22 Οκτ 2014

Στάλιν: πως μπορεί η κριτική από τα κάτω να πάρει μαζικό χαρακτήρα

Στάλιν: πως μπορεί η κριτική από τα κάτω να πάρει μαζικό χαρακτήρα



Συχνά οι σύντροφοι, όταν έρχονται στη Μόσχα, προσπαθούν να παρουσιάσουν “το εμπόρευμα απ’ τη καλή του όψη”, ότι τάχα στο χωριό μας όλα πάνε περίφημα. Αυτό το γραφειοκρατικό: όλα πάνε περίφημα, γίνεται καμία φορά αηδιαστικό. Ωστόσο, είναι φανερό ότι δεν πάνε και δε μπορεί να πάνε όλα καλά. Είναι φανερό ότι υπάρχουν ελλείψεις που πρέπει να τις ξεσκεπάζουμε, χωρίς να φοβόμαστε την κριτική, και που πρέπει κατόπι να τις ξεπερνάμε. Γιατί το ζήτημα μπαίνει έτσι: ή εμείς, όλο το κόμμα, θα επιτρέψουμε στους εξωκομματικούς αγρότες και στους εργάτες να μας κάνουν κριτική, ή θα μας κάνουν κριτική με εξεγέρσεις. Η εξέγερση της Γεωργίας αποτελούσε κριτική. Η εξέγερση του Ταμπόφ αποτελούσε επίσης κριτική. Και γιατί να μην αποτελεί κριτική και η εξέγερση της Κρονστάνδης; Ένα από τα δύο: ή θα παρατήσουμε το γραφειοκρατικό: όλα πάνε καλά και το γραφειοκρατικό τρόπο να καταπιανόμαστε με τα ζητήματα, δε θα φοβόμαστε την κριτική και θα αφήσουμε να μας κάνουν κριτική οι εξωκομματικοί εργάτες και αγρότες, που στο κάτω-κάτω δοκιμάζουν στην πλάτη τους τα αποτελέσματα των λαθών μας, ή δε θα το κάνουμε αυτό και η δυσαρέσκεια θα συσσωρεύεται, θα μεγαλώνει και τότε η κριτική θα γίνεται με εξεγέρσεις.
Για το ζήτημα του προλεταριάτου και της αγροτιάς, 27/1/1925, τ.7.
Πρέπει να ξέρετε πως κάποτε οι εργάτες δεν τολμούν να πουν την αλήθεια για τις ελλείψεις της δουλειάς μας. Δεν τολμούν, όχι μόνο γιατί μπορεί να τους βρει “κανένας μπελάς”, μα και γιατί μπορεί να “τους ειρωνευτούν” για την ατέλεια της κριτικής τους. Από που κι ως που μπορεί ο απλός εργάτης ή ο απλός αγρότης, που τις ελλείψεις της δουλειάς μας και της σχεδιοποίησής μας τις νιώθει στην πλάτη του, από που κι ως που μπορούν να κάνουν την κριτική τους σύμφωνα με όλους τους κανόνες της τέχνης; Αν απαιτείτε απ’ αυτούς μια 100% σωστή κριτική, θα εκμηδενίσετε έτσι κάθε δυνατότητα κριτικής απ’ τα κάτω, κάθε δυνατότητα αυτοκριτικής. Να γιατί νομίζω πως αν η κριτική περιέχει έστω κι ένα 5-10% αλήθεια, πρέπει κι αυτού του είδους την κριτική να τη χαιρετούμε, να την ακούμε προσεχτικά, και να πάρουμε υπόψη μας τον υγιή πυρήνα της. Σε αντίθετη περίπτωση, το ξαναλέω, θα κλείσετε το στόμα των εκατοντάδων και χιλιάδων εκείνων ανθρώπων που είναι αφοσιωμένοι στην υπόθεση των Σοβιέτ, που δεν έχουν ακόμα αρκετή πείρα της κριτικής, μα που με το στόμα τους μιλάει η ίδια η αλήθεια. [...]
Μόνο με τον όρο αυτό η αυτοκριτική μπορεί να πάρει πραγματικά μαζικό χαρακτήρα και να έχει πραγματικά μαζική απήχηση.
Για την αυτοκριτική, στο Για τις εργασίες της κοινής ολομέλειας του Απρίλη της ΚΕ και της ΚΕΕ, 18 Απρίλη 1928, τ.11

Οι φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ… συμπληρωματικοί «σωτήρες»

Οι φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ… συμπληρωματικοί «σωτήρες»

Της Κάλι Καρά
Από τη γραμματεία του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ… τα μαντάτα: 
«Η ανδρική κυριαρχία και τα προνόμια συνεχίζονται, και η απελευθέρωση των γυναικών από τα κυρίαρχα κοινωνικά στερεότυπα, τους ρόλους και τους καταναγκασμούς, η ισότητα των φύλων, δεν είναι είδος πολυτελείας για καιρούς οικονομικής άνθησης, αλλά απαράγραπτος στόχος πάλης στο σήμερα, στο όνομα των αρχών που θέλουμε να διέπουν την κοινωνία του αύριο, που επιδιώκουμε να χτίσουμε (...) (...) πρέπει να ανοίξουμε ένα διάλογο για τα άμεσα ζητήματα διακρίσεων φύλου, που ο ΣΥΡΙΖΑ  θα κληθεί να αντιμετωπίσει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας (…) 
(...) Η όσμωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις Φεμινίστριες, θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση».
Σε όλη αυτή την περισπούδαστη προβληματική, άλλη μία φορά έμειναν έξω οι πολιτικές της ΕΕ, τα μονοπώλια, ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης.
Πάγια η  τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να θολώνονται τα νερά, να αθωώνονται οι ένοχοι, γιατί πώς αλλιώς θα φτάσουν στο κερασάκι της τούρτας, που είναι το άλλο μείγμα διαχείρισης που πλασάρουν στον ελληνικό λαό, και στην προκειμένη περίπτωση στις γυναίκες. Πάγια τακτική τους είναι να μη γίνεται ούτε καν αναφορά στις ταξικές επιλογές τής κυρίαρχης τάξης, πόσο μάλλον στην ταξικότητα της γυναικείας ανισοτιμίας.
Επιχειρεί να εγκλωβίσει το γυναικείο κίνημα στο «αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο», σε στόχους πάλης που δεν θα αντιπαλεύουν την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αλλά φραστικά εξαντλούνται σε μια αντινεοφιλελεύθερη εκδοχή της ΕΕ, σε μια ουτοπική συνύπαρξη των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος». Πως μπορεί να πραγματωθεί η ισοτιμία των γυναικών όσο υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο κυριαρχεί η εξουσία του κεφαλαίου, όσο τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής μένουν στην ιδιοκτησία των κεφαλαιοκρατών, με σκοπό το κέρδος. Πως μπορεί να δημιουργηθεί η υλική βάση για άσκηση πολιτικής υπέρ των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των νέων, των γυναικών. 
Η ΕΕ φτιάχτηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, από γεννησιμιού της είναι αντιδραστική, δεν διορθώνεται, δεν μερεμετίζεται. 
Ο καπιταλισμός έχει όφελος να κρατάει τη γυναίκα ανισότιμη, και γιατί καρπώνεται μεγαλύτερο κέρδος από την εργατική της δύναμη, και γιατί ευκολότερα τη χειραγωγεί, πατώντας πάνω στην από αιώνες συντηρητική γυναικεία συνείδηση, στην οποία επενδύουν όλοι οι ιδεολογικοί μηχανισμοί. Οι γυναίκες της εργατικής τάξης θα αποτελούν διαχρονικό καύσιμο για την κερδοφορία του κεφαλαίου, όσο θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει την πραγματική ισοτιμία της γυναίκας, γιατί ακριβώς αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα.
Δεν υπάρχει «καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο», που θα δώσει την ισοτιμία στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. «Εντός Φύλου», δηλαδή «Εντός των Τειχών» της ΕΕ και των μονοπωλίων. 
Η ζωή η ίδια αποδεικνύει την ταξικότητα του Γυναικείου Ζητήματος, που η φυλετική του διάσταση δεν την αναιρεί αλλά αντιθέτως την τονίζει.
Δεν υπάρχει κανένα μείγμα διαχείρισης που μπορεί να ανατρέψει τις κοινωνικές ανισότητες, την ανισοτιμία της γυναίκας. Από την άλλη, η ανατροπή του καπιταλισμού δεν μπορεί να γίνει, αν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δεν κατανοήσουν ότι αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη μέσα στο εργατικό, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στο λαϊκό κίνημα γενικότερα,  για έναν αγώνα που θα δώσει καρπούς όταν συνδέεται αναπόσπαστα με τον αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση, και που θα  έχει στόχο την κατάργηση κάθε μορφής ταξικής εκμετάλλευσης και κοινωνικής ανισότητας.

