9 Μαΐ 2019

Δήλωση της Αλεξάνδρας Μπαλού Περί fake news και άλλων δαιμονίων ή αλλιώς: “Εκεί που μας χρωστάγαν, μας ζητάνε και το βόδι!”



Δήλωση με τίτλο «Περί fake news και άλλων δαιμονίων ή αλλιώς: Εκεί που μας χρωστάγαν, μας ζητάνε και το βόδι!», έκανε σήμερα το πρωί η υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» Αλεξάνδρα Μπαλού, σχολιάζοντας ανακοίνωση του κ. Γαλιατσάτου και του συνδυασμού του.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Αλεξάνδρας Μπαλού:
Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη η ανακοίνωση του κ. Θ. Γαλιατσάτου και της παράταξής του «ΑΝΑΣΑ», με την οποία εγκαλούν τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» και εμένα προσωπικά για «fake news και αντιπαράθεση χωρίς επιχειρήματα». Για εκείνους που έχουν κοροϊδέψει έναν ολόκληρο λαό, ένα ακόμα ψέμα δεν κοστίζει τίποτα. Δεν θα μείνουμε λοιπόν στο γεγονός ότι το περιβόητο spot δε βρίσκεται στη σελίδα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπως λένε. Θα μείνουμε στην ουσία.  
Δεν είναι fake news, κύριοι, η παράδοση του δημόσιου ορυκτού πλούτου με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική που εξειδικεύετε και προωθείτε εσείς στα νησιά μας από τη θέση της περιφερειακής Αρχής.
Η πολιτική που πρώτα καταστρέφει το περιβάλλον και μετά δήθεν το προστατεύει δεν κρύβεται πίσω από πρόστιμα και περιβαλλοντικούς όρους, που είναι τις περισσότερες φορές απολύτως και σκανδαλωδώς προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των επιχειρηματιών, ενώ τις υπόλοιπες φορές παραβιάζονται από αυτούς ασύστολα και ατιμώρητα.
Αφού λέτε ότι θέλετε επιχειρήματα, επαναλαμβάνουμε την καθαρή, κρυστάλλινη και χιλιοδιατυπωμένη θέση μας εναντίον της εξόρυξης υδρογονανθράκων, επειδή διαφωνούμε με την παράδοση του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια και γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτή την επιλογή για το Περιβάλλον, αλλά και για τον άνθρωπο, σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή.
Κι αφού κόπτεστε για το Περιβάλλον, απαντήστε: Εμείς ή εσείς φτιάξατε τη νέα χωματερή στη Λευκίμμη και κάνατε το Τεμπλόνι σαν τις ιδέες σας περί Περιβάλλοντος; Εμείς ή εσείς ξεπουλήσατε, με κροκοδείλια δάκρυα, τον Ερημίτη μας; Εμείς ή εσείς απλώς δεν προλάβατε να κάνετε το ίδιο, δήθεν υπό όρους, με άλλες προστατευόμενες και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές μας σε όλα τα νησιά μας, όπως στην περιοχή Λίβας της Ζακύνθου και στον Ίσσο στην Κέρκυρα, από κοινού με αυτούς που σας έδωσαν το χρίσμα; Γνωρίζετε κάτι για τις ανεμογεννήτριες, την καταστροφή του Περιβάλλοντος και των καλλιεργειών και τα πλημμυρικά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων στις περιοχές της Αγίας Ευφημίας και στα Καμιναράτα στην Κεφαλονιά, όπως και αλλού;
Προκαλείτε και προσβάλλετε τη νοημοσύνη των πολιτών των νησιών μας, όταν εγκαλείτε εμάς ότι δεν αντιπολιτευόμαστε τους «νεοφιλελεύθερους συνδυασμούς», αυτούς δηλαδή με τους οποίους εσείς συμπορεύεστε στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, των αεροδρομίων, στο όραμα της μεγάλης επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων με τις μεγάλες τσέπες!
