6 Απρ 2019

ΟΧΙ στην ΕΕ των μονοπωλίων, του κεφαλαίου και των πολέμων!

Κοινό Κάλεσμα «Για την ενίσχυση της εργατικής – λαϊκής πάλης, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ΕΕ – Για μια Ευρώπη των λαών, του Σοσιαλισμού!» υπογράφουν 35 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, για τις ευρωεκλογές του Μάη 2019. Το Κάλεσμα έχει ως εξής:
«Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, γυναίκες, νέες και νέοι, συνταξιούχοι, ΑμεΑ,
Εμείς, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συνυπογράφουμε αυτό το Κάλεσμα, απευθυνόμαστε σε σας με αφορμή τις ευρωεκλογές του 2019.
Η ΕΕ, που λειτουργεί ως ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί εργαλείο του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου για να αυξήσει τα κέρδη του και να εξασφαλίσει την κυριαρχία του. Δεν υπηρετεί, κι ούτε ποτέ γίνεται να υπηρετήσει, τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού.
Μάταιες αποδεικνύονται οι προσδοκίες πως μπορεί να μεταρρυθμιστεί σε κατεύθυνση “φιλολαϊκή”. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται σχετικά με μια αλλαγή προς όφελος των λαών μέσα από τον δήθεν “εκδημοκρατισμό” της είναι έωλες.
Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης, τα λαϊκά στρώματα μπορούν με την πάλη τους να ανατρέψουν τον σημερινό αρνητικό συσχετισμό δύναμης και να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις, για να ανοίξει ο δρόμος για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, που θα εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά, τα κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, το εισόδημα, το μέλλον των εργαζομένων.
Τα Κόμματά μας υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαών, τα δικαιώματα της νεολαίας και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα.
Δίνουμε καθημερινά μάχες ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλουν οι αστικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενάντια στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην κατάργηση των εργασιακών, κοινωνικών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην ανακύκλωση της φτώχειας και της ανεργίας, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Διεκδικούμε μέτρα ενάντια στην ανεργία. Παλεύουμε συνολικά ενάντια στην ΕΕ, που ποδηγετεί τους λαούς για την κερδοφορία των καπιταλιστών. Καταδικάζουμε τον αντικομμουνισμό, την καταστολή, τον περιορισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Τα Κόμματά μας στηρίζουν:
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Δημόσια – δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.
  • Την πάλη των εργαζομένων και των ανέργων για το δικαίωμα στην πλήρη – σταθερή εργασία.
  • Δημοκρατικά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, εργασιακά και κοινωνικά – ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Δικαιώματα των μεταναστών εργατών και την πάλη ενάντια στις αιτίες, που υποχρεώνουν τους λαούς να εγκαταλείπουν τις χώρες τους.
  • Τους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος που θυσιάζεται για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
– Καταδικάζουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, για την απομάκρυνση όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στον “Συνεταιρισμό για την Ειρήνη” και τον Ευρωστρατό, την PESCO, τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.
– Αντιπαλεύουμε την ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων που αναπτύσσεται τόσο σε συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, όσο και συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης.
– Συντασσόμαστε με τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες που υφίστανται τις δραματικές συνέπειες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που χειροτερεύει δραματικά την κατάσταση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.
Καλούμε την εργατική τάξη, τους λαούς:
  • Να πολλαπλασιάσουν την πάλη τους ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην ένωση του κεφαλαίου, που χτυπάει τα δικαιώματα των λαών.
  • Να δυναμώσουν την αντίστασή τους στην επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντά του, να ενισχύσουν την πάλη τους για κάθε λαϊκό πρόβλημα.
  • Να στηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο στη μάχη των ευρωεκλογών, του Μάη 2019, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που καταδικάζουν την ΕΕ, να αποδυναμώσουν τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και την πολιτική της, που υπερασπίζονται τον “ευρωμονόδρομο” του κεφαλαίου και τον δήθεν “εκδημοκρατισμό” της ΕΕ.
Η στάση αυτή θα δώσει δύναμη στη λαϊκή πάλη σε όλη την Ευρώπη, οι εργαζόμενοι θα αγωνίζονται από καλύτερες θέσεις.
Η ΕΕ δεν υπηρετεί τον λαό, η ΕΕ υπηρετεί την πλουτοκρατία, τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ενισχύει τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ αντίθετου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.
Οι λαοί έχουν συμφέρον να αντιταχθούν στην επιχείρηση χειραγώγησης που οργανώνουν η ΕΕ, οι μηχανισμοί της, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική ένωση.
Υπόσχονται ότι η ΕΕ μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμά μας στη δουλειά, να εγγυηθεί τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Θέλουν να πιστέψουν οι λαοί ότι μπορούν να τους εξασφαλίσουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα.
Να θυμηθούμε τα γεγονότα: Στην ΕΕ οι άνεργοι είναι 16,6 εκατομμύρια, επεκτείνεται συνεχώς η υποαπασχόληση που έφτασε το 21% ή τα 43 εκατομμύρια, αυτοί που ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας ξεπερνούν τα 110 εκατομμύρια, υπονομεύεται το μέλλον της νεολαίας.
Καταργούνται θεμελιώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Απελευθερώνονται οι απολύσεις, περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης και συρρικνώνονται οι συντάξεις, ενισχύεται η ιδιωτική ασφάλιση. Ξεκληρίζονται οι φτωχοί αγρότες με την ΚΑΠ, στραγγαλίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, εντείνονται η ανισοτιμία και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Διώκονται οι μετανάστες και ενισχύονται οι πολιτικές που τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.
Ενισχύεται η καταστολή κατά των εργατικών, λαϊκών αγώνων και δημιουργούνται συνεχώς νέοι μηχανισμοί φακελώματος.
Αναβαθμίζεται η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό.
Στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΕΕ έχει ενσωματωθεί το “Σύμφωνο Σταθερότητας”, η “Ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση”, η “Τραπεζική Ενωση” και άλλα αντιλαϊκά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, διαμορφώνουν δραματική κατάσταση για τους λαούς.
Η λεγόμενη “Παγκόσμια Στρατηγική” της ΕΕ, η “Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας” και η PESCO αποτελούν επικίνδυνα μέσα για πολέμους και επεμβάσεις, στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.
Η κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής ενοποίησης είναι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, η ΕΕ εξελίσσεται συνεχώς σε αντιδραστική κατεύθυνση κατά των λαών.
Συνεπώς, είναι φανερό ότι ούτε η διακρατική καπιταλιστική ένωση, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε το Ευρωκοινοβούλιο, μπορούν να γίνουν φιλολαϊκά, όπως ισχυρίζονται τα ευρωκόμματα που στηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ.
Ούτε, επίσης, μπορεί να αναδειχθεί η ΕΕ σε “αντίπαλο δέος” στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, όπως υποστηρίζουν οι κάθε λογής υποστηριχτές της.
Συνεργάζεται στενά με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ κατά των λαών, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εκδηλώνονται τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, με ομαδοποιήσεις κρατών και με αποχωρήσεις, όπως το Brexit.
Εντείνονται οι ανταγωνισμοί με τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία, την Κίνα για τον έλεγχο των αγορών.
Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτό το Κάλεσμα:
Σημειώνουμε πως η επίθεση του κεφαλαίου είναι ενιαία και αφορά όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ καθώς και τα υπόλοιπα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στη βάση αυτή είναι ανάγκη να ισχυροποιηθεί η κοινή πάλη των ΚΚ και των λαών, να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη στην πάλη των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο.
Τονίζουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τους λαούς. Μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.
Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα τον δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αποδέσμευσης από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε άλλον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, να παλεύει για τον σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Αυτή είναι η πραγματική απάντηση ενάντια στην οργανωμένη προσπάθεια παραπλάνησης των λαών.
Οι λαοί της Ευρώπης, όπως δεν έχουν κανένα συμφέρον από τις δυνάμεις του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, που φανατικά υποστηρίζουν τον ευρωατλαντισμό, άλλο τόσο δεν έχουν κανένα συμφέρον από τις δυνάμεις του εθνικισμού, που υπηρετούν επίσης ξένα προς τους λαούς ταξικά συμφέροντα, με “όχημα” τα μέτρα προστατευτισμού και τον “ευρωσκεπτικισμό”, καθώς και με τα εθνικιστικά, φασιστικά – ναζιστικά κόμματα που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη λαϊκή αγωνία, τα λαϊκά προβλήματα, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους ως αιχμή του δόρατος της δικτατορίας των μονοπωλίων.
Η στήριξη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων είναι η πραγματική, φιλολαϊκή απάντηση, τόσο στον κοσμοπολιτισμό, όσο και στον λεγόμενο ευρωσκεπτικισμό. Είναι η ενδεδειγμένη απάντηση στον αντικομμουνισμό και την αντιδραστική, ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό, που είναι σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος.
Καλούμε την εργατική τάξη, τους λαούς της Ευρώπης να ανταποκριθούν σ’ αυτό το κάλεσμα αγώνα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων:
Κάθε κόμμα στη χώρα του οργανώνει την πάλη των εργαζομένων. Τα ΚΚ παλεύουν κατά της ΕΕ, συνολικά κατά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και η ενίσχυσή τους σε κάθε πολιτική μάχη συμβάλλει στην ανάπτυξη της πάλης των λαών.
Καλούμε τους λαούς να αποδυναμώσουν τις δυνάμεις που ποικιλοτρόπως στηρίζουν την ΕΕ και σπέρνουν αυταπάτες ότι αυτή “διορθώνεται”.
ΟΧΙ στην ΕΕ των μονοπωλίων, του κεφαλαίου και των πολέμων!
Για μια Ευρώπη της ευημερίας των λαών, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού!».

