19 Φεβ 2013

Αυτά τα κτήνη μας κυβερνούν…


Αυτά τα κτήνη μας κυβερνούν…



Είναι απ’ τις σπάνιες φορές που το ελληνικό λεξιλόγιο αδυνατεί να βρει λέξεις να σχολιάσει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά όπως αυτή που προέρχεται από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, και υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ, Φαήλου Κρανιδιώτη.

Πρέπει να διακατέχεσαι μόνο από κτηνώδη συναισθήματα για να μπορέσεις να εκφράσεις τέτοιες απόψεις, όπως αυτές που έγραψε στο twitter το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε την εικόνα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. (Λογικά θα την αποσύρει ο Κρανιδιώτης τώρα που την δημοσιοποιούμε -εκτός πια ...- γ' αυτό δέστε την απ' το twitter του για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία για την γνησιότητα της).

Από τον Αδέσποτο

Γιατί το κεφάλαιο χρειάζεται ανθρώπους σαν τον κ. Βορίδη;


Γιατί το κεφάλαιο χρειάζεται ανθρώπους σαν τον κ. Βορίδη; 
 902.gr

Του Μιλτιάδη Κόκκινου
Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την επιχείρηση «Νόμος και Τάξη» και την ωμή καταστολή των λαϊκών αγώνων, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση, στην οποία πρωτοστατεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποδίδει τον αυταρχικό παροξυσμό της κυβέρνησης στο γεγονός ότι στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ έχουν επικρατήσει «ακροδεξιοί», «νεοναζί», «γκεμπελίσκοι», όπως ο Βορίδης, ο Δένδιας, ο Κρανηδιώτης, ο Γεωργιάδης, ο Κεδίκογλου κ.ά.
Βεβαίως η ιστορία όλων αυτών -και ιδιαίτερα του κ. Βορίδη- είναι λίγο πολύ γνωστή, καθώς και η σχέση τους με ακροδεξιές οργανώσεις. Όμως το μεγάλο ερώτημα (που δε θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν είναι μόνο «τι έκανε ο κ. Βορίδης στα νιάτα του» ή «γιατί είναι αυτοί στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ και δεν είναι κάποιοι άλλοι, πιο μετριοπαθείς».
Το μεγάλο και βασικό ερώτημα είναι άλλο: Γιατί το σύστημα επιστρατεύει και βγάζει στην πρώτη γραμμή τέτοιους πολιτικούς;
Γιατί πολύ απλά, η σύγχρονη στρατηγική του κεφαλαίου, που συντρίβει κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα και πατάει επί πτωμάτων, για να εξασφαλίσει την κερδοφορία των καπιταλιστών και τη διαιώνιση του συστήματός τους, έχει ανάγκη από αστούς πολιτικούς, ακόμη πιο κυνικούς και χωρίς αναστολές, απέναντι στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες.

Και τέτοιοι βρίσκονται, όχι μόνο από την ακροδεξιά. Δηλαδή ο Λοβέρδος, που μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τη Χρυσή Αυγή, που ανήκει; Ο Καμίνης, που πρωτοστατεί για την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, τι είναι; Άρα λοιπόν το ζήτημα δεν είναι μόνο πόσο ακροδεξιός είναι κάποιος, αλλά ποιο σύστημα υπηρετεί και τι ανάγκες αυτό έχει. Και οι ανάγκες του συστήματος σήμερα επιβάλλουν τσάκισμα των δικαιωμάτων του λαού και όσων αντιδρούν.
Γιατί σήμερα, σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δε μπορούν να διαχειριστούν τα αδιέξοδα και τις αντιθέσεις του, με τον τρόπο που το έκανε στο παρελθόν. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν και το μαστίγιο και το καρότο, απέναντι στους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους, δεν μπορούν, όπως παλιότερα, να κάνουν παραχωρήσεις για να ξεγελάσουν το λαό και να διαμορφώσουν συμμαχίες. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική τους θα γεννήσει πιο δυναμικούς αγώνες, που -αργά ή γρήγορα- θα βρουν το σωστό δρόμο και στόχο, γι’ αυτό σπεύδουν να προλάβουν.
Είναι υποχρεωμένοι όλο και περισσότερο να καταφεύγουν στο μαστίγιο. Και να αναζητούν τους πιο ικανούς και κατάλληλους για να το κάνουν, όπως ο κ. Βορίδης. Αυτήν την πραγματικότητα κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει, με μια δική του κυβέρνηση, ένας μετριοπαθής και όχι αυταρχικός καπιταλισμός.
Υ.Γ. Η αναφορά στη «σταλινική παιδεία του Τσίπρα», η οποία φιγουράρει και ως τίτλος στη συνέντευξη του Βορίδη στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», ούτε τυχαία ήταν ούτε απόρροια άγνοιας ή ανικανότητας. Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ουδεμία σχέση έχουν ούτε με τον Στάλιν, ούτε με το Λένιν, ούτε με την ΕΣΣΔ, ούτε με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Την απεχθάνονται όπως όλοι οι οπορτουνιστές και αρνητές του σοσιαλισμού. Το ξέρει αυτό ο κ. Βορίδης. Απλά, όταν στην κυβέρνηση μιλάνε για επιβολή του «Νόμος και Τάξη» και καταστολή των αγώνων, συνηθίζουν να λένε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να εννοούν και να δείχνουν ΚΚΕ. Γιατί ξέρουν ποιος είναι ο πραγματικός και στρατηγικός αντίπαλος τους και όχι μόνο ο εκλογικός.


