28 Ιουλ 2020

Η μείωση της παγκόσμιας φτώχειας είναι μια φάρσα που διαιωνίζεται από το όριο φτώχειας της Παγκόσμιας Τράπεζας

      



Του Prabhat Patnaik για το People’s Dispatch
Παπαδομανωλάκης Παναγιώτης: Μεταφράσεις-Αρθρογραφία-Οπτικοακουστικό υλικό

Το πραγματικό πρόβλημα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη φτώχεια, είναι ότι το Διεθνές Όριο Φτώχειας βρίσκεται σε ένα απίθανα χαμηλό επίπεδο, το οποίο υποτιμά σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια φτώχεια.
Υπάρχει πολύς πανηγυρισμός στις κυβερνήσεις, τους αξιωματούχους της Παγκόσμιας Τράπεζας και πολλούς οικονομολόγους για την «μείωση της φτώχειας» που υποτίθεται ότι συνέβη μεταξύ του 1990 και της έναρξης της πρόσφατης πανδημίας. Αυτή η πτώση διεκδικείται βάσει μιας Διεθνούς Γραμμής Φτώχειας (IPL) ύψους 1,90 $ την ημέρα (το 2011 Purchasing Power Parity) που επεξεργάστηκε η Τράπεζα, η οποία βασικά ορίζει τη φτώχεια σε ολόκληρο τον κόσμο ως έλλειψη πρόσβασης για μία ημέρα στη δέσμη αγαθά που αγοράζονται με 1,90$ το 2011.
Πόσο γελοία χαμηλό είναι αυτό το ποσοστό, μπορεί να εκτιμηθεί από δύο γεγονότα. Το 2011 στις ΗΠΑ, 1,90$ θα αρκούσαν για να αγοράσει κανείς ένα φλιτζάνι καφέ και τίποτα περισσότερο. Στην Ινδία, το αντίστοιχο ποσό των 1,90 δολαρίων του 2011, με 95 ρουπίες ως ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία, θα ήταν μόνο 29 Rs στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, η οποία θα έφτανε μόλις να αγοράσει δύο μπουκάλια πόσιμο νερό.
Με αυτόν τον ορισμό, 1,895 δισεκατομμύρια άτομα ή 36% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν φτωχά το 1990. Ο αριθμός είχε μειωθεί στα 736 εκατομμύρια μέχρι το 2015, που είναι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτή είναι η βάση για τον ισχυρισμό ότι «πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν βγει από τη φτώχεια αυτή την περίοδο».
Προτού προχωρήσουμε περισσότερο, πρέπει να εξετάσουμε ακόμη και αυτόν τον ισχυρισμό. Η πτώση της παγκόσμιας φτώχειας ακόμη και από αυτό το κριτήριο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα. Το 1990, υπήρχαν 750 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα κάτω από το Διεθνές Όριο Φτώχειας. Αυτός ο αριθμός είχε μειωθεί σε μόλις 10 εκατομμύρια έως το 2015, δηλαδή κατά 740 εκατομμύρια. Έτσι, το 64% του αριθμού των ατόμων που «υπερέβησαν το διεθνές όριο φτώχειας» οφειλόταν εξ ολοκλήρου στην Κίνα. Στην πραγματικότητα, στην υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των φτωχών από αυτό το κριτήριο αυξήθηκε κατά 140 εκατομμύρια. Εάν υπάρχει πραγματική αντιμετώπιση στη φτώχεια που έχει συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, τότε είναι στην Κίνα, το οποίο πρέπει να μετριάσει τους πανηγυρισμούς από την Τράπεζα και τους οικονομολόγους που τηρούν τις εκτιμήσεις της για τη φτώχεια.
Με ένα ελαφρώς διαφορετικό όριο φτώχειας, 2,50$ ημερησίως, ο συνολικός αριθμός της φτώχειας δεν θα είχε μειωθεί καθόλου μεταξύ 1990 και 2010, εάν η Κίνα μείνει εκτός. Και, με ακόμη υψηλότερο όριο φτώχειας 5,50$ ημερησίως, ο αριθμός των κεφαλαίων θα είχε αυξηθεί από 2 δισεκατομμύρια σε 2,6 δισεκατομμύρια μεταξύ 1990 και 2015, εάν η Ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός παραμείνουν εκτός. Έτσι, η λεγόμενη μείωση της φτώχειας είναι ένα εξαιρετικά τοπικό φαινόμενο που περιορίζεται στην Κίνα και στην υπόλοιπη Ανατολική Ασία.
Αλλά το πραγματικό πρόβλημα με τις εκτιμήσεις της φτώχειας της Τράπεζας, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι ότι το Διεθνές Όριο Φτώχειας βρίσκεται σε ένα απίθανα χαμηλό επίπεδο, το οποίο υποτιμά σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια φτώχεια. Αυτό είναι ένα σημείο που πολλοί στην Αριστερά θέτουν εδώ και πολύ καιρό. Αλλά τώρα ακόμη και μια Έκθεση του ΟΗΕ που εκπονήθηκε για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει θέσει το ίδιο σημείο με μεγάλη έμφαση.
Ο λόγος για την υποτίμηση της παγκόσμιας φτώχειας, σύμφωνα με την εκτίμηση της Τράπεζας είναι αρκετά απλός: το Διεθνές Όριο Φτώχειας της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν βασίζεται σε κανένα αντικειμενικό κριτήριο, όπως το ποσό των δαπανών που απαιτούνται για την κάλυψη ενός καθορισμένου συνόλου «βασικών αναγκών», για την κάλυψη μιας διατροφικής σημείο αναφοράς ή κάτι τέτοιο. Απλώς παίρνει τα εθνικά όρια φτώχειας σε 15 από τις φτωχότερες χώρες, που ανήκουν κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, τα μετατρέπει σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης (όχι σε ονομαστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες) στην αξία του αμερικάνικου δολαρίου κατά το 2011, και στη συνέχεια παίρνει ένα μέσο όρο αυτών για να φτάσει στο Διεθνές Όριο Φτώχειας, το οποίο ανέρχεται σε 1,90$ για το 2011. Η ακριβής βάση για αυτές τις εθνικές γραμμές φτώχειας δεν είναι γνωστή. καθώς οι κυβερνήσεις συνήθως τείνουν να χαμηλώνουν τα όρια της φτώχειας, προκειμένου να υπερβάλλουν σκόπιμα τα «επιτεύγματά τους» στον τομέα της εξάλειψης της φτώχειας,
Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο τα εθνικά όρια φτώχειας ορισμένων χωρών πρέπει να χρησιμοποιούνται για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από τις εθνικές διαφορές. Στην πραγματικότητα, οι ήδη υπάρχοντα εθνικά φτώχειας των περισσότερων χωρών είναι σημαντικά υψηλότερα από την Διεθνές Όριο Φτώχειας της Παγκόσμιας Τράπεζας, έτσι το μέγεθος της παγκόσμιας φτώχειας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που φαίνεται από τη χρήση του Διεθνές Όριο Φτώχειας της Τράπεζας.
