28 Μαρ 2019

Χορτάσαμε «συμπαράσταση»…


 του Τάσου Αντωνίου,
μέλους του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ,
υποψήφιου Δημοτικού Σύμβούλου Ναυπλίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση
Πριν λίγο επέστρεψα από τη Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Από την ενημέρωση που είχαμε από το σωματείο φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών πάει για κλείσιμο. Απ’ ότι φαίνεται κανένας από τους αρμόδιους δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για το αντίθετο.
Φαίνεται πως η «επιστροφή στην κανονικότητα» είναι να μην έχουμε Νοσοκομείο. Φαίνεται πως η «έξοδος από μνημόνια» σημαίνει ότι μπορούμε να αποφασίζουμε τις περικοπές στην Υγεία και «χωρίς την Τρόικα και τους θεσμούς». Όποιος περίμενε να δει «άσπρη μέρα» από τη «δίκαιη ανάπτυξη» φαίνεται ότι προσγειώθηκε απότομα έξω από τα Επείγοντα του Ναυπλίου.
Βρεθήκαμε στη συνέλευση των εργαζόμενων όλοι οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ναυπλιέων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν. Γόντικας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κ. Γκόνης. Μαζί μας και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από τα σωματεία Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας. Όλες αυτές οι δυνάμεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια –στην πράξη, όχι στα λόγια - έχουμε βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την αναβάθμιση των υποδομών του Νοσοκομείου, για επαρκή στελέχωση, για αξιοπρεπείς, σύγχρονες και δωρεάν υποδομές Υγείας για όλο το λαό.
Θυμίζουμε ότι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν οργανωθεί τα εξής:
·         Το Μάρτη του 2013 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου έκαναν καθημερινές κινητοποιήσεις ενώ επισκέφθηκαν με πούλμαν το Υπουργείο για τη γενικότερη υποβάθμιση του νοσοκομείου τις απλήρωτες υπερωρίες κ.ά. αλλά δεν πήραν απαντήσεις.
·         Το Νοέμβρη του 2015 έγινε μεγάλη κινητοποίηση σωματείων και φορέων ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου.
·         Το Δεκέμβρη του 2015 το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τα Νοσοκομεία Άργους-Ναυπλίου.
·         Τον Αύγουστο του 2016 με αφορμή το «Σχέδιο οργανισμού Γ.Ν. Αργολίδας» η Τομεακή Επιτροπή (ΤΕ) του ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση και ενημέρωσε το λαό του Νομού.
·         Τον Οκτώβρη του 2016 οργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο για τις σοβαρές ελλείψεις στα δύο νοσοκομεία του Νομού στην Πλατεία Καποδίστρια. Το οργάνωσαν το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας, το Σωματείο Τεχνιτών Οικοδόμων Ναυπλίου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας.
·         Τον Απρίλη του 2017 η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ έβγαλε εκ νέου ανακοίνωση για τις δραματικές ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας.
·         Τον Απρίλη του 2017 το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων – Ποτών έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχώς εξελισσόμενη υποβάθμιση.
·         Το Μάη του 2017 το ΚΚΕ κατέθεσε εκ νέου ερώτηση στη Βουλή για τα Νοσοκομεία Άργους-Ναυπλίου.
·         Τον Ιούλη του 2018  οργανώθηκε σύσκεψη από το Σωματείο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας με συμμετοχή πολλών σωματείων και φορέων. Η σύσκεψη κατέληξε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και στα δύο Νοσοκομεία.
Με αφορμή την τελευταία εξέλιξη με το κλείσιμο των ΤΕΠ, ήδη από την Παρασκευή 22 Μαρτίου, όταν ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι, το ΚΚΕ και οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση βγήκαν με έκτακτη κινητοποίηση στο Κέντρο του Ναυπλίου να ενημερώσουν τον κόσμο. Συνεχίσαμε τις δράσεις ενημέρωσης των Ναυπλιωτών το Σάββατο και την Κυριακή. Ο Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γ. Πινάτσης ήδη από την Παρασκευή ζήτούσε από το Δήμαρχο τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Στην συνέχεια τα αγωνιστικά σωματεία οργάνωσαν πικετοφορία την Τρίτη 26 Μάρτη ενώ προγραμματίζουν και παράσταση διαμαρτυρίας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/3.
Αυτά έκαναν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, των αγωνιστικών σωματείων και της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Νοσοκομείο!
Για να δούμε τώρα τι έκαναν οι υπόλοιποι άρχοντες και «παράγοντες» του Δήμου.
Στη συνέλευση των εργαζόμενων παραβρέθηκαν και μίλησαν και ο Δήμαρχος κ. Κωστούρος αλλά και ο πρώην Δήμαρχος κ. Αναγνωσταράς. Ακούγοντάς τους θα νόμιζε κανείς ότι ακούει κάποιους που ήρθαν από κάποια άλλη πόλη για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους, ότι ακούει κάποιους που είναι πρόθυμοι να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν να σταματήσει η υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Η μόνη «λεπτομέρεια» είναι ότι αυτοί οι δύο κύριοι -που σήμερα έρχονται και κάνουν δηλώσεις συμπαράστασης- ήταν και είναι Δήμαρχοι όλα αυτά τα χρόνια που οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και αγωνιστικά σωματεία της πόλης διεκδικούσαν. Ότι αυτοί οι δύο κύριοι έχουν ξαναπεί τα ίδια χωρίς να έχουν κάνει τίποτα. Αλήθεια τι έκαναν τόσα χρόνια για το Νοσοκομείο; Πως εμπόδισαν την υποβάθμιση των δομών Υγείας που δρομολογείται όλα αυτά τα χρόνια για το Νομό μας;  Η απραξία τους είναι συνενοχή!
