3 Σεπ 2020

Χωρίς τέλος οι δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς

 (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Δεν έχουν τέλος οι εν ψυχρώ δολοφονίες Αφροααμερικανών από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε άλλος ένας θάνατος από πυρά αστυνομικών, ενώ αποκαλύφθηκε μία ακόμη δολοφονία που είχε συμβεί πριν περίπου έξι μήνες.
Συγκεκριμένα, χθες Τετάρτη στην Ουάσιγκτον ένας νεαρός μαύρος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού. Σύμφωνα με τις αρχές, αστυνομικοί μετέβησαν λίγο μετά τις 16.00 (τοπική ώρα - 23.00 ώρα Ελλάδας) στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης για να ερευνήσουν πληροφορίες για «οπλισμένους άνδρες μέσα σε όχημα».
«Όταν προσέγγισαν το όχημα, κάποιοι άρχισαν να τρέχουν για να διαφύγουν και ένας αστυνομικός έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου», σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της αμερικανικής πρωτεύουσας Πίτερ Νιούσαμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Θεωρούμε ότι το πρόσωπο αυτό οπλοφορούσε εκείνη τη στιγμή», ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι επιτόπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο όπλα.
Το θύμα ήταν «νεαρός Αφροαμερικανός», δήλωσε στα ΜΜΕ ο Τρέιον Γουάιτ, τοπικός αιρετός, ζητώντας να δημοσιοποιηθούν τα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες τις οποίες φόραγαν οι αστυνομικοί.

Σοκαριστικό βίντεο από τη δολοφονία και άλλου Αφροαμερικανού

Η άλλη υπόθεση αφορά το θάνατο του 41χρονου μαύρου Ντάνιελ Προυντ, που υπέστη ασφυξία εξαιτίας των ενεργειών αστυνομικών στη συνοικία Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης τον περασμένο Μάρτη, ενώ ήταν γυμνός, δεμένος και ακινητοποιημένος.
Σε βίντεο που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα (δείτε το βίντεο εδώ),  φαίνεται η αστυνομία να καταφτάνει στο Ρότσεστερ, προκειμένου να συλλάβει άντρα που έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και κυκλοφορεί ολόγυμνος στον δρόμο. Ο μαύρος άντρας δεν προβάλλει καμία αντίσταση και αμέσως πέφτει μπρούμυτα στην άσφαλτο και παραδίνεται.
Οι αστυνομικοί του περνούν χειροπέδες, τον κυκλώνουν και αρχίζουν να τον χλευάζουν. Ένας από τους αστυνομικούς βγάζει μία πλαστική σακούλα και την τοποθετεί στο κεφάλι του 41χρονου Αφροαμερικανού. Ο Προυντ αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα πανικού και τότε οι αστυνομικοί τον ξαπλώνουν εκ νέου στην άσφαλτο και ένας από τους ένστολους, του πιέζει το κεφάλι στο οδόστρωμα. Ο Προυντ άφησε την τελευταία του πνοή μία εβδομάδα αργότερα.
1 / 2

«Ψευδές αφήγημα» οι δολοφονίες, σύμφωνα με τον υπ. Δικαιοσύνης

Τα δύο περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε έναν μακρύ κατάλογο ανάλογων περιπτώσεων και την ώρα στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία και τον ρατσισμό. Πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η «Ουάσιγκτον Ποστ» καταδεικνύει πως οι μαύροι φτάνουν το 32% των θυμάτων των μοιραίων συμπλοκών με αστυνομικούς, την ώρα που οι Αφροαμερικανοί αποτελούν μόλις το 13% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ δεν δίστασε να δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει συστημικός ρατσισμός στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας «ψευδές αφήγημα» ότι πολλοί άοπλοι μαύροι πυροβολούνται από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ.
«Πιστεύω πως το αφήγημα ότι η αστυνομία βρίσκεται σε κάποια επιδημία πυροβολισμών άοπλων μαύρων είναι απλά ένα ψευδές αφήγημα». «Το γεγονός είναι πως είναι πολύ σπάνιο για έναν άοπλο Αφροαμερικανό να πυροβολείται από έναν λευκό αστυνομικό», δήλωνε, λίγες ώρες πριν ένας ακόμη μαύρος πέσει νεκρός από σφαίρες λευκών αστυνομικών….
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