Είμαστε απέναντι στην παράδοση του δημόσιου πλούτου, γιατί ανήκει στον λαό και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελός του. Είμαστε απέναντι στην πολιτική που χρηματοδοτεί κατά προτεραιότητα τις επιδιώξεις των ισχυρών, αφήνοντας για τον λαό τα ψίχουλα. Δεν αθωώνουμε τη βάρβαρη αυτή πολιτική ανάλογα με το αν φέρει πρόσημο «νεοφιλελεύθερο», «σοσιαλδημοκρατικό» ή «ψευτοαριστερό». Την αντιπαλεύουμε με όποιον μανδύα και αν περιβάλλεται, επειδή είναι εχθρική για τον λαό και τα δικαιώματά του.
Αλήθεια, συγκρίνονται στο spot ανόμοια πράγματα όπως λέτε; Άλλο το παρατηρητήριο σε «Κατάκολο» και «Δυτικό Πατραϊκό» και άλλο στο Ιόνιο; Το ότι διαχωρίζετε τη θάλασσα σε πετρελαϊκά οικόπεδα, όπως κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί, δεν αλλάζει την ουσία.
Δεν μας εκπλήσσει ότι έχετε ξεχάσει τι λέγατε πριν να εκλεγείτε. Όσοι δεν πιστεύουν αυτά που λένε εύκολα τα ξεχνάνε.
Με δικά σας λόγια: «Το Περιβάλλον στα νησιά μας, που είναι στολίδι, κινδυνεύει. Και κινδυνεύει περισσότερο απ' αυτούς που προχωρούν την υπόθεση των υδρογονανθράκων. Έκαναν, υποτίθεται, μια παραχώρηση ότι θα κάνουν Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο. Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!». Και «Η ΑΝΑΣΑ επισημαίνει την ανάγκη ανατροπής της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου τα Ιόνια νησιά μας να αναπνέουν καθαρό αέρα κι όχι πετρελαϊκές αναθυμιάσεις».
Η διαφορά είναι ότι εσείς πήγατε με τον «λύκο», ενώ εμείς παραμένουμε με τα «πρόβατα».
Προσπαθήσατε να μας λερώσετε κύριοι της «ΑΝΑΣΑ»! Δεν μπορείτε!
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι υποψήφιοί της πορεύονται με καθαρότητα, σταθερότητα, πολιτικά επιχειρήματα, ανιδιοτέλεια και αγωνιστικότητα. Δε θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, αφού την υποστηρίζει το ΚΚΕ.
Απ' όποια θέση κι αν μας τάξει ο λαός στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές στις 26 Μάη και στις 2 Ιούνη, είτε της πλειοψηφίας είτε της μειοψηφίας, θα αγωνιστούμε σθεναρά για να αποτρέψουμε τη μετατροπή του Ιονίου μας σε προτεκτοράτο των κολοσσών του «μαύρου χρυσού» και θα δώσουμε μάχη απέναντι στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις της αρεσκείας της και στο πολιτικό προσωπικό τους σε Περιφέρειες και Δήμους, προκειμένου να αποκτήσουν προτεραιότητα και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού των Ιονίων νήσων.
ΥΓ.
Προς ενημέρωσή σας η παράταξή μας έχει την ιστοσελίδα lascorfu.wordpress.com. Χαιρόμαστε που υπάρχουν και ιστοσελίδες φίλων της παράταξής μας που αποκαλύπτουν τις πολιτικές του δικού σας συνδυασμού και των συνδυασμών της κ. Κράτσα, του κ. Σπύρου και του κ. Αλεξάκη, με δημιουργικά σατιρικό τρόπο, χωρίς κατ' ελάχιστο να τις διαστρεβλώνουν. Προσωπικά ως Επτανήσια δεν ενοχλούμαι καθόλου από την πολιτική σάτιρα. Αυτό που απεχθάνομαι είναι η διγλωσσία και ο καιροσκοπισμός στην πολιτική.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΠΑΛΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ DEBATE ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ



Και στο debate λέμε ναι με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, πλην της Χρυσής Αυγής.
Επίσης θετικά είχαμε απαντήσει και στην αντίστοιχη πρόσκληση της ΕΡΤ στις 19/4/19, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
Την ανάγκη ενημέρωσης στην οποία  αναφέρεστε η «Λαϊκή Συσπείρωση» την υπηρετεί όλο αυτό το διάστημα περιοδεύοντας σε όλα τα νησιά και συζητώντας  πρόσωπο με πρόσωπο με τους κατοίκους των χωριών γειτονιών, τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, οικοδομές, σουπερ μάρκετ, σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, καταστήματα.
 Με τη νεολαία και τις γυναίκες. Βρεθήκαμε εκεί που ζει δουλεύει και αγωνίζεται η λαϊκή οικογένεια. Συναντηθήκαμε με σωματεία εργαζομένων, επαγγελματιών, συλλόγους κατοίκων, φορείς του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αναπτύξαμε σε όλους τις θέσεις και τις προτάσεις μας και τους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και την ανταπόκριση. Επίσης ενημερώνουμε καθημερινά για τις θέσεις μας μέσω των ΜΜΕ και τα ευχαριστούμε για την φιλοξενία τους. 
Ακούσαμε και αναδείξαμε τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα. Στο λαό δεσμευόμαστε και απολογούμαστε.
Δεν παίξαμε επικοινωνιακά παιχνίδια με την παρουσίαση υποψηφίων τμηματικά ή ενός ενός για να μένουμε στην επικαιρότητα με αυτό τον τρόπο.
Για να μη μας πείτε όπως ότι παραμένουμε σε ξεπερασμένες μεθόδους πολιτικής δράσης ας κάνουμε και το debate!


ΗΦΑΙΣΤΟΣ : Τέσσερις μήνες φυλάκιση στους απεργούς της Χαλυβου...

ΗΦΑΙΣΤΟΣ : Τέσσερις μήνες φυλάκιση στους απεργούς της Χαλυβου...: Κατιούσα Πέντε χαλυβουργοί, πρωτοπόροι εργάτες, που μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους, έδωσαν τον...

Τέσσερις μήνες φυλάκιση στους απεργούς της Χαλυβουργίας, μετά από μήνυση απεργοσπαστών

Πέντε χαλυβουργοί, πρωτοπόροι εργάτες, που μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους, έδωσαν τον πολύμηνο ηρωικό αγώνα ενάντια στην εργοδοσία του Μάνεση, καταδικάστηκαν σε 4μηνη φυλάκιση με αναστολή, σε μια ακόμη δίκη, ύστερα απ’ όλη αυτή τη βιομηχανία μηνύσεων που εξαπέλυσαν εναντίον τους κυβέρνηση, αστικό κράτος, εργοδοσία και τα τσιράκια της.
Αυτή τη φορά, η μήνυση είχε υποβληθεί από γνωστά τσιράκια της εργοδοσίας, απεργοσπάστες, με την ψευδή κατηγορία της παρεμπόδισης εξόδου από το χώρο του εργοστασίου. Σημειώνεται ότι πρωτόδικα οι 5 χαλυβουργοί είχαν καταδικαστεί σε 7μηνη φυλάκιση και μετά από την έφεση που έκαναν, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τους καταδίκασε σε 4 μήνες, αναγνωρίζοντάς τους ελαφρυντικά. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η ποινή επιβλήθηκε με ψήφους δύο έναντι ενός, μειοψηφούντος της προέδρου του δικαστηρίου που ζήτησε την αθώωσή τους..!
Την απόφαση καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ενώ οι εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν ελεύθεροι και η δίκη έχει ήδη διάρκεια 4 χρόνων, η “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη, όταν είναι να δικάσει αγωνιστές εργάτες, “τρέχει με χίλια”.
Έτσι, για άλλη μια φορά, καταδίκασαν αγωνιστές εργάτες της ηρωικής απεργίας της “Ελληνικής Χαλυβουργίας”, παρά το ότι όλο το κατασκευασμένο κατηγορητήριο κατέρρευσε για μια ακόμη φορά.
Καλούμε τις οργανώσεις της εργατικής τάξης και του λαϊκού κινήματος να καταδικάσουν αυτή την απαράδεκτη απόφαση. Καλούμε τους εργάτες να βγάλουν συμπεράσματα και από αυτήν την υπόθεση. Να σταθούν άφοβα μαζί με τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές στην πάλη για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους, κόντρα στο κεφάλαιο και στα κόμματα που το στηρίζουν. Υπάρχει λύση, μαζί με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής και της ταξικής σύγκρουσης».
Από 902.gr