Όσα και να υπόσχονται πια δεν τους εμπιστευόμαστε, έχουν ήδη δείξει δείγματα γραφής για το τι προτίθεται να κάνουν:
·         Όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων έρχονταν για συμπαράσταση και «λόγια παρηγοριάς» αλλά στην πράξη ποτέ δεν διεκδίκησαν ουσιαστικά τη λύση του προβλήματος. Έχουν πρεμούρα στα Δημοτικά Συμβούλια να προχωράνε με fast-track διαδικασίες όλες οι businessγια τις μαρίνες, τα yacht, το mall που θα γίνει στο λιμάνι, οι τουριστικές υποδομές για τα 5άστερα της πόλης, οι χωροθετήσεις για τις βιομηχανίες. Για όλα αυτά τρέχουν σε Υπουργεία, κάνουν συσκέψεις με επιχειρηματίες, δίνουν συνεντεύξεις κλπ. Όμως για τα πραγματικά προβλήματα του λαού της πόλης δεν αφιέρωσαν τον… πολύτιμο χρόνο του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν πήγαν σε κανένα Υπουργείο να διαμαρτυρηθούν, δεν απαίτησαν καμία χρηματοδότηση…
·         Ας μην βγουν πάλι να μας συστήσουν «ψυχραιμία» ας μην ξαναπουν να περιμένουμε τις αποφάσεις του Υπουργείου, ας μην μας πουν πάλι ότι θα διαβουλευτούν αυτοί «για το καλό μας». Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου χόρτασαν συμπαράσταση και ο λαός της Αργολίδας χόρτασε από υποσχέσεις. Όλα αυτά τα χρόνια μας διαβεβαίωναν ότι «θα επιληφθούν αυτοί του θέματος» και σήμερα φτάσαμε σε αυτό το αδιέξοδο.
·         Ακόμα, οι κ.κ. Κωστούρος και Αναγνωσταράς ήρθαν σήμερα και μας είπαν ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι μια τουριστική πόλη σαν το Ναύπλιο δεν μπορεί να μην έχει Νοσοκομείο να εξυπηρετεί τους τουρίστες. Μάλιστα ο κ. Κωστούρος το πήγε ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι οι «πελάτες μας» -έτσι το είπε αυτολεξεί- πρέπει να βλέπουν ένα Νοσοκομείο στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως και στην πατρίδα τους. Όλα αυτά τα είπαν χωρίς να κοκκινίζουν ούτε στιγμή. Ας τους πει κάποιος ότι το Νοσοκομείο το χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα για εμάς και τα παιδιά μας. Το ότι το Νοσοκομείο Ναυπλίου αντικειμενικά επιβαρύνεται συγκριμένους «τουριστικούς» μήνες και Σαββατοκύριακα είναι ένας επιπλέον λόγος που πρέπει να παραμείνει και να αναβαθμιστεί.
Δίπλα σε αυτούς έκανε δηλώσεις και ο Θ. Πετράκος, υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη ΛΑΕ. Στη δήλωση του γράφει ότι το κλείσιμο του Νοσοκομείου Ναυπλίου είναι «συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής». Αλήθεια ακόμα τα μνημόνια φταίνε κ. Πετράκο; Τι προβλέπει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Υγεία ακόμα και για τις χώρες που δεν έχουν μνημόνια; Ιδιωτικοποίηση και ανταποδοτικότητα. Στην Ελλάδα τι γινόταν πριν τα μνημόνια; Ήδη πριν το 2009 υπήρχαν 30.000 κενά σε γιατρούς, πριν τα μνημόνια δινόταν κάτω από το 3% του προϋπολογισμού για την Υγεία, από τότε ακόμα τα χρήματα που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά ιατρεία, οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έφθαναν κοντά στο 50% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. Προφανώς η κρίση και τα μνημόνια ήταν ευκαιρία για να περάσουν όλα αυτά που από χρόνια είχαν αποφασίσει στα Ευρωπαϊκά και κυβερνητικά επιτελεία για μείωση των δαπανών για την Υγεία, για όλο και μεγαλύτερη στροφή του κόσμου στην ιδιωτική Υγεία.
Οι υπόλοιποι άρχοντες και «παράγοντες» (κ. Χειβιδόπουλος, κ. Σαλεσιώτης, κ.κ. βουλευτές του Νομού κ.α.) δεν ήρθαν σήμερα. Μάλλον καλά έκαναν γιατί και αυτοί που ήρθαν είπαν τα ίδια που μας είχαν πει και πριν 2 και πριν 4 χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για το Νοσοκομείο αποκαλύπτονται σιγά-σιγά όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο Δήμο και την Περιφέρεια. Φαίνεται ποιοι είναι αυτοί που στριμώχνονται στις κάμερες για μια δήλωση «συμπαράστασης» (sic!) και ποιοι είναι αυτοί που οργανώνουν την αντίσταση στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ. Τις επόμενες μέρες, στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα φανεί «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» και πως εννοεί ο καθένας τη «συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα».
Στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας μπορούμε να ενισχύσουμε τη δύναμη που θα βάλει εμπόδια σε αυτές τις πολιτικές, τη δύναμη που μπαίνει μπροστά, διεκδικεί, οργανώνει, για να αποσπά κατακτήσεις ο λαός. Οι αγωνιστές του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης να είναι περισσότεροι στην Ευρωβουλή, στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Κερκυραίος εργατοπατέρας τερμάτισε το “μαγείρεμα” και όρισε Συνέλευση και εκλογές σωματείου στο αστυνομικό μέγαρο!

