11 Ιουν 2014

Βραζιλία: Μουντιάλ με φόντο τη φτώχεια και τις ανισότητες-Το οικονομικο μοντελο του ΣΥΡΙΖΑ

 Βραζιλία: Μουντιάλ με φόντο τη φτώχεια και τις ανισότητες




Μια μέρα πριν την έναρξη του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου στην Βραζιλία και η ένταση στο κοινωνικό επίπεδο κορυφώνεται με την πρόσφατη μεγάλη απεργία των εργαζόμενων στο Μετρό του Σάο Πάολο. Η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης του Σάο Πάολο να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Μετρό και την απόλυση μεγάλου αριθμού εργαζόμενων αποτέλεσε την σπίθα μιας πολυήμερης απεργίας που παρ' ολίγο να τινάξει στον αέρα την έναρξη του Μουντιάλ. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με πενταήμερη απεργία που παρέλυσε τη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη ενώ η κυβέρνηση, σε μια κίνηση αυταρχισμού και επίδειξης δύναμης, προχώρησε στην απόλυση 42 ατόμων που εργαζόνταν στο μετρό. Έπειτα από διαπραγματεύσεις του σωματείου εργαζόμενων και της κυβέρνησης της Ντίλμα Ρούσσεφ, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της απεργίας (σ.σ.: σήμερα οι εργαζόμενοι ψηφίζουν για την συνέχιση ή μη της απεργίας σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την απόφαση απόλυσης των 42 εργαζόμενων στο Μετρό).

Το πρόσφατο μπρα-ντε-φερ μεταξύ κυβέρνησης και εργαζόμενων στις συγκοινωνίες του Σάο Πάολο είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο μιας σειράς κοινωνικών αναταραχών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Η ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων συνδιάζεται με το υπέρογκο (πάνω από 11,5 δισ. δολλάρια) κόστος της διοργάνωσης του Μουντιάλ, ενώ σε κοντινή απόσταση από τα υπερπολυτελή στάδια που αναμένεται να φιλοξενήσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες απλώνονται παραγκουπόλεις γεμάτες εξαθλιωμένους βραζιλιάνους.

Στις ογκώδεις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα απ' άκρη σ' άκρη τής χώρας, η κυβέρνηση απάντησε χρησιμοποιώντας βία και καταστολή ενώ δεν έλλειψαν και οι αστυνομικές επιχειρήσεις "εκκαθάρισης" στις πάμπτωχες φαβέλες. Τους προηγούμενους μήνες, για τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, περίπου 170.000 οικογένειες ξεσπιτώθηκαν ενώ την εγκατάσταση δρακόντιων μέτρων ασφαλείας για τις ποδοσφαιρικές αποστολές και τους ξένους επισκέπτες ο βραζιλιάνικος λαός θα πληρώσει 860 εκατομμύρια δολλάρια.

Το ερώτημα που πλανάται πάνω απ' τη χώρα της λατινικής Αμερικής είναι ως εκ τούτου το εξής: Παγκόσμιο Κύπελλο για ποιόν; Με την πλειοψηφία του λαού να ζει με λιγότερα από 215 δολλάρια τον μήνα, τα εισιτήρια των λαμπερών αγώνων (που κοστίζουν από 300 έως 6.000 δολλάρια) αποτελούν άπιαστο όνειρο για το μέσο βραζιλιάνο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Centre, 61% των βραζιλιάνων πιστεύουν πως η διοργάνωση του Μουντιάλ ήταν μια κακή ιδέα που εν τέλει αποσπά μεγάλους πόρους από κοινωνικές παροχές (υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική κλπ.) ενώ 72% των ερωτηθέντων δήλωσαν δυσαρεστημένοι από την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Το περίφημο "οικονομικό θαύμα" της Βραζιλίας αποδείχθηκε εφιάλτης για τα λαϊκά στρώματα της μεγάλης λατινοαμερικάνικης χώρας. Η ανάπτυξη του 7,5% το 2010 αποτελεί παρελθόν, η ανεργία ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε ολοένα και πιο φιλελεύθερες μορφές οικονομικής διαχείρισης. Η κυβέρνηση της Ρούσσεφ καλείται πλέον να "παίξει μπάλα" στο καπιταλιστικό πλαίσιο που επέλεξε να διαχειριστεί, δοκιμάζοντας μείγματα νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών οι οποίες, αναπότρεπτα, οδηγούν σε χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, μειώσεις μισθών, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και ολοένα λιγώτερες κοινωνικές παροχές. Μη ξεχνάμε ότι στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή αλλά και στο ευρύτερο διακρατικό πλαίσιο (BRICS), η αστική τάξη της Βραζιλίας επιχειρεί να πλασαριστεί στην καλύτερη δυνατή θέση, αυξάνοντας με κάθε τρόπο την κερδοφορία της στις πλάτες εκατομμυρίων εργαζόμενων.

