2 Δεκ 2018

Ι. Καμπανέλλης: «Η αντικομμουνιστική υστερία έκαμε τον ναζισμό να ξεχνιέται, και κάποτε και να αθωώνεται»

Στις 2 του Δεκέμβρη 1922 γεννήθηκε στη Νάξο ο μεγάλος μας θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης, που αποκαλείται και «πατριάρχης» της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας.
Ο Ι. Καμπανέλλης στην Κατοχή, το 1943, πιάστηκε από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν όπου παρέμεινε έως τις 5 του Μάη 1945. Την καθοριστική αυτή εμπειρία που θα επηρεάσει όλο το έργο του την κατέγραψε στο βιβλίο του «Μαουτχάουζεν», ενώ έχουν χιλιοτραγουδηθεί οι συγκλονιστικοί στίχοι του στο «Άσμα Ασμάτων», στον «Αντώνη», στον «Δραπέτη» στο «Άμα τελειώσει ο πόλεμος» που πρωτοτραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
Το παρακάτω ανέκδοτο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη δημοσιεύτηκε πριν από χρόνια στην Αυγή (εμείς το βρήκαμε εδώ) και γράφτηκε «μάλλον το 1993», σύμφωνα με την κόρη του που το παρέδωσε στην εφημερίδα.
Η φράση «σα να έχει γραφτεί σήμερα» που χρησιμοποιείται συχνά για να αναδείξει την επικαιρότητα κάποιων κειμένων, σε αυτή την περίπτωση  βρίσκει την απόλυτη δικαίωση…
Είμαι ένας από τους επιζήσαντες κρατούμενους στο SS στρατόπεδο συγκεντρώσεως και εξοντώσεως του Μαουτχάουζεν. Ένας από εκείνους που τον Μάιο του 1945 κλαίγοντας και ελπίζοντας εφώναζαν ποτέ πια! Ήταν τότε που οι οπαδοί του ναζισμού έχασαν τον πόλεμο.
Ο ναζισμός όμως επέζησε. Κυρίως γιατί αιώνιες κοινωνικές πληγές αφέθηκαν αθεράπευτες. Και μένουν ακόμα! Και επιπλέον, γιατί η αντικομμουνιστική υστερία έκαμε τον ναζισμό να ξεχνιέται, και κάποτε και να αθωώνεται.
Μετά από 48 χρόνια αυτό που θέλω να φωνάξω είναι πάλι;
Φίλοι μου, θυμηθείτε: ο Αδόλφος Χίτλερ δεν έπεσε απ’ το διάστημα. Ούτε ήταν ένας και μόνος. Ήταν το διαμόρφωμα δεκάδων χιλιάδων αφανών χιτλερίσκων στη Γερμανία και την Αυστρία. Και όχι μόνο εκεί. Χιτλερίσκων διάσπαρτων σε μεγάλες και μικρές πόλεις, σε χώρους εργασίας, σε γειτονιές, σε συντροφιές, σε οικογένειες.
Και ο ναζισμός δεν ήταν ιδέα ενός και μόνου διεστραμμένου εγκεφάλου. Ήταν η συμπύκνωση της νοσηρής πολιτικής αντίληψης εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, φορέων του μικροβίου του ρατσισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, της τελικής λύσης όλων των προβλημάτων με τη βία, τη φωτιά και το τσεκούρι.
Ο ναζισμός δεν άρχισε με τον Χίτλερ, γι’ αυτό και δεν τον πήρε μαζί του, δεν εμφανίστηκε μόνο στη Γερμανία, γι’ αυτό και δεν επανεμφανίζεται μόνο εκεί. Αλλά παντού όπου ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα τον τρέφουν. Και ο κίνδυνος τώρα δεν είναι η εμφάνιση ενός νέου Χίτλερ και η σπορά ενός άλλου μεγάλου πολέμου. Ο κίνδυνος είναι η αδιαφορία για τα αίτια που αναγεννούν τον ναζισμό και εν συνεχεία η απάθεια και η ανοχή για ένα φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί σε μαζική διανοητική μόλυνση.
Οι μεγάλοι πόλεμοι δεν αρχίζουν στα πεδία των μαχών, ούτε οι ολέθριες πολιτικές ιδεολογίες ξεκινούν από μαζικές συγκεντρώσεις, σε πλατείες. Αρχίζουν ανύποπτα στους χώρους της καθημερινής μας ζωής, ξεκινούν ακόμη και μέσα απ’ το ίδιο μας το σπίτι. Εκεί φωλιάζουν όλα. Γι’ αυτό μόνο με την πίστη σε μια καθημερινή ζωή, που να μας χωράει όλους, απροκατάληπτη και δίκαιη προς όλους μπορούμε έστω και καθυστερημένα να πετύχουμε αυτό που τόσο προσδοκούσαμε τον Μάιο του 1945: ένα πραγματικό ποτέ πια.

