8 Μαρ 2013

Ξεπουλημα-Στο σφυρί από τα πρώτα το αεροδρόμιο Κέρκυρας

PDFΕκτύπωση
Πρωτιά στις πωλήσεις του κράτους έχει η Κέρκυρα. Μετά τον Ερημίτη σειρά έχει το αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» εντός του επόμενου έτους...

Στην πρώτη ομάδα αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται το αεροδρόμιο της Κέρκυρας και μάλιστα σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 1 – 1,5 χρόνο. Και παρά τα όσα λέγονται περί δικλίδων ασφαλείας για διατήρηση χαμηλών χρεώσεων, τα παραθυράκια που αφήνονται προς τους επίδοξους επενδυτές αναφέρουν ότι «αν ολοκληρώσουν επενδύσεις στα αεροδρόμια θα μπορούν να αλλάξουν τις χρεώσεις», ενώ οι αρμόδιοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι έως τώρα χαμηλές χρεώσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια δεν έφεραν την προσδοκώμενη αύξηση κίνησης.

Όλα τα αεροδρόμια στο σφυρί...
Στον έλεγχο ιδιωτών θα περάσουν από το επόμενο έτος τουλάχιστον 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν με τους διαγωνισμούς που θα βγάλει στον «αέρα» μέσα στον μήνα το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο αριθμός των αεροδρομίων που θα δοθούν σε ιδιώτες δυνητικά μπορεί να φτάσει έως τα 21, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΤΑΙΠΕΔ θα δώσουν στους υποψήφιους επενδυτές τη δυνατότητα να επιλέξουν, αν θέλουν, να προσθέσουν στην ομάδα που θα διαχειριστούν και κάποια μικρότερα αεροδρόμια.
Μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών που αναμένεται σε 1 - 1,5 χρόνο οι ιδιώτες επενδυτές θα έχουν υπό τον έλεγχό τους συντριπτικό ποσοστό του εισερχόμενου τουρισμού, αφού μέσω των αεροδρομίων που ιδιωτικοποιούνται εισέρχεται στη χώρα ο κύριος όγκος της τουριστικής κίνησης.

Οι δύο ομάδες
Στην 1η ομάδα: Εντάσσονται τα αεροδρόμια του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας τα οποία το 2011 διακίνησαν 9,3 εκατομμύρια επιβάτες. Πρόκειται για τους αερολιμένες σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Άκτιο, Καβάλα, Χανιά. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της ομάδας είναι της Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου το 2011 διακινήθηκαν περίπου 4 εκατομμύρια επιβάτες. Επίσης κίνηση που προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια επιβάτες το έτος, κυρίως από το εξωτερικό, έχουν τα αεροδρόμια Κέρκυρας και Χανίων, ενώ το 1 εκατομμύριο επιβάτες προσεγγίζει το αεροδρόμιο της Ζακύνθου.
Η 2η ομάδα απαρτίζεται από τα αεροδρόμια Δωδεκανήσων - Κυκλάδων και Αιγαίου με συνολική κίνηση 8,3 εκατ. επιβάτες το 2011. Την ομάδα αποτελούν τα αεροδρόμια σε Σκιάθο, Σάμο, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο. Το μεγαλύτερο της ομάδας είναι αυτό της Ρόδου με κίνηση άνω των 4 εκατομμυρίων επιβατών το 2011. Το αεροδρόμιο της Κω προσεγγίζει τα 2 εκατ. επιβάτες, ακολουθεί ο αερολιμένας της Σαντορίνης με περίπου 800.000 επιβάτες, ενώ μικρότερες είναι οι επιδόσεις των υπολοίπων.
Επίσης, οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέξουν και την ένταξη επιπλέον αεροδρομίων στην ομάδα τους. Ειδικότερα, στην πρώτη μπορούν να προστεθούν τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου και Καλαμάτας, ενώ στη δεύτερη ομάδα ο επενδυτής θα μπορεί να επιλέξει, εφόσον το επιθυμεί, τα αεροδρόμια Καρπάθου, Χίου και Λήμνου. Επίσης, αν υπάρξει ενδιαφέρον προς παραχώρηση τίθεται και το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, χωρίς όμως να συνδέεται με κάποια ομάδα.