Κάθε μέρα και ένα βήμα παραπέρα το πηγαίνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, για να ξεπεράσει τα εμπόδια, που του βάζουν οι εργαζόμενοι των ταξικών Σωματείων! Κάθε μέρα ξεπερνά και τον ίδιο του τον εαυτό σε μεθοδεύεις και αλχημείες, προκειμένου να διαμορφώσει συσχετισμούς, που εξυπηρετούν καλύτερα τα σχέδια των μεγάλων αφεντικών!
Αυτήν την φορά «πρώτο βιολί» του «μαγειρέματος» ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εποχικών Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος κος Άνθης Γιώργος και παράνομο μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας (ΕΚΚ), σύμφωνα και με το Πρωτοδικείο, αφού εδώ και καιρό είναι δημόσιος υπάλληλος! Ο κύριος αυτός έχοντας ως στόχο να απομονώσει τα μέλη του Σωματείου, στο οποίο προεδρεύει, από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και να προχωρήσει εν κρύπτω σε εκλογές, για αντιπροσώπευση στο ΕΚΚ, αποφάσισε να διεξάγει στις 27 Μάρτη Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες του Σωματείου όχι στο Εργατικό Κέντρο, όπως γινόταν πάντα μέχρι σήμερα αλλά στο μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων!
Μάλιστα, όταν αντιπρόσωποι ταξικών Σωματείων πήγαν στον χώρο, που διεξάγονταν η Γενική Συνέλευση, για να μιλήσουν με τους εργαζόμενους, εκείνος σε έξαλλη κατάσταση απείλησε ότι θα καλέσει την αστυνομία (!), ότι οι αντιπρόσωποι των ταξικών Σωματείων δεν έχουν καμία «δουλειά στο κτίριο της Υπηρεσίας»  και ότι επί της ουσίας δεν έχουν δικαίωμα εργαζόμενοι να συνομιλούν με άλλους εργαζομένους! Είναι ο ίδιος που μαζί με την εργοδοτική ομάδα του ΕΚΚ, κατηγορούν τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. ότι δεν θέλουν την ενότητα των εργαζομένων. Είναι ο ίδιος που μαζί με την εργοδοτική ομάδα του ΕΚΚ, όπου βρεθούν και όπου σταθούν μιλούν για δημοκρατία… Έτσι εννοούν και την «ενότητα» και την δημοκρατία… Πάντα στο πλαίσιο που εξυπηρετεί την μεγαλοεργοδοσία!
Και από αυτό το περιστατικό φαίνεται ξεκάθαρα ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που θέλει τους εργαζόμενους απομονωμένους, αδύναμους, μακριά από την οργανωμένη συλλογική δράση. Που τους θέλει πιόνια στα χέρια των ανθρώπων της εργοδοσίας, ώστε να προχωράνε τα σχέδια των μεγαλοεργοδοτών!
Εμείς τους λέμε ξεκάθαρα ότι δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν παιχνίδια στην πλάτη κανενός εργαζόμενου. Καλούμε τους εργαζόμενους-μέλη του Σωματείου των Εποχικών Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, να προβληματιστούν από την στάση και τον ρόλο που παίζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός μέσα στο Σωματείο τους. Να προβληματιστούν κατά πόσον αυτή η στάση του απερχόμενου προέδρου του Σωματείου τους, τους έχει βοηθήσει να αναπτύξουν τις διεκδικήσεις τους, να έρθουν σε επαφή με άλλους εργαζόμενους, να ενισχύσουν τον αγώνα τους για ανάκτηση των απωλειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των ίδιων και των παιδιών τους!
Εμείς υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση! Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την οργάνωση του αγώνα όλων των εργαζόμενων με προσανατολισμό τέτοιο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ίδιων και όχι των αφεντικών και των κυβερνήσεών τους!
Στον κύριο Άνθη και στην εργοδοτική του παρέα στο ΕΚΚ τους κάνουμε μια πρόταση. Τώρα που πήραν φόρα, ας προτείνουν στα φιλαράκια τους, τους εργοδότες και εργοδοτικούς συνδικαλιστές στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, να διεξάγουν το συνέδριο της Συνομοσπονδίας, που οι ίδιοι τίναξαν στον αέρα, όταν είδαν ότι δεν προχωράνε τα σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας, στην ΓΑΔΑ! Είναι το τελευταίο τους καταφύγιο!

Όλοι μαζί, μπορούμε να υποκριθούμε


ΦΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΕΠΑΦΗΣ: Η γριά έγινε κονκάρδα σε άθλια πολιτικά πέτα και κάποιοι φάνηκαν πρόθυμοι να πληρώσουν το πρόστιμό της και τα τριάκοντα αργύρια για την καθημερινή σταύρωση της κάθε γριάς σε ένα σάπιο σύστημα, που διδάσκει πώς να εκμεταλλεύεται κανείς απ’ την κούνια του τα ζόμπι, που είναι οι άποροι συνταξιούχοι.

Η εγγραφή στο συλλογικό υποσυνείδητο αθλιοτήτων της μόδας δεν είναι λάθος, δεν είναι τακτικισμός, δεν είναι επικοινωνιακό τερτίπι, είναι έγκλημα! Ένα μείζον και βρωμερό που φυτεύτηκε κάτω από το πετσί της κοινωνίας, με χρυσαυγίτικη πρωτοβουλία και συριζέικη ανοχή, έγκλημα, ήταν η μεταχείριση της “γριάς”, κυριολεκτικά η εργαλειοποίησή της σε κάθε λογής διαστρεβλωτική προπαγάνδα.