Ολοκληρώθηκαν τα έγγραφα του Λαγού: Πλήρης ενοχοποίηση Μιχαλολιάκου και Χρυσής Αυγής

Ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από 10 συνεδριάσεις (!), η ανάγνωση των εγγράφων που προσκόμισε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ιωάννη Λαγού. Κατά γενική ομολογία, η υπεράσπιση όχι μόνο δεν κατάφερε να αποδομήσει το βαρύτατο αποδεικτικό υλικό που προέκυψε εναντίον του κατά την ακροαματική διαδικασία, αλλά κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να επιβαρύνει περαιτέρω τη θέση τόσο του Λαγού όσο και της Χρυσής Αυγής, δηλαδή του Αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου.
Έτσι, με την προσκόμιση 2.182 ερωτήσεων, από τις οποίες το δικαστήριο ανέγνωσε πάνω από χίλιες (πολλές από αυτές με περιεχόμενο που αποκαλύπτει τις ομάδες στόχους της οργάνωσης, δλδ. μετανάστες, αριστερούς, αντιεξουσιαστές, κλπ), ο Λαγός απέδειξε πλέον με δική του επιμέλεια τον ηγετικό ρόλο που παίζει στη Χρυσή Αυγή και την ευθύνη της οργάνωσης για τις πράξεις και το ρόλο του στις συνεκδικαζόμενες κακουργηματικές κατηγορίες (δολοφονία Φύσσα, δολοφονικές επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες και κομμουνιστές συνδικαλιστές). Ο Λαγός αποτελεί το κεντρικό κοινοβουλευτικό στέλεχος της οργάνωσης, τον τοποτηρητή όλων των οργανώσεων σε κάθε μήκος και πλάτος της Ελλάδας και βέβαια τον διοικητή των ομάδων κρούσης που τέλεσαν όλες τις συνεκδικαζόμενες εγκληματικές πράξεις: όπως είπε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του (που ο ίδιος προσκόμισε): «Όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι βουλευτές επικρατείας», αποδομώντας έτσι έναν υπερασπιστικό ισχυρισμό πολλών βουλευτών (πχ των Μπούκουρα και Ηλιόπουλου) ότι ασχολούνταν «μόνο με τα ζητήματα του νομού τους».
Διαβάστε αναλυτικά: Πιάστηκε στη φάκα της αποδεικτικής διαδικασίας ο Λαγός – Νέα στοιχεία αναγνώστηκαν στο δικαστήριο (sms+videos).
Σε βίντεο μάλιστα που προσκόμισε ο ίδιος ο κατηγορούμενος, αναφερόμενος στις φετινές δηλώσεις Μπαρμπαρούση για τη σύλληψη Παυλόπουλου-Τσίπρα (τις οποίες σημειωτέον το δικαστήριο δεν είχε ακούσει, αφού είχε αρνηθεί έγγραφα και βίντεο της πολιτικής αγωγής για συμβάντα μετά το 2013), είπε: «Ο Μπαρμπαρούσης διαγράφτηκε γιατί τα όσα είπε δεν εξέφραζαν τη Χρυσή Αυγή». Έτσι όμως κατέρριψε άθελά του τον ισχυρισμό της υπεράσπισης Μιχαλολιάκου ότι “το πειθαρχικό της Χρυσής Αυγής επιλαμβάνεται μόνο μετά την ποινική διερεύνηση τυχόν αδικήματος μέλους ή στελέχους από τις δικαστικές αρχές”, προκειμένου να εξηγηθεί έτσι η ανυπαρξία πειθαρχικού ελέγχου των στελεχών και μελών που εμπλέκονται σε επιθέσεις. Με δεδομένο ότι το δικαστήριο πληροφορήθηκε σε προγενέστερη φάση ότι υπεύθυνος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής είναι ο ίδιος ο Λαγός, το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο για τη συνευθύνη Μιχαλολιάκου και Λαγού στις τελεσθείσες εγκληματικές πράξεις των ταγμάτων εφόδου του Πειραιά.
Η υπεράσπιση Λαγού όχι μόνο δεν αποδόμησε το αποδεικτικό υλικό, αλλά φρόντισε με την πρακτική της εντός της αίθουσας να απαξιώσει το δικαστήριο. Έτσι, στους καταλόγους των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, πολλές από αυτές επαναλαμβάνονταν δύο και τρεις φορές, με αποτέλεσμα η πρόεδρος και οι σύνεδροι να πασχίζουν να εντοπίζουν τα διπλά και τριπλά έγγραφα. Σε κομμάτια της διαδικασίας, οι δικηγόροι του Λαγού δεν ήταν καν παρόντες, αφήνοντας το δικαστήριο να παλεύει με την εσκεμμένη επιχείρηση κωλυσιεργίας. Σε βίντεο που προσκόμισε η υπεράσπιση, ο – κατά τα άλλα απών από τη διαδικασία – Λαγός: χαρακτήρισε τη δίκη «παράνομη»,εξέφερε κρίσεις για την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη και τους χειρισμούς της (δήλωση σε συνέντευξη ότι «η Πρόεδρος δεν τόλμησε να συλλάβει αυτούς που προσέβαλαν τους συναγωνιστές μας», κλπ), ψευδόταν ασύστολα (εντός Βουλής) λέγοντας ότι καμία τηλεφωνική του επικοινωνία από αυτές που ακούστηκαν στη δίκη δεν τον ενοχοποιεί για οποιαδήποτε εγκληματική πράξη, ενώ ξεπέρασε ακόμα και τα όρια του εμπαιγμού με ερώτηση στην οποία διαμαρτυρόταν προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για «σκόπιμη καθυστέρηση της δίκης για τα υποβρύχια» που ανέφερε χαρακτηριστικά: “Με ποιό τρόπο μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό και με ποιές διαδικασίες θα μπορούσε να υπερβεί δικονομικά τρυκ που χρησιμοποιούν οι κατηγορούμενοι;…”, προκαλώντας τη θυμηδία των δικαστών.
Εμπαιγμός του δικαστηρίου υπό μορφήν ερώτησης…
Κάποιες από τις επιλογές της υπεράσπισης ήταν κυριολεκτικά ανεξήγητες: πχ η προσκόμιση από πλευράς Λαγού εγγράφων που αποδεικνύουν την εμμονή των εργοδοτών της Ζώνης κατά του ΠΑΜΕ εξυπηρετεί πλήρως τα αναφερθέντα από τους μάρτυρες κομμουνιστές συνδικαλιστές, με πρώτο τον Πουλικόγιαννη, για διασύνδεση εργοδοτικών συμφερόντων και Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Επίσης, η ανάγνωση της κατάθεσης της Ξανθίππης Κληρονόμου, πρώην συζύγου του Λαγού (κατάθεση που πλέον κατέστη αποδεικτικό στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το δικαστήριο ενώ δεν ήταν!) επιβεβαιώνει την παράνομη κατοχή όπλων στην οικία του, η οποία ούτως ή άλλως επιβεβαιώθηκε κατά τις σχετικές έρευνες. Είναι απορίας άξιο γιατί ζήτησε η υπεράσπιση του Λαγού – που συγκροτείται από τους δικηγόρους Ρουσσόπουλο και Αλεξιάδη – την ανάγνωση της κατάθεσης αυτής, που στοιχειοθετεί πανηγυρικά τον οπλισμό της οργάνωσης και την επικοινωνία της με την Αστυνομία.
Το αν ο Μιχαλολιάκος θα αξιοποιήσει – σε μετέπειτα στάδιο – την προφανή αδυναμία στην οποία βρίσκεται ο Λαγός μετά την ολοκλήρωση των εγγράφων του, αποδίδοντας σε αυτόν το σύνολο των εγκληματικών πράξεων, είναι κάτι που μένει να διαπιστωθεί στη φάση των απολογιών.
 jailgoldendawn