Το εναρκτήριο λάκτισμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα δoθεί αύριο με τον αγώνα Βραζιλίας-Κροατίας. Αυτό που μένει να φανεί, είναι η στάση του βραζιλιάνικου λαού, της εργατικής τάξης τής χώρας απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Ο σπουδαιότερος αγώνας άλλωστε παίζεται καθημερινά στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέϊρο και των άλλων μεγαλουπόλεων, εκεί όπου οι σύγχρονοι προλετάριοι παλεύουν για την επιβίωση τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΒ Νοτιας Κςε


Η Συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την αντιλαϊκή
της πολιτική.
Προχωράει σε νέα αντιασφαλιστική επίθεση που έχει
στόχο τις συντάξεις, την ασφάλιση, την υγεία και την περίθαλψη.
Συνεχίζει την πολιτική ιδιωτικοποιήσης της Δημόσιας
περιουσίας με τη μεταβίβαση και άλλων ακινήτων και περιοχών
στο ΤΑΙΠΕΔ σε όλη την Ελλάδα.
Στην Κέρκυρα, πρόσφατα μεταβιβάστηκαν 92 στρέμματα
στην περιοχή Μπούκα στη Λευκίμμη, ο χώρος του παλιού
Ψυχιατρείου Κέρκυρας και το πρώην Ξενία στην Παλαιοκαστρίτσα.
Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ «ανασχηματίζει» την αντιλαϊκή
πολιτική αναζητώντας «πρόθυμους» να γίνουν νέα στηρίγματα,
ενώ συνεχίζεται κατ' εντολή του κεφαλαίου η επίθεση σε συντάξεις,
Παιδεία, εργασιακά δικαιώματα κ.α.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τα σαλόνια του ΣΕΒ μέχρι αυτά
των Βρυξελλών, δίνει εξετάσεις, υπερασπιζόμενος τον
καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ, ενώ συνεχίζονται
τα «λοξοκοιτάγματα» για ευρύτερες «συνεργασίες»
και «συναινέσεις».
Μόνη επιλογή για το λαό είναι η εναντίωση στον
καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ, η ανασύνταξη του
εργατικού κινήματος και η Λαϊκή Συμμαχία σε αντικαπιταλιστική -
αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.
Στα πλαίσια αυτά το ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική
συγκέντρωση στη Λευκίμμη (Ποτάμι) την Παρασκευή 13 Ιούνιου
και ώρα 9:00μ.μ με Θέμα:
«Πολιτικές Εξελίξεις - Ιδιωτικοποιήσεις»
Ομιλητής ο Κώστας Μπάτσικας μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ.

ΚΟΒ ΝΟΤΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ 

1878: Δύο δολοφονικές απόπειρες... κατά παραγγελία

1878: Δύο δολοφονικές απόπειρες... κατά παραγγελία
Η ορμητική άνοδος του γερμανικού εργατικού κινήματος και η διάδοση των μαρξιστικών ιδεών προκαλούν πανικό στην αντίδραση. Ο Βίσμαρκ και ο βασιλιάς της Γερμανίας καταστρώνουν και θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο για τη διάλυση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος

Συνεχίζουμε σήμερα τη δημοσίευση του αφιερώματος του «Ριζοσπάστη» με το γενικό τίτλο «Στα εργαστήρια κατασκευής πολέμων», μιας συνοπτικής «Μαύρης Βίβλου» για τους μηχανισμούς του ψεύδους, της παραχάραξης και της προβοκάτσιας, που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να προωθήσουν τα πολεμικά τους σχέδια και να χτυπήσουν το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα. Στο αρχικό μέρος του αφιερώματος αναφερόμαστε στα πρώτα βήματα του εργατικού σοσιαλιστικού κινήματος και τις επιθέσεις που δέχτηκε από τις αντιδραστικές δυνάμεις εκείνης της εποχής.
Γύρω στο 1870, το γερμανικό εργατικό κίνημα σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο. Το επαναστατικό κέντρο της Ευρώπης μετατοπίζεται από τη Γαλλία στη Γερμανία. Οι απεργίες και οι πολιτικές διαδηλώσεις πολλαπλασιάζονται. Στην ανάπτυξη του κινήματος επέδρασε καθοριστικά η ίδρυση το 1875 ενιαίου κόμματος της εργατικής τάξης, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Γερμανίας. Μέχρι τότε η γερμανική σοσιαλδημοκρατία αντιμετώπιζε το ρήγμα μεταξύ των αϊζεναχικών που εκπροσωπούσαν τη μαρξιστική τάση και των λασαλικών. Ο μαρξισμός επηρεάζει εντονότερα τη σκέψη και τη δράση των βιομηχανικών εργατών, καθώς επίσης και των εργατών γης. Επικεφαλής του κινήματος βρίσκονται προσωπικότητες ιστορικού μεγέθους όπως είναι ο Μαρξ και ο Ενγκελς, ο Μπέμπελ και ο Λίμπκνεχτ.
Μεγάλη εκλογική επιτυχία

