1 Φεβ 2013

Γιατί μόνο εγώ; Να φτωχύνουν και οι άλλοι!


Γιατί μόνο εγώ; Να φτωχύνουν και οι άλλοι!








Θύμιος Καλαμούκης
Να φτωχύνουν και οι άλλοι. Να περικοπούν και αυτών οι  μισθοί. Γιατί μόνο εγώ; Να πεινάσουν και αυτοί! Εμένα μου έκοψαν 30% από το μισθό μου, να κόψουν και στα ρετιρέ. Πρέπει και αυτών οι μισθοί να πάνε στα 500 ευρώ.  Είναι μερικές από τις απόψεις που συναντώ όταν από την ραδιοφωνική εκπομπή, υποστηρίζω ότι πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα κάποιας μερίδας εργαζομένων, τελευταίως των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ.
Είναι απόψεις μιας σιχαμένης μερίδας συμπολιτών μας, που λειτουργώντας με φτηνά και ταπεινά, αισθήματα επιθυμεί το κακό που έχει υποστεί η ίδια να το πάθουν και οι υπόλοιποι. Είναι η μερίδα εκείνη που δεν διανοείται ότι θα μπορούσε…αυτή και άλλες μερίδες συμπολιτών μας, να ΜΗΝ είχαν υποστεί περικοπές. Πως; Αν δεν σκεφτόντουσαν έτσι.
Αν είχαν πέντε έξι βασικές αξίες, όπως αλληλεγγύη, συναδέλφωση, αγωνιστικότητα, αξιοπρέπεια, μαχητικότητα, αυτοθυσία, αυτοεκτίμηση, σύνεση και εγκράτεια. Και αν δεν είχαν κάποιες άλλες ιδιότητες, όπως, αφέλεια, ξεπούλημα συνείδησης, αρρωστημένο μικροαστισμό, άγνοια βασικών κανόνων λειτουργίας της «ελεύθερης» οικονομίας, ατομισμό, ανάγκη για κάθε λογής τσοπάνο, υποτακτικότητα και άλλα συμπτώματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Το ενδιαφέρον με αυτούς τους συμπολίτες μας είναι ότι ενώ υποστηρίζουν με φανατισμό την ανάγκη να μην πληρώνουν αυτοί, τους ακριβοπληρωμένους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ, κάνουν την κότα όταν τους επισημαίνεις ότι πληρώνουν με διάφορους τρόπους και επί δεκαετίες, εφοπλιστές, εργολάβους, καναλάρχες και μια δεκάδα λαμόγια, που του τρώνε τα λεφτά και το μέλλον. Αυτή την κλεψιά, την θεωρούν αυτονόητη, σχεδόν απαραίτητη!
Δεν με ενοχλούν αυτές οι απόψεις. Δεν με επηρεάζουν. Δεν με απασχολούν. Στους προβληματισμένους, συμπολίτες, συντρόφους, συναγωνιστές που με αγωνία ρωτάνε (ρωτάμε), πώς θα αλλάξουμε τα πράγματα με τέτοιες συμπεριφορές, τους απαντώ.ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ.  Δεν τους χρειαζόμαστε. Ποτέ οι αλλαγές σε μια κοινωνία δεν έγιναν με την συμμετοχή του συνόλου. Ποτέ το 100% ενός λαού δεν συμμετείχε σε έναν δημιουργικό ξεσηκωμό. Σπάνια αυτός που βράζει στο ζουμί του βγήκε από την κατσαρόλα.
Τύποι, που  εμπιστεύονται τους Σαμαράδες, τους Βενιζέλους και τους Κουβέληδες, ενώ έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι τους κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Τύποι, που  αναζητούν τον καλύτερο έμπορο για να εξαγοραστούν. Τύποι που μηρυκάζουν παιδαριώδη επιχειρήματα των παραθύρων και λογοδοτούν στους Πρετεντέρηδες. Τύποι που συνηθίζουν τα σκατά και τα θεωρούν αναγκαίο όρο αξιοπρεπούς επιβίωσης, είναι ήδη καταδικασμένοι. Καταδικασμένοι να περιμένουν το ψίχουλο που θα τους πετάξει η Τρόικα εσωτερικού ή εξωτερικού. Καταδικασμένοι στον φόβο και την αγωνία. Καταδικασμένοι να καταναλώνουν μεταλλαγμένα προϊόντα και ιδέες. Είναι καταδικασμένοι, όχι από εμένα, ή άλλους. Είναι καταδικασμένοι από τους ίδιους τους εαυτούς τους, τις επιλογές τους, τον τρόπο σκέψης τους.
Θα προχωρήσουμε χωρίς αυτούς. Θα προχωρούσαμε έτσι κι αλλιώς χωρίς αυτούς. Το ξέραμε από την αρχή. Μάλλον το ήξεραν και αυτοί. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Από τα κεφάλια.
Μερικά είναι στραμμένα πάνω και μερικά κάτω.
Καλά βελάσματα! .
ΥΓ1. Γνωρίζω ότι χαλάει την ηρεμία, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος… αλλά δυστυχώς πρέπει να μάθετε να κοιμόσαστε με φασαρία. Δεν θα ησυχάσουμε.
ΥΓ2. Και νιώθω ότι αυξάνονται αυτοί που δεν αρκούνται στην απλή φασαρία.



Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον Κερκυραϊκό λαό την ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη







ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον Κερκυραϊκό λαό την ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη αντί του πόσου 23εκ. ευρώ για 100 χρόνια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΤΑIΠΕΔ και της αγοράστριας εταιρείας NCH Capital.
            Στην ανακοίνωση της η κυβέρνηση δια του ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην περιοχή κατά την περίοδο κατασκευής του έργου. Λέει ψέματα και χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» απέναντι στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Η ανεργία θα μεγαλώσει αφού η συγκεκριμένη επένδυση (ξενοδοχειακή μονάδα και βίλες πολυτελείας) θα πλήξει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής και θα τις οδηγήσει σε κλείσιμο. Ακόμη και αν  κάποιοι εργαζόμενοι δουλέψουν για κάποιο διάστημα στη φάση κατασκευής του έργου, το ερώτημα που μπαίνει είναι με τι μεροκάματα και με ποια εργασιακά δικαιώματα, αφού η κυβέρνηση τα έχει δώσει όλα για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
           Η ανάπτυξη που επαγγέλλονται με τις ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται να φέρει ανακούφιση στους κατοίκους της περιοχής, ούτε θα αντιμετωπίσει την ανεργία, αντίθετα θα οξύνει τα προβλήματα. Θα είναι ανάπτυξη για το κεφάλαιο. Στο κάτω – κάτω της γραφής μια περιοχή απείρου οικολογικού κάλλους ξεπουλιέται στο μεγάλο κεφάλαιο, με περιβαλλοντικές επιπτώσεις όχι μόνο για την περιοχή άλλα για όλο το νησί.     
          Η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση και όσες άλλες  ετοιμάζονται (λιμάνια, αεροδρόμιο κ.λ.π.) με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έχουν σαν στόχο να δώσουν επενδυτική διέξοδο σε αδιάθετα υπερσυσσωρευμένα  κεφάλαια που λόγω κρίσης δεν μπορούν να επενδυθούν και το μεγάλο κεφάλαιο θα κερδίσει ακόμα περισσότερα.
           Οι περικοπές σε μισθούς , συντάξεις, επιδόματα, υγεία, ιδιωτικοποιήσεις σπρώχνουν πιο βαθιά το λαό στην εξαθλίωση.
           Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, πλευρά της οποίας είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις, να τιμωρήσει και με την πάλη τους τα κόμματα της κυβέρνησης  και όσα δεν αμφισβητούν την πολιτική της Ε.Ε. Χρειάζεται παλλαϊκός ξεσηκωμός για την αντιμετώπιση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. 
Η Ν.Ε Κέρκυρας είχε συμπαρασταθεί και θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στις όποιες κινητοποιήσεις αποφασίσουν οι  φορείς και οι κάτοικοι  ενάντια στο ξεπούλημα του Ερημίτη.
 Η γη, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια ανήκουν στο λαό και τον καλούμε να παλέψει για την κοινωνικοποίησή τους .