Πόσα δεκάχρονα παιδιά δούλευαν δωδεκάωρα;

– Πόσες “Ειδομένες για μετανάστες έφτιαξαν…
– Πόσες τράπεζες κατάσχεσαν σπίτια…
– Πόσοι  κοιμόντουσαν στο δρόμο… πόσοι σε “φαβέλες”…
– Πόσα δεκάχρονα παιδιά δούλευαν δωδεκάωρα… πόσα πέθαναν από πείνα…
– Πόσος ρατσισμός υπήρχε…
– Πόσοι  έμειναν αμόρφωτοι, άρρωστοι, έρμαια της μοίρας τους…

Αποκωδικοποιώντας το “Κεφάλαιο”. το “Κομμουνιστικό μανιφέστο”, το “Κράτος κι Επανάσταση”, τα “Άπαντα” των μεγάλων διανοητών, τα σημειώματα του Τσε και του Φιντέλ, αποκωδικοποιώντας το ιστορικό της πρώτης εφαρμογής, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι Σοσιαλισμός σημαίνει ΑΝΘΡΩΠΙΑ…  και μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί τίποτα πιο Ανθρώπινο…
Νίκος Βουρτσάνης

Βάση Ντιέγκο Γκαρσία: οι ΗΠΑ εξόρισαν τους κατοίκους του νησιού και μετέτρεψαν σε πολεμική κόλαση έναν εξωτικό παράδεισο

