19 Μαρ 2020

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Τ.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ "Ατομική ευθύνη"



Ακούμε κάθε μέρα, σταθερά, σε όλους τους κλιμακούμενους τόνους, από τους κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους, από τα ΜΜΕ πως η "ατομική ευθύνη" μας αποτελεί κυρίαρχο στοιχεία  για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ατομική ευθύνη αποτελεί βέβαια συστατικό στοιχείο στην υλοποίηση κάθε σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Είναι όμως προκλητικό να αξιοποιείται για να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης και του αστικού κράτους. Γιατί αυτό που μετριέται σήμερα δεν είναι απλώς η ευθύνη του καθενός, αλλά η ικανότητα και ετοιμότητα του κράτους, της κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, του συστήματος συνολικά, να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση με κύριο κριτήριο την υπεράσπιση της υγείας του λαού.

Άλλωστε, η ατομική υπευθυνότητα "εμπνέεται" όχι από εκκλήσεις αλλά από τη συνολική λειτουργία της κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης όταν αυτή βάζει στο επίκεντρο τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες. Έτσι καλλιεργούνται η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η ευθύνη. Δυστυχώς όμως, στο πλαίσιο που ζούμε, στον καπιταλισμό, στο επίκεντρο βρίσκεται το κέρδος του κάθε μονοπωλιακού ομίλου, του κάθε μεγαλοεπιχειρηματία κόντρα στις λαϊκές ανάγκες, καλλιεργώντας τον ατομισμό, την αδιαφορία για τους άλλους, την ανευθυνότητα...

Η ατομική ευθύνη στον περιορισμό των μετακινήσεων, η εφαρμογή των μέτρων για την αποφυγή του συγχρωτισμού είναι ένα το κρατούμενο για τον περιορισμό της πανδημίας.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την ευθύνη που έχει το κράτος να εξασφαλίσει όλα τα μέσα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας προκειμένου να παίξει ουσιαστικά το ρόλο του στην προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, των ίδιων των υγειονομικών που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη.

Αντ' αυτού, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική που οδήγησε το δημόσιο σύστημα της Υγείας στο σημερινό χάλι, η κυβέρνηση αφήνει γιατρούς, υγειονομικούς και άλλο προσωπικό "γυμνούς" και χωρίς μέσα, ανακοινώνει ημίμετρα που δεν αντιμετωπίζουν ούτε τις ελλείψεις που υπήρχαν στα νοσοκομεία σε προσωπικό, ΜΕΘ και μέσα προ του κορονοϊού, πόσο μάλλον τώρα.

Όλοι π.χ. θυμόμαστε τις απανωτές και ατέλειωτες εφημερίες των ιατρών του Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας λόγω μη πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού. Το ίδιο και για νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό του ΓΝΚ. Όλα ευθυγραμμισμένα στις απατήσεις της "δημοσιονομικής προσαρμογής", στην διαμόρφωση προϋποθέσεων αυτού που ονομάζουν "ανάπτυξη". Μίας "ανάπτυξης" που έχει στο κέντρο της την αύξηση της κερδοφορίας μιας χούφτας παράσιτων και που για να πετύχει αυτόν το σκοπό θυσιάζει τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες. Αυτό λοιπόν το εξαντλημένο προσωπικό καλείται σήμερα να δώσει μια πολύ σκληρή μάχη, απογυμνωμένο από όλα τα αναγκαία μέσα για να την κερδίσει, αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων...

Από χθες άλλωστε ανακοινώθηκε ότι αν κάποιος υγειονομικός νοσήσει από το κορονοϊό, οι ημέρες της καραντίνας κόβονται από τις 14, που ισχύει για όλους, σε 7!!! Η απόλυτη αποδοχή της γύμνιας του συστήματός τους.

Το ίδιο ισχύει και με την ευθύνη του κράτους να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την αυθαιρεσία των εργοδοτών που απογειώνεται, με στόχο να τους φορτώσουν τις συνέπειες της επιδημίας στην οικονομία.

Αντί γι' αυτό, η κυβέρνηση ανακοινώνει αβέρτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και αφήνει τους εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτών, που δεν διστάζουν να τους εκθέτουν σε μεγάλους κινδύνους, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, δουλεύοντας σαν πειραματόζωα σε γυάλα. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες εργαζόμενων στα σούπερ μάρκετ και στο νησί μας που εξαναγκάζονται αυτές τις ημέρες να δουλεύουν, πέρα του ωραρίου τους, μέχρι να καταρρεύσουν από την κούραση, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για μεγαλοεργοδότες σούπερ μάρκετ και στο νησί μας, που αρνούνται να χορηγήσουν ακόμα και την "άδεια ειδικού" σκοπού σε γονείς και ευπαθείς ομάδες επικαλούμενοι φόρτο εργασίας. Υπάρχουν περιπτώσει μάλιστα που η εργοδοσίας δίνει εντολές στους εργαζομένους να παραβιάζουν ακόμα και τις οδηγίες για την είσοδο του κοινού στα καταστήματα, για να μην χάσουν κανένα πελάτη... Αλλά και περιπτώσεις εργαζόμενων στην εστίαση (π.χ. σε καφέ του νησιού) των οποίων οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να υπογράψουν "οικιοθελείς παραιτήσεις", τώρα που τα καταστήματα είναι κλειστά, με την απειλεί πως αν δεν το κάνουν αυτό δεν θα τους επαναπροσλάβουν όταν ξανανοίξουν... Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση των εργαζόμενων του καζίνο Κέρκυρας που η εργοδοσία τους χρωστά δεδουλευμένα μηνών και που με το κλείσιμο της επιχείρησης λόγω της πανδημίας, οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα, χωρίς να έχουν ούτε ένα ευρώ να ξοδέψουν για να αγοράσουν τα απαραίτητα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους...

Η κυβέρνηση δίνει μάλιστα στους μεγαλοεργοδότες και τα εργαλεία να εντείνουν την εκμετάλλευση στο όνομα του κορονοϊού, ανακοινώνοντας μέτρα που ήρθαν για να μείνουν, τα οποία αποτελούσαν πάγιο αίτημα της εργοδοσίας και τώρα εφαρμόζονται γενικευμένα (επέκταση ωραρίου λειτουργίας, άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κ.ά.)

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καλεί το λαό να αναλογιστεί την ατομική ευθύνη, λέει ορθά - κοφτά στους εργαζόμενους πως πρέπει να "ματώσουν" ξανά, να δεχτούν την καταστρατήγηση αδειών, την εκτίναξη της «ευελιξίας» και της τηλεργασίας, της εκ περιτροπής εργασίας, της απληρωσιάς.

Να δεχτούν να μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε γκέτο και να μπει κάθε εργασιακό δικαίωμα σε καραντίνα για να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία σήμερα και πολύ περισσότερο αύριο, αφού τα χειρότερα που "γεννήθηκαν από έκτακτες συνθήκες, θα μετατραπούν γρήγορα σε κινητήριους μοχλούς της επόμενης μέρας", όπως έλεγε χτες ο πρωθυπουργός.

Για ακόμη μια φορά, στο πλαίσιο αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, μια "έκτακτη κατάσταση" (υγειονομική αυτήν τη φορά) καλείται να την πληρώσει με πολλούς τρόπους ο λαός.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, παράλληλα με τη συνειδητή προσπάθεια να προστατεύσουν τον εαυτό τους και όλη την κοινωνία από την επιδημία και να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη σε όσους αντιμετωπίζουν πιο οξυμένες τις επιπτώσεις της, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να χαριστούν στην κυβέρνηση και στην αντιλαϊκή πολιτική της, να παραγράψουν τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση στην Υγεία και τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, όπου ως «φάρμακο» για τον κορονοϊό παρουσιάζεται το φαρμάκι της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που μας οδήγησε ως εδώ.

Ο μόνος δρόμος είναι να σηκώσει ο λαός ψηλά τη σημαία των διεκδικήσεων, να παλέψει για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας, της ασφάλειας, της ζωής του. Είναι εξίσου ευθύνη όλων μας να μην πληρώσουμε το "μάρμαρο" ακόμα μια φορά.