Κέρκυρα, 1-2-2013                                                                                        Ν.Ε Κέρκυρας του ΚΚΕ

Έχουμε πόλεμο δικέ μου


Έχουμε πόλεμο δικέ μου 
Ξεκινάμε με ένα σύντομο ιστορικό.
Πρωί στα γραφεία του υπουργείου εργασίας στη σταδίου (το κυρίως κτίριο βρίσκεται στην πειραιώς). Συγκεντρώνονται αντιπρόσωποι από ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία, ενώσεις συνταξιούχων και πραγματοποιούν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για τις προκλητικές δηλώσεις του βρούτση πως το ασφαλιστικό (δηλαδη το δικαίωμα στη σύνταξη) έχει βασιστεί στις πελατειακές σχέσεις. Σύνολο μερικές δεκάδες άνθρωποι. Ζητάνε συνάντηση με τον υπουργό, που έχει προλάβει να φύγει και αποφασίζουν να τον περιμένουν στο γραφείο του. Ωστόσο, η κυβερνητική εκδοχή των πραγμάτων λέει ότι απειλήθηκε ο βρούτσης, ο οποίος δε βρισκόταν καν στον χώρο.

Λίγο πιο πέρα έχει έρθει μια επιτροπή εργαζομένων από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας –με αναφορά στον αυτόνομο χώρο- και στην κλαυθμώνος συγκεντρώνονται γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικοί από τα μουσικά σχολεία.

Φτάνει μια διμοιρία ματ και περνάει αμέσως στην επίθεση. Χωρίς να υπάρχουν φθορές, αντεγκλήσεις, προκλήσεις και γενικά κάποιο πρόσχημα. Τότε γιατί; Για τη μαγκιά. Γιατί μπορούσαν. Και για τη μνήμη του ντερτιλή, που κάπως έπρεπε να την τιμήσουν. Περικυκλώνουν τον συγκεντρωμένο κόσμο, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την περιφρούρηση και την ψεκάζουν από απόσταση εκατοστών. Οι σύντροφοι αντιστέκονται πέντε λεπτά, αλλά αναγκάζονται να υποχωρήσουν. Όσοι μένουν στο κτίριο κατεβάζουν τα ρολά και μένουν μέσα, ενώ η αστυνομία λέει πως όλοι οι έγκλειστοι θα προσαχθούν στην ασφάλεια.

Η διμοιρία μοιράζεται σε δύο μέτωπα, στην περιφρούρηση που ανασυγκροτείται και στην επιτροπή από την κοινωφελή εργασία. Οι αυτόνομοι μας κάνουν νόηματα, ότι με ένα ντου τους έχουμε, σύντομα όμως έρχονται ενισχύσεις.
Στο μεταξύ, κάποιος δικός μας φωνάζει τρελαμένος σε έναν με πηλίκιο, που πρέπει να ήταν ο επικεφαλής αξιωματικός:
-Ξέρεις τι κάνεις; Με το παμε τα έβαλες. Τελείωνε.
Ενώ οι αυτόνομοι έπιασαν τον τύπο στο ψιλό:
-Δηλαδή εσύ τώρα χάρηκες; Εσύ τους έβαλες να τα ρίξουν, ε;
-Ποιος, εγώ; Όχι..!
-Και τότε μόνοι τους βαράνε;

Μεσολαβεί ένα διάστημα ανασύνταξης, που ήταν η ηρεμία πριν την καταιγίδα, και αρχίζει ο δεύτερος γύρος, με μουσική υπόκρουση από τη διπλανή συγκέντρωση των μουσικών. Οι δικοί μας επιχειρούν να προσεγγίσουν το κτίριο κι οι ματάδες βαράνε αδιακρίτως και στο ψαχνό. Ανοίγουν κεφάλια, σημαδεύουν στα γεννητικά όργανα, τρώνε αδέσποτες οι περαστικοί που θέλουν να πάνε απέναντι. Ένας σύντροφος δε μπορεί να πατήσει το πόδι του και φεύγει υποβασταζόμενος, ένας άλλος, που ‘χε χτυπηθεί και πέρσι στις 20 οκτώβρη από τους μπάχαλους, είναι σοβαρά τραυματίας και τον παίρνει το ασθενοφόρο. Αργότερα μαθαίνουμε ότι πήγαν στο νοσοκομείο ασφαλίτες με πολιτικά και ζητούσαν τα στοιχεία των τραυματιών.

Οι ματάδες ανοίγουν την είσοδο του κτιρίου και κατεβάζουν κάτω τους δικούς μας για να τους πάνε στο λεωφορείο για προσαγωγή. Όλοι έμπειροι συνδικαλιστές, πρόεδροι σωματείων και μέλη δσ, ένας κι ένας. Βγαίνουν συγκροτημένα με αλυσίδες κι ο κόσμος, που όσο περνά η ώρα ολοένα και αυξάνεται, κυκλώνει το λεωφορείο και σχηματίζει κλοιό γύρω του, για να μην το αφήσει να φύγει. Εκεί αρχίζει ο τρίτος γύρος που είναι σύντομος και σφοδρός. Ένας μεσήλικας χάνει τις αισθήσεις του και ξαπλώνει στην άσφαλτο.