Οι άθλιοι κλόουν, Τσίπρας και Μητσοτάκης, απουσιάζουν από τη συζήτηση που οι ίδιοι προκάλεσαν…

       

08-05-2019
Οι άθλιοι κλόουν, Τσίπρας και Μητσοτάκης, που έστησαν την Πολακιάδα, την Κουρουμπλιάδα, την Μαριανακιάδα, την Κοκκαλιάδα, την Αλαφουζιάδα, την Παναγοπουλιάδα και όπως αλλιώς την ονομάζουν, αφού έκαναν ένα πολύ κακό και άθλιο σόου στη Βουλή, την οποία μετέτρεψαν σε τσίρκο, κατόπιν αποχώρησαν χωρίς να τους ενδιαφέρει να ακούσουν κανέναν άλλον από τους υπόλοιπους που μιλούν στη Βουλή. Αφού τελικά δεν ήθελαν να κάνουν συζήτηση, αλλά ήθελαν να στήσουν σόου, ήθελαν να παίξουν σε τσίρκο, ας πήγαιναν να μαλώσουν σ’ ένα τσίρκο! Κι επειδή είναι προσβολή για τους καλοσυνάτους καλλιτέχνες, τους κλόουν, να τους ταυτίζει κάποιος με τον Τσίπρα και τον Μητσοτήκη, θα ήταν προτιμότερο οι δύο αυτοί ανεκδιήγητοι τσαρλατάνοι στο τσίρκο που έστησαν να παραστήσουν τις μαϊμούδες, γιατί όλα όσα κάνουν είναι μαϊμουδιές προκειμένου να κάνουν τον λαό να ξεχάσει ότι οι δυο μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο με πολιτικό πραξικόπημα. Αυτός ο ρόλος τους αξίζει…

Ραφαήλ Βασιλειάδης

Η αποκρουστική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ αθωώνει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα (VIDEO)

 




Το δικό μας «κατά» δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα «κατά» που θα ακουστούν στην ψηφοφορία της Παρασκευής, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος μιλώντας στη Βουλή, στην συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε πως η αποκρουστική, εμετική και αηδιαστική αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα και τον Κυρ. Μητσοτάκη, βολεύει και τα δύο κόμματα, γιατί με αυτόν τον τρόπο αφήνουν άθιχτο και αθωώνουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και εμφανίζουν στον λαό ότι τα οξυμένα προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη ηθικής ή στην έλλειψη ικανότητας και εμπειρίας του άλφα ή του βήτα πολιτικού προσώπου.


«Εμείς καταψηφίζουμε την κυβέρνηση ακριβώς γιατί πέτυχε το έργο της», που ήταν να συμβάλει και με τη βοήθεια κομμάτων της αντιπολίτευσης στην έξοδο από την κρίση υπέρ της καπιταλιστικής κερδοφορίας και σε βάρος των εργαζομένων, όχι με προσωρινά μέτρα αλλά με μέτρα που έχει ψηφίσει μέχρι το 2060 και το 2100, είπε. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε επίσης να διαμορφώσει εκείνο το εφαλτήριο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, πάλι σε βάρος των εργαζομένων. «Είτε έχουμε κρίση είτε έχουμε ανάκαμψη, τα μεγάλα θύματα είναι ο εργαζόμενοι», σημείωσε. Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, επισήμανε πως δίνει 1 στο λαό και παίρνει 10, ενώ παράλληλα μπουκώνει το κεφάλαιο.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν είναι απολύτως ταυτόσημοι, έχουν ορισμένες διαφορές οι οποίες «είναι σωσίβιο και σωτηρία για το σύστημα» γιατί δεν μπορούν να υπηρετηθούν οι ανάγκες του από ένα κόμμα. 
Όπως εξήγησε, διαχρονικά η ΝΔ «χρησιμοποίησε την πολιτική του πειθαναγκασμού, της βίας, της καταστολής» προκειμένου να καθυποτάξει το κίνημα και να ενσωματώσει το λαό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «συντηρητικοποιεί κάνοντας επιχείρηση διαφθοράς των αριστερών συνειδήσεων».

