8 Αυγ 2014

Φασισμος στις Ε.Δ.Θαυμαστε τους VIDEO

Αποκρουστικό βίντεο από την φασιστική εκπαίδευση των ΛΟΚ



Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κακόμοιρο το κεφάλαιο!

 Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κακόμοιρο το κεφάλαιο!


«Αν ένας ταλαίπωρος επιχειρηματίας προσπαθεί σε αυτήν τη χώρα να στήσει μια επιχείρηση της προκοπής, να δώσει θέσεις εργασίας, τον διαλύετε στους φόρους και οι τράπεζες, αν του δώσουν ρευστότητα, θα του δώσουν με ληστρικά επιτόκια, τριπλάσια από αυτά που δίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αν ο κακόμοιρος αυτός επιχειρηματίας βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χρωστάει, μαύρο φίδι που τον έφαγε (...) Οι μάγκες της διαπλοκής, όμως, και χρωστάνε και δημόσια έργα παίρνουν και χρηματοδοτικές ροές από τις τράπεζες έχουν και "κουρεύετε" και τα δάνειά τους». Πρόκειται για απόσπασμα από την προχτεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του «πολυνομοσχεδίου».

Τι λέει απλά και κατανοητά; Οτι το πρόβλημα δεν είναι το κεφάλαιο γενικά, αλλά μόνο οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες! Για τους μη διαπλεκόμενους της «υγιούς» επιχειρηματικότητας κλαίνε με μαύρο δάκρυ για τα παθήματά τους. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ουσιαστικά εξωραΐζει τη δράση του κεφαλαίου αφού εμφανίζει ότι από την επιχειρηματικότητα εξαρτάται η λαϊκή ευημερία. Μόνο που ξέχασε να πει ότι όλοι μαζί, διαπλεκόμενοι και μη, είναι αυτοί που θέλουν τους εργαζόμενους πατημένους, χωρίς δικαιώματα και με υποτιμημένες εργατικές ανάγκες. Ασε δε που είναι ένα ζήτημα αν μπορεί να υπάρξει τμήμα του κεφαλαίου που δεν θα στηρίζεται στις κρατικές φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτήσεις. Το δίλημμα, λοιπόν, που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με την «υγιή» επιχειρηματικότητα ή όχι δεν είναι δίλημμα που αφορά το λαό.
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ο Marx στο ... Buenos Aires

 Ο Marx στο ... Buenos Aires



Η στάση πληρωμών που επέλεξε η κυβέρνηση της Αργεντινής, αν αποδεικνύει κάτι, είναι ότι ακόμη και μέσα στα ασφυκτικά όρια του “καπιταλιστικού κανόνα” ,υφίστανται ισχνά περιθώρια ελιγμών, ακόμα και για μια κυβέρνηση όπως της Κίρσνερ, που δεν είναι δα και επαναστατική. Περιθώρια ελιγμών, ωστόσο, που προσκρούουν στα όρια του πεπερασμένου ορίζοντα που ιχνογραφείται, από τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα, της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Καθώς η αμέσως επόμενη πρόκληση ενός κράτους, που αρνείται την απόλυτη υποταγή στους κανόνες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι η επιλογή του δρόμου που θα πορευτεί τόσο σε κοινωνικό και πολιτικό αλλά κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Η εμμονή στον δρόμο που οδηγεί αέναα, στην χρεοκοπία, στην ύφεση και στην φτώχεια, σχετικά σύντομα θα επαναφέρει το δίλημμα, αποπληρωμή των χρεών ή χρεοκοπία. Ακριβώς γιατί πρόκειται για ένα δίλημμα, που είναι άρρηκτα συνυφασμένο, με τα γενεσιουργά αίτια, πρόκλησης της καπιταλιστικής κρίσης.