Κέρκυρα, 19/3/2020

“Πρόλογος μιας τεράστιας κρατικής τραγωδίας” η Οχτωβριανή Επανάσταση για τον Πούτιν


Την τακτική του “μια στο καρφί και μια στο πέταλο” εφαρμόζει σταθερά ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχέση με το σοβιετικό παρελθόν, αφού ανάλογα με τη συγκυρία και τον επιδιωκόμενο σκοπό, οικειοποιείται πτυχές της ΕΣΣΔ κι άλλοτε τις αποκηρύσσει. Μιλώντας στην Κριμαία, όπου συμπληρώνονται 6 χρόνια από την προσάρτησή της στη Ρωσία, ο Πούτιν αναφερόμενος στην Οχτωβριανή επανάσταση, έκανε λόγο για “πρόλογο μιας τεράστιας κρατικής τραγωδίας”, αναφέροντας πως:
«Η Οκτωβριανή επανάσταση που χωρίς καμία αμφιβολία υπήρξε ένα σημαντικότατο γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας, υπήρξε ο πρόλογος μιας τεράστιας κρατικής τραγωδίας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι», προσθέτοντας ότι πρέπει “να ξεπεράσουμε” τις συνέπειες αυτών των γεγονότων. Προσπαθώντας να αναγάγει τη μελέτη του παρελθόντος και τη συζήτηση για την ιστορία σε μια καθαρά μουσειακή ή φιλολογική δραστηριότητα, υποστήριξε πως   «αν θέλουμε να έχουμε μέλλον, πρέπει να γνωρίζουμε το παρελθόν μας και αυτό το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει, παρά τις διαφορές στις εκτιμήσεις που υπάρχουν ως προς το τι συμβαίνει σήμερα και τις διαφορές στις απόψεις ως προς το πώς πρέπει να αναπτυχθεί η χώρα και ποιους δρόμους να ακολουθήσει».
Την ώρα που η πανδημία αποκαλύπτει σε όλο της το βάθος τη γύμνια του καπιταλιστικού συστήματος, η αγωνία του Ρώσου προέδρου είναι να ξορκίσει το φάντασμα της Επανάστασης, με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή μέρα, στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο, επιδιώκοντας η συμμόρφωση των πολιτών για λόγους δημόσιας υγείας να παγιωθεί ως πλήρης υποταγή σε ένα σύστημα που θα φορτώσει τα σπασμένα των οικονομικών συνεπειών της τωρινής κρίσης, όπως κάνει πάντα με όλες τις κρίσεις, στις πλάτες των λαών.

Καταγγελία σωματείων στις τηλεπικοινωνίες: Η εργοδοσία κάνει τον κλάδο μας μηχανισμό διασποράς του κορονοϊού


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τα συνδικάτα μας καταγγέλλουν τις επιχειρήσεις του κλάδου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Με πρωτοστάτες τους μεγάλους ομίλους το σύνολο των επιχειρήσεων θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων αλλά και τη δημόσια υγεία. Το ενδιαφέρον τους για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού είναι όψιμο και σταματά όταν θίγεται έστω και στο ελάχιστο η κερδοφορία τους. Σε συνδυασμό με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε νοσοκομεία και στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, η κατάσταση για τους εργαζόμενους στον κλάδο μας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Οι εργαζόμενοι που χρόνια ολόκληρα πληρώνουμε από την τσέπη μας τα ταμεία και το κράτος, δε μπορούμε ούτε μια εξέταση να κάνουμε, χωρίς να την πληρώσουμε αδρά από την τσέπη μας στα ιδιωτικά νοσοκομεία και στις κλινικές. Και όλα αυτά εξαιτίας της πολιτικής που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις. Όλο αυτό το σκηνικό θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ζωή μας αλλά των οικογενειών μας.
Πιο συγκεκριμένα καταγγέλλουμε τα παρακάτω:
Με πρώτο και κύριο τον ΟΤΕ οι επιχειρήσεις δίνουν εντολές στους τεχνικούς πεδίου, με λειψά και πολλές φορές μηδαμινά μέτρα προστασίας, να εισέρχονται σε οικίες πελατών, προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες και νέες συνδέσεις. Με αυτόν τον τρόπο οι τεχνικοί κινδυνεύουν οι ίδιοι να γίνουν φορείς του ιού αλλά και να μεταφέρουν τον ιό σε δεκάδες οικίες που με βάση την οδηγία που έχει δοθεί, πρέπει να επισκέπτονται καθημερινά.
Για τους εργαζόμενους στα καταστήματα, τα οποία κράτησε η κυβέρνηση ανοιχτά για να πληρώνονται λογαριασμοί (!) επίσης τα μέτρα που έχουν πάρει μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις είναι αστεία, καθώς σε πολλές δεν ρυθμίζεται το πόσα άτομα εισέρχονται κάθε φορά στο κατάστημα και παρατηρείται σχεδόν καθολική έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας και απολύμανσης των χώρων.
Στα  κτήρια  εκείνα  που  απαιτείται  φυσική  παρουσία  ή  δε  μπορούν  να  παρθούν  μέτρα απομακρυσμένης εργασίας, η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση με το στοίβαγμα των εργαζομένων,έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μάλιστα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, ακόμα και μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα (Vodafone, Forthnet) αρνούνται να κλείσουν τους χώρους για απολύμανση και μεταφέρουν το προσωπικό από το ένα κτήριο στο άλλο, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο της ακόμα μεγαλύτερης διασποράς της πανδημίας μεταξύ των εργαζομένων αλλά και του κοινωνικού συνόλου.
Εξέχουσα θέση, στις πολλές καταγγελίες που έχουμε λάβει, κατέχει αυτή για την Teleperformance (Call Center με χιλιάδες εργαζόμενους), όπου συνάδελφοι μας καταγγέλλουν πως πέρα από το ότι τα μέτρα προστασίας είναι μηδαμινά, οι χώροι δεν έχουν αποσυμφορηθεί ενώ «εφαρμόζεται το μέτρο» της θερμομέτρησης κατά την είσοδο στο κτήριο από security ή οι εργαζόμενοι διαχωρίζονται με απόφαση της εργοδοσίας σε υγιείς και ασθενείς ανά κτήριο.
Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τις εκατοντάδες καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο μας που έχουν να κάνουν με υποχρεωτικές άδειες από την κανονική άδεια των εργαζομένων, άδειες άνευ αποδοχών και από την άλλη εξαντλητικά ωράρια και αναγκαστικές υπερωρίες για άλλες ειδικότητες. Επίσης σε πολλές επιχειρήσεις πληροφορικής ήδη οι εργοδότες κάνουν προσπάθεια να τροποποιήσουν ατομικές συμβάσεις εργαζομένων, να χρησιμοποιήσουν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, να καλούν τους εργαζόμενους να δουλέψουν δεκάδες ώρες υπερωρίας απλήρωτα και άλλα μέτρα που καταστρατηγούν τα δικαιώματά μας.
Το συνδικάτο μας από την πρώτη στιγμή που ξεσπάσματος της επιδημίας έχει προτείνει και έχει απαιτήσει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων του κλάδου αλλά και του κοινωνικού συνόλου.
Από την άλλη οι διοικήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν μόνο κριτήριο την διατήρηση και την αύξηση της κερδοφορίας τους. Σε αυτή την κατεύθυνση υποκριτικά διακηρύσσουν την υπεράσπιση της επικοινωνίας, αξιοποιούν την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, εκμεταλλεύονται την συνολική πολιτική της κυβέρνησης για να μην τηρούν ούτε καν αυτά τα ελάχιστα μέτρα που υποτίθεται έχουν «αναγκαστικό χαρακτήρα» και αφορούν το σύνολο των εργαζομένων.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να αναλάβουν τώρα την ευθύνη τους, να πάρουν τώρα μέτρα. Να μας κάνουν ξεκάθαρο αν για τους εργαζόμενους του κλάδου, ισχύει η λογική της «αγέλης» όπως αυτή που τηρεί η Βρετανική κυβέρνηση.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Το άνοιγμα όλων των κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την λειτουργία όλων των ανενεργών μονάδων Υγείας.
Την 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία .
Την δωρεάν από το κράτος παροχή όλων των μέτρα προφύλαξης σε όλο τον πληθυσμό για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
Την ιατρική παρακολούθηση προνοιακών ιδρυμάτων, σχολείων όλων των βαθμίδων, στρατιωτικών μονάδων και προσφυγικών δομών.
Με ευθύνη του κράτους μέτρα προστασίας σε χώρους αναγκαστικής συνάθροισης, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της εργοδοσίας, των εργαζόμενων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Καμία απόλυση.
Καμία αλλαγή σύμβασης προς το χειρότερο.
Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να μετατραπούν σε αορίστου
Κανένα μεροκάματο χαμένο
Καμία άνευ αποδοχών άδεια. Καμία χαμένη μέρα κανονικής άδειας. Δεν δεχόμαστε να ροκανιστούν οι κανονικές μας άδειες, απαιτούμε πλήρεις μισθούς σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας λόγω της πανδημίας. Όσες δεν καλύπτονται από το κράτος, να δοθούν άδειες πληρωμένες με ευθύνη της εταιρείας.
Ξεκαθαρίζουμε ότι η εφαρμογή της τηλεργασίας θα γίνει μόνο για την περίοδο αντιμετώπισης της πανδημίας. Καμία σκέψη για επιβολή της επ’ αόριστον και κατά συνέπεια να μην υπάρξουν τροποποιητικές συμβάσεις που να επιτρέπουν αυτό το καθεστώς.
Απαιτούμε την προστασία του ωραρίου, όχι στην δουλειά λάστιχο. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας, καμία επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, υπερασπιζόμαστε το 8ωρο.
Απαιτούμε την παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού από τις επιχειρήσεις (γραφείο, καρέκλες, laptop, οθόνες, σύνδεση στο Internet κτλ). Κανένας δεν εργάζεται με δικά του μέσα. Είναι ευθύνη της εταιρείας
Ευθύνη της εταιρείας είναι επίσης η διασφάλιση της ασφάλειας της πληροφορίας, των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων αλλά και των εταιρικών δεδομένων για την περίοδο εργασίας στο σπίτι. Καμία μετακύληση ευθυνών στον εργαζόμενο.
Ξεκαθαρίζουμε ότι όσοι εργαζόμενοι κρατάνε τα παιδιά τους να τους δοθεί ειδική άδεια που δικαιούνται αντί να εργάζονται στο σπίτι.
Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ να πάρουν ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές όχι από την κανονική τους και σε όσους εργαζόμενους νοσούν προκειμένου να αναρρώσουν αλλά και για πρόληψη της διασποράς εάν κάποιος εργαζόμενος έχει άρρωστο κάποιο μέλος της οικογένειας ή παιδί.
Με ευθύνη και κόστος που θα επιβαρύνει το κράτους και τις επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να έρχονται σε επαφή με κοινό ή συναθροίζονται σε μικρούς χώρους άνω των 10 ατόμων, να εξετάζονται άμεσα αν είναι και οι ίδιοι φορείς, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με κάποιο κρούσμα ή νοσήσουν.
Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πελάτες (τεχνικοί, καταστήματα) με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.
Αναστολή των πληρωμών στα ταμεία των καταστημάτων. Να μην κοπεί κανένα τηλέφωνο συνδρομητή όσο διαρκεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.
Για τους τεχνικούς:
Να εκδοθεί ξεκάθαρη οδηγία για τους τεχνικούς πεδίου ότι όλες οι δουλειές θα ολοκληρώνονται εκτός του χώρου του πελάτη, μέχρι και την είσοδο της πολυκατοικίας.
Σε περιπτώσεις που θα παραστεί ανάγκη μετάβασης σε νοσοκομείο, σε κάποιο άλλο κτήριο υγειονομικής περίθαλψης ή σε κάποιο μαζικό χώρο ο τεχνικός να πηγαίνει με ειδική στολή μιας χρήσης η οποία θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες οδηγίες για την αποφυγή μετάδοσης ή διασποράς του ιού.
Για τα καταστήματα:
Τοποθέτηση ειδικών Plexiglas σε όλα τα καταστήματα που είναι απαραίτητο να παραμένουν ανοιχτά για την προστασία των εργαζομένων από την μετάδοση του ιού.
Ο μέγιστος αριθμός πελατών να είναι ένας ανά εργαζόμενο με ευθύνη των επιχειρήσεων.
Επιμελής Καθαριότητα με απολυμαντικά μέσα ανά 2ωρο σε πληκτρολόγια, ποντίκια, καθίσματα, air– condition, γενικά τα εργαλεία που χρησιμοποιούν καθημερινά οι εργαζόμενοι.
Αντισηπτικά – γάντια – μάσκα σε αφθονία για κάθε εργαζόμενο
Καθημερινή απολύμανση των κλιματιστικών και των καταστημάτων αμέσως μετά την λήξη του ωραρίου.
Για τους υπόλοιπους χώρους δουλειάς:
Άμεση απολύμανση εκείνων των κτηρίων όπου υπάρχει έστω και ένας εργαζόμενος που ήρθε σε επαφή με κρούσμα.
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Ατομικά γραφεία, ακουστικά, πληκτρολόγια σε όλους τους εργαζόμενους
Αγορά πιστοποιημένων απορρυπαντικών απολυμαντικών, πιο συχνή καθαριότητα – απολύμανση στους χώρους, καλός εξαερισμός των χώρων, και συχνή απολύμανση των χώρων. Παροχή ατομικών ειδών προστασίας (μάσκα, γάντια, απολυμαντικά). Να τοποθετηθούν αντισηπτικά σε κεντρικά σημεία σε κάθε χώρο δουλειάς
Αποσυμφόρηση των χώρων με ευθύνη των εταιρειών και του κράτους. Η πρόληψη της διασποράς δεν μπορεί να εφαρμόζεται μόνο στα τμήματα που έχουν δυνατότητα τηλεργασίας. Είναι ευθύνη της κάθε εταιρίας και του κράτους να βρει τον τρόπο και τα μέσα ώστε μέτρα πρόληψης να εφαρμόζονται και στα υπόλοιπα τμήματα και χώρους δουλειάς. Μπορούν παραδείγματος χάριν να αξιοποιηθούν δεκάδες κτήρια των επιχειρήσεων των τηλεπικοινωνιών, που αυτή τη στιγμή είναι άδεια και θα έδιναν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικοί χώροι απολύμανσης (παραβάν απολύμανσης) κατά την είσοδο και έξοδο των εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς.
Να απολυμαίνονται τακτικά τα λεωφορεία από/προς τους σταθμούς του Μετρό με ευθύνη των εταιρειών (όπως η Ιντρακομ) που τα παρέχουν και να πληρωθούν τα έξοδα μετακίνησης σε όσους για λόγους ασφαλείας έρχονται με δικό τους όχημα για εργασία ή να ανασχεδιαστούν τα δρομολόγια ώστε να μην παίρνουν οι συνάδελφοι τα δημόσια ΜΜΜ για να έλθουν στην εργασία τους.
Το κείμενο αυτό υπογράφουν μέχρι στιγμής τα κάτωθι σωματεία:
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης Σωματείο Νέων Τεχνολογιών & Τηλεπικοινωνίων Νομού Αχαΐας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στην Wind (ΠΑΣΕWIND) Σωματείο Εργαζομένων FORTHNET – NETMED
Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360Connect και λοιπές θυγατρικές Επιχειρησιακό Σωματείο Cosmote-Evalue – Νομού Αττικής