“Με εμπνέει το ΚΚΕ” – Ελληνικής καταγωγής ο πρώτος υποψήφιος για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ που δηλώνει κομμουνιστής μετά το 1984


Ήταν πριν 36 χρόνια όταν για τελευταία ως σήμερα φορά ένας υποψήφιος κατέβαινε σε εκλογές για το αμερικανικό κογκρέσο δηλώνοντας κομμουνιστής. Μπορεί οι δυνάμεις του Κόμματος Κομμουνιστών ΗΠΑ, στο οποίο ανήκει ο 32χρονος, να είναι αμελητέες, ωστόσο σε μια χώρα που ο Μπάιντεν χαρακτηρίζεται… Φιντέλ Κάστρο στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, η ύπαρξη υποψηφίου που προβάλλει κομμουνιστική ταυτότητα έχει τουλάχιστον συμβολικό ενδιαφέρον.
Ο Χελάλι έχει ελληνικές ρίζες, καθώς η μητέρα του είναι παιδί πολιτικών προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου στον Καναδά, ενώ ο πατέρας του Ιρανός κουρδικής καταγωγής, που έφυγε στις ΗΠΑ το 1979 με το ξέσπασμα της ισλαμικής επανάστασης. Η πορεία του ίδιου του Χελάλι είχε πολλές και απροσδόκητες εναλλαγές. Γεννημένος το 1988 στο Γουόρτσεστερ της Μασαχουσέτης, από μικρός είχε ενδιαφέρον για την κομμουνιστική ιδεολογία, κυκλοφορώντας ως έφηβος με κονκάρδες του Λένιν στο σχολείο και διακοσμώντας το δωμάτιό του με σοβιετικές αφίσες. Γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, κι όπως πολλοί νέοι στις ΗΠΑ κατατάχθηκε στο στρατό για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Ελληνορθόδοξη Σχολή Θεολογίας του Τίμιου Σταυρού στη Μασαχουσέτη, αλλά έλαβε και υποτροφία για σπουδές Μαρξιστικής Φιλοσοφίας στην μετέπειτα πολύπαθη Ουχάν της Κίνας. Το 2015 παραιτήθηκε από το στρατό των ΗΠΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας των πολεμικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή. Δυο χρόνια μετά πολέμησε με Κουρδικές δυνάμεις κατά του ISIS στη Ράκκα, συμμετέχοντας στη λεγόμενη Διεθνή Ταξιαρχία Ελευθερίας. Επιστρέφοντας από τη Συρία εγκαταστάθηκε στο Βερμόντ, όπου εργάζεται σε βιολογική κτηνοτροφική φάρμα, συνεχίζει τις σπουδές του και ζει με τη σύντροφο και το μικρό παιδί τους.
Η απόφασή του να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική φαίνεται να του ήρθε το διάστημα 2018-2019, όταν σπούδαζε στην Αθήνα, όπου εκπόνησε διπλωματική εργασία σχετιζόμενη με την οικογενειακή του ιστορία, καθώς ο αδελφός του παππού του, Γιώργος Κασιδάκος, υπήρξε ένας από τους 31 κρατούμενος των φυλακών Γυθείου που δολοφονήθηκαν από επιδρομή χιτών το Μάρτη του 1947. Μιλώντας στην Κατερίνα Ροββά και στην εφημερίδα “Τα Νέα”, ο Χελάλι υποστήριξε πως «Το να είσαι απόγονος μαχητών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ δεν σημαίνει απλώς να τιμάς την κληρονομιά τους, αλλά και να συνεχίζεις τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό», προσθέτοντας παράλληλα ότι κίνητρό του για ένταξη στο ΚΚ ΗΠΑ ήταν η δράση του ΚΚΕ.
Μιλώντας για την προεκλογική του εκστρατεία, ο Χελάλι υποστηρίζει ότι συναντά γενικά θετικό κλίμα: «Το Βερμόντ έχει μια ισχυρή εργατική τάξη στον τομέα της τεχνολογίας, της ενέργειας και της αγροτικής παραγωγής, ενώ παράλληλα έχει τη δεύτερη μικρότερη οικονομία στις ΗΠΑ. Εμείς φέρνουμε κάτι καινούργιο, αντίθετο με τα άλλα δύο κόμματα της χώρας, λέμε “όχι” στους πολέμους και τη βαρβαρότητα», προσθέτοντας πως «Κάνουμε ωραίες συζητήσεις ακόμη και με όσους διαφωνούν μαζί μας».
Όσο για τις επιδιώξεις του σε περίπτωση που εκλεγεί λέει πως το πρώτο πράγμα θα είναι “να παλέψω για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τις ξένες βάσεις, να μετατραπεί η οικονομία μας από οικονομία πολέμου σε οικονομία ειρήνης και να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις που υπαγορεύονται στην εργατική τάξη. Οι αντιθέσεις του συστήματος βαθαίνουν και η COVID-19 σε συνδυασμό με τον αγώνα για φυλετική δικαιοσύνη στις ΗΠΑ έχουν αποδείξει τη διαφθορά του”.

