6 Μαΐ 2014

Τώρα είναι η ώρα του λαού να πάρει την υπόθεση στα χέρια του!

Τώρα είναι η ώρα του λαού να πάρει την υπόθεση στα χέρια του!


Κάθε μέρα που περνάει πλησιάζοντας προς την ημέρα των εκλογών εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση η απόφαση του κερκυραϊκού λαού να αλλάξει ριζικά την πορεία του Δήμου, να εκλέξει στη δημοτική αρχή τη Λαϊκή Συσπείρωση και Δήμαρχο τον Μπάμπη Χαραλάμπους.Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες για τις δημοσκοπήσεις, παρότι όλα τα δείγματα την παρουσιάζουν πρώτη δύναμη με συντριπτική διαφορά, κράτησε αποστάσεις από αυτές προσανατολίζοντας τον αγώνα της στην πραγματική πολιτική, συζητώντας με τους Κερκυραίους τα λαϊκά προβλήματα και την προοπτική της αντιμετώπισής τους. Σήμερα καμιά δημοσκόπηση δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματική δυναμική και την πρωτοφανέρωτη αποδοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης από τον κερκυραϊκό λαό.
Στη δυναμική του ψηφοδελτίου μας προστέθηκε ήδη νέο συγκριτικό πλεονέκτημα με την ολοκληρωμένη ανακοίνωση του συνδυασμού μας. Το ψηφοδέλτιο μας δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο, είναι ομολογουμένως ασύγκριτα  το καλύτερο από αυτά όλων των άλλων συνδυασμών.
34
Απαρτίζεται από ανθρώπους της βιοπάλης που πρωτοστατούν στους λαϊκούς αγώνες, από επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Από ανθρώπους με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και την διαχείριση των λαϊκών ζητημάτων. Ο συνδυασμός των υποψηφίων μας αποτελεί εγγύηση ταύτισης λόγων και έργων. Το έχουν αποδείξει με την δράση τους σε κάθε επίπεδο.
Μεγαλύτερη ακόμα εγγύηση αποτελεί η ταξική τοποθέτηση των υποψηφίων μας. Εμείς δεν έχουμε στα ψηφοδέλτιά μας μεγαλοεπιχειρηματίες, ξενοδόχους, εκπροσώπους πολυεθνικών και τραπεζιτών, υποστηρικτές των μνημονίων και μεταγραφικά αποκτήματα ποδοσφαιρικού τύπου με παρασκηνιακές συναλλαγές. Έχουμε στο ψηφοδέλτιό μας ανθρώπους που ανεξάρτητα από την πολιτική τους πορεία έχουν ταχθεί με συνέπεια στον ταξικό πόλο του λαϊκού κινήματος.
Κερκυραία, Κερκυραίε,
Είμαστε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, έχουν διαμορφωθεί σοβαρές προϋποθέσεις για την μεγάλη ανατροπή στο Δήμο, την ενίσχυση των δυνάμεων μας στην Περιφέρεια και στην Ευρωβουλή. Τώρα είναι η ώρα του λαού να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να απομονώσει παλιούς και νεόκοπους εκπροσώπους των μονοπωλιακών ομίλων, των ξενοδόχων και των τραπεζιτών.
Η μάχη είναι δύσκολη, το κατεστημένο χρησιμοποιεί ήδη παλιές συνταγές, απειλές, υποσχέσεις, αποπροσανατολισμό, ψέματα και λάσπη, προβοκάτσιες, ψευδεπίγραφες διασπάσεις, απόσυρση παρατάξεων στο μέσο και δήθεν συνενώσεις της τελευταίας στιγμής.
Καταφεύγουν σε φτηνά πολιτικά τεχνάσματα, καταθέτουν ψηφοδέλτια στο Δήμο που ήξεραν ότι δεν τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανακηρυχθούν. Επαναλαμβάνεται η τακτική του 2010, όπου απέσυραν το επίσημο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ώστε να εμποδίσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση να μπει στο 2ο γύρο. Στην Περιφέρεια κατατέθηκαν πολλά ψηφοδέλτια με στόχο να εγκλωβίσουν λαϊκό κόσμο στην πολιτική που τσακίζει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, την οποία υποστήριξαν οι επικεφαλής τους.
 Γι΄ αυτό κανένας εφησυχασμός, όλοι και όλες στη μάχη με αισιοδοξία μέχρι τη νίκη. Κάθε τίμιος αγωνιστής πρέπει να ενεργοποιηθεί σε αυτή την προσπάθεια. Κάθε συνοικία, κάθε γειτονία, κάθε σπίτι να γίνουν μετερίζι αγώνα για την αποφασιστική ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο και στην Περιφέρεια, του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή.

Εξελίξεις από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα: Διεθνής στρατιωτική κλιμάκωση (δύο σημαντικές ειδήσεις)

 Εξελίξεις από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα: Διεθνής στρατιωτική κλιμάκωση (δύο σημαντικές ειδήσεις)

Reuters: «Ρωσικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από την Καλιφόρνια!»


Ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν να ίπτανται πάνω από τη νήσο Γκουάμ και τις ακτές της Καλιφόρνια από ραντάρ αμερικανικών μαχητικών F-15, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, όπως μετέδωσε το Reuters.

Μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον, ο αρχηγός των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό έδειξε κι ένα slide με ένα αμερικανικό μαχητικό F-15 να αναχαιτίζει τη "ρωσική αρκούδα" πάνω από τη νήσο Γκουάμ. Ο όρος "Ρωσική αρκούδα" χρησιμοποιούνταν ευρέως από το ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για τα ρωσικά Τupolev.

Αναφερόμενο στις προκλητικές κινήσεις της Ρωσίας πάνω από την Καλιφόρνια και τη νήσο Γκουάμ, το Reuters κάνει λόγο για επίδειξη ρωσικής δύναμης, την ώρα που στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου.
Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, o στρατηγός Χέρμπερτ Καρλάισλ υποστηρίζει ότι στην αυξημένη δραστηριότητα της Μόσχας που καταγράφηκε στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού, συμπεριλαμβάνονται και πτήσεις πάνω από τις ακτές της Καλιφόρνια και το αμερικανικό νησί Γκουάμ. Ο Αμερικανός στρατηγός τόνισε επίσης ότι, οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών κυρίως πάνω από τα νησιά της Ιαπωνίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ώρες.

"Για το λόγο αυτό, εκτός από την ενίσχυση των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, η Μόσχα έχει στείλει και πολεμικά πλοία στην περιοχή", πρόσθεσε. "Εννοείται πως ότι συμβαίνει στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι μία πρόκληση για εμάς καθώς επίσης πρόκληση για την Ουάσινγκτον είναι και ότι συμβαίνει στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού όπως και στην Ευρώπη", τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός σχολιάζοντας τις κινήσεις της Μόσχας στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.

