12 Σεπ 2014

Αυτοί είναι εγκληματίες ναζί. Εσύ που τους ψήφισες και θα τους ξαναψηφίσεις τι νομίζεις πως είσαι;

 Αυτοί είναι εγκληματίες ναζί. Εσύ που τους ψήφισες και θα τους ξαναψηφίσεις τι νομίζεις πως είσαι;


Αποκαλυπτικό είναι το ηχητικό ντοκουμέντο που αποδίδεται στη συνομιλία του έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού, βουλευτή της ΧΑ, Γιάννη Λαγού και του οδηγού του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο βουλευτής φέρεται να γνωρίζει λεπτομέρειες για την αιματηρή επίθεση των χρυσαυγιτών στα μέλη του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα το περασμένο καλοκαίρι και δίνει "αναφορά" για την έκβαση της σύγκρουσης και τους τραυματίες.
Το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών προκαλεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο Γιάννης Λαγός κατ' επανάληψη έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.
 Όπως θα ακούσετε και στο ηχητικό απόσπασμα της συνομιλίας που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο jailgoldendawn.com, οι δύο άντρες όχι μόνο γνωρίζουν ποιοι επιτέθηκαν στα μέλη του ΠΑΜΕ αλλά φέρονται να συζητούν με ενθουσιασμό και κυνικότητα για τη δράση της ομάδας που επιτέθηκε.
Στο συγκεκριμένο απόσπασμα συνομιλούν ο βουλευτής και τομεάρχης Πειραιά Γιάννης Λαγός με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Πειραιά με την Ελληνική Αυγή, Σωτήρη Δεβελέκο.
Η συνομιλία, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 12ης προς 13η Σεπτεμβρίου του 2013 και ώρα 00:37.
Στο ηχητικό, οι δύο άνδρες, ακούγονται να κομπάζουν για την επίθεση που πραγματοποίησε η ομάδα χρυσαυγιτών εναντίον 45 ατόμων που είχαν βγει για αφισοκόλληση, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικογιάννης.
Διαβάστε αναλυτικά τον διάλογο:

«Λαγός: ... βγήκανε για να σβήσουνε συνθήματα και τους πετύχανε φίλε. Δέκα αυτοκίνητα με 4 και με 5 άτομα, ισοπεδοθήκανε και τα 45 άτομα που ήτανε εκεί πέρα, τους λιώσανε, τους λιώσανε.
Δεβελέκος: Ε, ρε π..... μου!
Λαγός: Ήτανε και ο Πρόεδρος της Ζώνης κάτω που το παίζει εκεί πέρα ξέρεις ο Πρόεδρος και καλά της Ναυπηγοεπισκευαστικής της Ζώνης, τον λιώσανε και αυτόν και του λέει ο Τάσος: άντε μείνε στο σπίτι σου την επόμενη φορά για να τελειώνουμε. Αυτά που ξέρατε τελειώσανε...
Τους λιώσανε φίλε, 45 άτομα, δεν ξέρανε λέει από που να φύγουνε, τους βαράγανε 10 λεπτά. Και όπως ήταν ένα κομβόι δέκα αυτοκίνητα τους κατεβάσανε κάτω απ' τα αυτοκίνητα και τους ισοπεδώνανε, τους σπάγαν τα αμάξια, τους βαράγανε.
Δεβελέκος: Ω, ρε φίλε, τι λες τώρα!
Λαγός: φάγανε πολύ, πολύ ματσούκι. Και χτύπησε μονάχα ο Αντωνάκης από εμάς που είναι στο πενταμελές, έφαγε μια πέτρα λέει από μακριά που του ρίξανε, τίποτα άλλο, ούτε χέρια ούτε τίποτα.
Δεβελέκος: Πω, πω ρε π..... Και Νίκαια;
Λαγός: ... εντάξει Νίκαια δεν ήταν σοβαρό, είχαν βγει 6-7 άτομα, τους πήραν οι δικοί μας από πίσω, παράτησαν τις μπογιές και τρέχανε οι άλλοι... Το πολύ έγινε εδώ στο Πέραμα, έγινε Κόλαση σου λέω φίλε, έγινε ισοπέδωση, ισοπέδωση...
Δεβελέκος: Για να σβήσουνε συνθήματα τώρα βγήκανε 45 άτομα, α ρε...
Λαγός: Και βγήκανε οι δικοί μας 18, 18-20 πόσοι ήτανε και τους λιώσανε, τους λιώσανε. Να πούνε να φύγουνε τώρα εντάξει;
Δεβελέκος: Ε, μην τσιμπήσουν και κάνα δικό μας και έχουμε άσχημο τέλος».

Πηγή: enikos.gr μέσω taxikiantepithesi.blogspot.gr




Η «ουκρανική» παράκρουση του οπορτουνισμού και το ΚΚΕ

 Η «ουκρανική» παράκρουση του οπορτουνισμού και το ΚΚΕ

Ουκρανοί φασίστες καίνε κόκκινες σημαίες.
 Τη βδομάδα που μας πέρασε η «Αυγή»,
σε άρθρο της για τις εξελίξεις στην Ουκρανία,
διέγνωσε την ...«ουκρανική επανάσταση». Κι εις ανώτερα!
Κάθε «καρυδιάς» οπορτουνιστές ενοχλήθηκαν τις τελευταίες μέρες από την κρυστάλλινη και αντικειμενική προσέγγιση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Επιδόθηκαν, λοιπόν, σε μια εκλεκτική και συχνά διαστρεβλωτική κριτική των θέσεων του ΚΚΕ, σχετικά με τις ουκρανικές εξελίξεις, επιδιώκοντας, ταυτόχρονα,να αποσιωπήσουν τις απαράδεκτες επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο ζήτημα.


