29 Απρ 2018

Σοσιαλδημοκρατία και συνδικαλισμός, μια μεγάλη «αγκαλιά» στην Σουηδία






Από Panos
 
   Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //
Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε ο οικονομικός απολογισμός όλων των Σουηδικών κομμάτων της Βουλής για την χρήση 2017. Τα οικονομικά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σαν το μεγαλύτερο και πιο ιστορικό κόμμα, αυτό που κυβέρνησε την χώρα για πάνω από 60 χρόνια.
 Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς του ΚΚ Σουηδίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Σουηδίας, ΓΣΕΣ, και οι υπόλοιπες Ομοσπονδίες όχι μόνο συμμετέχουν κάθε χρόνο στην χρηματοδότηση του κόμματος από τις συνδρομές των μελών τους (!) αλλά συνδράμουν και οικονομικά με μεγάλα ποσά στην προεκλογική του εκστρατεία, ανοιχτά και απροκάλυπτα.
 Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Λεβέν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΣ Τόρβαλτσον
Ποσό 1.150.000 ευρώ σε σύνολο κρατικής επιχορήγησης 13.448.045 ευρώ, προέρχεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. 
Από αυτά οι 600.000 καταβάλλονται από τη ΓΣΕΣ και τα υπόλοιπα από τις 14 Ομοσπονδίες που την απαρτίζουν. 
Οι υπόλοιπες οικονομικές πηγές του κόμματος που φτάνουν τα 23.935.000 ευρώ, προέρχονται από κομματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, συνδρομές μελών, εισφορές κλπ. 
Η ΓΣΕΣ έχει περίπου 1,5 εκατομμύρια μέλη.
Η οικονομική στήριξη με 600.000 ευρώ ετησίως από τις συνδρομές των μελών της στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, γίνεται με απόφαση του Συνεδρίου της!
Η ΓΣΕΣ στήριξε προεκλογικά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 3 εκατομμύρια ευρώ στις εκλογές του 2014 και για τις εκλογές του 2018 θα διαθέσει 6 εκατομμύρια με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. 
Η αιτιολογία της ηγεσίας είναι ότι “το μέλλον του εργαζόμενου είναι ταυτόσημο με την πολιτική της Σοσιαλδημοκρατίας”. 
Επομένως, αφού η ΓΣEΣ είναι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, άρα δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα να διαθέτουν τα χρήματα των μελών τους για την ενίσχυση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. 
Άλλωστε η ΓΣΕΣ είναι μια μεγάλη κερδοφόρα επιχείρηση με επενδύσεις εκατομμυρίων. Οι αποδόσεις των επενδύσεων της ΓΣΕΣ, εκτός από τις ετήσιες συνδρομές των μελών που είναι γύρω στις 750.000 το χρόνο, είναι της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο και τα Ίδια Κεφάλαιά της είναι περί τα 130 εκατομμύρια. 
 Η ανοδική πορεία της μετοχής της ασφαλιστικής εταιρίας της ΓΣΕΣ με κόκκινο χρώμα.
Οι αποδόσεις προέρχονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου των 14 επιχειρήσεων και των θυγατρικών τους, που είναι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο. 
Διαθέτει ακόμη 7 εκδοτικούς οίκους και τυπογραφεία, 9 εφημερίδες και περιοδικά. Όταν καταγγέλλει η ηγεσία της ΓΣΕΣ τους καπιταλιστές της “αρπαχτής”, στηρίζοντας τους “σοβαρούς” επιχειρηματίες, όλοι γνωρίζουν πως ακολουθεί ακριβώς την ίδια επιθετική καπιταλιστική πολιτική επενδύοντας στο χρηματιστήριο, σε ρέπους, funds και όλα τα άλλα προϊόντα της αγοράς.
Διατηρεί με αυτό τον τρόπο έναν ολόκληρο στρατό από οικονομικά και νομικά στελέχη όπως και επαγγελματίες συνδικαλιστές με παχυλούς μισθούς και προνόμια, και που κατέχουν τις πρώτες θέσεις της εργατικής αριστοκρατίας. 
Είναι ένα κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, έχει μετεξελιχθεί και μετατραπεί σε δημόσιο “Οργανισμό ιδιωτικού δικαίου”, εγκαταλείποντας για πάντα τον αγωνιστικό δρόμο και τα συμφέροντα των εργαζομένων. 
Τα Σουηδικά συνδικάτα είναι κρατικά και κυβερνητικά συνδικάτα και οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτά.