Ποιος παίζει με την υγεία των νησιωτών; – Η περίπτωση της Νάξου


Κορωνοϊός στις Κυκλάδες: Στο απόλυτο σκοτάδι οι νησιώτες – Η περίπτωση της Νάξου

Ποια είναι η αλήθεια για τα κρούσματα στα νησιά;
Τα θυσιάζουμε όλα στο βωμό του τουρισμού;
Γιατί δεν ανακοινώνονται τα αληθή στοιχεία για να μπορούν οι πολίτες να προφυλαχτούν;

Αγωνία και αγανάκτηση επικρατεί στους πολίτες στα νησιά των Κυκλάδων οι οποίοι ζουν στο σκοτάδι για τα κρούσματα covid-19 που υπάρχουν στις μικρές κοινωνίες τους.
Μάλιστα μετά τα όσα συνέβησαν σε Πάρο, Αντίπαρο και Μύκονο με τα έκτακτα μέτρα, τη στιγμή που κανείς δεν ενημερώθηκε ποτέ επίσημα για τα πόσα κρούσματα υπήρξαν στα νησιά, οι κάτοικοι των Κυκλάδων κατάλαβαν το «δούλεμα» που «τρώνε» από κυβέρνηση, διοικήσεις νοσοκομείων και κάποιους δημάρχους.
Alert μήνυμα στα κινητά για «αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο covid-19» σε Πάρο και Αντίπαρο και την ίδια στιγμή ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ 3 (!) κρούσματα στις Κυκλάδες. Την επόμενη μέρα, που επιβλήθηκαν μέτρα, 1 κρούσμα στις Κυκλάδες. Και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται με γενικολογίες και «σκοτεινά» νούμερα.

Για γέλια και για κλάματα…

Δεκάδες τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα που δέχεται καθημερινά το naxostimes.gr για περιστατικά που ακούγονται σχετικά με κρούσματα στα νησιά και κυρίως στη Νάξο.
Πολλές ιστορίες με τουρίστες και ντόπιους, ασυμπτωματικούς ή βαριά άρρωστους, που νόσησαν, κόλλησαν, πήγαν στο ξενοδοχείο καραντίνας, που πηγαινοέρχονται στο νοσοκομείο για τεστ ή το έσκασαν.
Ποια είναι η αλήθεια; Την ξέρουν μόνο αυτοί που την κρύβουν καλά.

Τι γίνεται στη Νάξο; Κι εδώ το κρυφτό καλά κρατεί.

Ενδεικτικό είναι ένα περιστατικό…
Η Μητρόπολη είχε αποφασίσει να μη γίνει λιτανεία την ημέρα του Αγίου Νικοδήμου, 14 Ιουλίου, (λόγω covid-19) όμως «κάποιοι» ήθελαν να κάνουν το εφέ τους και πίεσαν να γίνει λιτανεία όπως κι έγινε. Παρέλασαν με τα κουστούμια και τις τουαλέτες τους ο ένας επάνω στον άλλο, έπεσαν βεγγαλικά, κι ούτε γάτα ούτε ζημιά!
Και ρωτάμε: Την ίδια μέρα υπήρχε ή δεν υπήρχε θετικό τεστ στο νοσοκομείο Νάξου για κρούσμα κορωνοϊού;
Να σημειωθεί ότι στη λιτανεία, πλην τριών ανθρώπων (ανάμεσα σε εκατοντάδες), κανένας δε φορούσε μάσκα!