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον από επενδυτές υπάρχει ήδη, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρης. Για τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια έχουν ενδιαφερθεί κατά καιρούς η Vinci, η οποία κέρδισε τον πρόσφατο διαγωνισμό για τα αεροδρόμια της Πορτογαλίας, η διαχειρίστρια του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, γερμανική Fraport, ο όμιλος Corporacion America, που διαχειρίζεται 49 αεροδρόμια, ενώ «παρών» δηλώνει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.
Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη, που θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες, θα γίνει πρόσκληση, προεπιλογή των υποψηφίων. Στην δεύτερη φάση, διάρκειας 4 έως 6 μηνών, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν τις προσφορές τους. Κατά την τρίτη φάση θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων.

Δικλίδες ασφαλείας για χαμηλές χρεώσεις
Οι επενδυτές θα κληθούν να υλοποιήσουν έργα επενδύσεων ύψους 225 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι απαραίτητα για την αναβάθμιση των αεροδρομίων.
Ωστόσο, παράλληλα, θα υπάρξουν δικλίδες ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα τέλη θα διατηρηθούν σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών αεροδρομίων είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και για το ΤΑΙΠΕΔ, που προσπαθούν με όλες τις δυνάμεις τους να αποφύγουν λάθη που έγιναν στην περίπτωση του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως σημείσωε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.
Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει τον περιορισμό των χρεώσεων βάσει σύγκρισης με δείγμα ανταγωνιστικών και συγκρίσιμων αεροδρομίων και μέγιστης απόδοσης αεροπορικών υποδομών. Οι παραχωρησιούχοι θα μπορούν να αυξήσουν τις χρεώσεις μόνο μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης κάθε αεροδρομίου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει μακράν τις ακριβότερες χρεώσεις συγκρινόμενο με αεροδρόμια της περιοχής όπως σε Σκόπια, Τουρκία, Κύπρο, Τυνησία, Μάλτα και Αίγυπτο.
Πάντως, εκείνο που επισημάνθηκε με έμφαση κατά την παρουσίαση του σχεδίου αποκρατικοποίησης είναι ότι το χαμηλό επίπεδο των χρεώσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια δεν οδήγησε τελικώς στην προσδοκώμενη αύξηση της κίνησης σε αυτά.

Ποιους «ξένους» αγκαλιάζουν τα φασιστοειδή;


Ποιους «ξένους» αγκαλιάζουν τα φασιστοειδή;
Γρηγοριάδης Κώστας
Oι τελευταίες αποκαλύψεις για τη ρατσιστική χολή που χύνει η Χρυσή Αυγή στις γειτονιές κατά βιοπαλαιστών δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τη βρωμοδουλιά της κάνει η καθ' όλα συστημική οργάνωση διαχωρίζοντας τους εργάτες ακριβώς για να διασπά το μέτωπό τους, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, των μονοπωλίων. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, δεν εκφράζει τα ίδια ρατσιστικά αισθήματα και συνθήματα για μελαψούς επιχειρηματίες, π.χ., από το Κατάρ, ή άλλους «σωτήρες» που αγοράζουν δημόσια περιουσία για να κάνουν μπίζνες, απαιτώντας να γίνουν οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα όπως αυτές του Μπαγκλαντές. Να υποστούν, δηλαδή, οι Ελληνες εργαζόμενοι ό,τι υπέστη ο μετανάστης από το Πακιστάν, ό,τι τον ανάγκασε να έρθει στη χώρα μας αναζητώντας τρόπο επιβίωσης. Ισα ίσα που και στη Βουλή έκανε και προτάσεις ενισχυτικές σχετικής τροπολογίας της κυβέρνησης, διευκολύνοντας το ξεπούλημα νησιών και νησίδων, «ελληνικού εδάφους», σε ντόπια και ξένα μονοπώλια. Τους επιχειρηματίες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και το χρώμα τους, η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν τους εχθρεύεται, αλλά τους περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.
Στην πραγματικότητα, το ρατσιστικό της μίσος είναι μίσος ταξικό, μίσος απέναντι στην εργατική τάξη. Εχει ήδη δείξει σαφή δείγματα γραφής με άνανδρες τραμπούκικες επιθέσεις σε βάρος κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Η εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής έχει αποκλειστικό εχθρό της τους εργαζόμενους, Ελληνες και ξένους, το εργατικό κίνημα και την πάλη της εργατικής τάξης, που με μπροστάρη το κόμμα της, το ΚΚΕ, πασχίζει να αποτινάξει την ταξική σκλαβιά. Γι' αυτό η Χρυσή Αυγή νοσταλγεί τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας με τις εκτελέσεις, εκτοπίσεις και βασανισμούς εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Γι' αυτό και πρέπει να απομονωθεί από το λαό, να σταλεί στο βόθρο της Ιστορίας όπου ανήκει.