Απ’ την άλλη κατεύθυνση φεύγει το λεωφορείο με τους προσαχθέντες, που έχουν υψωμένες γροθιές. Ακούς τριγύρω πηγαδάκια και συνομιλίες: ήταν η γυναίκα μου στη συγκέντρωση με τους μουσικούς και με παίρνει τηλέφωνο να μου πει πως της έκαναν προσαγωγή. Πρέπει να πάω...
Αρχίζουν οι συνεννοήσεις. Κώστα θα βάλετε συγκέντρωση; Ναι μωρέ, όλοι τώρα στη γαδα.
Στο κτίριο δε μπαίνει κανείς, μέχρι να δώσουν μυστική παράσταση οι ματάδες και να πετάξουν με στιλ θεοχάρη δυο φακέλους και μια καρέκλα στο πάτωμα, για να έχουν να δείχνουν μετά βανδαλισμούς του παμε στα κανάλια.

Φεύγουμε για τη γαδα, στο δρόμο η πορεία έτρεχε και φώναζε ξέπνοη ενωτικά συνθήματα, χωρίς εσένα..., και η τρομοκρατία δε θα περάσει... Στρίβουμε στην αλεξάνδρας, περνάμε απ’ το γήπεδο και βλέπουμε ψηλά επίκαιρες σκηνές από το ουέμπλεϊ επί χούντας, που επιστρέφει δριμύτερη. Κυκλώνουμε τη γαδα, καμιά πεντακοσαριά άτομα, που αυξάνονται και πληθύνονται με γοργούς ρυθμούς. Φωνάζουμε τα συνθήματα, φτιάχνουμε πηγαδάκια και συζητάμε τα ενδεχόμενα. Θα τους αφήσουν ελεύθερους ή μήπως θέλουν να τους δικάσουν με τον τρομονόμο για κατάληψη δημοσίου χώρου; Και γιατί αργούν να τους απαγγείλουν κατηγορίες; Ζυγίζουν να δούνε τι τους παίρνει να βγάλουν, ή μας κάνουν πόλεμο νεύρων και περιμένουν να σπάσει ο κόσμος;

Έρχεται εσπευσμένα κι η αλέκα απ’ την λάρισα, και συναντιέται με τον αττικάρχη. Λες να την κρατήσουν κι αυτή μέσα, επειδή δεν πληρώσαμε το χαράτσι για την κοα και τον περισσό;
Ο κεδίκογλου κάνει το άσπρο μαύρο και κάνει λόγο για εξτρεμισμούς του παμε. Και έρχεται αυθόρμητα ο συνειρμός με την παλιότερη δήλωση του αλέξη για εξαλλοσύνες, πριν καν γίνει επίδοξος πρωθυπουργός και αρχίσει να τα στρογγυλεύει.
Κάποιοι μαύροι χτενίζονται κυριολεκτικά και πετάνε τρικάκια για τις καταλήψεις των ελεύθερων χώρων, μες στην επικαιρότητα.

Τα κανάλια δίνουν γραμμή ότι το κουκουέ, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει κεντρική πολιτική γραμμή να κάνει τζέρτζελα για να ενισχύσει τη θέση του –χωρίς να διαφέρει θεαματικά η ακριβής τους διατύπωση- και δε λένε κουβέντα για τον πρωτοφανή τσαμπουκά και το νταηλίκι της κυβέρνησης.
Ένας αγρότης στα μπλόκα δίνει την ατάκα της ημέρας: δε θέλετε να κάνουμε καταλήψεις, δε θέλετε να κλείνουμε τους δρόμους, να απεργούμε. Δηλαδή πώς θέλετε να αντιδράσει ο λαός, παίζοντας πρέφα;
Οι προσαγωγές γίνοναι συλλήψεις με κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης και διακεκριμένες φθορές δημόσιας περιουσίας. Θα κρατηθούν τη νύχτα και η δίκη θα γίνει το πρωί, με διαδικασία αυτόφωρου.

Σήμερα έχουμε χρέος να διαταράξουμε ξανά την κοινωνική τους ειρήνη, που την επιβάλλουν με τη σιδερένια φτέρνα του συστήματος. Η ανακωχή και οι αυταπάτες τελείωσαν. Το αστικό κράτος κάνει επίδειξη δύναμης, αλλά μπορεί να έχει κάνει και το μοιραίο λάθος, γιατί μέχρι τώρα κέρδιζε χωρίς αντίπαλο κι έγινε υπεροπτικό, πιστεύοντας ότι έχει έρθει η ώρα να βάλει στο χέρι και τους κομμουνιστές.

Ίσως αν δεν είχε μεσολαβήσει το 4,5% του ιουνίου, να μας υπολόγιζαν περισσότερο και να φοβούνταν να κάνουν τα ίδια. Ίσως πάλι να τα έκαναν ούτως ή άλλως, γιατί δεν έχουν πια περιθώρια ανοχής κι ελιγμών. Όπως και να έχει μπαίνουμε σε μια καινούρια φάση, όπου το πράγμα χοντραίνει επικίνδυνα.
Έχουμε πόλεμο σύντροφε...
 Προβοκάτσια από Μπρεζνιεφικό απολίθωμα

Φτώχεια πείνα και εξαθλίωση των… εφοπλιστών


Φτώχεια πείνα και εξαθλίωση των… εφοπλιστών 



Πάνω από 9 δισ. δολ. επένδυσαν σε αγορές second hand πλοίων και ναυπηγήσεις οι Έλληνες εφοπλιστές το 2012, έναντι 14 δισ. δολ. τον προηγούμενο χρόνο, καθώς γενικότερα η χρονιά χαρακτηρίσθηκε από πτώση των αξιών των πλοίων, λόγω της κρίσης αλλά και της μειωμένης ναυπηγικής δραστηριότητας.


Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, οι Έλληνες εφοπλιστές προχώρησαν σε παραγγελίες νεότευκτων πλοίων που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% των συνολικών παραγγελιών, ενώ απέκτησαν «από δεύτερο χέρι» πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας ίσης με το 32% περίπου της συνολικής χωρητικότητας που άλλαξε χέρια.

Παγκοσμίως το 2012 δόθηκαν παραγγελίες για 1.423 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 60,7 εκατ. dwt, έναντι 1.782 πλοίων μεταφορικής ικανότητας 100,2 εκατ. dwt το 2011.

Επίσης στον τομέα των αγοραπωλησιών άλλαξαν χέρια 1.228 πλοία μεταφορικής ικανότητας 57,2 εκατ. dwt έναντι 1.116 πλοίων (54,9 εκατ. dwt) το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny, ο ελληνικός εφοπλισμός τη χρονιά που πέρασε προχώρησε στην παραγγελία 116 πλοίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 8,80 εκατ. dwt και αξίας άνω των 5,12 δισ. δολ. χωρίς να υπολογίζονται οι παραγγελίες 34 πλοίων η τιμή των οποίων δεν έγινε γνωστή. Το 2011 οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες είχαν προχωρήσει σε παραγγελίες 185 πλοίων, επενδύοντας 9,35 δισ. δολ. χωρίς να υπολογίζεται η αξία 76 πλοίων για τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκε η αξία τους.