Ιστορικό αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940: Τα “ΟΧΙ”, η άνοδος του φασισμού, ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή και Αντίσταση, ο αστικός κόσμος και οι κομμουνιστές (ΕΑΜ-ΚΚΕ), η αναθεώρηση της Ιστορίας και η άνοδος της ακροδεξιάς σήμερα


Ιστορικό αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940: Τα “ΟΧΙ”, η άνοδος του φασισμού, ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή και Αντίσταση, ο αστικός κόσμος και οι κομμουνιστές (ΕΑΜ-ΚΚΕ), η αναθεώρηση της Ιστορίας και η άνοδος της ακροδεξιάς σήμερα

Ο ελληνικός λαός είπε το ΟΧΙ στον φασισμό. Το ΕΑΜ -και ο κύριος αιμοδότης του το ΚΚΕ- σήκωσε την σημαία της αντίστασης, του εθνικοαπελευθερωτικού-αντιφασιστικού αγώνα όταν ο αστικός πολιτικός κόσμος είτε συνεργάστηκε με τον κατακτητή, είτε έμεινε αμέτοχος. Οι ηρωικές αυτές σελίδες στην ιστορία του τόπου μας και του λαϊκού κινήματος έχουν γραφτεί με αίμα. Δεν παραγράφονται, δεν ξαναγράφονται, δεν λησμονούνται…
Τα “ΟΧΙ”
Ιστορικό αφιέρωμα στα 70χρονα της 28ης Οκτωβρίου 1940: Το “ΟΧΙ” του Μεταξά και το ΟΧΙ του ελληνικού λαού
Ιστορικό αφιέρωμα στα 70χρονα της 28ης Οκτωβρίου 1940: Τα 3 γράμματα του Ν. Ζαχαριάδη στον ελληνικό λαό, σάλπισμα αντίστασης στον φασισμό
Πως φτάσαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Η άνοδος του Φασισμού
Ο κόσμος μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο δρόμο για τον Β’
Μονοπώλια και Φασισμός: Δεσμοί αίματος που δεν παραγράφονται (με βάση αρχειακό υλικό από τις Δίκες της Νυρεμβέργης)
Η οικονομική ανόρθωση της Γερμανίας (με τη βοήθεια του διεθνούς κεφαλαίου)
Το πολιτικό ρεύμα του φασισμού και τα αίτιά του ως ιστορικό φαινόμενο
Ο Ισπανικός Εμφύλιος και τα Λαϊκά Μέτωπα
Προς το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: Πως η ιμπεριαλιστική Συμφωνία του Μονάχου ενίσχυσε τη ναζιστική Γερμανία με τη προσδοκία της επίθεσης κατά της ΕΣΣΔ
Η στάση της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στο φασισμό
Ιστορία του εθνικοσοσιαλισμού-φασισμού στην Ελλάδα
Μέρος Α: Εισαγωγή – η πρώτη οργάνωση: “Ένωσις Ελλήνων Φασιστών” (1922)
Μέρος Β: η “Εθνική Ένωσις Ελλάς” (1927), τα εβραϊκά πογκρόμ & οι συγκρούσεις με το ΚΚΕ
Μέρος Γ: Έλληνες πολιτικοί με φιλο-φασιστικές θέσεις (Πλαστήρας, Πάγκαλος, Βενιζέλος, κ.α.)
Μέρος Δ: Έλληνες εθελοντές στο Ανατολικό Μέτωπο
Μέρος Ε: Η περίπτωση του Σεβαστιανού Φουλίδη, στελέχους των γερμανικών Ειδικών Δυνάμεων (Μεραρχία Brandenburg)
Κατοχή και Αντίσταση
70 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ)
Βιογραφικά Αγωνιστών του εργατικού-λαϊκού κινήματος της χώρας μας
Οι τροτσκιστές για το ΕΑΜ (1943): “πράκτορες του αγγλοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού”, “κατασκεύασμα του ελληνικού πρακτορίου της σταλινικής διπλωματίας που τιτλοφορείται ΚΚΕ”, κ.α.
Το Πρόγραμμα του Λαϊκού Μετώπου μεταξύ ΚΚΕ και ΑΚΕ (Ιούλης 1936) –πρόδρομος του ΕΑΜ
Το ιδρυτικό κείμενο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ)
Γύρω από την ίδρυση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ)
Η ανάπτυξη και δράση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ)
Το κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων στη διάρκεια της φασιστικής Κατοχής
Το ναυτεργατικό κίνημα την περίοδο 1943-1948: η ηρωϊκή δράση της ΟΕΝΟ, ο ρόλος των εφοπλιστών και του αστικού κράτους
Λαϊκή και αντιλαϊκή αυτοδιοίκηση στην Κατοχή και τον Εμφύλιο
Ιούλιος 1943: Ο λαός με μπροστάρη το ΕΑΜ αποτρέπει την επέκταση της βουλγαρικής φασιστικής κατοχής (η καλύτερη απάντηση στην προπαγάνδα περί ΕΑΜοβούλγαρων)
Βίντεο ντοκυμαντέρ: Η ιστορία της ΕΠΟΝ 1941-1944
Περί “κόκκινης” και “μαύρης” βίας στην Κατοχή και τον Εμφύλιο
Οι δύο κόσμοι: Η Ελλάδα στις 5 Μαρτίου 1943
65 χρόνια από τη Μάχη του Κιλκίς: Η αναμέτρηση δύο κόσμων
Ο αστικός κόσμος και τα Τάγματα Ασφαλείας (αστική τρομοκρατία, φασισμός και η αναθεώρηση της Ιστορίας)
Ιστορικό αφιέρωμα στην 1η Μάη: Πρωτομαγιά του 1944 και οι εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή
12 Οκτωβρίου 1944: Η απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ – Στον απόηχο μιας νέας “κατοχής” και των περσινών ανιστόρητων δηλώσεων του κ. Παπανδρέου
Η ιστορική ομιλία του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία (22 Οκτωβρίου 1944)
Το 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (1 έως 6 Οκτωβρίου 1945)
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τα σχολικά βιβλία
Συμπεράσματα-Εκτιμήσεις
Θ. Παπαρήγα: Παρατηρήσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
65 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: Η παραχάραξη της Ιστορίας του Β Παγκοσμίου Πολέμου στα σχολικά βιβλία
Η άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού σήμερα
H άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ευρώπη: γεωγραφία και ποσοστά
Σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς-φασισμού στις δημοτικές εκλογές στην Αυστρία