Αστυνομικό κράτος για 2 χρόνια ανήγγειλε ο Μπόρις Τζόνσον – Δικαίωμα σύλληψης για κάθε ύποπτο κρούσμα στο δρόμο


Έντονες αντιδράσεις, αλλά και ανησυχίες έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Βρετανίας να περάσει νομοσχέδιο που δίνει υπερεξουσίες στην αστυνομία και σε άλλες  δημόσιες αρχές, με πρόσχημα την καταπολέμηση του κορονοϊού.
Με βάση το νομοσχέδιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση, η βρετανική αστυνομία θα έχει το δικαίωμα να συλλαμβάνει και να απομονώνει άτομα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει συνταξιοδοτηθεί και οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες θα επιστρατεύονται ως ενισχύσεις και οι εθελοντές που θα βοηθήσουν στην φροντίδα των ασθενών θα λάβουν εγγυήσεις που θα τους επιτρέπουν να διακόψουν την κανονική τους απασχόληση για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων στο μέγιστο.
Οι διοικητικές διαδικασίες στα νοσοκομεία θα μειωθούν ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση κλινών το συντομότερο δυνατόν.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή των Κοινοτήτων και -σύμφωνα με την κυβέρνηση Τζόνσον- έχει ως στόχο να βοηθήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει τον ιό και να επιβραδύνει την εξάπλωση της επιδημίας.
Τα μέτρα θα ισχύουν για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times», το νομοσχέδιο θα υιοθετηθεί αυτήν την εβδομάδα, χωρίς την ψήφο των βουλευτών, αφού τα πολιτικά κόμματα ενέκριναν τα μέτρα που περιλαμβάνει. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ πριν από τη διακοπή λειτουργίας του κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα.
Πάντως η όλη διαδικασία, δηλαδή τα δρακόντεια μέτρα και η παράκαμψη της Βουλής, έχουν προκαλέσει την ανησυχία αρκετών βουλευτών που επικρίνουν τις υπερεξουσίες της αστυνομίας και ζητούν τον συστηματικό έλεγχο του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των δύο ετών.
Πηγή: 902.gr

«Κύριε Μητσοτάκη, μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό να μας δώσετε, όχι “φίμωτρα” για να μη μιλάμε» – Επιστολή της ΟΕΝΓΕ προς τον πρωθυπουργό