Ένας λυκειάρχης στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής


Ένας λυκειάρχης στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής 

Ενας εκπαιδευτικός, λυκειάρχης μέχρι πριν από μία εβδομάδα σε λύκειο της Ιεράπετρας, έχει ταυτοποιηθεί ως ένα από τα μέλη του τάγματος εφόδου που το βράδυ της περασμένης Τετάρτης επιτέθηκαν απρόκλητα σε τρεις μετανάστες από το Πακιστάν. Πρόκειται για τον Γεώργιο Πετράκη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής και μέχρι πρότινος διευθυντή του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ιεράπετρας.
 Μαζί με ακόμη εννέα άτομα, που σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αποτελούν τον πυρήνα της Χρυσής Αυγής στο Λασίθι, φέρεται να συμμετείχε στο αιματηρό επεισόδιο σε βάρος των τριών ανυποψίαστων Πακιστανών που εκείνη την ώρα κοιμόντουσαν στο σπίτι τους στη Βαϊνιά Ιεράπετρας.
Η τοπική κοινωνία του νησιού παραμένει σοκαρισμένη από τη βιαιότητα και τη θρασυδειλία του περιστατικού. Ωστόσο, η είδηση για την «ενασχόληση» της αστυνομίας με τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους ντόπιους. Παρόλο που οι αθλητικές «περγαμηνές» του είναι γνωστές, όπως και η «κουμπαριά» του με πολιτικό της ΝΔ, στου οποίου το γραφείο ήταν αποσπασμένος, ο Γ. Πετράκης είναι γνωστό μέλος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή.
Βεβαρημένο παρελθόν
 Η σύζυγός του ήταν υποψήφια με την ακροδεξιά οργάνωση στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Μάλιστα, για καταγγελίες περί «ανοικτής προπαγάνδας υπέρ των ναζιστικών ιδεών σε νέους», αλλά και «για απειλές και προειδοποιήσεις για τη σωματική ακεραιότητα πολιτών», έχει διαγραφεί από την ΕΛΜΕ Λασιθίου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σαν «βόμβα» είχε σκάσει στην Κρήτη η καταγγελία 25χρονης κοπέλας σε ραδιοφωνικό σταθμό του Λασιθίου, ότι ο εκπαιδευτικός είχε ασελγήσει σε βάρος της όταν εκείνη ήταν 14 χρονών.
 «Ο κόσμος της Ιεράπετρας γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι ο κύριος Πετράκης. Είναι καταστροφέας ζωών και παιδικών ψυχών. Εχει καταστρέψει εμένα και έχει ασελγήσει και σε άλλα παιδιά. Οταν ήμουν 13,5 στα 14 ασέλγησε σε βάρος μου παρά φύσιν. Η ψυχολογική πίεση που μου ασκούσε ήταν καθημερινή. Είχα κάνει τότε καταγγελίες στη Δευτεροβάθμια και είχα κάνει μηνύσεις, αλλά με πίεσαν και τις απέσυρα τότε.
 Δεν μπορώ άλλο να κρατάω το στόμα μου κλειστό. Ο κύριος αυτός δεν πρέπει να υπάρχει στην εκπαίδευση», είπε η Κατερίνα, μιλώντας στην εκπομπή της δημοσιογράφου Μαρίας Τσαγκαράκη. Παρά τις καταγγελίες, ο Γ. Πετράκης παρέμενε στη θέση του μέχρι πριν από μία εβδομάδα που φέρεται να παρέδωσε τη διεύθυνση του Εσπερινού ΕΠΑΛ, προκειμένου να καταθέσει τα χαρτιά του για σύνταξη.
 Η δράση του λυκειάρχη άρχισε να «ξεδιπλώνεται» δημόσια όταν τον περασμένο Μάιο, μία ημέρα μετά τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο ίδιος με τη σύζυγό του, υποψήφια τότε με τη Χρυσή Αυγή, επιχείρησαν να μοιράσουν φυλλάδια στη λαϊκή αγορά του Αγ. Νικολάου. Η ομάδα «Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμβέλλου» αντέδρασαν, καλώντας τους πολίτες «να υπερασπίσουν τη Δημοκρατία από τους φασίστες». Ακολούθησε μικροσυμπλοκή, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προσαγάγει τους εμπλεκομένους.
Στην καταγγελία που έκαναν στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας μέλη των «Αλληλέγγυων Πολιτών» υποστηρίζουν ότι απειλήθηκαν από τον Γ. Πετράκη και τη σύζυγό του. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ακολούθως, μίλησαν για τις απειλές που δέχθηκαν για τη σωματική τους ακεραιότητα και κάλεσαν την ΕΛΜΕ «να αποβάλει άμεσα από τις τάξεις της τον γνωστό ”συνάδελφό” τους Χρυσαυγίτη και δ/ντή του ΕΠΑΛ της Ιεράπετρας που κάνει ανοικτή προπαγάνδα υπέρ των ναζιστικών ιδεών και οργανώνει νέους, που δυστυχώς δεν γνωρίζουν τι έκαναν οι Γερμανοί στους παππούδες τους, σε παραβατικές ομάδες με συνθήματα, σε ασκήσεις με ναζιστικούς χαιρετισμούς και δημόσιες επιθέσεις».
 Σοκ και δέος
Η διαγραφή του από την ΕΛΜΕ και η καταγγελία 25χρονης για βιασμό…
 «Ως ΕΛΜΕ λάβαμε τις καταγγελίες και τις θέσαμε σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήσαμε λίγες μέρες μετά τα περιστατικά, στις 10 Μαΐου. Με πλειοψηφία 82%, μεγαλύτερη από τα 3/4 που απαιτεί το καταστατικό της Ενωσης, αποφασίσαμε την οριστική διαγραφή του Γ. Πετράκη για παράβαση των άρθρων περί προάσπισης των δημοκρατικών θεσμών και των συνδικαλιστικών ελευθεριών», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Βασίλης Καλιμάντζαλης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου.
 Για το θέμα, ο Β. Καλιμάντζαλης τοποθετήθηκε την επόμενη ημέρα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, μεταφέροντας την απόφαση της συνέλευσης. Στην ίδια εκπομπή παρενέβη ο ίδιος ο Γ. Πετράκης, ο οποίος είπε τη δική του άποψη για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι υπερασπίζεται το έθνος και την πατρίδα. Η τηλεφωνική του «παρουσία» προκάλεσε την αυθόρμητη παρέμβαση της 25χρονης Κατερίνας, που κατήγγειλε τον πρώην προπονητή της για βιασμό…
 «Οταν άκουσα αυτά που μου κατήγγειλε η κοπέλα σοκαρίστηκα. Η ίδια δεν είχε πρόβλημα να δηλώσει το ονοματεπώνυμό της, αλλά θέλησα να την προστατεύσω. Μετά τη συγκλονιστική της μαρτυρία, προσκομίσαμε στην Εισαγγελία το ακουστικό υλικό και ο φάκελος άνοιξε ξανά. Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει ακόμη κριθεί και πιθανότατα ο καταγγελλόμενος βιασμός έχει παραγραφεί ως αδίκημα», τονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Τσαγκαράκη. «Πέντε μήνες μετά, ο Γ. Πετράκης κατέθεσε μήνυση σε βάρος μου και της Κατερίνας με μάρτυρες κατηγορίας μέλη της Χρυσής Αυγής».
 Σε επιστολή του για τη διαγραφή του, ο Γιώργος Πετράκης αναφέρει ότι διώκεται λόγω της συμμετοχής της συζύγου του στο ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής και δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει ως συνδικαλιστικό όργανο την ΕΛΜΕ Λασιθίου. «Επιθυμείτε να στοχοποιήσετε έναν πολύτεκνο διευθυντή σχολείου λόγω πολιτικών φρονημάτων! Είμαι ένας περήφανος Ελληνας Πατριώτης που μαθαίνω στα παιδιά να τιμούν την Πατρίδα, τη σημαία και το Εθνος μας. Οπως όλος ο κόσμος γνωρίζει, η αριστερή λαίλαπα, επιδιώκει στην Ελλάδα να μας κάνει να ντρεπόμαστε που είμαστε Ελληνες», αναφέρει στην επιστολή. Στο ίδιο κείμενο, αρνείται τις καταγγελίες περί απειλών στους «Αλληλέγγυους πολίτες» και κατηγορεί τους συνδικαλιστές συναδέλφους του για «σταλινοτσολιάδες».