Το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ συνεχίζει την εξόντωση των Παλαιστινίων

        


Φωτογραφία αρχείου
Υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του ένας 15χρονος Παλαιστίνιος, που είχε τραυματιστεί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες, στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Γάζας, «υπέκυψε στα τραύματά του ο 15χρονος Άζαμ Οβέιντα, ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο κεφάλι χθες στο ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνές, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

Με το θάνατό του, ανέρχονται σε 4 οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν κατά την 5η αυτή Παρασκευή κινητοποιήσεων, κατά την οποία χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν και πάλι κοντά στη μεθόριο που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Τα χρυσαυγίτικα «σχολεία» του δοσιλογισμού

 


Μάθε παιδί μου γράμματα





Οι «αντιμνημονιακοί» της σαπουνόφουσκας, οι εγκαταλείψαντες τον Σύριζα, αντί να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, συνεχίζουν σήμερα την ίδια ακριβώς ρητορική εξαπάτησης μέσα από άλλα οπορτουνιστικά αναχώματα της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Πλεύσης.

 Όλοι αυτοί παριστάνουν ακόμα τους «αντιμνημονιακούς», ενώ αποδέχονται τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής που γεννάει τις κρίσεις, το χρέος και τα μνημόνια. Είναι αυτοί που ανακάλυψαν την εξάρτηση, την κατοχή και την απώλεια εθνικής κυριαρχίας μόλις πριν 7 χρόνια το 2010. Κατά την γνώμη τους πριν το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, πριν από τα μνημόνια όλα πήγαιναν ρολόι στον καπιταλιστικό τους παράδεισο.
Είναι αυτοί που χειροκροτούσαν το 1981 την είσοδο στην ΕΟΚ και ακόμα δεν θέλουν να παραδεχτούν τα σάπια καπιταλιστικά της θεμέλια, δεν ήθελαν να δουν τον ολοκληρωτισμό του κεφαλαίου στις χώρες της Ε.Ε. με την συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 και την αποδέχτηκαν, δεν ήθελαν να δουν ούτε την Οικονομική Νομισματική Ένωση σαν εργαλείο ασύδοτης καπιταλιστικής δράσης και μεταφοράς των κλοπιμαίων στους φορολογικούς παραδείσους από τους καπιταλιστές το 2001 και την αποδέχτηκαν. 


Αυτές οι αντιλαϊκές εξελίξεις μέσα στην Ε.Ε. ήταν πρόοδος γι’ αυτούς, μέχρι χθες. Πριν από το ξεγύμνωμα της πολιτικής του Σύριζα θεωρούσαν την Ε.Ε. ως μονόδρομο, αλλά και σήμερα ακόμα θεωρούν ότι για όλα φταίει ο κακός «νεοφιλελευθερισμός», η κακή καπιταλιστική διαχείριση και όχι αυτό καθαυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης και ληστείας του λαού από τους καπιταλιστές.


Ευάγγελος Δανέζης 









Προειδοποίηση





«Τα Βαλκάνια έχουν ανάγκη από την ευρωπαϊκή προοπτική, για να μην επαναληφθεί το δράμα της δεκαετίας του '90», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, κατά την ομιλία του στη Βουλή. Η αποστροφή αυτή θα έμοιαζε, βέβαια, με «μαύρο» χιούμορ, αφού το δράμα των λαών των Βαλκανίων φέρει φαρδιά - πλατιά τη ματωμένη υπογραφή της ιμπεριαλιστικής ένωσης, που έπαιξε ρόλο «πρώτου βιολιού» στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στο βομβαρδισμό της Σερβίας, τροφοδότησε τους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς, χάραξε με το αίμα των λαών τα νέα σύνορα στην «πίσω αυλή» της, με στόχο να στρώσει το δρόμο για την επέλαση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Αν κοιτάξει όμως κανείς προς τα μπρος, τους σχεδιασμούς για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων και τους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τότε η αποστροφή Γιούνκερ μοιάζει περισσότερο με... προειδοποίηση προς τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και προς όσες κυβερνήσεις της περιοχής «λοξοκοιτάνε» προς άλλες κατευθύνσεις, ιδιαίτερα προς τη Ρωσία. Αν βάλει κανείς στην εξίσωση και την «καούρα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναλάβει πρωταγωνιστικούς ρόλους στα επικίνδυνα αυτά σχέδια, είναι παραπάνω από φανερή η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή.

TOP READ