούς στο πεδίο αυτό της καθοριστικής πάλης της εργατικής τάξης. Μόνο όταν οι συσχετισμοί σε αυτό το πεδίο αλλάξουν προς όφελος των εργαζομένων είναι δυνατόν να επιτευχθούν νίκες.

Οι κομμουνιστές δεν είναι αδιάφοροι προς την αγανάκτηση, την καταστροφή που βιώνουν χιλιάδες ή εκαττομύρια στρώματα του πληθυσμού. Έχουν ωστόσο την γνώση και την πείρα που τους βοηθάει να αποφύγουν διάφορα «πυροτεχνήματα» που πάνε συχνά την κοινωνία και το κίνημα χρόνια ή και δεκαετίες πίσω. 

Αντι - ΚΚΕ αυθαιρεσίες της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Αντι - ΚΚΕ αυθαιρεσίες της «Εφημερίδας των Συντακτών»



Η «Εφημερίδα των Συντακτών» 11-12 Γενάρη 2014, με ολοσέλιδο άρθρο, το οποίο παραπειστικά διαφήμισε ως αποκαλυπτικό, αναφέρεται στην πρόσφατη 15η Διεθνή Συνάντηση των Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων στη Λισαβόνα, και επιχείρησε να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει σχετική επιστολή του ΚΚΕ στα ΚΚ, παραπλανώντας τους αναγνώστες της.

Ο ίδιος ο τίτλος του άρθρου, «Ολοι Οπορτουνιστές πλην ΚΚΕ», αποπνέει σκοπιμότητα, αντι-ΚΚΕ εμπάθεια, λειτουργεί προβοκατόρικα, όχι μόνο ενάντια στο ΚΚΕ αλλά γενικότερα στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.
Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν έχει τέτοια θέση και πρακτική, αλλά διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και συνεργάζεται σταθερά με δεκάδες ΚΚ, συζητά σοβαρά ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα με ΚΚ που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, με πολλά από αυτά αναπτύσσει κοινές δράσεις, εκφράζει αλληλεγγύη στους αγώνες τους.
Παράλληλα, έχει ισχυρό μέτωπο σε κόμματα που μεταλλάχθηκαν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ηγούνται στο Κόμμα της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ), τις θέσεις του οποίου αναμασά η εφημερίδα.

Η πραγματικότητα είναι ότι στο Κομμουνιστικό Κίνημα διεξάγεται ουσιαστική συζήτηση για σύνθετα ζητήματα, γίνεται ιδεολογική διαπάλη με κριτήριο πώς θα διαμορφωθεί αποτελεσματική επαναστατική στρατηγική για το συμφέρον της εργατικής τάξης, των λαών.

Αυτό γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια, αυτό έγινε και στη 15η Διεθνή Συνάντηση. Οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν δημοσιευτεί πολλές φορές και ο συντάκτης του άρθρου Νίκος Σβέρκος τις γνωρίζει... αλλά προσπαθεί να δείξει ότι... «ανακάλυψε την Αμερική». Ερμηνεύει τα γεγονότα αυθαίρετα, πιστεύοντας ότι μπορεί, έτσι, να χτυπήσει το ΚΚΕ.
Η Επιστολή που μετέφρασε η εφημερίδα δεν έχει αποσταλεί μόνο στο Πορτογαλικό ΚΚ, με το οποίο το ΚΚΕ διατηρεί πολύχρονες σχέσεις και συζητά όλα τα ιδεολογικά - πολιτικά ζητήματα, αλλά έχει αποσταλεί σε δεκάδες ΚΚ στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης που έγινε για την προετοιμασία της 15ηςΔιεθνούς Συνάντησης και τη σχετική κοινή ανακοίνωση.