Για κάθε χρήση



Να φυλάσσονται τα σχολεία από την αστυνομία, για να μην παρεισφρέουν σε αυτά «εξωσχολικοί», ζήτησε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, με αφορμή τα ακροδεξιά καλέσματα σε καταλήψεις για το λεγόμενο Μακεδονικό. Αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έλεγε τις προάλλες ότι πρέπει να τελειώνουμε με τις «μαύρες» και τις «κόκκινες» καταλήψεις στα σχολεία. Ενώ η «Αυγή» της Παρασκευής εγκαλεί τη ΝΔ ότι υποκύπτει στην ακροδεξιά της πτέρυγα και αρνείται «την καθαρή καταδίκη των φασιστοειδών». Είναι φανερό από τις εξελίξεις ότι η κίνηση φασιστικών και άλλων ομάδων να καλέσουν σε καταλήψεις σχολείων για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», αλείφει «βούτυρο στο ψωμί» πολλών και διαφορετικών επιδιώξεων και σχεδίων, σε βάρος του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος: Η κυβέρνηση βρίσκει πάτημα να αναπαραγάγει την κάλπικη διαχωριστική γραμμή «πρόοδος - συντήρηση» με τη ΝΔ, ενώ και οι δύο στηρίζουν τον πυρήνα της στρατηγικής του κεφαλαίου και τον ευρωΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή. Διάφοροι άλλοι «φιλελεύθεροι» βρήκαν την ευκαιρία να αναμασήσουν τη δηλητηριώδη θεωρία των «δύο άκρων», που στη βάση της έχει την εξομοίωση του φασισμού με το σοσιαλισμό, γι' αυτό και στρέφεται ενάντια στους ριζοσπαστικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού. Για κερασάκι στην τούρτα, κάποιοι «προοδευτικοί» τύπου Μπουτάρη πάνε να νομιμοποιήσουν την παρουσία της αστυνομίας στα σχολεία, δηλαδή την αστυνομοκρατία και την καταστολή, που δεν στοχεύει βέβαια τα διάφορα φασιστοειδή, αλλά τους αγώνες των μαθητών, συνολικά της νεολαίας. Με άλλα λόγια, οι φασίστες αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά σε «πολυεργαλείο» για το αστικό σύστημα, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες...

Ευαίσθητοι
 
Να αποκτήσουν «μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων» κάλεσε τις τράπεζες ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, την Παρασκευή στη Βουλή, απαντώντας σε Ερώτηση για τη χρηματοδότηση εταιρείας στο Αργος που απειλεί να πετάξει στο δρόμο εργαζόμενους και να αφήσει απλήρωτους τους παραγωγούς, λόγω «έλλειψης χρηματοδότησης». Η κυβέρνηση, βέβαια, που έχει πτυχίο στην εξαπάτηση, δεν θα δίσταζε να βαφτίσει «κοινωνική ευαισθησία» την προσπάθεια να θωρακίσει την καπιταλιστική κερδοφορία με «φρέσκο» και φτηνό χρήμα, επικαλούμενη μάλιστα με θράσος την προστασία εργαζομένων και αγροτών. Αλλωστε, έχει ήδη δείξει τις «ευαισθησίες» της, νομοθετώντας ώστε οι καπιταλιστές που «βαράνε κανόνι», να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, να «καθαρίζουν» με ένα φιλοδώρημα, αντί να δίνουν τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους, και βέβαια να αποπληρώνονται πρώτα οι τράπεζες και τα λοιπά «ευαγή» ιδρύματα. Επιπλέον, έχει δείξει το δρόμο της «κοινωνικής ευαισθησίας» στους τραπεζίτες, βοηθώντας τους και με το παραπάνω να σφίξουν τη θηλιά στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, για να απορροφήσουν τη χασούρα από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια και να χρηματοδοτήσουν το νέο γύρο της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Είναι κι αυτά ορισμένα δείγματα γραφής για τη «νέα» μεταμνημονιακή εποχή, όπου κατά την κυβέρνηση οι τραπεζίτες θα είναι «κοινωνικά ευαίσθητοι», οι επιχειρηματίες θα διαχέουν τα κέρδη τους στην ...κοινωνία και ο ήλιος θα ανατέλλει από τη Δύση.

