11 Σεπ 2020

Η αρπαχτή της δεκαετίας (οι μαυραγορίτες του 21ου αιώνα)

 


Ένα συχνό κλισέ του αριστερού χώρου είναι ότι η κρίση συνιστά ευκαιρία. Βασικά βέβαια η ιδέα ανήκει στη σύγχρονη διοίκηση επιχειρήσεων. Οπότε μπορεί το σύνθημα για ευκαιρία ανατροπής εν μέσω κρίσης να αποδείχτηκε (προς το παρόν τουλάχιστον) όνειρο, η βούληση των καπιταλιστών όμως για να εφευρίσκουν πεδία κερδοφορίας ακόμα και στα χαλάσματα της κοινωνίας αποδεικνύεται ένας πολύ πραγματικός εφιάλτης. 

Στο σχετικά κοντινό παρελθόν, την περίοδο της Κατοχής υπήρχαν Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών οι οποίοι κατέδιδαν πατριώτες αντιστασιακούς για να απολαμβάνουν προνόμια και αμοιβές πάνω σε πτώματα και κάτω από κρεμάλες. Αυτή ήταν η μία κατηγορία η οποία έμεινε γνωστή ως δωσίλογοι και σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσαν τον “εθνικό” κορμό του μετεμφυλιακού κράτους. Η άλλη ήταν έμποροι οι οποίοι υπερκοστολογούσαν βασικά αγαθά όπως το ψωμί, τα αβγά και το λάδι για να απομυζήσουν την περιουσία και τις οικονομίες των υπολοίπων. Η κατηγορία αυτή έμεινε γνωστή ως μαυραγορίτες και σε μεγάλο βαθμό στελέχωσε τον επιχειρηματικό κορμό του μετεμφυλιακού κράτους. 

Βέβαια καθώς τα χρόνια περνούσαν, το κράτος φρόντισε να νομιμοποιήσει και να ξεπλύνει τόσο τους δωσίλογους, όσο και τους μαυραγορίτες. Τους έβγαλε τις κουκούλες και τα βρώμικα με αίμα ρούχα και τους έντυσε με κουστούμια και γραβάτες. Πλέον έγιναν αξιότιμοι επιχειρηματίες και αρωγοί της ανάπτυξης. Βέβαια, σε περιόδους όπου δημιουργούταν κρισιακές καταστάσεις όπως η περίοδος των μνημονίων, οι μαυραγορίτες ξαναφορούσαν τα βρώμικα ρούχα τους και έπιαναν πάλι τη γνωστή δουλειά τους, καλυμμένη πλέον με επιγραφές αγοράζω χρυσό. Αυτοί όμως είναι οι ψιλικατζήδες της υπόθεσης. 

Με την αρχή της πανδημίας παρατηρήθηκαν αρκετές ύποπτες συμπτώσεις. Όταν απουσίαζαν τα διαγνωστικά τεστ για τον sars covid 2, η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας μιλούσε για περιττή πολυτέλεια. Αργότερα, με την εισαγωγή στην αγορά διαγνωστικών τεστ από αμερικανικές εταιρείες, η γραμμή άλλαξε (και ορθά φυσικά αυτή τη φορά). Στην αρχή της πανδημίας οι μάσκες ήταν επικίνδυνες για το κυβερνητικό επιτελείο. Όταν όμως άρχισε να λειτουργεί εργοστάσιο και να αναλαμβάνει παραγγελίες, οι μάσκες έγιναν απαραίτητες. Την ίδια περίοδο 30 εκατομμύρια ευρώ διανέμονταν σε συγκεκριμένα ΜΜΕ. Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν (και πραγματοποιούνται ακόμα) απευθείας αναθέσεις για την παραγγελία εξοπλισμών σε νοσοκομεία και όχι μόνο, με αφορμή την κατεπείγουσα κατάσταση. Αλλά αυτά είναι πάλι τα ψιλικά της ιστορίας. Παρ’ όλ’ αυτα ήδη συγκεντρώνονται αρκετές συμπτώσεις.  

Το μεγάλο κόλπο ξεκινά με την ιστορία της κοστολόγησης και της πραγματοποίησης των μοριακών διαγνωστικών ελέγχων (PCR). Το τεστ αυτό κοστίζει 50 ευρώ περίπου στην αγορά του. Πόσο κοστολογείται η πώλησή του όμως στον πληθυσμό; Εδώ ξεκινάει το γλέντι. Η συγκεκριμένη εξέταση δεν έχει ενταχθεί στο κοστολόγιο και το σύστημα του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει πως δε συνταγογραφείται και επομένως δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, από τη μία, και ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη τιμή, από την άλλη, το οποίο σημαίνει ότι ο κάθε ιδιώτης μπορεί να τη χρεώσει όσο θέλει. Λογικό θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, εφόσον ο ιδιώτης έχει πραγματοποιήσει μια ορισμένη επένδυση. Το οποίο όμως δε συμβαίνει πάντα καθώς μεγάλο κομμάτι των ιδιωτών απλά συλλέγει τα δείγματα και τα στέλνει προς επεξεργασία σε μεγάλα διαγνωστικά κέντρα. Δημιουργούνται λοιπόν “franchise” που διαχειρίζονται επαγγελματικά την ροή των διαγνωστικών ελέγχων. 

Αυτό επιτείνεται από το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία του εθνικού συστήματος υγείας δεν αναλαμβάνουν τον διαγνωστικό έλεγχο σε προληπτική βάση αλλά μόνο σε περίπτωση εισαγωγής στη δομή, είτε λόγω των συμπτωμάτων της νόσου είτε για χειρουργείο. Με δεδομένο ότι δειγματοληπτική ιχνηλάτιση δεν πραγματοποιείται, η μόνη πρόσβαση σε προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο είναι τα ιδιωτικά εργαστήρια. Η κοστολόγηση του τεστ κυμαίνεται από τα 80 έως τα 150 ευρώ. Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Την προηγούμενη εβδομάδα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ξέμεινε από αντιδραστήρια ενώ κάλυπτε περίπου 1000 τεστ ανά ημέρα. Λίγο αργότερα ξέμεινε και η Ιατρική του ΕΚΠΑ. Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό οφειλόταν στην αλόγιστη χρήση των τεστ. Πώς όμως αυτό είναι δυνατόν όταν τα τεστ στα νοσοκομεία γίνονται μόνο στους νοσηλευόμενους, στα επείγοντα και στα χειρουργεία και όχι στον γενικό πληθυσμό; Και πώς αυτό συμβαδίζει με την εξαγγελία για μαζικό έλεγχο;

Άρα μήπως η απάντηση για την ανεπάρκεια αντιδραστηρίων βρίσκεται αλλού; Εξάλλου το κυβερνητικό επιτελείο είχε 6 μήνες να προετοιμαστεί. Μπορεί λοιπόν να είναι τόσο ανίκανοι; Η απάντηση δίνεται με την λύση που δόθηκε στο πώς θα καλυφθεί το κενό του διαγνωστικού ελέγχου. Ένα από τα “franchise” εργαστήρια ανέλαβε την διενέργεια των διαγνωστικών ελέγχων που έμειναν ακάλυπτοι από το ΕΚΑ και το ΕΚΠΑ με κόστος 100 ευρώ. Εντελώς συμπτωματικά ένας από τους ιδιοκτήτες του “franchise” μέχρι τον Αύγουστο ήταν ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Και θα είχε ενδιαφέρον να μελετηθεί αν οι συμπτώσεις μεταφέρθηκαν με την αποχώρησή του σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Όπως εξίσου ενδιαφέρον έχει και το ότι πάντα στους πολέμους (πόλεμο χαρακτήρισε την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης) κάποιοι πάλι συμπτωματικά βγαίνουν κερδισμένοι με φουσκωμένα πορτοφόλια. Στην προκειμένη περίπτωση το κέρδος για τις 15 ημέρες που χρειάζονται μέχρι να εφοδιαστεί ξανά το ΕΚΑ και το ΕΚΠΑ είναι το εξής: 100 ευρώ για το κάθε τεστ μείον 50 ευρώ το κόστος, άρα 50 ευρώ ανά τεστ επί 1000 τεστ την ημέρα επί 15 ημέρες, τουτέστιν 750000 ευρώ. Για δύο εβδομάδες.