Επιστολή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η αναγκαία ατομική υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη, την ευθύνη της κυβέρνησής σας, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού.
Επαναλάβατε στο διάγγελμα ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος.
Είναι δική σας ευθύνη να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστεί όσο είναι δυνατόν το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Είναι δική σας ευθύνη να εξασφαλίσετε στην εμπροσθοφυλακή όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσει να αναμετρηθεί με τον εχθρό και να τον νικήσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.
Μία εβδομάδα μετά την εξαγγελία σας για 2.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πόσες έχετε κάνει; Τι περιμένετε; Στο διάγγελμά σας δεν κάνατε την παραμικρή νύξη για προσλήψεις γιατρών.
Έστω αυτή τη στιγμή ακούστε τη φωνή των “μαχητών των νοσοκομείων” όπως μας αποκαλέσατε. Αυτών που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον “αόρατο” εχθρό, αλλά αναμετρώνται καθημερινά με τις ΟΡΑΤΕΣ, οφθαλμοφανείς, τραγικές ελλείψεις για τις οποίες έχετε την αποκλειστική ευθύνη. Εσείς και οι προκάτοχοί σας. Οι 2.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού δε φτάνουν. Τόσες είχατε εξαγγείλει και τον Ιούλιο όταν δεν ήμασταν σε πόλεμο και δεν τις κάνατε.
Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα σε μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων με προτεραιότητα τη στελέχωση των τμημάτων πρώτης γραμμής ΤΕΠ, ΜΕΘ, ΕΚΑΒ, αλλά και των ΚΥ για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
Είναι δική σας ευθύνη έστω και τώρα να φροντίσετε για τον εφοδιασμό του υγειονομικού προσωπικού με τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας.
Λέτε ότι μιλάτε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Γιατί, λοιπόν, δεν λέτε την αλήθεια;
Οι 1.900 κλίνες οι οποίες εύχεστε να μη χρειαστούν, χρειάζονται ήδη αποδεδειγμένα. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα περιέθαλπαν ασθενείς με άλλα νοσήματα. Από εκεί προέρχονται κατά κύριο λόγο. Από την αναστολή “μέχρι νεωτέρας” της λειτουργίας αυτών των τμημάτων και των κλινικών. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι νέες κλίνες. Δεν προστίθενται στο σύστημα Υγείας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όσες νέες κλίνες ΜΕΘ αναπτυχθούν: Ήταν απολύτως απαραίτητες κι αυτές και πολύ περισσότερες και πριν την επιδημία.
Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα στην επίταξη κρεβατιών, κλινικών, ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει το σύστημα Υγείας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό ο κ. Τσιόδρας είπε ότι “ναι μεν υπάρχει επάρκεια σε αντιδραστήρια για το test του κορονοϊού”, αλλά “στόχος είναι να μην ξοδεύεται άσκοπα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς”.
Αν δεχτούμε πως ισχύουν τα παραπάνω, τότε είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να λέτε ότι “όποιος θέλει να στέλνει δείγμα εξέτασης μέσω του ιδιωτικού τομέαείναι ελεύθερος να το κάνει”.
Ειλικρινά ΔΕΝ το κατανοούμε.
Ας υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται μόνο τα οριζόντια γενικά μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση:
1. Έχετε ή δεν έχετε την ευθύνη όταν εσείς δεν απαγορεύετε σε όποιον το επιθυμεί να το κάνει στα ιδιωτικά εργαστήρια, χωρίς να υπάρχει επιστημονική ένδειξη;
2. Αν το test διενεργηθεί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της επώασης, βγει ψευδώς αρνητικό και ο ασυμπτωματικός ή ο ασθενής με ήπια κλινικά συμπτώματα θεωρήσει ότι δεν έχει προσβληθεί από κορονοϊό και δεν παίρνει τις αναγκαίες προφυλάξεις, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς ή όχι;
3. Θα έχετε ή δεν θα έχετε εσείς στο ακέραιο την ευθύνη τόσο για τη διασπορά όσο και για την “άσκοπη σπατάλη” της διαθέσιμης ποσότητας αντιδραστηρίων αν δεν πάρετε την απόφαση να επιτάξετε το σύνολο της ποσότητας των αντιδραστηρίων του ιδιωτικού τομέα και δεν εξασφαλίσετε ότι το test θα διενεργείται απολύτως δωρεάν και μόνο αν υπάρχει ένδειξη;
Αν υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται και εντοπισμένα μέτρα “εντός κοινότητας” (όπως σε χώρες όπως Κίνα, Ν. Κορέα, Ταϊβάν κλπ., “μοντέλο” που άλλωστε φαίνεται να είναι και το πιο αποτελεσματικό ως τώρα), τότε και μόνο τότε έχει νόημα η μαζική διενέργεια του test σε ασυμπτωματικούς.
Σε αυτή την περίπτωση:
1. Πρέπει να είναι εξασφαλισμένη πολύ μεγάλη επάρκεια κιτ και αντιδραστηρίων.
2. Τα test πρέπει να διενεργούνται απολύτως δωρεάν με αποκλειστική ευθύνη των επίσημων κρατικών φορέων.
Σε κάθε περίπτωση το μοναδικό που εξυπηρετεί το “οποιοσδήποτε επιθυμεί (χωρίς ενδείξεις και οδηγίες) να πηγαίνει να το κάνει ιδιωτικά”, είναι η κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και θεραπευτηρίων.
Οι στιγμές είναι δύσκολες. Ακούστε τη φωνή αυτών που “χθες” θέλατε να φιμώσετε γιατί αναδείκνυαν τις ελλείψεις, διεκδικούσαν και κατέθεταν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ακούστε τη φωνή αυτών που μέχρι και σήμερα, αυτήν την στιγμή, αφήνετε να αντιμετωπίζουν τον “αόρατο εχθρό” ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ, χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας. Αυτούς που προσπαθείτε να φιμώσετε για να μη διαμαρτύρονται δημόσια.
Κύριε Μητσοτάκη, μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό να μας δώσετε, όχι “φίμωτρα” για να μη μιλάμε.
Κύριε Μητσοτάκη, αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή πρώτα και κύρια δεν είναι “ένα οικονομικό αντάλλαγμα” που υπαινιχθήκατε ότι θα μας δώσετε.
Στη μάχη ενάντια στον “αόρατο εχθρό” χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μη βγει εκτός μάχης). Αυτά διεκδικούμε για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία.
Eσείς το είπατε στο χθεσινό σας διάγγελμα. Ο πρώτος και κύριος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς.
Ακούστε μας λοιπόν έστω και τώρα».

«Τεστ, τεστ, τεστ» λένε οι γιατροί από τη Γουχάν





ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι γιατροί της πόλης Γουχάν στην κεντρική Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός, διαπιστώνουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι οι χώρες της Ευρώπης και της ΕΕ επαναλαμβάνουν τα αρχικά λάθη της Κίνας, όπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα σε διεθνή ΜΜΕ.

Ειδικότερα, προειδοποίησαν για την ανεπαρκή προστασία του υγειονομικού προσωπικού στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Στη Γουχάν η έλλειψη κατανόησης της νέας ασθένειας και προστατευτικού εξοπλισμού κατά τις πρώτες βδομάδες της εμφάνισης, το Γενάρη, προκάλεσε τη μόλυνση χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και τουλάχιστον 46 υγειονομικοί έχασαν τη ζωή τους.

«Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας μολύνονται με τον Covid-19 στην καθημερινή τους πρακτική σε αριθμούς που προσεγγίζουν αρκετά την τότε κατάσταση στη Γουχάν», δήλωσε ο Wu Dong, καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Νοσοκομείο Union Medical College του Πεκίνου.


Με δεδομένη την υπάρχουσα εμπειρία από την Κίνα, στην Ευρώπη η ανεπαρκής προστασία του υγειονομικού προσωπικού μπορεί να εξηγηθεί με την έλλειψη ιατρικού υλικού που προκαλεί η καπιταλιστική οικονομία της αγοράς, αλλά και με το ελλιπές προσωπικό, που είναι ο κανόνας σε όλη την Ευρώπη.

Κινέζοι ειδικοί πιστεύουν ότι το υγειονομικό προσωπικό στις μεγάλες δυτικές χώρες, στις οποίες ο ιός έχει ριζώσει, οδηγείται σε κρίση. Χώρες από την Ιταλία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν έλλειψη ιατρικών προστατευτικών υλικών, όπως μάσκες στα νοσοκομεία. Ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός ασθενών απειλεί να συντρίψει τους γιατρούς και τις νοσοκόμες. Το υψηλό δυναμικό μόλυνσης του ιού δείχνει ότι θα μπορούσε επίσης να μεταδοθεί με ασυνήθιστους τρόπους, όπως μέσω των ματιών.

Στη Γουχάν οι ΩΡΛ και οι οφθαλμίατροι μολύνθηκαν σε υψηλότερα ποσοστά από τους συναδέλφους τους στα ίδια νοσοκομεία, δήλωσε ο Ντου Μπιν, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο «Union Medical College» του Πεκίνου, πιθανόν «επειδή αυτοί οι γιατροί έχουν πολύ στενή επαφή με τους ασθενείς». Πρόσθεσε πως είναι ζωτικής σημασίας γιατροί και νοσηλευτές «να εκπαιδεύονται πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους».

Σε αντίθεση με προηγούμενες πανδημίες, όπως η περίπτωση του SARS το 2003, ο κορονοϊός προκάλεσε αρχικά ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι τον μετέδιδαν άθελά τους σε άλλους. Για το λόγο αυτό οι γιατροί πιστεύουν ότι τεστ νουκλεϊνικών οξέων που προσδιορίζουν τη γενετική ακολουθία του ιού σε δείγματα ασθενών είναι απαραίτητη.

«Τεστ, τεστ, τεστ», δήλωσε ο Du. «Χωρίς τεστ απλώς δεν έχουμε ιδέα πώς να εντοπίσουμε τα ύποπτα κρούσματα και πώς να απομονώσουμε τις στενές επαφές».

Η Νότια Κορέα, η οποία είχε το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων στην Ασία, έφερε σε μεγάλο βαθμό την επιδημία υπό έλεγχο εξετάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα.

Ριζοσπάστης  Πέμπτη 19 Μάρτη 2020

Το όνομά της: Κούβα!-Το σύστημά της: Σοσιαλισμός!