Ξεμωράματα
 
Μισή σελίδα αφιερώνει η «Αυγή» της Παρασκευής 30/11 για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ, όπου μετά από πολλές μπούρδες, καταλήγει στο συμπέρασμα - μομφή στο Κόμμα, ότι «η πολιτική απέναντι στο φασισμό απαιτεί και ενηλικίωση» (!) Εξηγούμε: Ο αρθρογράφος θεωρεί «ανήλικο» το ΚΚΕ επειδή δεν συμπαρατάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην ακροδεξιά. Ποιοι είναι όμως οι ...«ενήλικοι» του ΣΥΡΙΖΑ, που παριστάνουν τους μπαρουτοκαπνισμένους μαχητές ενάντια στην ακροδεξιά; Είναι αυτοί που συγκυβερνούν με τους ακροδεξιούς - εθνικιστές των ΑΝΕΛ! Αυτοί που φιγουράρουν κάθε τόσο σε παρελάσεις, εκκλησιαστικές δοξολογίες και στρατιωτικές ασκήσεις, σε ακριτικά νησιά και αλλού, μαζί με τους υπόδικους ναζί βουλευτές, χωρίς να ενοχλούνται από τις σβάστικες που είναι «χτυπημένες» στα μπράτσα τους. Αυτοί που υπουργοποίησαν και έκαναν γνωστά στο λαό πρόσωπα που σε άλλες συνθήκες θα έμεναν στο περιθώριο, σαν την Ρ. Μακρή, η οποία τώρα προπαγανδίζει τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σχολείων με εθνικιστικό περιεχόμενο, όπως στον Γέρακα. Αυτοί που αναπαράγουν αμάσητη την προπαγάνδα της ΕΕ, το δόγμα της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, εξωραΐζοντας τον πρώτο και θάβοντας τον δεύτερο. Αυτοί που με κάθε τρόπο «ξεπλένουν» τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και αποκαλούν τον Τραμπ, που στηρίχτηκε από την Κου Κλουξ Κλαν, «διαβολικά καλό»! Τέτοιοι τύποι παριστάνουν λοιπόν τους «ενήλικους» και έχουν το θράσος να κουνούν το δάχτυλο στο ΚΚΕ. Τέτοια «ενηλικίωση» δεν απέχει πολύ από τα ...γεροντοξεμωράματα. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το ότι ο αρθρογράφος της «Αυγής» σχεδόν παρομοιάζει τον Τσίπρα με τον Βελουχιώτη ή και τον Πλουμπίδη, κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι του επιτίθεται άδικα... Μωραίνει Κύριος...

Περιπέτειες
 
Οταν μιλάμε για την Deutsche Bank, δεν αναφερόμαστε βέβαια σε κανένα μπακάλικο της γειτονιάς, αλλά σε μια από τις πλέον εμβληματικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με διεθνή εμβέλεια, που διαχειρίζεται ασύλληπτα κεφάλαια και αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τη δράση του γερμανικού κεφαλαίου παγκόσμια. Τις τελευταίες μέρες, η τράπεζα βρίσκεται στο στόχαστρο ελέγχων από τις Αρχές, ύστερα από καταγγελίες ότι εμπλέκεται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Θυμίζουμε ότι ανάλογες «περιπέτειες» είχε η γερμανική τράπεζα στις ΗΠΑ, όπου επίσης της επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα για «αθέμιτες πρακτικές» στην αγορά συναλλάγματος. Οι «αποκαλύψεις» για οικονομικά μεγαθήρια αυτού του μεγέθους δεν είναι ξέχωρες από τον «πόλεμο» ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα που φουντώνει. Δείχνουν όμως και κάτι άλλο: Πόσο «αγγελικά πλασμένος» είναι ο σάπιος καπιταλιστικός τους κόσμος και η «υγιής επιχειρηματικότητα», την οποία διαφημίζει «μετά βαΐων και κλάδων» ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα...





Ριζοσπάστης   Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2018

Συνελήφθη αστυνομικός που έδινε πληροφορίες στους λαθρέμπορους χρυσού

Ανάμεσα στους δεκάδες συλληφθέντες για συμμετοχή στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, βρισκόταν και αστυνομικός που στα τέλη Οκτωβρίου είχε ειδοποιήσει ένα από τα ηγετικά μέλη του κυκλώματος σχετικά με την επικείμενη επιχείρηση της αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός έχει καταγραφεί από την τηλεφωνική παρακολούθηση, στα τέλη Οκτωβρίου να καλεί στο τηλέφωνο ένα από αρχηγικά μέλη του κυκλώματος και να τον προειδοποιεί πως η Ασφάλεια ετοίμαζε αστυνομική επιχείρηση σε βάρος τους και πως όταν θα μάθαινε λεπτομέρειες θα τους ενημέρωνε εκ νέου.
Η επιχείρηση της αστυνομίας ήταν όντως προγραμματισμένη για τα τέλη του Οκτωβρίου, ωστόσο αναβλήθηκε για υπηρεσιακούς λόγους. Αφού αποκαλύφθηκε ο ρόλος του, ο αστυνομικός συνελήφθη και θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ αναμένεται να διαταχθεί και ΕΔΕ σε βάρος του.
Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία την Τετάρτη κατάφερε να εξαρθρώσει δύο εγκληματικές οργανώσεις που έκαναν εμπόριο χρυσού σε Αττική, Βόλο και Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στους δεκάδες συλληφθέντες βρίσκεται και ο 51χρονος ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος», Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς, που έχει στην κατοχή του περισσότερα από 30 ενεχυροδανειστήρια.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της ελληνικής αστυνομίας, οι παράνομες δραστηριότητες του κυκλώματος είχαν κοστίσει στο Δημόσιο πολλά εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, οι απώλειες του Δημοσίου σχετίζονται με την μη καταβολή νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο κατά το για το διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2018, η απώλεια στα κρατικά ταμία προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο.
thepressproject