Η γριά έγινε κονκάρδα σε άθλια πολιτικά πέτα. Καταρχάς, ήταν πριν από μερικά χρόνια η βοήθεια που της προσέφεραν τα κτήνη με τη σβάστικα να μισοεξέχει απ’ το μαύρο φανελάκι, για να περάσει από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο και να πάει να σηκώσει τη σύνταξή της. Ύστερα ήρθαν τα ανέκδοτα και μετά οι αποκαλύψεις για το ποια ήταν η γιαγιά, ποιανού φασίστας συγγενής, και η προμήθεια του πεντάευρου για την εξυπηρέτηση, υπέρ του συνδέσμου.


Στη συνέχεια ήρθε ο αντιπολιτευτικός αντίλογος ως μομφή για την κυβερνώσα αριστερά με λεζάντα στη γριά την “ασφάλεια”, με πλάνα και μεγαλοστομίες για τη γριούλα που τη λήστεψαν, τη χτύπησαν, τη σιδέρωσαν, για να της πάρουν απ’ το φτωχικό της το κομπόδεμα, με δράστες στη συντριπτική πλειονότητα “αλλοδαπά κτήνη”, που επισκίαζαν τα φιλάνθρωπα γεροντοφιλικά φασισταριά.

Και τώρα ήρθε η αγνοημένη ως τα 90 της, από κοινωνία και πολιτική, γριά με τα τερλίκια που επειδή όλοι μαζί μπορούμε να υποκριθούμε, έγινε γιαγιά που συνελήφθη και βασανίστηκε από τους μπάτσους ως παράνομη μικροπωλήτρια…

Η ευαισθησία σεληνιάζεται με τις μεμονωμένες γριές που επιζούν σε πείσμα της καπιταλιστικής φρίκης, της κρίσης, των εξαθλιωμένων ΚΑΠΗ, των ανύπαρκτων ή πετσοκομμένων συντάξεων, της συκοφάντησης των γηρατειών και της θύελλας των αριστερών και δεξιών προσήμων, που με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια ΜΑΤ, έχουν στο παλμαρέ τους ανοιγμένα κεφάλια γερόντων σε πορείες μαξιμαλιστικών απαιτήσεων προς το Μαξίμου. Οι μεμονωμένες γριές μετατρέπονται σε χρήσιμα θύματα και χρήσιμα σύμβολα. Και ξαφνικά το ζητούμενο είναι η ευαισθησία της… κακούργας κενωνίας και της πιο κακούργας  εξουσίας.

Η γριά αυτή καθαυτή κι ο γέρος της μαζί, που συναποτελούν το 1/3 τουλάχιστον του πληθυσμού και του εκλογικού σώματος, αντιμετωπίζονται ως ομάδα στόχος (target group) για την κατεύθυνση της διαφήμισης, της εμπορευματοποιημένης αλληλεγγύης και του άλλοθι του φιλανθρωπισμού. Δεν πρέπει να σκεφθούν πολιτικά, δεν πρέπει να δράσουν συλλογικά, δεν πρέπει να φανεί στην τηλεόραση -ίσως μισό πλάνο πριν τον καιρό και τα αθλητικά- ότι βγαίνουν στο δρόμο με τις ενώσεις τους, το ΠΑΜΕ, διεκδικώντας όλα όσα τους χρωστάμε, για τη δούλεψή τους και για την αντοχή τους. Η περίφημη πάλαι ποτέ τρίτη ηλικία έχει γίνει διαβόητη οικονομική επιβάρυνση, και ήδη στας Ευρώπας κουβεντιάζεται ανοιχτά να γλιτωθούν λεφτά από τη μάταιη ακριβή περίθαλψη για γριές και γέρους άνω των 84 ετών.

Επειδή όλοι μαζί μπορούμε να υποκριθούμε ότι είμαστε περήφανοι για τις τρεις γιαγιάδες στη Λέσβο, σημαδεμένες από την προσφυγιά, που περιέθαλψαν μεταναστάκια, κι ας μην πήραν ποτέ το Νόμπελ Ειρήνης, βρέθηκαν αμέτρητοι τουιτεράδες με προπληρωμένη παραγγελία για χίλια τερλίκια, και πρόθυμοι ομήλικοι να καταβάλουν το πρόστιμο των 200 ευρώ. Τριάκοντα αργύρια για την καθημερινή σταύρωση της κάθε γριάς σε ένα σάπιο σύστημα, που διδάσκεται πώς να εκμεταλλεύεται απ’ την κούνια του κανείς τα ζόμπι, που είναι οι άποροι συνταξιούχοι.

Το έγκλημα της κοινωνίας που νοιάζεται για τη μία γριά και τον ένα γέρο, κι όχι για τους γέρους και τις γριές που όλοι θα γίνουμε, πληροί τις προϋποθέσεις του ιδιαζόντως  ιδεολογικοπολιτικά ειδεχθούς. Είναι διαρκείας και συστημικό από το Μάαστριχτ και μετά, μαζικό, κλείνει αυτιά, σβήνει το βλέμμα, πετάει τα γεράματα σα φόλα τρόμου στα νιάτα, αμβλύνει τα ανακλαστικά και την κριτική σκέψη απέναντι σε έννοιες, όπως η σύνταξη, η περίθαλψη, η πρόνοια, η ιδρυματοποίηση, η λειτουργική ανημπόρια, η μοναξιά και η εγκατάλειψη. Κυρίως όμως με την αξιοποίηση της φυσικής ευαισθησίας και οργής για την κακοπάθεια μιας γριάς κάμπτει την ευθύνη για όλες τις γριές της γης στην οποία σε λίγο θα συζητάμε αν χωράνε ή δε χωράνε ως περιβαλλοντικά απόβλητα, για τον καπιταλισμό, του πανδαμάτορα χρόνου.