Tα τραγελαφικα των δικαστηριων εναντια στους ΠΑΜιτες (Free Totem)

 Tα τραγελαφικα των δικαστηριων εναντια στους ΠΑΜιτες (Free Totem)

Πανω απο 2000 εργατες και συνδικαλιστες του ΠΑΜΕ εχουν δικαστει και καταδικαστει για τους αγωνες τους τα τελευταια χρονια .Στην Ζωνη μονο ο πατερας και γιος Πουντιδη εχουν χασει ηδη τον αριθμο των μηνυσεων απο εργολαβους που εχουν δεχτει ή εκρεμμουν ακομα (ο γιος εχει δεχτει προσφατα 12 μηνες φυλακιση για "οργανωση απεργιας") .Εδω ορισμενα απο τα τραγελαφικα που αντιμετωπισαν στα Δικαστηρια του Αστικου κρατους ...για γελια και για κλαμματα 




Ακολουθεί λίστα top 10 (όχι με συγκεκριμένη σειρά) με τα πιο αστεία πράγματα που έχουμε ακούσει σαν PsyClinic TactiX στα δικαστήρια (εμπλουτίστε με τα σχόλιά σας):

1.
-Κύριε Πουντίδη, μπορείτε να μας πείτε ποιον αναγνωρίζετε σε αυτή τη φωτογραφία;
-Εγώ είμαι.
-Και ήσασταν παρόν όταν πάρθηκε αυτή η φωτογραφία;
-...
-Εννοώ που βρισκόσασταν όταν πάρθηκε η φωτογραφία...
-...
2.
-Πείτε μας συγκεκριμένα, όταν λέτε ότι σας βρίσανε, τί ακριβώς σας είπανε;
-Με βρίσανε και με απειλήσανε.
-Συγκεκριμένα. Τί σας είπανε; Πχ, σας είπανε μαλάκα;
-Με είπανε βρικόλακα, κάθαρμα, βαμπίρη, δράκουλα και διώρυγα!
3.
-Τον συγκεκριμένο κύριο τον γνωρίζετε;
-Φυσικά, πρώην συνάδελφος είναι και τα τελευταία 15 χρόνια το παίζει εργολάβος.
-Εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα, στο συγκεκριμένο περιστατικό, εσείς τον βρίσατε;
-Εγώ κυρία δικαστίνα μου τον ξέρω από 15 χρονώ. Τον βρίζω 50 χρόνια τώρα. Απλά εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα μου έκανε μήνυση!
4.
-Εσείς γιατί ανεβήκατε στο καράβι;
-Για να πάρω τα λεφτά μου.
-Σας είχε ενημερώσει όμως ο εργοδότης, ο κύριος μηνυτής, ότι δεν είχε λεφτά εκείνη τη στιγμή...
-Ναι, αλλά έλεγε ψέματα.
-Και πως ξέρατε ότι έλεγε ψέματα;
-Ανοιγόκλεινε το στόμα του!
5.
-Εντάξει, καταλαβαίνω το "εν βρασμώ ψυχής" επειδή πέρασε με ταχύτητα με την μηχανή από τους συγκεντρωμένους...
-Μάλιστα.
-...αλλά εδώ λέει ότι τον πιάσατε από τα γεννητικά όργανα και του είπατε συγκεκριμένα, και με άγριο τόνο φωνής, "Ρε μπινέ, θα ξαναγ@μήσεις όταν ανέβει η ΑΕΚ στην άλφα κατηγορία!"...
-Μα πήγε να μας πατήσει κύριε πρόεδρε!
-Και πως δικαιολογείτε αυτή την συγκεκριμένη απειλή;
-Μόλις είχε βγει απόφαση να πέσουμε στη Γ' εθνική!
6.
-Έχεις κάνει σε εμένα μήνυση;
-Φυσικά.
-Έχεις κάνει πολλές μηνύσεις;
-Εννοείται, πάνω από 40.
-Στον πατέρα μου έχεις κάνει άλλες μηνύσεις;
-Εννοείται.
-Στον αδερφό μου το Γιάννη;
-Και σε αυτόν, ναι.
-Κύριε δικαστή, ο αδερφός μου ο Γιάννης είναι 12 χρονώ και πηγαίνει δημοτικό στους Αμπελόκηπους!
7.
-Και εσείς τί κάνατε όταν είδατε τους κατηγορούμενους;
-Βγήκα από το αμάξι και άρχισα να τρέχω.
-Και έτσι όπως τρέχατε τί είδατε;
-Ποιάσανε το αμάξι και το γυρίσανε τούμπα, όχι εντελώς, πλάγια.
-Θέλετε να μας πείτε ότι οι συγκεκριμένοι 5 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι τρεις σας υπενθυμίζω ότι είναι συνταξιούχοι, έπιασαν το αυτοκίνητό σας και το γύρισαν ανάποδα;
-Όχι και οι 5. Οι τρεις το γυρίσανε!
8.
-Σας έχουν επιτεθεί στο παρελθόν;
-Οι συγκεκριμένοι;
-Για τους συγκεκριμένους μιλάμε.
-Όχι.
-Τότε γιατί λέτε στη μήνυση ότι νιώσατε φόβο για την σωματική σας ακεραιότητα;
-Γιατί ένας από αυτούς είχε δαγκώσει τον συνέταιρό μου στο αυτί!
9.
-Εσείς μας λέτε ότι μπήκανε μέσα στο μαγαζί και διώξανε τους εργαζομένους;
-Όχι, συγκεντρώθησαν στον χώρον του μηχανουργείου, πολυάριθμος όχλος, τρεις ή τέσσερις τον αριθμό, και μετά ο κύριος Πουλικόγιαννης ανέβηκε σε ένα εκ των μηχανημάτων, και άρχισε να κηρύττει κάτι πράγματα κομμουνιστικά!
10.
-Μπήκανε μέσα 2 άτομα, αρχίσανε να μοιράζουν ανακοινώσεις με συκοφαντικό περιεχόμενο και να φωνάζουν στους εργαζόμενους που δεν απεργούσαν και να τους βρίζουν.
-Τί τους λέγανε δηλαδή;
-Επαίσχυντα πράγματα.
-Συγκεκριμένα πείτε μας, τί τους λέγανε;
-Ότι είναι βόδια, ότι είναι θύματα, ότι τους ρουφάω το αίμα με το καλαμάκι και μου λένε και ευχαριστώ, και ότι θα τους πετάξω στο δρόμο σαν στημένες λεμονόκουπες.
-Πόσο διήρκεσε περίπου όλο το περιστατικό;
-Όχι πολύ, 2-3 λεπτά.
-Και ο κύριος Πουντίδης ήταν μαζί;
-Όχι.
-Ο κύριος Πουντίδης τί έκανε;
-Βγήκε στον προαύλιο χώρο της επιχείρησης, άνοιξε την βρύση, πήρε το λάστιχο και άρχισε να ποτίζει τα φυτά έξω και φώναζε "πιο εύκολα θα συνεννοηθούμε με τα φύκια εδώ, παρά με αυτά τα βλήτα!"