Συνεπώς κάθε κράτος που επιλέγει συγκυριακά την ανυπακοή στον “Χρηματοπιστωτικό Λεβιάθαν”, θα αναγκαστεί από τις συνθήκες, είτε ιστορικά και στρατηγικά, να αρνηθεί τον καπιταλιστικό one way road, είτε σε μια καμπή των κοινωνικών εξελίξεων, να υποταχθεί ολοκληρωτικά και συντριπτικά στην κυριαρχία ενός συστήματος, που σε μια πρότερη κατάσταση είχε αμφισβητήσει.

Ολόκληρος ο πλανήτης στροβιλίζεται στην άβυσσο μιας καπιταλιστικής κρίσης, που επιστρέφει οξύτερη, χλευάζοντας τους αδαείς οικονομικά και γεωπολιτικά, που εκτιμούν ότι η ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών. Καθώς η ίδια η ανισομετρία, του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος, είναι που προκαλεί υπαναχώρηση των συμπτωμάτων της κρίσης σε ένα σημείο του πλανήτη, και την ταυτόχρονη επιδείνωση της, σε ένα άλλο. Συντηρώντας την σπείρα της ιστορίας ενεργή, σε διαρκή κατάσταση βρασμού, εξωθώντας το παγκόσμιο καπιταλιστικό staus quo, στα απώτατα όρια αντοχής του.

Σε αυτόν τον γκρίζο, μονόχρωμο καμβά, δεν υπάρχουν περιθώρια για πινελιές, αισιόδοξων αναπτυξιακών ονειρώξεων. Καθώς όσο ο καμβάς παραμένει ο ίδιος και τα υλικά που τον συγκροτούν, απαράλλακτα, μόνο ξέπνοες ανάσες πριν τον αναπόφευκτο πνιγμό, μπορεί κανείς να έχει, ως την μόνη επιλογή.

“Τραβέρσο ανάποδο πορεία προς τον βοριά”, είναι η μόνη λύση οριστικής απαγκίστρωσης από τα δεσμά της κρίσης, της χρεοκοπίας και της εξαθλίωσης. Μια επιλογή, που συνιστά, καθολική ανυπακοή στο κυρίαρχο μοντέλο, και συνολική ανατροπή των οικονομικών, κοινωνικών, και πολιτικών συντεταγμένων που δομούν, το κυρίαρχο κοινωνικό και οικονομικό υπόδειγμα.

Μια διαπίστωση που θα προκαλούσε το ειρωνικό μειδίαμα του Marx, και την “συντριβή” του keynes, καθώς είναι πιο φανερό από ποτέ στους αιώνες της ηγεμονίας του κεφαλαίου, ότι στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν περιθώρια, για ημίμετρα. Είτε οι λαοί ξεμπερδεύουν μαζί του, είτε αυτός ξεμπερδεύει με του λαούς. Δημιουργώντας εκατόμβες θυμάτων, στον βωμό της βίαιης, με κάθε κόστος παλινόρθωσης του.

Στην Αργεντινή, στην Ελλάδα, σε κάθε μικρή η μεγάλη γωνιά του πλανήτη, μια πρωτογενής , μια ελάχιστη, άρνηση στους κανόνες του κεφαλαίου και των αγορών, είτε θα μετουσιωθεί σε ολιστική Άρνηση του όλου, που συνθέτει το καπιταλιστικό πρόταγμα, είτε θα οδηγηθούν οι εργαζόμενοι και οι λαοί σε ιταμή και καταστρεπτική συνθηκολόγηση και ήττα.

Αν χαίρομαι για την Αργεντινή ; Φυσικά και χαίρομαι. Ίσως όμως για διαφορετικούς λόγους από ότι οι περισσότεροι. Χαίρομαι, γιατί για λίγο, το βλέμμα και η μορφή του Marx ,περιφέρονται στα στενά του Buenos Aires , προσδοκώντας μετά από καιρό, μια μεγάλη διάψευση και μια μεγάλη δικαίωση. Ότι δεν θα μείνει ο λαός, στα μισά του δρόμου. Ότι θα προχωρήσει μέχρι την τελική ρήξη. Μέχρι την τελική λύση.