Ο Αύγουστος Μπέμπελ (αριστερά) και ο Γουλιέλμος Λίμπκνεχτ, οι δύο ιστορικοί ηγέτες του γερμανικού εργατικού, σοσιαλιστικού κινήματος. Σταθεροί υπερασπιστές των μαρξιστικών θέσεων
Το πόσο γρήγορα αυξάνει η επιρροή του κόμματος, το δείχνουν, προπάντων, οι βουλευτικές εκλογές το Γενάρη του 1877. Η Σοσιαλδημοκρατία συγκεντρώνει 493.000 ψήφους, 40% περισσότερες από? ό,τι το 1874. Οι σοσιαλδημοκράτες παίρνουν 12 έδρες στο ράιχσταγκ (το γερμανικό κοινοβούλιο), αφήνοντας πίσω τους προοδευτικούς και το αυτοκρατορικό κόμμα.
Ετοιμασίες της αντίδρασης
Η ταχύτατη ανάπτυξη της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας ανησυχεί εντονότατα τους μεγαλογαιοκτήμονες και την αστική τάξη. Ο Βασιλιάς Γουλιέλμος ο Α' και ο καγκελάριός του Οτο φον Βίσμαρκ σχεδιάζουν τρόπους, για να καταφέρουν εξολοθρευτικό χτύπημα στον ανερχόμενο πολιτικό αντίπαλο. Ο Βίσμαρκ και οι συνεργάτες του καταρτίζουν ένα νομοσχέδιο που στρέφεται ευθέως κατά του εργατικού και του σοσιαλιστικού κινήματος. Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση όλων των σοσιαλδημοκρατικών οργανώσεων (ακόμη και των οργανώσεων που είχαν προσχωρήσει σ' αυτές), την απαγόρευση του εργατικού Τύπου και άλλα ανάλογα μέτρα.
Οι πλαστογράφοι εν δράσει
Τότε, στις 11 του Μάη 1878, γίνεται στο Βερολίνο δολοφονική απόπειρα κατά του βασιλιά Γουλιέλμου του Α'. Η ασφάλεια παρουσιάζει ως δράστη κάποιον Χέντελ. Αναφέρει ακόμη ότι ο Χέντελ είναι μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Στην πραγματικότητα, ο Χέντελ υπήρξε μέλος του κόμματος, αλλά είχε διαγραφεί πριν τρία χρόνια για κατάχρηση. Ο Βίσμαρκ δε χρειάζεται να εξετάσει την περίπτωση, ούτε χρειάζεται αποδείξεις.
Την επομένη της απόπειρας η κυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο στο Ράιχσταγκ, όπου όμως καταψηφίζεται με μεγάλη διαφορά. Εναντίον του ψηφίζουν και οι προοδευτικοί και το κέντρο που είναι στην αντιπολίτευση, και οι εθνικοί φιλελεύθεροι που συνήθως υποστήριζαν τον Βίσμαρκ, αλλά τώρα δε θέλουν να αναλάβουν ευθύνες για μέτρα που αναπόφευκτα θα ξεσηκώσουν την αγανάκτηση ολόκληρου του προλεταριάτου.
Ενα «δώρο» για το Βίσμαρκ

Το συνέδριο της Γκότα (γκραβούρα εποχής) όπου αποφασίστηκε η ίδρυση του ενιαίου Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Γερμανίας
Αφού λοιπόν δεν πέρασε η πρώτη προβοκάτσια, στήθηκε η δεύτερη. Μία ακριβώς βδομάδα μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου από το γερμανικό Κοινοβούλιο, στις 2 Ιούνη, γίνεται δεύτερη απόπειρα κατά του βασιλιά. Αυτή τη φορά παρουσιάζεται ως δράστης κάποιος Νόμπιλινγκ, ένα άτομο του υποκόσμου. Και πάλι, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο, ο Νόμπιλινγκ παρουσιάζεται ως μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
Τον Βίσμαρκ δεν τον ενδιαφέρει η αλήθεια. Αφήνει να διαδοθεί από τις εφημερίδες ότι οι δράστες προέρχονται από τις γραμμές της σοσιαλδημοκρατίας, διαλύει το Ράιχσταγκ και σκηνοθετεί μια αντισοσιαλιστική καμπάνια.
Το εργατικό κίνημα υπό διωγμόν
Μέσα σ' αυτό το άκρως αντιδημοκρατικό κλίμα, γίνονται καινούριες εκλογές, και στις 19 Οκτώβρη 1878 ο Βίσμαρκ παίρνει την έγκριση του νόμου του ενάντια στους σοσιαλιστές.
Τις πρώτες κιόλας βδομάδες μετά την ψήφιση του έκτακτου νόμου κατά των σοσιαλιστών κλείστηκαν 45 από τα 47 δημοσιογραφικά όργανα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και 16 τυπογραφεία όπου τυπώνονταν βιβλία της σοσιαλδημοκρατικής φιλολογίας. Η αστυνομία εφαρμόζει τη λεγόμενη περιορισμένη κατάσταση πολιορκίας στο Βερολίνο (αργότερα εφαρμόστηκε και σε άλλα αστικά κέντρα) με αποτέλεσμα να εξοριστούν από την πρωτεύουσα πολλά δραστήρια στελέχη του κόμματος. Διάφορες συνδικαλιστικές, πολιτιστικές ? μορφωτικές και συνεταιριστικές εργατικές οργανώσεις διαλύθηκαν και η αστυνομία δήμευσε τις περιουσίες τους. Οι συγκεντρώσεις των εργατών απαγορεύτηκαν παντού. Αρχιζε η περίοδος των πιο άγριων διωγμών εναντίον του γερμανικού εργατικού κινήματος.
Η ηρωική περίοδος

Τα βαριά χτυπήματα της αντίδρασης κατά του κινήματος με τον έκτακτο νόμο, δε σταμάτησαν την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απέδειξε πως είχε μεγάλη αντοχή. Οχι μόνο κατόρθωσε να σταθεί όρθιο, αλλά και πολλαπλασίασε σημαντικά τους δεσμούς του με τα λαϊκά στρώματα. Σ' αυτή την «ηρωική περίοδο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας» καθοριστικής σημασίας ήταν οι υποδείξεις στην ηγεσία του κόμματος από τον Μαρξ και τον Ενγκελς πως η πλατιά χρησιμοποίηση των νόμιμων δυνατοτήτων και προπάντων του εκλογικού δικαιώματος και του βήματος του Ράιχσταγκ έπρεπε να συνδυάζονται με την εφαρμογή παράνομων μορφών πάλης κατά του υπάρχοντος συστήματος.
Επτά χρόνια αργότερα, το 1884, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σημειώνει μεγάλη εκλογική επιτυχία, αφού υπό τις συνθήκες που προαναφέραμε συγκέντρωσε 550 χιλιάδες ψήφους.
ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»:
Η άνοδος του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ. -- Η 1η Μάη του 1886 στο Σικάγο. -- Η αστυνομία στο ρόλο του προβοκάτορα. -- Η «στημένη» δίκη των ηγετών του κινήματος. -- Η εκτέλεση των Πάρσονς, Σπις, Ενγκελ και Φίσερ.