 

Σε έναν κόσμο που η επιδημία του κορωνοϊού σαρώνει υπάρχουν εικόνες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που κρατάνε ζωντανό το οξυγόνο της ελπίδας για όλους μας. Παντού, σε κάθε γωνιά του κόσμου, βλέπουμε γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν έναν αγώνα που εκπέμπει όλο το περιεχόμενο της έννοιας “Ανθρωπος”. 
Υπάρχει όμως κι ένα παράδειγμα αλληλεγγύης, αλτρουισμού, αυτοθυσίας και προσφοράς που έχει κρατικό πρόσημο. Ναι! Κρατικό πρόσημο! Κι έτσι, θέλουν δεν θέλουν ορισμένοι, η πραγματικότητα είναι και πάλι εδώ. Υπάρχει αυτή η χώρα – ΚΟΥΒΑ το όνομά της – μια αποκλεισμένη χώρα, μια χώρα που κατατάσσεται στον «άξονα του κακού» από τις χώρες της Δύσης, που οι άνθρωποι της μαζί με τις επίσημες αρχές της, μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν πράξει τα εξής:

– Παλεύουν με το αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Κίνα και ζητούν να το προμηθευτούν 15 χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και τη Ασίας σαν μια από τις επιλογές για την αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό δεν είναι ένα «πυροτέχνημα» ή ένα τυχαίο γεγονός, αλλά ένα αποτέλεσμα της υψηλού επιπέδου ιατρικής Επιστήμης που εξελίσσεται και παρέχεται στο νησί της Επανάστασης (διαβάστε εδώ κι εδώ).  
– Ανταποκρίνεται στο αίτημα για βοήθεια της Ιταλίας, στέλνει γιατρούς στην πληττόμενη (και ακροδεξιάς διοίκησης) Λομβαρδία, την ίδια ώρα που οι ΕυρωΕνωσιακοί Εταίροι της Ιταλίας, όταν η χώρα ζήτησε βοήθεια, εκείνοι αρκέστηκαν σε ένα «χτύπημα στην πλάτη» για καλή ανάρρωση (διαβάστε εδώ).
– Κρατά ανοικτά τα σύνορά της για όσους έχουν ανάγκη. Το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο που εκδιώχθηκε από πολλά λιμάνια στην Καραϊβική, ένα πλοίο με 1.000 ανθρώπους που κανείς δεν τους ήθελε μετά τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ των επιβατών του, βρήκε καταφύγιο εκεί: Στην Κούβα. Την ώρα που οι άλλοι το αφηναν μεσοπέλαγα, η Κούβα έσπευσε να ανταποκριθεί στο αίτημα της Βρετανίας να δεχτεί τους ανθρώπους, να τους περιθάλψει και να τους συντρέξει. Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες, λιτή: «Θα υιοθετήσουμε τα υγειονομικά μέτρα που καθορίζονται από τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του υπουργείου Υγείας της Κούβας», τόνισε (διαβάστε εδώ). Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας για τον ελλιμενισμό του πλοίου, μάθημα ζωής: Αυτή είναι μια εποχή για να επιδείξουμε αλληλεγγύη, να καταλάβουμε ότι η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα, να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μας”
Η χώρα αυτή – επαναλαμβάνουμε – λέγεται Κούβα. Είναι η χώρα με το εναντίον της εδώ και 7 δεκαετίες εμπάργκο. Είναι η χώρα που δεν στέκεται απλά όρθια, για μια ακόμα φορά, αλλά δείχνει και τι σημαίνει να πορεύεσαι όρθιος. Αυτή είναι η Κούβα. Η Σοσιαλιστική Κούβα. 


Πυροβολήστε τον κορονοϊό – Ουρές στα καταστήματα όπλων κάνουν οι Αμερικανοί εν μέσω πανδημίας


Η πιθανά ανεξέλεγκτη διάσταση που αρχίζει να λαμβάνει η πανδημία και στις ΗΠΑ, όπου μέχρι πριν λίγες μόνο εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε για κάτι “που θα φύγει μόνο του τον Απρίλη”, οδηγεί τους Αμερικανούς σωρηδόν στα καταστήματα όπλων, φοβούμενοι τις κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και πιθανών περιοριστικών μέτρων στη χώρα.
Οι πωλήσεις όπλων έχουν εκτοξευθεί σε όλες τις πολιτείες, ιδιαίτερα έντονη είναι η αύξηση ωστόσο σε πολιτείες βαριά πληττόμενες, όπως η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και η Ουάσινγκτον. Ανάμεσα στους αγοραστές βρίσκονται και άνθρωποι που για πρώτη φορά αγοράζουν όπλο, ανήσυχοι για τις μελλοντικές εξελίξεις, αλλά και κάτοχοι όπλων που φοβούνται ότι στη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση ενδεχομένως να επιβάλλει περιορισμούς στην αγορά όπλων.
Μια πρώτη άνοδος στις πωλήσεις είχε παρατηρηθεί πριν ακόμα βεβαιωθούν κρούσματα στις ΗΠΑ, όταν Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής αγόραζαν όπλα μετά από περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων σε μια σειρά χώρες λόγω της αρχικής εστίας του ιού στην Κίνα.
Αυξημένες πωλήσεις ωστόσο παρατηρούνται και σε άλλες πολιτείες, ιδιαίτερα την Αλαμπάμα, το Ουισκόνσιν και το Ντελαγουέρ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα πώλησης σφαιρών, Ammo.com, η αύξηση ξεπέρασε το 300% μεταξύ 23 Φλεβάρη και 15 Μάρτη σε σχέση με τις αρχές του χρόνου. Ο διευθυντής μάρκετινγκ της επιχείρησης δήλωσε πως τέτοια αύξηση είναι συνήθης σε καιρούς αιφνιδιαστικών πολιτικών γεγονότων ή οικονομικής ανασφάλειας, όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους μπορεί να περιοριστούν, αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας ιός δίνει ώθηση στις πωλήσεις.
Ήδη οι υποστηρικτές του περιορισμού της οπλοκατοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι με το ήδη εκτεταμένο κλείσιμο σχολείων σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, παιδιά και έφηβοι βρίσκονται μέσα σε σπίτια με όπλα χωρίς επίβλεψη και μέτρα ασφαλείας. “Δυστυχώς ξέρουμε όχι μόνο ότι περισσότερα όπλα δεν σε κάνουν πιο ασφαλή, αλλά ότι ισχύει το αντίθετο”, λέει ένας από τους αντιπάλους της οπλοκατοχής, ο Κρις Μπράουν, προσθέτοντας ότι οι επισφαλείς πρακτικές αποθήκευσης των όπλων οδηγούν σε ατυχήματα με πυροβολισμούς εντός σπιτιών. “Κάθε μέρα περίπου 8 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από αυτά τα περιστατικά “οικογενειακών πυρών” που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί”.
Με πληροφορίες από The Hill