ΟΚ δεν είναι και χρηματιστήριο ή ολυμπιακοί αγώνες, αλλά είναι γερή μπάζα για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Παρατηρείται λοιπόν ότι για άλλη μια φορά σε μια κατάσταση κρίσης, υπάρχουν αρκετοί που εκμεταλλεύονται τις ανάγκες και τις αγωνίες των συμπολιτών τους. Άλλοι βγαίνουν κερδισμένοι με ψιλά, άλλοι με χοντρά, και πάντα χαμένος είναι ο λαός. Και επειδή στην συγκεκριμένη περίπτωση η κρίση αφορά άμεσα θέμα δημόσιας υγείας, η εκμετάλλευση καθίσταται ακόμα πιο χυδαία. Οι πολίτες παρακολουθούν έντρομοι το κυβερνητικό επιτελείο και τα ΜΜΕ να τους κατηγορούν για την ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού και στην προσπάθειά τους να ελεγχθούν ώστε να προφυλάξουν τα συγγενικά τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα καταφεύγουν στη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου. Μόνο που το δημόσιο έχει αποσυρθεί και τους αφήνει βορά στις ορέξεις της “ελεύθερης” αγοράς. 

Ο μεγαλύτερος εχθρός δεν είναι ο sars cov 2 αλλά το σύστημα που βλέπει πεδίο κερδοφορίας ακόμα και στο θέμα της υγείας, ακόμα και στις εντατικές και τους επικείμενους θανάτους. Και φυσικά ο εχθρός δεν είναι τα μέτρα προστασίας ακόμα και όταν αυτά είναι ανεπαρκή. Δε μπορεί το πεδίο της λαϊκής διεκδίκησης να αφορά την άρνηση μέτρων προστασίας που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ή την καταδίκη της επιστημονικής κοινότητας. Και εδώ θα πρέπει να αναλογιστεί και τις ευθύνες της η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που με τον επικοινωνιακό μικροπολιτικό τρόπο διαχείρισης της πανδημίας δίνουν τροφή στην ανάπτυξη αυτών των απόψεων. Η διεκίδκηση λοιπόν οφείλει να είναι η δημόσια υγεία για όλους και όλες, το οποίο συνεπάγεται και μέτρα προστασίας και ελέγχου δωρεάν και προσβάσιμα σε όλες και όλους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο διαγνωστικός έλεγχος πρέπει να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ ώστε να λάβει συγκεκριμένη κοστολόγηση και να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμία, έως ότου το σύνολο των δομών του ΕΣΥ με συγκροτημένα κέντρα για την πανδημία να καλύπτουν την ανάγκη και προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ισχύει ότι όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να τα έχει κάνει ήδη η κυβέρνηση, αντί στελέχη και βουλευτές της να διαφημίζουν στα social media την ανάγκη για προσυμπτωματικό έλεγχο μετά τις διακοπές. Ο οποίος όπως αναφέρθηκε πριν κοστίζει. Όμως η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η άρνηση της πραγματικότητας και η υποχώρηση σε θέσεις που παραπέμπουν σε μεσαίωνα. Γιατί τελικά αυτή η μορφή διεκδίκησης δεν τιμωρεί την κυβέρνηση αλλά τον ίδιο το λαό. Και τελικά γλιτώνει την κυβέρνηση από τις πραγματικές της ευθύνες. Η κοινωνία δικαιούται να είναι προστατευμένη από αυτή και την κάθε πανδημία και όχι να είναι έρμαιο στα χέρια αργυραμοιβών. Και αυτό πρέπει να διεκδικήσει και σε αυτό τον αγώνα πρέπει να συνταχθεί. Ώστε να μην περάσει άλλη μια αρπαχτή στα ψιλά και να εμφανισθούν οι σύγχρονοι μαυραγορίτες ως μετέπειτα σωτήρες. 

Βιβλιογραφικές αναφορές 

https://www.tanea.gr/2020/09/02/greece/freno-sta-moriaka-test-stin-attiki-mplokare-to-ethniko-kentro-aimodosias/

https://www.athina984.gr/2020/04/01/covid-19-to-ethniko-kentro-aimodosias-xekina-7-500-moriaka-test-ana-vdomada/

https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/258103_elleipsei-shedioy-klatare-ethniko-kentro-aimodosias

http://www.katiousa.gr/koinonia/ygeia/ntropi-to-ethniko-kentro-aimodosias-na-min-dechetai-test-koronoiou-giati-den-arkoun-ta-antidrastiria/

 

Πάνος Χριστοδούλου, Ειδικευόμενος Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, PGCert Διαχείρισης κρίσεων στη δημόσια υγεία και ανθρωπιστικής απάντησης

Κρήτη: Ο φασιστικός συρφετός δεν έχει θέση στις πόλεις και τα χωριά μας!

 

Ανακοίνωση από Σωματεία του Ηρακλείου (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών, Συνδικάτο Οικοδόμων, Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων) ενάντια στις ρατσιστικές, εθνικιστικές φασιστοσυνάξεις, εναντίον των μεταναστών και προσφύγων, που προχώρησαν μάλιστα και σε επίθεση εναντίον θρησκευτικού χώρου (τζαμιού).

«Τα σωματεία που υπογράφουμε καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες κινητοποιήσεις που οργανώνονται από γνωστούς πλέον-περιφερόμενους ρατσιστικούς, εθνικιστικούς και φασιστικούς κύκλους που έχουν άμεση σχέση με τους υπόδικους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, των ομάδων Κασιδιάρη και Σώρρα.

Έχουν τεράστιες ευθύνες όσοι τους “χαϊδεύουν” τα αυτιά. Είναι οι ίδιοι που τους χρησιμοποιούν σήμερα ως σιδερένια γροθιά απέναντι στους μετανάστες εργάτες  για να κρατάνε χαμηλά τα μεροκάματα, συγκαλύπτοντας ταυτόχρονα τους σύγχρονους δουλεμπόρους.