Ούτε Ιερισσό - ούτε όσιο!


Ούτε Ιερισσό - ούτε όσιο!
Τι συνέβη χτες στην Ιερισσό; Υπάρχουν δυο ειδών μαρτυρίες. Η μια περιλαμβάνει τις μαρτυρίες των παιδιών του σχολείου, των δασκάλων τους και των μανάδων τους.
Η καταγραφή τους έγινε από την εκπομπή «Ελληνοφρένεια» στο ραδιόφωνο «Real FM» χτες το μεσημέρι, τη στιγμή ακριβώς που εξελίσσονταν τα γεγονότα.
Ας την παρακολουθήσουμε:
***
«Ημαστε εδώ πέρα κανονικά, κάναμε μάθημα, είχαμε βγει έξω, έσκασε δακρυγόνο μέσα στο σχολείο, στην αυλή του σχολείου. Από τον πανικό μας όλοι αρχίσαμε να τρέχουμε να ανεβούμε τις σκάλες. Μια μαθήτρια έχασε τις αισθήσεις της. Εχει πέσει κάτω.Εχει υποστήριξη οξυγόνου και παθαίνει κρίσεις πανικού. Μια άλλη επίσης έχει λιποθυμήσει. Προσπαθούν να την επαναφέρουνε. Ολοι δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα μάτια μας. Παντού μυρίζουν δακρυγόνα. Εχει έρθει ένας γιατρός με μια νοσοκόμα. Παραπάνω δεν μας φέρνουνε κι αυτούς δεν τους άφηναν να περάσουν. Τώρα έρχεται ένας ακόμα γιατρός από το μικροβιολογικό να μας βοηθήσει».
(Μαθήτρια της Γ' τάξης του Λυκείου της Ιερισσού)
*
«Ενώ η Αστυνομία έσπαγε τους κατοίκους στο δρόμο με χρήση δακρυγόνων δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτό αλλά ρίξανε δακρυγόνα και μέσα στο χώρο του σχολείου. Πέσανε πάρα πολλά δακρυγόνα. Πνιγήκαμε κυριολεκτικά. Τα παιδιά πάθανε αναπνευστικά προβλήματα. Πέσανε δακρυγόνα στο προαύλιο του σχολείου. (...) Εισβάλλοντας (σ.σ: τα ΜΑΤ) μέσα στο χωριό με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων οι κάτοικοι άρχισαν να τρέχουνε. Ο δρόμος είναι μπροστά στο σχολείο. Είναι παράλογο αυτό που ζήσαμε. Τα δακρυγόνα πέσανε μέσα στην αυλή του σχολείου. Τα παιδιά τα είχαμε συγκεντρωμένα μέσα στο σχολείο και στο πίσω μέρος του προαυλίου γιατί είχαμε καταλάβει τι γίνεται. Παρ' όλα αυτά ήτανε τέτοια η χρήση χημικών που είχαμε λιποθυμίες παιδιών. Είμαστε το ίδιο σχολείο που έχουνε καλέσει ήδη τρεις μαθητές μας στην Ασφάλεια και στην Αντιτρομοκρατική. Δυο μαθήτριες 15 και 16 ετών και ένα μαθητή 18 χρονών. Είναι το ίδιο σχολείο...».
(Λέκκας Παναγιώτης, καθηγητής στο ΓΕΛ Ιερισσού)
*