Κοινός παρονομαστής


«Είμαστε σαν την ορχήστρα του Τιτανικού, που παίζει ενώ όλα βουλιάζουν», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια ενός υγειονομικού στη Μαδρίτη. Λίγες βδομάδες μετά την Ιταλία, στην Ισπανία επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Και δεν είναι καθόλου σύμπτωση... Το σύστημα Υγείας δείχνει τη μεγάλη αδυναμία του να ανταποκριθεί σε μια έκτακτη κατάσταση, αλλά αυτό δεν προέκυψε από το πουθενά.
Οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες, η συρρίκνωση υπηρεσιών και προσωπικού, η ιδιωτικοποίηση δομών, η αγοραπωλησία της υγειονομικής περίθαλψης, εξετάσεων, θεραπειών, φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την «υποτίμηση» στην έναρξη των κρουσμάτων, η αντιμετώπιση συνολικά της Υγείας με με λογική «κόστους - οφέλους», είναι ο κοινός παρονομαστής στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και παγκόσμια.
Το ισπανικό σύστημα Υγείας - και μαζί του ο ισπανικός λαός - αγωνίζεται να επιβιώσει, αλλά τα υπάρχοντα νοσοκομειακά κρεβάτια δεν επαρκούν. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μόνο στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, υπήρχαν 340 σοβαρά ασθενείς την Τρίτη.
* * *
Ενδεικτικά, στο Νοσοκομείο «Principe de Asturias» στη Μαδρίτη έχουν δημιουργηθεί 45 «αυτοσχέδια» κρεβάτια έκτακτης ανάγκης στη βιβλιοθήκη και στο κέντρο κίνησης! Το νοσοκομείο έχει δεχτεί μέσα σε λίγες μέρες 200 ασθενείς με κορονοϊό, περίπου 30 νέοι ασθενείς προστίθενται καθημερινά, λένε νοσηλευτές. Ακριβώς απέναντι από το Νοσοκομείο «Γκρεγκόριο Μαρανιόν», τη βασική κλινική έκτακτης ανάγκης της πρωτεύουσας, σε ένα κλειστό ξενοδοχείο, θα νοσηλευτούν τα πιο ελαφριά περιστατικά. Απελπισμένοι διευθυντές νοσοκομείων αγοράζουν με δικά τους έξοδα προστατευτικά γυαλιά από κατάστημα με οικοδομικά υλικά...
Είναι απαραίτητο πλέον να αποφασίζεται ποιος μπορεί να σωθεί και ποιος όχι, λένε υγειονομικοί σε τηλεοπτικές τους δηλώσεις, παρομοιάζοντας όλο και πιο έντονα τις συνθήκες με «πόλεμο». Είναι όμως έτσι; Παρά την αναμφισβήτητη σοβαρότητα της κατάστασης με την πανδημία, όντως οι συνθήκες πολέμου είναι αναπόφευκτες;
* * *
Καταρχάς είναι ξεκάθαρο πως η οικονομία της αγοράς, η αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής και ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων για τα κέρδη - όλα όσα «κινούν» τον κόσμο στον καπιταλισμό - είναι εντελώς ασύμβατα με τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και με την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Αντί όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να τεθούν εκ των προτέρων στην υπηρεσία αντιμετώπισης της επιδημίας, μόλις προχτές, Τρίτη, όταν πλέον το μαχαίρι έφτασε στο λαιμό, κλήθηκαν οι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ιατροφαρμακευτικό υλικό ή έχουν αποθέματα να το αναφέρουν στις αρχές! Στην Ανδαλουσία π.χ. κατασχέθηκαν 150.000 μάσκες.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η καθυστέρηση στη διάγνωση των κρουσμάτων και στη λήψη μέτρων. Οι επικεφαλής των μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων ήδη τη μέρα που διαγνώστηκε η πρώτη περίπτωση τοπικής μετάδοσης του κορονοϊού στην Ισπανία (26 Φλεβάρη) προειδοποιούσαν στα ΜΜΕ ότι «χρειάζονται περισσότερα τεστ και έπρεπε να γίνονται νωρίτερα» και ότι «το σύστημα Υγείας δεν έχει προετοιμαστεί για τη σοβαρή κατάσταση που έρχεται».
Διευθυντής σε μεγάλο νοσοκομείο της Ανδαλουσίας υπογραμμίζει: «Μέχρι πριν από μια βδομάδα δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαγνωστικό τεστ (PCR) χωρίς να ζητήσουμε άδεια. Επιτρεπόταν να παραγγείλω PCR για τη γρίπη, αλλά όχι για τον κορονοϊό»! Αναλυτές αναφέρουν πως οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία, που έγιναν στο πλαίσιο της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους και σήμερα οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο.
* * *
Ειδικά στη Μαδρίτη, ο νέος κορονοϊός εξαπλώθηκε αρχικά απαρατήρητος στις δομές όπου συγκεντρώνονται ηλικιωμένοι. Οταν όλα τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας και τα γηροκομεία έκλεισαν και οι ηλικιωμένοι απομονώθηκαν στα σπίτια, ήταν πολύ αργά.
Την Τρίτη, η εφημερίδα «El Mundo» ανέφερε ότι τουλάχιστον 20 φιλοξενούμενοι σε ιδιωτικό γηροκομείο είχαν πεθάνει και έχουν μολυνθεί μέχρι και 70 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του νοσηλευτικού προσωπικού. Το γεγονός ότι ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα στους ηλικιωμένους αναφέρεται στην Ισπανία ως λόγος για το σχετικά υψηλό - σε σύγκριση με διεθνώς - ποσοστό θνησιμότητας, στο 3%.
Η ειρωνεία είναι ότι υπάρχουν στην Ισπανία εταιρείες βιοτεχνολογίας που παράγουν διαγνωστικά κιτ PCR, όπως π.χ. η «Certest», που παράγει κατόπιν αιτήματος 40.000 κιτ (κιβώτιο με αντιδραστήρια για διάφορες αναλύσεις) τη μέρα.
Οπως προκύπτει από ερώτημα της εφημερίδας «El Pais» στις 7 Μάρτη, σχεδόν όλη η παραγωγή εξήχθη σε 26 χώρες, είτε εξαιτίας καλύτερων τιμών είτε επειδή «η ισπανική αγορά δεν μπορεί να τα απορροφήσει». Από την άλλη, λείπουν άλλα απαραίτητα εξαρτήματα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που δεν παράγονται στην Ισπανία, όπως επιχρίσματα με τα οποία λαμβάνονται το δείγμα και το υγρό στο οποίο μεταφέρεται.
Ολα αυτά τα επιμέρους στοιχεία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και παντού, αποτελούν μικρές ψηφίδες στη «μεγάλη εικόνα» ενός άγριου συστήματος, που σε «κανονικές» και έκτακτες συνθήκες συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια, την υγεία, ακόμα και τη ζωή του λαού...

Ε. Μ.

Πάρτε μέτρα όσο είναι καιρός για να μπορούμε να δώσουμε τη μάχη!

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Αλλο ήρωες και άλλο μάρτυρες...

«Οι γιατροί μας είναι ήρωες...». «Ενα χειροκρότημα για τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή...». «Μπράβο σας που αντέχετε...». «Κρατήστε γερά, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα...».

Αυτά και πολλά άλλα ακούμε καθημερινά εμείς οι γιατροί που δουλεύουμε στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά σε ειδικότητες και τμήματα που πρώτα θα υποδεχθούν και θα διαγνώσουν τους ασθενείς με πιθανό COVID-19.
Να διευκρινίσουμε όμως: Αλλο ήρωες, άλλο μάρτυρες.
Μόνο τη βδομάδα που διανύουμε:
Βγαίνει θετική για COVID-19 λοιμωξιολόγος επιμελήτρια του «Αττικού», απομακρύνονται και οι ειδικευόμενοί της εν αναμονή των αποτελεσμάτων και δέχονται τα συγχαρητήρια της Προέδρου της Δημοκρατίας που συνέχισε να δουλεύει η κλινική κανονικά.
Στο «Γεννηματάς» βγαίνει εκτός η μισή διοικητική υπηρεσία, σταματούν εισαγωγές και εξιτήρια.
Αντίστοιχα συμβάντα σε πολλά άλλα νοσοκομεία της Αττικής. Στο «Λαϊκό», όπου εκτάκτως βγήκε από τη γενική εφημερία, στον «Αγ. Σάββα» που χτύπησε συναγερμός λόγω και του ειδικού χαρακτήρα του ως αντικαρκινικού.
Το ίδιο και σε νοσοκομεία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μαθαίνουμε επίσης ότι στον ΕΟΔΥ, στις αναγκαίες προσαρμογές στις οδηγίες που βγάζει κάθε τόσο (με βάση τα κάθε φορά νέα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα το πώς ορίζει το ύποπτο κρούσμα), αλλάζουν και τις οδηγίες για το τι κάνουμε αν εργαζόμενος του νοσοκομείου έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.


Αρχικά, στα πρώτα περιστατικά έκθεσης (όπως για παράδειγμα στο Νοσοκομείο του Ρίου) με βάση τις εκτιμήσεις για το χρόνο επώασης και εμφάνισης συμπτωμάτων, οι οδηγίες για καραντίνα ήταν 14 μέρες από τη μέρα έκθεσης. Αυτήν τη βδομάδα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο χρόνος αυτός μειώνεται στις 7 μέρες, όχι γιατί άλλαξαν τα δεδομένα, αλλά γιατί, όπως ομολόγησαν στη συνέντευξη Τύπου, δεν υπάρχει δυνατότητα να λείψει εργαζόμενος νοσοκομείου παραπάνω μέρες. Για να μην «αδυνατίσουν τα νοσοκομεία»... Και το αποκορύφωμα, όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ότι και να έρθει κάποιος σε υψηλού κινδύνου έκθεσης επαφή, αν αυτός είναι σε ζωτικής σημασίας τμήμα του νοσοκομείου, δεν θα απομακρύνεται καν, αλλά θα συνεχίσει να δουλεύει... φορώντας τη μάσκα του! Ε, όχι κι έτσι κύριε Τσιόδρα!

Στην πρώτη γραμμή της μάχης είναι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Πάση θυσία πρέπει να παραμείνουν.