Μίνκα Σκόιεβκα – “Το πιο τρελό πράγμα στη ζωή μου ήταν να μπω στη νεολαία του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας”

Συμπληρώθηκαν πριν λίγες μέρες 73 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, επιστέγασμα των αγώνων των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων και με αυτή την ευκαιρία θυμόμαστε την Μίνκα Σκόιεβκα, της νεαρής κομμουνίστριας από το Σαράγεβο στη σημερινή Βοσνία, που από μικρή ηλικία μπήκε στην Αντίσταση κατά των Γερμανών και των Κροατών συνεργατών τους, των Ουστάσι. Η ιστορία της έγινε viral στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όταν ανέβηκε από ιστοσελίδα απλών ανθρώπων της βοσνιακής πρωτεύουσας. Μάλιστα, το επίθετό της δεν είναι πραγματικό, αφού αυτό δε δημοσιεύτηκε, αλλά προέρχεται από το ακρωνύμιο της νεολαίας του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας στο οποίο ανήκε. Σήμερα ζει ακόμα και είναι πάνω από 90 ετών. Το σπίτι της είναι γεμάτο φωτογραφίες του Τίτο και είναι όπως λέει δεμένη με αυτά που αγάπησε και δεν μπορεί να τα ξεχάσει. Δηλώνει δυσαρεστημένη με τη σημερινή κατάσταση και βρίσκεται σε αμηχανία όταν απευθύνεται σε νέους ανθρώπους: “Δεν ξέρω τι να τους πω, δεν έχουν δουλειές…”
   – Ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα που έχετε κάνει στη ζωή σας;
– Το 1943 μπήκα στην SKOJ (νεολαία του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας). Ήμουν τότε 15 χρονών. Έβαλα στοίχημα με τους συντρόφους μου να βάλω ένα φυλλάδιο με το πρόσωπο του Τίτο στην τσέπη του πιο επικίνδυνου ατόμου του Redarstvo (η πολιτική αστυνομία των Κροατών φασιστών που ήταν επιφορτισμένη με την καταδίωξη, κομμουνιστών, Εβραίων και Σέρβων).
Δε θυμάμαι πως λεγόταν, ξέρω ότι ήταν απ’ τους Ουστάσι (Κροάτες φασίστες) και δεν ήταν απ’ το Σαράγεβο. Και έκανα ότι κάθομαι και περιμένω το τραμ. Το τραμ ήρθε, τον ακολούθησα κολλητά ως την πόρτα και όταν έμπαινε του έβαλα το φυλλάδιο στην τσέπη και έμεινα απ’ έξω. Αυτό έγινε στη στάση του τραμ όπου σήμερα βρίσκεται η Εθνική τράπεζα…
Πηγή: Our balkans