"Με τις κινήσεις αυτές η Μόσχα θέλει να επιδείξει τις ικανότητες της", υποστηρίζει ο Αμερικανός στρατηγός και προσθέτει πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαγρύπνηση και στο πλαίσιο αυτής της ετοιμότητας, διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Αλλά και ο Μάικλ Γκριν, αντιπρόεδρος για την Ασία στο σώμα των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, υποστηρίζει ότι η συχνότητα των περιστατικών αυτών είναι πιο μεγάλη τις τελευταίες ώρες και παραπέμπει σε ψυχροπολεμικές πρακτικές.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση της Μόσχας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει κοινές αεροπορικές ασκήσεις με το Πεκίνο πάνω από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, εκεί που βρίσκονται τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου για την οποία ερίζουν Πεκίνο και Τόκιο. Για να δικαιολογήσει την "παρουσία της" στην περιοχή, η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό, θέλει να διαφυλάξει την ασφάλεια της χώρας.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 στις ακτές της Καλιφόρνια - Συναγερμός στις ΗΠΑ


Συναγερμός έχει σημάνει στο αμερικανικό Πεντάγωνο με τις πτήσεις ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών Tu-95 στον Ειρηνικό, ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Καλιφόρνια. Πρόκειται ως φαίνεται για την απάντηση της Μόσχας στην ανάπτυξη από πλευράς ΗΠΑ στρατηγικών βομβαρδιστικών stealth Β-2Α σε αεροδρόμια της Ευρώπης. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πώς η κατάσταση κλιμακώνεται με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Μερικά από αυτά που βλέπουμε είναι η αύξηση των πτήσεων των στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95 κοντά στα Γκουάμ και στις ανατολικές ακτές, ανοιχτά της Καλιφόρνια», είπε ο Αμερικανός πτέραρχος Herbert Carlisle.

Μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον, ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ Ασίας-Ειρηνικού υποστήριξε πώς "σε μία περίπτωση τα ρωσικά Tu-95 πλησίασαν αρκετά στις ανατολικές ακτές και απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη F-15 προκειμένου να προχωρήσουν σε αναγνώριση τους."

Οι Αμερικανοί εκτιμούν πώς πρόκειται για ρωσικές επιχειρήσεις υποκλοπών. Αυτό υποστηρίζουν πώς εξυπηρετεί και η παρουσία πλοίων συλλογής πληροφοριών του ρωσικού στόλου στους ναυστάθμους της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και στο Κόλπο του Μεξικού. «Πρόκειται για κατασκοπευτική επιχείρηση», επισήμαναν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τον H. Carlisle, για την αυξημένη δραστηριότητα των ρωσικών στρατηγικών αεροσκαφών ανοιχτά της Καλιφόρνια, υπήρξε συνομιλία με το διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγό Philip Bridlavom, στην οποία τέθηκε και το ζήτημα της αυξημένης παρουσίας ρωσικών πλοίων γύρω από τα νησιά της Ιαπωνίας και της Κορέας.

Κίνηση που ερμηνεύεται από τους Αμερικανούς ως «παρακολούθηση» από πλευράς Μόσχας των ασκήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Είναι προφανές πώς το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την κρίση της Ουκρανίας είναι «ψυχροπολεμικό» και δείχνει να υπάρχει κλιμάκωση, ιδίως όσο το ΝΑΤΟ ενισχύσει τις δυνάμεις του στις χώρες της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα.

Ήταν επίσης δεδομένο πώς η Ρωσία θα απαντούσε στην απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στρατηγικά βομβαρδιστικά stealth Β-2Α, που φέρουν συμβατικά αλλά και πυρηνικά όπλα, σε αεροδρόμια της Ευρώπης, πιθανότατα της Μεγάλης Βρετανίας.

Πρόκειται για ενίσχυση της «εχθρικής ρητορικής» των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία και όπως αναμένονταν ήρθε η σειρά της Μόσχας. Τα… σύννεφα πάντως στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης πυκνώνουν επικίνδυνα.
Πηγή:defencenet

Οι ΕΠΑ αρνούνται να παραλάβουν τις σορούς 13 πρακτόρων της CIA που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία


Μια εκπληκτική έκθεση του (Ρώσικου) Υπουργείου Άμυνας που κυκλοφόρησε στο Κρεμλίνο σήμερα, αναφέρει πως οι ΕΠΑ αρνήθηκαν να επαναπατρίσουν τις σορούς 13 πρακτόρων της CIA που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με την αναφορά στις 2/5, η αντιαεροπορική μοίρα της 25ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του Ουκρανικού στρατού που είχε αυτομολήσει στις αντικυβερνητικές δυνάμεις από τον Απρίλη, κατέρριψε δύο μεταφορικά ελικόπτερα Mil-Mi 17 της Ουκρανικής αεροπορίας τα οποία είχαν αναλάβει την μεταφορά της επιχειρησιακής διοίκησης της CIA, που διέυθυνε τις μάχες στην ζώνη του Σλαβιάνσκ.

Από τους 14 πράκτορες της CIA διασώθηκε μόνον ένας (φωτό επάνω) που αρχικά αναγνωρίστηκε ως "Λοχαγός Σαβουίλωφ", αλλά από την ανάκριση προέκυψε πως επρόκειτο για μισθοφόρο της αμερικανικής Greystone Ltd (πρώην Blackwater)
Πηγή: EU times

Και διηγώντας τα να κλαις

 Και διηγώντας τα να κλαις



Πριν από τρεις δεκαετίες η πάτρα ήταν μια πόλη για να ζεις ή έτσι έμοιαζε τουλάχιστον στην επιφάνεια. Πύλη προς το ιόνιο και την ιταλία (για τουρισμό κι εμπόριο), πρωτεύουσα ενός νομού με φυσικές ομορφιές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, με ενεργή και αναπτυσσόμενη βιομηχανική ζώνη, με την ψυχούλα, τον άλκη στέα παρουσιαστή κάθε χρόνο στο καρναβάλι και την παναχαϊκή παραδοσιακή δύναμη στην πρώτη εθνική κατηγορία. Σήμερα η.. ψυχούλα έχει παραδοθεί στον κύριό δημιουργό της κι η παναχαϊκή βρίσκεται στα νύχια του γλοιώδη κούγια, που είναι φευγάτος μάλλον και ψάχνει ήδη το επόμενο θύμα του. Αλλά αυτό είναι το μικρότερο από μια αλυσίδα κακών που πλήττουν τους navajo και τους πατρινούς εν γένει.



Η πάτρα σήμερα είναι μια ανεργούπολη που α(νε)ργοπεθαίνει και νιώθεις να α(νε)ργοπεθαίνεις κι εσύ μαζί της, αν είσαι μόνιμος κάτοικός της. Μετά απ’ την πρώτη τετραετία της αλλαγής οι περισσότερες βιομηχανίες (πειραϊκή-πατραϊκή, πιρέλι, ντιάνα, αβεξ, μίσκο, κτλ) άρχισαν να κλείνουν σταδιακά η μία μετά την άλλη, ερημώνοντας τη ζώνη μες στα επόμενα χρόνια (εδώ μπορείτε να δείτε ένα παλιό άρθρο του ριζοσπάστη από το 97’ με το χρονικό της παρακμής κατά τη δεκαετία του 90’). Κάποια έργα, όπως η μεταφορά του λιμανιού, η περιμετρική οδός και τα πέριξ αυτών έχουν μείνει μισά κι ανολοκλήρωτα, ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν αποχετευτικό σύστημα και ζουν ακόμα με βόθρους –γιατί προφανώς είναι παράλογο να απαιτούμε στον 21ο αιώνα, για το τρίτο αστικό κέντρο της χώρας, κάτι που είχαν αρκετές ρωμαϊκές πόλεις στην αρχαιότητα. Το μόνο που συγκρατεί κάπως την πτώση και δίνει μια ανάσα στην πόλη είναι η έντονη παρουσία του φοιτητικού στοιχείου και των σπουδαστών του τει. Αλλά και αυτό σβήνει σιγά-σιγά, με τις συνέπειες της κρίσης, που εντείνει απλώς κάποια συμπτώματα περασμένων χρόνων, που κρύβονταν κάτω από το χαλάκι και την καρναβαλική διάθεση της πόλης.