«Είναι τα παιδιά μου εδώ στο σχολείο και εκτός από τα παιδιά μου είναι και τα άλλα παιδιά που είναι κι αυτά παιδιά μου. Είναι απαράδεκτο αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή.Μας έχουνε ρίξει δακρυγόνα μέσα στην αυλή του σχολείου. Εχουμε κλείσει τα παιδιά μέσα στο κτίριο όμως περνάει κι από τα παράθυρα ο καπνός. Εχουμε παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, έχουνε έρθει γιατροί για να τα υποστηρίξουνε, έχει έρθει ο κόσμος απ' έξω. Δεν ξέρω τι σκοπό έχει αυτή η επίθεση στο σχολείο, δεν ξέρω ποιον εξυπηρετεί. Λυπάμαι που σας μιλάω έτσι, δεν έχω ανάσα. Εχουμε εξοργιστεί, είμαστε όλοι οι γονείς εδώ, περιμένουμε κάποιος, κάποιος, υπεύθυνα να μας βοηθήσει, να αφήσουνε τα παιδιά μας να πάνε στα σπίτια τους και επιτέλους να σταματήσει αυτή η κατάσταση τρομοκρατίας που επικρατεί στο χωριό μας. Δεν ξέρουμε, κατηγορούμαστε για κάτι, είμαστε απλά ύποπτοι και έχουμε υποστεί αυτόν τον εκφοβισμό, αυτήν την τρομοκρατία; Εγώ είμαι αγράμματη, ας μας πει κάποιος υπεύθυνος, έτσι λειτουργεί το κράτος; Πέντε παιδιά αυτή τη στιγμή (σσ: έχουν αναπνευστικά προβλήματα) και η καθαρίστρια του σχολείου η οποία είναι σε χειρότερη κατάσταση. Προσπαθούμε να τα συνεφέρουμε. Είναι οι γιατροί από πάνω, έχουνε φέρει οξυγόνο, έχουμε αλείψει τα πρόσωπα των παιδιών μας με "μαλόξ", αυτά μας είπανε να κάνουμε. Αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που μπορεί να βγει και να μας εξηγήσει γιατί γίνονται όλα αυτά να βγει τώρα και να αναλάβουνε όλοι αυτοί οι κύριοι που κρύβονται στις ζεστές καρέκλες τους τις ευθύνες τους. Ντροπή τους. Ντροπή τους. Ντροπή τους!»...
(Μητέρα μαθητών στο σχολείο)
*
Αυτή είναι η μαρτυρία των μαθητών, των μανάδων τους και των δασκάλων τους.
***
Ομως, όπως είπαμε, υπάρχει ένα ακόμα είδος μαρτυρίας για τα όσα συνέβησαν χτες στη Χαλκιδική. Είναι η μαρτυρία της Ελληνικής Αστυνομίας. Της Αστυνομίας του υπουργού «Προστασίας του Πολίτη» Δένδια, του Σαμαρά και των συγκυβερνητών του.
Σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα χτεσινά γεγονότα, αναφέρεται ότι:
«...σχετικές καταγγελίες σε ΜΜΕ για χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής, διαψεύδονται κατηγορηματικά».
*
Εναπόκειται, λοιπόν, στον αναγνώστη, εναπόκειται στους συμμαθητές των παιδιών απ' όλη την Ελλάδα, εναπόκειται στις μανάδες των παιδιών όλης της Ελλάδας, εναπόκειται στους δασκάλους όλης της Ελλάδας, να διαλέξουν:
Ποιος λέει την αλήθεια; Ποιον πιστεύουν;
Τα παιδιά, τις μανάδες των παιδιών, τους δασκάλους των παιδιών της Ιερισσού, τους πολίτες, δηλαδή, του χωριού ή τους... «προστάτες» των πολιτών;