Οι ρατσιστικές απόψεις που εκφράζονται από τους διοργανωτές κατά των μεταναστών εργατών στη Μεσαρά δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε αφορά μόνο τους μετανάστες. Αργά ή γρήγορα θα χτυπήσουν και τους ντόπιους εργάτες, όποιους διεκδικούν να έχουν αξιοπρεπές μεροκάματο, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Είναι ανάγκη ο κρητικός λαός να δει τον πραγματικό ένοχο, τον κοινό αντίπαλο Ελλήνων και μεταναστών εργατών, των μικρών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Ο κοινός αντίπαλος είναι οι μεγάλοι θερμοκηπιάδες, οι ιδιοκτήτες των συσκευαστηρίων, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι κυβερνήσεις τους. Όλοι αυτοί είναι συνένοχοι για τη φτώχεια και τα δεινά που περνάει ο φτωχός λαός.

Ο λαός της Κρήτης έχει εμπειρία από όσους έχουν φασιστικές αντιλήψεις. Οι εθνικιστές, δήθεν “πατριώτες” που διοργανώνουν αυτές τις κινητοποιήσεις, δεν έχουν θέση στα χωριά μας! Είναι τα καλά παιδιά του συστήματος που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση, ξεριζωμό και δυστυχία.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Νομού Ηρακλείου να γυρίσουν την πλάτη τους στις φασιστικές αντιλήψεις, να παλέψουν μαζί με τους μετανάστες εργάτες ενάντια στα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους.

Να αναλάβουν τώρα κυβέρνηση – Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Φαιστού τις ευθύνες τους!

Απαιτούμε:

  • -Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και στην περιοχή της Μεσαράς και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς.
  • -Απλοποίηση των διαδικασιών και κατάργηση των παραβόλων για έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων των μεταναστών εργατών.
  • -Κανείς ανασφάλιστος. Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους. Ένταξη των εργατών στο ΙΚΑ-ΕΦΚΑ και όχι στον ΟΓΑ και στο εργόσημο.
  • -Διακρατικές συμφωνίες για τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στη χώρα προέλευσής τους.
  • -Να υπογραφούν συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα-ψίχουλα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους, Έλληνες και μετανάστες εργάτες. Κανείς εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
  • -Μέτρα προστασίας, συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • -Την εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.
  • -Ενίσχυση με προσωπικό και τακτικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
  • -Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς και άμεσα μέτρα για την αναπλήρωση του εισοδήματός τους την περίοδο του κορονοϊού.
  • -Όχι στο μίσος των εθνικιστικών και των ρατσιστικών ομάδων».

Τη φασιστοσύναξη στο Τυμπάκι καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Ο γνωστός παγκρήτιος φασιστικός ρατσιστικός συρφετός αυτήν τη φορά χτύπησε στο Τυμπάκι. Με την υποστήριξη δύο νυν εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων των συνδυασμών Αρνατουτάκη – Μαρκογιαννάκη που στήριξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και επικεφαλής πρώην στελέχη των κομμάτων αυτών, πρώην αντιμνημονιακούς που φλέρταραν παλιότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλούς «πρώην» και νυν χρυσαυγίτες, εφαρμόζοντας τις γνωστές αποτρόπαιες μεθόδους των “ταγμάτων κρούσης» της ΧΑ, σπάζοντας, βανδαλίζοντας και τραμπουκίζοντας αθώους μετανάστες, έδειξε τις πραγματικές του προθέσεις.

Στοχοποιώντας όλους τους μετανάστες πακιστανικής καταγωγής, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, την καταγωγή τους, κατονομάζοντας τους ως εχθρούς της Ελλάδας, με ασύστολα ψεύδη και συνομωσιολογικές ασυναρτησίες,  προσπαθούν να επιβάλλουν τον φόβο στην τοπική κοινωνία και να δηλητηριάσουν συνειδήσεις με το φασιστικό – ναζιστικό  δηλητήριο τους. Μάλιστα αξιοποιώντας την ανοχή της κυβέρνησης, των τοπικών δήμων και της περιφέρειας θέλουν και με τη βούλα να γίνουν κράτος εν κράτει, να τους ονομάσουν εθνοφυλακή, στα πρότυπα των ταγματασφαλιτών – Σουμπεριτών προγόνων τους και να νομιμοποιηθούν στο  “θεάρεστο” έργο τους.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Κοντά είναι η μαύρη επέτειος της δολοφονίας Φύσσα, των μεταναστών εργατών και των δολοφονικών επιθέσεων σε συνδικαλιστές μεταλλεργάτες του ΠΑΜΕ από την ΧΑ.

Χτυπάνε εργάτες και μεροκαματιάρηδες και κάνουν πλάτες στα μεγάλα συμφέροντα, στα αφεντικά τους για να ρίχνουν μεροκάματα και να χτυπούν λαϊκά δικαιώματα.

“Κράζουν” με εθνικιστικές κορώνες  για την “υπεράσπιση της πατρίδας”, όμως δεν βγάζουν άχνα για το ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ελληνικών και ξένων μονοπωλίων της ενέργειας που, με σύνθημα την συνεκμετάλλευση,  παζαρεύουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, κάνουν μπίζνες με τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές και εμπλέκουν τους λαούς της περιοχής στα αιματοβαμμένα σχέδια τους για τα κέρδη τους.

Ο λαός της περιοχής έχει μόνη επιλογή να τους απομονώσει και να τους στείλει πάλι στις τρύπες τους.

Η κλιμάκωση της επίθεσης από την κυβέρνηση με  συνεχή χτυπήματα στο εισόδημα και την υγεία των εργαζομένων σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης βάζει στο προσκήνιο την ανάγκη οργάνωσης Ελλήνων και μεταναστών εργατών, μικρομεσαίων αγροτών και επιχειρηματιών με σύνθημα: Πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά! Διεκδικώντας:

  • -Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της Υγείας και του εισοδήματος μας.

  • -Να πληρώσει τώρα το μεγάλο κεφάλαιο!

  • -Υπεράσπιση και προστασία των συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων μας με απεγκλωβισμό της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και συνολικά τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή!

  • -Αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών της Μεσογείου!

Τα γεγονότα στην ΚΟ Τασκένδης. Ορισμένες εκτιμήσεις

 

Τα γεγονότα της Τασκένδης αποτέλεσαν αναμφίβολα μια από τις πιο δραματικές στιγμές στη ζωή των πολιτικών εξόριστων μετά τον εμφύλιο, ανοίγοντας ένα χάσμα που θα έκανε δεκαετίες να επουλωθεί. Με αφορμή την θλιβερή επέτειο, αναδημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το Β’ τόμο του δοκιμίου ιστορίας του ΚΚΕ, το οποίο φωτίζει το παρασκήνιο της σύγκρουσης, το ρόλο των Σοβιετικών καθώς και τα βαθύτερα πολιτικά αίτια της:

Οι 16.000 πολιτικοί πρόσφυγες στη Σοβιετική Ένωση ζούσαν στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, στα όρια των πόλεων Τασκένδης και Τσιρτσίκ και συγκεκριμένα σε 14 συγκροτήματα κατοικιών (1η έως 14η Πολιτεία, από τις οποίες η 5η βρισκόταν στο Τσιρτσίκ). Πολλοί από αυτούς εργάζονταν στις εργοστασιακές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής.