Η μόνη διέξοδος που έχουν να προσφέρουν οι αρχές ως όραμα στους ιθαγενείς (αντί για χάντρες και καθρεφτάκια) είναι μια πίστα φόρμουλα ένα στην χαλανδρίτσα. Τι του λείπει του ψωριάρη φούντα με μαργαριτάρη. Λες και θα μπει ποτέ στο πρόγραμμα η ελλάδα ή (και να μπει) θα ωφεληθεί σε τίποτα δηλ από όλα αυτά ο πατρινός λαός.



Μήπως όμως είμαστε λίγο μίζεροι κι αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε την ανάπτυξη και τα θαυμαστά της έργα, όπως τη σύνδεση ρίου-αντίρριου και την επιβλητική γέφυρα; Η οποία βέβαια κοστίζει μισή περιουσία για να την περάσεις μετ’ επιστροφής (σχεδόν ένα μεροκάματο σε προ μνημονίου τιμές). Και τι ακριβώς συνδέει; Τους πατρινούς με την ιονία οδό, που είναι ακόμα υπό κατασκευή. Και τους στερεοελλαδίτες απέναντι με μια κακοτράχαλη εθνική οδό προς την αθήνα, που είναι γεμάτη έργα και διόδια κατά μήκος της διαδρομής.

Γενικώς οι συγκοινωνίες είναι (μία ακόμα) πονεμένη ιστορία για τους παυρινούς, που έχουν αρχαία αστικά λεωφορεία κι είδαν τα δρομολόγια του τρένου προς πύργο-καλαμάτα και αθήνα να κόβονται τα τελευταία χρόνια, ενώ πρακτικά δεν έχουν ούτε και αεροδρόμιο να τους συνδέει με την υπόλοιπη ελλάδα.



Παρόλα όσα, η πάτρα παραμένει μια τυπική πασοκούπολη, που αργοπεθαίνει μαζί με το πασοκ και τους καρνάβαλούς του. Αν και όπως είχε γράψει κάπου ο cogito ergo sum δε στέκει πολύ σοβαρά ο ισχυρισμός πως πνέει τα λοίσθια ένα κόμμα που έχει κατ’ ουσίαν πέντε υποψήφιους από τις γραμμές του. Κι αν βγεις λίγο παραέξω, προς το καλέντζι πχ, θα βρεις ακόμα μερικά χωριά που βγάζουνε 80% πασοκάρα, σαν να μην τα έχει αγγίξει ο χρόνος κι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Και δεν είναι μόνο οι πέντε (ζωή να ‘χουν) πασοκογενείς, αλλά συνολικά μεγάλη η διασπορά υποψηφίων, που έχουν φτάσει τους δώδεκα διαφορετικούς συνδυασμούς. Και να φανταστείς πως δεν κατεβάζουν συνδυασμό οι χρυσαυγίτες, ενώ συγχωνεύτηκαν και δύο από τις υποψηφιότητες.



Σα να λέμε συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου. Στην κυριολεξία πολλές φορές, γιατί πλην λακεδαιμονίων –άντε και κάνα δυο ακόμα- κάθε υποψήφιος έχει πίσω του γερές πλάτες από κάποιον επιχειρηματία ή κάποιο μονοπώλιο που εκπροσωπεί. Με τη διαφορά πως στον καιρό του μνημονίου, η τάση του χυλού στο πολιτικό εποικοδόμημα κινείται αντίστροφα και τείνει να επιστρέψει (όχι απλά στο στάδιο του ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά) στο μεσαίωνα, όπου κάθε φεουδάρχης διεκδικούσε το θρόνο για λογαριασμό του με δικό του ψηφοδέλτιο. Κάτι που φαίνεται να ευνοεί προς το παρόν –όσο ριψοκίνδυνα κι αν είναι τα προγνωστικά σε αυτό το ρευστό σκηνικό- το δικό μας υποψήφιο, τον κώστα πελετίδη, που έχει πολύ καλές πιθανότητες να περάσει στο δεύτερο γύρο και να διεκδικήσει το δήμο.



Τι συνηγορεί υπέρ του; Καταρχάς η δημοτική μας κίνηση κι ο ίδιος ο πελετίδης, που είναι ένας πολύ λαϊκός άνθρωπος, τυπική ποντιακή φυσιογνωμία, κοσμαγάπητος στην πάτρα για την εντιμότητά του ως γιατρός και την αφιλόκερδη βοήθεια που έχει προσφέρει σε πολλούς (κάπως σαν το «πέρα από τις ράγες» σε μικρογραφία). Με ζωντανό εκλαϊκευτικό λόγο, που δεν απωθεί το μέσο εργάτη και πολυετή ενασχόληση με τα κοινά που δίνει στην τοπική λασυ το συγκριτικό πλεονέκτημα να μην περιορίζεται στο γενικό πολιτικό κομμάτι κι αναλύσεις που μπορεί να φαίνονται «κούφια λόγια» σε κάποιους, αλλά να εξειδικεύει τις προτάσεις μας σε ζητήματα όπως η τύχη του θαλάσσιου μετώπου –ή συμμαχίας, όπως λέγαμε για πλάκα μεταξύ μας στην ομήγυρη. Δείτε για παράδειγμα το παρακάτω βιντεάκι και θα καταλάβετε.




Πέρα από αυτά, υπάρχουν κι ορισμένες άλλες ενδείξεις. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για το δήμο έδιναν σαφές προβάδισμα στον πελετίδη, ενώ αυτή του πανεπιστημίου πατρών, που είναι ίσως και η λιγότερο καθοδηγούμενη, του έδινε πάνω από 20% και κάτω από 10% σε όλους τους υπόλοιπους! Αυτό από μόνο του μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα. Το πιο ωραίο της υπόθεσης όμως είναι πως έκτοτε δεν έχει βγει καμία άλλη δημοσκόπηση στη δημοσιότητα, όχι επειδή σταμάτησαν αλλά γιατί δεν τους συμφέρουν πιθανότατα τα ευρήματα. Έτσι εξηγείται ίσως κι η πίεση που ασκούσε ο τοπικός τύπος στους άλλους υποψηφίους να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Στα παραπάνω κολλάει και μια παρέμβαση του υπουργού κεφαλογιάννη για να παραμείνει η παραλία της πάτρας στη διαχείριση του ολπ (του οργανισμού λιμένα πατρών) και να μην περάσει στα χέρια του δήμου –μάλλον γιατί γνωρίζουν ότι η επόμενη διοίκησή του μπορεί να είναι κόκκινη.



Αν τελικά συμβεί αυτό, δε θα είναι φυσικά η πρώτη φορά που συμβαίνει στην πάτρα, καθώς έβγαζε κομμουνιστή δήμαρχο και με εντυπωσιακά ποσοστά μάλιστα τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ακόμα και επί αλλαγής. Το πιο πρόσφατο παρελθόν ωστόσο δείχνει πως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι κι ότι δύσκολα θα αφήσει η αστική τάξη και τα τσιράκια της να χαθεί για αυτούς ένας τόσο σημαντικός δήμος. Το βρώμικο 98’ για παράδειγμα (που αντιστρέφει διαλεκτικά το 89’) οι πασόκοι κινητοποίησαν το απόγευμα της πρώτης κυριακής δικό τους κόσμο, που δεν είχε ψηφίσει ακόμα, για να το ρίξει στο νεοδημοκράτη υποψήφιο και να μην περάσει στο δεύτερο γύρο ο κοσιώνης, που ήταν υποψήφιος του κκε. Και όντως το κατάφεραν οριακά, για δύο χιλιάδες ψήφους περίπου, αν και τη δεύτερη κυριακή τους πήραν χαμπάρι κι οι δικοί τους και έχασαν τελικά το δήμο. Έδειξαν όμως, ήδη από τότε, τις προτιμήσεις τους και τον πραγματικό τους εχθρό.