Σημασία έχει τι αποκρύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο συντάκτης του άρθρου. Αποκρύπτει:

Οτι το ΚΚΕ έχει σημαντική πορεία και προσφορά στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα κι αυτό αναγνωρίζεται από το σύνολο των ΚΚ, ακόμα και από αυτά που έχουν διαφορετικές θέσεις.
Ανέλαβε την ευθύνη της πραγματοποίησης των Διεθνών Συναντήσεων από το 1999 μέχρι το 2005 στην Αθήνα και έχει αναμφισβήτητη συμβολή σε όλες τις Συναντήσεις μέχρι σήμερα.
Οργάνωσε Διεθνή Συνάντηση το Δεκέμβρη του 2011 με πρωτοφανή μαζικότητα, με τη συμμετοχή 76 ΚΚ από 58 χώρες.
Μόνο το τελευταίο διάστημα:
70 Κομμουνιστικά Κόμματα στήριξαν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, του ΚΚ Τουρκίας και του Συριακού ΚΚ ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.
61 ΚΚ απέστειλαν θερμά χαιρετιστήρια για την επέτειο των 95 χρόνων ζωής και πάλης του ΚΚΕ.
32 ΚΚ συμμετείχαν στην «Ευρωπαϊκή Συνάντηση» που οργάνωσε το ΚΚΕ στις Βρυξέλλες.
29 ΚΚ της Ευρώπης, μαζί με το ΚΚΕ, συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στην ΕΕ, στο πλαίσιο της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για τη μελέτη και την ανάδειξη ευρωπαϊκών ζητημάτων.
Συνεπώς, η προσπάθεια της «Εφημερίδας των Συντακτών» και αυτών που τη μιμούνται, να παίξουν το ρόλο της «σφήνας» για να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ, τους εκθέτει και θα πέσει στο κενό.


Κ.


Σχέδιο παραπλάνησης από το «Σχέδιο Β»

Σχέδιο παραπλάνησης από το «Σχέδιο Β»