Θρασύδειλα φασιστοειδή βεβήλωσαν τον τάφο - μνημείο του στελέχους του ΔΣΕ Γεράσιμου Γρηγοράτου (Αστραπόγιαννου) στην Κεφαλονιά

 Θρασύδειλα φασιστοειδή βεβήλωσαν τον τάφο - μνημείο του στελέχους του ΔΣΕ Γεράσιμου Γρηγοράτου (Αστραπόγιαννου) στην Κεφαλονιά

Ο Γεράσιμος Γρηγοράτος (Αστραπόγιαννος) με τη στολή
του Ελασίτη, με την αδελφή του Διονυσία Γρηγοράτου

Θρασύδειλα φασιστοειδή, δρώντας στο βαθύ σκοτάδι -κάτι που αρμόζει στη φασιστική τους ιδεολογία και πρακτική- βεβήλωσαν τον τάφο και την αναρτημένη προτομή στον τάφο, του τιμημένου στελέχους του Δημοκρατικού Στρατού Κεφαλονιάς, Γεράσιμου Γρηγοράτου ή Αστραπόγιαννου, που σκοτώθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις σε μάχη στη Παχιά Πούντα Σάμης το 1949 μαζί με τη μαχήτρια αδελφή του Διονυσία, καθώς και τον τάφο του αδελφού του Βαγγέλη και της συζύγου του Κούλας, στο Νεκροταφείο Ζερβάτων Κεφαλονιάς.

Η ΤΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «όσα συνθήματα κι αν γράψουν, όσες άνανδρες πράξεις κι αν κάνουν, δεν πρόκειται να καταφέρουν να θάψουν την ιστορία του λαϊκού κινήματος, του ΚΚΕ, να διαστρεβλώσουν την ιστορική αλήθεια. Αυτό που τους ενοχλεί είναι η καθοριστική δράση του λαϊκού κινήματος και ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ στην αντιφασιστική πάλη, ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας. 

Η είσοδος του ΕΛΑΣ στο Αργοστόλι. Ο Αστραπόγιαννος
(έφιππος) χαιρετάει στρατιωτικά


Δεν μπορούν και σήμερα κάποιοι να αντέξουν την πατριωτική στάση του ΚΚΕ, που καλεί το λαό ενάντια στις ΝΑΤΟικές εξαρτήσεις, που καλεί σε λαϊκή αντεπίθεση για να πληρώσουν οι τράπεζες και τα μονοπώλια την κρίση τους. Νιώθουν ιδιαίτερα δυσάρεστα κάποιοι που -παρά τις επιθέσεις που δέχεται- το ΚΚΕ συνεχίζει, επιμένει και δυναμώνει την πάλη του, βαδίζει ανοδικά και συνεπέστατα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, μπροστάρης στους αγώνες για τις λαϊκές ανάγκες, στην πάλη για λαϊκή εξουσία.

Να είναι βέβαιοι οι βέβηλοι δράστες, ότι ο κόπος τους πάει χαμένος. Όσο κι αν προσπαθούν, δεν πρόκειται να καταφέρουν αυτό που δεν κατάφεραν δεκαετίες αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, να αμαυρώσουν τον αγώνα του ΔΣΕ και την προσφορά του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό του νομού τη βεβήλωση, και τον καλεί να περιφρουρήσει και να προστατέψει την ιστορία του, που αποτελεί τιμή του ΚΚΕ στην ιστορία του τόπου, έναυσμα για τη νεολαία να γνωρίσει τις πραγματικές πλευρές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, να διδαχθεί την ανυπόταχτη και αδούλωτη στάση ζωής, τον ανυποχώρητο αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού».