Αναβάθμιση της εμπλοκής και των κινδύνων για το λαό



Σε στόχο των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων μετατρέπει τη χώρα και τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που βαθαίνει μέρα με τη μέρα την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, με επίκεντρο τον ενεργειακό πλούτο και τον έλεγχό του, όπως και των διαδρόμων μεταφοράς του.
Η εμπλοκή αυτή, που η κυβέρνηση παρουσιάζει τάχα ως «αναβάθμιση» της χώρας και εγγύηση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, εκθέτει το λαό σε πολυδιάστατους κινδύνους. Μετατρέπει δεκάδες πόλεις όλης της χώρας, όπου «αναβαθμίζονται» παλιές και εγκαθίστανται νέες βάσεις εφόρμησης για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σε στόχο των ανταγωνισμών. Στέλνει τις Ενοπλες Δυνάμεις και τους στρατευμένους εκτός συνόρων, στην πρώτη γραμμή των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που χτυπάνε «κόκκινο». Παζαρεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο των «διευθετήσεων» για να προχωρήσουν τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Το μόνο που αναβαθμίζει είναι το ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, τη συμμετοχή της σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια και σε παζάρια.
Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία
Το πόσο έωλη είναι η κυβερνητική προπαγάνδα που καθησυχάζει το λαό, αποδείχτηκε και με το νέο θερμό επεισόδιο στο Στενό του Κερτς ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς, την περασμένη Κυριακή.
Μέσα σε λίγες ώρες από το επεισόδιο ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο απογειώθηκε απ' τη βάση της Σούδας με προορισμό την Κριμαία, για να είναι το «μάτι» του ΝΑΤΟ στην περιοχή που μυρίζει μπαρούτι. Η άμεση ενεργοποίηση της βάσης της Σούδας επιβεβαιώνει το ρόλο που διαδραματίζει για τους αμερικανικούς και ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή κι ενώ η κυβέρνηση παζαρεύει την παραπέρα αναβάθμισή της και την πολυετή παραχώρησή της.
Σε αυτήν έρχονται να προστεθούν η βάση στη Λάρισα, απ' όπου από την άνοιξη επιχειρούν τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που «σκανάρουν» την περιοχή από την Ουκρανία έως την Ανατολική Μεσόγειο, και η βάση στο Στεφανοβίκειο στο Βόλο, που αποτελεί εδώ και μήνες βάση εφόρμησης προς Βαλκάνια και Μ. Θάλασσα για τα αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα, το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη που παίζει ρόλο ΝΑΤΟικού στρατηγείου για το συντονισμό και τη «διεκπεραίωση» ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τα Βαλκάνια. Ενώ δεν μπορεί παρά να γίνει και ιδιαίτερη αναφορά στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση που ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη καθώς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προορίζεται για τον αποκλεισμό του ρωσικού στόλου και των Στενών του Βοσπόρου, σε περίπτωση παραπέρα κλιμάκωσης.
Οσο για το πώς όλα αυτά καθιστούν τη χώρα μαγνήτη αντιποίνων στην περίπτωση που ο ανταγωνισμός των «βουβαλιών» κλιμακωθεί, αξίζει να θυμηθούμε το πώς υποδεχόταν στα τέλη Οκτώβρη στη Μόσχα τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, ο Ρώσος ομόλογός του, Σ. Σόιγκου, λέγοντας απερίφραστα: «Προτείνω να συζητήσουμε τα θέματα ενίσχυσης της παρουσίας βάσεων ξένων χωρών του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, στην επικράτεια της Ελλάδας. Παρακολουθούμε αυτή τη διαδικασία στα σύνορά μας. Σήμερα, η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η ένταση και η κλίμακα των επιχειρησιακών και πολεμικών ασκήσεων έχει αυξηθεί, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελούνται πολεμικές δραστηριότητες επιθετικής φύσεως».
Συνολικά, η «ανανεωμένη εστίαση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα», την οποία αποφάσισε η Σύνοδος της λυκοσυμμαχίας τον περασμένο Ιούλη, ως κομμάτι της επιθετικής στρατηγικής του για την «περικύκλωση» της Ρωσίας, έχει στην πρώτη γραμμή της την Ελλάδα.
Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι η μόνη χώρα που σταθερά την τελευταία τετραετία αυξάνει τις δυνάμεις με τις οποίες συμμετέχει στις ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Αποστολές που έχουν ως βάση τη ΝΑΤΟική αρμάδα που επιχειρεί στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, και στην πραγματικότητα για να ελέγχει τον πλου των ρωσικών πλοίων, και οι οποίες, όπως αποκαλύπτουν και πρόσφατα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα, αποτελούν κυριολεκτικά πρόβες πολέμου, με συνεχείς «επαφές» και επεισόδια με τις ρωσικές δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή, η Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού να φυλάει τον εναέριο χώρο και της Βουλγαρίας, που απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα, να βρίσκεται δηλαδή στην πρώτη γραμμή μιας πιθανής ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.
Το γεγονός εξάλλου ότι η κυβέρνηση «πήρε επ' ώμου» τα σχέδια για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω της οποίας υπηρετείται ο στόχος για περικύκλωση της Ρωσίας και στέρηση απ' αυτήν των όποιων ερεισμάτων διαθέτει στα Βαλκάνια, η συμμετοχή των Ενόπλων δυνάμεων σε συνεχείς ασκήσεις και στην επιθετική διάταξη του ΝΑΤΟ που στοχεύει προς τη Ρωσία, η στήριξη μέτρων και κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δεν αφήνουν περιθώρια να σταθούν τα κυβερνητικά παραμύθια. Αποκαλύπτουν ότι τοποθετεί τη χώρα και το λαό στο «μάτι του κυκλώνα», στο επίκεντρο ενός σκληρού ανταγωνισμού.
Οι «προστάτες» των ενεργειακών διαδρόμων
Το ίδιο εκφράζεται και στην άλλη πλευρά του «τόξου», στην Ανατολική Μεσόγειο, που γίνεται πεδίο εκδήλωσης σφοδρών ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο του ενεργειακού της πλούτου και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.
Η κυβέρνηση πρωτοστατεί στο στήσιμο «σχημάτων» συνεργασίας στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού για την περιοχή, όπως αυτά με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, την Αίγυπτο, άλλα καπιταλιστικά κράτη, καθώς και στις αντίστοιχες «δομές ασφαλείας» για τα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών ΗΠΑ - ΕΕ. Σχήματα που λειτουργούν σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και φέρουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ, που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν πλέον άμεσα, αρχής γενομένης από τις 20 Δεκέμβρη, οπότε στην Ιερουσαλήμ η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γ. Μίτσελ.
Η υλοποίηση των σχεδιασμών για εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή και στα αντίστοιχα στρατιωτικά σχέδια, που πάνε χέρι χέρι με την όξυνση των ανταγωνισμών.
Τα σουλάτσα ελληνικών φρεγατών στην Ανατολική Μεσόγειο, η σταθερή συμμετοχή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην περιοχή όπου συνωστίζονται πανίσχυρες στρατιωτικές δυνάμεις με το δάχτυλο στη σκανδάλη, η ύπαρξη και λειτουργία της Σούδας, οι συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, όπως και με την Κύπρο και την Αίγυπτο, και μάλιστα πάνω σε «αντικείμενα» όπως η «προστασία» ενεργειακών πλατφορμών κ.ο.κ., το στήσιμο από κοινού με την Κύπρο και λόγω των «διαύλων» που διατηρούν με τη Ρωσία «σχολής» πρακτόρων στο πλαίσιο της «μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια» (PESCO) της ΕΕ, είναι μερικές μόνο από τις επικίνδυνες για το λαό αποστολές που διεκπεραιώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για λογαριασμό της αστικής τάξης και της «αναβάθμισης» της θέσης της.
Επαγρύπνηση και εγρήγορση
Στους ισχυρισμούς ότι αυτή η στάση υπαγορεύεται απ' την ανάγκη προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που η κυβέρνηση εμφανίζει ταυτόσημη με τη συμμετοχή σε λυκοσυμμαχίες, απαντά η ίδια η ζωή. Το παράδειγμα της Κύπρου, το ΝΑΤΟικό γκριζάρισμα του Αιγαίου, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία για προστασία των δικών τους γεωτρήσεων, την ώρα που αυτή έφτασε να αμφισβητεί την επιρροή ακόμα και της Κρήτης (!) στον καθορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, με τις ΗΠΑ να «σφυρίζουν αδιάφορα» και να απευθύνουν «συστάσεις» για την αποφυγή εντάσεων στην περιοχή, είναι από μόνα τους αρκούντως αποκαλυπτικά.
Ο λαός ξέρει καλά τι τον περιμένει από τέτοιου είδους σωτήρες και προστάτες, όπως και ότι τα συμφέροντά του κανένας δεν θα τα υπερασπίσει αν ο ίδιος δεν το κάνει, με την επαγρύπνησή του και την πάλη του, που τώρα είναι επιτακτικά αναγκαίο να δυναμώσει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.