«Φιλικές» απειλές

Το naxostimes απειλήθηκε «φιλικά» από υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στη Νάξο ότι ο ΕΟΔΥ θα μας κλείσει το site εάν αναφέρουμε κρούσματα που ίσως γνωρίζουμε. Μάλιστα έφτασαν σε σημείο να στείλουν αρμοδίως άρθρο μας και να μας ρωτούν εν αγωνιωδώς εάν μας πήρε τηλέφωνο ο δικηγόρος του ΕΟΔΥ για δημοσίευση που αναφέρονταν στο πρώτο εισαγόμενο κρούσμα στο νησί.
Αλήθεια τι έγινε με αυτό;

Τι μας είπε ο ΕΟΔΥ

Τελικά, επικοινωνήσαμε εμείς με τον ΕΟΔΥ (και όχι ο δικηγόρος μαζί μας) και ρωτήσαμε για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Μας είπαν ότι αρχικά, δεύτερο τεστ μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το ζητήσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος. Επίσης σημείωσαν ότι ακόμα κι αν βγει αρνητικό (όπως μας ενημέρωσαν από το νοσοκομείο ότι συνέβη) το δεύτερο τεστ, ο ΕΟΔΥ λαμβάνει υπόψιν του μόνο το πρώτο θετικό και αντιμετωπίζει την κάθε τέτοια περίπτωση ως θετικό στον ιό κρούσμα.
Επίσης μας επισήμαναν ότι θα έπρεπε να μείνει στο ξενοδοχείο καραντίνας 14 ημέρες. Έμεινε; Πώς έφυγε από το νησί;

Οι περιπτώσεις πολλές και η αλήθεια πικρή…

Οι φήμες για κρούσματα στο νησί της Νάξου δίνουν και παίρνουν. Και πριν και τώρα. Το σκοτάδι απόλυτο και η παραπληροφόρηση διάχυτη.
Σε λίγο θα πανηγυρίσουν κάποιοι ότι επειδή απέκρυψαν την αλήθεια, είχε αυτό το λίγο τουρισμό το νησί. Ας ελπίσουμε ότι ο πανηγυρισμός αυτός δε θα συνοδεύεται από έξαρση κρουσμάτων ή ακόμα και θανάτους μιας και αυτό το σενάριο δε θεωρείται απίθανο ούτε για τη Νάξο, ούτε για τη Σύρο, ούτε για την Πάρο και την Αντίπαρο ούτε για κανένα άλλο νησί, ούτε για τη χώρα ολόκληρη.

Κι όλα αυτά γιατί;

Μα για να έρχονται οι τουρίστες! Λες και κάθε τουρίστας που ξεκινάει από την πατρίδα του για ένα ξένο τόπο και ταξιδεύει με αεροπλάνο ή πλοίο και συγχρωτίζεται με χιλιάδες άλλους τουρίστες δε γνωρίζει ότι μέσα σε όλα τα πιθανά σενάρια των διακοπών του είναι να συναντήσει μπροστά του τον κορωνοϊό…
Λες και οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι, οι Γερμανοί και οι Ισπανοί ζουν σε άλλο πλανήτη και δεν ξέρουν (από πρώτο χέρι μάλιστα) ότι ο κορωνοϊός παραμονεύει παντού και πόσο μάλλον σε τουριστικούς προορισμούς που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες από κάθε χώρα και εθνικότητα.
Θα μου πείτε, μα τα καταστήματα πώς θα δουλέψουν; Τα ξενοδοχεία; Τα bar; Πώς θα τονωθεί η τοπική οικονομία; Αν διαδοθεί ότι ένας προορισμός έχει κρούσματα covid-19 κανένας τουρίστας δεν θα πατήσει εκεί. Μπορεί να είναι και έτσι, αλλά θα έπρεπε να βρεθεί ο τρόπος. Ο τρόπος να ξέρουν οι πολίτες, να ξέρουν οι μαγαζάτορες, να ξέρουν οι ξενοδόχοι, να ξέρουν οι επιχειρηματίες εστίασης. Να προφυλάσσονται, να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και να προφυλάσσουν και τον κόσμο στις επιχειρήσεις τους.

