6 Οκτ 2018

Οι φασίστες σας χαιρετούν – Το σύνθημα των Ουκρανών ναζί υιοθετεί επίσημα ο στρατός της χώρας

Όλο και πιο επίσημα γίνεται επίσημο κρατικό δόγμα ο φασισμός στην Ουκρανία. Με απόφαση της ουκρανικής βουλής (ράντα) και 271 ψήφους (από τις 226 που απαιτούνταν για την έγκριση), πλέον κι επισήμως οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας έχουν ως επίσημο και υποχρεωτικό χαιρετισμό τους το “Δόξα στην Ουκρανία- Δόξα στους Ήρωες”. Στο στρατό επίσης δεν ισχύει πλέον η προσφώνηση “σύντροφος” μεταξύ συναδέλφων, κατάλοιπο της σοβιετικής περιόδου που απορεί κανείς πώς είχε καν επιβιώσει ως σήμερα, αλλά το “κύριε” ή “κυρία”. Με την πρόταση του προέδρου Ποροσένκο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία εντάσσονται ανοιχτά πλέον στην παράδοση της δοσιλογικής Οργάνωσης OUN (Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών), που συνεργάστηκε με τους ναζί στις δολοφονίες κομμουνιστών και Εβραίων καθώς και του αντισοβιετικού “Ουκρανικού Στρατού Εξέγερσης” (UPA), που το 1943 σφαγίασε δεκάδες χιλιάδες Πολωνούς. Το σύνθημα αυτό, συνδεδεμένο μεταξύ άλλων και με τον αρχιδοσίλογο Στέπαν Μπαντέρα, αναβίωσε από νεοφασίστες και εθνικιστές κατά τα γεγονότα του Ευρωμεϊντάν την περίοδο 2013-2014 και έκτοτε τείνει να γίνει έμβλημα του ουκρανικού κράτους. Λακωνική ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, που δήλωσε “Η προέλευση του συνθήματος είναι αντιγραφή γνωστού εθνικοσοσιαλιστικού χαιρετισμού, το οποίο δεν θέλω να επαναλάβω”.
Στην ίδια κοινοβουλευτική συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε και το “ειδικό καθεστώς” της διαμφισβητούμενης περιοχής του Ντονμπάς, το οποίο η Ουκρανία σχεδιάζει να εφαρμόσει μόνο εφόσον διεξαχθούν εκεί τοπικές εκλογές σύμφωνα με το ουκρανικό δίκαιο, κάτι που φυσικά απορρίπτεται από τις αρχές των λεγόμενων ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Την ίδια μέρα εγκρίθηκε με ελάχιστες ψήφου κατά νομοσχέδιο για τη λεγόμενη “ουκρανοποίηση” της δημόσιας ζωής, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει “γλωσσικούς ελέγχους” για τη συχνότητα χρήσης των Ουκρανικών και την επιβολή τιμωριών των παραβατών αλλά και όσων κάνουν λάθη. Πλέον όλος ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, που ως σήμερα είναι κατά 70% ρωσόφωνος, υποχρεούται να αποχτήσει και μια ουκρανική έκδοση, ενώ ήδη στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο η ποσόστωση υπέρ των ουκρανικών είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη στο 75%. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτέμβρη η ουκρανική ράντα είχε περάσει νομοσχέδιο που επιτρέπει σε όλες τις εθνικές μειονότητες τη διδασκαλία στη μητρική τους μόνο μέχρι την τετάρτη δημοτικού, στη συνέχεια το σύνολο των μαθημάτων γίνεται αποκλειστικά στα ουκρανικά.
Μόλις μία μέρα πριν το νομοσχέδιο του παραπέρα εκφασισμού, την περασμένη Τετάρτη, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επιδεικτικά την παραπέρα στήριξή του στη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου, καθώς όπως δήλωσε ο γ.γ της ιμπεριαλισιτκής συμμαχίας, σύντομα θα ιδρυθεί ένα χρηματοδοτούμενο από τον οργανισμό Κέντρο πολέμου του κυβερνοχώρου στην Ουκρανία, ενώ μόλις πριν μια βδομάδα, ο πρόεδρος Ποροσένκο περηφανευόταν στις ΗΠΑ πως η Ουκρανία είναι “ντε φάκτο το ανατολικό πλευρό του ΝΑΤΟ”.
Με πληροφορίες από jungewelt.de

Ωραιόκαστρο 2016 – Χίος 2018: Αποκλεισμός παιδιών, μια ιδέα των ναζί





Ωραιόκαστρο 2016 – Χίος 2018: Αποκλεισμός παιδιών, μια ιδέα των ναζί


    Ήταν Σεπτέμβριος του 2016 όταν γράφαμε το κείμενο που ακολουθεί, με αφορμή την απαίτηση για αποκλεισμό των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών από τα σχολεία, από ορισμένους γονείς στο Ωραιόκαστρο

    Τότε οι ναζί της Χρυσής Αυγής στην ιστοσελίδα τους δημοσίευαν αυτό: 



   

 Είναι Οκτώβριος του 2018 και οι ναζί της Χρυσής Αυγής, με αφορμή την κίνηση της αυτοαποκαλούμενης «παγχιακής επιτροπής αγώνα» (αποτελείται από «γονείς και κηδεμόνες» που ζητούν να εκδιωχθούν τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών από τα σχολεία της Χίου [εδώ]), δημοσιεύουν αυτό: 



    
Δυστυχώς, δεν έχουμε παρά να αντιγράψουμε το κείμενο σχεδόν όπως ήταν τότε: 

Γονείς δεν δέχονται την ένταξη παιδιών στο σχολείο. Πώς ακούγεται αυτό; Παράλογο.  
Γονείς δεν δέχονται την ένταξη παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο σχολείο.  Πώς ακούγεται αυτό; Ρατσιστικό; Όχι μόνο ρατσιστικό, ναζιστικό.
Είναι ναζιστές όλοι οι γονείς που στήριξαν τις αποφάσεις των Συλλόγων Γονέων των δύο δημοτικών σχολείων του Ωραιοκάστρου (σ.σ αυτή τη φορά πρόκειται για γονείς και κηδεμόνες στη Χίο); Όχι.
Δεν έχουν ευθύνη για την απόφαση τους; Τεράστια.
 
Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διορθωθεί αυτή η απόφαση από έναν και μοναδικό: Να την πάρουν πίσω, όχι γιατί είναι γονείς, αλλά γιατί είναι άνθρωποι. (…)


Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που η πρώτη αντίδραση δεν πρέπει να είναι και η τελευταία. Η πρώτη αντίδραση είναι αντανακλαστική:  Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που μεγαλώνουν παιδιά να αποφασίζουν πως κάποια άλλα παιδιά, επειδή δεν είναι από τη χώρα μας, δεν έχουν δικαίωμα ύπαρξης. Ναι, αυτό λέγεται στην ουσία στις αποφάσεις.
(…) Και κάτι ακόμα: Πόσο άνθρωπος είσαι όταν δεν θες ένα παιδί επειδή είναι «ξένο», «άρρωστο», «βρώμικο»; 
(…) Οι ρατσιστές πάντα ποντάρουν στον φόβο των ανθρώπων, στο φόβο που προκαλεί κάποιος άνθρωπος «διαφορετικός», γιατί είναι από άλλη χώρα ή επειδή έχει άλλο χρώμα στο δέρμα ή διότι έχει άλλη θρησκεία ή άλλες πολιτισμικές παραδόσεις και πολιτιστικές αναφορές.
Δυστυχώς η ρατσιστική συμπεριφορά δεν χρειάζεται και πολλά βήματα για να μετατραπεί σε ναζιστική αντίληψη για τους ανθρώπους και την κοινωνία… 
(….) Οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής δεν επικροτούν απλά. Θεωρούν πως είσαι συνοδοιπόρος τους, θεωρούν πως εμπνέεσαι από τις ιδέες τους, ιδέες απάνθρωπες. Σου φοράνε τη σβάστικα.
Ένα ερώτημα: Είσαι ένας από αυτούς, δηλαδή τους ναζιστές που θέλουν να αποφασίζουν ποιο παιδί «αξίζει» να ζήσει, ποιο παιδί «αξίζει» να υπάρχει σε ένα σχολείο;  Γιατί γι’ αυτό μιλάμε.
Εάν δεν έχεις ιδεολογική ταύτιση μαζί  τους, δηλαδή εάν δεν είσαι ναζιστής, και σήκωσες το χέρι σου για να αποφασιστεί ποια παιδιά έχουν δικαίωμα ύπαρξης στο σχολείο, τότε ξανασκέψου το.
Κι απάντησε και σε κάτι ακόμα: Θες να σου ορίζει κάποιος εάν το παιδί σου «αξίζει» να ζει;
Να στο πω κι αλλιώς: Θα ήθελες να αποφασίσει κάποιος εάν εσύ, όταν ήσουν παιδί, «άξιζε» να ζήσεις, εάν «άξιζε» να πας στο σχολείο;
Εάν όχι, τότε ξανασκέψου το και πέτα τον αποκλεισμό στα μούτρα των ναζιστών. Αυτοί τον «εμπνεύστηκαν».

ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΊΟΙ ΜΟΥ, ΕΊΣΤΕ ΈΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑΚΙ.. ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΏΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ?!!

 



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ:

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην οικονομία και τις τράπεζες


Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην οικονομία και τις τράπεζες:
«Η πρόσφατη απότομη πτώση των τιμών ορισμένων τραπεζικών μετοχών πυροδότησε έντονες συζητήσεις αναφορικά με την αιτία τους, τις επιπτώσεις που έχουν οι μεταβολές αυτές και μια συζήτηση σχετικά με μια εναλλακτική διαχείριση, που θα μπορούσε να αποφύγει τέτοιες εξελίξεις. 
Είναι νωρίς για να εξαχθούν ολοκληρωμένα, ασφαλή συμπεράσματα και ορισμένες πλευρές πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω. Ωστόσο, ορισμένα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ.
1. Η αναταραχή στο Χρηματιστήριο αποδεικνύει πως το κλίμα εφησυχασμού και κανονικότητας, που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, είναι τελείως επίπλαστο. Η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι εύθραυστη και αρκεί ένα ελαφρύ σοκ για να την εκτροχιάσει.
2. Στον καπιταλισμό, σε κάθε καπιταλιστική χώρα, πάντα υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια, λόμπι, shortάκηδες, που θησαυρίζουν με την πτώση των τιμών των μετοχών, που όμως δεν οδηγούν σε κατάρρευση των τιμών των μετοχών, όταν δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι. Η κερδοσκοπία, ως εξήγηση της κίνησης των μετοχών, δεν μπορεί να απαντήσει γιατί για παράδειγμα δεν υπάρχουν άλλοι που να βλέπουν ως επενδυτική ευκαιρία τις μαζικές πωλήσεις σε χαμηλή τιμή, αντισταθμίζοντας την αρνητική τάση.
3. Στην πραγματικότητα, η κίνηση των τιμών των μετοχών αντανακλά ως ένα βαθμό το αντικειμενικό πρόβλημα των τραπεζών. Η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών δεν είναι επαρκής. Τα "κόκκινα" μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πολύ υψηλά και η αποπληρωμή τους είναι αβέβαιη. Γι’ αυτό το λόγο οι τράπεζες δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
4. Τα "κόκκινα" δάνεια αντανακλούν μια επίδραση της καπιταλιστικής κρίσης στο τραπεζικό σύστημα. Μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που δάνεισαν οι τράπεζες έχουν καταστραφεί στην πράξη, είτε με τη μορφή επιχειρηματικών είτε με τη μορφή στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της καταστροφής κεφαλαίων δεν έχει ακόμα "περάσει" στα κατάστιχα των τραπεζών, γι΄ αυτό θα έχει συνέπειες ως προς την οικονομική τους θέση.
5. Το πρόβλημα αυτό, διαχείρισης της υπερχρέωσης και ελεγχόμενης απαξίωσης των δανεισμένων κεφαλαίων, δεν αφορά μόνο τις ελληνικές τράπεζες. Αφορά τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ευρώπη, ειδικά τις ιταλικές τράπεζες. Η υπερχρέωση κρατών, επιχειρήσεων, λαϊκών καταναλωτών δεν είναι τίποτα άλλο παρά έκφραση αυτής της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Γι’ αυτό και η χρηματοδότηση της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων στην Ελλάδα τελικά συνδέεται άμεσα με την αντιπαράθεση Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας στην Ευρωζώνη, με τις αντιθέσεις ΕΕ - ΗΠΑ και γενικότερα με τη διαχείριση της υπερχρέωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
6. Παράλληλα, οι κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές δεν έχουν μόνο στενό οικονομικό περιεχόμενο. Αντίθετα, αφορούν τόσο τον έλεγχο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και την επιρροή στην εγχώρια οικονομία, όσο και ευρύτερες πιέσεις που σχετίζονται με τη στάση της χώρας σε διεθνή ζητήματα από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή.
7. Το ενδεχόμενο ανάγκης ενός νέου πακέτου κρατικής στήριξης των τραπεζών είναι ανοικτό. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, σε μια τέτοια περίπτωση, καθορίζει την υποχρεωτική συμμετοχή όχι μόνο των μετόχων, αλλά και των καταθετών. Η πολιτική της ΕΕ δεν αποκλείει και την προοπτική “κουρέματος” των καταθέσεων σε περίπτωση νέας ανακεφαλαιοποίησης.
8. Οι εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα το επόμενο διάστημα είναι κάθε άλλο παρά βέβαιες, αφού συναρτώνται από την πορεία της εγχώριας και της διεθνούς οικονομίας, την πιθανότητα εκδήλωσης νέας κρίσης, τις πιέσεις και τα παιχνίδια που ασκούνται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση θα επιτείνει τις προσπάθειές της να μεταφέρει το βάρος της κρίσης στους λαϊκούς καταναλωτές, είτε επιταχύνοντας τους πλειστηριασμούς είτε κουρεύοντας τους μικροκαταθέτες. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι, ΕΕ, κυβέρνηση, ΣΕΒ, ΔΝΤ, συμφωνούν σ’ αυτό.
9. Η Νέα Δημοκρατία τοποθετείται απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις με βάση τη συνολικότερη κριτική της προς την κυβερνητική πολιτική και εγκαλεί την κυβέρνηση για διαχειριστική ανικανότητα, αναποτελεσματικότητα και τυχοδιωκτισμό, που φρενάρουν τη δυναμική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κρατώντας τη χώρα “εκτός αγορών”. Η προσέγγιση αυτή συγκαλύπτει ότι, τελικά, τα σημερινά προβλήματα του τραπεζικού συστήματος δεν είναι τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που συνδυάστηκε με υψηλή δανειοδότηση και της νομοτελειακής εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης. Τα προβλήματα των τραπεζών δεν είναι προβλήματα διαχείρισης, αλλά του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
10. Το ΚΚΕ προειδοποιεί την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να φορτώσει, με οποιονδήποτε τρόπο, τα βάρη των τραπεζών στις πλάτες του λαού. Καλεί τους εργαζόμενους, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να συμπορευθεί μαζί του, να συγκρουστεί με κάθε τέτοια λύση, να συγκρουστεί με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που παράγει κρίσεις, φτώχεια και πολέμους».

Ντενί Ντιντερό – Το “κακό παιδί” του γαλλικού διαφωτισμού

Ανάμεσα στα πολλά λαμπρά πνεύματα που ανέδειξε ο Διαφωτισμός, εκείνο του Ντιντερό ξεχωρίζει για τη μαχητικότητα και το ριζοσπαστισμό του. Ανήσυχος και με πολύπλευρα ενδιαφέροντα, άφησε το αποτύπωμά του κυρίως ως εκδότης της πρώτης “Εγκυκλοπαίδειας”, απόσταγμα μιας ζωής αναζητήσεων στα πιο ποικίλα πεδία της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας.
Ήταν γιος ενός ευκατάστατου μεταλλουργού και γεννήθηκε στο Λανγκρ της Καμπανίας-Αρδεννών σαν σήμερα το 1713. Ως νεαρός γνώρισε μια πωλήτρια λευκών ειδών, την οποία ήθελε να παντρευτεί. Το 1743 ζήτησε την άδεια του πατέρα του, ο οποίος εξοργισμένος τον έκλεισε σε μοναστήρι. Η εμπειρία αυτή είχε αντίκτυπο στη διαμόρφωση της αντικληρικαλιστικής και αντιχριστιανικής του στάσης. Τις αθεϊστικές και υλιστικές του αντιλήψεις εκφράζει για πρώτη φορά το 1746 με το έργο του “Φιλοσοφικές σκέψεις”. Ακόμα πιο δηκτικός ήταν το 1749 με τη φιλοσοφική πραγματεία “Γράμμα περί τυφλών” όπου, ξεκινώντας από την άποψη ότι ένας εκ γενετής τυφλός δεν μπορεί να συλλάβει την έννοια του θεού, αμφισβητεί συνολικά την ύπαρξη μιας τέτοιας οντότητας. Το έργο αυτό μάλιστα του στοίχισε και ποινή φυλάκισης.
Έχοντας ασχοληθεί με τη Φυσική, τη Χημεία, τα Μαθηματικά, τη Φυσική Ιστορία και την Ανατομία, υπερασπίστηκε την πειραματική μέθοδο και επέκρινε ορισμένες από τις ερμηνείες του Καρτέσιου για τα φυσικά φαινόμενα.
Το magnum opus του υπήρξε φυσικά η έκδοση της 35τομης εγκυκλοπαίδειας, στην οποία ο ίδιος συνεισέφερε 6.000 από τα 72.000 λήμματα του έργου. Η συγκέντρωση και κωδικοποίηση της ως τότε ανθρώπινης γνώσης σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, δοσμένα μέσα από ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο, εξέφραζε την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της αστικής τάξης, ανοίγοντας το έδαφος για τη δυναμική είσοδό της στο πολιτικό προσκήνιο λίγες δεκαετίες μετά την έκδοση του Α’ Τόμου, το 1751 (ο τελευταίος εκδόθηκε το 1780).
Ο Ντιντερό στη διάρκεια της ζωής του έγινε κυρίως γνωστός ως συγγραφέας μυθιστορημάτων και διηγημάτων, πολλά από τα οποία προκάλεσαν σκάνδαλο για το ελευθεριακό τους περιεχόμενο. Το μυθιστόρημά του “Η καλόγρια” (που αργότερα έγινε ταινία) εκδόθηκε μόλις το 1796, εν μέσω επανάστασης. Ο ίδιος δεν πρόλαβε να δει αυτήν την πρακτική επίδραση των ιδεών του, καθώς έφυγε από τη ζωή στις 31 Ιούλη του 1784,