Βαθιά αντεργατικά - αντιλαϊκά τα μέτρα της έκθεσης του ΔΝΤ

Βαθιά αντεργατικά - αντιλαϊκά τα μέτρα της έκθεσης του ΔΝΤ
Η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε χτες, επιβεβαίωσε απόλυτα όλες τις μέχρι τώρα πληροφορίες για τις πρόσθετες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ώστε να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Η φράση «η ανάκαμψη θα στηριχτεί στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων» βρίσκει τη δικαίωσή της στην έκθεση του ΔΝΤ.
Οχι τυχαία, παράλληλα με τον Πολ Τόμσεν που έδινε τη σχετική συνέντευξη, ο Ελληνας πρωθυπουργός στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τον ανασχηματισμό, αναφέρθηκε σ' αυτούς τους στόχους, περιγράφοντας την κυβερνητική πορεία από δω και πέρα. Και οι δύο τόνισαν ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί χωρίς λοξοδρομήσεις.
Χαρακτηριστικά, ορισμένες από τις αναφορές:
Οι συντάξεις εκτιμάται ότι παραμένουν πάρα πολύ υψηλές. Η εκτίμηση συνοδεύεται με προτροπή για νέες μειώσεις, σε συνδυασμό με μέτρα ενίσχυσης των καπιταλιστών, όπως η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Ετσι, αφ' ενός τα Ταμεία θα μειώνουν τις συντάξεις, αφ' ετέρου ανοίγει ο δρόμος ενίσχυσης της αγοράς της ιδιωτικής ασφάλισης. Από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες θα προκύψει όφελος για τις επιχειρήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση. Η απόφαση έχει ήδη παρθεί και οι μέχρι τώρα συζητήσεις αφορούσαν μόνο στον τρόπο που θα εφαρμοστεί.
Η έκθεση παίρνει σαν δεδομένο ότι η φτώχεια ήρθε για να μείνει (διαπιστώνει, μάλιστα, αύξηση της φτώχειας παράλληλα με τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας) και ζητάει να επιταχυνθεί η διαδικασία για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», δηλαδή ένα επίδομα πτωχοκομείου στους εξαθλιωμένους για να μην πεθάνουν.
***
Στους μισθούς προβλέπεται επιτάχυνση της κατάργησης των τριετιών, αφού θεωρούνται εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα. Στην επόμενη φάση, θα μειωθούν κατά 50% για τους μακροχρόνια ανέργους που θα «πιάσουν δουλειά». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης θα δουλεύει εσαεί με τον κατώτατο μισθό, αφού η κατάργηση των τριετιών έχει ως αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μη δικαιούται επίδομα πολυετίας παρά μόνο τα 586 ευρώ μεικτά και τα 511 ευρώ μεικτά για τους κάτω των 25 ετών.
Σύμφωνα, επίσης, με στοιχεία που παρουσίασε ο «Ριζοσπάστης» και βασίζονται στο σύστημα «Εργάνη», τον περασμένο Σεπτέμβρη σε σύνολο 1.371.450 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι 277.532, δηλαδή το 20,4% παίρνουν μηνιαίο μισθό μέχρι 500 ευρώ μεικτά, που σημαίνει ότι τα καθαρά φτάνουν μέχρι 400 ευρώ, ενώ υπάρχουν μισθωτοί που ο μισθός τους δεν ξεπερνά τα 200 και 300 ευρώ! Ταυτόχρονα, 272.816 εργαζόμενοι απασχολούνται το πολύ μέχρι 20 ώρες τη βδομάδα. Αυτή η κατάσταση τώρα θα παγιωθεί και θα επεκταθεί. Ταυτόχρονα, εκτός από τους παραπάνω που δεν εξασφαλίζουν ούτε τα βασικά μέσα επιβίωσης, έχουμε 105.401 εργαζόμενους (7,69%) με μηνιαίο μισθό 501 έως 600 ευρώ μεικτά, άλλους 105.523 (7,69) με μισθό από 601 έως 700 ευρώ μεικτά και ακόμα 106.271 εργαζόμενους με μισθό από 701 έως 800 ευρώ μεικτά. Ετσι, μέχρι 800 ευρώ μεικτά λαμβάνουν 594.727 εργαζόμενοι, δηλαδή το 43,37% των μισθωτών!
Την ίδια ώρα, με δεδομένη τη διαπίστωση του ΔΝΤ για στρεβλώσεις στη φορολογία με αναφορές στον ΦΠΑ, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας για το κεφάλαιο, αλλά και τις επισημάνσεις για δημοσιονομικό κενό, γίνεται φανερό ότι το λαϊκό εισόδημα θα χτυπηθεί κι άλλο, αφού χρειάζονται και πρωτογενή πλεονάσματα. Με νέους φόρους και περικοπές μαζί.
Παράλληλα, το λοκ άουτ, δηλαδή το δικαίωμα του καπιταλιστή να κλείνει την επιχείρηση όταν ξεσπά απεργία πρέπει να γίνει νόμος, λέει η έκθεση, ενώ χρειάζεται νέος συνδικαλιστικός νόμος που θα δυσκολεύει αφάνταστα, αν δεν καταργεί ουσιαστικά, την απόφαση για κινητοποίηση των εργαζομένων. Επιδιώκουν, η απόφαση για απεργία να παίρνεται όχι από την πλειοψηφία των παρόντων μελών του σωματείου στη Γενική Συνέλευση, αλλά όλων των εργαζομένων της επιχείρησης, αναβιώνοντας έτσι το περίφημο «άρθρο 4» για τις ΔΕΚΟ το 1983. Και πρέπει να διευκολυνθούν οι μαζικές απολύσεις.
***
Πέρα από τα γενικά πανηγυρικά για τις τάσεις ανάκαμψης, η έκθεση είναι συγκεκριμένη στο ποιος θα πληρώσει: Οι εργαζόμενοι και τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Πολύ πριν η έκθεση του ΔΝΤ δει το φως της δημοσιότητας, το ΚΚΕ τόνιζε:
«Τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, όπως το πάγωμα των τριετιών και η ουσιαστική απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία, χρειάζεται να βρουν σθεναρή λαϊκή αντίσταση. Αυτά τα σχέδια επιβεβαιώνουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα είναι παρούσα και στη φάση της όποιας ανάκαμψης, αφού αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας. Πάνω απ' όλα χρειάζεται μαχητικό λαϊκό κίνημα και ισχυρό ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει την ΕΕ και τους στόχους του κεφαλαίου».
Το ΠΑΜΕ, επίσης, έγκαιρα είχε καλέσει σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε η απάντηση να είναι άμεση, αποφασιστική και δυναμική. Καλούσε τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε επιφυλακή. Αυτή η ώρα έχει ήδη έρθει.