3000 κατοίκους των νησιών Chagos φόρτωσαν στα αμπάρια φορτηγών πλοίων το 1973 μέσα σε μια νύχτα, όπως παλιά τους σκλάβους προγόνους τους οι στρατιώτες των ΗΠΑ. Δεν τους άφησαν να πάρουν μαζί τους άλλο εκτός από τα ρούχα τους. Τους ξεφόρτωσαν στον Μαυρίκιο χωρίς άλλη φροντίδα. Οι άνθρωποι ζούσαν σε σταύλους και νεκροταφεία, όπου έβρισκαν στέγη, διηγούνται εξορισμένοι νησιώτες. Πολλοί έπαθαν κατάθλιψη και οδηγήθηκαν στον αλκοολισμό. Όλα αυτά για να χτίσουν την στρατιωτική βάση με την ησυχία τους χωρίς να έχουν στα πόδια τους τους ντόπιους ιθαγενείς κατοίκους.
Η στρατιωτική- πολεμική βάση των ΗΠΑ Ντιέγκο Γκαρσία βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι του Ινδικού Ωκεανού μήκους 38 χιλιομέτρων που ανήκει στο κράτος του Αγίου Μαυρίκιου που είναι παραθεριστικό θέρετρο πολυτελείας. Το νησί έχει απίστευτη φυσική ομορφιά που την κατέστρεψε η μετατροπή του σε τσιμεντένιο αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ.
diego3
Από τη Σιγκαπούρη στο Τζιμπουτί και από το Μπαχρέιν στη Βραζιλία, οι ΗΠΑ έχουν σήμερα περίπου 800 στρατιωτικές βάσεις και υλικοτεχνικές παροχές εκτός του εδάφους τους, περισσότερες από κάθε άλλο κράτος.
«Αν προσθέσεις όλες τις βάσεις σε ξένο έδαφος, όλων των χωρών του κόσμου είναι περίπου 30. Οι 800 Αμερικάνικες βάσεις αν τις προσθέσεις καταλαμβάνουν χώρο 14.350 τετραγωνικά χιλιόμετρα» λέει ο Daniel Immerwahr, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
Έκταση μεγαλύτερη από όλη την Θεσσαλία που είναι στα 14.000!
diego4

Οι δικαιολογίες των ΗΠΑ για την κατασκευή και συντήρηση όλων των βάσεων ήταν φυσικά η προστασία από τον «κομμουνιστικό» κίνδυνο. Οι αγώνες των λαών και η αυξανόμενη επιρροή του Σοβιετικού κράτους και συστήματος, η ταυτόχρονη συρίκνωση της παγκόσμιας παρουσίας των πάλαι ποτέ δυνατών της Ευρώπης έφερε τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση της ιμπεριαλιστικής ιεραρχίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και που συνεχίζει στρατιωτικά να κατέχει από τότε. Οι βάσεις είναι ένα από τα εργαλεία της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ και στις χώρες όπου είναι εγκαταστημένες.
Το 1966 η Αγγλία παραχώρησε στις ΗΠΑ μια μικρή κουκίδα στεριάς στον Ινδικό Ωκεανό, τα νησιά Chagos, για την ανέγερση της στρατιωτικής βάσης Ντιέγκο Γκαρσία «μέχρι όσο είναι απαραίτητο». Το κράτος του Άγιου Μαυρίκιου όπου ανήκει το μεγαλύτερο νησί πήρε αποζημείωση περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ και η Αγγλία υποβρύχια βλήματα Polaris αξίας 14 εκατομμυρίων δολλαρίων. Δεν μπήκαν φυσικά στον κόπο να ρωτήσουν ούτε το κράτος του Αγίου Μαυρικίου ούτε τους κατοίκους που ζούσαν εκεί.

