Το 1/5 κατέχει το 88% του πλούτου της χώρας και αυξάνουν χαμηλόμισθοι, άστεγοι και όσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη ούτε την τροφή τους
✔️   Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, από 267 το 2008 σε 607 πέρυσι, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα UBS, ενώ οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, ακόμη και τη διατροφή τους.
«Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και μάλιστα με πιο γρήγορους ρυθμούς», δήλωσε ο Τζον Μάθιους, επικεφαλής της «Διαχείρισης Ιδιωτικού Πλούτου» («Private Wealth Management») της UBS. Ταυτόχρονα, υπάρχουν σημάδια συμπίεσης και στασιμότητας στα χαμηλότερα εισοδήματα. Το πλουσιότερο 1/5 των Αμερικανών κατέχει το 88% του πλούτου της χώρας, ποσοστό που έχει αυξηθεί ήδη πριν από την κρίση, όπως δείχνουν στοιχεία του 2016. Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων στις ΗΠΑ που για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα τρόφιμα στηρίζονται στα «κρατικά κουπόνια» (food stamps), ανέρχεται σήμερα στα 39 εκατ., δηλαδή κατά 40% περισσότεροι σε σχέση με το 2008 και παρότι ο πληθυσμός της χώρας έχει αυξηθεί κατά μόλις 8% το ίδιο διάστημα.
✔️   Ενδεικτικά, τα ενοίκια στη Νέα Υόρκη έχουν αυξηθεί το διάστημα 2010 – 2017 δύο φορές περισσότερο από τους μισθούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού «StreetEasy», πιέζοντας ακόμη περισσότερο τους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα. Ο αριθμός των αστέγων που κοιμούνται στα καταφύγια της πόλης είναι 70% μεγαλύτερος από ό,τι πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με τον «Συνασπισμό για τους Αστέγους».
[πηγή]