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ mapsara@pegasus.gr

Πηγη:ethnos.gr

Kυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών 
 Αναρτήθηκε από Γιώργος

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Δίωξη του προέδρου για «παρακώλυση συγκοινωνιών»


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Δίωξη του προέδρου για «παρακώλυση συγκοινωνιών»

Μετά την πρόσφατη ναυτεργατική απεργία. Καταγγελία της Γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του προέδρου του Σωματείου των Ναυτεργατών στην Κέρκυρα με τη χαλκευμένη κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» στις 4 Φλεβάρη, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας των ναυτεργατών. Πρόσχημα της δίωξης είναι ότι υπήρξε έκτακτο περιστατικό για μεταφορά ασθενούς από την Ηγουμενίτσα στην Κέρκυρα. Περιστατικό για το οποίο, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τοπικού ναυτεργατικού Σωματείου, ουδέποτε έγινε ενημέρωση από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Ενώ ξεκαθαρίζει ότι το Σωματείο όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς, είχε καθορίσει και γνωστοποιήσει στους αρμόδιους φορείς προσωπικό ασφαλείας στα καράβια σε 24ωρη βάση προκειμένου να γίνει μεταφορά σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού.

Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ με χτεσινή ανακοίνωση «καταγγέλλει τη συνέχιση στην προσπάθεια τρομοκράτησης του δίκαιου αγώνα των ναυτεργατών. Μετά την επίταξη των απεργών και το σπάσιμο της απεργίας τους με τη βοήθεια των ΜΑΤ, τώρα διώκουν ποινικά τον Πρόεδρο του Σωματείου των Ναυτεργατών στην Κέρκυρα».