Υπήρχε ένα «μικρό» πρόβλημα. Στο νησί κατοικούσαν 3000 ιθαγενείς Chagos. Όπως αναφέρει ένας διπλωμάτης Άγγλος της εποχής, «μαζί με τις πέτρες και τα πουλιά ζούνε εδώ και μερικοί Ταρζάν. Ελπίζω να θέλουν να πάνε να ζήσουν στον Μαυρίκιο»
Οι Chagos ήταν απόγονοι σκλάβων από την Αφρική που δούλευαν στις φυτείες καρύδας των Γάλλων. Μετά τους Ναπολεόντιους πολέμους πέρασαν στην κυριαρχία της Βρετανίας. Ζούσαν ειρηνικά, όσοι επέζησαν την σκλαβιά, εξέλιξαν την δική τους γλώσσα, έφτιαξαν σχολεία και είχαν διακριτή παρουσία ειρηνικού, ήσυχου τρόπου ζωής στον Μαυρίκιο.
Μέχρι που τα βασανά τους άρχισαν με τα σχέδια εκτοπισμού που έβαλαν σε εφαρμογή οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι. Αρχικά απαγόρευσαν σε όσους πήγαιναν για ιατρική περίθαλψη στον Μαυρίκιο να γυρίσουν πίσω. Έτσι μια μητέρα που γεννούσε το παιδί τους στον Μαυρίκιο έμενε εκεί και η υπόλοιπη οικογένεια στα Chagos. Οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων άρχισαν να μειώνονται ώσπου το 1973 τους ανακοίνωσαν ότι σε μια νύχτα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και το νησί. Τους φόρτωσαν στα αμπάρια φορτηγών πλοίων, όπως και τους σκλάβους προγόνους τους και στρατιώτες των ΗΠΑ δηλητηρίασαν όλα τα κατοικίδια ζώα που άφησαν πίσω τους. Τα σπίτια τα άφησαν στην ζούγκλα.
diego2
Τους ξεφόρτωσαν στον Μαυρίκιο χωρίς άλλη φροντίδα. Οι άνθρωποι ζούσαν σε σταύλους και νεκροταφεία, όπου έβρισκαν στέγη, διηγούνται εξορισμένοι νησιώτες. Πολλοί έπαθαν κατάθλιψη και οδηγήθηκαν στον αλκοολισμό. Την δεκαετία του ‘80 η Βρεττανία έδωσε 5,2 εκατομύρια σε 1300 παλιούς κατοίκους των νησιών υπό την προυπόθεση να παραιτηθούν του δικαιώματος να γυρίσουν πίσω.
Οι κατασκευές της βάσης άρχισαν μετά τον εκτοπισμό των κατοίκων. Έγινε εκβάθυνση του λιμανιού ώστε να φιλοξενεί ολόκληρα αεροπλανοφόρα. Κατασκευάστηκε αεροδιάδρομος για βομβαρδιστικά. Εγκαταστάσεις φιλοξενίας μιας ταξιαρχίας Πεζοναυτών και μετά τις 9/11 ταχύτατα κατασκευάστηκε χώρος 30 στρεμμάτων, συγκέντρωσης κρατουμένων που ονομάστηκε «Χώρος Δικαίου».
Διαθέτει πλέον υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις επικοινωνίας και κατασκοπίας και μπορεί να εποπτεύει όλο τον ωκεανό. Τα πρώτα οφέλη της ύπαρξης της βάσης φάνηκαν το 1979 με την πτώση του Σάχη στο Ιράν όπου όλες οι κινήσεις των ΗΠΑ γινόταν μετά από συντονισμό από την βάση.
diego1
Οι τεράστιες εγκαταστάσεις που χτίστηκαν μετά την 9/11 χρησιμοποιήθηκαν για κράτηση και φυλάκιση κρατουμένων από το Αφγανιστάν με τον ίδιο τρόπο όπως η βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Ανακρίσεις, βασανιστήρια, κράτηση χωρίς δίκη είναι η δραστηριότητα στην βάση όπως αποκαλύπτει έκθεση της CIA προς το Κογκρέσσο.
Αυτά παρά την απαγόρευση επισκέψεων στο νησί από συγγενείς και φίλων των στρατιωτών, αλλά και δημοσιογράφων σε αντίθεση με τις άλλες βάσεις. Τα μυστικά της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία δεν είναι εύκολο να φανούν σήμερα. Το σίγουρο είναι ότι ο ιμπεριαλισμός μετέτρεψε έναν ειρηνικό και μαγευτικό σε φύση παράδεισο σε μια σύγχρονη κόλαση πολέμου και βασανιστηρίων και εξόρισε τους ίδιους τους κατοίκους του. 

Για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος μπροστά στις εκλογές



Απευθυνόμαστε σε όλο το λαό και τη νεολαία, που γνωρίζουν ότι οι εκλογές που θα γίνουν στις 26 Μαΐου (κοινοτικές - δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές) επιβαρύνουν σημαντικά τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, που πληρώνουν υψηλά ποσά για να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, τόσο ως εκλογείς όσο και ως υποψήφιοι. Τα παράβολα των υποψηφίων για όλα τα αξιώματα είναι υψηλά, 50 ευρώ για κάθε δημοτικό ή περιφερειακό σύμβουλο, 150 ευρώ για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή, 200 ευρώ για τον υποψήφιο δήμαρχο και περιφερειάρχη, ενώ έως και στις κοινότητες οι υποψήφιοι πληρώνουν 10 ευρώ.

Οπως είναι γνωστό, οι υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα είναι χιλιάδες. Ηδη το ΚΚΕ με σχετικές Ερωτήσεις του στη Βουλή ζητά την κατάργηση όλων των παραβόλων, που περιορίζουν τους λαϊκούς ανθρώπους να θέτουν υποψηφιότητα, επιβαρύνουν τους συνδυασμούς λαϊκής προέλευσης και σύνθεσης.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που το καπιταλιστικό σύστημα, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έχουν μετατρέψει τη μόνιμη και σταθερή εργασία σε «άπιαστο όνειρο» που ο λαός και η νέα γενιά κοντεύει να το ξεχάσει, τα εμπόδια στην άσκηση των δικαιωμάτων του λαού είναι ακόμα περισσότερα, λόγω και της εσωτερικής μετανάστευσης.

Ειδικά το «τουριστικό θαύμα» στην Ελλάδα μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού, αλλά και σε δεκάδες συναφείς κλάδους και επαγγέλματα, που τους μισούς μήνες του χρόνου ζουν και δουλεύουν μακριά από τα σπίτια και τις περιοχές τους, που συγκεντρώνονται κατά δεκάδες χιλιάδες σε τουριστικά θέρετρα όπως στο Ηράκλειο, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα κ.α. Εκεί, αν δεν κοιμούνται σε υπόγεια και κοντέινερ, ο μισθός τους δεν φτάνει ούτε για να νοικιάσουν κατάλυμα και να ζήσουν.
Υπάρχει κίνδυνος όλοι αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να μην μπορέσουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, να μην εκφράσουν τη θέλησή τους στις κάλπες γιατί δεν θα τους δοθεί η δυνατότητα να φύγουν από τη δουλειά τους και να μετακινηθούν στους δήμους όπου είναι γραμμένοι να ψηφίσουν. Το ΚΚΕ ζητά για όλους τους εργαζόμενους να πάρουν άδεια με αποδοχές για τις μέρες που χρειάζονται (τουλάχιστον 3 μέρες) και βέβαια να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά τους με όλα τα μέσα στους δήμους όπου ψηφίζουν.