Και, τέλος, υπάρχουν κάποιες λίγες χώρες που έχουν τόσο περίπλοκες εθνικές δειγματοληπτικές έρευνες όπως η Ινδία – όπου υπάρχει μια έρευνα μεγάλου δείγματος κάθε πέντε χρόνια και μια έρευνα μικρού δείγματος κάθε χρόνο, εκτός από τις αδυναμίες του Διεθνούς Ορίου Φτώχειας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πρόσθετες αδυναμίες των βασικών πληροφοριών σχετικά με τους ερωτηθέντες.
Εκτός αυτού, υπάρχουν τρία ακόμη σημεία που καθιστούν τον ισχυρισμό της μείωσης του ποσοστού της φτώχειας στον κόσμο αρκετά αβάσιμο. Το πρώτο είναι το γεγονός ότι οι τυπικοί δείκτες τιμών δεν καταγράφουν την πραγματική αύξηση του κόστους ζωής. Αυτό μπορεί να παρουσιαστεί σε σχέση με τα ινδικά δεδομένα. Οι δείκτες τιμών καταγράφουν τι κοστίζει ένα καλάθι εμπορευμάτων που καταναλώνει ένας συγκεκριμένος πληθυσμός σήμερα, σε σύγκριση με το έτος βάσης. Εν τω μεταξύ, η σύνθεση του καλαθιού αλλάζει στην πραγματικότητα, όχι πάντα οικειοθελώς, αλλά επειδή τα παλιά αγαθά και υπηρεσίες σταδιακά εγκαταλείπονται από το καλάθι ενώ εισάγονται νέα.
Το πιο σημαντικό παράδειγμα εδώ είναι η εισαγωγή ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης λόγω της επιδίωξης νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Ενώ είναι απολύτως πιθανό ότι μεταξύ του έτους βάσης και του τρέχοντος έτους, τα ποσοστά χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων διαδικασιών σε κρατικά νοσοκομεία ενδέχεται να παρέμειναν αμετάβλητα, και ως εκ τούτου η τιμή της υγειονομικής περίθαλψης στον δείκτη τιμών να παρέμενε αμετάβλητη, η αυξανόμενη μη διαθεσιμότητα της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης θα ωθούσε όλο και περισσότερους ανθρώπους στις πολύ πιο ακριβές ιδιωτικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, αυξάνοντας έτσι το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.
Η εξέλιξη του δείκτη τιμών εδώ θα υποτιμούσε την αύξηση του κόστους ζωής. Επομένως, όταν εξετάζουμε το ισοδύναμο Διεθνές Όριο Φτώχειας για οποιοδήποτε σύνολο ετών, η αύξηση του αριθμού που λαμβάνουμε (από τον δείκτη τιμών) θα ήταν χαμηλότερη από το πραγματικό κόστος της αύξησης ζωής που αντιστοιχεί. Αυτό, επομένως, θα υπερέβαλε τη μείωση της φτώχειας με την πάροδο του χρόνου (ή θα υπονόμευε την αύξηση της φτώχειας με την πάροδο του χρόνου). Επομένως, η μείωση της φτώχειας που προτείνεται από αυτά τα στοιχεία είναι λάθος.
Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το όριο της φτώχειας στην Ινδία σήμερα είναι πολύ κάτω από αυτό που θα έπρεπε, εάν λάβουμε σοβαρά υπόψη τον αρχικό ορισμό της φτώχειας, δηλαδή το επίπεδο δαπανών στο οποίο ένας άνθρωπος του αγρού έχει πρόσβαση σε 2200 θερμίδες την ημέρα και σε ένας άνθρωπος της πόλης σε 2100 θερμίδες την ημέρα. Οι εκτιμήσεις για τη φτώχεια του πληθυσμού μειώνονται αντίστοιχα, δίνοντας μια ψευδή εντύπωση για τη μείωση της φτώχειας. Ωστόσο, το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ινδία. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο υπό τον νεοφιλελευθερισμό λόγω της ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η υποτιθέμενη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας θα ήταν λανθασμένη είναι η μείωση των αξιών των βασικών αγαθών που σημειώθηκε μετά το 2011. Μεταξύ Απριλίου 2011 και Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή, πριν εμφανιστεί η πανδημία, σημειώθηκε πτώση 38% στον δείκτη τιμών “βασικών ειδών” του ΔΝΤ. Αυτό πρέπει να επιδείνωσε το βιοτικό επίπεδο μεγάλου αριθμού ανθρώπων στον τρίτο κόσμο. Αν αυτό το γεγονός δεν αντικατοπτρίζεται στην κατανάλωσή τους, τότε αυτό θα μπορούσε να οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ο μεγαλύτερος δανεισμός θα τους είχε επιτρέψει να διατηρήσουν την κατανάλωσή τους σε δεδομένο επίπεδο. Είναι παράλογο να ισχυριζόμαστε μείωσε της φτώχειας όταν η κατανάλωση αυξάνεται με δανεισμό.
Ο τρίτος λόγος είναι ανάλογος με τον δεύτερο – δηλαδή, η αύξηση της ανεργίας που σημειώθηκε λόγω της εντατικοποίησης της κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού, μέσω της οποίας η πτώση των τιμών των πρωτογενών εμπορευμάτων συγκρούεται. Λόγω της μεγαλύτερης ανεργίας, η κατανάλωση πρέπει είτε να έχει μειωθεί είτε να συνεπάγεται μεγαλύτερο χρέος για τη διατροφή. Στην Ινδία, για παράδειγμα, η ανεργία πριν από την πανδημία ήταν η υψηλότερη που υπήρξε ποτέ τα τελευταία 45 χρόνια.
Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες είχαν εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο της κατανάλωσης στην Ινδία είναι προφανές από τα στοιχεία της Εθνικής Έρευνας Δείγματος για το 2017-18 σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες, στοιχεία τόσο σοκαριστικά που η κυβέρνηση Modi αποφάσισε να τα καταστείλει εντελώς. Στην αγροτική Ινδία, για παράδειγμα, οι κατά κεφαλήν πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες το 2017-18 ήταν χαμηλότερες κατά 9% σε σύγκριση με το 2011-12.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ισχυρισμός ότι ο αριθμός των φτωχών έχει μειωθεί στον κόσμο, πλην της Κίνας και της Ανατολικής Ασίας, είναι παράλογος στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη απουσία διατροφικών δεδομένων που υποδηλώνουν το αντίθετο.