Θ.

ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» Νέες αντιλαϊκές ανατροπές για την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου

ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Νέες αντιλαϊκές ανατροπές για την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου



Η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι η συνέχιση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης είναι μονόδρομος για την υπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του κεφαλαίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας αποτυπώνεται και στην «έκθεση αξιολόγησης» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δόθηκε τελικά χτες στη δημοσιότητα.
Παραπέρα μειώσεις σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, νομοθετική κατοχύρωση του «δικαιώματος» της εργοδοσίας να προχωρά σε ανταπεργίες, πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, διατήρηση των δήθεν «έκτακτων» αντιλαϊκών μέτρων και η λήψη νέων προκειμένου να καλυφτούν τα «δημοσιονομικά κενά» στα επόμενα χρόνια, συγκαταλέγονται στα μέτρα που προτείνει ο ιμπεριαλιστικός Οργανισμός.
Την ίδια ώρα, πολύ πάνω από τους επίσημους στόχους παραμένουν οι εκτιμήσεις τους σχετικά με τη μελλοντική διαμόρφωση του κρατικού χρέους, γεγονός που φέρνει κοντύτερα τις αποφάσεις γύρω από την «ελάφρυνσή» του, έτσι ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια, προκειμένου να ανακατευθυνθούν στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.
Ειδικότερα, μεταξύ των βασικών σημείων της «έκθεσης» περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Αποψίλωση εργατικών δικαιωμάτων: Τονίζεται ότι «παραμένουν οι περιορισμοί που κάνουν υψηλό το κόστος της επιχειρηματικότητας και που αναστέλλουν τη δημιουργία νέων ή την επέκταση μεγάλων επιχειρήσεων». Εν προκειμένω, αξιώνουν την πλήρη κατάργηση των υφιστάμενων περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις. Επίσης, γίνεται ρητή αναφορά για τη θεσμοθέτηση του lock out, δηλαδή για τη κατοχύρωση του «δικαιώματος» των εργοδοτών να προχωρούν σε ανταπεργίες, οι οποίες σήμερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, δεν είναι επιτρεπτές ούτε ως «αμυντικό εργαλείο» των επιχειρηματιών. Σχετικά με τη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών, στο στόχαστρο μπαίνουν οι λεγόμενες ωριμάνσεις (τριετίες), οι οποίες, με βάση το σημερινό καθεστώς, μειώνονται κατά 50% για τους μακροχρόνια ανέργους. Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει την περίοδο μέχρι το 2017 ως «μεταβατική».
  • Ασφαλιστικό σύστημα: Επισημαίνεται πως είναι «αδύναμη η σύνδεση των εισφορών με τις παροχές», προαναγγέλλοντας τη μείωση τόσο των συντάξεων όσο και των κάθε είδους παροχών (Υγεία κ.ά.), καθώς οι υπάρχουσες παρεμβάσεις «βοήθησαν αλλά δεν έχουν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις». Επί της ουσίας, προαναγγέλλουν τα αποτελέσματα των νέων αναλογιστικών μελετών, στη βάση των οποίων θα προωθηθούν οι πρόσθετες αντιλαϊκές «παρεμβάσεις» στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στο ταμείο των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ). Σημειώνουν ακόμη, ότι τον Ιούνη του 2015 θα εξεταστεί η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (σε όφελος της εργοδοσίας) προκειμένου να τονωθεί η «απασχόληση».
  • Κρατικό χρέος: Για το 2020 προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ και για το 2022 στο 117,2%. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ πάνω από τα κριτήρια «βιωσιμότητας». Επί της ουσίας, υπενθυμίζουν στους «εταίρους» τους στην ΕΕ την υποχρέωσή τους να αναλάβουν τη χασούρα που θα προκύψει από την «ελάφρυνση». Το «χρηματοδοτικό κενό» για το 2015 εκτιμάται σε 12,6 δισ. ευρώ και αφορά στη ανάγκη για σύναψη νέων κρατικών δανείων (είτε από μηχανισμούς στήριξης είτε από τις «αγορές»).