Οι επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Η εφημερίδα («Αυγή») του ΣΥΡΙΖΑ στις 5/3 δημοσίευσε άρθρο με το οποίο ισχυριζόταν πως τα γεγονότα που είχαμε στην Ουκρανία ήταν «επανάσταση»! Να τι γράφει: «Η ουκρανική επανάσταση αποτελεί τομή τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τον υπόλοιπο μετακομμουνιστικό κόσμο. Μέχρι σήμερα, οι μόνες μαζικές αντιδράσεις στα διεφθαρμένα και ολιγαρχικά καθεστώτα της περιοχής ήταν οι "χρωματιστές" επαναστάσεις - δηλαδή, οι ειρηνικές κινητοποιήσεις υπέρ μιας σταδιακής μετάβασης προς ένα κράτος δικαίου. Η ουκρανική επανάσταση είναι λοιπόν η πρώτη που ανατρέπει βίαια ένα καθεστώς - προέκταση της πρώην ΕΣΣΔ».
Τίποτα δεν άκουσαν εκεί στην «Αυγή» για τον πακτωλό χρημάτων που δίνονται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τις λεγόμενες «έγχρωμες επαναστάσεις»;
Τίποτα δεν άκουσαν για τα στρατόπεδα εκπαίδευσης σε Λιθουανία, Πολωνία, στην ίδια την Ουκρανία;
Τίποτα δεν αντιλήφθηκαν για το ρόλο των φασιστικών ένοπλων ομάδων σ' αυτό που αποκαλούν «επανάσταση»;

ΟΧΙ! Γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά! Αλλωστε, τουλάχιστον για το τελευταίο, γίνεται λόγος και σε ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν, όμως, και τον «Βουδούρη» και τον «Καρυπίδη», δηλαδή στην περίπτωσή μας και τον δήθεν «αντιφασισμό» και την ίδια ώρα τον εκθειασμό της όλης αντιδραστικής εξέλιξης στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή των φασιστών, δήθεν ως ... «επανάστασης». Αυτός είναι ο καιροσκοπισμός τους, που απηχεί την ουσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως είναι «ουραγός των εξελίξεων», καλώντας την να δράσει μέσα από τις «διακρατικές ενώσεις» στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα, ώστε στην Ουκρανία να έχουμε «μια βιώσιμη δημοκρατική, πολιτική λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και μάλιστα «χωρίς ζώνες επιρροής και ξένους προστάτες». Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου»!Γιατί το σημερινό «Διεθνές Δίκαιο», όπως και οι «διακρατικές ενώσεις» που επικαλείται, δηλαδή το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, είναι αυτοί που χειροπόδαρα δένουν τους λαούς. Καταρχήν, το «Διεθνές Δίκαιο» και ο ΟΗΕ έχει καταντήσει το «φύλλο συκής» για τις κάθε είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, βλέπε π.χ. Λιβύη. Ενώ το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δείχνουν κάθε μέρα το πραγματικό αντιδραστικό τους πρόσωπο, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δείχνει να αγνοεί, αλλά σπέρνει και αυταπάτες ότι αυτοί οι οργανισμοί θα μπορούσαν να ...«αγιάσουν» με την «αριστερή» διαχείριση. Ο λαός μας, όμως, λέει πως «σαπουνίζοντας γουρούνι, χάνεις κόπο και σαπούνι», κι αυτό ισχύει και για το ΝΑΤΟ και για την ΕΕ.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, στην τοποθέτησή του για τις εξελίξεις, σημείωσε τα εξής:

1. Τα αιματηρά γεγονότα στο Κίεβο συνδέονται με την επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι αποτέλεσμα του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με τη Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας.

2. Η ανατροπή της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς δε συνιστά «δημοκρατική εξέλιξη», αφού με τη στήριξη ΕΕ και ΗΠΑ στην επιφάνεια αναρριχήθηκαν αντιδραστικές έως και φασιστικές δυνάμεις, που χρησιμοποιούνται από ΕΕ - ΗΠΑ για την προώθηση των γεωπολιτικών τους στόχων στην περιοχή της Ευρασίας.

3. Το ΚΚΕ καταδίκασε τις ξένες επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, καθώς και τη δράση των φασιστικών δυνάμεων, τοναντικομμουνισμό, την επιδίωξη απαγόρευσης του ΚΚ και της κομμουνιστικής ιδεολογίας και τις ενέργειες βανδαλισμού σε βάρος του μνημείου του Λένιν και άλλων αντιφασιστικών σοβιετικών μνημείων. Τα θέματα αυτά τα ανέδειξε με τοποθετήσεις του στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με παράσταση διαμαρτυρίας στην ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς και με την Κοινή Ανακοίνωση που συνέταξαν από κοινού ΚΚΕ και Γερμανικό ΚΚ και μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 40 Κομμουνιστικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο.

4. Σημείωσε πως λύση για τον ουκρανικό λαό δεν αποτελεί ούτε και η πρόσδεση της Ουκρανίας στο άρμα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας. Η προσπάθεια να διχαστεί ο λαός της Ουκρανίας σε εθνοτική, γλωσσική βάση και να οδηγηθεί σε ένα μακελειό, με ανυπολόγιστα τραγικές συνέπειες για τον ίδιο και τη χώρα του, για να επιλέξει τη μια ή την άλλη διακρατική καπιταλιστική ένωση, είναι παντελώς ξένη προς τα συμφέροντα των εργαζομένων.

5. Εξέφρασε την πεποίθηση πως ο εργαζόμενος λαός της Ουκρανίας πρέπει να οργανώσει τη δική του αυτοτελή πάλη, με κριτήριο τα συμφέροντά του και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει το ένα ή άλλο τμήμα της ουκρανικής πλουτοκρατίας. Να χαράξει το δρόμο για το σοσιαλισμό, που αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αλλωστε, ο λαός της Ουκρανίας έχει ζήσει τι σημαίνει σοσιαλισμός! Σε μεγάλο βαθμό αναπολεί τις τεράστιες κοινωνικές κατακτήσεις που αυτός είχε για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

6. Το ΚΚΕ απαίτησε η χώρα μας να μην έχει καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία. Υπογραμμίζοντας, πως καπιταλιστική κρίση και ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι πάνε χέρι - χέρι και ο λαός μας δεν έχει κανένα συμφέρον από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς.
Η ανεπίσημη (ανώνυμη) επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ

Απέναντι σ' αυτήν την πεντακάθαρη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση «ξεσπάθωσε» (κυρίως με ανώνυμα άρθρα) το ΣΥΡΙΖΑίικο «πάνθεον» του διαδικτύου («Ισκρα» και «Εργατικός Αγώνας»).

Γράφουν οι οπορτουνιστές: «Το ΚΚΕ είναι ενάντια στο ΚΚ Ουκρανίας και στο ΚΚ Ρωσίας». Κι αυτό το γράφουν όταν την Ανακοίνωση του ΚΚΕ τη συνυπογράφουν τόσο το ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας και η Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας.Ας το χωνέψουν: Το ΚΚΕ, όπως και κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα, έχει το δικαίωμα να αντλεί συμπεράσματα και να τοποθετείται για λαθεμένες προσεγγίσεις άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων σε σημαντικά ζητήματα, όπως π.χ. είναι η συμμετοχή και στήριξη των κομμουνιστών σε αστικές (αριστερές - κεντροαριστερές) κυβερνήσεις, ή η αταξική προσέγγιση των διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ διαθέτει τις δυνάμεις του για την ανάπτυξη κινήματος αλληλεγγύης προς τους κομμουνιστές των άλλων χωρών, που αντιμετωπίζουν διώξεις, όπως π.χ. τα ΚΚ της Ουκρανίας, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα οι κομμουνιστές αυτής της χώρας.