Να παραπλανήσει τους εργαζόμενους παίζοντας με τα βάσανα και την αγωνία τους επιχειρεί το «Σχέδιο Β» με επικεφαλής τον Αλ. Αλαβάνο και με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, στο οποίο περιγράφεται σαν ειδυλλιακό το τοπίο μιας Ελλάδας με εθνικό νόμισμα. Βεβαίως, στην καπιταλιστική οικονομία δεν υπάρχει «εθνικό νόμισμα» που να μην είναι συνδεδεμένο με κάποιο ισχυρό διεθνές νόμισμα, είτε λέγεται ευρώ, είτε δολάριο, είτε λίρα Αγγλίας, είτε γουάν κ.λπ., με ό,τι επίδραση έχει αυτό για τις διεθνείς συμμαχίες, τους ανταγωνισμούς κ.λπ.
«Η χρονιά που έρχεται είναι δυνατό να μην έχει καμία απολύτως σχέση με το 2010, το 2011, το 2012 και ιδιαίτερα με το 2013, ένα από τα σκληρότερα χρόνια στην Ιστορία της Ελλάδας, υπόδουλης πια στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που την έχουν μεταβάλει σε οικονομικό και κοινωνικό ερείπιο (...) Οι μεγάλοι αντίπαλοι βέβαια παραμένουν. Η κυβέρνηση Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι Βρυξέλλες, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο κεφάλαιο. Κανείς όμως από αυτούς δεν μπορεί τελικά να ανακόψει την πορεία ενός λαού που δεν παραλύει από παραίτηση και φόβο (...) Αλλού είναι το πρόβλημα. Στην "αόρατη κυβέρνηση": Στο σύστημα ιδεών και αντιλήψεων και συναισθημάτων φόβου της αλλαγής που τα καπιταλιστικά κέντρα έχουν εμφυτεύσει στο μυαλό και την καρδιά μας (...) Απαλλαγή του προϋπολογισμού από τα χρέη, ρευστότητα με το εθνικό νόμισμα, ισχυρό δημοκρατικό κράτος, αγοραστική δύναμη στους εργαζόμενους είναι τομές που γυρίζουν αμέσως τη σελίδα (...) Εμείς οι Ελληνες οφείλουμε πια να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας. Να αλλάξουμε τις διεθνείς συντεταγμένες της χώρας μας, σε σχέση με την Ευρωζώνη (...) Ετσι το 2014 μπορεί να γεμίσει από αυτές τις μικρές όμορφες καθημερινές στιγμές που κάνουν τον κόσμο ευτυχισμένο και ήταν εντελώς απούσες τις χρονιές που περάσανε. Τους ηλικιωμένους να λιάζονται στα παγκάκια και να κουτσομπολεύουν αμέριμνοι. Τους εργαζόμενους να ξυπνάν τα πρωινά με ασφάλεια ότι έχουν τη δουλειά τους και δε θα τη χάσουν. Τους απλούς ανθρώπους να μη τρομοκρατούνται στη θέα του ταχυδρόμου. Τους σημερινούς ανέργους να χαμογελούν με σιγουριά γιατί επιτέλους στην Ελλάδα με το εθνικό νόμισμα και τη ρευστότητα ανοίγουν δουλειές. Τους νέους να σταματούν να ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους, να αγαπούν πάλι και να νιώθουν μητρική στήριξη στον τόπο τους. Τα σπίτια παντού ζεστά το χειμώνα. Τις νεανικές θεατρικές ομάδες και τις καλλιτεχνικές εκθέσεις γεμάτες κόσμο. Τα πιτσιρίκια πολύβουα σμάρια στα κοινοτικά γυμναστήρια, μαθήματα ξένων γλωσσών και μουσικής. Τα νοσοκομεία και τα σχολεία φιλόξενα, με προσωπικό που έχει αξιοπρέπεια και συνείδηση του καθήκοντος. Και όλη την πατρίδα μας σε ένα πυρετό ανοικοδόμησης, σε ένα κλίμα αλληλεγγύης, με αίσθηση ότι γράφει ιστορία για την ίδια και όλη την Ευρώπη».
