7 Φεβ 2021

Κάποιοι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, άλλοι τα πόδια και άλλοι τα μανίκια

 


Από την στιγμή που Ρωσία και Κίνα ανακοίνωσαν την έρευνα και παραγωγή δικών τους εμβολίων για τον κορωνοϊό, τα παπαγαλάκια μας, συστημικοί επιστήμονες και δημοσιογράφοι, δημοσιογλάστρες και πρωϊνατζήδες, είχαν ήδη πάρει γραμμή και funding από το Πρυτανείο και έσπερναν αμφιβολίες για την αποδοτικότητά τους. Με κύριο επιχείρημα ότι Ρώσοι και Κινέζοι δεν είχαν καταθέσει αίτηση στα ευρωπαϊκά όργανα για να πάρουν “άδεια”. Και άφηναν δηλητηριώδεις υπαινιγμούς ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στις χώρες αυτές, ότι δεν έχουμε ιδέα για την αξιοπιστία των στατιστικών και ιατρικών δεδομένων που οι επιστήμονές τους δημοσιεύουν. Αν είναι αληθινά, αν ακολουθούν τις “βέλτιστες” πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, του δυτικού μας κόσμου!

Και οχυρώθηκαν πίσω από αυτό το επιχείρημα ακόμα και όταν καταρρίπτονται, το ένα μετά το άλλο, τα χρονοδιαγράμματα εμβολιασμού που οι ίδιοι, με Ξερξική έπαρση, θέτουν. Καταρρίπτονται από τους ανταγωνισμούς μεταξύ των Καπιταλιστών δηλαδή. Που βάζουν τρικλοποδιές ο ένας στον άλλο ακόμα και σε αυτό το τόσο Ζωτικής σημασίας θέμα.

Το ότι οι Ρώσοι και άλλοι δεν αποτάθηκαν για άδεια στα όργανα της Ε.Ε. μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η πολιτική χειραγώγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που δίνει τις άδειες. Ίσως να μην τον εμπιστεύονται. Ίσως να πιστεύουν ότι η αίτησή τους θα κατέληγε στον κάλαθο των αχρήστων ή θα την απέρριπταν ασυζητητί για να πλήξουν την αξιοπιστία του εμβολίου τους διεθνώς. Δεν θα κάνω τον δικηγόρο κανενός. Εμένα με ενδιαφέρει η πολιτική χειραγώγηση ενός θέματος υγείας, επιστημονικού. Και το φαινόμενο των συστημικών επιστημόνων και δημοσιογράφων να συντάσσονται με τους “μάστρους” τους και να καλύπτουν αυτές τις σκοπιμότητες. Εις βάρος όχι μόνο της δικής τους αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας αλλά και της υγείας πολλών ανθρώπων.

Όλοι θυμόμαστε ότι όποτε ένα εμβόλιο αποτεινόταν στον ΕΜΑ για έγκριση, τα παπαγαλάκια συνήθως έλεγαν “ο οργανισμός ασφάλειας φαρμάκων αναμένεται να το εγκρίνει στο τέλος του μήνα, της εβδομάδας κτλ.“.

Σημειολογική είναι αυτή η παρατήρηση, όχι συνωμοσιολογική.

Σοβαρά τώρα. Θυμόμαστε ότι στις αρχές το εμβόλιο της AstraZeneca παρουσιαζόταν σαν success-story. Και εν μέρει ήταν. Αφού οι Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από όσα διαβάζω, επέβαλαν στις διαπραγματεύσεις τους με την AstraZeneca, που θα αναλάμβανε να το κυκλοφορήσει, μια πολύ χαμηλή τιμή. Λίγο-πολύ όσο και τα συνηθισμένα, για μαζικούς εμβολιασμούς, που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια: 2,3 δολάρια.