Η Κομματική Οργάνωση Τασκένδης (ΚΟΤ), η δύναμη της οποίας ήταν 8.000 μέλη, είχε την εξής διάταξη, σύμφωνα και με Έκθεση της αντιπροσωπίας της ΚΕ του ΚΚΕ που βρισκόταν το 1955 στην Τασκένδη. Η Έκθεση αναφέρει:

«… Η ΚΟΤ έχει την παρακάτω συγκρότηση, χοντρικά. Κομματικές Οργανώσεις Πολιτειών 1η,2η(…) 14η, Οικοδομικών Επιχειρήσεων-Γκορστρόι και εργοστασίου Τασελμάς. Εκτός από αυτές τις ΚΟ, έχει και περίπου 40 ανεξάρτητες ΚΟΒες.»[1]

Πιο αναλυτικά η διάρθρωση της ΚΟΤ περιλάμβανε:

  • Κομματικές Οργανώσεις των Πολιτειών (εδαφικές), μία σε κάθε Πολιτεία. Αποτελούνταν από μέλη του ΚΚΕ που δεν ήταν εργαζόμενοι και από μέλη του Κόμματος που δε συμπλήρωναν τον απαιτούμενο αριθμό για να συγκροτήσουν ΚΟΒ στο χώρο της δουλειάς τους. Επίσης στις Κομματικές Οργανώσεις των Πολιτειών ανήκαν και οι ΚΟΒ-Τμήματα εργοστασίων και επιχειρήσεων της Τασκένδης.
  • Κομματική Οργάνωση Οικοδομικών Επιχειρήσεων, στην οποία ανήκαν τα κομματικά μέλη που δούλευαν στην κρατική επιχείρηση κατασκευών Τασκένδης και Τσιρτσίκ.
  • Κομματική Οργάνωση Τασελμάς, αποτελούμενη από τα μέλη του Κόμματος που εργάζονταν στο ομώνυμο εργοστασιακό συγκρότημα.

Καθεμία από τις παραπάνω Κομματικές Οργανώσεις καθοδηγούνταν από Κομματική Επιτροπή και υποδιαιρούνταν σε Κομματικά Τμήματα, καθένα από τα οποία είχε Γραφείο και Γραμματέα. Δηλαδή λειτουργούσαν σαν ΚΟΒ.

  • Τις λεγόμενες «ανεξάρτητες ΚΟΒ» που συγκροτούνταν σε διάφορους χώρους δουλειάς, οι οποίες καθοδηγούνταν απευθείας από την Κομματική Επιτροπή Τασκένδης (ΚΕΤ) που ήταν το καθοδηγητικό όργανο της ΚΟΤ. Εκλεγόταν κάθε χρόνο από κομματική Συνδιάσκεψη. Η ΚΕΤ είχε 9μελές Γραφείο και 3μελή Γραμματεία.

Στους χώρους δουλειάς την ευθύνη για τη δράση των ΚΟΒ του ΚΚΕ, μόνο όσο αφορούσε τα ζητήματα του χώρου εργασίας, είχε ο αναπληρωτής γραμματέας της αντίστοιχης ΚΟ του ΚΚ Ουζμπεκιστάν.

Οι νεολαίοι πολιτικοί πρόσφυγες ήταν μέλη της Λενινιστικής Κομσομόλ, ενώ σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι ήταν μέλη των σοβιετικών συνδικάτων. Ακόμα οι πολιτικοί πρόσφυγες είχαν συγκροτήσει συλλόγους πολιτικών προσφύγων και άλλες μαζικές οργανώσεις.

Το 1955 η ΚΟΤ ήταν η μοναδική συγκροτημένη οργάνωση που υπαγόταν αποκλειστικά στο ΚΚΕ. Λόγω του μεγέθους της έπαιζε καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των κομματικών σωμάτων (Συνέδριο ή Συνδιάσκεψη), καθώς και στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Γι’ αυτούς τους λόγους ήταν επόμενο η εσωκομματική διαπάλη και η φραξιονιστική δραστηριότητα να επικεντρωθεί στην περιοχή της Τασκένδης.

Τα γεγονότα στην ΚΟ Τασκένδης δεν ήταν κεραυνός σε ξάστερο ουρανό. Η φραξιονιστική δράση είχε προηγηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την καθοδήγηση ηγετικών κλιμακίων του ΚΚΣΕ και με βασικό της στοιχείο την υπονόμευση της ηγεσίας του ΚΚΕ, κατά κύριο λόγο του Ν. Ζαχαριάδη. Κεντρικά ζητήματα της ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας που διαμορφώθηκε ήταν ο χαρακτήρας της επανάστασης στην Ελλάδα, η εσωκομματική λειτουργία, καθώς και αν σωστά το ΚΚΕ είχε επιλέξει τον ένοπλο αγώνα (1946-1949).

Από το Γενάρη έως το Μάη του 1955 η αντιπροσωπία της ΚΕ του ΚΚΕ στην Τασκένδη, αποτελούμενη από τα αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ Παντελή Βαϊνά και Βαγγέλη Παπαδόπουλο (Φωκά), προσπαθούσε να διερευνήσει καταγγελίες στελεχών και μελών της ΚΟΤ για φαινόμενα αυταρχισμού, παραβιάσεων της κομματικής λειτουργίας, χωρίς να μπορέσει τελικά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπήρχαν.

Στην ΚΟΤ βρισκόταν σε εξέλιξη το καλοκαίρι του 1955 η διαδικασία για την 4η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 13 Αυγούστου. Πριν την πραγματοποίησή της πήγε στην Τασκένδη ο Δημήτρης Βλαντάς (9.7.1955) και λίγες ημέρες αργότερα ο Νίκος Ακριτίδης (18 Ιούλη). Επίσης πήγαν και πάλι στην Τασκένδη οι Βαγγέλης Παπαδόπουλος και Παντελής Βαϊνάς (22 Ιούλη). Η αντιπροσωπία της ΚΕ δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.

Με ευθύνη του Γραφείου της Κομματικής Επιτροπής Τασκένδης (ΚΕΤ), καθώς και με ανάμιξη στελεχών του ΚΚΣΕ και των κρατικών οργάνων της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, έγιναν καταστατικές παραβιάσεις, ενώ η φραξιονιστική δράση σε βάρος της ΚΕ του ΚΚΕ εμφανιζόταν ως αντιπαράθεση με ορισμένα τοπικά στελέχη της ΚΟΤ. Στόχος της δραστηριότητας ήταν ο έλεγχος των οργάνων και των αντιπροσώπων της Συνδιάσκεψης της ΚΟΤ. Ήταν χαρακτηριστικό ότι οι αντιπρόσωποι και τα παρακάτω καθοδηγητικά όργανα, που είχαν ήδη εκλεγεί, βρίσκονταν σε αναντιστοιχία με την πολιτική τοποθέτηση της κομματικής βάσης, αλλά και της ΚΕΤ, που η πλειοψηφία της τασσόταν υπέρ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατάγγειλε επεμβάσεις σε εφορευτικές επιτροπές, αποκλεισμούς υποψηφίων και εκβιασμούς με στόχο να κυριαρχήσουν στα όργανα οι φραξιονιστές.

Με παρέμβαση της αντιπροσωπίας της ΚΕ, το Γραφείο της ΚΕΤ συμφώνησε να αναβληθεί η Συνδιάσκεψη για τις 21 Αυγούστου.