«Είναι ξεκάθαρο -συνεχίζει- ότι η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις εντολές των εφοπλιστών, εντείνει την προσπάθεια καταστολής και αμαύρωσης του αγώνα των ναυτεργατών επιδιώκοντας να τους φέρει αντιμέτωπους με την υπόλοιπη κοινωνία».

Η Γραμματεία επισημαίνει ότι επειδή τα αντεργατικά μέτρα δεν έχουν τελειωμό και γνωρίζουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι ότι «οι αντιδράσεις από το λαϊκό - εργατικό κίνημα θα κλιμακωθούν», «προσπαθούν να επιβάλουν με τον αυταρχισμό και τη σιδερένια πειθαρχεία νεκρική σιγή. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προσπάθεια για αλλαγή των συνδικαλιστικών νόμων για τις απεργίες. Η απάντηση θα πρέπει να δοθεί μέσα από τη μαζική και οργανωμένη συμμετοχή του κερκυραϊκού λαού στην απεργία την Τετάρτη 20 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ».

ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ!


ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ!
Από την πικετοφορία που έγινε στο Αιγάλεω
Μέχρι τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι ετοιμασίες, με στόχο να «νεκρώσουν» αύριο όλοι οι τόποι δουλειάς και βροντερά να ηχήσει από τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ το λαϊκό αίτημα για άμεση υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, ουσιαστική προστασία των ανέργων, να σταματήσει η φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα και να καταδικαστεί η καταστολή των αγώνων. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ απευθύνουν η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, αλλά και η ΠΑΣΥ.
Στη Θεσσαλονίκη, σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, καλούν με αποφάσεις τους τα 15μελή του Νυχτερινού Λυκείου Αμπελοκήπων και του 5ου Νυχτερινού ΕΠΑΛ. Οι Λαϊκές Επιτροπές σήμερα Τρίτη οργανώνουν πικετοφορίες στις 6.30 μ.μ., στο κέντρο της Καλαμαριάς και στις 7.30 μ. μ., από την πλατεία Μενεμένης προς τους Αμπελόκηπους.
Το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας σήμερα προγραμματίζει συγκέντρωση στις 10 π.μ., στη ΔΕΗ της Αισώπου για τα χαράτσια, στις 11 π.μ., στον ΟΑΕΔ για διεκδίκηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους άνεργους του κλάδου και στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
«Χτένισαν» τις εργατογειτονιές
Το περασμένη Σάββατο, οι δυνάμεις των Λαϊκών Επιτροπών στην Αττική πραγματοποίησαν πικετοφορίες σε 34 περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Σαλαμίνας. Μοιράζοντας το απεργιακό κάλεσμα, οι διαδηλωτές κάλεσαν το λαό να μην «τσιμπήσει» στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν όλα αυτά τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα παίρνονται για την αποτροπή των απολύσεων, για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Στο κέντρο της Αθήνας, ξεχωριστή ήταν η παρουσία των νεολαίων του ΜΑΣ, δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ μοίρασαν πλατιά το αγωνιστικό κάλεσμα στα γύρω μικρομάγαζα.
Στο Αιγάλεω, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Εσταυρωμένου και πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Νέοι, άνεργοι, γυναίκες, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στους δρόμους του Αιγάλεω βροντοφώναξαν, μεταξύ άλλων, πως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη».
Δυναμική πορεία έγινε και στους κεντρικούς δρόμους της Καλλιθέας. Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Πολέμα ταξικά - σημάδεψε σωστά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά» η κινητοποίησε πέρασε από Μοσχάτο και Τζιτζιφιές, για να ολοκληρωθεί στην πλατεία Δαβάκη, με συνθήματα όπως «θέλουν συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθούν τα πάνω κάτω».
ΠΑΣΕΒΕ
Καλεί σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων
Σε δραστήρια συμμετοχή στην αυριανή πανελλαδική απεργία καλούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ οι δυνάμεις που στηρίζουν την ΠΑΣΕΒΕ, η οποία καλεί σε πανελλαδικό κλείσιμο των μαγαζιών, με έμφαση την εναντίωση στη φοροληστρική πολιτική της κυβέρνησης, εντείνουν τις προσπάθειες για την ενημέρωση των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και αυτοκινητιστών.
Κομβικό σημείο και αυτής της κινητοποίησης κρίνεται ότι είναι ο συντονισμός της πάλης εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, που με την κοινή, ενιαία αγωνιστική τους απάντηση στην κυβερνητική πολιτική πολλαπλασιάζουν τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών τους. Στην Αθήνα, η ΟΒΣΑ καλεί στη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια και σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος.
Μεταξύ άλλων, η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει ότι πρέπει «να συσπειρωθούμε στα σωματεία, με τις θέσεις της ΠΑΣΕΒΕ. Να εντείνουμε τους αγώνες, μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, για την ανατροπή της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής».
Συγκεντρώσεις σε 73 πόλεις
Αθήνα, 10.30 π.μ., Ομόνοια
Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη
Νάουσα, 10 π.μ., πλατεία Καρατάσου
Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Εδεσσα, 11 π.μ., μικρούς καταρράκτες
Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ
Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης
Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου
Πολύγυρος, 10.30 π.μ., Δημαρχείο
Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο
Ορεστιάδα, 11 π.μ., στην Εφορία
Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομο
Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο
Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Καστοριά, 10.30 π.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία
Γρεβενά, 10.30 π.μ., παλιά Λαχαναγορά
Αγρίνιο, 10 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας
Γιάννενα, 10.30 π.μ., Δημαρχείο
Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρο
Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., «Hondos Center»
Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Ναύπακτος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο
Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς
Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου
Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Ελασσόνα, 11 π.μ., απέναντι από το Ταχυδρομείο
Φάρσαλα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
Σκόπελος, 10 π.μ., παραλία
Αλμυρός, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Καλαμπάκα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Λαμία, 10.30 πλατεία πάρκου
Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς
Θήβα, 11 π.μ., πεζόδρομος
Ιστιαία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Κύμη, 10.30 π.μ., νοσοκομείο
Αλιβέρι, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Αμφισσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου
Καλαμάτα, 11 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη
Πύργος, 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ
Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού
Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου
Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια
Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., ΕΚΚΙ (Αργοστόλι)
Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., Διοικητήριο
Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Μοίρες Ηρακλείου, 10 π.μ., Δημαρχείο
Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο
Χανιά, 10 π.μ., Νέα Καταστήματα
Αγιος Νικόλαος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Σητεία, 10.30 π.μ., Πλατανάρια
Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς
Νάξος, 11 π.μ., παλιό Δημαρχείο (στην παραλία)
Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας
Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Καζούλη
Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς
Ρόδος, 11 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ικαρία, 12 μ. Εύδηλο -- 12 μ. Αγ. Κήρυκος.