***
Σε σχέση με όλα τα παραπάνω, που ακούγονται ειδυλλιακά, υπάρχει μια εύλογη απορία: Γιατί όλα αυτά που τάζει το «Σχέδιο Β» σαν παρεπόμενα της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα δεν απαντώνται σε κανένα καπιταλιστικό κράτος είτε με ευρώ, είτε με «εθνικό νόμισμα», ούτε σαν εξαίρεση στον κανόνα; Λίγο - πολύ η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία, το βάθεμα της εκμετάλλευσης, τα βάσανα και οι έγνοιες είναι στην ημερήσια διάταξη, πέρα κι έξω απ' το νόμισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι το νόμισμα που καθορίζει το πώς θα ζει ο λαός. Αυτό καθορίζεται από το ποιος έχει στα χέρια του την οικονομία, δηλαδή ποιος έχει στην κατοχή του τα μέσα παραγωγής, ποιος καρπώνεται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Στον καπιταλισμό, πάντως, τον καρπώνονται οι κεφαλαιοκράτες σε όποιο νόμισμα κι αν αποτιμηθεί αυτός ο πλούτος.
Διέξοδος και ανάκαμψη από την κρίση στο έδαφος του καπιταλισμού δεν σημαίνει και ανάκαμψη για το λαό, ίσα ίσα με όποιο μείγμα διαχείρισης σημαίνει για την πλειοψηφία περαιτέρω απαξίωση των αναγκών του, χτύπημα δικαιωμάτων.
Το «Σχέδιο Β» αποδίδει τις ευθύνες για τα βάσανα του λαού σε όλους (στην Μέρκελ, στην Ευρωζώνη, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην τρόικα, στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) εκτός από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, η δε αναφορά στο «μεγάλο κεφάλαιο» δεν πρέπει να μπερδεύει αφού ανέξοδη «αντιπλουτοκρατική ρητορική» κάνουν και αστικές δυνάμεις. Και τι προτείνει; Εξοδο από την Ευρωζώνη και το ευρώ, παραμένοντας μέσα στην καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση, με το κεφάλαιο να έχει την ιδιοκτησία και την οικονομία στα χέρια του. Το δε ισχυρό"δημοκρατικό κράτος" που επαγγέλλεται, χωρίς ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων, σημαίνει εξουσία του κεφαλαίου που θα περιφρουρεί και θα εγγυάται αυτές τις σχέσεις.
***
Το παραμύθι που αφηγείται το «Σχέδιο Β» δεν έχει ευτυχισμένο τέλος για το λαό, έχει δράκο που τον δαγκώνει, αλλά τον παραμυθιάζει ακριβώς για να τον ωθήσει να σηκώσει μια σημαία ξένη προς τα συμφέροντά του, για να θολώσει η ματιά του και να μη διακρίνει τον πραγματικό αντίπαλο. Είτε με δραχμή, είτε με ευρώ, είτε με δολάριο, το ταμείο της εργατικής - λαϊκής οικογένειας θα είναι μείον για όσον καιρό τα ηνία της οικονομίας κρατούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια. Για όσον καιρό το πολιτικό τους προσωπικό αποφασίζει σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, για όσον καιρό συμμαχίες όπως η ΕΕ σήμερα ή κάποια άλλη αύριο, οι συνεργασίες με άλλα καπιταλιστικά κράτη, έχουν στο κέντρο τους ένα πράγμα: Το κέρδος και την ενίσχυση της θέσης της μιας αστικής τάξης έναντι της άλλης.
Να μην τσιμπήσει ο λαός στα «ριζοσπαστικά δολώματα» που καλύπτουν επώδυνα αστικά αγκίστρια για τον ίδιο και τα παιδιά του. Με οργάνωση κι αγώνα, με ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, που προϋποθέτουν την πολύμορφη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, να χαράξει δρόμο προς το μέλλον της λαϊκής εξουσίας που δικαιούται να το απολαύσει.