Ουκρανία: Εκτεταμένη χρήση βομβών διασποράς από την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου

 Ουκρανία: Εκτεταμένη χρήση βομβών διασποράς από την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου



Το μέγεθος του εγκλήματος της αντιδραστικής κυβέρνησης των φασιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων του Κιέβου εναντίον των κατοίκων των νοτιοανατολικών περιοχών, αποδεικνύεται τόσο μεγάλο, που ούτε οι ΜΚΟ - όργανα των ιμπεριαλιστών δεν μπορούν παρά να το παραδεχτούν. 

Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση -των απαγορευμένων στις περισσότερες χώρες- πυρομαχικών διασποράς στην ανατολική Ουκρανία.

Οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα, διασκορπίζοντας δεκάδες μικρότερες βόμβες σε μια περιοχή μεγέθους ενός σταδίου. Οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους βάσει μιας σύμβασης που το 2010 έγινε διεθνής νόμος, αλλά η Ουκρανία δεν την έχει υπογράψει.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι πραγματοποίησε επί μία εβδομάδα έρευνα στην ανατολική Ουκρανία, όπου περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μάχες από τον Απρίλη, και τεκμηρίωσε την εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών διασποράς. 

Προσθέτει ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για αρκετές επιθέσεις με πυρομαχικά διασποράς» που πραγματοποιήθηκαν αυτό το μήνα στο Ντονέτσκ. 

Σε 12 επεισόδια που τεκμηριώθηκαν, πυρομαχικά διασποράς σκότωσαν τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες, αλλά ο απολογισμός μπορεί να είναι υψηλότερος, ανέφερε η οργάνωση. Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο του Ερυθρού Σταυρού στις 2 Οκτώβρη στο Ντονέτσκ πραγματοποιήθηκε με ρουκέτες, με πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η οργάνωση διευκρινίζει πως αναγνώρισε τα πυρομαχικά διασποράς από τα θραύσματα και το χαρακτηριστικό κρατήρα που δημιουργούν, από υπολείμματα που βρέθηκαν στα σημεία όπου έπεσαν τα πυρομαχικά αυτά και από υπολείμματα των ρουκετών που βρέθηκαν εκεί κοντά.

Αρνείται την ευθύνη το Κίεβο

Η ουκρανική κυβέρνηση έσπευσε -ως συνήθως- να αρνηθεί την ευθύνη. 

«Δεν χρησιμοποιούμε πυρομαχικά διασποράς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από την αεροπορία και η αεροπορία μας δεν έχει πετάξει από τις 5 Σεπτέμβρη, όταν και ανακοινώθηκε κατάπαυση πυρός», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε το πόρισμα του HRW «εντελώς αβάσιμο».

Σε μία προσπάθεια να τηρήσει ίσες αποστάσεις το Παρατηρητήριο υποστήριξε ότι «παρ' ό,τι δεν υπάρχουν αποδείξεις, οι συνθήκες δείχνουν πως αντικυβερνητικές δυνάμεις μπορεί να είναι επίσης υπεύθυνες για τη χρήση πυρομαχικών διασποράς». 

Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός «χωλαίνει», καθώς, όπως προαναφέρθηκε οι βόμβες διασποράς μπορούν να ριφθούν μόνο από αεροπλάνα, που οι πολιτοφύλακες δεν διαθέτουν.

Από το 902.gr

Αναρτήθηκε από

Δεν χαλαρώνουμε στιγμή



Πρέπει να γίνει σεισμός !