Υψηλές συστάσεις





Ο Ιταλός βιομήχανος και γερουσιαστής Τζ. Ανιέλι διαπίστωνε το 1996 για τη χώρα του ότι «υπάρχουν πράγματα, μεταρρυθμίσεις με κόστος σε κοινωνικό επίπεδο, που μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να τα πραγματοποιήσει πιο εύκολα από μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς». Μάλιστα, το 1998 έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντ' Αλέμα, λέγοντας ότι «σήμερα στην Ιταλία, μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η μόνη που μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές της δεξιάς». Είκοσι χρόνια μετά, η «πρώτη φορά αριστερά» στην Ελλάδα είναι αυτή που μαζεύει τα εύσημα από τους ιδεολογικούς της υποτίθεται αντιπάλους, για τη χρησιμότητά της στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Και όχι από όποιον κι όποιον, αλλά από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος, στο πρόσφατο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, φέρεται να του εκμυστηρεύτηκε ότι «μόνο μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει αυτές τις επιτυχίες». Και για να μην πει κανείς ότι οι Αμερικανοί πήραν στο ψιλό τον Τσίπρα, που τους έχει στα «όπα - όπα», θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό, η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» υποκλινόταν κι αυτή στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και με αφορμή τους πλειστηριασμούς αναφωνούσε: «Ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να επιβληθούν καλύτερα από αριστερές παρά από συντηρητικές κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα». Με τέτοιες υψηλές συστάσεις στο βιογραφικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πώς να μην «δαγκώνεται» η ΝΔ που της παίρνουν την μπουκιά από το στόμα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΧΑΓΙΑΜΠΟΥΣΑ 2» Πετυχημένη πολλαπλή προσεδάφιση στον αστεροειδή Ριούγκου





Μεγάλος βράχος στον Ριούγκου, με φόντο το μαύρο της διαστημικής αβύσσου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από μια από τις δύο συσκευές MINERVA της αποστολής, που προσεδαφίστηκαν στον αστεροειδή
Μεγάλος βράχος στον Ριούγκου, με φόντο το μαύρο της διαστημικής αβύσσου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από μια από τις δύο συσκευές MINERVA της αποστολής, που προσεδαφίστηκαν στον αστεροειδή
Με τις δύο συσκευές φωτογράφισης MINERVA και τη γερμανογαλλική MASCOT ήδη προσεδαφισμένες με επιτυχία εδώ και μερικές μέρες στην επιφάνεια του αστεροειδούς Ριούγκου συνεχίζεται η αποστολή «Χαγιαμπούσα 2» της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA. Ηδη το μητρικό σκάφος έχει τηλεμεταδώσει στη Γη εκπληκτικές φωτογραφίες από αυτό το μακρινό και μέχρι πρόσφατα ελάχιστα γνωστό στους επιστήμονες ουράνιο σώμα. Ο «Εξερευνητής Αστεροειδών Χαγιαμπούσα 2» είχε εκτοξευτεί στις 3 Δεκέμβρη 2014, από το Διαστημικό Κέντρο Τανεγκασίμα και έφτασε στον προορισμό του φέτος στις 27 Ιούνη. Αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του πρώτου «Χαγιαμπούσα», αποστολή που έφερε για πρώτη φορά δείγματα σκόνης από σώμα της ζώνης των αστεροειδών και συγκεκριμένα από τον αστεροειδή Ιτοκάβα.
Η αποστολή απαρτίζεται από το μητρικό σκάφος «Χαγιαμπούσα 2» (ονομασία είδους γερακιού στα ιαπωνικά), που αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του πρώτου «Χαγιαμπούσα», την αυτοκινούμενη διαστημοσυσκευή ανίχνευσης MASCOT και δύο επίσης αυτοκινούμενα μικρά ρομπότ φωτογράφισης με το όνομα MINERVA. Τα ρομπότ μετακινούνται στην επιφάνεια του Ριούγκου όχι πάνω σε τροχούς, αλλά με αναπηδήσεις, αξιοποιώντας το γεγονός της ελάχιστης βαρύτητας πάνω στον αστεροειδή. Λόγω της εγγύτητας με την επιφάνεια παίρνουν φωτογραφίες του εδάφους από απόσταση εκατοστών του μέτρου!

