Μια «σιωπηλή» γενοκτονία λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες στην Υεμένη. Θύτες είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας υποστηριζόμενες από τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας. Θύματα, ως συνήθως, ο άμαχος λαός και ιδιαίτερα τα παιδιά. Πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει την παρατεταμένη φρίκη που ζουν τα παιδιά της Υεμένης εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε πεδίο σφαγής.
«Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, με την συνενοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας» αναφέρει ο διάσημος αρθρογράφος των Τάιμς Νίκολας Κρίστοφερ, ενώ εκπρόσωπος του Διεθνούς Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ προειδοποιεί πως η χώρα βρίσκεται στο χείλος επερχόμενου λιμού.
Σύμφωνα με το δημοσιεύμα της αμερικανικής εφημερίδας ένας μεγάλος αριθμός παιδιών κινδυνεύουν από υποσιτισμό, σε μια από τις πλέον μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας δε διστάζουν να βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων ενώ, επιπλέον, με το κλείσιμο του εναέριου χώρου έχουν επιβάλλει ένα είδος εμπάργκο σε περιοχές που είναι πλέον αδύνατο να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια, φαγητό, φάρμακα κλπ. Όλα αυτά ασφαλώς υπό το γνωστό πρόσχημα της «τρομοκρατίας« που οι ίδιοι, μαζί με τους συμμάχους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, χρηματοδοτούν και ενισχύουν…
Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής των Τάϊμς- τον οποίο οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας απαγόρευσαν να εισέλθει στην Υεμένη- σημειώνει ότι ο μόνος τρόπος να φτάσει κάποιος στη χώρα είναι μέσω ειδικά ναυλωμένων- από τον ΟΗΕ- πτήσεων charter. Ακόμη και τότε, όπως γράφει, οι σαουδαραβικές δυνάμεις απαγορεύουν το αεροσκάφος να προσγειωθεί εάν μέσα σ’ αυτό βρίσκονται δημοσιογράφοι ή φωτορεπόρτερ.
Ο μικρός Αλάα υπέφερε από υποσιτισμό. Τη φωτογραφία τράβηξαν μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (ΟΗΕ). Ο Αλάα πέθανε δυό μέρες μετά.
Ο μικρός Αλάα υπέφερε από υποσιτισμό. Τη φωτογραφία τράβηξαν μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (ΟΗΕ). Ο Αλάα πέθανε δυό μέρες μετά.
«Η κατάσταση στην Υεμένη αποτελεί ντροπή για τη διεθνή κοινότητα», υπογραμμίζει ο Μισέλ Ναν, πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης CARE με έδρα τη Γενεύη, προσθέτοντας πως «περισσότεροι από 20 εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης χρειάζονται άμεση βοήθεια, ενώ ένα παιδί πεθαίνει κάθε πέντε λεπτά. Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστοι αμερικανοί γνωρίζουν για το καθημερινό λουτρό αίματος στην Υεμένη, για το λιμό και την επιδημία χολέρας που επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς».
Ακολουθούν ορισμένες φωτογραφίες από νοσοκομεία της Υεμένης που διέρρευσαν στο δυτικό Τύπο και κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου, προκαλώντας αγανάκτηση για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα που διαπράττονται στη χώρα.
Μπουτάινα Μαχάμαντ Μανσούρ, 3 ετών. Μοναδική επιζήσασα μιας οικογένειας οκτώ ατόμων που ξεκληρίστηκε απ' τους βομβαρδισμούς.
Μπουτάινα Μαχάμαντ Μανσούρ, 3 ετών. Μοναδική επιζήσασα μιας οικογένειας οκτώ ατόμων που ξεκληρίστηκε απ’ τους βομβαρδισμούς.
Yemen 3
yemen 8
Η τελευταία φωτογραφία του ηλικίας μόλις πέντε μηνών Ουντάϊ.
Η τελευταία φωτογραφία του ηλικίας μόλις πέντε μηνών Ουντάϊ.