Γράφει ο Νίκος Μόττας //
Με την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για δημοψήφισμα, ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε ένα «ναι» στον αντιλαϊκό αρμαγεδώνα των προτάσεων ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και σε ένα κάλπικο «όχι». Μόνο που αυτό το «όχι», το οποίο η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ προπαγανδίζουν, αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Αποτελεί το προκάλυμμα ενός «ναι» στο μνημόνιο της κυβέρνησης – ενός μνημονίου 48+8 σελίδων αντιλαϊκών μέτρων ύψους 9 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός αποκρύπτουν συνειδητά από το λαό την αλήθεια: Ότι και το «ναι» και το «όχι» στο δημοψήφισμα ουσιαστικά εγκλωβίζουν το λαό στα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα δεσμά, με απλά λόγια, μιας συμμαχίας λύκων που ούτε αλλάζει, ούτε βελτιώνεται. Μιας λυκοσυμμαχίας των καπιταλιστών που συνθλίβει στις συμπληγάδες των μονοπωλιακών συμφερόντων τα λαϊκά συμφέροντα.
Σε τι διαφέρει λοιπόν το μνημόνιο των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ με το μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Διαφέρει όσο η Σκύλλα απ” τη Χάρυβδη. Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα:
  • Και η πρόταση των δανειστών και η πρόταση της συγκυβέρνησης συμφωνούν στο 13% ΦΠΑ για τρόφιμα, ξενοδοχεία, νερό και ρεύμα, στο 6% για τα φάρμακα και στο 23% για όλα τα υπόλοιπα.
  • Και η πρόταση των δανειστών και η πρόταση της συγκυβέρνησης συμφωνούν στην κατάργηση του χαμηλού φόρου καυσίμων για τους αγρότες.
  • Και η πρόταση των δανειστών και η πρόταση της συγκυβέρνησης συμφωνούν στην σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων).
  • Και η πρόταση των δανειστών και η πρόταση της συγκυβέρνησης συμφωνούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη έως το 2022.
  • Και η πρόταση των δανειστών και η πρόταση της συγκυβέρνησης συμφωνούν στην επιβολή πέναλτι ύψους 16% στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
  • Και η πρόταση των δανειστών και η πρόταση της συγκυβέρνησης συμφωνούν στην αύξηση εισφορών της τάξης του 3,5% στις επικουρικές συντάξεις.
  • Και η πρόταση των δανειστών και η πρόταση της συγκυβέρνησης συμφωνούν στην ιδιωτικοποίηση (στο ξεπούλημα δηλαδή στο ιδιωτικό κεφάλαιο) λιμανιών και αεροδρομίων.
Τι μας λέει λοιπόν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο κ.Τσίπρας; Πως θέλουν μια νέα λαϊκή εντολή για να πάνε να διαπραγματευτούν την σφαγή του λαού με τους θεσμούς (Τρόϊκα) που σήμερα καταγγέλουν ως αναξιόπιστους! Πως θέλουν μια νέα λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτούν τις μικρολεπτομέρειες μιας «έντιμης συμφωνίας» (ενός νέου μνημονίου-καρμανιόλα δηλαδή) μιάς και στα βασικά τα έχουν βρει.
Ο λαός δεν πρέπει να πατήσει την μπανανόφλουδα που του πετάει ο κ.Τσίπρας, ούτε να πέσει στην παγίδα της τρομοϋστερίας των υπόλοιπων αστικών κομμάτων (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ κλπ.) που στηρίζουν με τα μπούνια τον αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο.
Μοναδική λύση για τα λαϊκά συμφέροντα είναι η πρόταση του ΚΚΕ.
Μοναδική λύση για το λαό είναι να ρίξει στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ:
“ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠ¨Ο ΤΗΝ ΕΕ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ”.
Αυτή είναι η μοναδική διέξοδος για το λαό. Να βροντοφωνάξει ότι δεν διάλεγει κανένα μνημόνιο, ούτε αυτό των δανειστών, ούτε αυτό της κυβέρνησης. Να βροντοφωνάξει ότι μονόδρομος δεν είναι η Ε.Ε. αλλά η ρήξη με την ΕΕ, η ρήξη με το Κεφάλαιο και την εξουσία τους.
Κανένας φόβος, λοιπόν και καμία υποταγή. Με το ΚΚΕ για την ανατροπή.