Το καθεστώς success-story, αυτό το εμβόλιο το απολάμβανε ακόμα και όταν αποκαλύφθηκαν στατιστικές ατασθαλίες κατά την διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Οι οποίες καλύφθηκαν από τα παπαγαλάκια πλήρως. Αφού για πολύ καιρό μας σερβίριζαν ιστορίες, λίγο-πολύ, ενός θαύματος ή “ευτυχούς ατυχήματος”. Έτσι όπως έβγαιναν από το γραφείο τύπου της AstraZeneca. Ακούσαμε και διαβάσαμε ότι ξαφνικά ανακάλυψαν ότι μισή πρώτη δόση ανεβάζει την ανοσία! Θα ήταν περισσότερο εύστοχο και μια πιο εύπεπτη δικαιολογία, αν έλεγαν ότι η ανοσία αυξάνεται γιατί ο εθελοντής-δέκτης έκανε ταυτόχρονα και ένα ευχέλαιο ή εξορκίστηκε ή είχε τριχωτό στήθος ή φοράει φανελάκι από μέσα. Αυτό ήταν παραπληροφόρηση.

Φυσικά ο πραγματικός λόγος ήταν ότι οι υπεύθυνοι των κλινικών δοκιμών αυτού του εμβολίου τα έκαναν θάλασσα με την στατιστική. Αφού η ομάδα των εθελοντών-δεκτών που έδειξε αύξηση της ανοσίας δεν ήταν ηλικιακά τυχαία. Όπως λέμε διερεύνηση πανελλαδικής πρόθεσης ψήφου, δημοσκόπηση δηλαδή, μόνο στο Κολωνάκι! Φυσικά αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν. Ειδικά σε πεδία όπου η γνώση της στατιστικής επιστήμης σπανίζει ή ελλείπει. Προσωπικά, και ελλείψει άλλων στοιχείων, το βλέπω ως ένα ατύχημα σε πολύ πιεστικές συνθήκες. Κανένα πρόβλημα. Βγάζουμε συμπεράσματα και προχωρούμε. Δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί.

Όμως το success-story και ο έρωτας με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίστηκε από τα παπαγαλάκια. Ακόμα και όταν αποκαλύφθηκε ο αληθινός λόγος. Η στατιστική αστοχία. Η AstraZeneca στοχοποιήθηκε μόνο όταν άρχισαν οι ανταγωνισμοί με την Βρετανία. Με το οξύμωρο, από την μια να την λοιδορούν γιατί “αλλού τα δίνει” και με καταδρομικές ενέργειες η επίτροπος (!) Υγείας να εισβάλλει στα εργοστάσια της για να μετρήσει φιαλίδια (!) και από την άλλη, την ίδια μέρα κάποια από τα κράτη-μέλη να αμφισβητούν την αποδοτικότητα του εμβολίου για άνω των 65.

Αυτό είναι το πραγματικό ρεζιλίκι: η χειραγώγηση των επιστημονικών ελέγχων που είναι κλειδί για την υγεία μας. Και μάλιστα από διαφορετικά κέντρα και συμφέροντα. Εννοώ ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) τελικά το ενέκρινε χωρίς προϋποθέσεις αλλά μια σειρά από ισχυρές χώρες-μέλη έθεσαν προϋποθέσεις. Ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα. Τί γίνεται; Μήπως οι επιστήμονες τους διαβάζουν διαφορετικά βιβλία και ακολουθούν διαφορετικές επιστημονικές μεθόδους; Μήπως αυτές οι χώρες έχουν δικούς τους κανόνες έγκρισης φαρμάκων; Μα τότε τι χρειάζεται ο ευρωπαϊκός οργανισμός αδειοδότησης και γιατί μας τα “σπάζει”;

Πιέσεις για αδειοδότηση ο ΕΜΑ δεχόταν και για εμβόλια άλλων εταιρειών, για να ευθυγραμμιστει με τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ που ήταν σε τροχιά έγκρισης. Ενδεικτικά: “Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν.” (Υπ.Υγείας Γερμανίας, ~15/12/2020).