1h noemvri

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» μπήκε στην ΑΟΖ της Κύπρου, σε θαλάσσια περιοχή την οποία η Τουρκία και το ψευδοκράτος αμφισβητούν και σε «οικόπεδα» όπου έχουν βρεθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων, συνοδευόμενο από δύο υποστηρικτικά πολεμικά σκάφη, ενώ τουρκική φρεγάτα «παρακολουθεί» από κοντά τη γεώτρηση της κοινοπραξίας «ENI - Kogas» που γίνεται με άδεια της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κομμάτι του παζλ των οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Οσο και αν το κυπριακό ζήτημα, δηλαδή η εισβολή της Τουρκίας το 1974 και η κατοχή του 1/3 της Κύπρου, έχει τη δική του αυτοτέλεια ως ένα διεθνές πρόβλημα, όσο και αν η Τουρκία, συνεπικουρούμενη από τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, πρωταρχικά από ΗΠΑ - Βρετανία αλλά και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πάσχιζε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα για την ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου από το 1974 ακόμη. Εντούτοις, η ύπαρξη τότε της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών δημιούργησε εμπόδια στην επιδίωξη διχοτόμησης, λόγω καλύτερου διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων.
***
Αυτό το άλυτο πρόβλημα, καθώς και το άλλο στην Παλαιστίνη πρέπει να ιδωθούν στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή, αλλά και ανταγωνισμών μεταξύ κρατών της περιοχής για το ποιο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις αναβαθμίζοντας τη θέση του και στη Μέση Ανατολή αλλά και στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Ανταγωνισμοί που εντάθηκαν την περίοδο εκκίνησης της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης» έως σήμερα με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στην πρώτη γραμμή και τη δημιουργία από ΗΠΑ - ΕΕ των λεγόμενων τζιχαντιστών, οι οποίοι γίνονται μοχλός πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής πολεμικής αντιπαράθεσης στην περιοχή.
Πρόκειται για περιοχή με γεωστρατηγική θέση αφού αποτελεί και αποτελούσε πέρασμα από Ασία σε Ευρώπη, από την «εποχή του δρόμου του μεταξιού». Η ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (Ενέργεια δηλαδή) όξυνε την αντιπαράθεση ανάμεσα σε μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κέντρα σε σχέση με την εκμετάλλευση αλλά και τη μεταφορά τους. Είναι γεγονός, το έδειξε ανάγλυφα η περίπτωση της Συρίας, ότι συγκρούονται ΗΠΑ - ΕΕ αλλά και χώρες των BRICS στην περιοχή. Η Κίνα, για παράδειγμα, αντλεί το 50% των ενεργειακών αναγκών της από τη συγκεκριμένη περιοχή. Η Ρωσία έχει γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και στη Μεσόγειο. Ενώ ανταγωνίζονται και άλλα καπιταλιστικά κράτη που διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, όπως Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ιράν, Αίγυπτος, κ.λπ.
***
Την ίδια περίοδο με την «Αραβική Ανοιξη», δηλαδή τις πολεμικές συρράξεις σε Μ. Ανατολή - Βόρεια Αφρική μετά από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια προσπάθεια για να κλείσει το Παλαιστινιακό, ενώ ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωνε την ύπαρξη υδρογονανθράκων στη θάλασσά της και τη συνεργασία με το Ισραήλ, για τη συνεκμετάλλευσή τους. Η Κύπρος έτσι εμπλεκόταν πιο βαθιά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της περιοχής. Ηταν η περίοδος που είχαν αρχίσει οι απευθείας συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους για επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Διαδικασία που έφτασε έως σήμερα, μετά από αλλαγή κυβέρνησης και με παρέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ για γρήγορη λύση, που παρέπεμπε στη βιασύνη των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για κλείσιμο εκκρεμοτήτων στην περιοχή (είχαν πολλά, δύσκολα μέτωπα, όπως αυτό της Συρίας, ανοιχτά), με την παρουσίαση νέου διχοτομικού σχεδίου επίλυσης που «πατούσε» στο γνωστό «σχέδιο Ανάν».
***
Ολα τα προηγούμενα χρόνια κυριάρχησε στις κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας το ότι η ΕΕ και το διαβόητο «κοινοτικό κεκτημένο» αποτελούσε εγγύηση για την επίλυση του προβλήματος. Ταυτόχρονα στηρίζονταν σε ΗΠΑ αλλά και Βρετανία ως κράτη που θα ασκούσαν πίεση στην Τουρκία να μην εμποδίσει τη λύση. Ολα διαψεύστηκαν οικτρά. Με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων και το σχηματισμό του στρατηγικού άξονα Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας για την εκμετάλλευσή τους, όπου τώρα προστέθηκε και η Αίγυπτος, άξονας κόντρα στην Τουρκία, η κυπριακή κυβέρνηση πίστεψε ότι απέκτησε ένα ακόμη όπλο επίλυσης του Κυπριακού. Αλλά αποδεικνύεται ότι όλα αυτά μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ. Η Τουρκία με την τελευταία ενέργειά της δείχνει για άλλη μια φορά ότι διεκδικεί ευρύτερο ρόλο στην περιοχή, δημιουργώντας ταυτόχρονα άλλο ένα οξύτατο πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων, την ώρα που ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ μαζί με άλλα κράτη της Μ. Ανατολής εστιάζουν, με μοχλό τους τζιχαντιστές, στην ένταση της πολεμικής ανάφλεξης, η οποία, ποιος ξέρει, μπορεί να εξελιχθεί σε πιο γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή. Με δεδομένο ότι η Κύπρος αποτελεί έδαφος δραστηριοποίησης σημαντικών ρωσικών κεφαλαίων, πιστεύει ότι μπορεί να στηρίζεται και στη Ρωσία, η οποία βεβαίως δεν είναι η ΕΣΣΔ και κινείται με κριτήριο αποκλειστικά τα συμφέροντα των δικών της κεφαλαίων αναπτύσσοντας σχέσεις ανταγωνισμού και συμβιβασμού με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ομως, η Ιστορία έχει αποδείξει ότι το παιχνίδι σε πολλά ταμπλό σε συνθήκες μάλιστα όξυνσης των αντιθέσεων το πληρώνουν οι λαοί. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης τεράστιες ευθύνες, αφού εμπλέκεται στο πλαίσιο των δικών της επιδιώξεων για την αναβάθμιση του ρόλου της σε ανταγωνισμό με την Τουρκία.
Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η έκφραση της αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό συνδυάζονται με την αντίθεση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Η διεκδίκηση λύσης για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μια και μοναδική κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, συνδέεται με την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του.

Ναυαρχίδες των κερδών - γαλέρες των εργατών

Ναυαρχίδες των κερδών - γαλέρες των εργατών

Τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα της τουριστικής ανάπτυξης;