Στις 12 Αυγούστου πήγε στην Τασκένδη και ο Νίκος Ζαχαριάδης. Η αντιπροσωπία της ΚΕ έκανε προσπάθεια να αναβληθεί εκ νέου η Συνδιάσκεψη, γεγονός που συνάντησε την αντίδραση του απερχόμενου Γραφείου της ΚΕΤ και στελεχών του ΚΚΣΕ από τη ΣΔ του Ουζμπεκιστάν. Στις 15 και 16.8.1955 ο Νίκος Ζαχαριάδης κατάγγειλε τη φραξιονιστική δραστηριότητα σε αχτίφ 1.200 μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στελεχών της ΚΟΤ. Το αχτίφ συντάχτηκε με την αντιπροσωπία της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 18 Αυγούστου η Συνδιάσκεψη της ΚΟΤ αναβλήθηκε επ’ αόριστον με απόφαση της αντιπροσωπίας της ΚΕ.

Όπως προκύπτει από Έκθεση που υπογράφουν οι Ν. Ζαχαριάδης, Δ. Βλαντάς. Ν. Ακριτίδης, Π. Βαϊνάς και Β. Παπαδόπουλος, το Γραφείο της ΚΕΤ είχε ομαδοποιηθεί. Αναφέρει η Έκθεση:

«Στη συνεδρίαση του Γραφείου της Κομματικής Επιτροπής στις 2.8.55 μόλις ανακοινώθηκε η ημερήσια διάταξη, ο Δημητρίου δήλωσε: “Τι μαζευόμαστε και συζητάμε, αφού είναι γνωστό το αποτέλεσμα της συζήτησης; Ό, τι και να συζητήσουμε, πέντε με τέσσερις θα είμαστε και καμιά ομάδα δεν πρόκειται να υποταχθεί στην άλλη.”[2] Το Γραφείο της ΚΕΤ ήταν χωρισμένο σε δύο ομάδες πριν από 6 μήνες.»[3]

Στις 9 Σεπτέμβρη η αντιπροσωπία της ΚΕ διόρισε νέο Γραφείο, αφού καθαίρεσε το Γραφείο της ΚΕΤ και μέλη των Επιτροπών σε πέντε Πολιτείες (2η, 3η, 9η, 11η, 12η), με αφορμή επεισόδια που προκάλεσαν στελέχη στην 3η Πολιτεία, μαζί με το διαγραμμένο από τον Αύγουστο Γραμματέα της ΚΟΤ Αριστοτέλη Χοτούρα. Την επόμενη ημέρα, με αφορμή τις καθαιρέσεις που ανακοινώθηκαν από το ραδιόφωνο των Πολιτειών, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συγκέντρωση-διαμαρτυρία και επίθεση στα γραφεία της ΚΕΤ στην 7η Πολιτεία, όπου βρισκόταν η αντιπροσωπία της ΚΕ. Η επίθεση έφτασε ως και σε χειροδικίες, προπηλακισμούς και τραυματισμούς.

Στις 11 Σεπτέμβρη χιλιάδες μέλη της ΚΟΤ και οπαδοί, που είχαν ταχτεί υπέρ της ΚΕ του ΚΚΕ, προχώρησαν σε συγκέντρωση και βίαια επεισόδια ενάντια στα καθαιρεμένα στελέχη της ΚΟΤ και τους υποστηρικτές τους. Σε αυτά τα γεγονότα αναμίχτηκαν φανερά υπέρ των καθαιρεμένων στελέχη του ΚΚΣΕ και οι κρατικές Αρχές της ΣΔ του Ουζμπεκιστάν, που προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις.

Τα βίαια επεισόδια στις 9, 10 και 11 Σεπτέμβρη ήταν αποτέλεσμα μιας πρωτόγνωρης διαπάλης που εκδηλώθηκε στην ΚΟΤ ανάμεσα στην ΚΕ του ΚΚΕ και το Γραφείο της ΚΕΤ, με το οποίο συντάσσονταν και μέλη της ΚΕ, όπως ο Κ. Κολιγιάννης, καθώς και τα τοπικά κρατικά όργανα και τα κομματικά όργανα του ΚΚΣΕ. Με τη Συνδιάσκεψη υπολόγιζαν ότι θα διαμορφωνόταν εκείνος ο συσχετισμός δυνάμεων που θα επέβαλε την αλλαγή της ηγεσίας του ΚΚΕ. Όμως τα πράγματα εξελίχτηκαν διαφορετικά. Η μεγάλη πλειοψηφία της ΚΟΤ τοποθετήθηκε υπέρ της ΚΕ του ΚΚΕ και άρχισε να προετοιμάζει την 4η Συνδιάσκεψη, την οποία όρισε για τις αρχές Γενάρη του 1956.

Στη φραξιονιστική δράση αναφέρθηκε και ο Ν. Ζαχαριάδης σε συζήτηση που είχε με αντιπροσωπία του ΚΚΣΕ στις 12.10.1955. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι τέτοια διασπαστική δουλειά γινόταν και στην Ελλάδα:

«… Έχουμε στοιχεία ότι και σε άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες, όπως επίσης και στην Ελλάδα, γίνεται διασπαστικός αγώνας κατά της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως και στην Τασκένδη. Δεν γνωρίζω αν η τοπική φράξια συνδέεται με εκείνες που κάνουν τον ίδιο αγώνα στην Ελλάδα. Είναι όμως φανερό ότι έχουν ακριβώς την ίδια δραστηριότητα.»[4]

Τα γεγονότα στην ΚΟ Τασκένδης αποτέλεσαν την πρώτη ανοιχτή σύγκρουση του Ν. Ζαχαριάδη με την ηγεσία του ΚΚΣΕ και εκδήλωση κρίσης στο ΚΚΕ. Γι’ αυτό έγιναν επί δεκαετίες σημείο σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές που συγκροτούσαν τότε τους αντίστοιχους πόλους της διαπάλης, αντιπαράθεση που πήρε αναμφίβολα δραματικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, αξιοποιήθηκαν και συνεχίζουν να αξιοποιούνται από όλες τις αντίπαλες προς το ΚΚΕ πλευρές (αστικές, του δεξιού και του αριστερού οπορτουνισμού), για να πλήξουν τις αρχές και την ηθική υπόσταση του ΚΚΕ.

Τα γεγονότα στην ΚΟ Τασκένδης επιβεβαίωσαν ότι η εσωκομματική διαπάλη παίρνει οξύτατο χαρακτήρα, ιδιαίτερα όταν ο οπορτουνισμός έχει ωριμάσει σε οργανωμένο ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα μέσα στο Κόμμα. Τίθεται, όμως, το εξής ζήτημα: Βρισκόταν το ΚΚΕ σε κρίση πριν τα γεγονότα στην Τασκένδη;

Τα στοιχεία της περιόδου δείχνουν ότι υπήρχε διαπάλη, αλλά το συντριπτικά μεγάλο τμήμα του ΚΚΕ ήταν συσπειρωμένο. Εκείνο που διαφαινόταν τότε ήταν τα αδιέξοδα που δημιουργούσε η πολιτική του γραμμή, η ανάγκη να επεξεργαζόταν το ΚΚΕ ένα επαναστατικό πρόγραμμα. Ακόμα, η ανάγκη να ανανέωνε τη σύνθεση στα καθοδηγητικά του όργανα και να προχωρούσε η οικοδόμηση ισχυρών παράνομων Κομματικών Οργανώσεων.