Και ποιος ξέρει ; Οι “ουρανοί” της Αργεντινής και της Ελλάδας δεν απέχουν και τόσο πολύ. Άλλωστε ο “ουρανός της κοινωνικής απελευθέρωσης” ήταν και θα παραμείνει για πάντα, κοινός. 


πηγή:http://a-ctus.blogspot.gr/

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ-ΔΥΣΗΣ Mαλαισία: "Το Boeing 777 καταρρίφθηκε από ουκρανικό Su-25"

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ-ΔΥΣΗΣ


Αποκάλυψη-σοκ: Οι μαλαισιανοί ερευνητές αναφέρουν ότι το μοιραίο μαλαισιανό Boeing777 που καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου στην Α.Ουκρανία, χτυπήθηκε από ουκρανικό Su-25. Πρόκειται για μια εκδοχή που μόνο το defencenet.gr είχε παρουσιάσει στην Ελλάδα, όταν είχε δημοσιευτεί σε γερμανική εφημερίδα.
 
Σύμφωνα με την μαλαισιανή εφημερίδα New Straits Times οι ερευνητές που έχουν αναλάβει να μάθουν πως έπεσε και από ποιον καταρρίφθηκε το επιβατικό αεροσκάφος, προσανατολίζονται ότι πρόκειται για κατάρριψη από μαχητικό αεροπλάνο, καθώς τα σημάδια πάνω στα υπολείμματα του Boeing δείχνουν και χρήση πυραύλου αέρος-αέρος, αλλά και πολυβόλου των 30 χλστ.
 
Έχει μεγάλη σημασία που το αναφέρουν μαλαισιανές πηγές, καθώς η Μαλαισία έχει και πραγματικό έννομο συμφέρον να μάθει τι έγινε πργματικά, και δεν παίζει γεωπολιτικά παιχνίδια.
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πληροφορίες της έρχονται από πηγές του μαλαισιανού Στρατού.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς η άτρακτος του Boeing έχει δύο τύπους πληγμάτων: Έναν "ακανόνιστο" από θραύσματα πυραύλου, και έναν "στρογγυλό" παρόμοι με αυτόν που προξενούν οι "σφαίρες".
 
Αυτό με τα χτυπήματα από πολυβόλο το είχε δηλώσει νωρίτερα και ο ειδικός εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Michael Botsyurkiv. 
 
Σύμφωνα με την στρατιωτική πηγή της μαλαισιανής εφημερίδας οι ισχυρισμοί της ουκρανικής πλευράς ότι το Su-25 δεν θα μπορούσε να φτάσει στο ύψος της πτήσης του Boeing 777 είναι αστήρικτη, διότι σε αυτό το ύψος εύκολα φτάνει το βλήμα "αέρος-αέρος" R-60(AA-8), με το οποίο είναι εξοπλισμένα τα εν λόγω μαχητικά.
 
Ωστόσο, η ισχύς του μπορεί να ήταν ανεπαρκής για να προκαλέσει τη συντριβή, και για αυτό να χρειάστηκε και η χρήση του πολυβόλου. 
 
Συμμερίζεται τις ανησυχίες του με την εφημερίδα και ένας ανώτερος αξιωματούχος από το τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας. Δεν καταλαβαίνει γιατί οι Βρετανοί ειδικοί λένε ότι οι καταγραφείς φωνής του Boeing 777 δεν έχουν καταγρψει τίποτα το ασυνήθιστο.
 
«Τα μαύρα κουτιά έχουν ανεξάρτητη παροχή ρεύματος, και έτσι έχουν καταγράψει τα τελευταία λεπτά, όταν το αεροπλάνο έσπασε σε κομμάτια," είπε. 
 
Όπως έχει ήδη αναφερθεί από τον επικεφαλής της κύριας επιχειρησιακής διαχείρισης του Γενικού Επιτελείου Αντιστράτηγος Andrew Kartapolova, πριν από την καταστροφή σε 3-5 χιλιόμετρα από το Boeing καταγράφτηκε ένα ουκρανικό μαχητικό, κατά πάσα πιθανότητα, Su-25.
 