Ξενοδοχ/λοι: Παράσταση διαμαρτυρίας, για το επίδομα ανεργίας

Ξενοδοχ/λοι: Παράσταση διαμαρτυρίας, για το επίδομα ανεργίας


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ πραγματοποιήσαν την Δευτέρα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ζητώντας να καταργηθεί ο νόμος που καθορίζει τις προϋποθέσεις για την καταβολή επιδόματος ανεργίας.
Παράλληλα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εξέδωσαν και σχετικό ψήφισμα, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:
ΠΡΟΣ : 1.ΟΑΕΔ
2.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
3.ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΚΟΙΝ: 1. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
2.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ι.Ν.
3.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας με την σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας καταγγέλλουμε την βάρβαρη κυβερνητική πολιτική που ισοπεδώνει τα εργατικά εισοδήματα και δικαιώματα.
Η πολιτική της κυβέρνησης υπαγορεύεται από τα μονοπώλια και στόχο έχει τον εξευτελισμό της αξίας της εργατικής δύναμης και την εξόντωση του εργαζόμενου λαού για να σωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:
* ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΑΚΟΥΣ
* ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

Ο καπιταλισμός καταρρέει και δεν δίνουμε δεκάρα για την σωτηρία του.
Η ΧΟΥΝΤΑ των μονοπωλίων και η καταστολή θα έχουν την ΤΥΧΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΟΥΝΤΕΣ.
Κλιμακώνουμε τον αγώνα με συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ (Τετάρτη 20 Φλεβάρη , ώρα 10 το πρωί στην πλατεία Σαρόκο) και με θερμό απεργιακό καλοκαίρι στα ξενοδοχεία.

Προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές


Προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χαλκιδικής του ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση, ξεκαθαρίζοντας ότι στρέφεται ενάντια στους αγώνες του λαϊκού κινήματος
Προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ομάδα κουκουλοφόρων έβαλε φωτιά στο εργοτάξιο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μηχανήματα της εταιρείας.
Για τον εντοπισμό των δραστών η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές, κυρίως κατοίκων που αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή. Οι 33 από τους 34 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους. Δίωξη ασκήθηκε σε βάρος ενός 54χρονου μηχανικού, ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, απειλή, σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράνομη βία και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος. Στο μεταξύ, στη συνέχεια, κατέθεσε μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον των τριών υπαλλήλων σεκιούριτι της εταιρείας μεταλλείων χρυσού, οι οποίοι τον υπέδειξαν ως υποκινητή των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης. Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής αποφάσισε να επιστρέψει στις αστυνομικές αρχές τη δικογραφία για να συνεχιστεί η προανάκριση.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, από τη Χαλκιδική όπου βρέθηκε χτες για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει με κάθε τρόπο την πολιτική εκποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών και να στηρίξει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που έχουν βάλει στο χέρι κοψοχρονιά την περιουσία του λαού. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε όλοι την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα». Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζει την εμπρηστική επίθεση και καταγγέλλει τη σύλληψη του στελέχους του στη Χαλκιδική Λ. Τόσκα, λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις και στην Επιτροπή Αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού.
Ανακοίνωση της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ τονίζει:
«Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε ότι η επένδυση της "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" δεν θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Αντίθετα, παραδίδεται ο ορυκτός πλούτος της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο, καταστρέφεται το περιβάλλον και υποβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες και με βάρβαρες συνθήκες δουλειάς, ενώ θα καταστραφούν άλλες σε κλάδους όπως τουρισμός, αγροτοκτηνοτρόφοι κ.ά.
Ωστόσο, καταγγέλλει την επίθεση από "κουκουλοφόρους" στο εργοτάξιο Σκουριών. Τόσο η σκοπιμότητα όσο και η μορφή της επίθεσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ερωτηματικά, ήταν ενέργεια προβοκατόρικη. Αντικειμενικά στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κίνημα.
Τέτοιες ενέργειες ποτέ δεν ήταν προϊόν του κινήματος ακόμη και των πιο αυθόρμητων εκδηλώσεών του. Οι εργαζόμενοι της Χαλκιδικής πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα.
Αυτοί που ανοιχτά υποστηρίζουν ότι οι τυχοδιωκτικές μορφές με μολότοφ και σπασίματα εμποδίζουν την επένδυση, το λιγότερο που κάνουν είναι ν' αφήνουν έκθετο το λαϊκό κίνημα στην προβοκάτσια, να το απομονώνουν από τον υπόλοιπο λαό.
Μόνο ένα καλά οργανωμένο και περιφρουρημένο κίνημα, με αιτήματα και στόχους που φτάνουν στην καρδιά του προβλήματος. Που δεν παγιδεύεται στις πολιτικές διαχείρισης του συστήματος, ούτε στον τυχοδιωκτισμό, μπορεί να παρεμποδίσει τα σχέδια των μονοπωλίων.
Το ΚΚΕ δεν έπεσε ποτέ στην παγίδα να θεωρήσει εχθρούς του τους εργαζόμενους στις σκουριές, ανεξάρτητα τη θέση που παίρνουν απέναντι στην επένδυση. Είναι και αυτοί τμήμα της εργατικής τάξης που ζουν και θα ζήσουν ακόμη χειρότερα την κόλαση της αντιλαϊκής και αντεργατικής λαίλαπας. Σε καμία περίπτωση τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας.
Η θέση τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Χαλκιδικής, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, είναι στην ίδια πλευρά. Είναι ανάγκη να παλέψουν, ο ορυκτός πλούτος, η φύση, τα βασικά και συγκεντρωμένα Μέσα Παραγωγής να γίνουν περιουσία του ίδιου του λαού. Κριτήριο για κάθε παραγωγική δραστηριότητα να είναι οι κοινωνικές ανάγκες και όχι το κέρδος.
Μόνο έτσι και οι ίδιοι θα καρπώνονται τον πλούτο που φτιάχνουν με τα χέρια τους, μόνο έτσι η ζωή τους δε θα ρημάζεται στις επιπτώσεις της σκληρής τους εργασίας».

Ψέματα και όνειρα της «Αυγής»


Ψέματα και όνειρα της «Αυγής»
«Μέσα σ' αυτό το σκηνικό πολιτικών ανατροπών, η Αριστερά, ευρύτερα ο δημοκρατικός - αντιμνημονιακός χώρος, στερούνται τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας. Στο ΚΚΕ, ως βασική δύναμη της Αριστεράς τότε, το 1989, στο πλαίσιο του ενιαίου Συνασπισμού, είχε παραχωρηθεί η συχνότητα του 902. Η συρρίκνωση του ΚΚΕ σήμερα το αναγκάζει να αναστείλει τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού. Ψάχνει για ιδιώτες αγοραστές, με κίνδυνο μια συχνότητα που παραχωρήθηκε στην Αριστερά να καταλήξει στα χέρια αδίστακτων επιχειρηματιών, οι οποίοι κάνουν το παιχνίδι του Σαμαρά, ανοιχτοί ακόμα και προς την Ακροδεξιά. Με βάση τη νέα πραγματικότητα στην πολιτική και την αριστερά, είναι θέμα ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία να μην επιτρέψει να παραμείνει κλειστό το σύστημα των media, υπό τον πλήρη έλεγχο της καταρρέουσας διαπλοκής. Δεν μπορεί οι δημόσιες συχνότητες να αντιμετωπίζονται ως περιουσία των χρεοκοπημένων καναλαρχών. Είναι αναγκαίο να ανοίξουν οι συχνότητες σε κοινωνικούς φορείς και προοδευτικές συλλογικότητες. Και, βεβαίως, δεν μπορεί μια συχνότητα της Αριστεράς να αλωθεί από τους αντιπάλους. Το απόστημα της διαπλοκής στα media πρέπει να σπάσει. Πρώτο βήμα να παραμείνει στο χώρο της Αριστεράς η τηλεοπτική συχνότητα του 902. Εχει διατυπωθεί σχετική πρόταση από αριστερούς δημοσιογράφους. Μπορεί να αναζητηθούν βιώσιμες οικονομικά λύσεις, υπό τον όρο να μην αλλοιωθεί η κοινωνική - πολιτική σκοπιμότητα με την οποία δόθηκε ο σταθμός στην Αριστερά. Δεν πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο ενός κόμματος, αλλά για κοινωνική περιουσία της Αριστεράς».
Αυτά γράφει η «Αυγή», πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα την εκστρατεία για την αφαίρεση της συχνότητας του «902» από το ΚΚΕ, εκστρατεία στην οποία πρωτοστατούν συγκεκριμένοι καναλάρχες και από κοντά και η «Αυγή».
Ομως, θα έπρεπε η «Αυγή» να γνωρίζει ότι ο «902» δεν είναι «κοινωνική περιουσία της Αριστεράς», αλλά ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα. Δεν αποτελεί μια φυσιογνωμία, ούτε δόθηκε γενικά στην αριστερά η συχνότητα του «902». Ηταν από την αρχή σταθμός του ΚΚΕ. Γιατί εκείνο που επιχειρεί να παρουσιάσει η «Αυγή», προβαίνοντας σε λογικές ακροβασίες είναι ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η συχνότητα του «902» δόθηκε στην αριστερά γενικώς και απλώς επειδή το ποσοστό του ΚΚΕ ήταν υψηλότερο δόθηκε στο ΚΚΕ. Τι θέλει, δηλαδή, να πει; Οτι πρέπει να αφαιρεθεί η συχνότητα από το ΚΚΕ;
***
Ας αφήσουν τις αθλιότητες. Τα Μέσα Ενημέρωσης που διαθέτει το ΚΚΕ ανήκουν στο ΚΚΕ και όχι σε μεσάζοντες που ονειρεύεται η «Αυγή». Οσο για το «απόστημα της διαπλοκής» στο οποίο επιχειρεί να μπλέξει το ΚΚΕ, ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Ποιος φταίει για τα λουκέτα και την ανεργία;