Η κρίση στο ΚΚΕ ωρίμασε με την παρέμβαση του ΚΚΣΕ. Το ΚΚΕ, ως τμήμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, διαπλεκόταν με τις διεθνείς εξελίξεις και πολλές φορές δεχόταν την αποφασιστική τους επίδραση. Ο αντικειμενικά διεθνιστικός χαρακτήρας της ταξικής πάλης είναι η πηγή και της διαπλοκής εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων, που κάτω από μια σειρά προϋποθέσεις οδηγούν στην ανάπτυξη του οπορτουνισμού.

Η ανασυγκρότηση και η ισχυροποίηση των κομματικών δυνάμεων, που επιδίωκαν την αλλαγή πορείας του ΚΚΕ, δεν ήταν στενά εσωκομματική υπόθεση. Η δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο ΚΚΕ στηρίχτηκε με κάθε τρόπο από το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και πρωταρχικά από το ΚΚΣΕ. Όπως έχει αναφερθεί, ήδη από το 1949-1950 υπήρχε επικοινωνία ανάμεσα σε ανώτατα στελέχη του ΚΚΣΕ και του ΚΚΕ (Παρτσαλίδης, Βαφειάδης), αφού και στο ΚΚΣΕ η διαπάλη ήταν έντονη.

Όσο εξελισσόταν ο αγώνας του ΔΣΕ, ο στόχος του για τη σοσιαλιστική εξουσία δεν προκάλεσε εσωκομματική αμφισβήτηση, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μετά από την ήττα του ΔΣΕ, και όσο γινόταν σαφές ότι δεν ήταν κοντά η ώρα της επαναστατικής νίκης, αναβίωνε και ενδυνάμωνε η συμβιβαστική, οπορτουνιστική ερμηνεία του προβλήματος της μη κατάκτησης της εξουσίας.

Το θέμα που τέθηκε τότε ήταν η πλήρης αλλαγή της πολιτικής του ΚΚΕ. Δε θεωρούνταν επαρκείς οι προσαρμογές που ήδη είχαν γίνει στην πολιτική του από την Κεντρική Επιτροπή, όπως η απόσυρση του Σχεδίου Προγράμματος το 1954 και η Δήλωση της 5ης Ολομέλειας της ΚΕ (1955) για το Γιουγκοσλαβικό, που κατά βάση ευθυγραμμιζόταν με τη νέα πολιτική προσέγγισης της ΕΣΣΔ απέναντι στη Γιουγκοσλαβία.

Επομένως τα γεγονότα στην ΚΟΤ ήταν το προοίμιο της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας που ακολούθησε. Οι αποφάσεις που πήρε φωτίζουν καλύτερα κα τα γεγονότα στην ΚΟ Τασκένδης και αντίστροφα.

 

[1] Αρχείο ΚΚΕ, Έγγραφο 27757, Έκθεση της αντιπροσωπίας της ΚΕ του ΚΚΕ (Ζαχαριάδης, Βλαντάς, Ακριτίδης, Βαϊνάς, Φωκάς) για την κατάσταση της ΚΟ Τασκένδης και τα μέτρα που πήρε, 13.12.1955, σελ. 1 -2.

[2] Τα μέλη του Γραφείου της ΚΕΤ που τάχτηκαν ενάντια στην πολιτική γραμμή της ΚΕ ήταν κατά σειρά οι Χοτούρας Αριστοτέλης (Γραμματέας της ΚΟΤ), Αδαλή Σοφία, Δημητρίου Πάνος, Φουρκιώτης Γιώργης, Παπαθωμίδης Νίκος. Υπέρ της ΚΕ ήταν οι Τσερβελής Γιάννης (β’ Γραμματέας της ΚΟΤ), Καρανίκας, Μεταξάς, Πέικος.

[3] Αρχείο ΚΚΕ, Έγγραφο 27757, Έκθεση της αντιπροσωπίας της ΚΕ του ΚΚΕ (Ζαχαριάδης, Βλαντάς, Ακριτίδης, Βαϊνάς, Φωκάς) για την κατάσταση της ΚΟ Τασκένδης και τα μέτρα που πήρε, 13.12.1955, σελ. 28.

[4] Β. Γ. Αφινιάν, Β. Κόντης, Κ. Παπουλίδης, Ν. Ντ. Σμιρνόβα, Ν. Τομίλινα, Οι σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚΣΕ στο διάστημα 1953-1977, σελ. 68, εκδ. Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη, 1999.

 

*Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, β’ τόμος 1949-1968, τέταρτη έκδοση, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2012

 

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του αφιερώματος της Κατιούσα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ

ΕΠΙΣΚΟΠΙΑΝΑ-ΜΩΡΑΊ΄ΤΙΚΑ......αναμονη στο...ακουστικο σας

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας

 

Στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας (7/9/2020) συζητήθηκε και το θέμα της τροποποίησης του Τεχνικού προγράμματος 2020. Η Δημοτική Αρχή είχε στη διάθεσή της ένα σημαντικό ποσό, σχεδόν 5 εκ. ευρώ, σε αντίθεση με το αρχικό Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, το οποίο ήταν πολύ μικρό (365.000 ευρώ). Τα χρήματα προέρχονται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2 και παλιά προγράμματα δημοσίων επενδύσεων.

Τα πρώτα δείγματα των αντιλήψεων της δημοτικής αρχής τα είχαμε δει από το πρώτο Τεχνικό Πρόγραμμα. Τα μισά τα δαπάνησαν για έργα βιτρίνας. Οι βασικές ανάγκες ας περιμένουν. Χθες είδαμε ακόμα μια πλευρά των αντιλήψεών τους.

Κυνικά μας είπαν ότι: «Ο λαός εμάς εξέλεξε». Γι’ αυτό θα κάνουν ότι «γουστάρουν», περιφρονώντας τις περιοχές που δεν είναι στα «γούστα τους». Για το πως θα κατανείμουν τα έργα, δεν ρώτησαν ούτε την αντιπολίτευση, ούτε τις κοινότητες. Μοίρασαν τα χρήματα για έργα «με βάση τις δικές τους ανάγκες» και όχι τις πραγματικές ανάγκες κάθε κοινότητας.

Η κατανομή έγινε με βάση τη βαρύτητα του κάθε στελέχους της πλειοψηφίας και τις επιθυμίες του. Πρέπει να βάρυναν και επιχειρηματικές επιθυμίες (Μεσογγή, Μπούκαρι). Οι «πρωτοκλασάτοι» πήραν τα «χοντρά έργα», οι δευτεροκλασάτοι τα «ψιλά» και οι βοηθητικοί τη «σκόνη». Έτσι αποφάσισαν να κατανείμουν πάνω από 3 εκ. ευρώ από τα σχεδόν 5 εκ. ευρώ. Τα άλλα δύο εκατομμύρια δε μας είπαν που και πότε. Κάποια στιγμή θα μας φέρουν την απόφασή τους και για αυτά.