Παρακάμπτουμε το χοντροκομμένο ισχυρισμό πως την Κοινή Ανακοίνωση, που συνέταξε το ΚΚΕ, την υπογράφουν Κομμουνιστικά Κόμματα «πολλά εκ των οποίων έχουν ελάχιστη έως ανύπαρκτη επιρροή». Το ΚΚΕ δεν έχει βάλει στο «ζύγι» του αστικού κοινοβουλευτισμού κανένα κόμμα. Εκτιμά τους αγώνες, την ιστορία, τη δράση, τις θυσίες των κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο, άσχετα από τα εκλογικά ποσοστά τους.

Βασική κατηγορία είναι ότι το ΚΚΕ «παραβλέπει ότι στην Ουκρανία συνετελέσθη ανοιχτή σχεδιασμένη επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ...., ότι στη νέα Ουκρανία των ΗΠΑ και της ΕΕ αλωνίζουν νεοφασιστικές δυνάμεις...» και μάλιστα προσάπτει στο Κόμμα μας πως κρατά «ίσες αποστάσεις» από ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσία (κι έτσι, τάχατες, ευνοεί τις ΗΠΑ - ΕΕ).

Παραβλέπουμε την προφανή διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, αφού μόνον όταν φοράς τις αντι-ΚΚΕ παρωπίδες δε θα δεις πως σε όλες τις ανακοινώσεις του Κόμματός μας υπογραμμίζεται η καταδίκη της επέμβασης ΗΠΑ - ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.
Παραβλέπουμε ακόμη το γεγονός πως η «λάσπη» (ότι τάχατες το ΚΚΕ ευνοεί τις ΗΠΑ - ΕΕ) προέρχεται από ιστοσελίδες, που με τον ένα ή άλλο τρόπο στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι φανατικός «κολαούζος» της ΕΕ από τα «γεννοφάσκια» της (βλέπε Συνθήκη του Μάαστριχτ) και τώρα και των ΗΠΑ, πλέκοντας κάθε τρεις και λίγο το εγκώμιο του Ομπάμα και του δήθεν «καλού» καπιταλισμού των ΗΠΑ.

Δε θα σταθούμε στον ισχυρισμό πως δεν υπάρχει αντιπαράθεση μερίδων της αστικής τάξης της Ουκρανίας, αλλά απλώς επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στα εσωτερικά της Ουκρανίας. Σ' αυτόν τον ισχυρισμό απαντά από μόνη της η τηλεοπτική εικόνα των επιχειρηματιών στην Ουκρανία, που ηγούνται των αντιμαχόμενων ουκρανικών πολιτικών δυνάμεων.
Για την ουσία

Θα πάμε στην ουσία: Τι δε θέλουν και δεν μπορούν να «χωνέψουν» οι παραπάνω οπορτουνιστές; Τη λενινιστική αντίληψη για τον ιμπεριαλισμό! Ο Λένιν ξεκαθαρίζει ότι ο ιμπεριαλισμός είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός και περιγράφει τα χαρακτηριστικά του ιμπεριαλισμού: Συγκέντρωση παραγωγής και κεφαλαίου, συγχώνευση του τραπεζικού με το βιομηχανικό κεφάλαιο και η δημιουργία της χρηματιστικής ολιγαρχίας, η εξαγωγή κεφαλαίων, η συγκρότηση διεθνών μονοπωλιακών ενώσεων.

Αντίθετα, οι οπορτουνιστές αντιλαμβάνονται τον ιμπεριαλισμό ως μια «επιθετική εξωτερική πολιτική». Οποιος, όμως, δε θέλει να καταλάβει την οικονομική ουσία του ιμπεριαλισμού και στη βάση αυτή να δει το ιδεολογικοπολιτικό εποικοδόμημα, τελικά τον αθωώνει, τον στηρίζει, καλλιεργεί αυταπάτες στις εργατικές - λαϊκές μάζες ότι υπάρχει καλός και κακός καπιταλισμός, κακή και καλή αστική διαχείριση, καλές και κακές ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Αυτό συμβαίνει με όσους αρνούνται πεισματικά να δούνε όλον τον «πίνακα», να δούνε πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία διεξάγονται πάνω στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας, η οποία είναι σήμερα μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις στην «ιμπεριαλιστική πυραμίδα», όπως κι άλλες δυνάμεις, π.χ. η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία. Οι αντιθέσεις τους διεξάγονται όχι μόνον στην Ουκρανία, αλλά ευρύτερα στην Ευρασία, στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Αφρική, στην Αρκτική, στη Λατινική Αμερική κ.α.

Ετσι, οι οπορτουνιστές κρύβουν από τους λαούς την ταξική ουσία των εξελίξεων, των επεμβάσεων και πολέμων, τους οποίους καυτηριάζουν από ηθική σκοπιά εξαιτίας των τραγικών συνεπειών τους, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μπορεί ο καπιταλισμός να κατοχυρώσει την ειρήνη, τη «δημοκρατία», την «κυριαρχία» αν δήθεν επιβληθούν αρχές ισοτιμίας και ελευθερίας, πολιτικής συνεννόησης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες καπιταλιστικές χώρες.

Αντίθετα, το ΚΚΕ αναδεικνύει ολοκληρωμένα τόσο το έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού, στο οποίο διεξάγεται η σύγκρουση, όσο και τις δυνάμεις που εμπλέκονται στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, καθώς και την προοπτική οι λαοί να έχουν τη δική τους αυτοτελή στρατηγική για τα συμφέροντά τους, για το σοσιαλισμό. Αυτό δε σημαίνει καθόλου πως «κρατά ίσες αποστάσεις» απ' όλους. Στις τοποθετήσεις του ΚΚΕ με μεγάλη ακρίβεια περιγράφεται ο ρόλος και οι ευθύνες κάθε πλευράς. Αναδεικνύουμε, ακόμη, πως οι καπιταλιστές μπορεί να σχηματίσουν κοινό μέτωπο για την πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση των εργατών, (βλέπε π.χ. πρόσφατη δήλωση Β. Πούτιν πως θα δώσει τα 15 δισ. δολάρια στην Ουκρανία μέσω του ΔΝΤ, και αυτό μετά από παράκληση των «δυτικών εταίρων» του, ώστε να γίνουν «μεταρρυθμίσεις» στην Ουκρανία), αλλά πάντα θα ακονίζουν και θα χρησιμοποιούν και τα «μαχαίρια», όταν πρόκειται να μοιράσουν την ιμπεριαλιστική «λεία».