Ποιος φταίει για τα λουκέτα και την ανεργία;
-- Πού αποσκοπεί η προπαγάνδα ότι οι εργατικοί αγώνες είναι εμπόδιο στις επενδύσεις;
Σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο πρωθυπουργός επανήλθε με απειλές και τρομοκρατία ενάντια στους εργαζόμενους που αντιδρούν στην εξαθλίωση από τα βάρβαρα μέτρα και το ταξικό κίνημα, επειδή, όπως λέει, εμποδίζουν τις επενδύσεις και εξαιτίας τους παραμένει υψηλή η ανεργία! Μόλις το προηγούμενο βράδυ, με μια προβοκατόρικη ενέργεια, «άγνωστοι» με όπλα επιτέθηκαν σε εργαζόμενους και προκάλεσαν εμπρησμούς και φθορές στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων αντιδρά στα ορυχεία, για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους. Από το βράδυ του Σαββάτου έχει ξεσαλώσει η προπαγάνδα των αστών που συνδέουν τους προβοκάτορες με το εργατικό λαϊκό κίνημα. Βάζοντας για επιστέγασμα τις απειλές Σαμαρά, προσπαθούν να συκοφαντήσουν όποιον αντιστέκεται στα μέτρα εξαθλίωσης του λαού και αντιπαλεύει το δρόμο ανάπτυξης που έχει για προαπαιτούμενο την εξαθλίωσή του. Ολοι αυτοί, σύμφωνα με τα αστικά επιτελεία, έχουν ευθύνη γιατί δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα και κλείνουν επιχειρήσεις. Αξιοποιώντας, μάλιστα, τις προβοκάτσιες, επιχειρούν να παρουσιάσουν τις συλλογικά οργανωμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαού, τις απεργίες και τις άλλες μορφές της μαζικής εργατικής πάλης ίσα κι όμοια με τη δράση σκοτεινών μηχανισμών, που από χέρι βοηθάνε την κυβέρνηση να πάρει σκληρότερα μέτρα καταστολής του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αυτή η προσπάθεια κορυφώνεται. Μπροστά και στην αυριανή πανεργατική πανελλαδική απεργία, παίρνει το χαρακτήρα ανοιχτής τρομοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Στο χέρι των εργαζομένων και του λαού είναι να εμποδίσουν τα σχέδια του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και στις δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ και καλούν η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ.
Απάντηση, όμως, πρέπει να πάρει και η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι οι αγώνες εμποδίζουν τις επενδύσεις, κλείνουν τα εργοστάσια και ευθύνονται για την ανεργία. Ας απαντήσει η κυβέρνηση:
Ποιοι εργατικοί αγώνες οδήγησαν στο κλείσιμο της αυτοκινητοβιομηχανίας SAAB στη Σουηδία, μετά από 64 χρόνια λειτουργίας, με αποτέλεσμα 3.700 εργαζόμενοι να πεταχτούν απλήρωτοι στο δρόμο και να πληγούν χιλιάδες ακόμα που δούλευαν σε επιχειρήσεις σχετικές με την αυτοκινητοβιομηχανία (σημεία πώλησης, συνεργεία, μεταφορές κ.ά); Ποιοι αγώνες ευθύνονται για το γεγονός ότι η αλυσίδα πώλησης οικιακού εξοπλισμού «Praktiker» αποσύρθηκε από την τούρκικη αγορά «σε μια προσπάθεια εξυγίανσης του διεθνούς χαρτοφυλακίου της», σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, κλείνοντας τα εννέα καταστήματά της, με χιλιάδες εργαζόμενους; Κανείς βέβαια δεν μπορεί να επικαλεστεί για το λουκέτο τους εργατικούς αγώνες, αφού στην Τουρκία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα από τα πιο βάρβαρα νομικά καθεστώτα σε ό,τι αφορά το συνδικαλισμό και την κήρυξη απεργίας, ενώ εξίσου σμπαραλιασμένοι είναι οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις, για να απολαμβάνουν οι πολυεθνικές φτηνά εργατικά χέρια και να κάνουν επενδύσεις. Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι η εταιρεία αθλητικών ειδών Puma αποσύρθηκε από την Ελλάδα, ενώ ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, επειδή το τέταρτο τρίμηνο του 2012 τα αποτελέσματά της ήταν χειρότερα των προσδοκιών; Προφανώς όχι οι εργαζόμενοι στη γερμανική πολυεθνική, για τους οποίους δεν έχει ακουστεί το παραμικρό σε σχέση με την οργάνωση κινητοποιήσεων απέναντι στην εργοδοσία.
Θα μπορούσε να απαριθμήσει κανείς εκατοντάδες παραδείγματα επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έκλεισαν χωρίς οι εργαζόμενοι σ' αυτές να έχουν ρίξει έστω και μια αγωνιστική μπαταριά, με δεδομένο ότι ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι πλειοψηφία στο κίνημα, στην Ελλάδα και παγκόσμια.
Αρα, ποιο είναι το πρόβλημα και συκοφαντούν τους αγώνες; Το πρόβλημα κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι ότι για να γίνει μια επένδυση χρειάζεται η τιμή της εργατικής δύναμης να πέσει στον πάτο. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να εξαλειφθεί κάθε φωνή αντίστασης, πολύ περισσότερο κάθε δύναμη που έχει την ικανότητα να συσπειρώνει και να οργανώνει αγώνες ενάντια στον πυρήνα της πολιτικής που εξαθλιώνει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό, οι επίδοξοι «επενδυτές» όποτε δουν στέλεχος της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάνε εγγυήσεις ότι θα τσακίσουν και θα ενσωματώσουν το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα, προκειμένου να προσελκύσουν τις επενδύσεις που λένε. Ζητάνε, δηλαδή, να φύγει από τη μέση το ταξικό εργατικό κίνημα, επειδή ξέρουν ότι δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, ότι αποτελεί πόλο συσπείρωσης και έχει καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη εργατικών αγώνων, παρά το συσχετισμό στα συνδικάτα υπέρ του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργάτες. Τα κλείνουν οι καπιταλιστές, οι οποίοι, όταν δεν έχουν το προσδοκώμενο κέρδος από μια επένδυση, αποσύρουν τα κεφάλαιά τους ή τα επενδύουν σε άλλους τομείς, όπου το κέρδος είναι πιο γρήγορο και εγγυημένο. Σε συνθήκες κρίσης, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει στους καπιταλιστές τους καλύτερους δυνατούς όρους, για να κάνουν επενδύσεις, τσακίζοντας, στην κυριολεξία, τους εργαζόμενους. Οσες επενδύσεις κι αν γίνουν, θα γίνουν στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Μόνο οι εργαζόμενοι, σε συμμαχία με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, μπορούν να εξαλείψουν την ανεργία και να κάνουν ανάπτυξη προς όφελός τους, γκρεμίζοντας τους καπιταλιστές από την εξουσία, κοινωνικοποιώντας τα μέσα παραγωγής.