Πηγή: voria.gr

Συλλάβετέ τον!


Συλλάβετέ τον! 




«Οταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός, ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του».

Αυτά τα απίθανα τα γράφει ένας κάποιος Ρήγας Φεραίος στο «Σύνταγμά του».

Απορούμε πώς τον έχουν αφήσει ακόμα ο Βρούτσης και ο Δένδιας να κυκλοφορεί ελεύθερος...


Χέρι- χέρι, Χρυσή Αυγή και Υπ. Εργασίας


Χέρι- χέρι, Χρυσή Αυγή και Υπ. Εργασίας

Έχουμε πει πολλές φορές πως η Χρυσή Αυγή σήμερα χτυπάει μετανάστες, αύριο, τον λαό που αγωνίζεται, που σηκώνει κεφάλι ενάντια στα αφεντικά του και την πολιτική που τον τσακίζει!
Έχουμε επίσης πει, πως η Χρυσή Αυγή υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια το συμφέρον των επιχειρηματιών.
Τώρα αποδεικνύει, πως όταν χρειαστεί παίρνει το μέρος της κυβέρνησης και των υπουργών ενάντια στους εργαζόμενους και τις κινητοποιήσεις τους.
Έτσι, δίπλα στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Εργασίας (οι οποίοι πρώτα έστειλαν τα ΜΑΤ και έπειτα συνέθεσαν μία κακοστημένη προβοκάτσια ενάντια σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για δήθεν βανδαλισμούς στο Υπ. Εργασίας) προστίθεται η θέση της Χρυσής Αυγής για «το τραμπουκο-ΠΑΜΕ, να κάνει κατάληψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών» (μπέρδεψαν τα υπουργεία, μάλλον λόγω συγκίνησης από το θάνατο του Ντερτιλή). Έτσι, αναφέρεται στο πόρταλ της Χρυσής Αυγής, ethnikismos.net.
Άλλωστε που διαφωνούν οι Χρυσαυγίτες με την αστική τάξη και τους εκπροσώπους της;
Και οι χρυσαυγίτες θέλουν οι νέοι να δουλεύουν για 14 ευρώ την ημέρα. Και οι Χρυσαυγίτες βάζουν πλάτη στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίες με τα δουλεμπορικά γραφεία που ανοίγουν. Μπορεί μόνο να διαφωνούν στο ποιος θα καταστέλλει τις εργατικές κινητοποιήσεις. Τα ΜΑΤ ή τα τάγματα εφόδου των φασιστοειδών; Εμείς θα τους αφήσουμε να λύσουν τα μεταξύ τους αλλά να ξέρουν το κράτος και οι κρυφοί και φανεροί μηχανισμοί του, ότι η επιχείρηση νόμος και τάξη θα τσακιστεί στην πράξη από την εργατική τάξη και το λαό.

Αποδείξεις με φώτο για προβοκάτσια στις καταστροφές του γραφείου του Βρούτση

PDFΕκτύπωση
Αποδείξεις με φώτο για προβοκάτσια στις καταστροφές του γραφείου του Βρούτση

kke-fotos-broutsis
Φωτογραφίες που δείχνουν περίεργες μετακινήσεις επίπλων και καρεκλών στα «αποδεικτικά στοιχεία» για τους «βανδαλισμούς» μελών του ΠΑΜΕ στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας, έδωσε η οργάνωση στη δημοσιότητα.
Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Κέρκυρας του ΠΑΜΕ, κάνει λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες και προβοκάτσια της κυβέρνησης με τις φωτογραφίες με τα στημένα σκηνικά που έδωσε στη δημοσιότητα, τρεις ώρες μετά τη βίαιη προσαγωγή των συνδικαλιστών - στελεχών του ΠΑΜΕ (προέδρων Ομοσπονδιών, σωματείων, μελών Δ.Σ.). Σημειώνει ότι τα περισσότερα ΜΜΕ τις παρουσίασαν ως αληθινές, ωστόσο, η προσεκτική ανάγνωσή τους άλλα δείχνει.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται στη σχετική ανακοίνωση, στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση δεν πήρε όλα τα μέτρα της και είναι εξόφθαλμες οι μετακινήσεις επίπλων, φωτιστικών, καρεκλών κλπ, από φωτογραφία σε φωτογραφία που είναι τραβηγμένες ακριβώς στο ίδιο σημείο. Το φωτιστικό πέφτει και σηκώνεται, ενώ οι καρέκλες πηγαινοέρχονται…
«Το ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να δέσει τα χέρια του, έχουμε εμπειρία την πλούσια ιστορία των σκληρών ταξικών αγώνων στη χώρα μας, δε μας φοβίζουν. Οι αγωνιστές δεν τρομοκρατούνται, οι εργαζόμενοι οργανωμένα να δώσουν στην κυβέρνηση αυτό που της αξίζει», αναφέρει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Ερημίτης: 170 στρέμματα για 100 χρόνια προς 233.000 το χρόνο!..


PDFΕκτύπωση
Ερημίτης: 170 στρέμματα για 100 χρόνια προς 233.000 το χρόνο!..
erimitis
Το ΄πε και το΄κανε το ΤΑΙΠΕΔ. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα και ο Ερημίτης πωλήθηκε σε αμερικανικό μεσιτικό fund προς 23 εκ. ευρώ για 99 χρόνια, για χτίσιμο ξενοδοχείων και βιλών.
Ο επενδυτής θα δαπανήσει συνολικά 23 εκ. ευρώ για την εξαγορά του δικαιώματος για 99 χρόνια, δηλαδή η δαπάνη του ανά έτος ανέρχεται στα 233 χιλιάδες ευρώ. Το αντίτιμο ακούγεται πολύ μικρό για 170 στρέμματα που παραχωρούνται για τέσσερις γενιές, τη στιγμή που τιμή πώλησης ανά στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή έχει φτάσει να πωλείται ακόμα και σχεδόν 1 εκ. ευρώ!
Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «ήπια» επένδυση η οποία όμως ανέρχεται στο ποσό των 75 εκ. ευρώ σε κτίσιμο και διαμόρφωση χώρων, το οποίο δημιουργεί έντονους προβληματισμούς για το πόσο ήπια μπορεί στην πραγματικότητα να είναι...
Ο «νικητής» του διαγωνισμού είναι η NCH Capital η οποία θα αποκτήσει του 100% των μετοχών Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει το δικαίωμα της επιφάνειας του ακινήτου για περίοδο 99 ετών.
Στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ επιχαίρει ότι πρόκειται για «την πρώτη άμεση 100% διεθνή επένδυση σε δημόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν την πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο».
Προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι» απέναντι στις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της Κασσιώπης, κάνει λόγο για δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή κατά την περίοδο κατασκευής του ακινήτου.