Ανακοίνωση για τους νέους στα προγράμματα απασχόλησης

Ανακοίνωση για τους νέους στα προγράμματα απασχόλησης
Καλεί σε πάλη για μισθό από τον πρώτο μήνα και βιβλιάριο - ασφάλιση από την πρώτη ώρα



Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ για το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων»
Σε ανακοίνωση για τους νέους που εργάζονται στα προγράμματα απασχόλησης, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει:
«Νέα - νέε εργαζόμενε στα προγράμματα απασχόλησης,
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζες όσο διάστημα βρισκόσουν στην ανεργία, το ψάξιμο στις μικρές αγγελίες, τις άσκοπες συνεντεύξεις, τις αγγελίες για τζάμπα εργασία, την ατελείωτη ορθοστασία στις ουρές του ΟΑΕΔ, την αναμονή για προκηρύξεις προγραμμάτων.
Χιλιάδες εργαζόμενοι αυτές τις μέρες "τοποθετούμαστε" σε θέσεις εργασίας, έχοντας την τύχη να είμαστε επιτυχόντες στα πρόσφατα πεντάμηνα προγράμματα. Αναλώσιμοι εργαζόμενοι πέντε μηνών για να ξεγελαστεί το τέρας της ανεργίας. Σε πέντε μήνες ακολουθεί νέα σειρά εργαζομένων πεντάμηνης διάρκειας και το γρανάζι της εκμετάλλευσης θα συνεχίσει να γυρνά.
Τα προγράμματα απασχόλησης δεν είναι ένα προσωρινό γεγονός. Ηρθαν για να μείνουν. Οι χιλιάδες από εμάς που ήδη έχουν δουλέψει στα προγράμματα "κοινωφελούς εργασίας" και στα προγράμματα voucher τα τελευταία 2 χρόνια, μας έχουν δώσει πολύτιμη εμπειρία για τους όρους δουλειάς που διαμορφώνουν για τους νέους εργαζομένους οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η ΕΕ, τα κόμματά τους.
Δεν επιτρέπεται να συμβιβαστούμε με την απληρωσιά των προγραμμάτων απασχόλησης. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες, ακόμα και μετά το τέλος των προγραμμάτων χωρίς να μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο Υγείας, πρέπει να σταματήσει εδώ!
Δε μπήκαμε στα προγράμματα για την εμπειρία ούτε εργαζόμαστε από χόμπι. Με αυτά τα χρήματα προσπαθούμε να καλύψουμε βασικές ανάγκες, να καλύψουμε όποιες τρύπες μπορούμε, να στηρίξουμε τις οικογένειές μας. Από τον πρώτο μήνα μισθό, από την πρώτη ώρα στη δουλειά "βιβλιάριο και ασφάλιση".
Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία ελεύθερη, να διεκδικούμε αξιοπρεπή ζωή και δουλειά με δικαιώματα.
Νέα - νέε εργαζόμενε στα προγράμματα απασχόλησης,
Αξιοποίησε αυτά τα προγράμματα και ταυτόχρονα μέσα από τα σωματεία διεκδικούμε από την πρώτη στιγμή τα δικαιώματά μας. Οι πέντε μήνες που θα είμαστε στην εργασία να είναι χρόνος οργάνωσης. Μην τους χαρίσουμε τα δικαιώματά μας. Μαζί με τους συναδέλφους μας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, να χτίσουμε γερά σωματεία, επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, σε κάθε τόπο δουλειάς, που δε θα αφήνει σε χλωρό κλαρί την εργοδοσία.
Να διεκδικήσουμε:
  • Να πληρωθούν τώρα όλα τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα σε όλους τους νέους των προγραμμάτων "απασχόλησης".
  • Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός, και όχι στο τέλος του προγράμματος.
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους, τους εργαζομένους στα προγράμματα.
  • Δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους τους ανέργους, τους απλήρωτους εργαζομένους στα προγράμματα.
  • Κάθε νέος που τελειώνει το Πρόγραμμα να δικαιούται επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
Την οργάνωσή μας φοβούνται. Με οργάνωση να απαντήσουμε.
Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από κυβέρνηση - ΕΕ - εργοδοσία. Κάνουν "εμπόριο ελπίδας", εκμεταλλευόμενοι το φόβο της ανεργίας. Θέλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας για το ποιον θα κρατήσει ο εργοδότης στη δουλειά, να είμαστε απομονωμένοι, φοβισμένοι απέναντι στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Δεν μπορούμε να ζούμε με ψίχουλα, με την ανασφάλεια, με μισή δουλειά. Δεν είναι άπιαστο όνειρο να δουλεύουμε πάνω σε αυτό που έχουμε σπουδάσει, να έχουμε δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεν κάνουμε πίσω από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Το μέλλον μας δεν είναι η ανεργία, η μισή ζωή, η μισή δουλειά».

Ζήτημα αιχμής η ουσιαστική προστασία των ανέργων

Ζήτημα αιχμής η ουσιαστική προστασία των ανέργων

Phasma
Σταθερά υψηλά ποσοστά συνεχίζει να καταγράφει η ανεργία, παρά τις «αισιόδοξες» προβλέψεις και τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία είναι αμείλικτα: Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας ήταν 27,8% τον Οκτώβρη του 2013, έναντι 27,7% τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ιδιαίτερα στους νέους 15 - 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 57,9%, από 51,9% το Σεπτέμβρη.

Αντίστοιχα, ο ΟΑΕΔ κατέγραψε 1.065.456 ανέργους στα μητρώα του το Νοέμβρη του 2013, αριθμός αυξημένος κατά 45.653 άτομα σε σύγκριση με τον Οκτώβρη. Οσο για τον αριθμό των ανέργων που δικαιούνται επίδομα, αυτός είναι τραγικά μικρός. Μόλις το 12,3% των εγγεγραμμένων, δηλαδή 131.089 άνεργοι, δικαιούται είτε την τακτική επιδότηση, είτε το επίδομα των εποχικά απασχολούμενων από τον ΟΑΕΔ. Η συντριπτική πλειοψηφία παλεύει να επιβιώσει χωρίς να παίρνει ούτε τα ψίχουλα του επιδόματος.
Η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο με τον καπιταλισμό. Σε συνθήκες κρίσης αυξάνεται ανεξέλεγκτα και προκαλεί επιπλέον δυσκολίες στο αστικό σύστημα να τη διαχειριστεί. Η «συνταγή» είναι βέβαια ίδια σε ανάκαμψη και κρίση: Ανακυκλώνουν την ανεργία, τη μοιράζουν ανάμεσα στους ανέργους, την εναλλάσσουν με διαστήματα κακοπληρωμένης δουλειάς, μέσα από τα διάφορα προγράμματα που εξαγγέλλουν και υλοποιούν σε συνεργασία με την ΕΕ.