Σημείωσε ότι το Su-25 είναι ικανό για εγγυημένο χτύπημα εναντίον εναέριων στόχων σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων. 
 
Το επιβατικό αεροσκάφος Boeing 777 της Malaysia Airlines συνετρίβη στις 17 Ιουλίου στην περιοχή του Ντόνετσκ. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 192 πολιτών από τις Κάτω Χώρες, και σκοτώθηκαν όλοι.
 
Έκτοτε ζούμε έναν παραλογισμό με τις ΗΠΑ να κατηγορούν χωρίς αποδείξεις την Ρωσία και τους ρωσόφωνους για την κατάρριψη του αεροπλάνου.
 
Τώρα όλες πλέον οι αποδέιξεις δείχνουν ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τους Ουκρανούς για να διοργανωθεί μια καλοστημένη προπαγάνδα εναντίον της Ρωσίας με την αμέριστη βοήθεια της Ουάσιγκτον οι οποία γνώριζε εξαρχής τι πραγματικά είχε συμβεί αλλά θυσίασε την αλήθεια προς ικανοποίηση των γεωπολιτικών της συμφερόντων.
 
Τα άρθρα που το αποδεικνύουν εδώεδώεδώ και εδώ.

Η προσέγγιση με το Ιράν και οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη

Η προσέγγιση με το Ιράν και οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη
Η νέα φονική επιχείρηση με την οποία το Ισραήλ αιματοκύλισε ξανά το λαό της Γάζας ανέδειξε ακόμα μια φορά τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν για τους λαούς οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι οποίοι όλα δείχνουν ότι οξύνονται στη Μέση Ανατολή και μάλιστα ανάμεσα σε διάφορες δυνάμεις. Προστατεύοντας «το δικαίωμά του στην άμυνα» - όπως διακήρυσσε - το Ισραήλ θέλησε να καταστήσει σαφές ότι δεν θα παραιτηθεί από τα ιδιαίτερα συμφέροντά του, σε μια περίοδο που δυνάμεις όπως και οι ΗΠΑ δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για την «επίλυση» του Παλαιστινιακού ζητήματος. Τα διάφορα «στρατόπεδα» των ιμπεριαλιστών μελετούν και επιλέγουν κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα, οι οποίες δεν αποκλείεται να συναντήσουν αντιδράσεις ή και διαφωνία (πρώην;) συμμάχων τους. Συμβιβασμοί και αντιθέσεις αναπροσαρμόζονται με βάση νέες «ισορροπίες». Ωστόσο, το κριτήριο των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων είναι σταθερά η εξασφάλιση των στρατηγικών τους συμφερόντων.
***
Χαρακτηριστική είναι η συζήτηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό (και) στα ελληνικά ΜΜΕ, γύρω από τα δεδομένα που πιθανόν προκύψουν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται ενώ αυξάνονται όσοι περιμένουν να αρθούν γρήγορα οι περιορισμοί που εμποδίζουν την έναρξη και επέκταση πολλών επενδύσεων. Εγραφε πρόσφατα μεγάλη αστική εφημερίδα: «Το Ιράν έχει πλέον τα φόντα να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη δύναμη της Μέσης Ανατολής. Ο πληθυσμός του προσεγγίζει τα 80 εκατομμύρια και είναι μεγαλύτερος από αυτούς των γειτόνων του, με τον μέσο όρο ηλικίας μάλιστα να είναι αρκετά χαμηλός. Στην πλειονότητά τους, οι Ιρανοί είναι κάτω των 30 ετών, μορφωμένοι και εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, η χώρα διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και τα δεύτερα μεγαλύτερα διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου, όπερ σημαίνει πως είναι... χρυσωρυχείο».
Ηδη, στο Ιράν έχουν κάνει φανερή την παρουσία τους μεγάλα μονοπώλια, κατ' αρχάς από τον κλάδο της Ενέργειας: Η γαλλική «Total», η αγγλο-ολλανδική «Royal Dutch Shell», η ιταλική «Eni», η ισπανική «Repsol», η νορβηγική «Statoil». Αλλά και εταιρείες από άλλους κλάδους, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες (οι «PSA Peugeot Citroen» και «Renault»), αλλά και τράπεζες (όπως η γερμανική Deutsche Bank και η ρωσική Renaissance Capital). Η δράση και οι επιδιώξεις τέτοιων μεγάλων εταιρειών είναι φυσικά κάτι που σπεύδει να αξιοποιήσει και η ιρανική αστική τάξη, στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει την οικονομική της παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.
***
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εντείνονται διεργασίες και ανακατατάξεις που δείχνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κέντρων δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να αλλάξουν σημαντικά. Για παράδειγμα, είναι πια κοινό μυστικό ότι ένας από τους λόγους που οι σχέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα με την κυβέρνηση Ερντογάν έχουν «προβλήματα» είναι και η βιασύνη τουρκικών εταιρειών να μπουν στο Ιράν. Το όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον που το τελευταίο διάστημα εκφράζουν ευρωπαϊκά και αμερικανικά μονοπώλια για το Ιράν δεν αποκλείεται να «περιπλέξει» τις σχέσεις της Δύσης με «συμμάχους» της στην περιοχή. Ζητήματα όπως το ποιος θα επενδύσει σήμερα στο Ιράν, σε ποιους κλάδους, σε βάρος ποιων, αποκτούν κρίσιμη σημασία για την «επόμενη μέρα» σε όλη τη Μέση Ανατολή. Επίσης, μεγάλο βάρος θα έχουν και οι επιλογές και συμμαχίες της ιρανικής πλουτοκρατίας, με δεδομένο ότι δεν είναι θεατής, αλλά συνδιαμορφωτής του «νέου επιχειρηματικού» περιβάλλοντος.
***
Ακόμα, οι σχέσεις του Ιράν με τη Δύση αλληλεπιδρούν και με συνολικότερες ανακατατάξεις στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Δεν είναι τυχαίες αναλύσεις που πυκνώνουν και στον ελληνικό Τύπο εστιάζοντας σε ορισμένα νέα δεδομένα. Ορισμένοι αρθρογράφοι εντοπίζουν ότι η «αναθέρμανση» των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση προέκυψε όταν είχε ήδη φανεί πως η κόντρα μεταξύ σιιτών και σουνιτών (που αποτελεί έκφραση ενδοαστικών ανταγωνισμών) στο Ιράκ οξύνεται, στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν κάνουν «δυναμική» επανεμφάνιση, στην Τουρκία εντείνονται οι διαφωνίες για τις συμμαχίες που πρέπει να επιλέξει η αστική τάξη. Δηλαδή, διαπιστώνουν σημάδια αλλαγών σε παλιότερες «ισορροπίες», οι οποίες αλλαγές προκαλούν κινδύνους και νέα δεδομένα για τη δραστηριότητα διαφόρων πολυεθνικών.
Το ρευστό πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό πολλών χωρών από τη μία μεριά αλλά και οι διεργασίες μεταξύ «παλιών» και νέων «εταίρων» είναι δύο παράγοντες που σίγουρα θα επιδράσουν στους ανταγωνισμούς. Οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής, που βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα, δεν πρέπει να αφήνουν αδιάφορη την εργατική τάξη και πρώτα απ' όλα την οργανωμένη πρωτοπορία της, τους κομμουνιστές. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες διαμορφώνονται τα δεδομένα για την όξυνση της ταξικής πάλης και μέσα σε κάθε χώρα. Καθορίζονται τα καθήκοντα των κομμουνιστών για την οργάνωση και την πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, με στόχο την ανατροπή εκείνων που χαράζουν σύνορα με το αίμα των λαών, αρπάζουν τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες για να γεμίζουν τα δικά τους θησαυροφυλάκια.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Στήριξε μέτρα κατά της Ρωσίας και τώρα τρέχει για τις εξαγωγές...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήριξε μέτρα κατά της Ρωσίας και τώρα τρέχει για τις εξαγωγές...