Τέλος, υπάρχει και θέμα με τους κανονισμούς που γίνονται λάστιχο ή εφευρίσκονται κατά το δοκούν από διάφορους ευρωπαίους μανδαρίνους ή πολιτικούς κλόουν που κατέχουν θεσμικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, ενώ οι “ταγοί”, μεταξύ τους η Ούρσουλα-φον-κάτι και η κύπρια επίτροπος Υγείας, επέμεναν ότι κανένας ευρωπαίος δεν πρόκειται να εμβολιαστεί με μη-αδειοδοτημένο εμβόλιο, βλέπουμε μια σειρά από χώρες-μέλη, στην αρχή δειλά-δειλά μα τώρα φανερά, να φωνάζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν όποιο εμβόλιο θέλουν. Δεν πα’να’ν’του Πούτιν ή και του Ρασπούτιν. Ακόμα και ο κύπριος μουχτάρης επεπόρδειν στης Ούρσουλα-φον-κάτι και στης Στέλλας τα μούτρα όταν δήλωσε ότι θα εμβολίαζε τους ιθαγενείς της Μπανανίας του με τρίτα εμβόλια που θα του έδινε το σύμμαχο Ισραήλ και “δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ε.Ε.”. Έτσι απλά; Ναι.

Το να πηδάς νόμους και κανονισμούς στο κρεβάτι του Προκρούστη είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μιας αληθινής Μπανανίας. Που φαίνεται ότι είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κερασάκι στο γιούρο-μπανάνα-σπλιτ το έβαλε η Μέρκελ που μόλις δήλωσε πως είναι ανοικτή, υπό προϋποθέσεις, στην ιδέα να χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη το ρωσικό εμβόλιο, μετά την ανακοίνωση θετικών επιστημονικών αποτελεσμάτων για την αποτελεσματικότητά του, ώστε να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού. Τόσο απλά; Ναι. Μόνο να πούμε της πολυ-άσχολης Μέρκελ ότι αυτά τα “θετικά επιστημονικά αποτελέσματα” δημοσιεύτηκαν εδώ και μήνες. Μάλλον όχι στα επιστημονικά περιοδικά που αυτή διάβαζει ή εγκρίνει. Ακολούθησαν παρόμοιες δηλώσεις και από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών μαζί και με νύξεις για μπίζνες παραγωγής εμβολίων σε ευρωπαϊκά εργοστάσια και μπλα-μπλα για το “κοινό καλό”.

Μια ερώτηση μόνο. Αφού υπάρχουν τέτοια εργοστάσια διαθέσιμα στην Ευρώπη, και η Μέρκελ κρατά και τα κλειδιά τους, καταπώς λέει, γιατί δεν παράγουν εκεί τα εμβόλια που έχουν ήδη αδειοδοτήσει στην Ε.Ε. αλλά τα προσφέρουν στους Ρώσους για να παράγουν το δικό τους;

Τα νταούλια αλλάξαν ρυθμό, επιστήμονες και δημοσιογράφοι. Άντε την δουλειά σας εσείς. Γλείφετε εκεί που φτύνατε.

Τον κόσμο λυπάμαι. Αυτούς που θα πεθάνουν ακόμα. Αλλά και αυτούς που θα χάσουν σπίτια και μαγαζάκια. Αυτός είναι ο Καπιταλισμός. Η μεγιστοποίηση του Κέρδους είναι σιδερένιος κανόνας. Αλλά τώρα δεν σκοτώνει μόνο στις τριτοκοσμικές αποικίες του αλλά και μέσα στο σπίτι του. Τα παιδιά του. Αυτούς που τον εμπιστεύτηκαν μέσα στην στραβομάρα τους.

Παραφράζοντας τον Keynes “in the long term we are all dead by Capitalism”.

Υ.Γ. Όσο δε για την Κούβα και τις δικές της προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού ούτε λέξη. Τα μόνα νέα από την Κούβα ήταν για τους γιατρούς της που πήγαν να ξελασπώσουν Ιταλία και άλλους. Που αυτοί, Ευρωπαϊκή Ένωση, χέρι-χέρι με τις ΗΠΑ, τους επέβαλαν το θανατηφόρο οικονομικό εμπάργκο. Που ακόμα ισχύει.

Αμύθητα κέρδη πάνω σε μια πλατιά λαϊκή ανάγκη

 



Τα μεγέθη ζαλίζουν και επιβεβαιώνουν ότι οι λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να συναντηθούν πουθενά με την κερδοφορία και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων

 

«Δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν άνθρωποι την κατάσταση. Συμφωνώ 100% με αυτό. Αυτό θα ήταν ανήθικο σε αυτήν τη στιγμή ανάγκης. Αλλά οι επενδυτές μας δίνουν κεφάλαια και αναμένουν απόδοση».