Η βρώμικη οπορτουνιστική επίθεση κατά του ΚΚΕ καταδεικνύει, για άλλη μια φορά, πως ο αγώνας για την απελευθέρωση του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση, η πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, είναι αδιανόητο να έχει θετική εξέλιξη, όταν δεν συνδυάζεται με την πάλη κατά του οπορτουνισμού και των συκοφαντιών του.

Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
*O Ε. Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ
(οι υπογραμμίσεις δικές μας)
Ευχαριστούμε το ιστολόγιο "Επαγρύπνηση" που μας το θύμησε...

Πάνω από 10,5 εκατ. δολάρια την ώρα!

Πάνω από 10,5 εκατ. δολάρια την ώρα!


 Νίκος Μπογιόπουλος

   Το τί και το πώς συνέβη εκείνο το πρωινό στη Νέα Υόρκη, τί προηγήθηκε, πώς σχεδιάστηκε, ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις της επιχείρησης και των μηχανισμών που την έφεραν σε πέρας, ίσως δεν αποκαλυφθούν ποτέ στην ολότητά τους.

   Ωστόσο στα 13 χρόνια που συμπληρώθηκαν χτες από την τραγική «επέτειο» του χτυπήματος της 11ης Σεπτέμβρη του 2001 στους Δίδυμους Πύργους τα γεγονότα που ακολούθησαν δεν επιτρέπουν καμία αμφιβολία: Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να χρησιμοποιήσει σαν πρόσχημα το αίμα ακόμα και του αμερικανικού λαού, όπως συνέβη με τα σχεδόν 3.000 θύματα της επίθεσης στη Νέα Υόρκη, για να επεκτείνει τη θηριωδία του.
   Έχει πια αποκαλυφθεί στην ολότητά του: Η 11η Σεπτέμβρη 2001 ήταν η αφορμή για την επιβολή μιας παγκόσμιας χούντας, που στα κελιά της, στο Γκουαντανάμο, στο Αμπού Γκράιμπ, στις μυστικές φυλακές της CIA, επιβλήθηκε ο νόμος των «Αουσβιτς» της νέας τάξης.

   Στα 13 χρόνια που πέρασαν από τότε η μπότα του Αμερικανού πεζοναύτη εγκαταστάθηκαν σε πάνω από 150 χώρες του πλανήτη και τα «έξυπνα όπλα» των Μπους - Ομπάμα και των Ευρωπαίων συμμάχων τους έσπειραν αμέτρητες «11ες του Σεπτέμβρη» στον κόσμο.
  • Ο μέσος όρος των (επίσημα καταγεγραμμένων) νεκρών στο Αφγανιστάν ανέρχεται στους 100 κάθε βδομάδα...
  • Στο Ιράκ ο πραγματικός αριθμός των εκατοντάδων χιλιάδων  νεκρών είναι αδιευκρίνιστος.
  • Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που επέστρεψαν στις ΗΠΑ μέσα σε φέρετρο ξεπερνούν τις 5.000…  
   Θα το επαναλάβουμε: Η 11η Σεπτέμβρη, το αίμα του ίδιου του αθώου αμερικανικού λαού, αξιοποιήθηκε από τον ιμπεριαλισμό ως εφαλτήριο για να περάσει από τους «ανθρωπιστικούς» του πολέμους (όπως στη Γιουγκοσλαβία), στους «προληπτικούς» του πολέμους. Μετατράπηκε από τις ΗΠΑ σε «άλλοθι» για να διακηρύξουν στον πλανήτη το δόγμα τους: «Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».
   Έγινε το άλλοθι για να επιβληθεί ένα παγκόσμιο καθεστώς τρομο-υστερίας, τρομονόμων, φακελώματος, καταπάτησης ελευθεριών, φαλκίδευσης ατομικών δικαιωμάτων, απαγωγών, βασανιστηρίων, απροσχημάτιστων επεμβάσεων στο εσωτερικό κρατών για εγκατάσταση «Τσολάκογλου» και αμερικανοτσολιάδων ανά τον κόσμο, για κατασκευασμένες «επαναστάσεις», για «Κοσσυφοπέδια» και αναβίωση του «πολέμου των άστρων».