Στην περιφέρεια βέβαια ο καραθανασόπουλος έχει μάλλον πιο δύσκολο έργο. Μπορεί η πάτρα να είναι (πέραν των άλλων) κάτι σαν πύλη στον πολιτικό πολιτισμό για την υπόλοιπη πελοπόννησο, αλλά ο νομός αχαΐας αποτελείται κυρίως από φαιοπράσινα βουνά, με κάποια κόκκινα διάσπαρτα στίγματα, που αντιστοιχούν σε μερικά ηρωικά ανταρτοχώρια της περιοχής. Πιο σοκαριστική από την εμφάνιση και τα ποσοστά των νεοναζί στην ευρύτερη περιοχή των καλαβρύτων (και όχι μες στην κωμόπολη) είναι μάλλον η κατάσταση που επικρατεί στα ενωμένα αραβικά φραουλάτα της μανωλάδας και της βόρειας ηλείας, όπου παλιότερα οι τσιφλικάδας είχαν φόρα παρτίδα στην εθνική οδό τα κοντέινερ με τους μετανάστες. Τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν κάπως κάτω απ’ την αμαλιάδα (με την πλατεία μπελογιάννη και την οδό τσε γκεβάρα) και να βελτιώνονται, όσο πλησιάζουμε προς τις περιοχές που κάηκαν (αν και τις λεηλάτησε εκλογικά το 07’ ο καραμανλής με τις τριχίλιαρες αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους). Στο ενδιάμεσο υπάρχει ο πύργος, όπου το βασικό αξιοθέατο είναι ίσως το γήπεδο του πανηλειακού με το σύνθημα: περνάμε γαμάτα, μπι-μπιπ την καλαμάτα.

Την περιφέρεια συμπληρώνει ο νομός αιτωλοακαρνανίας, με την ισχυρή αντάρτικη παράδοση, που λεηλάτησε η πασοκάρα της αλλαγής, αλλά βρίσκει κατά διαστήματα το δρόμο της.



Το βασικό βέβαια είναι τι ακριβώς θα κάνει με το καρναβάλι μια δική μας δημοτική αρχή. Πώς θα χειριστεί τον αναχρονιστικό θεσμό του βασιλιά καρνάβαλου και αν σκοπεύει να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό του, αν θα καίμε την κυριακή της αποκριάς προδότες κι αποστάτες του εργατικού κινήματος και αν θα αξιοποιήσουμε ένα παλιότερο τραγούδι του πατρινού καρναβαλιού που έλεγε «άρματα, άρματα», συμπληρώνοντας την αυτονόητη συνέχειά του:

Εμπρός στον αγώνα για την χιλιάκριβη τη λευτεριά.



We will be victorious…


Η Μάνια, ο Σημίτης και η ...17Ν

 Η Μάνια, ο Σημίτης και η ...17Ν

Σκοπός του ποστ είναι μεταξύ άλλων και η καταγραφή κάποιων πραγμάτων για τον τρόπο λειτουργίας των αστικών ΜΜΕ, και ειδικότερα των "αριστερών" που παίζουν και τον πιο σκοτεινό ρόλο λόγω της επιμελούς συγκάλυψης της ταξικής τους θέσης. 
Βάση αυτού βρήκα πολύ ενδιαφέροντα δύο άρθρα που ψάρεψα σήμερα από τα καθαρόαιμα αστικά ΜΜΕ.

Το πρώτο είναι του Γιώργου Καρελιά από το Protagon.gr και ούτε λίγο ούτε πολύ καταγγέλλει την εκδότρια της γνωστής και μη εξεραιταίας "ελευθεροτυπίας" ως μετέχουσα και συμμετέχουσα σε εσωτερικές διεργασίες της οργάνωσης 17Ν.

Εδώ υπάρχουν υπονοούμενα που πάνε πολύ μακρυά αφενός, και υπονοούμενα με τα οποία ο ίδιος ο Γ.Καρελιάς παίρνει εμμέσως πλην σαφώς θέση για την ίδια υπόθεση για την οποία κατηγορεί την Τεγοπούλου.
Ας δούμε κάποια αποσπάσματα από το άρθρο του (ολόκληρο εδώ):
"...Για τους αδαείς, εδώ και χρόνια μαίνεται πόλεμος μεταξύ των φυλακισμένων μελών της πρώην οργάνωσης. Στη μία πλευρά είναι ο αρχηγός Αλέξανδρος Γιωτόπουλος (μαζί του ο Τζωρτζάτος) και στην άλλη ο Κουφοντίνας (με άλλα μέλη, Ξηρούς κλπ).
Και στη μέση (εδώ φτάνουμε στο ζουμί αυτού του άρθρου) είναι η Μάνια Τεγοπούλου, η σημερινή συνεκδότρια της «Ελευθεροτυπίας» (αυτή που την οδήγησε στην απαξίωση και στο κλείσιμο το 2011), μαζί με τον δικηγόρο Χάρη Οικονομόπουλο (αυτός που ανέλαβε, ένα χρόνο μετά, να την επανεκδώσει, να την εξυγιάνει, να πληρώσει τα χρέη της και άλλα παραμύθια). Για την ακρίβεια η Μάνια δεν είναι στη μέση. Είναι με τον Γιωτόπουλο. Φίλοι εδώ και χρόνια (μεταξύ άλλων, αγόρασε το σπίτι του στους Λειψούς, ενώ η εφημερίδα κατέρρεε οικονομικά), τον υποστήριζε σκανδαλωδώς από τις σελίδες της, αποκλείοντας τις απόψεις άλλων μελών της 17Ν (π.χ. του Κουφοντίνα).
Ναι, η Μάνια παίρνει θέση στον εμφύλιο της 17 Νοέμβρη...."
"...Άνετη και ωραία κυκλοφορεί ελεύθερη -κι ας χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά της- εκδίδει την εφημερίδα της με μαϊμουδιά (μέσω τρίτης εταιρείας, για να αποφεύγει τις συνέπειες) και κάνει τα προσωπικά παιχνιδάκια της υπέρ του «αγωνιστή» Γιωτόπουλου και εναντίον του (δεν ξέρω πώς τον θεωρεί) Κουφοντίνα...."
Το ενδιαφέρον εδώ παρουσιάζεται και στο ποιός είναι ο Γ.Καρελιάς που κάνει αυτές τις αναμφίβολα βαρύγδουπες καταγγελίες:
Ο ίδιος είχε στήλη απόψης στην "Ε" μέσω της οποίας στήριζε μετά μανίας τον Σημίτη, όχι μόνο πολιτικά αλλά ήταν και από αυτούς που προήγαγαν (αν όχι συνδημιούργησαν) την ιδεολογική πλατφόρμα του Σημιτικού "εκσυγχρονισμού".
Και μάλιστα είναι από τους ελάχιστους που επιμένουν στην υπεράσπιση της κακόφημης Σημιτικής επταετίας ακόμη και σήμερα, ενώ τα άρθρα του αναπαράγονται ανελλιπώς από το σφόδρα αντικομμουνιστικό (βλέπε τα βιβλία που διαφημίζει) και "εκσυγχρονιστικό" σάιτ "μεταρρύθμιση", το οποίο στην ταυτότητα του δηλώνει πως αποτελείται από "...Μια ομάδα ανθρώπων που στήριξε τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 1996 - 2004, πολλές από τις οποίες σκόνταψαν, δυστυχώς, πάνω σε μια κοινωνία εκπαιδευμένη να μην δέχεται καμιά αλλαγή που χαλάει τη βολή της..."
Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να επισημανθεί, είναι πως σύμφωνα με το βιογραφικό του, που δίνει ο ίδιος ο Καρελιάς στο protagon, ύπηρξε συντάκτης της "Ε" επί 25 χρόνια και μέχρι το 2011!
Δηλαδή καταγγέλει καταστάσεις με τις οποίες δεν ασχολήθηκε καθόλου σχεδόν επί δεκαετίας που μας λέει πως συνέβαιναν (2002-2011), και περίοδο που ο ίδιος μισθοδοτούνταν από το Τεγοπουλέικο.
Όλα αυτά τον "ενόχλησαν" αναδρομικά 12 χρόνια μετά!