Απεικόνιση της συσκευής MASCOT μετά την προσεδάφισή της. Η συσκευή, που φέρει επιστημονικά όργανα και κεραία μετάδοσης των πληροφοριών (στρογγυλό εξάρτημα στο πάνω μέρος), μπορεί να μετακινείται με αναπηδήσεις σαν του βατράχου
Απεικόνιση της συσκευής MASCOT μετά την προσεδάφισή της. Η συσκευή, που φέρει επιστημονικά όργανα και κεραία μετάδοσης των πληροφοριών (στρογγυλό εξάρτημα στο πάνω μέρος), μπορεί να μετακινείται με αναπηδήσεις σαν του βατράχου
H διαστημοσυσκευή MASCOT, γερμανογαλλικής κατασκευής, διαθέτει πέρα από φωτογραφική μηχανή με ευρυγώνιο φακό, ραδιόμετρο, μαγνητόμετρο και μικροσκόπιο υπερύθρων, για την παρατήρηση και μελέτη του εδάφους. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες της συσκευής «Φιλέ» που προσεδαφίστηκε στον κομήτη Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο, στο πλαίσιο της αποστολής «Ροζέτα» του ESA, αλλά και νέες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στο μεταξύ και δοκιμάζονται για πρώτη φορά. Η συσκευή προβλεπόταν να λειτουργήσει εντελώς αυτόνομα για 16 ώρες (δύο ημερονύκτια του αστεροειδούς) μεταδίδοντας τις πληροφορίες που συλλέγει στο μητρικό σκάφος. Τα στοιχεία από τα ρομπότ φωτογράφισης και εξερεύνησης θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να επιλέξουν το καλύτερο σημείο για τη λήψη δειγμάτων εδάφους, που θα επιστραφούν στη Γη.
Το «Χαγιαμπούσα 2» θα συνεχίσει να φωτογραφίζει και να παρατηρεί από κοντά τον αστεροειδή με τα επιστημονικά όργανα που φέρει το μητρικό σκάφος, ενώ στη συνέχεια θα ρίξει πάνω του με ορμή ένα βαρίδι, ώστε να δημιουργηθεί ρηχός κρατήρας, με την ελπίδα ότι θα αποκαλυφθούν στρώματα εδάφους που δεν έχουν αλλοιωθεί από την εποχή σχηματισμού του Ριούγκου. Στη συνέχεια, θα τον προσεγγίσει σε απόσταση ενός μέτρου και θα προσπαθήσει να συλλέξει χώμα από αυτόν τον κρατήρα, χωρίς να προσεδαφιστεί, χρησιμοποιώντας μια ειδική τηλεσκοπική συσκευή.

Απεικόνιση του «Χαγιαμπούσα - 2» με τους κινητήρες ιόντων σε πρώτο πλάνο. Από μια από τις σκουρόχρωμες θυρίδες που φαίνονται στη δεξιά πλευρά του αποκολλήθηκε η συσκευή MASCOT
Απεικόνιση του «Χαγιαμπούσα - 2» με τους κινητήρες ιόντων σε πρώτο πλάνο. Από μια από τις σκουρόχρωμες θυρίδες που φαίνονται στη δεξιά πλευρά του αποκολλήθηκε η συσκευή MASCOT
Οι διαστημοσυσκευές «Χαγιαμπούσα» χρησιμοποιούν πυραυλοκινητήρες πλάσματος, που τροφοδοτούνται με ενέργεια από ηλιακές κυψέλες. Στους κινητήρες πλάσματος δεν γίνεται κάποια καύση, άρα δεν χρειάζεται το σκάφος να μεταφέρει καύσιμο και οξειδωτικό. Δημιουργούν πλάσμα (ιονίζουν την προωθητική ουσία, που στην περίπτωση των «Χαγιαμπούσα» είναι το ευγενές αέριο ξένο) και το επιταχύνουν σε ταχύτητες δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.
Ο αστεροειδής Ριούγκου ανακαλύφθηκε το 1999 και έχει παρόμοια τροχιά με τον Ιτοκάβα, τέτοια που περιστασιακά τον φέρνει αρκετά κοντά στη Γη. Εχει διάμετρο 920 μέτρα και σχήμα οκταέδρου (σαν ζάρι αλλά με οκτώ πλευρές). Σε ένα σημείο του υπάρχει μια πιο φωτεινή περιοχή συγκριτικά με την πολύ χαμηλή λευκαύγεια (albedo) της υπόλοιπης επιφάνειάς του. Εχει αρκετά ομαλή περιστροφή και ο χρόνος περιστροφής του γύρω από τον άξονά του είναι 7,6 ώρες.
Ο Ριούγκου ανήκει στην ομάδα αστεροειδών «Απόλλων», που η τροχιά τους τέμνεται με εκείνη της Γης. Τέτοιος ήταν ο μικρός αστεροειδής που κάηκε εντυπωσιακά στην ατμόσφαιρα το 2013 στο Τσελιαμπίνσκ στα νότια Ουράλια, προκαλώντας ζημιές και μικροτραυματισμούς 1.000 ανθρώπων από τα θραύσματα τζαμιών που προκάλεσε το ωστικό κύμα της έκρηξής του. Ο Ριούγκου λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του είναι δυνητικά πολύ πιο επικίνδυνος για τη Γη. Πρόκειται για αστεροειδή τύπου C, που σημαίνει ότι στη σύσταση των υλικών του υπάρχουν περισσότερες οργανικές ενώσεις και νερό σε σχέση με τους αστεροειδείς του τύπου του Ιτοκάβα (τύπου S). Η ανακάλυψη τέτοιων ουσιών θα ενισχύσει ή θα αδυνατίσει θεωρίες για προέλευση του νερού στη Γη από κομήτες και αστεροειδείς που βομβάρδισαν τη Γη στα πρώτα στάδια σχηματισμού της, όπως και για την προέλευση των αρχικών οργανικών ενώσεων που επέτρεψαν την εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη. Το υλικό των αστεροειδών (κάτω από το επιφανειακό στρώμα που βομβαρδίζεται από ακτινοβολίες και τον ηλιακό άνεμο) έχει μείνει αναλλοίωτο από την εποχή σχηματισμού του ηλιακού συστήματος και μπορεί να δώσει πληροφορίες γι' αυτήν.

Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης του εδάφους του Ριούγκου, που πήρε το «Χαγιαμπούσα - 2» από ύψος 64 μέτρων. Κάτω αριστερά ένας από τους εκατοντάδες μεγάλους βράχους που είναι διάσπαρτοι στην επιφάνεια του αστεροειδούς
Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης του εδάφους του Ριούγκου, που πήρε το «Χαγιαμπούσα - 2» από ύψος 64 μέτρων. Κάτω αριστερά ένας από τους εκατοντάδες μεγάλους βράχους που είναι διάσπαρτοι στην επιφάνεια του αστεροειδούς
Το «Χαγιαμπούσα 2» προβλέπεται να μείνει στον Ριούγκου για ενάμισι έτος και να επιστρέψει στη Γη το 2020, ρίχνοντας με αλεξίπτωτο το κάνιστρο με τα δείγματα εδάφους που θα έχει πάρει. Αποστολή επιστροφής δείγματος στη Γη, παρόμοια με του «Χαγιαμπούσα 2», θα επιχειρήσει να φέρει σε πέρας το σκάφος «Osiris-Rex» της NASA, που έφτασε στον αστεροειδή Μπενού τον Αύγουστο.