Αλματώδη αύξηση καταγράφουν και για το 2014 οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα, με μεγάλους ωφελημένους τους μεγαλοξενοδόχους, τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, όπως οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, αεροπορικές εταιρείες, μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία κ.ά. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πραγματικότητα που ζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό, στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας:
  • Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, για το 12μηνο του 2013, έφτασαν σε περίπου 12 δισ. ευρώ από 10,4 δισ. ευρώ το 2012. Σε απόλυτο μέγεθος η αύξηση φτάνει σε 1,6 δισ. ευρώ και σε ποσοστό στο 15,4%.
  • Ο αριθμός των ξένων τουριστών για το 2013 έφτασε σε 17,9 εκατομμύρια (από 15,5 εκατ. το 2012), με αύξηση 2,4 εκατ. ή 15,5%.
  • Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου διαμορφώνεται αντίστοιχα σε 10,15 δισ. ευρώ, από 8,6 δισ.
Οι ρυθμοί διόγκωσης συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και για το 2014. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο 8μηνο (Γενάρης - Αύγουστος) οι εισπράξεις έφτασαν σε 9,7 δισ. ευρώ με περαιτέρω αύξηση 10,7%. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό για το φετινό 12ηνο θα φτάσει στα 20 εκατομμύρια άτομα.
Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής:
  • Οι καμαριέρες στα περισσότερα μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αμείβονται στις περισσότερες περιπτώσεις ως ανειδίκευτες εργάτριες, με δουλειά από μια μέρα τη βδομάδα έως και 30 μέρες το μήνα, αλλά και με εξαντλητικά ωράρια, μέσα από δουλεμπορικά συνεργεία που δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία και τη Συλλογική Σύμβαση, ή ακόμη και ως έκτακτες (εξτρά). Πολλές φορές είναι ανασφάλιστες και απλήρωτες για μήνες, ενώ δεν τους χορηγούν άδειες κι επιδόματα. Οταν αρρωστήσουν δεν λαμβάνουν επίδομα ασθένειας, όταν μείνουν έγκυες χάνουν τη δουλειά τους.
  • Η πλειοψηφία των σερβιτόρων, των μαγείρων, των εργαζομένων στη λάντζα εργάζονται ως εξτρά προσωπικό, ο καθένας σε διάφορα ξενοδοχεία, εστιατόρια και catering, περιμένοντας καθημερινά πάνω από ένα τηλέφωνο να τους καλέσουν για δουλειά. Πολλές φορές περιμένουν για βδομάδες ένα μεροκάματο. Και σε αυτούς δεν εφαρμόζεται καμιά Συλλογική Σύμβαση, δουλεύουν χωρίς ωράριο, χωρίς διάλειμμα. Είναι οι περισσότεροι χωρίς ασφάλιση, δεν έχουν «δικαίωμα» να αρρωστήσουν ούτε μέρα.
  • Οι νέοι εργαζόμενοι είναι ακόμη χειρότερα εκμεταλλευόμενοι. Εργάζονται χωρίς καμιά ουσιαστική εκπαίδευση ως καταρτιζόμενοι ή πρακτικάριοι στις επιχειρήσεις του κλάδου, για ένα κομμάτι ψωμί, με λιγότερα κι από 400 ευρώ, για όσο διαρκεί η πρακτική άσκηση ή το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Είναι όλοι ανασφάλιστοι και τα ψίχουλα που δικαιούνται τα παίρνουν πολλές φορές αρκετούς μήνες μετά τη λήξη της απασχόλησής τους. Ενώ δεν είναι εργαζόμενοι με δικαιώματα, δεν θεωρούνται άνεργοι και δεν παίρνουν ούτε επίδομα ανεργίας.
  • Χιλιάδες εργαζόμενοι είναι εποχικοί. Δουλεύουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια για 4 με 5 μήνες το χρόνο, χωρίς ρεπό, κάθε μέρα, όλη μέρα. Προσπαθούν να επιβιώσουν στην καλύτερη περίπτωση με 5.000 ευρώ το χρόνο και επίδομα ανεργίας - κι όχι για όλους - 3 μήνες το χρόνο. Το σύνολο των δικαιωμάτων που απέμεινε καταστρατηγείται στους εποχικούς και οι επιπτώσεις στην υγεία τους δεν αποκαθίστανται.

Προνόμια με το τσουβάλι στις επιχειρήσεις του Τουρισμού

Προνόμια με το τσουβάλι στις επιχειρήσεις του Τουρισμού
Στο συνέδριο του ΣΕΤΕ μίλησε χτες ο Αντ. Σαμαράς, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με εκπρόσωπο της TUI



Από παλιότερη κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπάλληλων της Αττικής
Διαβεβαιώσεις στα μονοπώλια του τουριστικού κλάδου ότι η κυβέρνηση θα κάνει το παν για να τους ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας έδωσε, χτες βράδυ, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, κλείνοντας τις εργασίες συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Απαρίθμησε συγκεκριμένους υποτομείς όπου τα αστικά επιτελεία αναπτύσσουν σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης, όπως ο ιατρικός και θρησκευτικός τουρισμός, η παραθεριστική κατοικία, η ανάπτυξη υποδομών στα νησιά, ώστε να φιλοξενούνται κάθε χρόνο χιλιάδες σκάφη αναψυχής.
Με αποφθέγματα του τύπου «ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή ώστε να βγούμε από την κρίση και να μπούμε στην ανάπτυξη», επιχείρησε να κοροϊδέψει τα πλατιά λαϊκά στρώματα ότι από τα κέρδη που αναμένει το μεγάλο κεφάλαιο, θα ωφεληθούν επίσης οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και εργαζόμενοι.
Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι με την ανάπτυξη του τουρισμού που οραματίζεται, θα ευνοηθούν η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση, ακόμα και ο τομέας κατασκευής γιοτ, την ώρα που στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου συρρικνώνεται η ναυπηγοεπισκευαστική βάση της χώρας και οι φτωχομεσαίοι αγρότες αφανίζονται μαζικά.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αποσιώπησε το γεγονός ότι όλη αυτή η τουριστική ανάπτυξη χτίζεται πάνω σε συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους του κλάδου, με δουλειά ήλιο με ήλιο, μισθούς εξευτελιστικούς και ανύπαρκτα δικαιώματα. Οπως επίσης δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έχει πλέον δεκάρα έστω και για λίγες μέρες διακοπών.
Η κυβέρνηση εστιάζει σε επιπλέον «ζεστό» χρήμα, νέες φοροαπαλλαγές, «κοινωνική γαλήνη», συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού. Αλλωστε, ο Τουρισμός συγκαταλέγεται στους προς ενίσχυση επιχειρηματικούς κλάδους, σύμφωνα με το λεγόμενο «Νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο». Σε αυτό το πλαίσιο και για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπονται νέες κρατικές ενισχύσεις μέσω του «Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης» (όπως ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014 - 2020.
Ενδεικτικά ως προς αυτά είναι τα όσα είπε προχτές στο συνέδριο του ΣΕΤΕ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας. Επέμεινε ότι «το τουριστικό προϊόν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το πλέον εξαγώγιμο εθνικό προϊόν και ως τέτοιο να προστατεύεται. Εχουμε δεσμευθεί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% στις επιχειρήσεις, δέσμευση που θα τηρηθεί».
Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση της υπουργού Τουρισμού, Ολγας Κεφαλογιάννη, ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων» της κυβέρνησης για αύξηση του τουρισμού και νέες επενδύσεις είναι «η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική γαλήνη, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».
Πανηγυρίζει και η TUI
Αυτά λίγο - πολύ συζητήθηκαν και νωρίτερα χτες το πρωί, στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ταξιδιωτικής εταιρείας «TUI Travel PLC», Peter Long, και την Ολγα Κεφαλογιάννη, όπου σχεδόν πανηγύριζαν για την κατακόρυφη αύξηση του κύκλου εργασιών των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.
Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο Long έσπευσε να συγχαρεί την κυβέρνηση γιατί «έχει καταφέρει πολλά στο επίπεδο της πολιτικής σταθερότητας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό». «Η οικονομία της χώρας βρίσκεται πλέον σε μία δυνατή και θετική τροχιά ανάπτυξης και πιστεύω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τουρισμό», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας τα οφέλη για τους μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «στην TUI πετύχαμε φέτος δυνατά αποτελέσματα και ο αριθμός των πελατών μας που επισκέφθηκαν φέτος την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 10%. Διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας με την υπουργό και βλέπουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη. Ελπίζουμε πραγματικά ότι θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε και πάλι τον αριθμό των επισκεπτών το 2015 σε αντίστοιχο επίπεδο της τάξης του 10%, ποσοστό το οποίο πετύχαμε και φέτος».
Από την πλευρά της, η Ολγα Κεφαλογιάννη υποστήριξε ότι «η μεγάλη επιτυχία του ελληνικού τουρισμού έχει βασιστεί πάνω σε εξαιρετικές συνεργασίες που έχουμε με τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού (...) Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται πρώτα απ' όλα στο να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο. Να δώσουμε δυνατότητες και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας "να μπουν στο παιχνίδι" του τουρισμού».