Τα ερωτήματα πολλά

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από όλο αυτό το «κρυφτό» είναι πολλά.
Πόσα είναι τα επίσημα κρούσματα στα νησιά των Κυκλάδων; Σε ποια νησιά;
Αλήθεια, πώς ταξιδεύουν οι νοσούντες με Covid-19 που υπάρχουν στα νησιά προς την Αθήνα ή τον προορισμό τους; Με το πλοίο της γραμμής; Με αεροπλάνο ή με κάψουλα αρνητικής πίεσης;
Ποια είναι τα πρωτόκολλα που τηρούνται στους τουρίστες που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, βρίσκονται στα νησιά και θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους;
Γίνονται κάποια τεστ, αφήνουν τους τουρίστες να πάνε στον προορισμό των διακοπών τους και εάν είναι θετικοί στον κορωνοϊό …τους τηλεφωνούν μετά από μερικές μέρες και τους το λένε, αφού πρώτα έχουν εγκατασταθεί σε ξενοδοχείο, έχουν πάει supermarket, έχουν φάει στα εστιατόρια και έχουν συνωστιστεί σε μπαράκια και παρέες… Και καλά να τους βρουν και να τους πάνε καραντίνα. Αν όχι; Ταξιδεύουν ανενόχλητοι και κάνουν τις διακοπές τους διασπείροντας τον ιό (που ούτως ή άλλως έχουν διασπείρει στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι να τους τηλεφωνήσουν ότι είναι θετικοί).
Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις. Οι νησιώτες ζητούν απαντήσεις. Οι νησιώτες βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι και θέλουν να γνωρίζουν την αλήθεια…
Δεν θέλουν να παίζει κανείς με την υγεία τους.
Οι νησιώτες θέλουν να γνωρίζουν για να προστατευτούν και να προστατέψουν και τους επισκέπτες των νησιών.

Συστήματα Υγείας «μίας νόσου»


«Σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της Υγείας που έγιναν τις τελευταίες δύο δεκαετίες ενδέχεται να "σαρωθούν" σε μικρό χρονικό διάστημα». Η διαπίστωση αυτή, που περιλαμβάνεται σε πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, αποτυπώνει το μεγάλο ...κατόρθωμα των καπιταλιστικών συστημάτων Υγείας σε όλο τον κόσμο: Ακόμα και επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, αποτελέσματα μακροχρόνιας δουλειάς, έρευνας και μελέτης, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, μπορούν να τεθούν σε αμφισβήτηση, να αναιρεθούν, όταν η Υγεία λειτουργεί ως εμπόρευμα.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 100 χώρες, δείχνει τις συνέπειες που έχει για ασθενείς, αλλά και για «εν δυνάμει ασθενείς», η μετατροπή των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε «μίας νόσου» (του κορονοϊού), εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν συνδυαστικά στις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας από τη μια και στις συνολικότερες ανάγκες των ασθενών από την άλλη. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι τα δημόσια συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο είναι υποχρηματοδοτούμενα, ρημαγμένα και ξεδοντιασμένα, εξαιτίας της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, οι υπηρεσίες Υγείας στο 90% των κρατών που μελετήθηκαν, έχουν υποβαθμιστεί, αντί να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο σε συνθήκες ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας.
* * *
Ενα χαρακτηριστικό εύρημα είναι αυτό που δείχνει ότι τα προγράμματα εμβολιασμού έχουν υποχωρήσει στο 70% παγκοσμίως, ενώ η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου έχουν υποχωρήσει κατά 55%. Πρακτικά, δηλαδή, ασθένειες που είχαν αντιμετωπιστεί επαρκώς δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν, ενώ καρκινοπαθείς που σε «κανονικές συνθήκες» θα είχαν μια καλή πρόγνωση εξέλιξης της νόσου τους, με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τώρα καταδικάζονται στο θάνατο. Κι αυτό γιατί στον 21ο αιώνα, τα ήδη επιβαρυμένα και υποχρηματοδοτούμενα δημόσια συστήματα Υγείας, ρίχνουν όλο το βάρος και τα μέσα που διαθέτουν στη διαχείριση της πανδημίας, επομένως δεν «αντέχουν» πολλά - πολλά.
Τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας τα συναντά κανείς και στην καθημερινότητά του. Πόσοι είναι για παράδειγμα στην Ελλάδα εκείνοι που έχουν αναβάλει ακόμα και τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις, επειδή τα εξωτερικά ιατρεία «έκλεισαν» την περίοδο του «lock down», χιλιάδες χειρουργεία αναβλήθηκαν, ολόκληρες κλινικές μετατράπηκαν σε «αντι-covid», αφήνοντας ξεκρέμαστους ασθενείς που έχρηζαν βοήθεια; Πόσοι ακόμα ανέβαλαν μια εξέταση, περιμένοντας να περάσει η «μπόρα» της πανδημίας, γιατί με το χάος που επικρατεί δεν ξέρουν αν και πώς θα βγάλουν άκρη, ή γιατί φοβούνται τη μετάδοση της νόσου σε υγειονομικές μονάδες; Αποτέλεσμα κι αυτό της ανυπαρξίας συστηματικής πρόληψης, πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων πρωτοβάθμιων δομών που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν έγκαιρη διάγνωση, άρα και θεραπεία.
Δεν είναι λίγες μάλιστα οι καταγγελίες που αποτυπώνουν αυτή την κατάσταση, με χιλιάδες νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς που βρέθηκαν σε ένα βράδυ ξεκρέμαστοι, πέφτοντας στα νύχια των ιδιωτών - εμπόρων της Υγείας, αφού οι δημόσιες δομές δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Οπως ανέφερε σε πρόσφατη καταγγελία της η ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, «μετά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, υπάρχει αραίωση των ραντεβού στα νοσοκομεία ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός», οπότε «ο αριθμός των ασθενών που αναζητούν άλλες λύσεις είναι πολύ μεγαλύτερος», καταβάλλοντας επιπλέον χρήματα π.χ. για τις ακτινοθεραπείες τους. Ο κανιβαλισμός δηλαδή σε όλο του το μεγαλείο, αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, του «μοντέλου» που εφαρμόζεται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.
* * *
Κι αν όλα αυτά αποκαλύπτουν τα τραγικά αποτελέσματα της αντιμετώπισης της υγείας του λαού ως «κόστους», αλλά και ως πεδίου για κερδοφόρες μπίζνες, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «θεραπεία» για τις ανεπάρκειες του συστήματος Υγείας την ίδια την αιτία που το έχει οδηγήσει στα σημερινά του χάλια, δηλαδή την επιχειρηματική λειτουργία, που προωθήθηκε με συνέπεια από όλες τις αστικές κυβερνήσεις και σήμερα αναβαθμίζεται, με την προώθηση των ΣΔΙΤ και άλλους μηχανισμούς.
Οπως κι αν το δει κανείς τελικά, επιβεβαιώνεται ότι ο πιο επικίνδυνος ιός είναι ο καπιταλισμός, η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία σαν πεδίο επενδύσεων, τους ασθενείς σαν «πελάτες» και τους υγειονομικούς σαν φθηνούς και αναλώσιμους εργαζόμενους. Η υποταγή της επιστημονικής γνώσης και των επιτευγμάτων της στους σιδερένιους νόμους της αγοράς, στη λογική «κόστους - οφέλους», έχει ήδη τραγικά αποτελέσματα για τους λαούς όλου του κόσμου. Αυτή η πολιτική πρέπει να βρεθεί στο στόχαστρο, μέσα από την ανάπτυξη της πάλης για ένα υγειονομικό σύστημα που θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες του λαού και όχι τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο λαός σε ετοιμότητα