Σημειωμένη με κίτρινο τετράγωνο η περιοχή της επιφάνειας του κυβοειδούς Ριούγκου, τις λεπτομέρειες της οποίας αναδεικνύει η φωτογραφία υψηλής ανάλυσης. Στη φωτ. δεξιά το «Χαγιαμπούσα - 2» έχει πετύχει να φωτογραφίσει και τη σκιά του πάνω στον αστεροειδή
Σημειωμένη με κίτρινο τετράγωνο η περιοχή της επιφάνειας του κυβοειδούς Ριούγκου, τις λεπτομέρειες της οποίας αναδεικνύει η φωτογραφία υψηλής ανάλυσης. Στη φωτ. δεξιά το «Χαγιαμπούσα - 2» έχει πετύχει να φωτογραφίσει και τη σκιά του πάνω στον αστεροειδή

Απεικόνιση των συσκευών MINERVA στην επιφάνεια του Ριούγκου. Και οι δύο συσκευές μπορούν να αναπηδούν για να μετακινούνται, κάνοντας άλματα διάρκειας 15 λεπτών, λόγω της πολύ μικρής βαρύτητας του αστεροειδούς
Απεικόνιση των συσκευών MINERVA στην επιφάνεια του Ριούγκου. Και οι δύο συσκευές μπορούν να αναπηδούν για να μετακινούνται, κάνοντας άλματα διάρκειας 15 λεπτών, λόγω της πολύ μικρής βαρύτητας του αστεροειδούς

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: www.hayabusa2.jaxa.jp

«Το θάρρος και την αξιοπρέπειά τους ήθελα να αποτυπώσω... » Συζήτηση με τον Βαγγέλη Γκίνη με αφορμή τη φωτογραφική έκθεση «Τροτύλη» στο Παλαιό

Ελαιουργείο της Ελευσίνας

Αποψη της έκθεσης
Αποψη της έκθεσης
Την Κυριακή 14 Οκτώβρη ολοκληρώνεται στο Παλαιό Ελαιουργείο (Κανελλοπούλου 1 Ελευσίνα), στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2018, η φωτογραφική έκθεση «Τροτύλη», που δημιούργησε ο Βαγγέλης Γκίνης με κεντρικό θέμα το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ. Την επιμέλεια της έκθεσης καθώς και του ομώνυμου φωτογραφικού λευκώματος έχει η ιστορικός Τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη.

Ο «Ριζοσπάστης» είχε τη χαρά να συζητήσει με τον Βαγγέλη Γκίνη για τα ερεθίσματα που τον οδήγησαν να ασχοληθεί φωτογραφικά με το θέμα, για το πώς δούλεψε, για την έκθεση που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφθεί!
Τι θα συναντήσει ο επισκέπτης...
Είναι μια έκθεση καθαρά φωτογραφική, μας ξεκαθαρίζει ο Β. Γκίνης.
Τριάντα τρία πορτρέτα εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ και 17 εικόνες από το χώρο του εργοστασίου. Στο λεύκωμα, που είναι ουσιαστικά μια οπτική αφήγηση γύρω από το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ και τους ανθρώπους της, υπάρχουν περισσότερες εικόνες.
Ο Β. Γκίνης μάς λέει ότι φωτογραφήθηκαν σχεδόν όλοι οι εναπομείναντες εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ, «οι 22 που έμειναν, καθώς και κάποιοι συνταξιούχοι, που είτε έπαιξαν κάποιο ιστορικό ρόλο μέσα στο εργοστάσιο είτε για προσωπικούς μου λόγους. Και θα εξηγήσω:

Για παράδειγμα, φωτογράφισα τον πρώτο γραμματέα του Σωματείου, που συστάθηκε το 1978. Φωτογράφισα όμως και τους γονείς ενός παιδικού μου φίλου, εργαζομένων στο εργοστάσιο, που ουσιαστικά αποτελούν και την πρώτη μου ανάμνηση από την ΠΥΡΚΑΛ. Φωτογράφισα επίσης μια από τις μεγαλύτερες εν ζωή εργάτριες, εργαζόταν στην ΠΥΡΚΑΛ από τα τέλη της δεκαετίας του '60 και τώρα είναι μητέρα ενός εργαζόμενου, καθώς και έναν εργάτη που είχε τραυματιστεί βαριά στο τελευταίο θανατηφόρο ατύχημα της ΠΥΡΚΑΛ το 1995».
Ο επισκέπτης της έκθεσης, πέρα από τις φωτογραφίες, θα μπορεί να δει και οπτικοακουστικό υλικό. Μαρτυρίες των εργαζομένων και ένα πιο ειδικό βίντεο. Μας εξηγεί ο Β. Γκίνης: «Μέσα στην ΠΥΡΚΑΛ βρήκα πεταμένες βιντεοκασέτες. Καθαρά από δική μου περιέργεια, τις πήρα και τις ψηφιοποίησα. Εκεί, λοιπόν, βρήκα κινητοποιήσεις από τη δεκαετία του '90 ενάντια σε 500 απολύσεις, αλλά και τα εγκαίνια της εκκλησίας που βρίσκεται στο χώρο του εργοστασίου που συμμετείχαν στο χτίσιμο και οι εργάτες. Μια ισχυρή αντίφαση... Από τη μία, η ανάγκη θρησκευτικής πίστης, προστασίας σε έναν χώρο ιδιαίτερα επικίνδυνο και, από την άλλη, οι ίδιοι αυτοί εργάτες βγαίνουν στο δρόμο, διεκδικούν όχι μόνο για τα μεροκάματά τους αλλά και για αλληλεγγύη».
Το εργοστάσιο χωρίς τους εργάτες είναι σκέτα κουφάρια
Του ζητάμε να μας περιγράψει πώς δούλεψε. «Πρωτομπήκα το Μάη του '17 στην ΠΥΡΚΑΛ. Βγήκα τον Ιούνη του 2018. 13 μήνες δούλευα αποκλειστικά αυτό το πρότζεκτ. Τους πρώτους μήνες φωτογράφιζα μόνο χώρους. Μου κινήθηκε το ενδιαφέρον όταν κατάλαβα πως αυτός ο χώρος θα εξαφανιστεί. Φαντάσου, η τελευταία παραγωγή ήταν το 2012. Οριστικά έκλεισε και αγοράστηκε από τα ΕΛΠΕ τον Απρίλη του 2017...
Γι' αυτό και αν θες προχωρήσαμε και στην έκδοση αυτού του βιβλίου, που ουσιαστικά αφηγείται οπτικά τον τελευταίο χρόνο του εργοστασίου. Γιατί αλλιώς μιλάμε τώρα για την ΠΥΡΚΑΛ που υπάρχει, αλλιώς σε 5 χρόνια... Την αποτύπωσα τώρα που "έσβηνε". Το Μάη φωτογράφισα μια τεράστια γεννήτρια ατμού και τον Ιούλη, απλά δεν υπήρχε πια».
Ξαναγυρίζουμε στη διαδικασία που ακολούθησε. «Μπήκα μη γνωρίζοντας τι θα συναντήσω. Παντού πήγαινα με συνοδεία για την προσωπική μου ασφάλεια». Ο τίτλος άλλωστε της έκθεσης σημαίνει ισχυρή εκρηκτική ύλη. «Αυτός ο χώρος ήταν και "άβατος", μιας και θεωρείται στρατιωτική περιοχή».
Και οι εργαζόμενοι πώς τον αντιμετώπισαν; «Στην αρχή δεν μου έδιναν σημασία... Είχαν το δικό τους άγχος, πού θα τους πάνε, τι θα γίνει. Οταν όμως έβλεπαν ότι επέμενα να πηγαίνω, ότι συζητούσαμε με ειλικρίνεια, αρχίσαμε να χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης.
Γύρω στον 4ο μήνα της παρουσίας μου, κατάλαβα ότι το εργοστάσιο, χωρίς τους εργάτες, είναι σκέτα κουφάρια, άδεια κτίρια, δεν έχει κανένα νόημα. Σημασία είχε η παρουσία των εργαζομένων, ή ακόμα και η απουσία τους. Η δουλειά μου θα ήταν ανύπαρκτη αν δεν φωτογράφιζα τους εργάτες».
«Στην αρχή ήταν πιο δύσκολα. Υπήρχαν η ντροπή, η αμηχανία, η υποτίμηση του ρόλου τους, "τι θέλεις τώρα εμάς". Μόλις όμως άρχισαν να φωτογραφίζονται οι πρώτοι, άρχισαν να δέχονται και οι υπόλοιποι.
Εδώ χρειάζεται να σου πω ότι κάθε πορτρέτο ήταν αρκετά δύσκολο, γιατί χρειαζόταν να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Προϋπόθετε συζήτηση. Για την ιστορία του καθενός στο εργοστάσιο από την αρχή κιόλας. Ηθελα να ανασύρω όσο το δυνατόν περισσότερα συναισθήματα, ώστε να αποτυπωθούν στη φωτογράφιση. Γι' αυτό και τους φωτογράφισα στο μέρος όπου αυτοί ήθελαν. Ηθελα να έχουν σύνδεση, γιατί αυτό θα διευκόλυνε την όλη διαδικασία. Γι' αυτό και κάποιοι συνταξιούχοι δεν φωτογραφίζονται στο εργοστάσιο...
Η φωτογράφιση κρατούσε λίγο. "Μπες τώρα μπροστά και απλά κοίτα το φακό".
Το θάρρος και την αξιοπρέπειά τους ήθελα να αποτυπώσω».
  • Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 17.00 - 21.00, Σάββατο και Κυριακή 11.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η ΑΕΛ θύμα στην «αρένα» της επιχειρηματικής δράσης