Αναφερόμενη στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως έπρεπε να σκηνοθετήσει ένα αντάρτικο στις γραμμές της ΕΕ όχι από αυταπάτες και απειρία αλλά για να προετοιμάσει την εκλογική του βάση ότι η επίλυση των προβλημάτων του λαού περνάει μέσα από τη συνθηκολόγηση. Σε αυτό το σημείο, διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε έτσι τώρα που είναι κυβέρνηση, αλλά «τέτοιος ήταν αυτός ο πολιτικός χώρος από γεννησιμιού του».

Επίσης, τόνισε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει και εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί διεκδικεί να παίξει η Ελλάδα τον καουμπόι των ΗΠΑ. Απαντώντας δε σε όλα τα άλλα κόμματα που θεωρούν «ευκαιρία» τη σύγκρουση των ΗΠΑ με την Τουρκία, προειδοποίησε πως «εάν αυτή η όξυνση οδηγήσει στο συμβιβασμό της Τουρκίας πολύ πιο γρήγορα θα έχουμε τη διχοτόμηση της Κύπρου και συγκυριαρχία στο Αιγαίο, εάν δεν διευθετηθεί και πάρει πιο οξυμένες μορφές, θα την πληρώσουν με πολλούς τρόπους, ενδεχομένως και με το αίμα τους και οι δυο λαοί».

Καταλήγοντας και επικαλούμενη την εμπειρία από τις συγκυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, υπογράμμισε πως στο μέλλον θα δούμε συμμαχίες που σήμερα «ορκίζεστε πως δεν θα γίνουν».   

902gr

Υποζύγια στο διηνεκές...