Χτίζονται τα 26 από τα 170 στρέμματα...

Όσον αφορά την... ήπια επένδυση, στην παρθένα περιοχή του Ερημίτη: Σε συνολική έκταση 490 στρέμματα, τα 320 θα παραμείνουν ανοικτά με ήπιες παρεμβάσεις προσβασιμότητας ενώ τα υπόλοιπα 170 στρέμματα θα περιφραχθούν και θα δοθεί άδεια οικοδόμησης 36.000 τ.μ. (στρεμμάτων) για κτίσματα που θα έχουν το χαρακτήρα τουριστικής εκμετάλλευσης. Η γη παραμένει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς η αξιοποίηση θα πραγματοποιηθεί με τον θεσμό της επιφάνειας, ενώ δεν διευκρινίζεται αν τα ακίνητα που θα ανεγερθούν μετά το πέρας των 99 ετών θα χαριστούν στο Δημόσιο ή αν τότε το κράτος θα πρέπει να πληρώσει για να τα αποκτήσει.
Τα κτίσματα τώρα, αφορούν ξενοδοχειακή μονάδα και ανέγερση βιλών πολυτελείας, προς τουριστική εκμετάλευση. Τα ακριβή σχέδια του επενδυτικού fund δεν έχουν γίνει γνωστά, όπως δεν είναι γνωστό ποιος επενδυτής βρίσκεται πίσω από την εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων που απέκτησε τον Ερημίτη. Φήμες κάνουν λόγο για οικογένεια με τραπεζικές και επενδυτικές επιχειρήσεις εκ των μεγαλυτέρων στον κόσμο που ήδη διαθέτουν ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή της Κασσιώπης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πίσω από την NCH βρίσκονται ρωσικά κεφάλαια που θα επενδυθούν στη χώρα μας. Επισήμως, πάντως, ο τελικός επενδυτής ακόμα δεν είναι γνωστός.
Η επενδυτική εταιρία NCH Capital με έδρα την Νέα Υόρκη διαχειρίζεται για λογαριασμό άλλων επενδυτών, κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με έμφαση στο real estate, την πρωτογενή παραγωγή και το private equity και λειτουργεί 21 επενδυτικά κεφάλαια (funds). Πελάτες της είναι μεγάλες εταιριες και τράπεζες απ΄ όλο τον κόσμο: τόσο από της ΗΠΑ, όσο και από την Ευρώπη και τη Ρωσία.

κρατική βία και καταστολή.


Για την ένταση της κρατικής βίας


Οταν ήρθε στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος της «Cosco» (ΚΟΣΚΟ) για να κλείσει τη συμφωνία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το λιμάνι του Πειραιά, οι λιμενεργάτες ήταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο συγκεκριμένος καπιταλιστής, τότε, ανάμεσα στ' άλλα που είπε για τα επενδυτικά σχέδια της «Cosco», είπε ότι στην Ελλάδα γίνονται πολλές απεργίες, δεν υπάρχει εργασιακή πειθαρχία, οι εργάτες δε συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη, σε αντίθεση με την Κίνα. Το εργασιακό καθεστώς που έχει επιβάλει η «Cosco» είναι εξοντωτικό. Η αμοιβή είναι 40 ευρώ τη μέρα μεικτά και σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι πρόσθετες αμοιβές για νυχτερινή εργασία και αργίες. Χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους περισσότερες ώρες από το 8ωρο, αλλά τις παραπάνω ώρες τις θεωρεί ως «οικειοθελή προσφορά», δεν πληρώνει υπερωρίες για να αυξάνεται ο απλήρωτος χρόνος της εργασίας. Για αρκετούς εργαζόμενους υπάρχει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με αποδοχές 300 - 400 ευρώ. Επίσης, στο λύσιμο και στο δέσιμο των εμπορευματοκιβωτίων εργάζονται ανασφάλιστοι με 25 ευρώ μεροκάματο!
***
Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της, με μοχλό το μνημόνιο δημιουργεί εργασιακές συνθήκες ακόμη χειρότερες. Ο κατώτατος μισθός έφτασε στα 586 ευρώ μεικτά. Για τους νέους κάτω των 25 είναι 511 μεικτά. Υπάρχουν μισθοί για νέους 400 ευρώ με τη δικαιολογία της κατάρτισης ή της μαθητείας. Επέβαλαν επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις που καταργούν τις κλαδικές και πάνε στον κατώτατο μισθό. Κατάργησαν τις τριετίες και άλλα επιδόματα, ενώ άρχισαν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την κατάργησή τους. Με τη δραστική μείωση των μισθών και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών ρίχνουν στα τάρταρα τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και μειώνουν τις συντάξεις καταντώντας τες φιλοδωρήματα. Η ανάλογη κατάσταση στους κλάδους Υγείας οδηγεί στην πληρωμή της παροχής υπηρεσιών Υγείας και φαρμάκων από τους ασφαλισμένους. Ο εργάσιμος χρόνος ήδη διευθετείται με τρόπο που να αυξάνεται η απλήρωτη δουλειά, αφού οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν το δικαίωμα να απασχολούν εργαζόμενους 11 ώρες τη μέρα χωρίς πληρωμή υπερωριών, μέτρο που έχει νομοθετηθεί με το τελευταίο μεσοπρόθεσμο. Εφαρμόζονται, δηλαδή, τμηματικά τα μέτρα της «έκθεσης Σέρκας», που προβλέπει μέχρι 13 ώρες δουλειάς τη μέρα για 6 μέρες τη βδομάδα. Αρα, η κυβέρνηση δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες που κάνουν πάμφθηνη την εργατική δύναμη, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πληρώνουν ελάχιστο κεφάλαιο για μισθούς, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις.
***
Για τους καπιταλιστές όμως αυτό δε φτάνει. Τους χρειάζεται μία ακόμη παράμετρος. Να μην υπάρχει εργατικό κίνημα, να μην αναπτύσσονται ταξικοί αγώνες. Και η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει την εξασφάλιση και αυτής της παραμέτρου. Η αντεργατική πολιτική που κάνει τη ζωή των εργατών κόλαση, αντικειμενικά ωθεί στην ανάπτυξη ταξικών διεκδικητικών αγώνων. Ο Κινέζος της «Cosco» απαίτησε εργασιακή πειθαρχία και όχι απεργίες. Λόγω των τεράστιων δυσκολιών χειραγώγησης των εργατών με άλλα μέσα, όπως ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, δεν έρχονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που δρουν ως εκπρόσωποι των καπιταλιστών στο συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν φθαρεί στις εργατικές συνειδήσεις. Και ταυτόχρονα υπάρχουν οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα, οι Εργοστασιακές Επιτροπές, οι Επιτροπές Αγώνα, άλλοι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Και οργανώνουν αγώνες, ασκούν πίεση και επιβάλλουν πανεργατικές κινητοποιήσεις, ανοίγουν δρόμους στην κοινή δράση με αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, διαμορφώνοντας ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα και ανοίγοντας δρόμο για τη λαϊκή συμμαχία με γραμμή κόντρα στο κεφάλαιο. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τους αγώνες και επειδή δεν μπορεί διαφορετικά να το κάνει, δηλαδή να τους αποτρέψει, να δημιουργήσει κλίμα ταξικής συνεργασίας ώστε μαζί με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις να δείξει ότι έχει δημιουργήσει το ιδανικό κλίμα για επενδύσεις, εφαρμόζει την κρατική βία και καταστολή. Με κάθε πρόσφορο μέσο. Τις δίκες για σταμάτημα των απεργιών βγάζοντάς τες παράνομες, τις επιστρατεύσεις, τα ΜΑΤ, που ανοίγουν κεφάλια εργατών, και ταυτόχρονα στήνουν προβοκάτσιες για να ποινικοποιήσουν τη δράση των ηγεσιών των συνδικάτων του ταξικού πόλου, όπως αυτό που έκανε ο υπουργός Εργασίας για να δείξει στο κεφάλαιο ότι είναι ολοκληρωτικά υπουργός εργοδοσίας. Κρατική βία και καταστολή, λοιπόν, για να πείσει τους καπιταλιστές να επενδύσουν, αφού το κράτος είναι ικανό να σταματά την ταξική πάλη. Μόνο που είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι μπορούν με την ωμή βία να τρομοκρατήσουν το εργατικό - ταξικό κίνημα. Η αυταρχική κατρακύλα τους φανερώνει το μεγάλο φόβο και την ταραχή τους. Επιχειρούν να επιβάλουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα με το ψέμα, τον εκβιασμό και την καταστολή. Το εργατικό - ταξικό κίνημα, ο λαός, έχει πολλές φορές αναμετρηθεί μαζί τους και δεν πρόκειται να λυγίσει. Ο λαός έχει ανεξάντλητη δύναμη και μπορεί να αντιμετωπίσει την κρατική καταστολή, παλεύοντας, ταυτόχρονα, να μπει φραγμός και τέλος στην πολιτική που σφαγιάζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για τις ανάγκες των μονοπωλίων.