Αφορμή για όλο αυτό (και θεωρώ πως έχει την σημασία του), μια επιστολή του κρατούμενου Β.Τζωρτζάτου που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία το Σάββατο, και που ο ίδιος καταμαρτυρεί πράγματα και θαύματα για κάποιους από τους πρώην συντρόφους του, κατηγορώντας τους μεταξύ άλλων για ιδιοτέλεια, ευτελή κίνητρα, καταστρατήγηση των κανόνων συνομωτικότητας  και ...φραξιονισμό!
"...Κανείς μέσα στην οργάνωση δεν μπορούσε τότε να φανταστεί αυτό που συνέβαινε κι αποκαλύφθηκε μετά. Οτι είχε δημιουργηθεί φράξια από ορισμένους, που προωθούσε δικό της, ιδιοτελές μη πολιτικό σχέδιο εν αγνοία της οργάνωσης. Ανέτρεπαν ειλημμένες αποφάσεις της οργάνωσης με φτηνές δικαιολογίες και χοντρά ψέματα τα οποία όμως λόγω της συνωμοτικότητας δεν μπορείς να ελέγξεις εύκολα. Εκαναν στρατολογίες καταπατώντας τους κανόνες που είχε θεσπίσει η οργάνωση και εν αγνοία της. Παραβίαζαν τους κανόνες στεγανότητας των μελών γιατί τους βόλευε για τα ιδιοτελή σχέδιά τους εκτός οργάνωσης. Παραβίαζαν τους κανόνες στεγανότητας των σπιτιών με συνέπεια την κρίσιμη στιγμή το 2002 να μην υπάρχει ούτε ένα καθαρό, στεγανό σπίτι, ενώ παλιότερα υπήρχαν τουλάχιστον 4-5. Και το αποκορύφωμα, έφτασαν στο σημείο να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της οργάνωσης και των συντρόφων, πραγματοποιώντας εν αγνοία τους τουλάχιστον 3 ληστείες τραπεζών, για ίδιο όφελος. (Θεσσαλονίκη συν 2 άλλες που μου ομολόγησε μέσα στη φυλακή, όταν τον στρίμωξα). Οταν όμως ένα μέλος μιας επαναστατικής οργάνωσης, που δεν αντιμετωπίζει βιοποριστικό πρόβλημα αφού εισπράττει μηνιαίο μισθό απ' τις απαλλοτριώσεις της οργάνωσης, κάνει μια τέτοια πράξη αυτό ισοδυναμεί με προδοσία των ιδανικών και της οργάνωσης.
»Γιατί τα χρήματα της ληστείας δεν προορίζονται για την επανάσταση και την οργάνωση αλλά για την τσέπη του και τις εξω-οργανωτικές μη πολιτικές δραστηριότητές του. Αυτή η προδοσία οδηγεί στην κατάλυση της πολιτικο-ιδεολογικής συνοχής. Στην απώλεια της εμπιστοσύνης και της συντροφικότητας, στην κατάρρευση της πειθαρχίας. Ουσιαστικά οδηγεί στη διάλυση της οργάνωσης. Απλή πιστοποίησή της υπήρξε ο απίστευτος τραγέλαφος που αποκαλύφθηκε το 2002.
»Και το χειρότερο είναι ότι μετά τις συλλήψεις του 2002, τόσο η Αντιτρομοκρατική όσο και οι ξένες πεπειραμένες Μυστικές Υπηρεσίες αντελήφθησαν αυτήν την φραξιονιστική δραστηριότητα, κι έτσι τους είχαν στο χέρι. Τους εκβίαζαν ότι αν "δεν συμμορφώνονταν προς τις υποδείξεις" θα τους αποκάλυπταν μέσω των ΜΜΕ ότι κορόιδευαν τους συντρόφους τους με ευτελή κίνητρα και θα τους έκαναν ρόμπα. Με τι τίμημα λοιπόν έγινε η συγκάλυψη αυτής της φραξιονιστικής δραστηριότητας από τις αρχές; Αναμφίβολα μέρος των "υποδείξεων"-τιμήματος, υπήρξε η απαίτηση μη αμφισβήτησης του κατηγορητηρίου της Δίκης και της διάτρητης απόφασής της..."
Σε αυτό το σημείο, πιθανόν ο αναγνώστης να αναρωτηθεί γιατί ασχολούμαστε με όλα αυτά.
Αρχικά είναι το χρονικό σημείο στο οποίο λαμβάνει μέρος αυτή η αντιπαράθεση, μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, οπότε και δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε τυχαίο. Ούτε τον χρόνο στο οποίο στάλθηκε η επιστολή του Τζωρτζάτου, αλλά ούτε και την άμεση απάντηση του Καρελιά (μόλις μια μέρα μετά) στην δημοσιοποίηση της.
Το εύλογο συμπέρασμα που προκύπτει από εδώ, είναι πως τα αστικά προπαγανδιστικά επιτελεία έχουν επιστρατεύσει μέχρι και την ...17Ν(!!) στην μεταξύ τους αντιπαράθεση, πράγμα εντυπωσιακό από μόνο του με το τρόπο που γίνεται.

Ένα δευτερεύων επίσης εντυπωσιακό στοιχείο, είναι πως ο "εκσυγχρονιστής" Καρελιάς παίρνει θέση (έμμεσα) υπέρ της "υπερεπαναστικής" υποτίθεται φράξιας, και η "αντιεξουσιάστρια" Μάνια υπέρ της πιό "ινετελεξουάλ", αντίστροφα δηλαδή από ότι θα περίμενε κάποιος.

Ας κρατήσουμε τα παραπάνω, καθώς οι καιροί είναι πονηροί και αναμένονται καμπόσα "επαναστατικά" μανιφέστα στο άμεσο μέλλον....