Αυτά ήταν τα λόγια του Ντέιβιντ Ρικς, διευθύνοντα συμβούλου της «Eli Lilly», ενός κολοσσού της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, και προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, τον περασμένο Απρίλη στους «Financial Times».1

Ο ίδιος είχε επαναλάβει τότε τις «παραινέσεις» για κρατική στήριξη των φαρμακοβιομηχανιών στην προσπάθεια ανάπτυξης των εμβολίων κατά της Covid-19 και παράλληλα επέμενε ότι «οι φόβοι περί κερδοσκοπίας» των επιχειρηματικών ομίλων του φαρμάκου δεν στέκουν.

Ο λόγος των επαναλαμβανόμενων «εκκλήσεων» του προέδρου περιγράφεται στο ίδιο άρθρο από τον γενικό διευθυντής μιας άλλης πολυεθνικής, της «Takeda», Κριστόφ Γουέμπερ:

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε όλο το βάρος του κόστους μόνοι μας (...) Η κοινωνία θα πρέπει να χρηματοδοτήσει αυτή την τεράστια επένδυση. Ο φόβος μου είναι ο ίδιος, όπως μετά την επιδημία της γρίπης των χοίρων, που γρήγορα χάθηκε το ενδιαφέρον», εξηγώντας πως η εταιρεία του χρειάστηκε να πετάξει πρώτες ύλες αξίας 53 εκατ. δολαρίων το 2009, γιατί η ζήτηση για το αντιικό φάρμακο «Oseltamivir» έπεσε κατακόρυφα.


INTIME NEWS

Παρά το γεγονός ότι το «εμπόρευμά» της είναι ένα αγαθό από το οποίο «κρέμονται» οι ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, η βιομηχανία του Φαρμάκου και της βιοτεχνολογίας δεν διαφέρει φυσικά σε τίποτα από τους υπόλοιπους κλάδους της καπιταλιστικής οικονομίας. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: Το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί είναι αυτά που καθορίζουν τι, πότε, σε ποιες ποσότητες και με ποιους όρους θα παραχθεί.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου άρχισαν να εκτοξεύονται κατά τη δεκαετία του 1990. Η εκρηκτική εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας οδήγησε μεν σε νέα φάρμακα, εμβόλια και θεραπείες, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, όχι όμως και στην ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Αντίθετα, ο στενότερος έλεγχος της έρευνας από τα μονοπώλια και η ιδιοποίηση των σπουδαίων αποτελεσμάτων της με σκοπό το κέρδος μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα στις προϋποθέσεις που δημιουργούνται να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού σε επαρκή, δωρεάν, αξιόπιστα φάρμακα και στην αθλιότητα που ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με τις αστρονομικές πληρωμές, ή και τον αποκλεισμό από φάρμακα και θεραπείες λόγω του πολύ μεγάλου κόστους.


(c) Copyright 2020, dpa (www.d

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, το ποσοστό που οι καταναλωτές δαπανούν για τα φαρμακευτικά προϊόντα, αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1930, ενώ και οι συνολικές φαρμακευτικές δαπάνες την ίδια περίοδο αυξάνονται με ρυθμούς μεγαλύτερους από την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Αντίστροφα, τα ολοένα και περισσότερα νέα φάρμακα αυξάνουν την «πίτα» της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχανιών. Εκθεση της «Torreya», μιας διεθνούς εταιρείας επενδυτικών τραπεζικών υπηρεσιών που ειδικεύεται στον κλάδο, εκτιμούσε πως σε σχέση με το 2017 το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων θα έχει μεγεθυνθεί κατά 160% έως το 2030, με πρωτοπόρα αγορά την Κίνα (230%). Ακολουθούν οι ΗΠΑ (134%) και οι χώρες της ΕΕ, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, με περίπου 110%.