Επικίνδυνα «παζάρια» με μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κέντρα εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών

Επικίνδυνα «παζάρια» με μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κέντρα εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών
  • Αυξάνονται οι εταιρείες που εκφράζουν ενδιαφέρον για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες
  • Πολεμικές ασκήσεις από Ρωσία και Κύπρο - Ισραήλ κοντά στα νερά που το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει προκλητικά να πλέει



Τα γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ προμηνύουν το μεγάλο φαγοπότι, αλλά και τη μεγάλη κόντρα μεταξύ ισχυρών συμφερόντων
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Αυξημένες απειλές διαμορφώνονται για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου όπως επιβεβαιώνουν καθημερινά οι νέες «ισορροπίες» που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή, με αιχμή τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και το αυξημένο «ενδιαφέρον» για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες.
Αντιδρώντας στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις και ενώ το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνέχιζε να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Λευκωσία ανακοίνωσε χτες - μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου - μια σειρά μέτρα που θα προωθήσει με στόχο, όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, να δεχτεί η Τουρκία «πολιτικό» και «διπλωματικό κόστος». Στα μέτρα περιλαμβάνεται η παρεμπόδιση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, μελέτη του ενδεχόμενου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κ.τ.λ.
Παράλληλα, ο Χριστοδουλίδης δεν παρέλειψε ακόμα να επισημάνει ότι ενώ η Κύπρος βελτιώνει τη σχέση της με γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, όπου πρόσφατα προσκλήθηκε σε επίσημη επίσκεψη για πρώτη φορά Κύπριος Πρόεδρος, η Τουρκία έχει κακές σχέσεις με πολλά κράτη της περιοχής.
Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες
Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία πυκνώνει τις επαφές της με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών που «ορέγονται» τον ενεργειακό πλούτο του κυπριακού λαού. Προχτές Δευτέρα, η πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Τούλα Ονουφρίου είχε στην κυπριακή πρωτεύουσα συνάντηση διάρκειας πάνω από δύο ωρών με αντιπροσωπεία της «BG Egypt» (θυγατρική του βρετανικού Ομίλου «British Gas»). «Αυτή η συνάντηση αποτελεί ορόσημο, αφού σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών της ΕΥΚ που έχουν ως στόχο τη δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων για διάθεση του κυπριακού φυσικού αερίου, έτσι όταν ωριμάσουν αρκετά οι συνθήκες, κάτι που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, να έχουμε μπροστά μας τις βέλτιστες δυνατές επιλογές», δήλωσε η Τ. Ονουφρίου μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της «BG Egypt» Aρσάντ Σούφι. Η ίδια εξήγησε ότι οι επαφές με τη «BG Egypt» θα συνεχιστούν, ώστε να εξεταστούν πιο συγκεκριμένες τεχνικές, οικονομικές, νομικές και γεωπολιτικές πτυχές του θέματος και να καταληχθεί ένα επεξεργασμένο πλαίσιο «εναλλακτικών σεναρίων» για μια πιθανή συμφωνία πώλησης του αερίου.
Από τη μεριά του, ο Σούφι έκανε λόγο για «μια πρώτη συνάντηση» και εξήγησε πως η Αίγυπτος αποτελεί μια μεγάλη αγορά φυσικού αερίου και «εξετάζουμε τις δυνατότητες στην περιοχή, για να δούμε τι είδους ποσότητες μπορούν να έρθουν στη χώρα, αφού έχουμε μεγάλη υποδομή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».
Για να αντιληφθεί κανείς τι τάξης συμφέροντα «ενδιαφέρονται» για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες που η κυπριακή κυβέρνηση εμπλέκει στην επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα στελέχη της, η «BG Egypt» αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και την τελευταία 25ετία έχει την ευθύνη για τη λειτουργία μεγάλου μέρους των υποδομών που αφορούν το φυσικό αέριο. Συνολικά, ο Ομιλος «British Gas» δραστηριοποιείται σε 24 χώρες όλου του πλανήτη, ενώ στην ιστοσελίδα της σημειώνει ότι «έως το 2017 θα είναι ο μεγαλύτερος συμβεβλημένος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά LNG στον κόσμο».
Τα «παζάρια» με μια σειρά επιχειρηματικά συμφέροντα θα ενταθούν καθώς, όπως επισήμανε και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στη συνάντηση με τη «BG Egypt», τις επόμενες μέρες θα γίνουν κι άλλες «τέτοιες συναντήσεις». Επισήμανε ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις προχωρούν όπως και οι επαφές για την «αξιοποίηση» του φυσικού αερίου που έχει ήδη ανακαλυφθεί. Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, έχει εκφραστεί μεγάλη ικανοποίηση και για τη συνάντηση Κορυφής που προγραμματίζεται αρχές Νοέμβρη μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.
Η πιο βαθειά εμπλοκή στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις πολλαπλασιάζει και δεν αντιμετωπίζει τους κινδύνους για τον Κυπριακό λαό αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής.
Πολεμικές ασκήσεις
Στο μεταξύ, χτες, το κυπριακό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε «με επιτυχία» η άσκηση Ονήσιλος - Gideon που πραγματοποίησαν από κοινού οι Ενοπλες Δυνάμεις Κύπρου και Ισραήλ «στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος συνεργασίας των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών». Σήμερα, στις 7 μ.μ. αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι πολεμικές ασκήσεις που άρχισε προχτές το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό σε περιοχή που εφάπτεται με αυτήν, που η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι «δέσμευσε» για να ξεκινήσει τις έρευνες το «Μπαρμπαρός». Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.
Η «συγκέντρωση» τόσων πολεμικών ασκήσεων στην ίδια περιοχή και την ίδια χρονική περίοδο καθόλου τυχαία δεν είναι με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και τις διεργασίες αλλά και ανακατατάξεις που κυοφορούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και με δεδομένο τον πόλεμο των τζιχαντιστών, τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών και τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους ενισχύουν και οι Κούρδοι του Β. Ιράκ. Σ' αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αντιμετωπιστεί και η συζήτηση που αναπτύσσεται (και μέσα στην Κύπρο) για το ότι η Λευκωσία πρέπει να παίξει σε πολλά ταμπλό και με Ευρωατλαντικό προσανατολισμό αλλά ενισχύοντας την συνεργασία και με τη Ρωσία. Αυτό στην πράξη σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή στις αντιθέσεις ανάμεσα σε Ρωσικα - Ευρωπαϊκά και αμερικάνικα μονοπώλια που αντιπαρατίθενται στην περιοχή.
Υπό το «φως» των ανακαλύψεων σημαντικών κοιτασμάτων, πολλοί σπεύδουν να εκφράσουν «αλληλεγγύη» στην Κύπρο, επιλέγοντας φυσικά κινήσεις και εκφράσεις υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων συμφερόντων τους. Σε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Αλέξανδρο Ζήνων, ο γενικός διευθυντής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Κριστιάν Μασέμ, δήλωσε ότι θέση της Γαλλίας είναι πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της. Ακόμα, ο Μασέ εξέφρασε τη γαλλική «ανησυχία» για τη δημιουργία έντασης και υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθει η εμπιστοσύνη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία έδωσε το μήνυμα αυτό στην Τουρκία.
Στο μεταξύ, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε προχτές Δευτέρα στην άσκηση Ερευνας - Διάσωσης «ΑΕΤΟΣ Β' 14», σε περιοχή νότια της νήσου Μεγίστης (Καστελόριζο). Πραγματοποιήθηκε σενάριο Ερευνας - Διάσωσης Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από εικονική εγκατάλειψη, σε «απομακρυσμένη περιοχή του FIR Αθηνών».
  • Θυμίζουμε ότι στις 13 Οκτώβρη, στην επίσκεψη στην Αθήνα του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κασουλίδη, για επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευ. Βενιζέλο, υπέγραψαν συμφωνία «έρευνας και διάσωσης», η οποία λαμβάνοντας υπόψη τα όρια των FIR Αθηνών και Λευκωσίας («Περιοχές Πληροφοριών Πτήσεων», ενώνονται στα νότια της ΝΔ Τουρκίας) θα καλύπτει και τις αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες, δημιουργώντας ένα εν δυνάμει ενιαίο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των δύο κρατών.
Δεν περνά, επίσης, απαρατήρητο το γεγονός ότι στην άσκηση συμμετείχαν 2 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+, 1 ελικόπτερο Super Puma AS-332, 1 αεροσκάφος C-130, προσωπικό της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Ερευνας - Διάσωσης, καθώς και πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Περισσότερα παιδιά θύματα βίας, εν καιρώ ειρήνης