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Συνεχίζεται το ματοκύλισμα του ουκρανικού λαού

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται το ματοκύλισμα του ουκρανικού λαού
Συγκλονιστικά στοιχεία για το έγκλημα της Παρασκευής, στην Οδησσό, έρχονται στο φως της δημοσιότητας



Φασίστες του «Δεξιού Τομέα» που έδρασαν στο μακελειό στην Οδησσό
Μετά το έγκλημα της περασμένης Παρασκευής, όπου τουλάχιστον 46 άνθρωποι, διαδηλωτές ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, βρήκαν τραγικό θάνατο καθώς κάηκαν από τους νεοναζί του «Δεξιού Τομέα» μέσα σε κτίριο των Συνδικάτων που πυρπολήθηκε στην Οδησσό, συνεχίζεται το ματοκύλισμα του λαού στην Ανατολική Ουκρανία, με σφοδρές μάχες να διεξάγονται στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ στην επαρχία του Ντόνετσκ. Η κλιμάκωση της επίθεσης της κυβέρνησης των εθνικιστικών, φασιστικών δυνάμεων, που έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ κατά των ρωσόφωνων διαδηλωτών και των πολιτοφυλακών τους, οι οποίοι διεκδικούν σεβασμό των δικαιωμάτων τους, διευρυμένη αυτονομία, ομοσπονδιοποίηση της χώρας και θέλουν να διοργανώσουν δημοψηφίσματα στις 11 Μάη, πραγματοποιείται κυρίως από τα μέλη της λεγόμενης «Εθνικής Φρουράς». Το Σώμα αυτό δημιουργήθηκε αμέσως μετά την ανατροπή του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και έσπευσαν να ενταχθούν οργανωμένα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας». Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερο έρχονται στο προσκήνιο καταγγελίες ότι τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» συνδράμουν και πράκτορες της CIA (θυμίζουμε ότι τον Απρίλη, στο Κίεβο είχε βρεθεί ο διευθυντής αυτού του ...ευαγούς ιδρύματος Τζον Μπρέναν, που η αμερικάνικη κυβέρνηση όταν αποκαλύφθηκε υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει). Τις πληροφορίες αυτές προβάλλει ιδιαίτερα η γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» και υπενθυμίζει ότι στην Ουκρανία βρίσκονται πράκτορες του FBI, που βοηθάνε ...δήθεν στην εξακρίβωση της περιουσίας του πρώην Προέδρου της χώρας.
Οργανωμένο έγκλημα
Ολο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το έγκλημα στην Οδησσό. Βίντεο καταγράφουν τη δράση των φασιστών, που έδρασαν με σχέδιο και ξεκάθαρο στόχο να σκοτώσουν. Σύμφωνα με αυτά, οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» προσπάθησαν αρχικά να προβοκάρουν επεισόδια με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Κάποιοι, μάλλον από αυτούς που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση στρατιωτικού τύπου, έφεραν μια κόκκινη ταινία στα χέρια (προφανώς για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους) ενώ φορούσαν και τη λεγόμενη μαυρο-πορτοκαλί κορδέλα του «Αγίου Γεωργίου» (πρόκειται για ένα σύμβολο που χρησιμοποιούν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές). Τέτοια κόκκινη ταινία φορούσαν και αρκετοί αστυνομικοί, ενώ και ανώτεροι αξιωματικοί φαίνονται να μένουν άπραγοι και να παρατηρούν τις συμπλοκές και στη συνέχεια την επίθεση με καταιγισμό βομβών μολότοφ στο κτίριο των Συνδικάτων όπου είχαν καταφύγει οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. Είναι, επίσης, φανερό ότι οι αυτοσχέδιες βόμβες περιείχαν ιδιαίτερα εύφλεκτη ύλη, όχι απλά κάποιο καύσιμο, αφού το υλικό αυτό εκρηγνυόταν, προκαλώντας μεγάλη φωτιά.
Επίσης, συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που δείχνουν ανθρώπους (τουλάχιστον 4) να πηδάνε από τα παράθυρα από μεγάλο ύψος, προκειμένου να γλιτώσουν από την ασφυξία και καθώς πέφτουν και τραυματίζονται, στη συνέχεια φασίστες που τους περιμένουν στο έδαφος, τους αποτελειώνουν χτυπώντας τους με ρόπαλα. Ακόμα, γνωστοί φασίστες που συμμετείχαν και στα επεισόδια στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου, εμφανίζονται και στην Οδησσό και μάλιστα να πυροβολούν ανθρώπους, που είτε έβγαιναν στα παράθυρα για να αναπνεύσουν είτε κατάφερναν να βγουν από το φλεγόμενο κτίριο. Οι εικόνες που αντίκρισαν οι πυροσβέστες μετά το μακελειό είναι απερίγραπτες με πολλά καμένα πτώματα να είναι μη αναγνωρίσιμα, ενώ σε αυτές τις συνθήκες και ο αριθμός των 46 θυμάτων είναι μάλλον υποτιμημένος, με κάποιες μαρτυρίες κατοίκων της Οδησσού να μιλούν για πολύ περισσότερους απανθρακωμένους ανθρώπους.
Το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα που αρχικά η κυβέρνηση του Κιέβου προσπάθησε να υποβαθμίσει και να αποδώσει σε σύγκρουση οπαδών ομάδων (επειδή στα φασισταριά υπήρχαν και χούλιγκανς) ή σε προβοκάτσια της Ρωσίας, αναγκάστηκε τελικά να δηλώσει ότι έχει διατάξει έρευνα, για να διευκρινιστούν οι συνθήκες του εμπρησμού. Ωστόσο, είναι φανερό ότι η αντιδραστική κυβέρνηση το μόνο που θέλει είναι να συγκαλύψει το έγκλημα.
Πάντως, μετά από κινητοποίηση αντικυβερνητικών διαδηλωτών που επιτέθηκαν στα γραφεία της αστυνομίας αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι όσοι ρωσόφωνοι είχαν συλληφθεί, δηλαδή συνολικά 70 άνθρωποι.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Κιέβου, έστειλε στην πόλη μια μονάδα της «Εθνικής Φρουράς».
Μάχες στο Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ
Μάχες σημειώνονταν και χτες στο Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ όπου το Σάββατο και την Κυριακή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες. Στο Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, υπάρχουν θύματα από την ουκρανική πλευρά, 4 στρατιωτικοί, ενώ επιβεβαίωσε την κατάρριψη χτες ενός ελικοπτέρου από τις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων, αλλά σημείωσε ότι οι κυβερνήτες τους διασώθηκαν. Εκπρόσωπος των ρωσόφωνων δήλωσε σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι τουλάχιστον πέντε ρωσόφωνοι τραυματίστηκαν σοβαρά.
Σε διάφορες πόλεις στην Ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντόνετσκ, οι ρωσόφωνοι εμφανίζονται να έχουν καταλάβει εκ νέου ορισμένα κτίρια στην ίδια την πόλη του Ντόνετσκ και στο λιμάνι της Μαριούπολης, που, επίσης, πολιορκείται από δυνάμεις που έχει στείλει η κυβέρνηση του Κιέβου. Επίσης, ένοπλοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μονάδα του στρατού και εναντίον ενός στρατολογικού γραφείου στο Λουγκάνσκ.
Διπλωματικό «παζάρι» στο φόντο της αιματοχυσίας
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε την Κυριακή από τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, να χρησιμοποιήσει η αμερικανική κυβέρνηση την επιρροή που διαθέτει στην κυβέρνηση του Κιέβου, προκειμένου αυτή να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Ηταν δεκτικός σε διαμεσολαβητικό ρόλο από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ ως προϋπόθεση έθεσε όλες οι περιφέρειες της Ουκρανίας να εκπροσωπούνται σε έναν εθνικό διάλογο με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος και οι «τρομοκράτες» του «Δεξιού Τομέα» να χαλιναγωγηθούν. Επικοινωνία είχε ο Λαβρόφ και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όπου ο τελευταίος φέρεται να συμφώνησε ότι η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει. Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν είχε επικοινωνία και με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ.
Προκλητικές συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση» απευθύνουν οι Ευρωενωσιακοί και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι που στηρίζουν την εθνικιστική φασιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία. Ρίχνουν τις ευθύνες στη Ρωσία.
Η επικεφαλής της Ευρωενωσιακής Διπλωματίας, Κάθριν Αστον, ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα της Οδησσού, ενώ ο γενικός γραμματέας του NATO, Αντερς Φον Ράσμουσεν, υποστήριξε ότι η Ρωσία διαπράττει «ένα ιστορικό λάθος», συνεχίζοντας να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία, που μπορεί να έχει «σημαντικές συνέπειες για τη σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση». Διευκρίνισε ότι ενδέχεται να επιβληθούν «πολύ σκληρές κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής οικονομίας». Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επίσης, προειδοποίησε ότι τίποτε δεν πρέπει να «εμποδίσει» τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 25ης Μάη που προετοιμάζει η κυβέρνηση του Κιέβου. Ωστόσο, τόσο τα δημοψηφίσματα στις 11 Μάη όσο και οι μάχες που συνεχίζονται στην ανατολή θα κρίνουν και την έκβαση του εγχειρήματος.