Τέτοια είναι οι συμβάσεις 5μηνης διάρκειας στο πλαίσιο της «κοινωφελούς εργασίας», τα προγράμματα «πρακτικής άσκησης» και μαθητείας για νέους, η κατάρτιση και επανακατάρτιση των ανέργων, που επιπλέον εφοδιάζουν με πάμφθηνους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους τόσο τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα όσο και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Δίπλα στα προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας, επιστρατεύονται και οι «παροχές» πτωχοκομείου, με τις οποίες ΟΑΕΔ και κυβέρνηση στοχεύουν στην εξαπάτηση και την κοροϊδία των ανέργων.
Σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας
Για τους ανέργους που εντάσσονται στα διάφορα προγράμματα, είναι άγνωστα ακόμα και αυτά τα συρρικνωμένα στοιχειώδη δικαιώματα, που αφορούν στο μισθό, στην ασφάλιση, στις άδειες, στα επιδόματα. Ορισμένα παραδείγματα:

1. Στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας», όπου αυτή την περίοδο τοποθετούνται δεκάδες χιλιάδες άνεργοι, δεν ισχύει ο κατώτερος μισθός της ΕΓΣΣΕ. Οι μηνιαίες αποδοχές τους έχουν συμπιεστεί στα 490 ευρώ και στα 425 ευρώ, για μεγαλύτερους και μικρότερους των 25 ετών αντίστοιχα. Στους προηγούμενους γύρους υλοποίησης του προγράμματος, οι εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι για μήνες. Σημαντικά προβλήματα προκύπτουν όσον αφορά στις συνθήκες δουλειάς και τα μέτρα προστασίας τους.