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Στην κόπρο της Ιστορίας


Στην κόπρο της Ιστορίας
Τις τελευταίες μέρες ξεχείλισε πάλι η σαπίλα της Χρυσής Αυγής, με τη ρατσιστική χολή της και τη συστημική της βία να επιδεικνύονται ξανά εναντίον μεταναστών βιοπαλαιστών, αλλά και αγωνιστών του λαϊκού κινήματος. Οπως και οι πολιτικοί τους πρόγονοι χιτλερικοί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι χρυσαυγίτες απειλούν ανθρώπους ότι θα τους γδάρουν το δέρμα, θα τους κάψουν σε φούρνους, θα τους βγάλουν τα δόντια..! Αυτό προέκυψε από νέα ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας με χρυσαυγίτες να βρίζουν μπρος στην κάμερα μετανάστες, να εξετάζουν τρόπους... εξουδετέρωσής τους: «Αν είναι μελαψοί θα τους ασπρίσουμε. Και μετά θα τους ασπρίσουμε στις κλοτσιές», «Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους» και να κάνουμε «τους μετανάστες σαπούνια», «θα τα έχουμε σαπούνια για τα αμάξια και τα πεζοδρόμια», με το δέρμα τους «θα φτιάξουμε λαμπατέρ»... Τους χαρακτηρίζουν «μιάσματα», «υπανθρώπους» και «μπαμπουίνους» που «μας αναπνέουν τον αέρα μας».
Φυσικά όλα όσα ακούγονται, όσο «ακραία» κι αν φαίνονται, στην πραγματικότητα είναι βγαλμένα μέσα από την ίδια την επίσημη αστική προπαγάνδα, που αναδεικνύει ως ενόχους για όλα τα δεινά του λαού τους μετανάστες. Αυτά που λέει και κάνει η Χρυσή Αυγή πυροδοτούνται από την πολιτική της «μηδενικής ανοχής», της «ανακατάληψης των πόλεων» που προπαγανδίζει η ΝΔ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, εγκαινιάζοντας το απάνθρωπο κυνηγητό σε βάρος των μεταναστών. Αλλωστε, η Χρυσή Αυγή γέννημα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος είναι και το επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία και με όποιον τρόπο.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν επιτίθεται μόνο σε μετανάστες, αλλά ταυτόχρονα στοχοποιεί και το ταξικό εργατικό κίνημα, τους πρωτοπόρους αγωνιστές. Μόνο τυχαία δεν είναι η φράση που ακούστηκε στα ίδια ντοκουμέντα «Τι άλλο θα πάρεις, ρε Γιώργο, από τους αριστερούς;», και η απάντηση «τα δόντια θα πάρουμε για κομπολόγια»... Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι απειλές που κατά καιρούς εξαπολύουν κατά αγωνιζόμενων μαθητών και απεργών εργατών, ακόμα και οι απειλές που εξαπέλυσαν την Τρίτη, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού κατά δημοτικού συμβούλου και στελέχους του ΚΚΕ, στη συζήτηση του προβλήματος που υπάρχει εκεί με το ακατάλληλο νερό. Συζήτηση που το Κόμμα προκάλεσε και κατάφερε να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ακριβώς για ένα λαϊκό πρόβλημα, όπως είναι η τροφοδοσία με νερό.
Εχουμε λοιπόν από τη μία την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης, τις απειλές και επιθέσεις κατά βιοπαλαιστών, και ταυτόχρονα τις υπηρεσίες τους στην άρχουσα τάξη, τον χυδαίο αντικομμουνισμό, την οργάνωση ταγμάτων εφόδου εναντίον του λαϊκού κινήματος. Οι εργαζόμενοι πρέπει από την εμπειρία τους να βγάλουν συμπεράσματα όχι μόνο για τους χρυσαυγίτες αλλά και για τις πολιτικές ευθύνες όλων αυτών που τους έβγαλαν στο προσκήνιο με στόχο το χτύπημα του κινήματος, που τους κάνουν πλάτες εφαρμόζοντας την ίδια «ατζέντα» με τα φασιστοειδή, που τα αξιοποιούν ως μακρύ χέρι του συστήματος στην προσπάθειά του να ξεπεράσει την κρίση του περνώντας πάνω από λαϊκά δικαιώματα και εργατικές κατακτήσεις. Με αυτά τα συμπεράσματα και με πολιτικές απαντήσεις κι οργανωμένο αγώνα, ο λαός να στείλει τόσο την Χρυσή Αυγή όσο και το σύστημα που τη γέννησε και τη θρέφει, γιατί τη χρειάζεται, στην κόπρο της Ιστορίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Και με τα «πειραγμένα» στοιχεία η φτώχεια διευρύνεται



ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Και με τα «πειραγμένα» στοιχεία η φτώχεια διευρύνεται
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνθηκε, παρά τους δείκτες για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση αναφέρει η έκθεση της κυβέρνησης για τη φτώχεια που ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας. Η έκθεση, που έπρεπε να είχε εγκριθεί από τον περασμένο Νοέμβρη, «πειράχτηκε» για να αμβλυθούν εκφράσεις που δείχνουν αυτό το χάσμα.
Στο πρώτο προσχέδιο της έκθεσης σημειώνονταν για παράδειγμα ότι «την ώρα που τα υψηλά εισοδήματα αυξάνονται, τα κατώτερα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία», το οποίο άλλαξε σε: «Η πτώση στους πραγματικούς μισθούς είναι απόρροια διαρθρωτικών βελτιώσεων στην αγορά εργασίας».
Οι μικροί μισθοί ενός τμήματος του εργατικού δυναμικού της χώρας, το οποίο δεν καλύπτεται από τον κατώτερο μισθό, και η κυριαρχία της μερικής απασχόλησης, αποτελούν σύμφωνα με τους εργαζόμενους την άλλη όψη του «γερμανικού θαύματος», της «ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας». Πρόκειται για τα λεγόμενα μίνι-τζομπς, όπου 7 εκατομμύρια ζουν με κάτω από 400 ευρώ το μήνα.
Η έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Εργασίας αναφέρει για το διάστημα 2007-12 ότι το 10% των πλούσιων Γερμανών κατέχει πάνω από το 53% του συνολικού πλούτου της χώρας, ενώ το 50% των φτωχότερων Γερμανών μοιράζεται το 1% της συνολικής κρατικής περιουσίας. Οι καθαροί μισθοί μειώθηκαν κατά 6,1% στο διάστημα 2007-10 για το 10% των χαμηλότερα αμειβομένων εργαζομένων ωστόσο -όπως αναφέρεται- υπήρξε... θετική εξέλιξη στα διαθέσιμα έσοδα των νοικοκυριών, λόγω της ανθούσας αγοράς εργασίας με το δείκτη ανεργίας να μειώνεται από το 9% το 2007 στο 6,8% το 2012... Και η έκθεση σημειώνει ότι από την εξέλιξη αυτή επωφελήθηκε το 40% του λιγότερο εύρωστου οικονομικά πληθυσμού και ότι την ίδια περίοδο μειώθηκε και ο αριθμός των δικαιούχων κρατικών επιδομάτων.
Μολυσμένο γάλα με τοξίνες
Αντιμέτωπη με ένα ακόμη διατροφικό σκάνδαλο η «ισχυρή» βιομηχανία τροφίμων της Γερμανίας, που προβάλλεται ως «πρότυπο» παραγωγής και ανάπτυξης, δηλαδή καπιταλιστικής ασυδοσίας.
Χτες, το υπουργείο Περιβάλλοντος του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας ανακοίνωσε ότι σε μια σειρά αγροκτημάτων εντοπίστηκαν στο γάλα τοξικές ουσίες, θανατηφόρες τοξίνες, οι λεγόμενες αφλατοξίνες, που παράγονται από μικροσκοπικούς μύκητες. Τα δείγματα εντοπίστηκαν σε μία γαλακτομική μονάδα στην περιοχή Χοχζάουερλαντ και περιείχαν υπερδιπλάσια από τη μέγιστη επιτρεπτή περιεκτικότητα στο γάλα παρόμοιων ουσιών, που συμβάλουν στην εμφάνιση ογκολογικών παθήσεων και καρκίνου. Οι αρχές ερευνούν εάν η μολυσμένη παραγωγή ήδη έχει διοχετευθεί στο εμπόριο και προσωρινά απαγορεύθηκαν οι μεταφορές νέων παρτίδων.

TOP READ