Και αυτό σημαίνει πολύ απλά πράγματα:
1) Εξασφάλιση των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα μέτρα ατομικής προφύλαξης αναφέρουν επακριβώς:
«Ολα τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να εφαρμόζουν:
-- Μάσκα FFP2
-- Οφθαλμική προστασία / προστασία προσώπου (ασπίδα προσώπου ή προστατευτικά γυαλιά ευρέως πεδίου)
-- Καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια
-- Γάντια μιας χρήσεως (αποστειρωμένα όταν η διαδικασία το απαιτεί)».
Σε όλα τα νοσοκομεία αυτήν τη στιγμή γίνονται σοβαρές καταγγελίες για τις εγκληματικές ελλείψεις σε όλα αυτά. Τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, με προτεραιότητα φυσικά τα τμήματα που υποδέχονται και νοσηλεύουν πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα. Βλέπουμε και ακούμε ακραία πράγματα.
Μπορεί ο κ. Χαρδαλιάς να δηλώνει ότι «μάσκες υπάρχουν», αλλά η δική μας καθημερινότητα λέει άλλα. Η μάσκα μιας χρήσης να φοριέται για ώρες ολόκληρες, ακόμα και για μια ολόκληρη βάρδια γιατί δεν έχει άλλη να την αντικαταστήσουμε. Να δίνεται οδηγία για τις δυσεύρετες FFP2 ή FFP3 να την... αερίσουμε και να την κρατήσουμε κάπου για την επόμενη χρήση. Να μην υπάρχουν προστατευτικά γυαλιά πουθενά και να πρέπει να εξετάσουμε ασθενή πιθανό κρούσμα. Να μη βρίσκουμε τις κατάλληλες αδιάβροχες ρόμπες πουθενά και να φοράμε άλλες, που δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική προστασία.
Αν η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχουμε πόλεμο και μάλιστα με αόρατο εχθρό, τότε πρέπει να μας δώσει όπλα.
2) Αμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων. Χωρίς καμιά καθυστέρηση προσλήψεις προσωπικού. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών γιατρών.
Αμέτρητες φορές, πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχαμε καταγγείλει τις εγκληματικές ελλείψεις προσωπικού. Οι οποίες καθιστούσαν οριακή, ακόμα και επισφαλή τη λειτουργία ολόκληρων κλινικών. Πόσο μάλλον τώρα, με αυτές τις εξελίξεις.
Ας αναρωτηθεί κανείς: Θα ήταν ίδιες οι οδηγίες αν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό να καλύψει έναν συνάδελφο που εκτέθηκε σε κρούσμα; Οι ίδιοι που τις ανακοίνωσαν ομολογούν πως όχι. Γιατί αν μπαίνει σε καραντίνα μία κλινική, να μην υπάρχουν οι αντικαταστάτες τους; Πού πήγε η προπαγάνδα σας για «υπερπληθώρα» γιατρών, κ. Μητσοτάκη;
Ο κίνδυνος έκθεσης των υγειονομικών πρώτης γραμμής είναι μεγάλος. Στην Ιταλία, που επίσης παλεύουν με ελλείψεις σε υλικά και υποδομές, 1.700 υγειονομικοί έχουν νοσήσει από COVID-19, αποτελώντας ένα σεβαστό ποσοστό των συνολικών περιστατικών.
Πάρτε μέτρα όσο είναι καιρός. Αλλο ήρωες, άλλο μάρτυρες.

Δήμητρα ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ
Ειδικευόμενη Παθολογίας ΓΝ Νίκαιας, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Λοιμωξιολογία,μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ

Ευκαιρία...




Ως ευκαιρία για να ξεδιπλωθεί η στρατηγική του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα αντιμετωπίζουν τα αστικά επιτελεία την πανδημία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα ένα προπαγανδιστικό κρεσέντο, με στόχο το λαό, προκειμένου να κάνουν «προετοιμασία εδάφους».
Σε επίπεδο ΕΕ, για παράδειγμα, παρουσιάζουν τη σημερινή κατάσταση ως μια «ευκαιρία» ώστε η ιμπεριαλιστική ένωση να ισχυροποιήσει την ικανότητά της στη «διαχείριση κρίσεων», να θωρακίσει τους οικονομικούς και άλλους μηχανισμούς της.
Διαβλέπουν μέσα στην καταστροφή την ευκαιρία ώστε η ΕΕ να ξαναπάρει «τα πάνω της», να αναδειχτεί ο «ηγετικός ρόλος» της ιμπεριαλιστικής ένωσης στον «δυτικό κόσμο», λόγω και της «πολιτικής απομονωτισμού» και της «απόσυρσης» των ΗΠΑ.
Η πανδημία, λοιπόν, ως μια «ευκαιρία» για να ισχυροποιηθεί και να αναβαθμιστεί η ΕΕ έναντι «φίλων» και «εχθρών», στον ανελέητο ανταγωνισμό που έχει μόνιμα θύματα τους λαούς και τους εργαζόμενους.
Σε ό,τι αφορά το αστικό πολιτικό σύστημα στη χώρα μας, τα ίδια επιτελεία παρουσιάζουν την κατάσταση ως «χρυσή ευκαιρία» για μια «άλλη πολιτική κουλτούρα», ώστε η πολυπόθητη «συναίνεση» να εκφραστεί πιο ανοιχτά, να μείνει ως «παρακαταθήκη» και για την επόμενη μέρα.
Οι εκκλήσεις αυτές δεν αφορούν βέβαια τα αστικά κόμματα - που «ομονοούν» έτσι κι αλλιώς στη στρατηγική του κεφαλαίου - αλλά το λαό. Αυτόν καλούν να συναινέσει στην αντιλαϊκή επίθεση που έχουν δρομολογήσει και στην αξιοποίηση της πανδημίας για νέα σκληρά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν. Αυτόν καλούν να βάλει τον πήχη των απαιτήσεών του ακόμα παρακάτω, να συναινέσει στο όνομα του «ρεαλισμού» και της «κοινής προσπάθειας» στη συνέχιση των θυσιών χωρίς τέλος, για να θωρακιστεί και να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία.
Την ίδια ακριβώς στιγμή, η προπαγανδιστική ομοβροντία μιλάει για τη «μεγάλη ευκαιρία» που ανοίγεται, ώστε να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά εργασίας, να τρέξουν μια ώρα αρχύτερα οι «αναγκαίες» και «αναπόφευκτες» αλλαγές.
Δεν εννοούν βέβαια την αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων προς όφελος των εργαζομένων, όπως θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο μιας εξουσίας και οικονομίας στα χέρια του λαού. Αντίθετα, «σαλπίζουν» γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, σύμφωνα με τα σχέδια που έχει εδώ και καιρό πάνω και κάτω από το τραπέζι το κεφάλαιο για ένταση της εκμετάλλευσης με όλες τις μεθόδους, εκτίναξη της «ευελιξίας» και της δουλειάς - λάστιχο με την αξιοποίηση και της τηλεργασίας, παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, πετσόκομμα σε μισθούς, χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης.
Αλλά και οι αναλύσεις τους για το πώς θα επηρεαστούν οι κοινωνικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, από την επικοινωνία έως την ψυχαγωγία, έχουν στο επίκεντρο ακριβώς το πώς θα χτυπηθούν η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα, το πώς ακόμα πιο βαθιά θα εντυπωθούν στις λαϊκές συνειδήσεις οι «αξίες» του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, η «ατομική ευθύνη» και το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Κι αν όλα αυτά «κάτι θυμίζουν» από το πολύ πρόσφατο παρελθόν, δεν είναι άλλο από την αντίστοιχη προπαγανδιστική ομοβροντία που συνόδεψε τα μέτρα που πάρθηκαν στην τελευταία καπιταλιστική κρίση, η οποία επίσης λειτούργησε ως «ευκαιρία» για το κεφάλαιο, προκειμένου να φορτώσει στις πλάτες του λαού εκατοντάδες αντιλαϊκά μέτρα, με τα οποία βρίσκεται και σήμερα αντιμέτωπος.
Αλήθεια, τι κοινωνικό και οικονομικό σύστημα είναι αυτό, τι εξουσία που την κάθε είδους καταστροφή - για την οποία παρεμπιπτόντως ευθύνεται - την βλέπει ως ευκαιρία για κέρδη, για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε ανταγωνιστές, για να υποβαθμίζει τις λαϊκές ανάγκες, για να υποτάσσει πιο βαθιά το λαό στα συμφέροντα της μικρής μειοψηφίας της κοινωνίας;
Αν υπάρχει μια ευκαιρία για το λαό, είναι και μέσα από την περίπτωση της πανδημίας να συνειδητοποιήσει τι σάπιο, αντιλαϊκό και αδιόρθωτο είναι το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα, πόσο μακριά βρίσκεται από τις ζωτικές, κρίσιμες κοινωνικές - λαϊκές ανάγκες.
Ευκαιρία για να συνειδητοποιήσει ότι μόνο με τη δικιά του πάλη, τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη μπορεί να εξασφαλιστεί η προστασία του από την πανδημία, αλλά και από τα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνονται στο όνομά της.
Ευκαιρία λοιπόν για να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα για το ότι οι ανάγκες του, ακόμα και η ίδια του η ζωή, δεν χωράνε στα όρια του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος, να οργανωθεί, να συγκεντρώσει δυνάμεις για την αντεπίθεση, με στόχο την ανατροπή του.