2. Ακόμα χειρότερες είναι οι συνθήκες για τους περίπου 45.000 άνεργους νέους, που το προηγούμενο διάστημα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας» (voucher). Μέσα από το πρόγραμμα οι επιχειρήσεις εξασφάλισαν τζάμπα εργαζόμενους για πέντε μήνες κάτω από την ταμπέλα της «πρακτικής άσκησης». Στην «Επιταγή Εισόδου» οι νέοι δεν πληρώνονται καν κάθε μήνα, αλλά πρέπει να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα για να πάρουν 2.300 ευρώ, αν είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και 2.000 ευρώ οι υπόλοιποι. Μάλιστα, στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να φτάσουν ως το τέλος του πεντάμηνου, μιας και πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα καθημερινά έξοδά τους για να πηγαίνουν στη δουλειά, δεν δικαιούνται καμία αποδοχή για το διάστημα που εργάστηκαν.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η απαγόρευση της απεργίας στους απασχολούμενους με τέτοια προγράμματα, με άθλια επιχειρήματα από την πλευρά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, όπως ότι δεν είναι εργαζόμενοι αλλά «ωφελούμενοι», «πρακτικά ασκούμενοι» και άλλα παρόμοια.
Εμπαιγμός για τους ανέργους
Δίπλα στην εκμετάλλευση των προγραμμάτων, «φουντώνει» και η εξαπάτηση των ανέργων από τον κρατικό μηχανισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εμπαιγμός - όπως αποδείχθηκε - με την πολυδιαφημισμένη επέκταση του επιδόματος ανεργίας, ύψους 200 ευρώ, στους μακροχρόνια ανέργους ηλικίας από 20 έως 66 ετών, αντί των ηλικιών 45 έως 65 ετών που ίσχυε μέχρι πρότινος. Κι αυτό επειδή οι δικαιούχοι περιορίζονται σε αυτούς που έχουν ήδη λάβει 12μηνη τακτική επιδότηση, η διάρκεια της οποίας θα πρέπει να μην έχει λήξει για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
Επιπλέον, το όριο για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων «κατέβηκε» στα 10.000 από 12.000 ευρώ. Η προϋπόθεση αυτή αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων, αφού το εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη είναι αυτό που ο άνεργος είχε πριν τη 12μηνη επιδότησή του, δηλαδή όταν εργαζόταν. Η «παροχή», επομένως, αφορά μόνο όσους αμείβονταν με πολύ χαμηλό μισθό, εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις για τη 12μηνη επιδότηση και κατά κανόνα δεν υπάρχει άλλο μέλος στην οικογένειά τους, αφού η προϋπόθεση αφορά το οικογενειακό εισόδημα.
Την ίδια στιγμή, στον προϋπολογισμό του για το 2014, ο ΟΑΕΔ ψαλίδισε τα κονδύλια για τους ανέργους κατά 121 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχει στόχο να ροκανίσει κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου να περισσεύει περισσότερο κρατικό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ως αποτέλεσμα, οι «παροχές» στους μακροχρόνια ανέργους αποδεικνύονται ανακατανομή των ελάχιστων κονδυλίων στο πλέον εξαθλιωμένο μέρος των ανέργων, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να παραμένει χωρίς καμία επιδότηση, πόσο μάλλον ουσιαστική προστασία.
Πρόβλημα σύμφυτο με τον καπιταλισμό
Για τα αίτια της ανεργίας και τη διέξοδο που συμφέρει το λαό, το ΚΚΕ σημείωνε στην αιτιολογική έκθεση της Πρότασης Νόμου, που κατέθεσε αλλεπάλληλες φορές, διεκδικώντας «άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών»:
«Το πρόβλημα της ανεργίας, που μαστίζει τους εργαζόμενους και πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες, δεν είναι ένα νέο ούτε πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο. Είναι σύμφυτο του κοινωνικού - οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε, των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.
Η ανεργία αξιοποιείται για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και την εργοδοσία στους εργαζόμενους, ώστε να προωθηθούν πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα που από χρόνια βρίσκονται στο στόχαστρο του κεφαλαίου, όπως η κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων και η προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για να μειωθούν ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης και οι μισθοί των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα, η ανεργία αξιοποιείται για να συντηρείται ένα κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, με την απειλή απόλυσης, ώστε να κάμπτονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, που είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η ανεργία γίνεται εφιάλτης για τους εργαζόμενους. Η κρίση καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις και πλήττει, πριν από όλα, την κύρια παραγωγική δύναμη που είναι η εργατική τάξη, διογκώνοντας την ανεργία.
Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, όπου τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, με ολόπλευρη στήριξη των μικροπαραγωγών της πόλης και του χωριού στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, με κριτήριο τα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων. Μόνο σε αυτές τις συνθήκες, όπου δε θα υπάρχει το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εξάλειψη της ανεργίας».
Πλαίσιο για την προστασία των ανέργων
Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, σήμερα είναι αναγκαίο να δυναμώσει η πάλη των σωματείων και των άλλων φορέων του κινήματος για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, με αιτήματα όπως αυτά για τα οποία παλεύουν τα ταξικά συνδικάτα:
  • Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας.
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
  • Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
  • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
  • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
  • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
  • Πλήρης κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Να χορηγηθεί ετήσιο εφάπαξ βοήθημα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Ολα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους, που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
  • Αύξηση της αποζημίωσης σε εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2112/1920. Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις.
  • Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που χωρίζει τους νέους εργαζόμενους σε πάνω και κάτω των 25 ετών.
  • Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.
  • Ολοι οι εργαζόμενοι μαθητές - σπουδαστές να δουλεύουν 6ωρο με αποδοχές 8ωρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.
  • Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

TOP READ