«Θαύμα» χτισμένο πάνω στην άγρια εκμετάλλευση

Ψάχνοντας κανείς να δει πώς «χτίζεται» το «θαύμα» αυτό της Φαρμακοβιομηχανίας, πέφτει πάνω σε μελέτες, όπως αυτή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, που δημοσιεύτηκε το 2017. Τα στοιχεία της έρχονται να επιβεβαιώσουν την τεράστια εκμετάλλευση των εργαζομένων και των επιστημόνων από τα μονοπώλια του κλάδου.

Η αξία της παγκόσμιας παραγωγής στο Φάρμακο το 2006 αποτιμήθηκε στα 651,4 δισ. δολάρια και το 2014 έφτασε στα 996,9 δισ. Την ίδια περίοδο, οι εργαζόμενοι του κλάδου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1,5 εκατομμύριο, με παράλληλη αύξηση των μισθολογικών δαπανών από 64,3 σε 97,2 δισ. δολάρια.

Παρά την τρομακτική διόγκωση της παραγωγής, των πωλήσεων και των κερδών, τα στοιχεία των φαρμακοβιομηχάνων δείχνουν ότι ο μέσος ετήσιος μισθός των εργαζομένων του κλάδου, αν και αυξήθηκε από τα 17.600 δολάρια το 2006 στα 21.700 το 2011, ακολούθησε στην πορεία πτωτική τάση και το 2014 βρισκόταν στα 19.188 δολάρια ανά έτος.

Στην Ελλάδα, όπου τα στοιχεία της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας έχουν καταχωρημένους 16.800 εργαζόμενους το 2017, το 2014 δαπανήθηκαν 374,24 εκατ. δολάρια σε μισθολογικές δαπάνες εργαζομένων, ενώ μόνο η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της παραγωγής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έφτασε τα 907 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την Eurostat, η φαρμακευτική βιομηχανία είναι ο τομέας τεχνολογίας με την υψηλότερη προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο άτομο, σημαντικά υψηλότερη από τη μέση αξία για τις βιομηχανίες νέας τεχνολογίας και μεταποίησης. Η παραγωγικότητα δηλαδή είναι πολύ υψηλή. Με βάση και τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίζεται από την ΕΕ ως «κρίσιμος παράγοντας στην επαναφορά της Ευρώπης στην ανάπτυξη και στη διασφάλιση της μελλοντικής ανταγωνιστικότητας σε μια εξελισσόμενη παγκόσμια οικονομία».

Κεφάλαια όσο το ΑΕΠ ολόκληρων κρατών!

Η έκθεση της «Torreya», που προαναφέρθηκε, εκτιμούσε το 2017 τη συνολική αξία του κλάδου σε πάνω από 5 τρισ. δολάρια, με πωλήσεις ανά έτος που υπερβαίνουν το 1 τρισ., μεγέθη που μέχρι το 2060 θα έχουν τριπλασιαστεί. Ηδη άλλες διεθνείς έρευνες αποτιμούν την αξία του κλάδου στα 6,65 τρισ., με τα συνολικά έσοδα να «κλείνουν» για το 2020 στα 1,24 τρισ.

Στο «μακρινό» για τα σημερινά δεδομένα 2017, το 45% της παγκόσμιας «πίτας» ανήκε σε 17 εταιρείες. Την περίοδο που μεσολάβησε, ωστόσο, η συγκέντρωση συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς η «Ernst & Young» υπολόγισε πως το 2020 οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο άγγιξαν τα 159 δισ. δολάρια.

Τον Δεκέμβρη του 2020, άλλη «συμβουλευτική» εταιρεία εκτιμούσε πως στον κλάδο υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 1,47 τρισ. δολαρίων που θα κατευθυνθούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές τα επόμενα χρόνια.

Οι συμφωνίες αυτού του τύπου είχαν σημειώσει αύξηση 143,5 δισ. δολάρια το 2019 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας σε σύνολο πάνω από 300 δισ. Οι συμφωνίες - μαμούθ παραμένουν στα ίδια περίπου ύψη, και πιο πρόσφατα, η γνωστή σε όλους πλέον «AstraZeneca» εξαγόρασε την «Alexion» τον περασμένο Δεκέμβρη έναντι 39 δισ.

