Αδιαφορώντας για τις δυσκολίες που περνούν οι Πολωνοί εργαζόμενοι  – και λόγω κορονοϊού- οι οποίοι αναγκάζονται να τα βγάζουν πέρα με ελάχιστα, το «τσιράκι» των δυτικών Λεχ Βαλέσα κλαψουρίζει (και αυτοαποκαλύπτεται) γιατί δεν μπορεί να ταξιδέψει. «Μου λείπουν τα ταξίδια μου διότι με βοηθούσαν να κερδίζω τα προς το ζην (…) Είχα πολλές επικερδείς δουλειές, σήμερα αναγκάζομαι να τα βγάζω πέρα χωρίς αυτές και γι’ αυτό σκέφτομαι τι να κάνω;».
Αυτός που υποτίθεται αγωνιζόταν για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Πολωνών, αποκάλυψε ότι τα ετήσια πρόσθετα έσοδά του από ομιλίες και άλλες δραστηριότητες ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο ζλότι (περί τα 232.000 ευρώ), τα οποία όμως του λείπουν τώρα λόγω της συγκυρίας. «Βιώνω μια χρόνια έλλειψη οικονομικών πόρων» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωταγωνιστής στην ανατροπή της λαϊκής εξουσίας και την καπιταλιστική παλινόρθωση που οδήγησε τον πολωνικό λαό στο να χάσει δικαιώματα και κατακτήσεις σε όλους τους τομείς, εξασφαλίζει τα προς το (καλο)ζην με διαλέξεις διαφήμισης του πρωταγωνιστικού του ρόλου στην ανατροπή του σοσιαλισμού, με όχημα την αποκαλούμενη «Αλληλεγγύη» που χρηματοδοτούνταν πλουσιοπάροχα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Οι κάθε είδους υποστηρικτές του τον εξελεξαν Πρόεδρο της Πολωνίας, τον τίμησαν με το βραβείο Νόμπελ, του εξασφάλισαν και του εξασφαλίζουν τα προς το (καλο)ζην με τις διαλέξεις.
Αμετανόητος αντικομμουνιστής και κηφήνας δεν ντρέπεται να κλαψουρίζει συχνά πυκνά όταν λόγω συγκυριών συμβαίνει να κλείνει η κάνουλα των χρηματοδοτών του.
Τέτοιοι άνθρωποι, που βάζαν πάνω από όλα τον εαυτό τους  και την καλοπέρασή τους πρωταγωνίστησαν στην ανατροπή της εργατικής εξουσίας σε μια σειρά χώρες και σήμερα χρησιμοποιούνται ως συκοφάντες του σοσιαλισμού.