Αφού πρώτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «τσεκούρωσε» τα λαϊκά εισοδήματα και δημιούργησε ...υπερπλεόνασμα χρεών στις εφορίες, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους δήμους, κυρίως σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ, έρχεται τώρα με το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις να προσφέρει «παρηγοριά στον άρρωστο», χωρίς να καταργεί κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους που οδήγησαν χιλιάδες νοικοκυριά στο χείλος της καταστροφής και έχοντας απορρίψει πολλές φορές τα δίκαια αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και προστασίας από τα χρέη. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, με αυτήν τη μεταχρονολογημένη νομοθετική παρέμβαση, που την εξήγγειλε αμέτρητες φορές τους τελευταίους εννιά τουλάχιστον μήνες, επιχειρεί να εισπράξει όσο περισσότερα μπορεί από όσο περισσότερους, να βάλει τους υπερχρεωμένους ελευθεροεπαγγελματίες και εργαζόμενους σε μια διαρκή και πολύχρονη διαδικασία αποπληρωμής, απομυζώντας στο διηνεκές μέρος του εισοδήματός τους, σε συνδυασμό και με άλλες «ρυθμίσεις» που «τρέχουν», όπως για τη ΔΕΗ, τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια κ.τ.λ.
* * *
Ο ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής της κυβέρνησης, που τσακίζει τις ανάγκες των πολλών για τα κέρδη των λίγων, αποτυπώνεται στο αντιλαϊκό πλαίσιο που διατηρείται άθικτο και οδηγεί στη συσσώρευση νέων χρεών από εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ΕΒΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ή διατήρησε τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, τα δημοτικά τέλη πάσης φύσεως που επιβάλλονται στη λογική της ανταποδοτικότητας, τις ασφαλιστικές εισφορές στο 20% του εισοδήματος. Ηταν αυτή που υποχρέωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων να καταβάλλουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους σε ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, θα τους αποφέρουν μια σύνταξη πείνας, της τάξης των 600 ευρώ περίπου και ακόμη πιο κάτω, έπειτα από 40 χρόνια δουλειάς. Πρόσθετα σε αυτά, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας, που συνομολόγησε η κυβέρνηση με την τρόικα, επιβλήθηκε επιπλέον «χαράτσωμα» στους ελεύθερους επαγγελματίες από την 1η Γενάρη του 2018, αφού άλλαξε η βάση υπολογισμού των εισφορών τους, με τις καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές να προστίθενται στο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα και με βάση αυτό να υπολογίζονται οι εισφορές του επόμενου έτους.
* * *
Η αδυναμία χιλιάδων ΕΒΕ να ανταποκριθούν στα χρέη που τους δημιούργησε η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ακόμα και με τις ρυθμίσεις που ανακοινώνονται κατά καιρούς, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι 6 στους 10 που μπήκαν σε κάποια ρύθμιση δεν κατάφεραν τελικά να ανταποκριθούν και επέστρεψαν στο προηγούμενο καθεστώς των εκβιασμών και των κατασχέσεων, καθώς η κυβέρνηση διατηρεί σε πλήρη ισχύ όλο το αντιλαϊκό πλέγμα με τα αναγκαστικά μέτρα και τις κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας σε βάρος των οφειλετών. Και στην περίπτωση των 120 δόσεων, ο νόμος περιγράφει με σαφήνεια ότι σε περίπτωση που ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση, οδηγείται και πάλι στο ΚΕΑΟ, οι οφειλές καθίστανται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές, ενώ επιπλέον θα απαιτείται το σύνολο της αρχικής οφειλής, με όλες τις προσαυξήσεις και τους τόκους. Με λίγα λόγια, η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, αν και προβάλλεται ως «σωτηρία» από την κυβέρνηση, παραμένει εξίσου δύσκολη και γεμάτη ανασφάλεια.
* * *
Ακόμα κι αυτή η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, δεν χαρίστηκε σε αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους. Κάτω από την πίεση των αγώνων, στους οποίους πρωτοστατεί το ΚΚΕ, η κυβέρνηση προσπαθεί να ελιχθεί απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια, που προκαλείται από τα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής της. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όμως, δεν πρόκειται να απαλλαγούν από το βραχνά των χρεών και ρυθμίσεις όπως αυτή θα παραμένουν δώρο άδωρο, όσο παραμένει άθικτο το αντιλαϊκό πλαίσιο που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, συνθλίβει τους μικρούς ΕΒΕ και στηρίζει τα μονοπώλια. Εκεί πρέπει να συγκεντρώσουν τα πυρά τους αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από τα χρέη, όπως η άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, η άμεση κατάργηση τόκων και προστίμων για τα χρέη στην εφορία, η άμεση έκδοση σύνταξης για όσους πληρούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, με κατάργηση του πλαφόν των 20.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές, η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου κ.ά. Πραγματική συμβολή σ' αυτόν τον αγώνα θα αποτελέσει η καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της ΕΕ και του κεφαλαίου στις εκλογές του Μάη, με ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, του μόνου κόμματος που παλεύει με συνέπεια στο πλευρό εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων και φωτίζει τη διέξοδο από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών τους.