Τρόπους για να μην πληγούν οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία λόγω των αντιμέτρων που ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση (απάντηση στα μέτρα που αποφάσισαν πρώτες ΗΠΑ και ΕΕ) αναζητά η ελληνική κυβέρνηση. Βέβαια, η Αθήνα συμμετείχε στα διαβούλια της ΕΕ όπου αποφασίστηκαν αυτά τα μέτρα, δεν διαχώρισε τη θέση της, αντιθέτως συνδιαμόρφωσε κιόλας τη στρατηγική διείσδυσης μονοπωλίων του ευρωατλαντικού άξονα στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε αντιπαράθεση με ρωσικά κεφάλαια.
Συγκεκριμένα, χτες, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Π. Μίχαλο, με τη συμμετοχή του γεν. γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Μελά, εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΚΕΕΕ-ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ), καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.
Επισήμως, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι «νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων στη Ρωσία, υπό το φως των αντιδράσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην πρόσφατη επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ». Ο Π. Μίχαλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες του ΥΠΕΞ «με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς».
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας (με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων) με αντικείμενο «την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων».
Και επειδή ανησυχούν ότι η ρωσική αγορά κλείνει, τουλάχιστον για το παρόν, αναζητούν τώρα νέες αγορές μήπως και προωθήσουν τα ελληνικά προϊόντα. Ετσι, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας «θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορώνγια τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της».
Μπρος στο ενδεχόμενο καταστροφής χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, που έβλεπαν τη Ρωσία ως διέξοδο για τα προϊόντα τους, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, έσπευσε χτες να δηλώσει για το εμπάργκο που ανακοίνωσε η Ρωσία: «Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της ΕΕ, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή».
Αυταπάτες από τον ΣΥΡΙΖΑ
Με ανακοίνωσή του για το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει γαργάρα τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ ως διακρατικής ένωσης του μεγάλου κεφαλαίου, την ουσία της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ευρωατλαντικού άξονα ως σύγκρουσης μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «υπάκουσε και υπακούει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές Ουάσιγκτον - Βρυξελλών», ότι ακολουθεί «αλόγιστη και παράλογη εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με την ουκρανική κρίση», ότι «δεν ακολούθησε μια φιλειρηνική ενεργητική εξωτερική πολιτική, σοβαρή και λελογισμένη, που θα λάμβανε υπόψη την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική και στρατιωτική κλιμάκωση των εμπλεκόμενων πλευρών».
«Ταυτόχρονα δεν στάθμισε τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Ελλάδας που αφορούν τους Ελληνες ομογενείς στην Ουκρανία, τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, που αντί να αναβαθμίζονται πολύπλευρα προς όφελος των δύο χωρών και λαών, υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται», προσθέτει, κλείνοντας το μάτι σε ελληνικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά, πασχίζοντας να εμφανιστεί συνολικά στο ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο ως καλύτερος εκφραστής των συμφερόντων του.
Στο ίδιο μήκος κύματος, καλλιέργειας αυταπατών ότι μπορεί να βρεθεί λύση εντός ΕΕ, η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει: «Απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση. Απαιτείται συνδυασμένη δράση των υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας. Πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών στην ΕΕ», το Συμβούλιο όπου συζητήθηκαν τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία... μήπως διοχετευτούν τα προϊόντα σε άλλες χώρες.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Οι «φλόγες» των ανταγωνισμών υψώνονται απειλητικές για τους λαούς

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι «φλόγες» των ανταγωνισμών υψώνονται απειλητικές για τους λαούς
  • Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν ανακοίνωσε από το Κίεβο αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας και την οργάνωση ειδικής Συνόδου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας
  • Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στο Ντόνετσκ