«Σχέδιο Για Τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα» (PNAC)
   Είναι αξιοσημείωτο: Μετά την 11η Σεπτέμβρη τα πράγματα εξελίχτηκαν όπως περίπου τα περιέγραφε το περίφημο «Σχέδιο Για Τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα» (PNAC) που ιδρύθηκε το 1997, με απολύτως ξεκάθαρους και διακηρυγμένους στόχους: Την απόλυτη και με κάθε μέσο επιβολή της αμερικανικής κυριαρχίας στον κόσμο κατά τον 21ο αιώνα.
   Στα «μανιφέστα» του PNAC, που είδαν το φως της δημοσιότητας τόσο τον Ιούνη του 1997, όσο και το Νοέμβρη του 2000 (το δεύτερο, δηλαδή, μόλις ένα χρόνο πριν από τους Δίδυμους Πύργους) γινόταν καθαρό πως η αμερικανική κυριαρχία θα περνούσε μέσα από «προληπτικούς» πολέμους, μέσα από την καθυπόταξη έως και κατάργηση του ΟΗΕ (που παρουσιαζόταν σαν ένα «φόρουμ για αριστερίζοντες, αντισιωνιστές και αντιιμπεριαλιστές») και μέσα από την επιβολή της κρατικής τρομοκρατίας ως παρονομαστή των διεθνών σχέσεων.
   Μάλιστα, στο «μανιφέστο» του Νοέμβρη του 2000 περιέχεται και μια ενδιαφέρουσα «προφητεία»: «Εάν σημειωθεί ένα καταστροφικό συμβάν, όπως ένα νέο Περλ Χάρμπορ, αυτό θα έχει καταλυτικές συνέπειες» για να τεθεί το αμερικανικό σχέδιο σε εφαρμογή μια ώρα αρχύτερα. Αυτά τα έλεγαν οι εμπνευστές του σχεδίου ένα χρόνο πριν από τους Δίδυμους Πύργους...
Οικονομική διάσταση
   Η κτηνωδία και η καταστροφή που ακολούθησε του Δίδυμους Πύργους αποτέλεσε και αποτελεί, ταυτόχρονα, μια υπερκερδοφόρα μπίσνα για τα μονοπώλια του ολέθρου:
  • Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις το άμεσο κόστος του πολέμου μόνο σε Αφγανιστάν και Ιράκ υπολογίζεται ότι έχει ανέλθει ήδη στο 1,5 τρισ. δολάρια.
  • Από το 2001 και μετά, πάνω από 10,5 εκατομμύρια δολάρια δίνονται κάθε ώρα (!) από το Αμερικανικό Πεντάγωνο στο Μινώταυρο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος για τη συνέχιση των επιχειρήσεων («National Priority Project cost of war»).
  • Κατά τον νομπελίστα Στίγκλιτς το συνολικό κόστος του πολέμου σε Αφγανιστάν και Ιράκ ξεπερνάει αθροιστικά από το 2001 τα 6 τρισ. δολάρια!
   Δεν πρόκειται για χρήματα που πληρώνουν οι ΗΠΑ. Είναι τα χρήματα που πληρώνει η ανθρωπότητα για να τρέφεται ο Μινώταυρος του ιμπεριαλισμού.
   Με αυτά τα χρήματα που κερδίζουν οι πετρελαϊκές εταιρείες και το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα θα μπορούσε εντός των ΗΠΑ:
   1) Να έχει εξασφαλιστεί η υγειονομική περίθαλψη 2 φορές για όλο τον πληθυσμό των ΗΠΑ των 300 εκατομμυρίων ανθρώπων.
   2) Να έχει εξασφαλιστεί η επάνδρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με 30 εκατομμύρια δασκάλους.
   3) Να έχει εξασφαλιστεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση όλων των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την επόμενη 30ετία.
   4) Να έχουν κατασκευαστεί 16 εκατομμύρια συγκροτήματα κατοικιών.
   5) Να έχει εξασφαλιστεί πάνω από 15 φορές η ασφάλιση των 50 εκατομμυρίων ανασφάλιστων Αμερικανών πολιτών.
   6) Με το κόστος ενός μόνο μήνα πολέμου θα μπορούσε να έχει 6πλασιαστεί η δαπάνη για την έρευνα εναντίον του καρκίνου.
   7) Με το κόστος μιας μόνο μέρας του πολέμου θα μπορούσε να έχει εξασφαλιστεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση για 200.000 φτωχούς φοιτητές.
   Και κάτι ακόμα:
Με το κόστος του 1,5 τρισ. δολαρίων των πολέμων σε Ιράκ και Αφφγανιστάν θα μπορούσε να έχει εξαλειφθεί η πείνα παγκοσμίως πάνω από 10 φορές.
   Τίποτα απ' όλα αυτά, όμως, όπως η εξάλειψη της πείνας και η εξασφάλιση περίθαλψης και εκπαίδευσης στους ανθρώπους δεν επιφέρει το επιδιωκόμενο για τους καπιταλιστές κέρδος.
   Ως εκ τούτου, τα μονοπώλια για την εξασφάλιση του κέρδους τους επιδίδονται στη γνωστή εκείνη ιστορία, την ιστορία του πολέμου. Βλέπετε ο πόλεμος, όπως είχε ευφυώς επισημάνει ο Κλάουζεβιτς, δεν είναι παρά η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: χλευάζει κουτοπονηριές και "ξεβρακώνει" κουτοπόνηρους

 ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: χλευάζει κουτοπονηριές και "ξεβρακώνει" κουτοπόνηρους


Τ' ακούτε κυρίες και κύριοι των κομμάτων που δημιουργήθηκαν-δημιουργούνται για την στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου; 
Ό,τι και να κάνετε, τους κομμουνιστές, κανέναν κομμουνιστή, δεν μπορείτε να ρίξετε στο παραμύθι σα να ήταν κουτορνίθι...




Μα κι αυτούς απ' τον υπόλοιπο λαό που σας στηρίζουν (κι αναφέρομαι μόνο στους μη φασίστες), μόνο σ' ένα σημείο καταφέρνετε και τους ρίχνετε στο παραμύθι...
Στο σημείο που φέρει την επιγραφή "ρουσφέτι"...


Εκεί δηλαδή που εκτός απ' το ρουσφέτι (χωρίς αντίκρυσμα πλέον), συγκεντρώνονται και τα ...ατέλειωτα "θα".
Θα σας φέρουμε και θάλασσες
Θα σας βρούμε και νύφες
Θα σας εξασφαλίσουμε και  γαμπρούς
Θα σας κάνουμε και παιδιά
Θα......



Ως πότε όμως;
Ως πότε θα "πιάνει" και το παραμύθι τού "θα";;;
Έχει τέτοιες ανάγκες και τέτοιο κόψιμο ο καπιταλισμός εξαιτίας αυτής τής τρομερής οικονομικής του κρίσης, που οι εξελίξεις αποδεικνύονται καταιγιστικές και "ανεξέλεγκτες" σε βαθμό επικείμενου μεγάλου γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Όλα τα "ΘΑ" σας κύριοι ...Μαυρογιαλούροι αυτό καλύπτουν, μην και φανεί πριν ξεσπάσει.
Κάλιο να πιαστεί ο λαός στον ύπνο... Έτσι δεν είναι;;; 


...Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, οι κομμουνιστές, άλλην επιλογή δεν έχουν απ' το να σας αποκαλύπτουν και όχι μόνο. 
Γι' αυτό το "όχι μόνο" όμως, απλά διαβάστε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΚΚΕ. 
Θα το βρείτε με ένα ευρώ στη Σύγχρονη Εποχή και στα κατά τόπους γραφεία τού ΚΚΕ,  ή τέλος πάντων παρακαλέστε έναν κομμουνιστή να σας το προμηθεύσει. 