Θα δαπανήσουν για αγορά μηχανημάτων 816.000. Καλώς τα δαπανούν. Εμείς είπαμε ότι πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα. Να πάρουν καταστροφέα για τους αγροτικούς δρόμους κυρίως. Τα υπόλοιπα 2.130.000 θα γίνουν έργα σε ένα χωριό (870.000) (Αϊ Μαθιάς) μισή δημοτική ενότητα (610.000) (Λευκίμη) και στο δρόμο Μεσογγή – Μπούκαρι (550.000). Καλώς θα γίνει ο δρόμος στο Πεντάτι Τα υπόλοιπα χωριά, Α-Κ Παυλιάνα, Βουνιατάδες, Στογγυλή, Μωραϊτικα-Επισκοπιανά, Χλωμοτιανά, Βραγγανιώτικα, Χλωμός, Αργυράδες, Περιβόλι, Κουσπάδες, Αγ. Νικόλαος, Πετριτή, Βασιλάτικα, Βιταλάδες, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Σπαρτερά στο …επόμενο.

Πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χρήματα που διαχειρίζονται δεν είναι δικά τους, ούτε της κυβέρνησης της ΝΔ ούτε άλλης προηγούμενης. Είναι από τα χρήματα των δημοτών της Νότιας Κέρκυρας. Τα έχουν πληρώσει στο πολλαπλάσιο και χρόνια τώρα δεν έχουν δει να γίνεται τίποτα στο τόπο τους. Η Δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση να τα κατανείμει δίκαια παίρνοντας υπ’ όψιν τις πιο επείγουσες ανάγκες κάθε περιοχής και όχι τις ισορροπίες στα στελέχη της δημοτικής πλειοψηφίας.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με 10 υπέρ 8 κατά υπέρ ψήφισε και δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας προφανώς γιατί «ευνοήθηκε το χωριό του». Έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι το ρόλο τους.

Ο λαός πρέπει να βγάζει τα συμπεράσματα του. Αλλά και να διεκδικεί λύσεις, όπως έκαναν οι κάτοικοι του Αϊ Δημήτρη (Χλωμός).

 

Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας

8/09/2020

Πίσω από τους βαρύγδουπους αριθμούς.

..

Την 1η Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει στις 14 Σεπτέμβρη. Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές μάταια περίμεναν να ακούσουν για τους ασφαλείς όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα άνοιγαν τα σχολεία. Μάταια περίμεναν να ακούσουν ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις προτάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων και φορέων του γονεϊκού κινήματος για μείωση των μαθητών στην τάξη, εύρεση νέων σχολικών αιθουσών, μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονταν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, επαρκές προσωπικό καθαριότητας με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ίδρυση σχολιατρικής υπηρεσίας που θα πραγματοποιεί ελέγχους, επαρκείς μεταφορές μαθητών, χορήγηση όλων των μέσων ατομικής προστασίας κ.τ.λ.

***

Τα συγκεκριμένα μέτρα που διεκδικούμε, πριν από το καλοκαίρι ακόμα, έχουν «δημοσιονομικό κόστος», κατά την υπουργό Παιδείας. Ετσι για μια ακόμα φορά προτάσσεται η «ατομική ευθύνη» για όλους εμάς ενώ η κυβέρνηση ξεμπερδεύει με δύο μάσκες και ένα παγουρίνο από χορηγό. Ολες τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιχειρούν να κρύψουν τα μεγάλα προβλήματα καλλιεργώντας τον εφησυχασμό πως όλα έχουν προβλεφτεί και όλα είναι λυμένα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει με τον ισχυρισμό ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό προσωπικό είναι στη θέση τους από την αρχή της χρονιάς. Αυτήν τη στιγμή έχει προσλάβει μόνο 21.065 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Γενική Εκπαίδευση καθώς και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, και 3.862 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ). Εχουμε 24.927 προσλήψεις από τους περίπου 42.000 που δούλεψαν πέρσι χωρίς πανδημία, χωρίς 3.500 συνταξιοδοτήσεις και χωρίς τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και δεν θα μπορέσουν να διδάξουν στην τάξη. Η κυβέρνηση μας ζητάει να πούμε και ευχαριστώ για τα τουλάχιστον 20.000 κενά στα σχολεία!

Με απευθείας ανάθεση στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) η κυβέρνηση (κεντρική διοίκηση) πετάει το μπαλάκι στους δήμους για την εξασφάλιση μασκών με το κονδύλι των 6 εκατ. ευρώ, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για χορήγηση σημαντικού αριθμού μασκών που θα αντιστοιχεί σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Η χορήγηση δύο μασκών σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται πράξη γενναιοδωρίας από την κυβέρνηση, οι μάσκες ακόμα δεν έχουν φτάσει στα σχολεία, ενώ από ένα μεγάλο αριθμό σχολείων αυτήν τη στιγμή λείπουν και τα υλικά καθαρισμού.

***

Μιλούν για την πρόσληψη 9.474 σχολικών καθαριστριών για 13.000 σχολικές μονάδες (5.000 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και 4.474 με μισό ωράριο), αριθμός δηλαδή ίσος με τις περυσινές προσλήψεις, που σε καμία περίπτωση δεν θωρακίζει τα σχολεία απέναντι στην πανδημία με επαρκείς όρους υγιεινής και ασφάλειας. Η κυβέρνηση μπορεί να χρύσωσε το χάπι με τη μετατροπή περίπου του 30% των συμβάσεων από μερικής σε πλήρους, αλλά το 6ωρο μέσα στο οποίο θα εργάζονται οι καθαρίστριες δεν επαρκεί για την κάλυψη του βασικού πρωινού και του ολοήμερου προγράμματος.

Επιπλέον, τα 28 εκατομμύρια ευρώ εξαντλούνται στην κάλυψη της δαπάνης για τη μετατροπή της σύμβασης σε πλήρους και σε καμία περίπτωση για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Μία τέτοια ανάγκη θα πρέπει να καλυφθεί από «ίδιους πόρους» των δήμων, οι οποίοι λόγω της γενικότερης υποχρηματοδότησης δεν μπορούν να καλύψουν τέτοιες δαπάνες. Και αν γίνει, θα γίνει με χαράτσωμα των πολιτών μέσα από αύξηση δημοτικών τελών. Για παράδειγμα, ο δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας για 73 σχολεία θα προσλάβει 50 καθαρίστριες (41 πλήρους και 9 μερικής). Πώς θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στα σχολεία σε βασικό πρωινό και ολοήμερο πρόγραμμα; Επιπλέον, η κυβέρνηση με μια απαράδεκτη, ρατσιστικού τύπου, διάταξη απολύει εκατοντάδες έμπειρες καθαρίστριες και καθαριστές λόγω μη προσκόμισης πιστοποιητικού ελληνομάθειας!

***

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για την παροχή 128 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση και επισκευή των «αναγκαίων» πραγμάτων στα σχολεία, που δεν καλύπτει παρά ελάχιστες επιδιορθώσεις σε κάθε σχολείο. Το σύνολο των σχολικών μονάδων στην Ελλάδα είναι 13.000. Οι μισές από αυτές, σύμφωνα με μελέτες (ΟΣΚ), πρέπει να αντικατασταθούν. Με έναν σύντομο υπολογισμό, όμως, τα 128 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε έργα παρέμβασης αξίας περίπου 9.000 ευρώ για κάθε σχολείο. Ούτε λόγος λοιπόν για δημιουργία νέων αιθουσών, παρεμβάσεων τέτοιων που θα διευκολύνουν τη μείωση των μαθητών στην τάξη. Ούτε λόγος βέβαια για ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Η κυβέρνηση λαμβάνει 32 δισ. ευρώ επιχορήγηση από την ΕΕ που κατευθύνεται προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και δαπανά ψίχουλα για την Παιδεία. Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν ευθύνη για το πού διοχετεύουν τα κονδύλια, καθώς δαπάνες όπως ίδρυση σχολείων, νοσοκομείων δεν είναι επιλέξιμες, αφού δεν είναι ανταποδοτικές! Μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι καρπώνονται όλη τη χρηματοδότηση σε βάρος της υγείας και της μόρφωσης του λαού.