Με τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων να κλιμακώνεται επικίνδυνα στην περιοχή της Ανατ. Μεσόγειου, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε προχτές την πρόθεσή της για μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης και προβάλλεται στη χώρα μας ως «στήριξη» σε Ελλάδα και Κύπρο.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ακόμα κίνηση στη σκακιέρα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, που πυροδοτούν εντάσεις σε ολόκληρη την Ανατ. Μεσόγειο. Δεν είναι δηλαδή μια απόφαση της στιγμής, αλλά μια μελετημένη κίνηση, που χώνει την Κύπρο ακόμα πιο βαθιά στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, με στόχο να δυναμώσει η «προβολή ισχύος» της αμερικανοΝΑΤΟικής συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.
Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο του αμερικανικού Κογκρέσου, με το οποίο προτεινόταν η άρση του εμπάργκο στην Κύπρο, παρουσίαζε αυτήν την κίνηση ως «υποβοηθητική» για την ένταξή της σε επόμενη φάση στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», που αποτελεί προθάλαμο του ΝΑΤΟ.
Η Κύπρος συμμετέχει επίσης σε στρατιωτικο-οικονομικά τριμερή «σχήματα» με την Ελλάδα και το Ισραήλ, κάτω από την «ομπρέλα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Υπάρχει δηλαδή ένα σταδιακό «σφίξιμο» του αμερικανοΝΑΤΟικού κλοιού γύρω από τον κυπριακό λαό, με τελευταίο επεισόδιο την άρση του εμπάργκο όπλων, που επιβλήθηκε το 1987 με πρόσχημα την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Κύπρου.
Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ δεν είναι άσχετη με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και την προσπάθειά τους να διατηρήσουν και να ενισχύσουν το ρόλο τους στους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται, κυρίως γύρω από τα Ενεργειακά.
Δεν πέρασε άλλωστε πολύς χρόνος απ' όταν αποκαλύφθηκε ότι οι Αμερικανοί αναζητούν χώρο στην Κύπρο για να εγκαταστήσουν στρατιωτική βάση, επικαλούμενοι την προστασία των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά με πραγματικό στόχο τη συνολικότερη υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων σε Ανατ. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.
Δεν περνάει επίσης απαρατήρητο ότι και άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις αυξάνουν αυτήν την περίοδο το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο, όπως η Γαλλία, η οποία συζητάει την ανάπτυξη ναυτικής βάσης στο νησί και ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Παρακολουθώντας και καταγράφοντας αυτές τις εξελίξεις, τα αστικά επιτελεία σε Ελλάδα και Κύπρο μιλάνε για κινήσεις «θωράκισης και όχι υπονόμευσης της σταθερότητας», ενώ «διαβάζουν» την απόφαση αυτή των ΗΠΑ και ως «μήνυμα προς την Τουρκία».
Η χτεσινή παρέμβαση της Αμερικανίδας πρέσβη στην Κύπρο, που διαβεβαιώνει ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «πολύτιμο σύμμαχο» στην περιοχή, καταρρίπτει με πάταγο αυτόν τον ισχυρισμό. Το ίδιο και η δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Πομπέο, ο οποίος χτες κάλεσε «όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα ότι η άρση του εμπάργκο όπλων και η συνολικότερη ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Κύπρο υπακούν σε έναν πιο στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και η Ρωσία διατηρεί ισχυρά ερείσματα στο νησί και ότι πολεμικά της πλοία ελλιμενίζονται τακτικά στην Κύπρο.
Τι κέρδισε όμως ο κυπριακός λαός όλα αυτά τα χρόνια από τη βαθύτερη ενσωμάτωσή του στις ευρωατλαντικές δομές και σχέδια; Πόσο βοήθησε η ένταξη στην ΕΕ την υπόθεση του Κυπριακού, την προοπτική μιας δίκαιης λύσης για όλο τον κυπριακό λαό; Πόσο απέτρεψαν την επιθετικότητα και τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας η σύσφιξη των σχέσεων με το ΝΑΤΟ και η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της Κύπρου;
Τίποτα απ' αυτά δεν έγινε. Αντίθετα, το Κυπριακό μπλέχτηκε ακόμα περισσότερο στα παζάρια για ευρύτερες ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις - πακέτο στην περιοχή, που απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, προωθώντας τη συνεκμετάλλευση της Ανατ. Μεσογείου. Αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση ενισχύει και η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο, ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά.
Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε όμως και στη χώρα μας. Το βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, οι συμφωνίες που προωθούν την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, τα τριμερή και πολυμερή σχήματα που σπρώχνουν τον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία, όχι μόνο δεν σταμάτησαν τις τουρκικές αμφισβητήσεις, που κλιμακώνονται, αλλά φέρνουν πιο κοντά τη συνδιαχείριση, ενδεχομένως και μετά από ένα στρατιωτικό επεισόδιο, που φαίνεται πιθανό.
Αλλωστε, το έδαφος για μια τέτοια εξέλιξη έχει στρωθεί, από το μπλεγμένο κουβάρι των ανταγωνιστικών συμφερόντων που συγκρούονται στην περιοχή, όπου όλοι παζαρεύουν και αντιπαρατίθενται με όλους, ο καθένας για τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής του τάξης.
Ο «μύλος» των ανταγωνισμών και της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας αλέθει πρώτα και κύρια τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού, την ειρήνη για όλους τους λαούς της περιοχής. Γι' αυτό χρειάζεται εγρήγορση απέναντι στις εξελίξεις και ετοιμότητα να παρέμβει με αποφασιστικότητα ο λαϊκός παράγοντας σε όσα επικίνδυνα ξεδιπλώνονται στις πλάτες του.

TOP READ