Ο «καλός δρόμος»




  Πηγή: Eurokinissi

«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», διαμηνύει η κυβέρνηση σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, σε μια προσπάθεια εφησυχασμού μετά την κλιμάκωση της έντασης την περασμένη βδομάδα, με αφορμή την τουρκική NAVTEX νότια του Καστελόριζου.

Ο «καλός δρόμος» που πλασάρει η κυβέρνηση στο λαό κρύβει «κάτω από το χαλί» το γεγονός των τετελεσμένων που δημιουργεί κάθε κίνηση της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά και ότι έχουν ανοίξει «κεφάλαια» της συνεκμετάλλευσης και της συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, υπό την εποπτεία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το κυβερνητικό αφήγημα επικαλείται την «ετοιμότητα» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στηρίζεται στις γνωστές υπερβολές περί «διεθνώς απομονωμένου» Ερντογάν, που εισέπραξε τάχα «παγκόσμια κατακραυγή» και άλλα παρόμοια. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουμε «ισχυρούς συμμάχους», διαφημίζοντας τη «στήριξη» που λέει ότι πήρε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.


Όμως, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που βοά. Δεν μπορεί να κρύψει - παρόλο που προσπαθεί να υποβαθμίσει - το γεγονός ότι οι «σύμμαχοί μας» με τον πιο επίσημο τρόπο αναφέρονται σε γκρίζες θαλάσσιες περιοχές αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Δεν ήταν άλλωστε ούτε μία ούτε δύο δηλώσεις, αλλά απανωτές παρεμβάσεις αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ, που έκαναν λόγο για «διαφιλονικούμενα ύδατα», τσουβαλιάζοντας τις αμφισβητήσεις του κατά τ' άλλα «απομονωμένου Ερντογάν» με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Δηλώσεις που, ξεκινώντας από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και φτάνοντας μέχρι και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, απλά δημιουργούν «τετελεσμένα», κατοχυρώνοντας στην πράξη τις απαράδεκτες τουρκικές αμφισβητήσεις.

Μεγάλη πρόκληση είναι επίσης η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την έντονη κινητικότητα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή ως άλλο ένα «μήνυμα» προς την τουρκική κυβέρνηση, που τάχα αποτρέπει την κλιμάκωση της επιθετικότητάς της. Έτσι πρόβαλε την «απόβαση» της αμερικανικής αεροπορικής ταξιαρχίας στην Αλεξανδρούπολη την περασμένη βδομάδα, που γινόταν παράλληλα με την ανάπτυξη του τουρκικού στόλου στα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. Ενώ τώρα αξιοποιεί τη διέλευση του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» νότια της Κρήτης και τις κοινές ασκήσεις που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί φονιάδες με ελληνικά «F16». Δεν είναι μόνο ότι παρουσιάζει ως εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας τη μετατροπή της σε ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων των ΝΑΤΟικών και κατά συνέπεια και στόχο όσων απειλούνται ή θα απειληθούν από την αμερικανοΝΑΤΟική πολεμική δράση. Είναι ότι τα προπαγανδιστικά επιτελεία κρύβουν και την αλήθεια. Έτσι, για παράδειγμα, δεν μας λένε ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο εκτός από τα ελληνικά «F16» θα πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις και με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν μας λένε επίσης ότι έχει το «μάτι» του στραμμένο στις εξελίξεις στη Λιβύη ανησυχώντας όχι για την τουρκική αλλά για τη ρωσική παρουσία στη χώρα.

Η «μεγάλη εικόνα» λοιπόν διαψεύδει κάθε ισχυρισμό εφησυχασμού που διακινούν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Οι «σύμμαχοι» δεν είναι «αμέτοχοι», όπως λένε κάποιοι ντροπαλοί απολογητές των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, αλλά παρεμβαίνουν με βάση τη στρατηγική τους, με προτεραιότητα την παραμονή της Τουρκίας στο «δυτικό στρατόπεδο», την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσουν τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, βλέποντας την Ελλάδα ως χώρα - «μεντεσέ» σε αυτήν την προσπάθεια «σταθερότητας» και ενίσχυσης της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Αυτή είναι η πηγή της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της αστάθειας στην περιοχή, της ανασφάλειας που νιώθει ο λαός μας βλέποντας τις προκλήσεις να κλιμακώνονται, μαζί με τα παζάρια που γίνονται για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου.

