Ουκρανία: Μαίνεται η αιματηρή επιχείρηση του Κιέβου - Ξεπέρασαν τους 1.100 οι νεκροί
Η στρατιωτική επιχείριση εμποδίζει τις έρευνες για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου
Φωτό ΑΡ
Αμείωτη συνεχίζεται η αιματηρή στρατιωτική επιχείρηση του ουκρανικού στρατού κατά των κατοίκων των νοτιοανατολικών περιοχών, εμποδίζοντας ουσιαστικά τη διεξαγωγή των ερευνών για την αποκάλυψη του υπαιτίου για την κατάρριψη του μαλαισιανού Μπόινγκ στις 17 Ιούλη.
Σήμερα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του το σημείο της συντριβής του Μπόινγκ των Malaysia Airlines, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, 1.129 άνθρωποι (ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι) έχουν σκοτωθεί και 3.442 έχουν τραυματισθεί από τα μέσα του Απρίλη, από την έναρξη της αιματηρής επιχείρησης της αντιδραστικής εξουσίας του Κιέβου.
Η αιματηρή επιχείριση του Κιέβου εμποδίζει τις έρευνες
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι εισήλθαν σε πολλές πόλεις που τελούσαν υπό τον έλεγχο των ένοπλων ομάδων αυτοάμυνας και οι οποίες βρίσκονται κοντά στο σημείο της συντριβής του Μπόινγκ των Malaysia Airlines, ενώ ανέκτησαν τον έλεγχο ενός στρατηγικής σημασίας λόφου που βρίσκεται σε κοντινό σημείο. «Οι Ουκρανοί έχουν καταλάβει ένα τμήμα της περιοχής της συντριβής» παραδέχθηκε ο Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».
Η στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου ανάγκασε τους διεθνείς ειδικούς να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους (για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα) να μεταβούν στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών, προκειμένου να διεξάγουν έρευνες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες. Νωρίτερα σήμερα, οι ολλανδικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει ότι οι ιατροδικαστές και αστυνομικοί από την Ολλανδία και την Αυστραλία που ήθελαν να μεταβούν στο σημείο της συντριβής είχαν αναγκαστεί να επιστρέψουν καθώς ακούγονταν «εκρήξεις» σε κοντινό σημείο.
«Ισχυρή έκρηξη» στο μαλαισιανό αεροπλάνο
Η εξέταση των μαύρων κουτιών του Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία, αποκάλυψε μια «αποσυμπίεση» που οφείλεται σε μια «ισχυρή έκρηξη» την οποία προκάλεσε ένας πύραυλος, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.
Εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου εξήγησε ότι η πληροφορία αυτή προέρχεται από ειδικούς που ανέλυσαν τους καταγραφείς από το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία τη 17η Ιούλη.
Διπλωματικά παζάρια
Χτες ο Κέρι, σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Λαβρόφ, κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει την αποστολή βαρέων όπλων, τις ρίψεις ρουκετών και τα πυρά πυροβολικού (...) στην Ουκρανία και να αρχίσει να συμβάλει σε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης», όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών από την πλευρά του διέψευσε τις αμερικανικές αιτιάσεις και «απαίτησε από τον Κέρι να διατάξει τους υποτελείς του να σταματήσουν να εμποδίζουν πλέον τον ΟΑΣΕ να επιτελεί το έργο του» μέσω των παρατηρητών του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.
Εξάλλου, ο Λαβρόφ, σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δε θα προχωρήσει σε αντίποινα, ούτε θα αντιδράσει «υστερικά» ως απάντηση.