  • Φορολογικά: Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Π. Τόμσεν, παρουσιάζοντας την έκθεση τόνισε ότι «οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλοί» και πρόσθεσε: «Θεωρώ σωστό το μακροπρόθεσμο στόχο για τη μείωσή τους αλλά, βέβαια, πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». Κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει να εξεταστεί η δυνατότητα παραπέρα μείωσης του συντελεστή φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη, σε περίπτωση υπέρβασης των αντιλαϊκών στόχων. Στην έκθεση επαναλαμβάνουν τις αξιώσεις τους για άρση των «στρεβλώσεων» που αφορούν στο ΦΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο επαναφέρουν το ζήτημα κατάργησης και εξίσωσης των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου. Ανάλογο ζήτημα ανακινείται για υπάρχουσες απαλλαγές που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος τμημάτων του λαϊκού πληθυσμού. Επίσης, προκειμένου να μην απαιτηθούν νέα οριζόντια μέτρα μείωσης συντάξεων και παροχών, θα πρέπει να σημειωθεί «δραστική βελτίωση στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό», δηλαδή αναβάθμιση της ικανότητας να συγκεντρώνει τους αντιλαϊκούς φόρους και τα χαράτσια. Γίνεται αναφορά «περί πολιτικής ανάμιξης» στη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης.
  • «Δημοσιονομικό κενό»: Η ανάγκη για φρέσκα αντιλαϊκά μέτρα το 2015 φτάνει σε 2 δισ. ευρώ και σωρευτικά στη διετία 2015-2016 σε 3,7 δισ. ευρώ. Οι «αποκλίσεις» θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση φέτος το φθινόπωρο, στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
  • Δημόσιος τομέας: Εμφανίζονται να ανησυχούν γα το κατά πόσο έχει σπάσει το «ταμπού των απολύσεων», προαναγγέλλουν νέες παρεμβάσεις στα μισθολόγια και κάνουν αναφορά στο στόχο για ακόμη 2.000 απολύσεις μέσα στο Α' τρίμηνο του 2015.
  • Τράπεζες: Διατυπώνουν ανησυχίες γύρω από το «κόκκινα δάνεια» (επιχειρήσεις - νοικοκυριά), τα οποία μαζί με αυτά τα οποία έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση φτάνουν στο 40% των χορηγήσεων. Ενστάσεις διατυπώνονται ως προς τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης, που έγινε σύμφωνα με το βασικό σενάριο και όχι με το δυσμενές. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι θα «έπρεπε» να υπολογιστούν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες για την κάλυψη τυχόν κινδύνων στο επόμενο διάστημα.
  • Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Προδιαγράφεται και νέο πακέτο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων σε συνέχεια των μέτρων της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ. Αυτήν τη φορά το βάρος πέφτει στους εξής κλάδους: Μεταποίηση, χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο.
«Αλλαγές» στο «Σύμφωνο Σταθερότητας» προτείνει το ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώνοντας τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και την προσπάθεια παρέμβασης, βασικά, των ΗΠΑ στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρότεινε την αναπροσαρμογή του «Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» που ισχύει στην ΕΕ, μιλώντας στο πλαίσιο χτεσινής εκδήλωσης του «Οικονομικού φόρουμ» στις Βρυξέλλες, με θέμα: «Διατήρηση της ανάκαμψης: Στρατηγικές και πολιτικές για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα».
Πρόκριμα για τις προτεινόμενες αλλαγές στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, είναι η τόνωση των επενδύσεων και της επιχειρηματικής κερδοφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Ρ. Μογκαντάμ, έβαλε στο τραπέζι θέμα εγκατάλειψης τόσο του κανόνα για το δημοσιονομικό έλλειμμα (μέχρι 3% του ΑΕΠ) όσο και του στόχου για το κρατικό χρέος (60% του ΑΕΠ). Παράλληλα πρότεινε την καθιέρωση ενός νέου στόχου που θα αφορά στη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο αποθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες είναι πολύ χαμηλές στην ΕΕ. Με το νέο πλαίσιο επιδιώκεται η χαλάρωση των κριτηρίων (χρέος - έλλειμμα) προκειμένου να κατευθυνθούν κεφάλαια σε κερδοφόρες επενδύσεις.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ... υποσχέσεις για αποκλιμάκωση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ... υποσχέσεις για αποκλιμάκωση
Τα διπλωματικά παζάρια συνεχίζονται καθώς και η προσπάθεια συμβιβασμού για την Ενέργεια ανάμεσα σε Ρωσία και κυβέρνηση του Κιέβου