Eurokinissi
Οταν το 2008 η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη των ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και την ανοχή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παραχωρούσε την «προίκα» των 143,5 στρεμμάτων και την έκδοση άδειας για κατασκευή «γηπέδου - μαγαζιού» στον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΛ, το ΚΚΕ έθετε στο λαό της πόλης ένα καίριο ερώτημα: Γήπεδο από ποιον και για ποιον;
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση που εξαρχής πήρε το ΚΚΕ, ότι το γήπεδο δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των τμημάτων του Ερασιτέχνη, πόσο δε μάλλον τις λαϊκές ανάγκες για άθληση, αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ανέλαβαν την εκμετάλλευσή του για 49 χρόνια. Γι' αυτό απαιτούσε γήπεδο κρατικό, γήπεδο λαϊκή περιουσία, όχι «μαγαζί» του εκάστοτε επιχειρηματία.
Οι διενέξεις του τελευταίου διαστήματος ανάμεσα στον ιδιοκτήτη της «Γήπεδο ΑΕ» και πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΛ, κ. Πηλαδάκη, και τον σημερινό μεγαλομέτοχο, κ. Κούγια, επιβεβαιώνουν ότι μπροστά στα επιχειρηματικά συμφέροντα μόνο προσχήματα αποτελούν η ιστορικότητα ομάδων, τα δικαιώματά τους και των φιλάθλων τους. Οταν αυτά τα συμφέροντα θίγονται, τότε ξεσκεπάζεται το πραγματικό πρόσωπο και αποκαλύπτεται η αλήθεια. Οι ανταγωνισμοί και ο πόλεμος συμφερόντων ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου, που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το θέμα της «έξωσης» της ποδοσφαιρικής ομάδας από το «AEL FC Arena», αποτελούν σύνηθες φαινόμενο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.
Το τελευταίο διάστημα επιδιώκεται από κάποιους να εμφανιστούν ως προστάτες και θεματοφύλακες της ιστορικής ομάδας της πόλης μας. Αυταπατώνται οικτρά αν νομίζουν ότι ο λαός είναι «λωτοφάγος» και έχει ξεχάσει το ρόλο που έπαιξαν σ' αυτήν την υπόθεση. Είναι γνωστός σε όλη την πόλη, και καλά θα κάνουν ορισμένα «σαΐνια» της δημοσιογραφίας να «ξεθάψουν» τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της δημοτικής του παράταξης εκείνη την εποχή («Δημοτική Συνεργασία»), για να «θυμηθούν» ποιος πραγματικά αντιτάχθηκε στην παράδοση του «φιλέτου» των 143,5 στρ. στον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΛ.
Είναι επίσης γνωστός ο ρόλος που έπαιξαν οι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, που ψήφισαν στη Βουλή υπέρ της παραχώρησης «και με τα δυο χέρια» - ανάμεσά τους και ο σημερινός περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, όπως επίσης σύσσωμη η δημοτική ομάδα του κ. Τζανακούλη, που σήμερα είναι διασπασμένη στα δύο, καθώς και εκείνοι των κ.κ. Σάπκα (ΠΑΣΟΚ) και Καλογιάννη (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), που αποτελούν τη σημερινή δημοτική αρχή. Ο σημερινός δήμαρχος, μάλιστα, με τα «ήξεις - αφήξεις» του έριχνε νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού για τη χρήση του έργου.
Η πραγματικότητα διέλυσε τις αυταπάτες
Ολοι τους, πλην των εκλεγμένων κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων, παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2006 παρευρέθηκαν σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, δίνοντας τα διαπιστευτήριά τους στον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΛ. Και τι δεν είπαν για να ξεγελάσουν προς άγραν ψήφων. Καλλιέργησαν αυταπάτες ότι το γήπεδο θα ανήκει στην πόλη, ότι θα «ανοίξουν οι δουλειές» για τους ντόπιους μικροεπιχειρηματίες, ότι θα βρει δουλειά ο κόσμος κ.λπ. Απ' αυτήν τη γραμμή δεν ξέφυγαν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και τα «δημοσιογραφικά τρολ» της εποχής, που νυχθημερόν «λιβάνιζαν» τον τότε μεγαλομέτοχο, «σπρώχνοντας» τις εξελίξεις. Είναι επίσης γνωστό πώς «αξιοποιήθηκαν» οι οργανωμένοι οπαδοί και από ποιους.
Η ζωή απέδειξε περίτρανα ότι όχι μόνο δεν «άνοιξαν οι δουλειές», αλλά όσοι ενεπλάκησαν στο έργο «ακόμη κλαίνε», οι περιβόητες θέσεις εργασίας έγιναν «μπαλάκι» στα επιχειρηματικά παιχνίδια και τους ανταγωνισμούς, η «ιδιωτική πρωτοβουλία» κατασκευάζει έργα προς αποκόμιση κερδών και μόνο, ενώ η ΑΕΛ, που τόσο πολύ της «άξιζε» ένα καινούργιο γήπεδο, όπως ομολόγησε και ο σημερινός της ιδιοκτήτης, ψάχνει να βρει εκτός πόλης γήπεδο για να παίξει!
Τελικά αποδείχθηκε ότι μόνο το ΚΚΕ πάλευε πραγματικά για να φτιαχτεί γήπεδο για την ΑΕΛ το οποίο θα ανήκε πραγματικά στο λαό και κατ' επέκταση στην πόλη. Ολες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις παρέδωσαν τη δημόσια περιουσία της πόλης στις ορέξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων. Η νεολαία, οι εργαζόμενοι της πόλης και της περιοχής, χρειάζεται να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τις τελευταίες εξελίξεις. Να μη συνταχθούν με καμία πλευρά ή μερίδα του κεφαλαίου στον πόλεμο συμφερόντων που διεξάγουν μεταξύ τους για τη «λεία» των κερδών. Εξάλλου, το κεφάλαιο είναι που όλα αυτά τα χρόνια σύσσωμο έχει κηρύξει τον πόλεμο στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, τσακίζοντας και την τελευταία κατάκτηση και δικαίωμά τους. Καμία αυταπάτη για την «ιδιωτική πρωτοβουλία», που είναι και επιδοτούμενη από τον κρατικό κορβανά και ληστεύει τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος.
Εργαζόμενοι και νεολαία να παλέψουν ώστε όλες οι αθλητικές υποδομές να γίνουν λαϊκή περιουσία. Χρειάζεται τώρα η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων, η ενίσχυση του ΚΚΕ, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία - οικονομία. Αυτή είναι η μόνη συμφέρουσα για το λαό λύση. Εκεί όπου οι υποδομές για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, ενταγμένες στον πανεθνικό σχεδιασμό, θα εξασφαλίζονται δωρεάν για όλο το λαό μέσα από έναν Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, που θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της συντήρησής τους.
Στις διεκδικήσεις επιβάλλεται να προταθούν:
  • Σύγχρονες, δημόσιες, ανοιχτές και δωρεάν σε όλους τους αθλούμενους αθλητικές εγκαταστάσεις. Αύξηση των επιχορηγήσεων για τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα (ΕΑΚ), με μαζικούς μόνιμους διορισμούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας.
  • Κατάργηση του επαγγελματικού αθλητισμού (ΠΑΕ - ΚΑΕ) που βασίζεται στις επιχειρηματικές δράσεις.
  • Μετακίνηση των ΠΑΕ - ΚΑΕ στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις Ανώνυμες Εταιρείες στο υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Η συμμετοχή όλων στα αθλητικά σωματεία να είναι ελεύθερη, η συνδρομή των μελών συμβολική και η προπόνηση δωρεάν. Να στηριχθούν τα παιδιά των ανέργων και να μην υπάρχουν αποκλεισμοί από την άθληση, λόγω αδυναμίας κάλυψης εξόδων.
  • Αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών και των σωματείων από τη ΓΓΑ, με τη σταθερή και άμεση καταβολή της κάθε έτος. Αμεση τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων από παρελθόντα έτη με ευθύνη του κράτους.

Πέτρος ΚΡΙΚΗΣ
Μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

TOP READ