Ξαναζεσταμένα ΠΑΣΟΚικά επιχειρήματα

Ξαναζεσταμένα ΠΑΣΟΚικά επιχειρήματα
Καθώς προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς η πλήρης σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, δε θα μπορούσε να μην υπάρχει και η αντίστοιχη πλήρης ΠΑΣΟΚοποίηση της προπαγάνδας του απέναντι στο ΚΚΕ. Οσο πληθαίνουν οι εξετάσεις και οι διαβεβαιώσεις που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο ότι μπορεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντά του από ό,τι η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, όσο αρχίζει να γίνεται «φως φανάρι» σε μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων η αντιλαϊκή στρατηγική σύγκλιση των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία με συνέπεια αποκαλύπτει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ΚΚΕ αντιγράφοντας τα... «δοκιμασμένα» εδώ και χρόνια, ΠΑΣΟΚικής κοπής και έμπνευσης ιδεολογήματα, χωρίς ούτε καν μια υποτυπώδη προσπάθεια πρωτοτυπίας, έστω για τα προσχήματα.
«Ο Σαμαράς προσβλέπει επίσης στην "ανίερη σύμπλευση" με το ΚΚΕ. Ο Περισσός γλιστράει σε μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Και πάλι δεν τους βγαίνει!» γράφει χαρακτηριστικά το κύριο άρθρο της κυριακάτικης «Αυγής», ενώ μόλις πριν δύο βδομάδες άρθρο και πάλι της «Αυγής» ωρυόταν: «Να λοιπόν όλη η αχόρταγη Δεξιά με τα τάχα μου κεντροαριστερά στηρίγματα και τα "κόκκινα" δεκανίκια, που με λύσσα βγάζουν όλη τη χολή τους για την Αριστερά, τη ριζοσπαστική φυσικά. Η αυτοπροσδιοριζόμενη σαν κομμουνιστική Αριστερά, η συντηρητική ηγετική ομάδα του κάποτε πρωτοπόρου κόμματος που το κατάντησε το τελευταίο κατάλοιπο του σταλινισμού στην Ευρώπη λαμβάνει τώρα όλα τα εύσημα από τη Δεξιά».
***
Παλιά και γνωστή η πρακτική... Μόλις μέχρι λίγα χρόνια πριν, οι συκοφαντίες περί «ανίερων συμμαχιών» και η θεωρία για τα «κόκκινα δεκανίκια που αβαντάρουν τη Δεξιά» ήτανε δύο από τις πιο αγαπημένες και προβοκατόρικες «καραμέλες» του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να «θολώσει» τα νερά για τη δική του στρατηγική ταύτιση με τη ΝΔ, την οποία και τότε μόνο το ΚΚΕ αναδείκνυε. Ποιος δε θυμάται, για παράδειγμα, την περιβόητη ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, το Φλεβάρη του 2007, στη Βουλή (αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης) κατά την οποία απαντώντας στην κριτική του ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα είπε ότι... «καταγγέλλω πολλές φορές και παντού τον άγριο, σκληρό καπιταλισμό που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, για μια δίκαιη κοινωνία στον κόσμο», στη συνέχεια εκστόμισε και το περιβόητο «τιμούμε τους αγώνες σας (του ΚΚΕ), αλλά μην κάνετε τον αριστερό ψάλτη της Δεξιάς»! Σε απόσπασμα μάλιστα συνέντευξης του Γιώργου Παπανδρέου, λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2009, αν βάλει κανείς τη λέξη «ΣΥΡΙΖΑ» στη θέση της λέξης «ΠΑΣΟΚ» είναι σαν να ταξιδεύει στο χρόνο και να διαβάζει «καρμπόν» το κύριο άρθρο της «Αυγής» της περασμένης Κυριακής: «Σήμερα, όμως - έλεγε τότε ο ΓΑΠ - η ηγεσία του ΚΚΕ φαίνεται συχνά να ταυτίζει το κομματικό συμφέρον με τη διευκόλυνση της κυβέρνησης της ΝΔ. Και δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να εξηγήσει τη στάση της αυτή στους πολίτες. Είναι η ηγεσία του ΚΚΕ που μένει σ' αυτή την αδιέξοδη αντι-ΠΑΣΟΚ γραμμή, ελπίζοντας να αποκομίσει λίγες ψήφους παραπάνω. Ματαιοπονεί»...
Η πικρή πείρα που έχει συσσωρεύσει ο λαός, ειδικά μετά και τη συγκρότηση και τα πεπραγμένα των συγκυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωσε το ΚΚΕ που έγκαιρα αποκάλυψε τη στρατηγική τους ταύτιση στην προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
***
Από την πείρα του, όμως, ο λαός πρέπει να βγάλει κι άλλα συμπεράσματα: Τι έλεγε, π.χ., τότε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΑΣΟΚ; Πέρα από διάφορες φραστικές κορόνες που εξαπέλυε κατά καιρούς, στην πραγματικότητα αρνιόταν πεισματικά να το ταυτίσει με τη ΝΔ, συνέβαλλε στο να συντηρούνται για χρόνια αυταπάτες ότι είναι το «μικρότερο κακό», ότι ανήκει στις «δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», όπως έλεγε χαρακτηριστικά το 2008 ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος. Την ίδια περίοδο, ο σημερινός του πρόεδρος, Αλ. Τσίπρας, διαπίστωνε ότι «το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα κάνει μια προσπάθεια να υιοθετήσει μέρος των προτάσεων και των προγραμματικών θέσεων από τον πυρήνα της προγραμματικής αντιπολίτευσης που κάναμε ως Αριστερά στη διακυβέρνηση Σημίτη. Το είδαμε και με την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη (...) Η παρουσία λοιπόν αυτή μου δημιούργησε από τη μια ένα θετικό συναίσθημα - θέλω να είμαι ειλικρινής. Εμείς χαιρόμαστε που με την παρουσία μας έχουμε μετατοπίσει το επίπεδο της πολιτικής ζωής προς τα αριστερά»! Αυτήν τη «χαρά» και τα «θετικά συναισθήματα» ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντιζε άλλωστε να τα... «κρατά ζωντανά» κατεβάζοντας κοινούς υποψηφίους με το ΠΑΣΟΚ στους μισούς δήμους της χώρας, ενώ τις ίδιες αυταπάτες φρόντιζε να καλλιεργεί ακόμα και όταν το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας ότι τάχα... αθετεί το προεκλογικό του πρόγραμμα.
***
Το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε και επιβεβαιώνεται στην πολιτική κριτική που ασκεί στα άλλα κόμματα, ακριβώς γιατί αυτή έχει ως κριτήριό της το ποια τάξη, ποιες κοινωνικές δυνάμεις εκφράζει το κάθε κόμμα με την πολιτική του, ποια είναι η στάση του κάθε κόμματος απέναντι στην ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου που γονατίζει το λαό. Με αυτό το αλάνθαστο για τα λαϊκά συμφέροντα κριτήριο, το ΚΚΕ αποκαλύπτει και σήμερα τη στρατηγική σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ξεσκεπάζει την προσήλωσή τους στην ΕΕ, την κοινή τους επιδίωξη να στηρίξουν το κεφάλαιο, την ανάκαμψη της κερδοφορίας του πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων.
Τα ΠΑΣΟΚικά ιδεολογήματα περί «ανίερων συμμαχιών» και «στηρίγματος της δεξιάς» που κάνει σήμερα «σημαία» του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εμποδίσουν το ΚΚΕ να αποκαλύπτει τον πραγματικό ταξικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και το πολιτικό σύστημα που το υπηρετεί. Αυτό που επείγει, όμως, είναι να αξιοποιήσουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα τη συσσωρευμένη πείρα τους, να μη χάσουν άλλο χρόνο εγκλωβισμένοι σε ψεύτικα διλήμματα που, είτε με τη μορφή του «μικρότερου κακού» είτε με τη μορφή του προσωρινού «σκαλοπατιού», μόνο χειρότερα δεινά τους επιφυλάσσουν. Να επιλέξουν το δρόμο της ολόπλευρης ενίσχυσης του ΚΚΕ, της συγκέντρωσης δυνάμεων μέσα στο λαϊκό κίνημα, για να ανοίξει ο δρόμος της ριζικής ανατροπής για το λαό.