Οσον αφορά τις δαπάνες μεταφοράς μαθητών, ύψους 175 εκατ. ευρώ, για την πρόσβαση 240.000 μαθητών στα σχολεία, υπάρχουν χιλιομετρικοί περιορισμοί που αποκλείουν μαθητές από τη διαδικασία. Επιπλέον, η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια είχε προκαλέσει εκρηκτικό πρόβλημα στις μεταφορές. Ενδεικτικό είναι ότι το 2011 ο κρατικός προϋπολογισμός για τις μεταφορές ήταν 250 εκατομμύρια και αμέσως μετά, το 2012, 150 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο κινούνταν και οι επόμενες χρηματοδοτήσεις. Είναι υποκρισία λοιπόν σε περίοδο πανδημίας να πανηγυρίζουμε ότι μεριμνούμε για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών, με δαπάνη που κινείται σε ρηχά νερά, την ίδια ώρα μάλιστα που στις αστικές συγκοινωνίες οι εργαζόμενοι, η νεολαία «παστώνονται» σαν σαρδέλες.

***

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, συνολικά οι εργαζόμενοι, θα πρέπει απαιτητικά να διεκδικήσουμε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια και υγιεινή των μαθητών στα σχολεία, να στρέψουμε τα βέλη μας σε κυβέρνηση, αστικά κόμματα, ΕΕ που θεωρούν την Παιδεία και την Υγεία κόστος, την ίδια ώρα που μπουκώνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με δεκάδες δισ. ευρώ.

Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, σε κοινή δράση με τους γονείς και τους μαθητές μας δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση, υγεία, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Δίνουμε μια πρώτη μαζική απάντηση με τη μαζική μας συμμετοχή στα συλλαλητήρια συλλόγων, ΕΛΜΕ, Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, γονέων, στις 17 Σεπτέμβρη, σε όλη την Ελλάδα. Προετοιμάζουμε, την αμέσως επόμενη βδομάδα, απεργιακή κινητοποίηση στο χώρο της Εκπαίδευσης. Τα δικαιώματα στη μόρφωση και την υγεία δεν τα παζαρεύουμε.


Βασίλης ΒΑΤΙΣΤΑΣ
Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Στρώνουν το έδαφος


Με μπρος και πίσω, με εντάσεις και απειλές, αλλά και με συνεννοήσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, στρώνεται το τραπέζι για επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε ρόλο «οικοδεσπότη» και με «μενού» τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και όχι των λαών.

Οπως όλα δείχνουν, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι για την προετοιμασία της «πλατφόρμας» που θα φιλοξενήσει την όποια διαπραγμάτευση, αλλά και για να διαμορφωθεί κλίμα συναίνεσης στο λαό απέναντι στις ιμπεριαλιστικές «λύσεις» και σε οποιαδήποτε εξέλιξη φέρουν αυτές.

Γίνεται ακόμα πιο καθαρό πως το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στο Αιγαίο ή την Ανατ. Μεσόγειο είναι δεμένο με πολύπλοκες αντιθέσεις, ανταγωνισμούς και συμβιβασμούς στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ανεβάζουν κατακόρυφα τον υδράργυρο της έντασης στην περιοχή. Κλιμάκωση και συμβιβασμοί είναι νύχι - κρέας, πάνε μαζί και ταυτόχρονα διαμορφώνουν προϋποθέσεις για να «τρέξει» ο ιμπεριαλιστικός σχεδιασμός.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έδειξαν και οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ, η «λύση» της συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου «ζυμώνεται» σταθερά από την αστική τάξη και ευθυγραμμίζεται με τα γενικότερα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και τα δικά της στην περιοχή.

«Κουμπώνει» με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που διεκδικεί συνολικά για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση», την ανάσχεση της επιρροής ανταγωνιστικών δυνάμεων, όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Είναι η άλλη όψη της μετατροπής της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Γι' αυτό άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση προβάλλοντας ως «δυνατό χαρτί» ότι υπήρξε πάντα το «καλό παιδί» του ΝΑΤΟ. Και ταυτόχρονα, σηκώνει σκόνη με το ψευτοδίλημμα «συμβιβασμός και συνδιαχείριση ή σύγκρουση», θέλοντας να κρύψει ότι κανένας συμβιβασμός μ' αυτούς τους όρους, στο γήπεδο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που παραμένουν και θα συνεχίσουν να οξύνονται, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών στην περιοχή.

Το εντελώς αντίθετο θα συμβεί. Οποιος συμβιβασμός κι αν γίνει, θα αντανακλά τις επιδιώξεις των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας πρώτα απ' όλα σε βάρος των λαών τους και θα ενσωματώνει συγκρουόμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, διαμορφώνοντας το υπόβαθρο για έναν νέο γύρο εντάσεων και ανταγωνισμών, που πληρώνουν οι λαοί.

Είναι επίσης προφανής η υπόθαλψη της τουρκικής προκλητικότητας από τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που χαρακτηρίζουν «διαφιλονικούμενα ύδατα» τις θαλάσσιες περιοχές που αμφισβητεί η τουρκική αστική τάξη, σημειώνοντας με κάθε αφορμή τη σημασία που έχει - παρά τις αντιθέσεις - η παραμονή της στο δυτικό στρατόπεδο.

Χαρακτηριστικό είναι και το εξής: Η ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο συντηρείται με την επικίνδυνη συγκέντρωση πολλών στρατιωτικών δυνάμεων, και την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις το τελευταίο δίμηνο (έγγραφη συμφωνία με γερμανική διαμεσολάβηση και «πλατφόρμα» Στόλτενμπεργκ για διάλογο), έχει έρθει σε προχωρημένες συνεννοήσεις με την τουρκική για τη δρομολόγηση των διευθετήσεων, υπό την αιγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ! Αυτό ομολόγησε ο πρωθυπουργός, παρά την αρχική προσπάθεια να θολώσουν τα νερά με διαψεύσεις.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο και πυκνό σε εξελίξεις, στο πλαίσιο των συνολικότερων διευθετήσεων που προωθούνται στην περιοχή. Ο λαός έχει πλέον γνώση και πείρα για το ρόλο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, για το κόστος που πληρώνει από την εμπλοκή της χώρας στα βρώμικα ευρωατλαντικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

Υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σημαίνει πρώτα απ' όλα εναντίωση σ' αυτούς τους σχεδιασμούς και την ελληνική εμπλοκή. Σημαίνει δυνάμωμα του αγώνα για αποδέσμευση από τις συμμαχίες του κεφαλαίου, πάλη στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες για την ανατροπή της εξουσίας του.

TOP READ