Συνολικά, όλοι οι πολίτες που ταξιδεύουν για να ψηφίσουν, τόσο οι εργαζόμενοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, όσο βέβαια και οι φαντάροι, οι στρατιωτικοί κ.ά., αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ασκήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Ηδη το ΚΚΕ κατέθεσε σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, όχι μόνο για τις άδειες που δικαιούνται, αλλά και για να εξασφαλίσει το κράτος τη δωρεάν μετακίνησή τους με όλα τα μέσα (λεωφορεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα), να αναλάβει το κράτος τη δαπάνη για τα ΚΤΕΛ, τα καράβια κ.λπ.

Ακόμα, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για όσους πολίτες μετακινούνται με δικά τους μέσα (αυτοκίνητα κ.λπ.) για να ψηφίσουν, απαιτώντας τις μέρες ψηφοφορίας και δυο μέρες πριν και μετά, η διέλευση από τα διόδια να είναι ελεύθερη, δωρεάν.
Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα αδιαφορούν για τις προτάσεις του ΚΚΕ. Είναι τεράστια επίσης τα έξοδα συμμετοχής στις εκλογές, που αφορούν το χαρτί και την εκτύπωση των ψηφοδελτίων σε όλες τις κάλπες, δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές. Στις τοπικές εκλογές οι συνδυασμοί δεν επιχορηγούνται καθόλου από το κράτος για αυτές τις δαπάνες, αντίθετα πληρώνουν οι ίδιοι το κράτος μέσα από τα παράβολα. Οσο για την εκλογική επιχορήγηση που δίνεται για τις ευρωεκλογές, αυτή δεν αρκεί να καλύψει ούτε τα έξοδα για αυτές. Σε όλα αυτά προστίθενται τα έξοδα για την υποτυπώδη προπαγάνδα για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Κατά συνέπεια, είναι καθαρό πως ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα η εργαζόμενη νεολαία, βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ασκήσει τα βασικά δικαιώματά του, όπως αυτό της ψήφου.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις και στην ύπαιθρο, τους νέους και τις νέες, να δώσουν δύναμη στο Κόμμα, να το ενισχύσουν οικονομικά με ιδιαίτερη προσπάθεια από τις 15 Απρίλη έως τις 2 Ιούνη, μέρα του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Να ενισχύσουν αποφασιστικά την προσπάθεια του Κόμματος να φτάσει πλατιά στο λαό και να συμμετάσχει με συνδυασμούς απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα. Να δώσουμε νικηφόρα τη μάχη για τις ευρωεκλογές, όπου η ενίσχυση του ΚΚΕ θα αποτελέσει σοβαρό, ελπιδοφόρο μήνυμα, για να αλλάξει πορεία ο λαός στη χώρα μας και οι λαοί όλης της Ευρώπης.

Ολες οι Οργανώσεις, οι φίλοι, οπαδοί του Κόμματος, οι υποψήφιοι, βάζουμε αυξημένα οικονομικά πλάνα. Ζητάμε ενίσχυση από κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Με εμπιστοσύνη χρεώνουμε κουπόνι στους χιλιάδες φίλους, υποψήφιους και συνεργαζόμενους μαζί μας.
Ενισχύουμε το ΚΚΕ παντού!
Κάνουμε την πραγματική διαφορά!
Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ - Το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου.
ΝΑΙ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του Σοσιαλισμού.
Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Υπάρχει κίνδυνος απότομης κατάρρευσης παγετώνων στην Ανταρκτική;