Ο «διάλογος με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις», τον οποίο προπαγανδίζει η κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την «ειρηνική επίλυση διαφορών». Είναι μια ναρκοθετημένη διευθέτηση με σφραγίδα των ΗΠΑ και της ΕΕ, που αναπαράγει και διαιωνίζει την ένταση των ανταγωνισμών, σε βάρος όλων των λαών της περιοχής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν «ασφάλεια και προστασία» μέσα σε αυτό το θανατηφόρο πλαίσιο που καθορίζουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Η μόνη «προϋπόθεση» που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα προς όφελος των λαών είναι η πάλη ενάντια στις αλλαγές συνόρων και στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ο αγώνας για να φύγουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που είτε με την «ειρήνη» τους είτε με θερμά επεισόδια και πολέμους προωθούν τα βάρβαρα σχέδιά τους.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 28 Ιούλη 2020.

902gr 

Προσαγωγή μελών της ΚΝΕ στο Αιγάλεω επειδή καθάριζαν το μνημείο της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου


Ένα απίστευτο περιστατικό αυταρχισμού από την αστυνομία σημειώθηκε σε βάρος μελών της ΚΝΕ πριν λίγες ώρες, επειδή είχαν το “θράσος” να καθαρίσουν το μνημείο της δολοφονημένης κνίτισας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ επί της Ιεράς Οδού και Αγίας Άννης.
Τα μέλη της ΚΝΕ φρόντιζαν το σημείο όπου το απόγευμα προγραμματίζεται εκδήλωση τιμής και μνήμης από σωματεία, φορείς και φοιτητικούς συλλόγους, την ώρα που εμφανίστηκαν με αστεία προσχήματα οι αστυνομικοί για να τους προσαγάγουν. Για το θέμα παρενέβη εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης προς τον Υπουργό Προ.πο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Εν τέλει τα μέλη της οργάνωσης αφέθηκαν ελεύθερα, χωρίς αυτό να μετριάζει την ουσία της υπόθεσης και την έκταση της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέροντας τα εξής:
«Σήμερα, Τρίτη 28 Ιούλη, ημέρα συμπλήρωσης 40 χρόνων από τη δολοφονία της φοιτήτριας Παντείου, ΚΝίτισσας, Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, ομάδα ΔΙΑΣ της αστυνομίας προχώρησε στην προσαγωγή 8 μελών της ΚΝΕ, που προετοίμαζαν το χώρο, όπου στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση τιμής της από το Φοιτητικό Σύλλογο Παντείου, καθώς και άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους και εργατικά σωματεία.
Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια. Οι απειλές, ο αυταρχισμός, η καταστολή της κυβέρνησης, με στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τη νέα γενιά, τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ θα πέσει στο κενό!
Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει ότι η δράση των μελών της ΚΝΕ ενοχλεί το σύστημα και τις κυβερνήσεις του διαχρονικά. Το σύστημα ενοχλείται από το παράδειγμα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, γιατί με την αταλάντευτη στάση της συνεχίζει να εμπνέει τη νεολαία με τις αξίες της ανιδιοτέλειας, της συλλογικής δράσης και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας κόντρα σε όσους μας τα στερούν.
Όσοι ονειρεύονται “σιγή νεκροταφείου” μπροστά στη νέα επέλαση στα δικαιώματα των νέων να αλλάξουν πλευρό! Η ΚΝΕ είναι εδώ για να μετατρέψει τους φόβους τους σε πραγματικότητα δυναμώνοντας τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας».

Πρέπει να ντρέπονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εναποθέσει τα κυριαρχικά δικαιώματα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ (VIDEO)





ΚΕΡΚΥΡΑ-Δελτίο Τύπου ΚΚΕ




Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Πολιτική Εκδήλωση – Συζήτηση, που οργάνωσαν οι κομματικές οργανώσεις Βόρειας Κέρκυρας του ΚΚΕ, με θέμα: «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα – Οι εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ένα θέμα πολύ επίκαιρο, μετά την απόφαση της ΔΕΥΑΚ για εκ περιτροπής(!) υδροδότηση σε περιοχές της Βόρειας Κέρκυρας.
Για τη σημασία του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό, τους κινδύνους και τα ζητήματα που πρέπει να προλαμβάνονται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας μίλησε η Δρ. Ελπίδα Χαραλάμπους μοριακή βιολόγος – γενετίστρια, διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, πρώην ερευνήτρια του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας Καρκίνου και στέλεχος του ΚΚΕ.
Τις θέσεις του κόμματός για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ανέπτυξε η Τζένη Σκέμπρη – οικονομολόγος, μέλος ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων είπε:
ü  Ζούμε στο νησί με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα κι ο κερκυραϊκός ελαιώνας συγκρατεί το νερό. Για τη λειψυδρία δεν φταίει η ανομβρία, φταίει η κραυγαλέα έλλειψη υποδομών, τα έργα συντήρησης με το σταγονόμετρο, με ιδιωτικά συνεργεία, με τρόπο που κερδίζουν λίγοι και πληρώνουν οι πολλοί. Είναι απαράδεκτες οι τεράστιες απώλειες νερού και χρημάτων από τις διαρροές του ασυντήρητου ή κοκοσυντηρημένου δικτύου της ΔΕΥΑΚ που όμως κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες όταν… ποτίζουν τις ντομάτες τους!
ü  Ένοχη είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα κι όχι ως λαϊκή ανάγκη και την εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
ü  Το νερό, πόσιμο και αρδευτικό, με όλα τα έργα υποδομής και λειτουργίας, είναι αγαθό ζωής, που οφείλει το κράτος να εξασφαλίζει, σε επάρκεια και καλή ποιότητα σε όλους για τις προσωπικές και για τις επαγγελματικές ανάγκες.
ü  Η εργατική - λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλισμός μπορεί να εξασφαλίσει  το νερό ως κοινωνικό αγαθό, με ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης, με αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων, με σεβασμό στο περιβάλλον, με ορθολογική διαχείριση της ατομικής κατανάλωσης και της χρήσης του νερού στην κοινωνική παραγωγή.
Συνεχίζοντας, παρέθεσε τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα:
ü  Ανακατασκευή και συντήρηση του δικτύου, για να αντιμετωπιστούν οι εσωτερικές απώλειες. Το 55% του νερού που αντλείται χάνεται από διαρροές, έτσι διπλασιάζεται το κόστος. Άμεση αντικατάσταση των επικίνδυνων αμιαντοσωλήνων.
ü  Τακτική συντήρηση,  απολύμανση και καθαρισμός πηγών, ταμιευτήρων, δεξαμενών και σωληνώσεων.
ü  Εμπλουτισμός του δικτύου, με καλής ποιότητας νερό από πηγές – χείμαρρους.
ü  Αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΚ ώστε να πληρώνουν οι μεγαλοξενοδόχοι  και να ανακουφιστεί ο εργαζόμενος λαός που υποφέρει.
ü  Επάνδρωσή της ΔΕΥΑΚ με επαρκές μόνιμο προσωπικό.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η Αλεξάνδρα Μπαλού, Περιφερειακή Σύμβουλος της ΛΑΣΥ στην ΠΙΝ, η οποία εξήγησε, με ποιο τρόπο η Τοπική Διοίκηση εφαρμόζει και εξειδικεύει την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης και στη διαχείριση του νερού.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις για τα προβλήματα στα χωριά της περιοχής, από τους Κώστα Ρούσινο και Σάντρο Ρούσινο, Δημοτικούς Συμβούλους της ΛΑΣΥ στη Βόρεια Κέρκυρα.