http://www.katiousa.gr

Γιατί ψηφίζουμε και στηρίζουμε μαζικά ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις…

       

28-03-2019
Ψηφίζουμε και στηρίζουμε μαζικά ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις για να καταργηθεί ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας που ψηφίζεται σήμερα και δίνει βορά τις λαϊκές κατοικίες στους τραπεζίτες. Ψηφίζουμε και στηρίζουμε μαζικά ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει η επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς να καταργήσει τον νόμο άρπαγα της λαϊκής κατοικίας, που ψηφίζει χωρίς να το θέλει σήμερα μαζί με τη Νέα Δημοκρατία κάτω από τους εκβιασμούς των δανειστών και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συντονιζόμαστε όλοι στο κανάλι της Βουλής. Οι απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που δεν είπαν μέχρι τώρα από το βήμα της Βουλής είναι το παραπάνω. Μέχρι το τέλος της συζήτησης είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί κάποιος από αυτούς που θα το πει κι αυτό. Άλλωστε έχουν πει τόσα και τόσα, αυτό θα κωλόσουν να πουν;!

Σηναφοτσίρας

Ισραηλινοί ένστολοι δολοφόνοι σκότωσαν 17χρονο Παλαιστίνιο διασώστη

Ένας 17χρονος Παλαιστίνιος εθελοντής διασώστης δολοφονήθηκε σήμερα από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν σε καταυλισμό προσφύγων στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, ο Σαΐντ Μούζχερ εργαζόταν ως διασώστης όταν δέχθηκε πυρά του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό Ντεϊσέχ. Τραυματίστηκε στην κοιλιά και στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.
«Η δολοφονία από (τις δυνάμεις) κατοχής ενός διασώστη με τη χρήση πραγματικών σφαιρών στην κοιλιά αποτελεί έγκλημα πολέμου», κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Τζάουαντ Άουαντ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με αναφορές, μια μονάδα του ισραηλινού στρατού εισήλθε στον καταυλισμό Ντεϊσέχ που βρίσκεται νότια της Βηθλεέμ για μια επιχείρηση συλλήψεων, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις.

Στέλιος Κουμπιάς: Ήθος, αισθήματα κι αλήθεια, αλέθονται στο βωμό των εκλογών

Φίλες και φίλοι,
Εδώ και αρκετό καιρό γυρίζουν στο μυαλό και στην σκέψη μου μερικά πράγματα, τα οποία φυσικά δεν είναι τωρινά και πιστεύω ότι τα γνωρίζετε κι εσείς, αλλά μιας και τις τελευταίες ημέρες γίνονται όλο και πιο έντονα, είπα να τα βγάλω από μέσα μου.
Είμαι άνθρωπος, που σέβεται και εκτιμάει τον καθένα, ανεξάρτητα από τα ιδεολογικά του πιστεύω και αρχές. Έχω φίλους και φίλες από όλο το φάσμα των πολιτικών πεποιθήσεων, που τους σέβομαι και χαίρομαι γιατί κατά συντριπτική πλειοψηφία με βλέπουν και εκείνοι με το ίδιο “μάτι”, ευτυχώς. Σε μια πολύ μικρή μειοψηφία, υπάρχουν “φίλοι” που σταμάτησαν να μου λένε καλημέρα, γιατί δεν έκανα το χατίρι τους, να ενταχθώ στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές σε συνδυασμούς που εκείνοι ήθελαν. Φυσικά, προσωπικά όποτε τους συναντώ, τούς χαιρετάω άσχετα αν αυτοί κοιτάνε τον ουρανό μήπως… βρέξει.
Ευτυχώς για μένα και δυστυχώς γι αυτούς ήμουν, είμαι και θα είμαι Άνθρωπος με δική μου σκέψη, πιστεύω και ιδανικά, και όχι σαν τους άλλους που το πιστεύω και τα ιδανικά τους εξαρτώταν και εξαρτώνται από το τι θα τους “προσφέρει” το κάθε κόμμα ή συνδυασμός, που κάθε τόσο αλλάζουν στρατόπεδο ανάλογα με το ποιος κυβερνάει.
Έμαθα στην ζωή να προχωρώ με δικές μου δυνάμεις, και όχι γλείφοντας, σέρνοντας, έρποντας.
Πώς να ξεχάσω για παράδειγμα, αυτούς που πριν μερικά χρόνια “σχίζονταν” για το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, επειδή είχαν μόνο προσωπικά οφέλη και αφού πέρασαν και “έφαγαν” καλά, μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ γύρισαν την πλάτη τους και στράφηκαν στην Ν.Δ ή στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί εκεί βρήκαν καινούργιο καταφύγιο εκεί υπάρχει τώρα “φαΐ”.
Για ποια ιδεολογία μιλάμε; Για ποια πολιτικά πιστεύω; Γι αυτούς ήταν όλα προσωπικό και οικογενειακό συμφέρον! Και τώρα όλοι “αυτοί” κατηγορούν εμάς που πιστεύουμε σε ιδανικά ότι έχουμε παρωπίδες, είμαστε γραφικοί κλπ. Δηλαδή, φοράς “παρωπίδες” γιατί ακολουθείς τον δρόμο και τα ιδεολογικά σου πιστεύω; Γιατί θέλεις να είσαι εντάξει απέναντι στον συνάνθρωπό σου; Γιατί θέλεις να αγωνίζεσαι καθημερινά για τον άνθρωπο; Γιατί δεν μπαίνεις στο “τριπάκι” τους και δεν είσαι όμοιός τους, να παζαρεύεις την ψήφο σου και την ένταξης σου; Γιατί στην τελική θέλεις να αλλάξεις μια ζωή που κάνει τους πλούσιους πιο πλούσιους και τους φτωχούς πιο φτωχούς;
Το τελευταίο διάστημα δεν προλαβαίνουμε να διαβάζουμε και να γινόμαστε μάρτυρες των αλληλοκατηγοριών μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ) για κλεψιές, ρεμούλες και ό,τι άλλο “αξιοσέβαστο” και “αξιοσημείωτο”. Γιατί; Μα για να κρύψουν τη συμφωνία τους σε όλα τα μεγάλα. Όλοι τους έχουν ψηφίσει μαζί το τρίτο μνημόνιο που κόβει το ΦΠΑ, που μας δίνει συντάξεις πείνας, που στέρησε μαζί με τα αλλά εκατομμύρια ευρώ από τους δήμους .
Δυστυχώς ζούμε στην εποχή που οι Ανήθικοι μιλάνε για.. ΗΘΟΣ, Οι Αναίσθητοι για.. ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, και οι Ψεύτες για… ΑΛΗΘΕΙΑ!!
Με εκτίμηση
Στέλιος Κουμπιάς
Πλοίαρχος Ε.Ν.
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου

«Θα συνεχίσετε να βάφετε με αίμα εργαζομένων τα χέρια σας;»


«Κύριε Πρωθυπουργέ θα συνεχίσει η κυβέρνησή σας να βάφει με αίμα εργαζομένων τα χέρια της ή θα πάρετε επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία;»

«Θα συνεχίσετε να βάφετε με αίμα εργαζομένων τα χέρια σας;»Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η ΔΑΣ ΟΤΑ διαμαρτυρόμενη για τον κατάλογο των θυμάτων, νεκρών και τραυματιών της εργοδοτικής και κρατικής αδιαφορίας.
Επιπλέον, καταγγέλει την απόκρυψη πορισμάτων και εκθέσεων σε μια σειρά δυστυχημάτων ενώ ζητά προσλήψεις στις ευαίσθητες υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, νέο στόλο οχημάτων και τήρηση κανόνων υγιεινής.

Η επιστολή:
«Θα συνεχίσετε να βάφετε με αίμα εργαζομένων τα χέρια σας;»

«Μέσα σε μόλις 30 μέρες μεγάλωσε ο μαύρος κατάλογος των θυμάτων (νεκρών και τραυματιών) της εργοδοτικής και κρατικής αδιαφορίας.
  • 19/2 Δήμος Ρήγα Φεραίου: Συμβασιούχος τραυματισμός με αλυσοπρίονο.
  • 26/2 Δήμος Τρικκαίων: Μόνιμος υπάλληλος νεκρός από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια κοπής ψηλών δέντρων.
  • 6/3 Δήμος Ελευσίνας: Συμβασιούχος ΟΑΕΔ 66 χρόνων νεκρός από έμφραγμα εν ώρα εργασίας.
  • 19/3 Δήμος Λάρισας: Συμβασιούχος ΟΑΕΔ 62 χρόνων έπεσε από τη σκαλωσιά.
  • 19/3 Δήμος Κισσάμου Χανίων: Συμβασιούχος καθαριότητας έπεσε από το απορριμματοφόρο εν κινήσει. Διασωληνωμένος στο νοσοκομείο.
  • 21/3 Δήμος Αμφιλοχίας: Συμβασιούχος 8μηνίτης τραυματισμός με αλυσοπρίονο.
  • «Θα συνεχίσετε να βάφετε με αίμα εργαζομένων τα χέρια σας;»21/3 Δήμος Ηλιούπολης: Κατάρρευσε η γερανογέφυρα του συνεργείου αυτοκινήτων (σε χώρο με πολλούς εργαζόμενους) ευτυχώς χωρίς θύματα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, οι υπουργοί σας μας χόρτασαν σε υποσχέσεις αυστηροποίησης του πλαισίου και οι υπηρεσιακοί σας παράγοντες σε στοιχεία και αριθμούς ελέγχων.
Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι ότι ο μαύρος κατάλογος μεγαλώνει και πουθενά μα πουθενά δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες ούτε καν αναζήτηση υπευθύνων.
  • Πού είναι το πόρισμα για την Τήνο;
  • Πού είναι τα πρόστιμα για τις ελλείψεις σε Κόρινθο, Λουτράκι, Σαντορίνη κ.λπ.;
Αντίθετα, υπάρχουν Σωματεία που παλεύουν και αγωνίζονται και χάνουν μεροκάματα προκειμένου να πάρουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας όπως στο Ηράκλειο, στην Κόρινθο και αλλού.
Κύριε Πρωθυπουργέ θα συνεχίσει η κυβέρνησή σας να βάφει με αίμα εργαζομένων τα χέρια της ή θα πάρετε επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία;
Μην ξεχνάτε ότι για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ ο μαύρος κατάλογος με τους 60 νεκρούς και τους εκατοντάδες σακατεμένους έχει φτιαχτεί επί των ημερών της δική σας διακυβέρνησης.
«Θα συνεχίσετε να βάφετε με αίμα εργαζομένων τα χέρια σας;»
Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ απαιτούν:
  • Ανανέωση του στόλου όπου επιβάλλεται. Κανένα όχημα να μην κυκλοφορεί χωρίς ΚΤΕΟ, ασφάλεια και βεβαίωση του τεχνικού ασφαλείας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Αναθεώρηση της σχετικής ΚΥΑ με αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες.
  • Χαρακτηρισμό ως χώρων ανθυγιεινής εργασίας και άλλων επαγγελμάτων, βάσει της επικινδυνότητας της εργασίας, εργοδοτική εισφορά στα ΒΑΕ για κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου.
  • Άμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε κάθε δήμο (ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων).
  • Κατάργηση της εμπορευματοποίησης της εργασιακής υγείας και ασφάλειας. Τη δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας ενταγμένων σε ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Αλλαγή του νόμου ώστε οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας να έχουν αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό έργο (να έχουν τη δυνατότητα να σταματούν τη λειτουργία υπηρεσιών όσοι δεν πληρούν τους όρους).
  • Επανεξέταση της 24ωρης λειτουργίας μόνο για τις έκτακτες περιπτώσεις που δημιουργούνται προβλήματα στην ημερήσια λειτουργία και όχι εκτεταμένη λειτουργία.
  • Κρατική μέριμνα για τις οικογένειες που έχουν νεκρούς. Δυνατότητα πρόσληψης συγγενικών προσώπων.
  • Αλλαγή θέσης σε περίπτωση ατυχήματος εργαζόμενου.
  • Αναγνώριση εργατικού ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας στο Δημόσιο».