Βομβαρδισμένο το νοσοκομείο Βισνέβσκι (άποψη από την Οδοντιατρική Κλινική) στην πόλη του Ντόνετσκ
Associated Press
ΚΙΕΒΟ.-- Ετοιμο να στηρίξει την Ουκρανία και να ενισχύσει πολύμορφα τη συνεργασία μαζί της δηλώνει το ΝΑΤΟ, του οποίου ο γενικός γραμματέας Αντερς Φον Ράσμουσεν βρέθηκε χτες στο Κίεβο και τιμήθηκε μάλιστα από τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέδρο Ποροσένκο με ανώτατο παράσημο «για την ελευθερία».
Ο Ράσμουσεν δήλωσε μεταξύ άλλων πως το NATO «έχει όλες τις απαιτούμενες δυνατότητες να διασφαλίσει αποτελεσματική προστασία όλων των συμμάχων μας. Υπογράμμισα ότι η παράνομη ρωσική συμπεριφορά δημιούργησε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό». Επιπλέον, ο Ράσμουσεν επισήμανε ότι η Ρωσία «δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ειρηνευτική δράση ως ένα πρόσχημα για να κάνει πόλεμο» και ανακοίνωσε αφενός ότι «έχουμε αναστείλει την πρακτική μας συνεργασία με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς», αφετέρου ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει σε λιγότερο από ένα μήνα (4-5 Σεπτέμβρη) στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς «αποφασίσαμε να έχουμε μια ειδική συνάντηση με την Ουκρανία στην επικείμενη Σύνοδο».
Στο ίδιο πλαίσιο, έγινε γνωστό ότι Ουκρανία και ΝΑΤΟ σχεδιάζουν «περισσότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, μεγαλύτερη συνεργασία, πιο πολλή κοινή εκπαίδευση και επιμόρφωση», ενώ εξετάζουν «μακροπρόθεσμη βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συναντιέται με το φασίστα «πρωθυπουργό» του Κιέβου, ενώ συνεχίζεται το μακέλεμα του λαού
Αντιδρώντας εκ μέρους της Μόσχας, ο Βίκτορ Οζεροφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ ήταν περισσότερο στα χαρτιά», ενώ παρομοιάζοντας τη συνεργασία Ρωσίας - ΝΑΤΟ με έναν αποτυχημένο γάμο, σχολίασε ότι «δεν υπάρχει περιουσία να χωρίσουμε».
Θέλουν να εγκλωβίσουν τους λαούς
Η επίσκεψη και οι δηλώσεις Ράσμουσεν γίνονται ενώ η Συμμαχία επαναλαμβάνει τις τελευταίες μέρες την «ανησυχία» της για την αυξημένη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, σε μια περίοδο που η Μόσχα προχωρά σε διευρυμένες στρατιωτικές ασκήσεις και ενώ τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία δουλεύουν πυρετωδώς για να εγκλωβιστούν οι λαοί σε σχέδια επικίνδυνα για τους ίδιους και ξένα προς τα δικά τους συμφέροντα. Σ' αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και μια σειρά δημοσκοπήσεις που γίνονται σε διάφορες χώρες το τελευταίο διάστημα (π.χ. Ρωσία, Γερμανία), εμφανίζοντας σε επίπεδα «ρεκόρ» τη δημοτικότητα των αντίστοιχων ηγετών και θέτοντας ευθέως στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
Είναι ολοφάνερο πως η «κόντρα», που εκδηλώθηκε με αφετηρία τις συμμαχίες της ουκρανικής αστικής τάξης, αποκτά διαρκώς νέες διαστάσεις και στο φόντο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης αποκτά όλο και πιο επικίνδυνες για τους λαούς προεκτάσεις, αναζωπυρώνοντας άγριες «κόντρες» που γεννούν τα συγκρουόμενα συμφέροντα μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως ακόμα δεν είναι απαραίτητη η αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «αν αρχίσετε να βλέπετε μια ενδεχόμενη εισβολή από τη Ρωσία, κάτι τέτοιο αποτελεί μια τελείως διαφορετική κατηγορία ερωτήσεων».