Για τη μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων από τους βιολογικούς των ξενοδοχείων και του Δήμου, από τις ιχθυοκαλλιέργειες, τα κότερα κτλ μίλησε η Ελένη Μαρτζούκου.

Στο κλείσιμο της συζήτησης η Τζένη Σκέμπρη, αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουμε σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, που πυροδότησε ο κορονοϊός, ώστε να μην μείνει καμιά οικογένεια χωρίς εισόδημα, ασφάλιση, αξιοπρεπή διαβίωση. Αξιοπρεπής διαβίωση, μεταξύ άλλων, σημαίνει και πρόσβαση στο νερό, στο ηλεκτρικό, στο τηλέφωνο, στην Υγεία, την Παιδεία. Τέλος μετέφερε κάλεσμα του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και το λαό να ξεσηκωθεί, απαιτώντας:
ü  Φτηνό, ελεγμένο, επαρκές ποιοτικό νερό για το λαό
ü  Καμία διακοπή νερού λόγω οφειλής σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, φτωχούς αγρότες κι επαγγελματίες που πλήττονται
ü  Αναστολή χρέωσης, δηλαδή δωρεάν νερό, για όσους δεν εργάστηκαν φέτος
ü  Δωρεάν νερό σε όλους τους άνεργους
ü  Μείωση 50% των χρεώσεων σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, φτωχούς αγρότες κι επαγγελματίες που πλήττονται
ü  Πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο
ü  Κατάργηση της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της επιχειρηματικής δράσης
ü  Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τη διασφάλιση επάρκειας και την αξιοποίησή τους 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, από τους Λευτέρη Ασπιώτη και Ελένη Ανδριοπούλου. Φιλικά συμμετείχε η Μαρία Μπάνου.