Ερευνητές παρατηρούν καταβόθρα που άνοιξε μέσα στον παγετώνα Τζάκομπσον της Γροιλανδίας από το νερό λιωμένου επιφανειακού πάγου
Ερευνητές παρατηρούν καταβόθρα που άνοιξε μέσα στον παγετώνα Τζάκομπσον της Γροιλανδίας από το νερό λιωμένου επιφανειακού πάγου
Το ότι μέσα σε μερικές δεκαετίες το θαλασσινό νερό θα έχει καλύψει πολλές σημερινές παραλίες και θα έχει μπει μέσα στην ξηρά σε αρκετές περιοχές στον κόσμο δεν είναι μια εξέλιξη για την οποία αμφιβάλλουν οι επιστήμονες. Εκείνο που επειγόντως προσπαθούν να καταλάβουν και να προβλέψουν είναι αν η πλημμύρα θα έχει ύψος ενός μέτρου ή περισσότερων, αν δηλαδή μπαίνουμε σε μια εποχή που οι πάγοι θα λιώνουν ακόμη πιο γρήγορα. Η απάντηση, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Αλεϊ, καθηγητή γεωεπιστημών του πολιτειακού πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, βρίσκεται στο πώς θα αντιδράσει στις ανθρώπινες επιλογές ο γιγαντιαίος παγετώνας Θουέιτς της δυτικής Ανταρκτικής.
Οι παγετώνες των βουνών λιώνουν, ενώ ταυτόχρονα λόγω της υπερθέρμανσης το νερό των ωκεανών διογκώνεται (η πυκνότητα του νερού ελαττώνεται όσο η θερμοκρασία αυξάνεται πάνω από τους 4 βαθμούς Κελσίου). Τα τελευταία 25 χρόνια η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κατά μέσο όρο 2,5 χιλιοστά κάθε χρόνο. Το πλήρες λιώσιμο όλων των ορεινών παγετώνων που απομένουν στον πλανήτη, θα ανέβαζε τη στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 35 εκατοστά. Αλλά τα θηριώδη παγοκαλύμματα πάνω στην ξηρά της Αρκτικής (Γροιλανδία, Καναδάς, Ρωσία, ΗΠΑ, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία) και της Ανταρκτικής, δεσμεύουν περισσότερο πάγο από το ισοδύναμο 60 μέτρων ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Μια μικρή αλλαγή σε αυτά τα παγοκαλύμματα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στις ακτογραμμές σε όλο τον κόσμο.
Ισοζύγιο πάγου
Οι προβλέψεις για επιπρόσθετη άνοδο της στάθμης της θάλασσας αυτόν τον αιώνα παραμένουν μετριοπαθείς, υπολογίζοντας άνοδο 60 εκατοστών για μέτρια υπερθέρμανση και λιγότερο από 1,2 μέτρα για ισχυρή υπερθέρμανση. Εφόσον η υπερθέρμανση συνεχιστεί και τους επόμενους αιώνες, το ύψος του νερού θα ανέβει κατά πολύ περισσότερο. Αν όμως κάποια μέτωπα πάγου καταρρεύσουν, τότε μεγάλες ποσότητες νερού θα περάσουν γρήγορα στην υγρή μορφή. Για να διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο οι επιστήμονες μελετούν δεδομένα από τις αλλαγές που βρίσκονται υπό εξέλιξη σήμερα, δεδομένα από την ιστορία της Γης και βέβαια τη φυσική του πάγου. Σημαντικά στοιχεία αποτελούν οι μεγάλες αλλαγές που άρχισαν πριν από δύο δεκαετίες στον παγετώνα Τζάκομπσον, ο οποίος αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας. Οι παγετώνες απλώνονται και κινούνται προς τη θάλασσα κάτω από την επίδραση του ίδιου τους του βάρους. Το μέρος τους που έρχεται σε επαφή με τη θάλασσα λιώνει και ο πάγος αναπληρώνεται από το νέο χιόνι που πέφτει στο πίσω μέρος του παγετώνα. Οταν η απώλεια πάγου είναι πιο γρήγορη από τη ροή νέου πάγου, το μέτωπο του πάγου υποχωρεί προς τα ενδότερα της ξηράς και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Κατά τη δεκαετία του 1980 ο Τζάκομπσον ήταν μεταξύ των παγετώνων που κινούνταν πιο γρήγορα, ρέοντας με ταχύτητα (στην παγετωνική κλίμακα) προς τον Κόλπο Μπάφιν, παρότι τον παρεμπόδιζε μια παγοκρηπίδα (φύλλο πάγου που επιπλέει στη θάλασσα). Στη δεκαετία του 1990, η παγοκρηπίδα έλιωσε και ο παγετώνας άρχισε να ρέει με διπλάσια ταχύτητα απ' ό,τι πριν. Σήμερα ο Τζάκομπσον υποχωρεί και γίνεται λεπτότερος αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες μεμονωμένες αιτίες ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Αν ο Θουέιτς, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, εξελιχθεί όπως ο Τζάκομπσον, τότε τόσο αυτός όσο και ο γειτονικός πάγος θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, ίσως μέσα σε μερικές δεκαετίες, αυξάνοντας τη στάθμη της θάλασσας κατά 3 μέτρα. Οι επιστήμονες συλλέγουν δεδομένα ακριβώς για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο αυτό.
Επιτάχυνση
Από μόνο του ένα παγοκάλυμμα αναπτύσσεται μέχρι να γίνει αρκετά παχύ και απότομο (από τη θάλασσα έως τα βουνά), ώστε το άπλωμα, το λιώσιμο και το σπάσιμο του πάγου να εξισορροπούν τη χιονόπτωση. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό σε έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται. Η υγρασία από το χιόνι που πέφτει στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική κάθε χρόνο, η οποία προέρχεται σχεδόν εξολοκλήρου από τη θάλασσα, ισοδυναμεί με ένα στρώμα νερού που εξατμίζεται από όλους τους ωκεανούς, πάχους 6 χιλιοστών. Τα παγοκαλύμματα αυτά επιστρέφουν τώρα 15% περισσότερο από αυτήν την ποσότητα νερού στους ωκεανούς, με τη μορφή απορροής λιωμένου πάγου και παγόβουνων που σπάνε και επιπλέουν στο μέτωπο του πάγου. Αν το λιώσιμο συνεχίσει επί μακρόν να είναι πιο γρήγορο από την αναπλήρωση, το παγοκάλυμμα τελικά θα χαθεί, αλλά αυτό με τους σημερινούς ρυθμούς θα μπορούσε να διαρκέσει 100.000 χρόνια. Οταν όμως υπάρχει αυξανόμενη υπερθέρμανση, τότε το λιώσιμο επιταχύνεται και αυτή είναι η περίπτωση που αντιμετωπίζουμε.