Για τα υπόλοιπα όμως, ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ή ΕΔΩ

Καλή Γκέλμπεση (συγγραφέας)

Γιατί αντιδρά η Γερμανία

Γιατί αντιδρά η Γερμανία
Οι τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για μείωση των επιτοκίων και αγορά ομολόγων προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα χρήματος στην αγορά, δηλαδή να δανειστούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης προκειμένου να μπορούν να δανείσουν τους μονοπωλιακούς ομίλους, δεν ήταν ομόφωνες. Η Γερμανία αντέδρασε στις αποφάσεις της ΕΚΤ. Ο Β. Σόιμπλε έχει ήδη αναφερθεί δημόσια με την εκτίμηση ότι τα μέτρα της ΕΚΤ δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε ανάπτυξη.
Ο Γιούργκεν Σταρκ, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, πηγαίνοντας παραπέρα τις σκέψεις του Σόιμπλε, δήλωσε, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Der Handelsblatt, πως οι μειώσεις των επιτοκίων δε θα οδηγήσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο στην αύξηση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, συμπληρώνοντας ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει τεράστιους κινδύνους στον προϋπολογισμό της με τις αγορές των διαφόρων ομολόγων. «Ο στόχος -επισημαίνει- ήταν μάλλον μια επιδίωξη πτώσης του ευρώ, κάτι που είχαν απαιτήσει επανειλημμένα Γαλλία και Ιταλία».
Υπάρχει κίνδυνος, όπως επισημαίνουν στη Γερμανία; Ναι, υπάρχει. Τα ομόλογα, συνήθως, αγοράζονται από τράπεζες. Βεβαίως, έχουν και ένα ρίσκο, αφού μπορεί αυτός που τα εκδίδει να μην μπορεί να τα αποπληρώσει στη χρονική προθεσμία που λήγουν ή και καθόλου. Αλλά δεν είναι αυτός ο πραγματικός λόγος που αντιδρά η Γερμανία. Ο λόγος είναι αυτός που αναφέρει ο Σταρκ, η «πρόκληση πτώσης της αξίας του ευρώ» και η αποδυνάμωσή του ως διεθνές μέσο συναλλαγών σε σχέση με άλλα διεθνή νομίσματα (π.χ., το δολάριο). Μια τέτοια εξέλιξη δημιουργεί δυσκολίες στην εξαγωγή κεφαλαίου και στις εισαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών από τρίτες χώρες. Επίσης, διευκολύνει τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες, έχει, όμως, πιθανόν, αρνητική επίδραση σε χώρες που το έχουν επιλέξει ως αποθεματικό και χρηματικό ισοδύναμο σε διεθνείς συναλλαγές. Δηλαδή, στη λειτουργία του ως διεθνές χρήμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει τις εξαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών από την Ιταλία και τη Γαλλία, γεγονός που επιδρά στην ανάκαμψη των δικών τους οικονομιών.
***
Στο πλαίσιο της ανισόμετρης οικονομικής ανάπτυξης, η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να δανείζεται φτηνά και να έχει πλεονάσματα, θέλει, λοιπόν, να διατηρήσει, έναντι των ανταγωνιστών της εντός και εκτός Ευρωζώνης - ΕΕ, αυτό το πλεονέκτημα, γι' αυτό τη συμφέρει το ισχυρό ευρώ. Ισχυρό ευρώ και πλεονάσματα διευκολύνουν τις εξαγωγές κεφαλαίων, επομένως ισχυροποιούν τη θέση της σε Ευρωζώνη - ΕΕ αλλά και στη διεθνή αγορά. Για να εξασφαλιστεί ισχυρό ευρώ χρειάζεται αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία, όμως, δυσκολεύει τις επενδύσεις, άρα και την καπιταλιστική ανάκαμψη στα λεγόμενα «κράτη του Νότου», δυσκολίες που γίνονται ακόμη μεγαλύτερες λόγω δημοσίων ελλειμμάτων και κρατικών χρεών αλλά και χρεών μονοπωλιακών ομίλων. Η Γερμανία θέλει να διατηρήσει την οικονομική της δύναμη υπονομεύοντας στην ουσία της άλλες καπιταλιστικές οικονομίες στην Ευρωζώνη. Επίσης, χρειάζεται ισχυρό ευρώ στο πλαίσιο της διεθνούς καπιταλιστικής αγοράς, στον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την εξασφάλιση μεγαλύτερων μεριδίων. Αυτό φαίνεται, από άλλη σκοπιά βεβαίως, και στην κρίση, π.χ., στην Ουκρανία, όπου διαφοροποιείται η Γερμανία από τις ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, τραβώντας συνολικά και την ΕΕ σ' αυτό.
***
Η Γερμανία με τα πλεονάσματα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα για εξαγωγή κεφαλαίων εντός Ευρωζώνης και ΕΕ αλλά και εκτός. Λόγω των πλεονασμάτων, αποτελεί μοχλό στην καπιταλιστική ανάπτυξης της Ευρωζώνης και, αφού τα κεφάλαια είναι γερμανικά, το όφελος θα είναι δικό της.
Ηδη σε ρεπορτάζ αστικών οικονομικών εφημερίδων («Ημερησία», 9/9/2014), που αναπαράχθηκε από το «Bloomberg», αναφέρονται τα εξής: «Η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάριαν Κότε, επιβεβαίωσε χτες ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Μισέλ Σαπέν δουλεύουν από κοινού στη σύνταξη ενός εγγράφου που θα "περιγράφει πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις εθνικά και διεθνώς, κάτι που είναι σημαντικό ζήτημα για την Ευρώπη(...) μας ενδιαφέρει να τονώσουμε όλες τις επενδύσεις, όχι μόνο τις δημόσιες αλλά και τις ιδιωτικές". Ως παράδειγμα κλάδου, όπου θα μπορούσαν να προσελκυστούν ιδιωτικές επενδύσεις, ανέφερε τις υποδομές. Η Γερμανία καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτήν, καθώς είναι η μόνη από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης που έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια να το πράξει. Το α' εξάμηνο του έτους ο προϋπολογισμός κατέγραψε το μεγαλύτερο πλεόνασμα στα χρονικά, που έφτασε τον Ιούλιο τα 22,2 δισ. ευρώ, με τις εξαγωγές να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας διετίας (4,7%) και να φτάνουν το επίπεδο - ρεκόρ των 98,2 δισ. ευρώ». Το «Εθνος», 10/9/2014, έκανε λόγο για ένα είδος «Σχεδίου Μάρσαλ» 300 δισ. ευρώ. Γιατί με τη Γαλλία; Είναι ο συμβιβασμός της, αφού έχει το πάνω χέρι, ώστε να εμποδίσει τον προσεταιρισμό της από ανταγωνιστές της, ακόμη και έξω από την ΕΕ, π.χ., ΗΠΑ, που επιδιώκουν να τραβήξουν τη Γαλλία στην κόντρα με τη Γερμανία, δηλαδή προσπαθεί να επουλώσει τις ρωγμές στο γαλλογερμανικό άξονα.
Εξηγείται γιατί η σημερινή κυρίαρχη πολιτική στη Γερμανία επιμένει στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, αντιδρά στις αποφάσεις της ΕΚΤ, ενδιαφερόμενη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δικών της μονοπωλίων και όχι βεβαίως των εισοδημάτων του Γερμανού εργάτη.

Ι.