Διεθνής Διάσκεψη στο Βελιγράδι



Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μάρτη στο Βελιγράδι η Διεθνής Διάσκεψη για τα 20 χρόνια από τη ΝΑΤΟική επίθεση στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας από τον πολεμικό βραχίονα των ιμπεριαλιστών. Τη Διάσκεψη οργάνωσαν το Φόρουμ για τον Κόσμο των Ισων, με πρόεδρο τον υπουργό των Εξωτερικών της ΟΔΓ στη διάρκεια της βάρβαρης επιδρομής, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, η «Λέσχη Στρατηγών και Ναυάρχων» της Σερβίας, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), μια οργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας. Συμμετείχαν 300 περίπου σύνεδροι από δεκάδες φορείς και θεσμούς της Σερβίας, καλεσμένοι από τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, διανοούμενοι και προσωπικότητες από 50 χώρες, για να τιμήσουν τα θύματα της ΝΑΤΟικής επίθεσης με συνθήματα όπως «20 χρόνια μετά, ούτε ξεχνάμε, ούτε συγχωρούμε την επίθεση του ΝΑΤΟ».

Συμμετείχαν, μίλησαν και χαιρέτισαν 82 ομιλητές, ανάμεσά τους ήταν η πρόεδρος του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες, ο γενικός γραμματέας Θανάσης Παφίλης, ο εκτελεστικός γραμματέας Ηρακλής Τσαβδαρίδης και οι εκπρόσωποι κινημάτων του ΠΣΕ από 18 χώρες. Από την Ελλάδα ακόμη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Ζώκας, η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Δέσποινα Μάρκου και ο υπογράφων από τη Γραμματεία της ΚΕΘΑ. Δυναμικό, αγωνιστικό και διεθνιστικό «παρών» έδωσαν 60 περίπου μέλη και φίλοι της ΕΕΔΥΕ από τη Θεσσαλονίκη.

Στη διακήρυξη της Διάσκεψης καταγγέλλονται τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και τα αίτια των βομβαρδισμών των 78 ημερών, που κατέστρεψαν σπίτια, νοσοκομεία, εργοστάσια, γέφυρες, με χιλιάδες θύματα και τραυματίες ακόμη και παιδιά. Η ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και ναπάλμ είχαν και έχουν φοβερές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον. Οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνησαν το λαό, κατέστρεψαν και διαμέλισαν μια χώρα, παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για να αποσπάσουν το Κόσοβο, να το κάνουν προτεκτοράτο τους, προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί, στο Camp Bondsteel, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση τους στον κόσμο. Στην ίδια διακήρυξη τονίζεται ότι το έγκλημα αυτό έγινε για να ελέγξει το ΝΑΤΟ τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς, για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής κ.τ.λ. Την επόμενη μέρα, 24 Μάρτη, οι Σέρβοι διοργανωτές «Φόρουμ και Λέσχη» διοργάνωσαν άλλες τρεις εκδηλώσεις. Στην πρώτη έγινε εκκίνηση Μαραθώνιου δρόμου 750 χιλιομέτρων (Βελιγράδι - Αγιο Ορος) με συμμετοχή δεκάδων δρομέων. Στη δεύτερη έγιναν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο των παιδιών που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς. Η τρίτη εκδήλωση έγινε στο Ηρώο μνήμης για τη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα, όπου μίλησαν οι πρόεδροι του «Φόρουμ και Λέσχη». Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η δυναμική παρουσία των συναγωνιστών από τη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να καταγραφεί η αγωνιστική παρουσία πολλών φίλων, μελών και της Νεολαίας του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, με συνθήματα, σημαίες και πανό εναντίον του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού.