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με την οποία γίνεται ενημέρωση για συνομιλία που είχε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Πέτρο Ποροσένκο, γίνεται λόγος για «δηλώσεις της Ρωσίας, η οποία προτείνει ένα ρόλο για ρωσική "ειρηνευτική δύναμη" στην Ουκρανία», για τις οποίες - σύμφωνα με το Λευκό Οίκο - «οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους».
Την ίδια στιγμή, πολλά δημοσιεύματα αστικών εφημερίδων εμφανίζουν τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην «αντιμετώπιση της κρίσης», έχοντας απανωτές συνομιλίες τις τελευταίες μέρες και με τον Πούτιν, προσπαθώντας να ισορροπήσει και μεταξύ των «αντιρρήσεων» πολλών Γερμανών επιχειρηματιών για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Είναι άλλωστε καθαρό πως η ίδια η στάση απέναντι στη Ρωσία αποτελεί πεδίο ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης, που κατευθύνονται από τις ιδιαίτερες επιδιώξεις των μονοπωλίων που εκπροσωπούν.
Βομβαρδίστηκε και νοσοκομείο!
Ολα αυτά τα «παζάρια» συνθέτουν μια εκρηκτική βάση δεδομένων, σε διπλωματικό, οικονομικό, πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο, από τη στιγμή που οι διαφορετικές πλευρές δηλώνουν έτοιμες να «στηρίξουν» στρατιωτικές επιχειρήσεις που αιματοκυλούν το λαό της Ανατολικής Ουκρανίας.
Χτες, το ουκρανικό πρακτορείο «Ιντερφαξ» μετέδωσε ότι τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν και άλλα πέντε τραυματίστηκαν όταν βόμβα έσκασε δίπλα σε στάση λεωφορείου, στην πόλη Γκόρλιφκα όπου πρόσφατα σκοτώθηκαν πέντε παιδιά και κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.
Ακόμα, οβίδα έπληξε νοσοκομείο στο κέντρο του Ντόνετσκ, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και άλλοι δύο να τραυματιστούν, σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών. Επίσης, βόμβες έπληξαν τουλάχιστον ένα σπίτι.
Χτες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι καταρρίφθηκε ένα στρατιωτικό καταδιωκτικό αεροπλάνο που πετούσε σε χαμηλό ύψος, κοντά στη Γκντάνιβκα, περίπου 40 χλμ. ανατολικά του Ντόνετσκ, κοντά στον τόπο της συντριβής του «Μπόινγκ» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών».
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανέστειλε την κατάπαυση του πυρός γύρω από το σημείο της συντριβής, μετά τη διακοπή των ερευνών της διεθνούς αποστολής ειδικών. Τη διακοπή των ερευνών ανακοίνωσε προχτές ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών εντοπίζονταν πολύ συχνά στην περιοχή και ανάγκαζαν τους ερευνητές να σταματούν.
Τέλος, χτες, ο Αλεξάντερ Μποροντάι, πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ανακοίνωσε ότι παραιτείται, αφήνοντας τη θέση του στον Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, παραμένοντας ωστόσο αντιπρόεδρος.
  • Χτες επίσης στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, τη λεγόμενη πλατεία Ανεξαρτησίας, το «Μεϊντάν», έγιναν συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτούς που έχουν παραμείνει με σκηνές και σε δυνάμεις της αστυνομίας που θέλησαν να διαλύσουν την κατασκήνωση. Οι παραμένοντες στην πλατεία, κυρίως φασίστες του «Δεξιού Τομέα», έκαψαν λάστιχα και απέτρεψαν τη διάλυση της κατασκήνωσης, ενώ υπήρξαν 50 τραυματίες και έγιναν 7 συλλήψεις.

TOP READ