Υπάρχει επιλογή για το λαό: Ισχυρό ΚΚΕ παντού!





Η ογκώδης συγκέντρωση για τα 100χρονα στο ΣΕΦ μάς γεμίζει με αισιοδοξία για τη συνέχεια
Η ογκώδης συγκέντρωση για τα 100χρονα στο ΣΕΦ μάς γεμίζει με αισιοδοξία για τη συνέχεια
«Ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί μόνο αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει με την ψήφο του την παλινόρθωση του καθεστώτος που μας έριξε στα βράχια...». Στη φράση αυτή του πρωθυπουργού, την περασμένη Πέμπτη από το βήμα της Βουλής, συμπυκνώνεται όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης να κυριαρχήσουν τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ώστε να συντηρεί μαζί με τη ΝΔ ένα δίπολο κάλπικο για το λαό. Ενα δίπολο που και οι δυο όψεις του είναι εξίσου καταστροφικές για τους εργαζόμενους και ευεργετικές για το κεφάλαιο.
Κάθε παρόμοια παρέμβαση του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών είναι άλλο ένα «ξέπλυμα» της πολιτικής των μνημονίων. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση προπαγανδίζει ξεδιάντροπα ότι το μοίρασμα μερικών ψίχουλων στα πιο εξαθλιωμένα τμήματα του λαού γίνεται εφικτό επειδή αυτή κατάφερε να «πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν», δηλαδή στην απαρέγκλιτη ολοκλήρωση του τρίτου και πιο βάρβαρου μνημονίου που όλοι μαζί ψήφισαν το καλοκαίρι του 2015. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι ακριβώς αυτή η εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, φέρνει το ματωμένο υπερπλεόνασμα, ώστε να επιστρέφεται ίσως ένα από τα δέκα που βούτηξαν όλες μαζί οι κυβερνήσεις από τους εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια στιγμή, από το ίδιο υπερπλεόνασμα η κυβέρνηση προσφέρει κι άλλο φρέσκο χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως με την πρόσφατη μείωση της φορολογίας και με τις δεσμεύσεις της για νέες μειώσεις τα επόμενα χρόνια, ώστε να φτάσει στο 25%. Κι αυτό η κυβέρνηση το βαφτίζει «ταξική πολιτική υπέρ των πολλών», την οποία καλεί το λαό να επικροτήσει στην κάλπη ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ. Να επικροτήσει δηλαδή το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο διαρκείας και την αποφασιστικότητά της να το εφαρμόζει, τσακίζοντας τους εργαζόμενους.
Ψευτοδιλήμματα για να κρατιέται χαμηλά ο πήχης των απαιτήσεων
Η προπαγάνδα αυτή στην ουσία αποτελεί και ένα ακόμα ξεκάθαρο «όχι» από την κυβέρνηση απέναντι στο δίκαιο λαϊκό αίτημα για επαναφορά όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης, ξεκόβοντας κάθε συζήτηση για κατάργηση του μνημονιακού οπλοστασίου. Ετσι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει στον πάτο τις απαιτήσεις των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας πότε το καρότο των ψεύτικων προσδοκιών γύρω από την «πίτα που μεγαλώνει» και πότε το μαστίγιο της τρομοκρατίας για μη επιστροφή στο «προηγούμενο καθεστώς». Αυτό φάνηκε άλλωστε και από την απόρριψη με συνοπτικές διαδικασίες της τροπολογίας του ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ, με την κυβέρνηση να επικαλείται τα «δημοσιονομικά περιθώρια». Οπως διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία και ο Αλ. Τσίπρας, τα ψίχουλα θα δίνονται υπό την προϋπόθεση «να μη γυρίσει η Ελλάδα» στην «εποχή των ελλειμμάτων» ή στις «παθογένειες του παρελθόντος», δηλαδή να θεωρήσουν οι εργαζόμενοι περασμένες - ξεχασμένες όλες τις κατακτήσεις που τους ξήλωσαν στα χρόνια της κρίσης.
Ακόμα και στα πιο συγκεκριμένα σημεία, όμως, που η κυβέρνηση αξιοποιεί για να καλλιεργεί τα ψευτοδιλήμματα στους εργαζόμενους και να συντηρείται η δήθεν διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ, αποκαλύπτεται ότι και οι δύο μοιράζονται την ίδια στρατηγική. Ξεχωρίζει π.χ. το Ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να αξιοποιεί την αντιλαϊκή πλειοδοσία της ΝΔ, όταν ήδη οι ρυθμίσεις που εφαρμόζει με τον νόμο Κατρούγκαλου διαλύουν την Κοινωνική Ασφάλιση. Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιθυμεί τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ίδια στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, και μάλιστα πριν από μερικούς μήνες η υπουργός Εργασίας ξεκίνησε την εφαρμογή του εμβληματικού μνημονιακού νόμου Βρούτση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση κατηγορεί επίσης τη ΝΔ για απολύσεις στον δημόσιο τομέα, την ίδια στιγμή που πετιούνται στο δρόμο συμβασιούχοι στην Υγεία, στους ΟΤΑ κ.α. Τα διλήμματα που θέτουν η κυβέρνηση και η ΝΔ στους εργαζόμενους, λοιπόν, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το «διάλεξε πόσα και από ποιους θα χάσεις».