Αλλες φαρμακοβιομηχανίες που συμμετέχουν στο «ράλι» της ανάπτυξης εμβολίων πραγματοποίησαν πέρσι παρόμοια «ντιλ», όπως η γαλλική «Sanofi», που εξαγόρασε την «Principia Biopharma» για 3,68 δισ. τον Αύγουστο, και η «Johnson & Johnson» που εξαγόρασε την «Momenta» για 6,5 δισ.

Ενδεικτικά για τη σύγκριση, σύμφωνα με τα στοιχεία της «IBIS World», εταιρείας που παρέχει σε διεθνή μονοπώλια υπηρεσίες αναλύσεων της αγοράς, ο κλάδος που περιλαμβάνει την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτιμάται σήμερα στα 3,3 τρισ., ενώ ο αντίστοιχος των εμπορικών τραπεζών στα 2,3 τρισ. δολάρια.

Εγγυημένα κέρδη η απειλή του κορονοϊού

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί ακόμα μια «φλέβα χρυσού» για τα μονοπώλια του Φαρμάκου. Οι εκτιμήσεις ενός ακόμη αναλυτή του κλάδου, της «Vantage» για το 2021, αναφέρουν πως οι παγκόσμιες πωλήσεις εμβολίων θα αποφέρουν 10 έως 15 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πως είναι ακόμα δύσκολο να μετρηθεί το πώς αυτή η νέα «πίτα» θα χωριστεί μεταξύ των κορυφαίων διεκδικητών, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα.

Ο πρώιμος υπολογισμός για τις πωλήσεις των εμβολίων των «Pfizer»/«BioNTech», «Novavax» και «Moderna» αναφέρει πως αυτά θα αποφέρουν πάνω από 6 δισ. δολάρια ανά έτος από το 2021 έως το 2026.

Μιλάμε πάντα για επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν με «εγγύηση» τα χρήματα των λαών, όπως αποδεικνύει και το τμήμα του συμβολαίου της με την «AstraZeneca» που δημοσίευσε η Κομισιόν, από το οποίο προκύπτει ότι η ΕΕ καλύπτει συνολικά τα άμεσα και έμμεσα «εύλογα» κόστη ανάπτυξης, αποθήκευσης και διανομής του εμβολίου, ακόμα και ποσών που η εταιρεία έχει δαπανήσει σε τρίτους.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τον Νοέμβρη του 2020 Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στο «παζάρι» με τις «Pfizer»/«BioNTech» και «CureVac» για τα εμβόλιά τους, δήλωσε πως τα κράτη - μέλη της ΕΕ μπορεί να δαπανήσουν περισσότερα από 10 δισ. δολάρια.2 Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η επιχείρηση «Warp Speed» της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει χρηματοδοτήσει τις φαρμακευτικές για την ανάπτυξη εμβολίων με 12,4 δισ. δολάρια έως και τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη.

Στρατηγικό «asset» της ΕΕ

Ειδικά για την ΕΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι του Φαρμάκου κατέχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αποτελούν έναν από τους κορυφαίους τομείς νέας τεχνολογίας της ΕΕ και οι μεγάλες επενδύσεις τους στην έρευνα και την ανάπτυξη αποτελούν «βασικό πλεονέκτημα της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Είναι ο τομέας με την υψηλότερη αναλογία επενδύσεων έρευνας προς τις καθαρές πωλήσεις, και σε σύγκριση με άλλες βιομηχανίες που επενδύουν στις νέες τεχνολογίες, οι ετήσιες δαπάνες της φαρμακευτικής βιομηχανίας ήταν το 2015 5,5 φορές μεγαλύτερες από τις βιομηχανίες αεροδιαστημικής και άμυνας, 5 φορές περισσότερες από τις δαπάνες της χημικής βιομηχανίας και 1,8 φορές περισσότερες από τις δαπάνες της βιομηχανίας λογισμικού και υπηρεσιών Πληροφορικής.3

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στην πιο πρόσφατη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου 6 από τις 10 πρώτες εταιρείες στις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης, είναι εταιρείες του Φαρμάκου και της βιοτεχνολογίας.