Ιούλιος 2020
Κομματικές Οργανώσεις Βόρειας Κέρκυρας του ΚΚΕ



Απολογισμός ... διετίας


«Υποστηρίξαμε αναπτύξεις πλοίων και υποβρυχίων. Υποστηρίξαμε αναρίθμητες μετασταθμεύσεις αεροσκαφών. Βελτιώσαμε την ετοιμότητα και την ασφάλεια της εγκατάστασης με συνεχείς ασκήσεις. Σαν αποτέλεσμα αναγνωριστήκαμε σαν η καλύτερη μικρή εγκατάσταση του Ναυτικού των ΗΠΑ σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή». Αυτά τόνισε ο απερχόμενος διοικητής της βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα πλοίαρχος, σε μήνυμά του προς το προσωπικό της, λίγο πριν παραδώσει τη διοίκηση, την προηγούμενη Παρασκευή, στον διάδοχό του, περιγράφοντας τι πέτυχε η βάση επί ημερών του, τα τελευταία δύο χρόνια. Μια διετία που σε «θεσμικό» - κυβερνητικό επίπεδο σημαδεύτηκε από την έναρξη του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, επί ΣΥΡΙΖΑ, το Δεκέμβρη 2018, και την υπογραφή της νέας, επικαιροποιημένης «Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας», επί ΝΔ, τον Οκτώβρη του 2019. Με ό,τι ακολούθησε.
***
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επιθεωρώντας στα μέσα Ιούνη φέτος τη βάση, συνοδευόμενος από τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, σε ομιλία του εκεί, την χαρακτήρισε «κόσμημα στο στέμμα» και «ναυαρχίδα» της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. «Καμία έκπληξη για το γεγονός ότι είναι σήμερα πιο δραστήρια από ποτέ», υπογράμμισε, τονίζοντας πως η Σούδα «είναι η πιο σημαντική πλατφόρμα μας για την προβολή της αμερικανικής δύναμης σε μια στρατηγικά δυναμική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από τη Συρία έως τη Λιβύη έως το σημείο ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας (Δαρδανέλια), αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ, καθώς η αεροπορική μας δύναμη, το Ναυτικό και άλλοι πόροι χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των υποχρεώσεων της Συμμαχίας μας». Σκιαγραφώντας, εξάλλου, το βάθος της εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτά τα σχέδια, δήλωσε «εξαιρετικά περήφανος για τη συνεργασία που έχουμε εδώ και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες μας με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στην προβλήτα του Κόλπου της Σούδας, με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τον Ελληνικό Στρατό στο NAMFI (Πεδίο Βολής Κρήτης), κάθε μέρα με τους Ελληνες ομολόγους μας». Παρακολουθώντας μάλιστα εκείνες τις μέρες εκπαιδευτική δραστηριότητα Αμερικανών κομάντος στον Κόλπο της Σούδας, δήλωσε «εντυπωσιασμένος από τη δουλειά» που κάνουν στην περιοχή, αλλά και «από τις δυνατότητες να επεκτείνουμε τη δουλειά μας εδώ (σ.σ. στη Σούδα και ...ευρύτερα) μετά και την επικύρωση της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας».
***
Αλλη μια απόδειξη αυτή του δρόμου που άνοιξαν στις ΗΠΑ διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για να επεκτείνουν το λεγόμενο «αποτύπωμά» τους παντού στη χώρα, καθιστώντας την μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και ορμητήριο για τους φονιάδες τους προς άλλες ζώνες, όπου ο ευρωατλαντικός άξονας αντιπαρατίθεται ευθέως με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Π.χ. την προηγούμενη βδομάδα γιγαντιαία πλοία των Αμερικανών ξεφόρτωσαν στοιχεία της διαβόητης 101ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (ελικοπτεράδες) που διεκπεραιώθηκαν κατόπιν προς Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με τον ίδιο της τον διοικητή να δηλώνει προκαλώντας ανατριχίλα: «Είμαστε έτοιμοι για αυτήν την αποστολή. Οι στρατιώτες μας είναι εκπαιδευμένοι, θανατηφόροι και με κίνητρο ("trained, lethal and motivated"). Θα κερδίσουμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον!». Ο δε Αμερικανός πρέσβης τόνισε την Πέμπτη ότι η ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη «αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ για την προώθηση των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας που οι χώρες μας έχουν εδραιώσει, μέσω του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου και της επικαιροποιημένης Κοινής Συμφωνίας για Συνεργασία στον τομέα της Αμυνας». Σε ανάλογο ύφος ο παριστάμενος Ελληνας υπουργός Αμυνας έσπευσε να το επιβεβαιώσει: «Η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο, δημιουργεί νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες».
***
Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και όποιος άλλος παρουσιάζει τα παραπάνω ως «ασπίδα προστασίας» για τη χώρα, είναι πραγματικά επικίνδυνοι για το λαό, βάζοντάς τον σε σοβαρότατες περιπέτειες, αφού θέλουν η χώρα να χρησιμοποιείται ανοιχτά ως ορμητήριο δυνάμεων κατά άλλων λαών. Ετσι μπαίνει στο «μάτι του κυκλώνα», γίνεται μαγνήτης κινδύνων στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών των ΗΠΑ με Ρωσία, Ιράν, Κίνα κ.ο.κ. Αρκετά διαφωτιστικά άλλωστε ήταν τα λόγια του απερχόμενου διοικητή των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, που σημείωσε ότι η περιοχή αποτελεί «πεδίο των επιχειρήσεών μας που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα παγκοσμίως», αφού εδώ «αντιμετωπίζουμε τέσσερις από τις πέντε προκλήσεις που αναφέρονται στην Εθνική Στρατηγική Αμυνας των ΗΠΑ: Την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τους βίαιους εξτρεμιστικούς οργανισμούς...».
Η χώρα δεν γίνεται «πυλώνας σταθερότητας», όπως διαφημίζουν οι Ευρωατλαντικοί και οι συνοδοιπόροι τους, εφόσον οι βάσεις του θανάτου (Σούδα, Αραξος, Ακτιο, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη, αύριο και Σύρος, Ελευσίνα) μπαίνουν στο στόχαστρο άλλων κέντρων.
Στο ίδιο φόντο, η μετατροπή της χώρας σε «ΝΑΤΟικό κόμβο» βγάζει στον τάκο τα κυριαρχικά δικαιώματα, στο πλαίσιο των παζαριών για να μείνει η Τουρκία στο «δυτικό στρατόπεδο», κάτι που φάνηκε ειδικά τις τελευταίες δέκα μέρες, με τις απανωτές δηλώσεις περί «αμφισβητούμενων/διαφιλονικούμενων υδάτων» από αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Λύσεις προς όφελος του λαού μπορούν να υπάρξουν μόνο μέσα από την πάλη ενάντια στην πολιτική εμπλοκής σε επικίνδυνους σχεδιασμούς για λογαριασμό της αστικής τάξης, μέσα από την πάλη για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οι δικαστικοί διερμηνείς διεκδικούν





Οι δικαστικοί διερμηνείς είναι εκείνοι που φροντίζουν για την επικοινωνία των αλλοδαπών κατηγορουμένων με το δικαστήριο στις ποινικές δίκες. Με τη διερμηνεία τους διασφαλίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα στη δίκαιη δίκη, που για τους αλλοδαπούς περνάει αναπόφευκτα από το να κατανοούν τα λόγια του δικαστηρίου και να γίνονται κατανοητοί σε αυτό.

Οι δικαστικοί διερμηνείς διορίζονται από τις εισαγγελίες, οι οποίες φροντίζουν κάθε χρόνο να καταρτίζουν πίνακα με τα στοιχεία τους, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Με βάση το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δικαιούνται νόμιμη αμοιβή, η οποία ορίζεται με Υπουργική Απόφαση. Ολα τα παραπάνω στοιχειοθετούν μια σταθερή δραστηριότητα, μια επαγγελματική κατηγορία με υπεύθυνη θέση, αφού από την εργασία της εξαρτάται η ορθή απόδοση δικαιοσύνης στους αλλοδαπούς. Ομως, όλα αυτά φαίνεται πως δεν είναι αρκετά για να θεμελιώσουν στα μάτια της πολιτείας τα χαρακτηριστικά ενός συγκροτημένου επαγγελματικού κλάδου, που μόνο στην Αττική αριθμεί περίπου 250 άτομα και εξυπηρετεί πάμπολλες γλώσσες, σχεδόν από όλο τον κόσμο.