Κάτοικοι στο Λουγκάνσκ, παρά τις επιχειρήσεις του στρατού, διαδηλώνουν έξω από βομβαρδισμένα κτίρια
ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ.--
Με νέους βομβαρδισμούς αλλά και παζάρια συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού από την κυβέρνηση του Κιέβου στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, που ορκίστηκε το περασμένο Σάββατο, συνεχίζει την ίδια πολιτική της πυγμής, αν και εμφανίζεται να διαφοροποιεί την επικοινωνιακή τακτική του. Αυτό διαφάνηκε και από τις συναντήσεις με ηγέτες άλλων χωρών που είχε την περασμένη βδομάδα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 70χρονα από την συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία της Γαλλίας. Ιδιαίτερα σε αυτή με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε να θέλει να «τερματιστεί η αιματοχυσία στη νοτιοανατολική Ουκρανία».
Ο Ποροσένκο, στην ομιλία της ορκωμοσίας του ενώπιον του κοινοβουλίου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, του πρέσβη της Ρωσίας στην Ουκρανία, Μιχαήλ Ζουράμποφ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και των προέδρων της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, και της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, δήλωσε ότι θα διατηρήσει την ενότητα της χώρας και θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των κατοίκων της, αρνούμενος ωστόσο κάθε συμβιβασμό όσον αφορά στο θέμα της Κριμαίας.
Απευθυνόμενος στους κατοίκους της ρωσόφωνης περιοχής του Ντονμπάς (όπως λέγονται οι δύο ανατολικές επαρχίες) υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση της εξουσίας και θα εγγυηθεί το δικαίωμά τους στην ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας.
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Σλαβιάνσκ
Την Κυριακή, ο Ποροσένκο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, διέταξε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τους αμάχους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις νοτιοανατολικές περιοχές για να φύγουν από τη ζώνη των λεγόμενων αντιτρομοκρατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επίσης, μετά από συνάντησή του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουκρανία, Μ. Ζουράμποφ, τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Γερμανία, Π. Κλιμκίν, και την αντιπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Χάιντι Ταλιαβίνι, μίλησε για «κατάπαυση του πυρός αυτήν τη βδομάδα» χωρίς να προσδιορίσει πότε ακριβώς.
Πάντως, όχι μόνο κατάπαυση του πυρός δεν υπάρχει, αλλά τη Δευτέρα και σποραδικά την Τρίτη βομβαρδίστηκαν κατοικημένες περιοχές στο Σλαβιάνσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους και δύο έφηβοι και δεκάδες να τραυματιστούν. Οι κάτοικοι της πόλης καταγγέλλουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου δεν περιορίζονται μόνο στη χρήση πυρός, αλλά καταστρέφουν και βασικές υποδομές, όπως η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση.
Η στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου αναγκάζει χιλιάδες κατοίκους των νοτιοανατολικών περιοχών να φύγουν για να σωθούν από τους φονικούς βομβαρδισμός και τα άλλα μέσα που χρησιμοποιεί η νέα αντιδραστική εξουσία. Από τις 6 Ιούνη, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία, αναζητώντας καταφύγιο στη Ρωσία, ενώ οι αρχές της ρωσικής περιφέρειας του Ροστόφ ανεβάζουν τους πρόσφυγες σε 20.000, εκ των οποίων οι 7.335 εισήλθαν στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο.
Στο Λουγκάνσκ, επίσης, και στο αεροδρόμιο της πόλης, πραγματοποιήθηκε χτες πολύωρη μάχη, όταν ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες επιτέθηκαν σε δυνάμεις της Εθνοφρουράς που το είχαν υπό τον έλεγχό τους.
Εγκώμια από ΝΑΤΟ και ΕΕ
Χαιρετίζοντας την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανέφερε ότι ο νέος ηγέτης «θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της χώρας, βασιζόμενος στον πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς». Ο Ράσμουσεν τόνισε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης των νέων μέτρων που θα λάβει, για να βοηθήσει την Ουκρανία «και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας».
Από την πλευρά του, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι επανέλαβε «τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία». Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, ο Ρομπάι υπογράμμισε ότι «η επιστροφή της Ουκρανίας στη σταθερότητα και οι προσπάθειές της για ανάπτυξη θα ωφελήσουν όλους τους γείτονές της», οι οποίοι από την πλευρά τους θα πρέπει «να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα», αλλά επίσης και «τις επιλογές» του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων και «των πιο στενών δεσμών του» με τις Βρυξέλλες.
«Θα ήταν δύσκολο να δούμε οποιαδήποτε επιπρόσθετη ανάπτυξη σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων του NATO στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, ακόμη και εάν δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα, ως κάτι άλλο πέρα από μια άμεση παραβίαση των διατάξεων της Ιδρυτικής Συνθήκης των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στο NATO», του 1997, επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βλαντιμίρ Τιτόφ. «Θα αναγκαστούμε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα για να προασπίσουμε με αξιόπιστο τρόπο την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Συνάντηση ΥΠΕΞ Ρωσίας, Γερμανίας, Πολωνίας
Στην Αγία Πετρούπολη, στη βόρεια Ρωσία συναντήθηκαν χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον Πολωνό Ράντοσλαβ Σικόρσκι. Ο Λαβρόφ, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πεπεισμένοι και οι εταίροι μας συμμερίζονται την άποψη αυτή, απ' ό,τι καταλαβαίνω, ότι ασχέτως των διαφόρων ερμηνειών των διαφόρων γεγονότων που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, σήμερα είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στην άνευ όρων και στην άμεση (σύναψη) μιας κατάπαυσης του πυρός και στην έναρξη του διαλόγου» και χαιρέτισε την απόφαση του Ποροσένκο, για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.
Οι εντάσεις που συνδέονται με την κρίση στην Ουκρανία παραχώρησαν τη θέση τους σε μια νέα ατμόσφαιρα, δήλωσε παράλληλα μετά τη συνάντηση αυτή ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος παρατήρησε ότι όλες οι πλευρές προτίθενται να δράσουν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης.
Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Σταϊνμάγερ είχε καλέσει τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνεργαστούν, ώστε να επιβάλουν έναν καλύτερο έλεγχο στην κοινή τους μεθόριο. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «υπάρχει μια κάποιας μορφής κοινή διαχείριση των συνόρων», είχε πει, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να σταθεροποιηθεί και ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια ουσιαστικής σημασίας συναλλαγή μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο
Με συναντήσεις τη Δευτέρα και χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες συνεχίστηκαν οι προσπάθειες συμβιβασμού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την τιμή του φυσικού αερίου με την παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια Γκίντερ Οτίνγκερ. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ρωσικού κολοσσού της «Gazprom» και της ουκρανικής «Naftogaz» επιχειρούν να βρουν λύση στο ζήτημα του χρέους για τις παραδοθείσες ποσότητες και την τιμή των 1.000 κ.μ. Η Ρωσία διεκδικεί 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για ποσότητες ως τον Απρίλη, ενώ η τιμή παζαρεύεται μεταξύ 268 που ζητάει η Ουκρανία και 480 δολάρια που πουλάει σήμερα η Ρωσία. Ωστόσο, φαίνεται διάθεση να υπάρξει συμφωνία.

TOP READ