Ανοιχτή επιστολή στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Δυτικής Μακεδονίας





O επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, υπογράμμισε ότι «ενώ έχουμε δει γοργή κλιμάκωση σε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετά πράγματα στην εξέταση, στην απομόνωση και την ιχνηλάτηση επαφών», πεδία μάλιστα που χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά της αντιμετώπισης» της επιδημίας. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία αν δεν ξέρουμε ποιος έχει προσβληθεί. Εχουμε ένα απλό μήνυμα για όλες τις χώρες: Εξετάστε, εξετάστε, εξετάστε».
Οπως επιβεβαιώνει και η πιο πάνω δήλωση του επικεφαλής του ΠΟΥ, στην επιτακτική ανάγκη να προστατευτεί η υγεία του λαού απέναντι στον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του νέου κορονοϊού υψώνονται μπροστά μας δύο μέτωπα:
-- Από τη μια είναι η ανάγκη της ατομικής υγιεινής και προστασίας (που αναφέρεται συνεχώς), του περιορισμού των μετακινήσεων και του «μένουμε στο σπίτι», που κανείς δεν υποτιμά. Πρέπει να εφαρμοστούν από όλους και να συμμορφωθούμε προς τις συστάσεις των ειδικών.
-- Από την άλλη, όμως, τεκμηριώνεται επιστημονικά πως η μάχη δεν θα κριθεί από την ατομική ευθύνη και απομόνωση, αλλά από την εδώ και τώρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Γιατί για να είναι σε θέση οι υγειονομικοί να προσφέρουν τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους, να εξετάσουν, να απομονώσουν και να ιχνηλατήσουν, χρειάζεται από πίσω ένα σύστημα Υγείας που να τους παρέχει τα απαραίτητα εφόδια και τις προϋποθέσεις.
Θύματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων οι δομές Υγείας και στη Δυτική Μακεδονία
Γιατί όμως πολλά κυβερνητικά στόματα και εκπρόσωποι άλλων αστικών κομμάτων - και όχι μόνο - υπερτονίζουν διαρκώς την ατομική ευθύνη και θίγουν ελάχιστα έως καθόλου τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας;
Οφθαλμοφανής η απάντηση. Αυτές οι ελλείψεις ήταν γνωστές και πριν από την εμφάνιση της επιδημίας και δεν προέκυψαν καθόλου τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις - μηδεμιάς εξαιρουμένης - και η οποία πολιτική, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, υποβαθμίζει συνεχώς το δημόσιο σύστημα Υγείας και βάζει λιθαράκια για την πλήρη εμπορευματοποίησή του.
Θύματα αυτής της πολιτικής είναι και οι δομές Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας - Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία - που δοκιμάζονται όλα αυτά τα χρόνια από μια διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με συνέπεια τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζουν σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.
Η κατάσταση αυτή όμως ήταν γνωστή και πριν την εξάπλωση της επιδημίας. Κι εδώ υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες, τόσο από τους εκάστοτε κυβερνώντες όσο και από τους τοπικούς άρχοντες (Περιφέρεια και δήμοι), αλλά και τους αντίστοιχους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους, που συντάσσονταν με τις λογικές κόστους - οφέλους στην Υγεία πάντα στο μονόδρομο της εμπορευματοποίησής της. Ηταν οι ίδιοι που καλλιεργούσαν στο λαό της περιοχής μας τη λογική ότι τα αιτήματα για γενναία χρηματοδότηση των δομών Υγείας της περιοχής από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα αιτήματα για προσλήψεις και εξοπλισμό, είναι «μαξιμαλιστικά» και «ανέφικτα».
Γίνεται σήμερα να αφήσουμε ασχολίαστες τις μέχρι πρότινος δηλώσεις ορισμένων ότι στη Δυτική Μακεδονία δεν χρειάζονται τόσα νοσοκομεία και ότι πρέπει να φτιαχτεί «ένα και καλό»; Αλήθεια, τι είδους υπηρεσίες Υγείας θα παρέχει αυτό το «ένα και καλό» νοσοκομείο; Δευτεροβάθμιες ή τριτοβάθμιες; Και με τι όρους; Και πώς θα μπορούσε να ανταποκριθεί αυτό το ένα νοσοκομείο στη σημερινή επείγουσα κατάσταση;
Οι ανάγκες του λαού της Δυτικής Μακεδονίας σε υπηρεσίες Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη πληθυσμιακά κριτήρια και γεωγραφική κατανομή, απαιτούσαν και πριν το ξέσπασμα της επιδημίας - πόσο μάλλον τώρα! - πλήρη στελέχωση όλων των δομών Υγείας της περιοχής με μόνιμο προσωπικό σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και των 5 δευτεροβάθμιων νοσοκομείων της περιοχής (Μαμάτσειο, Μποδοσάκειο, ΓΝ Καστοριάς, ΓΝ Γρεβενών και ΓΝ Φλώρινας).
Φτερό στον άνεμο η ατομική ευθύνη αν δεν αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις
Σημειωτέον, η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που στερείται τριτοβάθμιου νοσοκομείου, στο όνομα της μικρής χιλιομετρικής απόστασης από τα αντίστοιχα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων.
-- Πώς μεταφραζόταν αυτό πριν το ξέσπασμα της επιδημίας; Με συνεχείς διακομιδές των πιο επιβαρυμένων περιστατικών σε Θεσσαλονίκη ή Γιάννενα, με ό,τι κίνδυνο συνεπαγόταν αυτό για τις ζωές των ασθενών.
-- Πώς μεταφράζεται σήμερα εν μέσω επιδημίας; Με μεταφορά των δειγμάτων των ασθενών που είναι ύποπτοι για COVID-19 λοίμωξη στο εργαστήριο μικροβιολογίας του ΑΠΘ! Εκεί εξετάζονται τα δείγματα των ασθενών, γι' αυτό η διαδικασία είναι επισφαλής και εξαιρετικά χρονοβόρα!
Τι θα γίνει λοιπόν σε μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας, που έτσι κι αλλιώς ανεβαίνουν με εκθετικό ρυθμό;
Ο νομός Καστοριάς είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η περιοχή του Βοΐου είναι στο κόκκινο, το Μποδοσάκειο - παρότι νοσοκομείο αναφοράς - αντιμετωπίζει τις γνωστές ελλείψεις, το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, τα Γενικά Νοσοκομεία Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας και όλες οι δομές ΠΦΥ στενάζουν από ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την Υγεία του λαού!
Μπορεί να αντιμετωπιστεί η έκτακτη σημερινή κατάσταση μόνο με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του κατά τ' άλλα εξαντλημένου υγειονομικού προσωπικού;
Είναι ή δεν είναι φτερό στον άνεμο τα μέτρα ατομικής προστασίας του πληθυσμού και η ατομική ευθύνη, αν δεν αντιμετωπιστούν κατεπειγόντως όλα τα παραπάνω;
Απαιτούνται άμεσα μέτρα
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
-- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, ώστε να λειτουργούν με αυξημένη επάρκεια τα ΤΕΠ, οι Εντατικές, Παθολογικές, Παιδιατρικές και Πνευμονολογικές Κλινικές των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία των μονάδων ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.λπ.), να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να μη γίνονται χώροι μετάδοσης του ιού.
-- Ειδικά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι επιτακτική ανάγκη η επαρκής λειτουργία όλων των δομών, διότι η αυτοδιάγνωση και η διάγνωση διά τηλεφώνου αποτελούν όχι απλά ανεπαρκείς αλλά επικίνδυνες λύσεις.
-- Δημιουργία και άλλων ειδικών χώρων απομόνωσης για εξέταση και προδιαλογή των ύποπτων κρουσμάτων εκτός νοσοκομείων. Παραπομπή στο νοσοκομείο μόνο όσων χρήζουν αντίστοιχης νοσηλείας.
-- Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών γιατρών ώστε να ενταχθούν στον κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της επιδημίας. Οι διαγνωστικές εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα να γίνονται δωρεάν, χωρίς τη συμμετοχή των ασθενών.
-- Πλήρη εξοπλισμό των δομών Υγείας με τα απαραίτητα υλικά και σύγχρονα μηχανήματα που διευκολύνουν την εξέταση, διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και απολυμαντικά υγρά, πλαστικά γυαλιά, ρόμπες μίας χρήσης, μηχανήματα ανίχνευσης του ιού, αναπνευστήρες).
-- Ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης των νοσοκομείων με πρόσθετο προσωπικό. Λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για το ήδη υπάρχον.
-- Ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ με πρόσθετο επιστημονικό προσωπικό, τακτική ενημέρωση και αντιμετώπιση των όποιων κενών παρατηρούνται στα πρωτόκολλά του. Να εξεταστεί άμεσα το αίτημα για στήσιμο μονάδων ΕΟΔΥ ανά νομό, καθώς υπάρχει τεράστια αναμονή στην υπάρχουσα τηλεφωνική γραμμή για τους γιατρούς.
-- Ενίσχυση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» με προσωπικό και μέσα ώστε να συνδράμουν τους ηλικιωμένους και όσους βρίσκονται σε καραντίνα.
-- Μέριμνα για 24ωρη στήριξη από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς μέσω τηλεφωνικής γραμμής για όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, με προτεραιότητα στους απομονωμένους και περισσότερο ευάλωτους.
ΥΓ:
Οι υγειονομικοί δίνουμε τη μάχη μαζί με το λαό!
Δε δεχόμαστε όμως τους υποκριτικούς επαίνους όλων όσοι ευθύνονται για τη σημερινή ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να γιγαντωθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από την επιδημία, και να συνεχιστεί αύριο σε έναν κοινό αγώνα υγειονομικών και λαϊκών στρωμάτων της περιοχής για υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, με κύρια έμφαση στην πρόληψη.
Ανάγκη δεν είναι ό,τι «αντέχει η οικονομία» της χώρας, αλλά ό,τι συμφέρει τον εργαζόμενο λαό!
Καλή δύναμη σε όλους και όλες.

Χαρά ΛΑΜΠΑΔΑ
Μέλος της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, παιδίατρος στο ΓΝ Κοζάνης, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης

TOP READ