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Περισσότερα παιδιά θύματα βίας, εν καιρώ ειρήνης



Εν καιρώ καπιταλιστικής «ειρήνης», τα παιδιά που πέφτουν θύματα της βίας είναι περισσότερα από εκείνα που θανατώνονται στα πεδία των συγκρούσεων, σύμφωνα με τη «Γιούνισεφ»
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας παίρνει, όσο περνούν τα χρόνια, το φαινόμενο της σωματικής και ψυχολογικής βίας σε βάρος των παιδιών και των εφήβων, καθώς καθημερινά τουλάχιστον 340 παιδιά και νέοι κάτω των 20 ετών σκοτώνονται, πέφτοντας θύματα όχι σε πεδία συγκρούσεων, αλλά σε σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα, σε φτωχές αγροτικές περιφέρειες και στις τέσσερις «γωνιές» του πλανήτη.
Αυτά διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων, οι συντάκτες έκθεσης που ετοίμασε και δημοσιοποίησε χτες το παράρτημα της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στη Βρετανία, σημειώνοντας ότι το 75% των θανάτων παιδιών και εφήβων καταγράφεται σε χώρες όπου επικρατεί «ειρήνη».
«Τα παιδιά βιώνουν υπερβολική βία στην καθημερινή τους ζωή, παντού», δήλωσε η Σούζαν Μπίσελ, η επικεφαλής του διεθνούς τμήματος προστασίας των παιδιών της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ Βρετανίας, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες χώρες, οι θάνατοι από τη βία ακυρώνουν τα οφέλη που ενδεχομένως να έχουν υπάρξει ως προς την πρόληψη των παιδικών θανάτων από ασθένειες ή πείνα.
Αλλο στέλεχος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ σημείωσε πως εκατομμύρια παιδιά είναι ευάλωτα σε σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση «στα σπίτια τους, στα σχολεία και στις κοινότητές τους».
Στην Κένυα, ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα έξι αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας. Αλλά μόλις το 1% των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης καταγράφεται από την αστυνομία.
Στις ΗΠΑ το 1/4 των νεαρών κοριτσιών έχει πέσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας. Στη Βρετανία, το 7% των παιδιών πέφτουν θύματα βίαιων εγκλημάτων.
Σε μία χώρα της Λατινικής Αμερικής ένας έφηβος έχει 70% πιθανότητες να δολοφονηθεί από ό,τι ένας συνομήλικός του στη Βρετανία.
Καλή η καταγραφή και οι διαπιστώσεις, αλλά όσο οι αιτίες συνεχίζουν να παραμένουν, αυτές που καταδικάζουν λόγω καπιταλιστικής εκμετάλλευσης εκατομμύρια οικογένειες στην εξαθλίωση, αυτά τα φαινόμενα ανάδειξης της σαπίλας του συστήματος θα παραμένουν. Αλλά ποιος αστός νοιάζεται γι' αυτή τη σαπίλα, αφού μ' αυτήν αναπαράγεται; Ο αγώνας για την προστασία των παιδιών είναι άρρηκτα δεμένος με την αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη.

TOP READ