Γ. Ε.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Είκοσι δύο ψυχές χάθηκαν στα κύματα

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Είκοσι δύο ψυχές χάθηκαν στα κύματα



Το σκάφος που έγινε τάφος για 22 μετανάστες
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Θάλασσα νεκρών γίνεται το Αιγαίο με την ενίσχυση της κατασταλτικής πολιτικής της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες στα σύνορα. Είκοσι δύο νεκροί μετανάστες χτες στη Σάμο - ανάμεσά τους και παιδιά - ήρθαν να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ξεκληρισμένων, θυμάτων της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που βρίσκουν τραγικό θάνατο στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής.
Το τραγικό ναυάγιο επιβεβαιώνει ότι όσα μέτρα καταστολής και αν αποφασίσει και προωθήσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, αυτά δεν αποτρέπουν το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα, ενώ θα αυξάνουν τους θανάτους των απελπισμένων και τις τιμές του δουλεμπορίου. Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο του 2012, συνολικά 43.321 μετανάστες έχουν διωχθεί από τη χώρα μας.
Τα έτη 2011 - 2013, το Λιμενικό Σώμα έχει επιληφθεί σε 550 περιστατικά θαλάσσιας διακίνησης μεταναστών, εντοπίζοντας 11.741 αλλοδαπούς. Από τα περιστατικά αυτά, 118 αφορούσαν έρευνα και διάσωση. Τα στοιχεία αυτά του Λιμενικού δείχνουν το πρόβλημα που υπάρχει στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία του αντιμεταναστευτικού φράκτη στον Εβρο και την ενίσχυση των συνοριακών περιπόλων.
Οσον αφορά τις κυβερνητικές ευθύνες, η ένταση της καταστολής στα σύνορα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, που δηλώνει ότι «θα δοθεί έμφαση σε μέτρα που αφορούν στις πολιτικές πρόληψης και αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, στα θέματα επανεισδοχής και επιστροφών, καθώς και στην οικοδόμηση θεσμικής ικανότητας για διαχείριση των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τις χώρες προέλευσης μεταναστών όσο και με τις τρίτες χώρες διέλευσης μεταναστών». Ετσι, «στρογγυλεμένα», τα είχε πει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, μιλώντας για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ στους τομείς των αρμοδιοτήτων του στο Ζάππειο, δίνοντας το στίγμα της ενίσχυσης των πολιτικών καταστολής σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών που συρρέουν στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ.
Το νέο ναυάγιο συνέβη χτες τα ξημερώματα περίπου 4,5 μίλια ανοιχτά του Αγ. Κωνσταντίνου, βόρεια της Σάμου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το σκάφος ήταν δωδεκάμετρο γιοτ με ρυμουλκούμενη λέμβο, στα οποία επέβαιναν περίπου 65 άνθρωποι. Το πρώτο ανατράπηκε και η βάρκα βυθίστηκε. Στην περιοχή έσπευσαν δυο πλωτά του Λιμενικού, σκάφος της Frontex, τρία αλιευτικά, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, κρουαζιερόπλοιο και ελικόπτερο. Σε πρώτη φάση διασώθηκαν 36 άτομα (32 άνδρες, τρεις γυναίκες κι ένα παιδί που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με συμπτώματα υποθερμίας). Στη συνέχεια, ακολούθησε η περισυλλογή πτωμάτων. Οι πρώτες σοροί εντοπίστηκαν στη θάλασσα. Ηταν τεσσάρων ναυαγών (δυο γυναίκες, ένας άνδρας), ανάμεσά τους κι ενός αγοριού. Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν 14 σοροί (δέκα γυναίκες, δύο άνδρες και δύο παιδιά) στο εσωτερικό του γιοτ που ανελκύστηκε. Το απόγευμα, το Λιμενικό ανακοίνωνε την ανεύρεση συνολικά 22 νεκρών αλλοδαπών (πρόκειται για 12 γυναίκες, 6 άνδρες, δυο αγόρια και δυο κορίτσια). Οι 18 ήταν εγκλωβισμένοι στο σκάφος. Το τελευταίο βρίσκεται στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου. Τραγική εικόνα ήταν η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε στην αγκαλιά της το παιδί της. Οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή επιχείρηση για τη διάσωση 147 μεταναστών, μεταξύ των οποίων 5 γυναικών και 7 παιδιών, οι οποίοι επέβαιναν σε ακυβέρνητο σκάφος, στα όρια του ελληνικού και μαλτέζικου χώρου έρευνας και διάσωσης και πλησιέστερα προς τις ελληνικές ακτές. Οι μετανάστες περισυνελέγησαν την Παρασκευή από το τάνκερ «Southern Spirit», σημαίας Μάλτας, με το οποίο μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.
Επίσης, ακόμη 548 μετανάστες διώχτηκαν από την Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Συνολικά, από τον Αύγουστο του 2012, έχουν διωχτεί από τη χώρα μας 43.321 αλλοδαποί. Ο αριθμός των αλλοδαπών που διώχτηκαν με μέριμνα της διεύθυνσης αλλοδαπών Αττικής, από τον Αύγουστο του 2012, ανέρχεται σε 14.749 άτομα.
Εξάλλου, 30 μετανάστες εντοπίστηκαν τις πρωινές ώρες της Κυριακής στη νήσο «Παναγιά» Οινουσσών Χίου και άλλοι 69 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ζουράφας στη Σαμοθράκη. Ολοι τους συνελήφθησαν.
Παράλληλα, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε διεθνική σπείρα, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από τη χώρα μας, αλλοδαπών υπηκόων Αλβανίας, με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

TOP READ