Η πολιτική της κυβέρνησης είναι όντως ταξική, αλλά υπέρ του κεφαλαίου, κι αυτό φαίνεται και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε, όσο κι αν υποστηρίζει ότι κάνει «αναδιανομή». Οι περικοπές και τα αντιλαϊκά μέτρα συνεχίζονται, ενώ διατηρείται η υποχρηματοδότηση στην Υγεία και στην Παιδεία, φορτώνονται νέα βάρη στο λαό, κατοχυρώνονται περικοπές στις συντάξεις, όπως με την κατάργηση του ΕΚΑΣ κ.ο.κ. Μάλιστα, στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση των κρατικών εσόδων μέσω της ταξικής φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, δηλαδή της λεγόμενης έμμεσης φορολόγησης. Η ταξική υπέρ του κεφαλαίου πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώνεται άλλωστε και στα ίδια τα στοιχεία για την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπου φαίνεται ότι η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου συμβαδίζει με τη μείωση του μέσου μισθού τα τελευταία χρόνια και με την αύξηση της «ευελιξίας» - σε τελική ανάλυση με την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.
«Ασφάλεια» για το κεφάλαιο, αστάθεια και ανασφάλεια για το λαό
Το θράσος της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στο πεδίο της οικονομίας. Γίνεται ακόμα πιο προκλητικό και επικίνδυνο όταν αναφέρεται στην περιβόητη «νέα εθνική στρατηγική», δηλαδή στην εμπλοκή της Ελλάδας ακόμα πιο ενεργά στα διάφορα περιφερειακά «σχήματα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στις τριμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, στις οποίες πρωτοστατεί για να προχωρούν πιο αποφασιστικά οι ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αυτή η πολιτική εξασφαλίζει «σταθερότητα» και «ευημερία» για το λαό, ενώ στην πραγματικότητα αφορούν μόνο το κεφάλαιο και τις μπίζνες του. Αλλωστε, αυτή η «σταθερότητα», για να ξεδιπλώνουν τη δράση τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι, είναι που φέρνει όλο και περισσότερη αστάθεια για το λαό, τον εκθέτει όλο και πιο άμεσα σε κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων. Για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών πρότζεκτ που αφορούν την εκμετάλλευση κοιτασμάτων Ενέργειας, την κατασκευή αγωγών και δρόμων μεταφοράς, τη μετατροπή της χώρας σε «κόμβο», η κυβέρνηση σηκώνει όλο και πιο ψηλά την αμερικανοΝΑΤΟική σημαία στα Βαλκάνια και μετατρέπει όλη τη χώρα σε βάση πολεμικής εφόρμησης του ΝΑΤΟ.
Και τι μένει στο λαό από όλα τα παραπάνω; Από τη μία η κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματά του, ώστε να παραμένει «ανταγωνιστική» η οικονομία και «φιλική στις επενδύσεις», και από την άλλη τα παιχνίδια με τη φωτιά δίπλα στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κάτι που την περασμένη βδομάδα έγινε ακόμα πιο καθαρό, με τις συμπλοκές Ρωσίας - Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα και τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη να απογειώνονται από ελληνικό έδαφος, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υποβάθμιζε τις εξελίξεις για να καθησυχάσει το λαό.
Με ΚΚΕ δυνατό μπορούμε να τα καταφέρουμε!
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν αν θα συνεχίσει η σημερινή κυβέρνηση ή αν θα αναλάβει η επόμενη να υλοποιήσει τις «δεσμεύσεις» για το μνημόνιο διαρκείας, όπως και τη συνέχιση της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Εχουν κάθε λόγο να απορρίψουν τη λογική του «μικρότερου κακού», βάζοντας στο προσκήνιο τις δικές τους ανάγκες.
Να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ, που σήμερα, μετά από έναν αιώνα ζωής και δράσης, μπορεί να τους κοιτά στα μάτια, απευθύνοντας το κάλεσμα της αντεπίθεσης. Η πλούσια δράση του Κόμματος για τα 100χρονά του, που κορυφώθηκε με τη συγκλονιστική εκδήλωση στο ΣΕΦ την περασμένη Κυριακή, αποτελεί ήδη μια σημαντική παρακαταθήκη. Ολη αυτή η δραστηριότητα και το κατάμεστο από εργατόκοσμο και νεολαία ΣΕΦ έδειξαν ότι πράγματι τώρα είναι περισσότεροι όσοι προσβλέπουν στο Κόμμα μας, όσοι ξεπερνούν προκαταλήψεις και παίρνουν κουράγιο από την αταλάντευτη και συνεπή στάση μας, ανακάμπτουν στο πλάι μας. Με αυτήν τη μαχητική αισιοδοξία, το πείσμα μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού!

TOP READ