«... έσπασαν μια πόρτα»


«... έσπασαν μια πόρτα»
Ετσι αντιμετωπίζεται ο λαός από τους «σωτήρες», 15/6/2011
Από τα βασικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δυνάστες του λαού ώστε να επιβάλουν την πολιτική του λαϊκού εξανδραποδισμού είναι η βία, η καταστολή, ο αυταρχισμός.
Για να «εξαγνιστεί» η αντιλαϊκή πολιτική, όταν καταφεύγει στο μοχλό της βίας, της καταστολής και του αυταρχισμού, χρειάζεται τη φαιά προπαγάνδα και την προβοκάτσια.
Οσο πιο ωμός είναι οαυταρχισμός, τόσο πιο φαιά η προπαγάνδα, τόσο πιο άθλια η προβοκάτσια.
Μέσω της προπαγάνδας και της προβοκάτσιας ενάντια στο λαό που διαμαρτύρεται, η βία, η καταστολή και οι αυταρχικές μεθοδεύσεις της αντιλαϊκής πολιτικής, εμφανίζονται σαν «αναγκαίες», σαν «δικαιολογημένες», σαν «νόμιμες».
Οι φορείς της πολιτικής του βίαιου ξεκληρίσματος του λαού, με την προπαγάνδα και τηνπροβοκάτσια βαφτίζουν «βία και ανομία» την αντίσταση του λαού και των εκπροσώπων του λαού στα σχέδιά τους.
*
Η προπαγάνδα και η προβοκάτσια, επιχειρεί εδώ και δυο μέρες να παρουσιάσει σαν «βία και ανομία» την παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας.
Η προπαγάνδα και η προβοκάτσια σκηνοθέτησε «σπασμένες πόρτες» στο γραφείο τουΒρούτση.
Για το ποια είναι η αλήθεια:
Πρώτος και αδιάψευστος μάρτυρας είναι η ίδια η ιστορία του ΠΑΜΕ και των κομμουνιστών ως προς το πώς αγωνίζονται.
Οταν οι «σωτήρες» χτυπούν ακόμα και φωτορεπόρτερ (Τατιάνα Μπόλαρη) για να μην καταγράφουν τη «νομιμότητά τους», 6/10/2011
Δεύτερος αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι φωτογραφίες - ντοκουμέντα από το γραφείο του Βρούτση, που δημοσίευσε χτες το πόρταλ του «902» (σ.σ.: δημοσιεύονται σήμερα στη σελίδα 8 του «Ρ»), όπου αποδεικνύεται η σκηνοθεσία.
Τρίτος αδιάψευστος μάρτυρας, και φυσικά όχι τελευταίος, είναι το «ποιόν» και η σχέση τους με τη βία, την πραγματική κρατική βία, την πραγματική κατασταλτική βία, την πραγματική αυταρχική βία όλων εκείνων που «ανακάλυψαν», που σκηνοθέτησαν μια «σπασμένη πόρτα» για να «στοιχειοθετήσουν», να δικάσουν και να καταδικάσουν τη «βία του ΠΑΜΕ».
Να ένα μικρό δείγμα της «ποιότητας» αυτών που μιλούν και σκηνοθετούν «σπασμένες πόρτες». Και το κάνουν με ένα και μοναδικό στόχο: Για να επιβάλουν και να δικαιολογήσουν μια αδίστακτη πολιτική, που είναι τόσο «σωτήρια» ώστε για να την περάσουν σπάνε - επανειλημμένως και στην κυριολεξία - κεφάλια...