Ενας από τους τρόπους που το παγοκάλυμμα λιώνει πιο γρήγορα είναι εξαιτίας του νερού από το επιφανειακό λιώσιμο πάγου, που δημιουργεί όμορφες μπλε λίμνες. Το νερό των λιμνών αυτών ρέει μέσα από σχισμές δημιουργώντας στην πορεία μεγάλες καταβόθρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απορροή νερού μπορεί να φτάνει εκείνη των καταρρακτών του Νιαγάρα και τότε τα χαμηλότερα τμήματα του παγετώνα μέσα σε μια ώρα είναι δυνατό να θερμανθούν όσο θα θερμαίνονταν κανονικά μέσα σε 10.000 χρόνια.
Το φαινόμενο αυτό είναι πιο άμεσα καταστροφικό στις παγοκρηπίδες. Μέσα σε πέντε βδομάδες το 2002, η παγοκρηπίδα Λάρσεν Β στην Ανταρκτική Χερσόνησο, βόρεια του Θουέιτς, έσπασε σε χιλιάδες κομμάτια. Επειδή ο πάγος αυτός ήδη επέπλεε, το φαινόμενο δεν ανέβασε τη στάθμη της θάλασσας, ωστόσο η έλλειψη της παγοκρηπίδας επιτάχυνε τη ροή των παγετώνων πίσω της.
Αναχώματα
Αν ο Θουέιτς υποχωρήσει έως την τάφρο Μπέντλεϊ, τότε μόλις το θαλασσινό νερό φτάσει ως εκεί θα αρχίσουν να αποκόβονται τεράστια κομμάτια πάγου ύψους 1 - 2 χιλιομέτρων, που θα ανατρέπονται δημιουργώντας εξίσου μεγάλες νησίδες - παγόβουνα, ανεβάζοντας σημαντικά τη στάθμη της θάλασσας. Βεβαίως, υπάρχουν και φαινόμενα, που λειτουργούν αντίρροπα στο λιώσιμο των παγοκαλυμμάτων. Καθώς οι παγετώνες ρέουν, παρασύρουν υλικά στον πυθμένα τους που μπορεί να δημιουργήσουν αναχώματα ικανά να τους συγκρατήσουν επί χιλιετίες. Οταν όμως σπάσουν αυτά τα αναχώματα, τότε το θαλασσινό νερό μπαίνει κάτω από τον παγετώνα και αυτός λιώνει και υποχωρεί γρήγορα, όπως συνέβη με τον Τζάκομπσον. Οταν οι πρώτοι εξερευνητές επισκέφθηκαν την περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο Κόλπος Γκλάσιερ στην Αλάσκα, ήταν ένας ογκώδης παγετώνας που εμποδιζόταν από ένα ανάχωμα. Από τότε υποχώρησε 90 χιλιόμετρα προς το εσωτερικό έως το επόμενο ανάχωμα σε ψηλότερο έδαφος. Ομως τέτοιες υποχωρήσεις παγετώνων δεν θα έχουν επίδραση που θα πλησιάζει εκείνη από την υποχώρηση του Θουέιτς έως την τάφρο Μπέντλεϊ. Πάντως, τα μοντέλα προσομοίωσης του φαινομένου με τα σημερινά δεδομένα και τους παράγοντες που γνωρίζουμε, δίνουν τουλάχιστον 100 χρόνια έως την κατάρρευση του Θουέιτς.
Τα φαινόμενα αυτά είναι πολυπαραγοντικά και δεν μπορεί να τα προβλέψει κανείς με βεβαιότητα. Οπως όταν πέφτει μια κεραμική κούπα στο πάτωμα, άλλοτε σπάει σε κομμάτια, άλλοτε αποσπώνται μικρά κομματάκια, άλλοτε ραγίζει κι άλλοτε απλώς αναπηδά. Ξέρουμε τη φυσική του φαινομένου και μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί σε ένα στατιστικό δείγμα. Αλλά κανείς δεν αποτολμά να στοιχηματίσει κάτι σημαντικό για το τι θα συμβεί στην επόμενη πτώση.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