Ενα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν στην πενταετία

Ενα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν στην πενταετία
Ούτε ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους δεν παίρνει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ


Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παρέμεινε η ανεργία και τον Ιούνη, αν και πρόκειται για μήνα καταμεσής της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό ανεργίας τον περασμένο Ιούνη διαμορφώθηκε στο 27%, από 27,6% τον ίδιο μήνα το 2013, και ο αριθμός των ανέργων στα 1.303.884 άτομα.
Ο αριθμός των απασχολούμενων ήταν 3.527.112 άτομα, που αντιστοιχεί μόλις στο 43,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (15 έως 74 ετών). Το ποσοστό ανεργίας στους άντρες είναι 23,8% και στις γυναίκες 31,1%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (51,5%) εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα από 15 έως 24 ετών και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25 έως 34, με ποσοστό ανεργίας 35,6%.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, την πενταετία της κρίσης (2009 - 2014) χάθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, ενώ τον Ιούνη του 2009 οι απασχολούμενοι αριθμούσαν 4.581.247 άτομα, το φετινό Ιούνη απασχολούνταν 3.527.112 άτομα. Δηλαδή, το διάστημα της καπιταλιστικής κρίσης χάθηκαν 1.054.135 θέσεις εργασίας. Ο αριθμός των επίσημα ανέργων το ίδιο διάστημα αυξήθηκε από 473.215 άτομα στα 1.303.884, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 873.960 άτομα. Ταυτόχρονα, μειώθηκε και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, από 3.379.818 άτομα στα 3.305.922 άτομα.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον περασμένο Ιούλη έφτασαν τα 979.026 άτομα. Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων τον περασμένο Ιούλη ήταν μόλις 89.850 άτομα, που αντιστοιχεί στο 9,2% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων.
Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι τα στοιχεία για την ανεργία «αναδεικνύουν την ανάγκη να γίνει καθολικό αίτημα της εργατικής τάξης η ουσιαστική προστασία των ανέργων. Να διεκδικηθεί εδώ και τώρα επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
Μαζί με το αίτημα για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουμε αντίστοιχη αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Ολες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συντονίσουν τους αγώνες τους, να προτάξουν αιτήματα προστασίας των ανέργων, να δώσουν αγωνιστικό ραντεβού στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα».

ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ «Στρατηγικά μέταλλα» στα χέρια των μονοπωλίων

ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ
«Στρατηγικά μέταλλα» στα χέρια των μονοπωλίων
Συνάντηση Γ. Μανιάτη - Κινέζων αξιωματούχων, για την αξιοποίηση μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε πλήθος προϊόντων υψηλής τεχνολογίας



Η ταχύτατα αυξανόμενη ζήτηση σπάνιων γαιών από χώρες με τεχνολογικά ανεπτυγμένη βιομηχανία, οξύνει τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων
Η «ανταλλαγή τεχνογνωσίας και επιστημονικών γνώσεων για την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών», βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποίησε την Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, με τον πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα, Zou Xiaoli, και μέλη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας Κινέζων αξιωματούχων, που επισκέφτηκαν την Ελλάδα στα πλαίσια και του σχετικού διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο. Η κινεζική αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από στελέχη της Γεωλογικής Υπηρεσίας Κίνας, του κινεζικού Ινστιτούτου Ορυκτών Πηγών, καθώς και της κρατικής εταιρείας «China Minmetals Corporation».
Οι σπάνιες γαίες (Rare Earth Elements, REE) είναι ομάδα 17 μετάλλων που, καθόλου τυχαία, χαρακτηρίζονται ως «στρατηγικά μέταλλα», καθώς αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την παραγωγή πλήθους βιομηχανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι, π.χ., τα κράματα αεροδιαστημικής, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι ελαφροί μαγνήτες, οι μπαταρίες ηλεκτροκίνητων και υβριδικών αυτοκινήτων, οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά στοιχεία κ.ά.
Οι ανάγκες της βιομηχανίας αυξάνονται συνεχώς: Υπολογίζεται ότι από τους 130.000 τόνους σπάνιων γαιών που απαιτούνταν το 2010, οι ανάγκες το 2015 θα φτάσουν τους 200.000 τόνους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα γνωστά αποθέματα και η εξόρυξη των σπάνιων γαιών περιορίζεται σε λίγες περιοχές του πλανήτη, με την Κίνα, μάλιστα, να έχει το 50% των αποθεμάτων και το 97% της τρέχουσας παγκόσμιας παραγωγής. Με αυτά τα δεδομένα, όπως είναι αναμενόμενο, η εκμετάλλευση σπάνιων γαιών γίνεται αντικείμενο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η Κίνα, επικαλούμενη τις αυξανόμενες ανάγκες της δικής της βιομηχανίας, μειώνει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις, όπως, π.χ., η εναντίον τής προσφυγή από ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία το 2012 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, με την κατηγορία της «παραβίασης των κανόνων» του διεθνούς εμπορίου.
«Προικισμένη» η Ελλάδα, κερδισμένα τα μονοπώλια
Σε αυτά τα πλαίσια, η επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη αποθεμάτων σπάνιων γαιών (μαζί με τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Γροιλανδία) και στις οποίες «τρέχει» η σχετική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αιχμή το «Ανταγωνιστικό Πρόγραμμα EURARE (European Rear Earths Project)», με τη συμμετοχή γεωλογικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και μονοπωλίων του κλάδου (από την Ελλάδα, π.χ., συμμετέχουν το ΕΜΠ, το ΙΓΜΕ και η «Αλουμίνιον της Ελλάδος»).
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, ανέφερε ότι «ο ορυκτός πλούτος αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Ιδιαίτερα οι σπάνιες γαίες, που αποτελούν ένα ανεκτίμητης αξίας τμήμα του ορυκτού πλούτου, έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη γεωπολιτική αλλά και οικονομική αξία. Η Ελλάδα είναι και σε αυτόν τον τομέα προικισμένη». Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως συμβαίνει και με το σύνολο του ορυκτού πλούτου της χώρας, από την οικονομική του αξία ωφελημένα βγαίνουν τα μονοπώλια που τον εκμεταλλεύονται, ενώ, όπως επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» με «μεγάλη γεωπολιτική αξία», στο έδαφος του καπιταλισμού και των «παιχνιδιών» μέσα στους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μετατρέπονται από «ευλογία» σε «κατάρα» για τους λαούς.
Χαρακτηριστική για την επιδίωξη της κυβέρνησης να «παίξει» προς όφελος των εγχώριων μονοπωλίων το χαρτί της συνεργασίας με την Κίνα, με παράλληλη αξιοποίηση της συμμετοχής της στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, ήταν η αναφορά του Γ. Μανιάτη ότι «σήμερα (...) ανοίξαμε έναν πολύ σημαντικό δρόμο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα και σε αυτόν τον τομέα. Χαίρομαι γιατί συμμετέχουν και Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, γεγονός που θα μας βοηθήσει αναμφισβήτητα να ανταλλάξουμε επιστημονικές γνώσεις, τεχνογνωσία και, ασφαλώς, να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής πολιτικής, που προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρέσβης, Zou Xiaoli, επιβεβαιώνοντας τις συνολικότερες βλέψεις της Κίνας για «μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων της στην Ευρώπη, αφού σημείωσε ότι η κινεζική αποστολή «στην 3μερη επίσκεψή της σημείωσε μεγάλα αποτελέσματα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι η συνεργασία αυτή δε θα συμβάλλει μόνο στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αλλά και Κίνας και Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΟΗΕ, αναδιάρθρωση του χρέους και οι διαχειριστές του καπιταλισμού