Ετσι, οι δικαστικοί διερμηνείς αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια ένα καθεστώς συνεχούς αδιαφορίας και υποτίμησης, στο οποίο έχουν μόνο υποχρεώσεις και καθόλου δικαιώματα: Εργάζονται ανασφάλιστοι, με αμοιβές - ψίχουλα (17,61 ευρώ στο δικαστήριο - τα διπλά εάν υπάρχει υπέρβαση ωραρίου - 11,74 ευρώ κατ' άτομο στην ανάκριση). Υφίστανται ποινές σε περίπτωση που δεν παρουσιαστούν να ασκήσουν καθήκοντα, αλλά αν παρουσιαστούν και δεν έρθει ο κατηγορούμενος, η πράξη δείχνει ότι δεν δικαιούνται αμοιβή. Δεν έχουν δικαίωμα να ρυθμίσουν τον εργάσιμο χρόνο και να ασκήσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Δεν πληρώνονται κάθε μήνα, αλλά όποτε εκταμιεύσει το κράτος ένα πάγιο ποσό (σταθερά 60.000 ευρώ) που κατ' εντολή της πολιτείας μοιράζεται ανάμεσα στην αμοιβή τους και στα οδοιπορικά των μαρτύρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το διάστημα μεταξύ πληρωμών πλησίασε τους δώδεκα μήνες! Επίσης, εδώ και χρόνια, πληρώνονται έναντι και έτσι έχει συσσωρευτεί ένα χρέος από οφειλόμενες εκκαθαρισμένες αμοιβές που υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό οι αμοιβές των τελευταίων μηνών. Τέλος, οι διερμηνείς δεν δικαιούνται κανένα μέτρο προστασίας ούτε σε κανονικές ούτε σε έκτακτες συνθήκες, όπως φάνηκε περίτρανα την περίοδο της πανδημίας, οπότε και δεν προβλέφθηκε γι' αυτούς κανένα οικονομικό μέτρο στήριξης ούτε υπήρξε μέριμνα για τη δωρεάν χορήγηση μασκών, αντισηπτικών και άλλων μέσων ατομικής προστασίας.

Ολα τα παραπάνω βρίσκονται σε γνώση της πολιτείας εξαρχής, πολύ περισσότερο από την ίδρυση του Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, το 2015. Από τα πρώτα του βήματα και μέχρι σήμερα, το Σωματείο διατηρεί σταθερά μαχητική, αγωνιστική στάση για την ικανοποίηση των αιτημάτων για αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας. Παρ' όλα αυτά, τα αρμόδια υπουργεία, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, διατηρούν την ίδια και απαράλλαχτη στάση όλο αυτό το διάστημα απέναντι στο πρόβλημα, το οποίο και έχουν προκαλέσει, αλλά και διαιωνίζουν. Οι απαντήσεις στις συνεχείς κρούσεις του Σωματείου περιορίζονται σε καθησυχαστικά λόγια κατανόησης, ενώ απολύτως κανένα μέτρο προστασίας και κατοχύρωσης των δικαστικών διερμηνέων δεν έχει ληφθεί. Υποπίπτουν σε τέτοιες αντιφάσεις, ώστε όταν οι διερμηνείς διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα κανείς δεν αναγνωρίζει τη σχέση εργασίας, η οποία εκ των πραγμάτων υπάρχει με τα δικαστήρια, αλλά όταν πρόκειται για την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να τους υπαγάγει στην αποζημίωση των πληττόμενων εργαζομένων λόγω κορονοϊού, τότε θεωρούνται και με το παραπάνω εργαζόμενοι, ωστόσο μη επιλέξιμοι.

Οι δικαστικοί διερμηνείς δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους με ευχολόγια. Χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα για να επιλυθούν τα προβλήματά μας εδώ και τώρα, όπως επίσης να κατοχυρωθούμε ως εργαζόμενοι και να πάψει αυτό το άθλιο καθεστώς αβεβαιότητας, στο οποίο σερνόμαστε εδώ και χρόνια. Το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης ιεραρχεί σταθερά την κατοχύρωση του δικαστικού διερμηνέα ως επαγγελματικής κατηγορίας με την κύρωση των συλλογικών όρων αμοιβής και εργασίας που έχουμε προτείνει. Αυτό συνεπάγεται και επιμέρους στόχους, όπως κατοχύρωση της σταθερής, τακτικής καταβολής αυξημένης αμοιβής στα 50 ευρώ τη μέρα, ώστε να αντιστοιχεί στην εξειδικευμένη εργασία που παρέχουμε, δημόσια Ασφάλιση με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Διεκδικούμε ακόμη την άμεση και καταβολή των δεδουλευμένων, να πάψει το καθεστώς των έναντι πληρωμών και να πληρωνόμαστε τακτικά ολόκληρο το ποσό της αμοιβής μας.

Ο,τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα το έχουμε πετύχει με την πάλη μας. Το Σωματείο έχει καταφέρει να κάνει τη φωνή των διερμηνέων να ακουστεί. Η πρόσφατη επιτάχυνση των πληρωμών οφείλεται και αυτή στην πίεση του Σωματείου και προειδοποιούμε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να παρθεί πίσω.
Σύντομα αρχίζει το νέο δικαστικό έτος, ήδη με χιλιάδες υποθέσεις αδίκαστες λόγω του κορονοϊού. Οι δικαστικοί διερμηνείς δεν ανέχονται το καθεστώς της υποτίμησης και της αδιαφορίας και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να απαντήσουν αγωνιστικά σε αυτήν την κατάσταση.