Πρωτόγονος αντικομμουνισμός Χρυσής Αυγής


Πρωτόγονος αντικομμουνισμός Χρυσής Αυγής
Με ένα υβρεολόγιο βγαλμένο από τα συρτάρια της CIA o αρχηγός των εν Ελλάδι νεοναζί Μιχαλολιάκος καταφέρεται εναντίον του σοσιαλισμού. Γράφει σε φασιστικό ιστολόγιο: «Το 1968 μια μεγάλη ανθρωποσφαγή έγινε στην Πράγα. Οι Σοβιετικοί αντάξιοι διάδοχοι του σφαγέα Στάλιν, εισέβαλαν στην χώρα, που ήθελε την ανεξαρτησία της και την ελευθερία της και κάτω από τις ερπύστριες των τεθωρακισμένων τους έλιωσαν έναν ολόκληρο λαό». Τσεχοσλοβακία και Πολωνία «αυτές τις δύο χώρες για χάρη των οποίων δήθεν Αμερική, Γαλλία και Αγγλία έφθασαν στον πόλεμο, μετά την νίκη τους τις εγκατέλειψαν σκλάβες στο σοβιετικό αφέντη» κ.ά. Τίποτε καλύτερο δεν αναμενόταν από τους νεοναζί υπηρέτες του καπιταλισμού. Γέννημα και θρέμμα του είναι, θα τον υποστηρίξουν. Με άτιμη προπαγάνδα, πρωτόγονο αντικομμουνισμό ή και συγκεκριμένα μέτρα κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα: Τα 18 ευρώ μεροκάματο δίχως ασφάλιση που επιφυλάσσουν για όσους άνεργους ψαρέψουν στα δουλεμπορικά γραφεία που έστησαν για να προμηθεύουν με φτηνό δίχως δικαιώματα προσωπικό τη μεγαλοεργοδοσία. Τις επιθέσεις κατά μαθητών και εργατών που προπαγανδίζουν απεργίες προκηρυγμένες ενάντια στα μέτρα συγκυβέρνησης - ΕΕ. Τη στοχοποίηση πρωτοπόρων ναυτεργατών. Τις επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές που ζητούν στη Βουλή για εφοπλιστές, φαρμακοβιομήχανους, μεγαλοξενοδόχους. Τον ορυκτό πλούτο της χώρας που τάζουν σε κάθε ιμπεριαλιστή. Ακόμα και τις βραχονησίδες που ήθελαν μαζί με τη συγκυβέρνηση να βγάλουν στο σφυρί δίνοντάς τες σε μεγαλοεπιχειρηματίες, πριν κάνουν πίσω λόγω της λαϊκής κατακραυγής.

TOP READ