ΟΗΕ, αναδιάρθρωση του χρέους και οι διαχειριστές του καπιταλισμού

Πολύς ντόρος σηκώνεται αυτές τις μέρες μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (124 υπέρ, 11 κατά και 40 αποχές) ότι «η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους» και ότι χρειάζεται «ένα πολυμερές νομικό πλαίσιο για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους». Αστικά ΜΜΕ, κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις πασχίζουν να «πλασάρουν» την εξέλιξη αυτή ως κάτι που δήθεν θα βοηθήσει τους λαούς να απαλλαγούν από τους διεθνείς τοκογλύφους ή τα λεγόμενα κερδοσκοπικά hedge funds ή «γύπες», όπως η περίπτωση της Αργεντινής, η αστική κυβέρνηση της οποίας ...πανηγύρισε για το γεγονός. Μάλιστα, στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση απείχε από την εν λόγω ψηφοφορία, για να προβάλει τη δική του διαχειριστική λογική, που έχει ως βασικό στοιχείο την αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή το «κούρεμα», την επιμήκυνση της αποπληρωμής, ή τη μείωση των επιτοκίων. Λέει χαρακτηριστικά σε χτεσινή του ανακοίνωση: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρατά κανένα πρόσχημα στην προσπάθειά της να είναι αρεστή στους δανειστές. Αυτό δείχνει και η αποχή της από ψηφοφορία στον ΟΗΕ για δημιουργία ενός διαφορετικού πλαισίου σχετικά με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, που θα προστατεύει τα κράτη από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός τάζει πιστοποιητικά "βιωσιμότητας" ενός χρέους που αυξάνεται, η κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να αντιπαραβάλει την οποιαδήποτε θετική πρόταση για το λαό και τη χώρα που θα ξεφεύγει από το μονόδρομο της κ. Μέρκελ».
Ανταπαντώντας η κυβέρνηση σημειώνει: «Η Ελλάδα συντάχθηκε με την συντριπτική πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και τα άλλα κράτη - μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης), η οποία απείχε από την ψηφοφορία για την υιοθέτηση ενός απλού ευχολογίου, χωρίς καμία νομική αξία, που βρίθει ασαφειών και το οποίο κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εσπευσμένα και πρόχειρα. Το ελληνικό δημόσιο χρέος οφείλεται κατά 87% στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και οι επιδιωκόμενες παραμετρικές αλλαγές πάνω στη βάση του δραστικού κουρέματος και της ριζικής αναδιάρθρωσης που έγινε το 2012, δεν γίνονται με λόγια και διακηρύξεις αλλά με υπεύθυνους και στοχευμένους χειρισμούς και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο γνωστός δρόμος της απομόνωσης της χώρας που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος προς την καταστροφή. Σε αυτόν τον κατήφορο αρνούμαστε να τους ακολουθήσουμε».
Τι κρύβεται σε κάθε περίπτωση και από τους δύο διαχειριστές της ίδιας καπιταλιστικής βαρβαρότητας; Οτι ο ΟΗΕ δεν εκφράζει τίποτε άλλο παρά το σημερινό συσχετισμό δύναμης σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, που δεν αμφισβητούν και οι δύο. Επίσης, ότι τα νομικά πλαίσια για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης δεν γίνονται για να εξυπηρετηθούν τα λαϊκά συμφέροντα αλλά αυτά των μονοπωλιακών ομίλων που ανταγωνίζονται σε περίοδο κρίσης για το ποιος θα χάσει λιγότερο. Επίσης, ότι τα χρέη των χωρών δεν τα προκάλεσαν οι λαοί αλλά η στήριξη των κεφαλαιοκρατών από τα αστικά κράτη, ενώ και οι όποιες διευθετήσεις και παζάρια δεν αφορούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που πληρώνουν μόνιμα το μάρμαρο με χειροτέρευση των συνθηκών ζωής τους. Ιδιαίτερα σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης (δηλαδή, κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και παραγωγής) τα δημόσια χρέη χρησιμοποιούνται ως μοχλός για παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Το παράδειγμα πολλών χωρών που έκαναν αναδιαρθρώσεις χρέους (βλέπε Αργεντινή το 2001 και τα «κουρέματα» χρέους που ακολούθησαν το 2005 και το 2010, ή καπιταλιστικά αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία) αποδεικνύει ότι δεν άλλαξε ουσιαστικά τίποτε για τα λαϊκά στρώματα, ούτε ποτέ επέστρεψαν στα επίπεδα μισθών και διαβίωσης που είχαν πριν την κρίση και τη διόγκωση των χρεών.
Οι διαβουλεύσεις των αστικών κυβερνήσεων, αλλά και η κοκορομαχία των δύο πόλων στο αστικό σύστημα στη χώρα μας (κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ) έχουν ως κίνητρο την περιβόητη καπιταλιστική ανάκαμψη, που όμως αν και όταν έρθει θα «πατήσει» στα τσακισμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, θα σημαίνει μνημόνια διαρκείας για τους λαούς. Το μέλλον που προδιαγράφουν για την πλειοψηφία των εργαζομένων είναι διαχείριση της φτώχειας, της ανεργίας, της ανασφάλειας. Αυτό είναι, ακριβώς, που πρέπει να σταματήσουν να ανέχονται τα λαϊκά στρώματα και να διεκδικήσουν ζωή με δικαιώματα. Να μην «τσιμπάνε» ούτε στα τερτίπια των αστών, ούτε στην κοροϊδία αυτών που φαντάζονται έναν ...πιο ανθρώπινο καπιταλισμό.

TOP READ