Οι δικαστικοί διερμηνείς διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στην εργασία και την Ασφάλιση, με όρους και αμοιβές που αντιστοιχούν στην παροχή εξειδικευμένης εργασίας, εξόφληση των δεδουλευμένων τους, την αναγνώρισή τους ως επαγγελματικής κατηγορίας, το δικαίωμά τους στη συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση με ευθύνη της πολιτείας, αλλά και τη διασφάλιση της αρχής της δίκαιης δίκης σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνταγματικές και ατομικές ελευθερίες του ανθρώπου.


Δανάη ΧΕΛΜΗ
Μεταφράστρια - διερμηνέας

Ο «καλός δρόμος»


«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», διαμηνύει η κυβέρνηση σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, σε μια προσπάθεια εφησυχασμού μετά την κλιμάκωση της έντασης την περασμένη βδομάδα, με αφορμή την τουρκική NAVTEX νότια του Καστελόριζου.
Ο «καλός δρόμος» που πλασάρει η κυβέρνηση στο λαό κρύβει «κάτω από το χαλί» το γεγονός των τετελεσμένων που δημιουργεί κάθε κίνηση της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά και ότι έχουν ανοίξει «κεφάλαια» της συνεκμετάλλευσης και της συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, υπό την εποπτεία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Το κυβερνητικό αφήγημα επικαλείται την «ετοιμότητα» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στηρίζεται στις γνωστές υπερβολές περί «διεθνώς απομονωμένου» Ερντογάν, που εισέπραξε τάχα «παγκόσμια κατακραυγή» και άλλα παρόμοια. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουμε «ισχυρούς συμμάχους», διαφημίζοντας τη «στήριξη» που λέει ότι πήρε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Ομως, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που βοά. Δεν μπορεί να κρύψει - παρόλο που προσπαθεί να υποβαθμίσει - το γεγονός ότι οι «σύμμαχοί μας» με τον πιο επίσημο τρόπο αναφέρονται σε γκρίζες θαλάσσιες περιοχές αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Δεν ήταν άλλωστε ούτε μία ούτε δύο δηλώσεις, αλλά απανωτές παρεμβάσεις αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ, που έκαναν λόγο για «διαφιλονικούμενα ύδατα», τσουβαλιάζοντας τις αμφισβητήσεις του κατά τ' άλλα «απομονωμένου Ερντογάν» με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Δηλώσεις που, ξεκινώντας από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και φτάνοντας μέχρι και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, απλά δημιουργούν «τετελεσμένα», κατοχυρώνοντας στην πράξη τις απαράδεκτες τουρκικές αμφισβητήσεις.
Μεγάλη πρόκληση είναι επίσης η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την έντονη κινητικότητα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή ως άλλο ένα «μήνυμα» προς την τουρκική κυβέρνηση, που τάχα αποτρέπει την κλιμάκωση της επιθετικότητάς της. Ετσι πρόβαλε την «απόβαση» της αμερικανικής αεροπορικής ταξιαρχίας στην Αλεξανδρούπολη την περασμένη βδομάδα, που γινόταν παράλληλα με την ανάπτυξη του τουρκικού στόλου στα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. Ενώ τώρα αξιοποιεί τη διέλευση του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» νότια της Κρήτης και τις κοινές ασκήσεις που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί φονιάδες με ελληνικά «F16». Δεν είναι μόνο ότι παρουσιάζει ως εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας τη μετατροπή της σε ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων των ΝΑΤΟικών και κατά συνέπεια και στόχο όσων απειλούνται ή θα απειληθούν από την αμερικανοΝΑΤΟική πολεμική δράση. Είναι ότι τα προπαγανδιστικά επιτελεία κρύβουν και την αλήθεια. Ετσι, για παράδειγμα, δεν μας λένε ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο εκτός από τα ελληνικά «F16» θα πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις και με τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Δεν μας λένε επίσης ότι έχει το «μάτι» του στραμμένο στις εξελίξεις στη Λιβύη ανησυχώντας όχι για την τουρκική αλλά για τη ρωσική παρουσία στη χώρα.
Η «μεγάλη εικόνα» λοιπόν διαψεύδει κάθε ισχυρισμό εφησυχασμού που διακινούν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Οι «σύμμαχοι» δεν είναι «αμέτοχοι», όπως λένε κάποιοι ντροπαλοί απολογητές των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, αλλά παρεμβαίνουν με βάση τη στρατηγική τους, με προτεραιότητα την παραμονή της Τουρκίας στο «δυτικό στρατόπεδο», την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσουν τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, βλέποντας την Ελλάδα ως χώρα - «μεντεσέ» σε αυτήν την προσπάθεια «σταθερότητας» και ενίσχυσης της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Αυτή είναι η πηγή της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της αστάθειας στην περιοχή, της ανασφάλειας που νιώθει ο λαός μας βλέποντας τις προκλήσεις να κλιμακώνονται, μαζί με τα παζάρια που γίνονται για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου.
Ο «διάλογος με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις», τον οποίο προπαγανδίζει η κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την «ειρηνική επίλυση διαφορών». Είναι μια ναρκοθετημένη διευθέτηση με σφραγίδα των ΗΠΑ και της ΕΕ, που αναπαράγει και διαιωνίζει την ένταση των ανταγωνισμών, σε βάρος όλων των λαών της περιοχής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν «ασφάλεια και προστασία» μέσα σε αυτό το θανατηφόρο πλαίσιο που καθορίζουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Η μόνη «προϋπόθεση» που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα προς όφελος των λαών είναι η πάλη ενάντια στις αλλαγές συνόρων και στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ο αγώνας για να φύγουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που είτε με την «ειρήνη» τους είτε με θερμά επεισόδια και πολέμους προωθούν τα βάρβαρα σχέδιά τους.

TOP READ