Κρίνω σκόπιμο να κλείσω με ένα απόσπασμα από την τοποθέτησή μου στη Διεθνή αυτή Διάσκεψη: «Πέρασαν 20 χρόνια από τους φονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και 79 χρόνια μετά τη χιτλερική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Η διάλυση ενός ενιαίου ομόσπονδου κράτους ήταν ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί που αποσκοπούσαν στη διάσπαση και προσάρτηση των κρατών αυτών (...) Πράγματι, μετά τις 8 το βράδυ της 24ης Μάρτη 1999, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη άρχισαν να ξερνούν φωτιά, σίδερο και απεμπλουτισμένο ουράνιο (...) Το ΝΑΤΟ γινόταν 50 χρόνων και εφάρμοσε για πρώτη φορά το νέο στρατιωτικό του δόγμα με "επεμβάσεις όπου Γης", εφόσον απειλούνται τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού (...) Οι ΝΑΤΟικοί αποσκοπούσαν και αποσκοπούν να δημιουργήσουν ερείσματα στη μεγάλη εδαφική περιοχή από Ιταλία μέχρι Τουρκία για να αποκόψουν τους Ρώσους από τη Μεσόγειο (...) Τα χρόνια περνούν από τα αποτρόπαια εγκλήματα του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και τα ζητήματα δεν έχουν κλείσει ακόμη, γιατί η "ιμπεριαλιστική ειρήνη" είναι η προετοιμασία για τον επόμενο πόλεμο. Η απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ σπέρνει πάλι αλυτρωτισμούς και αλλαγές συνόρων π.χ. Κόσοβο με ευνοημένο τον επεκτατισμό της Αλβανίας για την Τσαμουριά και της Τουρκίας για Αιγαίο και Δ. Θράκη... Το "διαίρει και βασίλευε" υποδαυλίζει τον εθνικισμό και θα φέρει πολέμους στους λαούς των Βαλκανίων και της Ευρώπης γενικότερα... Ειρήνη, ευημερία και ελευθερία θα υπάρξουν μόνο με τη διάλυση της λυκοσυμμαχίας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την ανατροπή του ιμπεριαλισμού».


Μιχάλης ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ
Ταξίαρχος ΠΖ ε.α.

Αντιλαϊκό έπαθλο




Εναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους «θεσμούς» ισχυρίζεται πως πέτυχε η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια, με την τροπολογία που κατέθεσε την Τρίτη, μετά τη φασαρία που σήκωσε για «μονομερείς ενέργειες» που θα διασφάλιζαν τάχα τα συμφέροντα των υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Προφανώς εννοεί συμβιβασμό ανάμεσα στην ΕΚΤ και τους Ελληνες τραπεζίτες, σε βάρος όμως των λαϊκών νοικοκυριών.
Γιατί η κατάληξη του θεάτρου που στήθηκε τις προηγούμενες μέρες είναι η αλλαγή προς το χειρότερο του νομικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, που φέρνει χιλιάδες ακόμα λαϊκά νοικοκυριά αντιμέτωπα με τους εκβιασμούς των τραπεζών και τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης, ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων.
Στόχος τους είναι να θωρακιστούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια, είτε «ρουφώντας» και το τελευταίο ευρώ από αυτούς που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν, είτε μοσχοπουλώντας τα δάνεια στα διάφορα «κοράκια», είτε βγάζοντας τα σπίτια σε πλειστηριασμούς, προς όφελος των μετόχων τους και μεγάλων ομίλων real estate.
Δίπλα σ' αυτά, το μεγαλύτερο «έπαθλο» που προσδοκά το κεφάλαιο από τον νέο γύρο της επίθεσης είναι ένα «υγιές» τραπεζικό σύστημα, χωρίς επικίνδυνα «ανοίγματα» και επισφάλειες, ικανό να χρηματοδοτήσει τα διάφορα σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων για νέα κέρδη.
Με το στόχο αυτό δεν διαφωνεί η ΝΔ, ούτε τα άλλα αστικά κόμματα. Αλλωστε, παρόμοια μέτρα πήραν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, απλώνοντας δίχτυ προστασίας στις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που «καίγονται» να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Γι' αυτό, το μόνο που βρίσκουν να ψελλίσουν απέναντι στην τροπολογία της κυβέρνησης είναι κάποια μισόλογα για «αθέτηση των υποσχέσεων» και «κωλοτούμπες».
Για να κάμψουν τις λαϊκές αντιδράσεις και να καλλιεργήσουν την λογική του «μικρότερου κακού», κυβέρνηση και ΕΕ απειλούν εναλλακτικά με νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία θα πληρώσει ξανά ο λαός, είτε μέσω της άγριας φορολογίας είτε με «κούρεμα» καταθέσεων. Οπου κι αν «κάτσει» η μπίλια του εκβιασμού, δηλαδή, «μονά - ζυγά» κερδίζει το κεφάλαιο.
Το μέγεθος της αντιλαϊκής επίθεσης περιγράφουν οι στόχοι που βάζουν: Την τριετία 2019 - 2021 οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν μειώσει κατά 35 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια (από 85 στα 55 δισ. ευρώ) και το ίδιο διάστημα προγραμματίζονται 130.000 πλειστηριασμοί, με τους οποίους θα βγουν στο σφυρί και χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών.
Επομένως, όσα ψέματα κι αν πει η κυβέρνηση για να εξωραΐσει την άγρια πολιτική της, όσους ψευτοκαβγάδες κι αν στήσει με τα άλλα αστικά κόμματα για να συντηρήσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές τους, οι στόχοι αυτοί αποτελούν τη σφραγίδα του κεφαλαίου σε ένα ακόμα νομοθέτημα, που έρχεται κυριολεκτικά να τσακίσει το λαό για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να ωφελεί ταυτόχρονα τα μονοπώλια και το λαό. Και ότι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου προϋποθέτουν διαρκώς νέα χτυπήματα στα δικαιώματα και στις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Πραγματική διέξοδος για το λαό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Χωρίς σχέδιο και πλαίσιο πάλης που θα υπερασπίζεται τα σύγχρονα δικαιώματα και θα προβάλλει τις λαϊκές ανάγκες, απαιτώντας να πληρώσουν οι τράπεζες, συνολικά το κεφάλαιο, και όχι ο λαός.
Σημαντική συμβολή σ' αυτόν τον αγώνα είναι η πρόταση νόμου για την ουσιαστική ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών την οποία κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Η στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων απέναντι σ' αυτήν την τροπολογία, στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ και στις τρεις κάλπες του Μάη.

TOP READ