Συνδικάτα στα χέρια των εργατών-Έξω οι εργοδότες από το εργατικό κίνημα



Σημαντική παρακαταθήκη για κάθε εργαζόμενο αποτελεί η πετυχημένη κινητοποίηση εκλεγμένων αντιπροσώπων και συνδικαλιστών στη Ρόδο (4/4/2019), η οποία κουρέλιασε την προσπάθεια της έκπτωτης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να στήσει «συνέδριο» - παρωδία, με μπράβους-ποινικούς, σεκιουριτάδες και ασφάλεια. Η αποφασιστική κινητοποίηση των πραγματικών αντιπροσώπων των εργαζομένων ακύρωσε την μεθόδευση των εργατοπατέρων να στήσουν στη ζούλα, κεκλεισμένων των θυρών, μια σικέ κάλπη, με νόθους και εργοδότες και με προαποφασισμένο αποτέλεσμα, για την ενίσχυση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, των ανθρώπων δηλαδή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του μέσα στα συνδικάτα.
Οι εργατοπατέρες «φύτεψαν» ένα μάτσο μπράβους στο χώρο του συνεδρίου για να απειλούν και να παρεμποδίζουν εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων. Επιχείρησαν να φτιάξουν ένα κτίριο - φρούριο σφραγισμένο από παντού. Έριξαν απαγορευτικό στα Μέσα Ενημέρωσης, απέκλεισαν την παρουσία δημοσιογράφων, για να πέσει βαθύ σκοτάδι στις βρωμοδουλειές τους... Κινητοποίησαν μηχανισμούς όπως την αστυνομία, εισαγγελείς, δικαστές, δικηγόρους κ.ά.
Για μια ακόμα φορά, όμως, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απέδειξε ότι έχει και τη δύναμη και την πείρα για να αχρηστεύει τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και του εργατοπατερισμού! Όλα τα κόλπα και οι βρωμιές τους δεν στάθηκαν ικανό εμπόδιο στους αντιπροσώπους της ΔΑΣ και σε δεκάδες εκλεγμένους συνδικαλιστές, να βροντοφωνάξουν μέσα στο χώρο του συνεδρίου: «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών!».
Εξίσου αποτυχημένη ήταν και η προπαγανδιστική προσπάθεια των εργατοπατέρων που με ψεύδη και συκοφαντίες προσπάθησαν να κάνουν το μαύρο άσπρο, αξιοποιώντας τον γνωστό μηχανισμό, με επικεφαλής τον εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλο, παρά την προκλητική και εξόφθαλμη στήριξη που τους παρέχουν τα αστικά ΜΜΕ και βέβαια η κρατική ΕΡΤ. Στο πλευρό τους επίσης η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, η φασιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ο φασίστας Τζήμερος και άλλοι πρόθυμοι, οι οποίοι έχουν ευθυγραμμιστεί για να υπερασπιστούν την συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ…
Παρόμοιες καταστάσεις εξάλλου ζούμε και στο νησί μας με την εργοδοτική ομάδα του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας (ΕΚΚ). Θυμίζουμε ότι για την υπεράσπιση αυτής της ξεπουλημένης παρέας των εργατοπατέρων του ΕΚΚ, για την υπεράσπιση ουσιαστικά της μεγαλοεργοδοσίας και των συμφερόντων της, κινητοποιήθηκε ολόκληρος μηχανισμός από τον Δήμο Κέρκυρας, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, το ΚΙΝΑΛ, τον ΟΑΕΔ, τοπικά ΜΜΕ και άλλους, που δεν δίστασαν να παραβιάσουν ακόμα και δικαστικές αποφάσεις, παρ’ ότι συχνά-πυκνά τις επικαλούνται.  Όπως όμως αποδεικνύεται, η βρώμα την οποία αναδύουν με τις νοθείες και τα τερτίπια τους είναι τέτοια, που ακόμα και αστικοί θεσμοί, όπως αυτός της δικαιοσύνης, δε μπορούν να μην λάβουν υπόψη. Έτσι, ως φυσική εξέλιξη, εκδίδονται αποφάσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν  τα όσα, με πλήθος στοιχείων, εδώ και χρόνια αναδεικνύουν οι ταξικές δυνάμεις, το Π.Α.ΜΕ.!  
Το μήνυμα που στέλνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα είναι ξεκάθαρο, διαρκές και αφορά κάθε εργαζόμενο: Δεν θα περάσουν οι άθλιες μεθοδεύσεις των εργατοπατέρων και της εργοδοσίας για τη «νομιμοποίηση» των οργίων νοθείας! Δεν θα περάσουν οι μεθοδεύσεις για τη «νομιμοποίηση» της απροκάλυπτης παρουσίας της ίδιας της εργοδοσίας στα συνδικάτα!
Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει κατανοητό από περισσότερους εργαζόμενους ότι χωρίς οργάνωση της πάλης και σύγκρουση δεν μπορεί να αλλάξει η νοσηρή κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Όπως και το γεγονός ότι όσο περισσότερο πληθαίνουν οι εργαζόμενοι που στηρίζουν αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, τόσο περισσότερο θα αχρηστεύονται στην πράξη οι μεθοδεύσεις και τα εμπόδια που βάζουν η εργοδοσία, το κράτος και οι άνθρωποί τους μέσα στα συνδικάτα.
Για τις ταξικές δυνάμεις, από σήμερα η μάχη συνεχίζεται, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο μέσα στους εργαζόμενους το κύμα καταδίκης των εργατοπατέρων. Για να συνειδητοποιούνται ακόμα πιο πλατιά η αναγκαιότητα και ο δρόμος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Συνεχίζουμε σε αυτήν την κατεύθυνση για την ανάκτηση απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών όλων των εργαζόμενων και των παιδιών μας, όλου του λαού! Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, περνάμε στην αντεπίθεση!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ


Ο Γιάννης Μπορμπότης, υποψήφιος Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» συμμετείχε στη σημερινή (04/04/2019) μαθητική κινητοποίηση και έκανε την παρακάτω δήλωση.



Είναι εξαιρετικά σημαντική και ελπιδοφόρα η δυναμική παρουσία εκατοντάδων μαθητών στην κινητοποίηση που οργάνωσαν ενάντια στο «Νέο Λύκειο», το οποίο μετατρέπει το σχολείο σε ένα ανταγωνιστικό εξεταστικό κέντρο. Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει τις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων να δημιουργηθεί ένα σχολείο για λίγους και στο οποίο δε θα έχει θέση η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών και ειδικά αυτών που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι στο πλευρό των μαθητών από όλη την Κέρκυρα, βρέθηκαν οι γονείς τους και οι καθηγητές τους. Ήταν μία απάντηση στα επικοινωνιακά παιχνίδια του Υπουργείου Παιδείας για «το πόσο καλό είναι το νέο σύστημα εισαγωγής και το πόσο πολύ το θέλουν οι μαθητές και οι γονείς τους». Οι αλλαγές που ετοιμάζονται μας αφορούν όλους και όλοι μαζί απαιτείται να διεκδικήσουμε την ανατροπή τους.
Παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες το φαινόμενο κάποιοι που σε άλλες στιγμές «στενοχωριούνται» για το ότι η νέα γενιά δεν ασχολείται με τα κοινά… τώρα να ενοχλούνται που οι μαθητές έχουν δράση και θέτουν σοβαρά πολιτικά ζητήματα για το μέλλον τους. Προσπαθούν να πιέσουν τους μαθητές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους με διάφορους τρόπους και χρησιμοποιούν και το επιχείρημα «έξω τα κόμματα» από τα σχολεία. Μέγιστη υποκρισία όταν ξέρουν ότι στις 26 Μάη οι 17χρονοι και 18χρονοι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν στις εκλογές για Δήμους, Περιφέρειες και Ευρωβουλή.
Καλούμε τη νέα γενιά να κάνει κριτήριο αγώνα και ψήφου τη ζωή της, την καθημερινότητά της, το μέλλον που της ανήκει. Τους καλούμε η πρώτη τους ψήφος να είναι κόκκινη!!!

TOP READ