Τα διεθνή μονοπώλια του Φαρμάκου καταγράφουν γιγαντιαία οικονομικά μεγέθη και τα συμφέροντά τους συνδέονται στενά με γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως δείχνει και το «θρίλερ» με τα εμβόλια, το οποίο περιλαμβάνει χρυσοπληρωμένα από τους λαούς συμβόλαια - επτασφράγιστα μυστικά, απόπειρες κυβερνήσεων για εξαγορές εταιρειών και συμφωνίες «κάτω απ' το τραπέζι».

Ομορφος κόσμος, «ηθικός»...

Επιστρέφοντας στα λόγια του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων περί «ηθικής» και την «έκπληξη» όσων ξαφνικά ανακάλυψαν τώρα την «ασυδοσία των πολυεθνικών του Φαρμάκου», με αφορμή τις εξελίξεις με τα εμβόλια, τόσο το πρόσφατο παρελθόν όσο και τα προηγούμενα χρόνια αναδεικνύουν πως η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου και το κυνήγι του κέρδους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ...«ηθικής» στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Δεν είναι μόνο το αυτονόητο γεγονός ότι απομυζούν τεράστια κέρδη, εμπορευόμενοι το σπουδαιότερο αγαθό, την υγεία δηλαδή του λαού. Είναι και οι αδίστακτοι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, πάνω στο κυνήγι του κέρδους, που πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους τα λαϊκά στρώματα, όπως αποκαλύπτουν σκάνδαλα όπως αυτό της «Purdue Pharma», που τον περασμένο Νοέμβρη παραδέχτηκε την ενοχή της στη λεγόμενη «κρίση των οπιοειδών» στις ΗΠΑ, καταβάλλοντας πρόστιμο 8 δισ. δολαρίων.

Αλλά και η «AstraZeneca» προχώρησε τον Μάρτη του 2011 σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με κόστος μόλις 68,5 εκατ., παραδεχόμενη ότι προώθησε το φάρμακο για περιστατικά σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής «Seroquel» σε γιατρούς που δεν αντιμετώπιζαν αντίστοιχα περιστατικά, όπως και σε γιατρούς που εργάζονταν σε δομές χρονίως πασχόντων και φυλακές, ακόμα και σε παιδίατρους.

Αλλη μια ενδεικτική περίπτωση είναι η «Pfizer», που το 2009 «έκλεισε» αντίστοιχη υπόθεση παράνομης προώθησης φαρμάκων (παυσίπονων και φαρμάκων για ψυχικές παθήσεις) για χρήσεις για τις οποίες δεν είχαν λάβει άδεια (ένα από αυτά, το «Bextra», στη συνέχεια αποσύρθηκε), καταβάλλοντας το ποσό των 2,3 δισ. δολαρίων, δηλαδή το αντίστοιχο των περίπου τριών βδομάδων πωλήσεών της...

Σίγουρα βέβαια υπάρχουν και πολλές ακόμα περιπτώσεις, διαφόρων εταιρειών, καλά κρυμμένες κάτω από το καπάκι του υπονόμου, που «περιμένουν» κάποιον επόμενο γύρο του σκληρού ανταγωνισμού για να ξεπηδήσουν στην επιφάνεια και να γίνουν γνωστές, δίνοντας τη δυνατότητα στις διάφορες ρυθμιστικές και κρατικές αρχές να επιβάλουν ορισμένα πρόστιμα και να αποκαταστήσουν την «ηθική» ενός συστήματος που σάπισε μέχρι το μεδούλι και το φωνάζει από παντού...

Παραπομπές:

1. https://www.ft.com/content/000a129e-780e-11ea-bd25-7fd923850377

2. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-eu-pfizer-exclusiv/exclusive-eu-could-pay-over-10-billion-for-pfizer-and-curevac-vaccines-source-idINKBN2800IC

3. Ευρωπαϊκή Επιτροπή: https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eur-scientific-and-technical-research-reports/2015-eu-industrial-rd-investment-scoreboard


Δημήτρης ΜΑΒΙΔΗΣ
 

TOP READ