Ο νέος κορονοϊός μας μαρτύρησε και άλλα. Τη γύμνια των συστημάτων Υγείας που ο κόσμος πεθαίνει σαν τις μύγες, τη γύμνια των επιχειρημάτων όσων πριμοδοτούν τη λογική «Υγεία ίσον εμπόρευμα» και μετρούν τη ζωή με βάση την εξίσωση κόστος – όφελος. Σε αυτά στηρίζεται ο καπιταλισμός και το «αμερικάνικο όνειρο» τα έχει απογειώσει αυξάνοντας άνεργους, άστεγους, φτωχούς και περιθωριοποιημένους.
Μια είδηση που μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων είναι μια ακόμα απόδειξη της απανθρωπιάς. Έλεγε πως «σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τον Μάρτιο μέχρι τώρα στον τομέα της Υγείας στις ΗΠΑ, οι 135.000 εκ των οποίων εργάζονταν σε νοσοκομεία, τα έσοδα των οποίων περιορίστηκαν δραματικά καθώς μειώθηκε ο αριθμός των ασθενών εκείνων που δεν πάσχουν από Covid-19». Εν ολίγοις μειώθηκαν οι ασθενείς-πελάτες, άρα και τα κέρδη από την επί πληρωμή παροχή υπηρεσιών Υγείας και φυσικά οι εργοδότες ξαπόστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους για να μειώσουν το κόστος.
Η αγορά Υγείας στις ΗΠΑ έχει τρελά νούμερα. Μόνο για το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου οι απώλειες ανέρχονται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμά η Ένωση Νοσοκομείων. Η μπίζνα είναι τεράστια και τα νοσοκομεία τεράστιες επιχειρήσεις που κοστολογούν σχεδόν 80.000 δολάρια κάθε ασθενή που νοσηλεύεται διασωληνωμένος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κάιζερ Φάμιλι. Ωμά και απλά τα πράγματα με το σύστημα Υγείας των ΗΠΑ. Τα εξηγεί ο καθηγητής Χάουαρντ Μάρκελ, διευθυντής του Κέντρου Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που δήλωσε: «Το αμερικανικό σύστημα Υγείας χρηματοδοτείται -και πλουτίζει πολύ κόσμο- μέσω πανάκριβων εξετάσεων και εγχειρήσεων που δεν είναι επείγουσες και κατασκευάζοντας γιγαντιαία νοσοκομεία στη βάση αυτού του οικονομικού μοντέλου». Ενός μοντέλου που ωμά μετράει τη ζωή σε χαρτονόμισμα. «Οι ασφαλιστικές, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, πληρώνουν όταν βάζουμε έναν σωλήνα σε κάποιον, όχι όταν του μιλάμε» είπε ο Χ. Μάρκελ, ενώ το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει τις συνταξιοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων του την επόμενη χρονιά επειδή μειώθηκαν τα έσοδα στο ιατρικό κέντρο του.
Θύματα δεν είναι μόνο όσοι η τσέπη τους δεν έχει για ιατρικές υπηρεσίες, θύματα είναι και οι εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας. Καθώς οι εγχειρήσεις και οι μη επείγουσες εξετάσεις έχουν αναβληθεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας λόγω κορονοϊού, ιδιοκτήτες και διοικήσεις των νοσοκομείων πετούν στο δρόμο εργαζόμενους με συνοπτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με την είδηση, «στο αμερικανικό σύστημα πολλές νοσηλεύτριες δεν είναι μισθωτές, αλλά απασχολούνται “ανά ημέρα”, έτσι που τα νοσοκομεία μπορούν να μειώνουν τις δαπάνες τους από τη μία ημέρα στην άλλη». Έτσι βγάζουν τα κέρδη, από απελπισμένους εργαζόμενους που τους στύβουν και τους πετούν σαν λεμονόκουπες. Μια νοσηλεύτρια από τη νότια Φλόριντα έλεγε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πλέον είναι σε «σε επιφυλακή» και ότι το νοσοκομείο την κάλεσε να εργαστεί στην Κυριακή, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας. «Κανείς δεν ήθελε να δουλέψει, αλλά εγώ ήμουν απελπισμένη, ασφαλώς και πήγα». Νοσηλεύτρια από την Ουάσιγκτον δουλεύει πλέον μόνο 9 ώρες την εβδομάδα, αντί για 36 μέχρι πρόσφατα. Μία συνάδελφός της στο Μαϊάμι, το νοσοκομείο τη σταμάτησε, εργαζόταν εκεί μόλις δύο μέρες την εβδομάδα.
Δεν μπήκαν πολλά σωληνάκια σε ασθενείς-πελάτες και έμειναν χωρίς δουλειά νοσηλευτές, όχι όμως και οι καπιταλιστές που βρήκαν νέα επικερδή ενασχόληση. Νέα πηγή κερδών είναι τα τεστ διάγνωσης για τον νέο κορονοϊό. Με το αζημίωτο και αυτά, αν η τσέπη έχει φυσικά.
Πηγή: ΗΠΑ