Στο ίδιο ... κότερο




Ο τσακωμός ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τη «διαπλοκή με τις ελίτ» και τη διαφθορά περνάει σε «άλλη πίστα», με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του πρωθυπουργού να παραθερίζει σε κότερο εφοπλιστή.
Ο μεταξύ τους καβγάς είναι το «προσεχώς» της αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης, πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, που μεταφέρεται από σήμερα στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Οσο αστεία είναι όμως η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι «μάχεται για τα συμφέροντα των πολλών, ενάντια στις ελίτ», άλλο τόσο φανερή είναι η αμηχανία της ΝΔ, επειδή η σημερινή κυβέρνηση της έχει πάρει την μπουκιά από το στόμα, αφού απολαμβάνει τη στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Οπως και να χει, βεβαίως, το δίλημμα για το λαό δεν είναι σε ποιανού επιχειρηματία τα κότερα πίνουν τις σαμπάνιες τους και καπνίζουν τα πούρα τους τα στελέχη των αστικών κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ ή του ΚΙΝΑΛ.
Η ουσία είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνταξιδεύουν στο ίδιο «κότερο», αυτό του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, της αντιδραστικής ΕΕ, της πολιτικής που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας για τα κέρδη των λίγων.
Μαζί, στο ίδιο «κότερο» ήταν όταν π.χ. ψήφιζαν την εθελοντική και μάλιστα μειωμένη φορολογία για τους εφοπλιστές, οι οποίοι τέτοια υποχρέωση έχουν πια στην κυβέρνηση, που δίνουν στον πρωθυπουργό και ένα από τα σκάφη τους για να αναπαυτεί. Μαζί ψήφισαν όλες τις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τις επιδοτήσεις στις μπίζνες των μονοπωλίων.
Στο ίδιο «κότερο» ήταν όταν ψήφιζαν μαζί το τρίτο μνημόνιο, όταν ο ένας ψήφιζε κι ο άλλος εφάρμοζε τους μνημονιακούς νόμους, π.χ. για τον κατώτατο μισθό.
Κι επειδή είναι στο ίδιο «κότερο», με «καραβοκύρη» τη μεγαλοεργοδοσία, μαζί επιτίθενται ακόμα και στο δικαίωμα της απεργίας στους τόπους δουλειάς, ενώ και οι δυο κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, όταν αυτοί διεκδικούν ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα τελευταία χρόνια.
Μαζί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, και στο «πειρατικό» που κουρσεύει τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που στραγγίζει το εισόδημα των εργαζομένων για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, που βγάζει στο σφυρί τη λαϊκή περιουσία με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, για να στηριχθούν οι τράπεζες και οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Συνεπιβάτες είναι στο σχεδιασμό της Ελλάδας - «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ, ώστε να προωθούνται τα δολοφονικά τους σχέδια, επεκτείνοντας τις βάσεις, παρέχοντας «γην και ύδωρ» σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι για τους λαούς.
Οι τσακωμοί λοιπόν ανάμεσα στους «σκαφάτους» του κεφαλαίου δεν μπορούν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση.
Το ποιος «πείθει» περισσότερο το κεφάλαιο, για να του εμπιστευτεί τη συνέχιση μιας πολιτικής που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα, για να εξασφαλίσει την κερδοφορία του, είναι αδιάφορο για τα λαϊκά συμφέροντα.
Αυτή η αποκρουστική λασπομαχία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αποκαλύπτει το πραγματικό δίλημμα για το λαό, που υποφέρει από την πολιτική τους.
Το δίλημμα, λοιπόν, μπροστά και στην κάλπη των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και τοπικών εκλογών, είναι αν στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ θα επιβραβευτεί αυτή η αντιλαϊκή πορεία, που προμηνύει τα χειρότερα για την «επόμενη μέρα», ή αν θα γίνουν βήματα στην οργάνωση της αντεπίθεσης, με το ΚΚΕ ακόμα πιο ισχυρό.
Αν ο λαός θα αξιοποιήσει το όπλο που έχει, την ισχυροποίηση του Κόμματος, για να βάλει εμπόδια και να αποσπάσει κατακτήσεις ή αν θα εγκλωβιστεί ξανά στην αναζήτηση του «εκλεκτού» των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών.
Με το ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό μπορεί να δοθεί η πιο αποφασιστική, η μόνη ελπιδοφόρα και αγωνιστική απάντηση σε αυτήν τη σαπίλα που αποπνέουν οι διαχειριστές του συστήματος.

TOP READ