Τα όργανα των «σωτήρων» επί το έργον, 28/6/2011

Κανείς δεν γλιτώνει από τους «σωτήρες», 17/11/2011

Οταν οι «σωτήρες» έριξαν χημικά και χτύπησαν κόσμο ακόμα και στο Μετρό, 5/10/2011

Τα όργανα των «σωτήρων» Βρούτση και Δένδια καθώς «πατάσσουν τη βία» των απεργών χαλυβουργών στον Ασπρόπυργο, 20/7/2012


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Ανησυχούν για την «κοινωνική σταθερότητα»


ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανησυχούν για την «κοινωνική σταθερότητα»
Οι αγώνες του λαού στο στόχαστρο των αστικών επιτελείων, που ζορίζονται να διαχειριστούν τη βαθιά κρίση
Οπως σε όλη την ΕΕ, έτσι και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κλιμακώνει την καταστολή, ανησυχώντας για την «κοινωνική σταθερότητα», που προϋποθέτει τσάκισμα της πάλης του λαού
Κίνδυνο για μια νέα ελληνική χρεοκοπία,«λόγω της αδύναμης οικονομίας, της εύθραυστης κοινωνικής σταθερότητας και του τεταμένου πολιτικού κλίματος» διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησηςMoody's, σε έκθεσή του με τίτλο «Ελλάδα: Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και του EFSF βελτιώνει τη ρευστότητα, αλλά το απόθεμα χρέους παραμένει ευάλωτο σε σημαντικούς κινδύνους».
Η έκθεση του καπιταλιστικού οίκου επαληθεύει τις ανησυχίες των αστικών επιτελείων για την εξέλιξη της κρίσης και τη διαχείρισή της στην Ευρωζώνη, αναγορεύοντας το λαό και την πάλη του σε «νούμερο 1» εχθρό της «σταθερότητας», δίνοντας έτσι το σύνθημα για γενικευμένη καταστολή ενάντια σε όποιον αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική.
Καθόλου τυχαία, δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταθέτουν διαπιστευτήρια καλύτερου διαχειριστή, αναδεικνύουν σε προσόν την ικανότητά τους να διασφαλίσουν την πολυπόθητη για τους καπιταλιστές «κοινωνική συνοχή», δηλαδή τη σταθερότητα με ταξική συναίνεση και συνεργασία.
Στην έκθεση της «Moody's» τονίζεται ότι παρά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους πιστωτές και τις επιπτώσεις από το PSI και την επαναγορά ομολόγων, το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2012 - 2016. Σημειώνει ακόμα ότι παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για παροχή μεγαλύτερης ελάφρυνσης στο χρέος από το 2014, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα.
Στο μεταξύ, η καπιταλιστική κρίση έγινε βαθύτερη στην Ισπανία στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε υποχωρήσει κατά 0,3%, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η μείωση του ΑΕΠ ήταν 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2012 η μείωση ανήλθε σε 1,37%.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή τη βδομάδα ότι μπορεί να συστήσει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ισπανίας για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Είναι φανερό, ωστόσο, ότι ακόμα και το μείγμα της διαχείρισης που προβλέπει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, όπως ζητάει για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα δεν έχει για το λαό, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ισπανίας.
Ανταγωνισμοί για την Κύπρο
Στο μέτωπο των ανταγωνισμών για το δάνειο στην Κύπρο, ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μέχρι πρότινος επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, δήλωσε ότι ακόμα και από μια τέτοια μικρή οικονομία υπάρχει κίνδυνος διάχυσης της κρίσης. Διαπίστωσε, ωστόσο, ότι «όπως συνέβη και με την Ελλάδα, η Κύπρος δε χρειάζεται να σωθεί πάση θυσία», υπογραμμίζοντας όμως ότι «πρέπει να διαπραγματευτούμε».
Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Kleine Zeitung», ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε το πρόβλημα της Κύπρου». Σε ερώτηση για το εάν η Κύπρος θα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει τα 17 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι χρειάζεται, ο Γιούνκερ αναγνώρισε ότι αυτό αποτελεί «τεράστια πρόκληση τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωζώνη», τονίζοντας όμως ότι «ο χρόνος πιέζει».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας,επιβεβαίωσε την εδώ και μήνες επικοινωνία του με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζω σύντομα αυτή η υπόθεση (σ.σ. για ρωσική συμμετοχή στο δάνειο από την τρόικα) να κλείσει θετικά». Είπε ακόμα ότι «αυτό το χέρι βοήθειας μπορεί να είναι σωστικό».
Η Ρωσία αναμένεται να επεκτείνει έως το 2022 την αποπληρωμή του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών. «Είμαστε σε επαφή μαζί τους. Εχουμε όλες τις ενδείξεις και ελπίζουμε ότι θα γίνει, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος», είπε ο ίδιος.
Στον απόηχο της συζήτησης για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, η Ομοσπονδία Εργοδοτών Βιομηχάνων και το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δοθούν αυξήσεις μισθών για το 2013, από καμία επιχείρηση, είτε υπάρχει συλλογική σύμβαση είτε όχι, λόγω της «έκτακτης κατάστασης» και της προτεραιότητας να «διατηρηθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας».

Σμπαράλια η κυβερνητική πυγμή και προβοκάτσια


Σμπαράλια η κυβερνητική πυγμή και προβοκάτσια
Η στάση του ταξικού κινήματος έδειξε ποιος ενοχλεί το κεφάλαιο και ότι ο λαός μπορεί να σπάσει την τρομοκρατία
Ισχυρό ράπισμα αποτέλεσε για την κυβέρνηση η παταγώδης κατάρρευση του κατασκευασμένου κατηγορητηρίου και η αποκάλυψη της προβοκάτσιας σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ενώ την ίδια στιγμή τσαλακώθηκε η τακτική του «νόμου και της τάξης» και της τρομοκρατίας σε βάρος των λαϊκών αγώνων.
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στο κεφάλαιο να κλιμακώσει τον αυταρχισμό και την καταστολή των εργατικών - λαϊκών αγώνων, προκειμένου να εφαρμοστούν τα άγρια μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλίων. Σ' αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει να συντηρεί την προβοκάτσια και τις συκοφαντικές επιθέσεις κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, ενώ βάζει ευθέως στο στόχαστρο ακόμα και το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και των παραστάσεων στα υπουργεία, το οποίο συμπεριλάβει θρασύτατα στα «φαινόμενα βίας και εξτρεμισμού» (!)
Αποκαλυπτικός, από την άποψη αυτή, ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος παρουσίασε ως «εισβολή» και «εξτρεμισμό» τη διαμαρτυρία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, για να δικαιολογήσει την κρατική βία σε βάρος τους. «Συγγνώμη, αλλά χτες για ποια κινητοποίηση μιλάμε; Μιλάμε για μια εισβολή σε ένα υπουργείο. Και θέλω να μου πείτε ένα άλλο παράδειγμα ευρωπαϊκής χώρας, που να γίνονται ανεμπόδιστα εισβολές σε γραφεία υπουργών», δήλωσε προκλητικά χτες (στον «Σκάι») ο Σ. Κεδίκογλου, αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, αφού διαμαρτυρίες όπως η προχτεσινή, είναι από τις πιο συνηθισμένες για το εργατικό κίνημα.
Στο ίδιο μήκος, ο εκπρόσωπος δε δίστασε να χαρακτηρίσει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και τη διαδήλωση ως «βιαιοπραγία, βανδαλισμό, άσκηση βίας και εξτρεμισμό» (!), δείχνοντας πού θέλει να το πάει η κυβέρνηση. Κλιμακώνοντας την προβοκάτσια, ισχυρίστηκε θρασύτατα ότι «υπήρξε προσπάθεια προπηλακισμού του υπουργού» (!), αν και φρόντισε να κρατήσει κάποιες αποστάσεις, συμπληρώνοντας ότι «εγώ δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας, μου μετέφεραν μαρτυρίες».
Δείχνοντας τις πραγματικές στοχεύσεις της, η κυβέρνηση εντάσσει στα «φαινόμενα βίας» και την περιφρούρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων από μέρους των ταξικών δυνάμεων, επιβεβαιώνοντας ότι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ βρίσκονται στο στόχαστρο ακριβώς γιατί της χαλάει τη σούπα και τη σιγή νεκροταφείου που θέλει να επιβάλει σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να προσφέρει εγγυήσεις στους «επενδυτές» ότι είναι ασφαλής έναντι του ταξικού - λαϊκού κινήματος.
«Και ας μην ξεχάσουμε ότι στη μακρά παράδοση του ΠΑΜΕ και δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι τιμώ την Ιστορία του ΚΚΕ, έχει μια μακρά ιστορία, αλλά σε αυτή την ιστορία υπάρχουν και κεφάλαια, όπως οι καταλήψεις στα λιμάνια - που θυμάστε τι είχε γίνει - ή άλλες περιπτώσεις, όπου δυστυχώς υπήρξαν βιαιότητες», υποστήριξε θρασύτατα ο εκπρόσωπος, ομολογώντας όμως ταυτόχρονα τι είναι αυτό που πραγματικά ενοχλεί την κυβέρνηση και τα αφεντικά της.
Με απειλές και «διάλογο»
Η κυβέρνηση κλιμακώσει την τακτική της πυγμής απέναντι στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες που αμφισβητούν και αντιπαλεύουν τα ψηφισμένα μέτρα, σηκώνοντας ψηλά τη σημαία «της εφαρμογής των νόμων» (σ.σ. που η ίδια ψήφισε) και επικαλούμενη ότι «έχει το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση» (σ.σ. με το λαό στην πείνα και τα μονοπώλια «στην πένα»).
Την τακτική αυτή είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει και έναντι των φτωχομεσαίων αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, τους οποίους όμως επιχειρεί να παραπλανήσει και να διασπάσει, φορώντας τη μάσκα του «διαλόγου» και καλλιεργώντας κάλπικες υποσχέσεις.
«Για τους αγρότες σας λέω, επειδή είναι και πολύ πιο σύνθετο το ζήτημα και ένας κλάδος που πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί, όχι όμως στο παλιό μοντέλο των επιδοτήσεων για εκτάσεις που δεν καλλιεργούνται. Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε πλήρως τον αγροτικό μας τομέα. Είναι, όμως, πολύτιμοι οι αγρότες. Σας λέω ότι είμαστε εδώ να συζητήσουμε τα πάντα, σε ό,τι αφορά όμως τις οικονομικές δυνατότητες, δυστυχώς, είναι πεπερασμένες», συνόψισε τη στάση της κυβέρνησης ο Σ. Κεδίκογλου, σπεύδοντας πάντως να αποσαφηνίσει ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κρατάει την κοινωνία σε ομηρία».
Πιστός συνεργός σ' αυτήν την κατεύθυνση είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατήγγειλε χτες σαν «διχαστικές» τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας παράλληλα να σύρει το λαϊκό κίνημα στα δίχτυα του «κοινωνικού διαλόγου».
Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και σε μια προσπάθεια να κρύψουν την ολόπλευρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την ωμή βία και τις επιχειρήσεις τρομοκράτησης των εργαζομένων, στελέχη του υποστήριζαν ότι «όσοι επιλέγουν την τακτική της πόλωσης και του διχασμού προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο. Η τυφλή αναμέτρηση δεν οδηγεί σε λύσεις».
Τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ότι «οι κλειστοί δρόμοι, τα κλειστά λιμάνια, οι πολυήμερες απεργίες στις συγκοινωνίες, τελικά δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση εις βάρος των πολιτών, της οικονομίας, της κοινωνίας». Το ΠΑΣΟΚ που ανήγαγε σε επιστήμη σε βάρος των εργαζομένων τον «κοινωνικό αυτοματισμό» επιχείρησε χτες να το φορτώσει στις πλάτες του λαϊκού κινήματος υποστηρίζοντας ότι «με αυτές τις επιλογές τελικά τον προκαλούν», συμπληρώνοντας με θράσος ότι «μόνο με συναίνεση μπορούν να βρεθούν λύσεις».
Νόμος και τάξη
Την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» υπεραμύνθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώνει με τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα που απέσπασαν οι εργαζόμενοι με αγώνες τις τελευταίες δεκαετίες.
«Ηρθε η ώρα η χώρα να κλείσει τους λογαριασμούς που μένουν ανοιχτοί από το 1974-1975 μέχρι σήμερα. Είτε αυτοί λέγονται ανομία, είτε αυτοί λέγονται καταλήψεις, είτε αυτοί λέγονται μεταναστευτικό, είτε μιλάμε για το άγος της Μαρφίν. Ολα αυτά πρέπει να βρουν το δρόμο τους. Και ο δρόμος τους μπορεί και πρέπει να είναι μόνο ένας, η εφαρμογή των νόμων προς όλους», δήλωσε προκλητικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, συγχέοντας σκόπιμα τους λαϊκούς αγώνες με τις προβοκάτσιες των μηχανισμών που υπηρετούν το σύστημα.

IΤΑΛΙΑ Η εξαθλίωση διευρύνεται


IΤΑΛΙΑ
Η εξαθλίωση διευρύνεται
ΡΩΜΗ.--
Σε έναν τρόπο ζωής «χαμηλού κόστους» καταφεύγουν οι Ιταλοί προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, που οδηγεί τους λαούς τον ένα μετά τον άλλο στη φτώχεια και την εξαθλίωση, εξαφανίζοντας εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές και μισθολογικές απολαβές, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ανεργία και το κόστος ζωής. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Eurispes που δημοσιοποιήθηκε χτες, στη χώρα καταγράφεται «γενικευμένη συρρίκνωση της κατανάλωσης, που αποδεικνύει τη δύσκολη θέση των οικογενειών», με το 73,4% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί από το τέλος του 2011 κατά 40%. Την ίδια στιγμή, ως συνέπεια της κρίσης που καλείται να πληρώσει ο λαός και στην Ιταλία, τα ενεχυροδανειστήρια ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια με το 28,1% των ερωτηθέντων να έχει αναγκαστεί να προσφύγει σε αυτά. Σύμφωνα με την έρευνα το 26,8% του δείγματος αναγκάστηκε να κάνει και περιστασιακές δουλειές για να ενισχύσει το οικογενειακό εισόδημα, ενώ το 62,8% απαντά ότι με το μισθό του δύσκολα φτάνει στο τέλος του μήνα...

TOP READ