«Ήδη έχει ξεκινήσει και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -και επικροτεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης- η διευθέτηση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τ/σ ΑΝΤ1. Με «νόμους που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στους οποίους έχει συμφωνήσει η ΝΔ και άλλα κόμματα ανοίγει ο δρόμος για συνεχή 7ημερη εργασία» υποστήριξε. «Αυτό που είχε λύσει η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα εδώ και 150 χρόνια για σταθερή εργασία, 8ωρο, σήμερα είναι επίκαιρο, αναγκαίο και απαραίτητο για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «βάσει των επιπέδων στα οποία έχει φθάσει η τεχνολογία και η επιστήμη μπορούμε να ζήσουμε και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας με 5νθημερη εργασία, με μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας».
Η κατάργησή της κυριακάτικης αργίας ξεκίνησε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για κάποιες πόλεις και κάποιους κλάδους, όπως ο τουρισμός, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άρχισε η γενίκευσή της, ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, για να προσθέσει πως «η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο με τα περί 13ης σύνταξης καθώς είναι ένα επίδομα».
Όπως σημείωσε, «το ζήτημα είναι ότι οι μειώσεις των συντάξεων όλα αυτά τα χρόνια είναι τεράστιες», συμπληρώνοντας ότι από αυτές τις περικοπές βγαίνουν τα ματωμένα πλεονάσματα τα οποία επικαλείται «ο κ. Τσίπρας χωρίς να ντρέπεται που ο λαός έχει ματώσει τόσα χρόνια με τις δικές του πολιτικές».
Ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ στο σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφίσει “παρών” επί της αρχής «γιατί το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλά άλλα άρθρα και τροπολογίες, οι οποίες δεν αφορούν τους συνταξιούχους, αλλά “έχουν τα “δωράκια”, τις επιδοτήσεις, τις φοροαπαλλαγές σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, καθώς και άλλα που το περιέχομενό τους και η ουσίας τους είναι απαράδεκτα». Εξήγησε ότι στα άρθρα που ανακουφίζουν, έστω και προσωρινά, έστω και στο ελάχιστο, εργαζόμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους το ΚΚΕ θα ψηφίσει “ναι”, όπως κάνει σταθερά, σε άλλα θα ψηφίσει “παρών” και σε όσα είναι αντιλαϊκά θα ψηφίσει “κατά”.
Χαρακτήρισε επίσης “απαράδεκτο” το γεγονός ότι η κυβέρνηση καταθέτει το σχετικό νομοσχέδιο προεκλογικά, καθώς «το συζητά εδώ και δύο χρόνια, και το πηγαινοφέρνει ανάλογα με το πότε θα κάνει εκλογές». Εκτίμησε ότι οι εκλογές, σύμφωνα με όσα λέει ο πρωθυπουργός, θα γίνουν το φθινόπωρο, εκτός αν προκύψουν αστάθμητοι παράγοντες που θα τον αναγκάσουν να επιταχύνει ή αν εκτιμήσει ότι μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου εκλογική νίκη πολώνοντας το κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Ερωτηθείς αν βάζει στην ίδια ζυγαριά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ΝΔ είναι «καθαρός αντίπαλος με συντηρητική, αντιδραστική θέση», για να προσθέσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει ιδανικά, οράματα, αξίες της αριστεράς, αλλάζει θέσεις, λέει χοντρά ψέματα στον ελληνικό λαό, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο του».
Υπενθυμίζοντας ότι χιλιάδες οικογένειες έχουν αυτά τα ιδανικά, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «απευθύνεται σε αυτούς με το θυμικό βάζοντας τον Βελουχιώτη, τον Μπελογιάννη, τον Ζαχαριάδη, τον Πλουμπίδη δίπλα στον Μεταξά, στο τηλεοπτικό του σποτ που έβγαλε πρόσφατα, από ανοησία προφανώς αυτών που το έφτιαξαν και προχειρότητα για να απαντήσουν στην πίεση που άσκησε το ΚΚΕ στη Βουλή». Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε, επίσης, ότι «ο κ. Τσίπρας πήγε στο Σιμπίου της Ρουμανίας και υπέγραψε μαζί με τους Όρμπαν, Κουρτς, Σαλβίνι, τους ακροδεξιούς φασίστες, ψήφισμα για Σιδηρούν Παραπέτασμα, πράγμα που δεν είχε τολμήσει κανείς να το κάνει μέχρι τώρα. Μέχρι πέρυσι ούτε η δική του κυβέρνηση. Πήγαιναν οι υπουργοί του και έθεταν βέτο σε αυτές τις συναντήσεις και φέτος ο κ. Τσίπρας έβαλε την τζίφρα του δίπλα σε αυτούς. Και μιλά εν ονόματι της πάλης, ενάντια στον φασισμό. Είναι κάλπικος ο αντιφασισμός του».
Με αφορμή την προκλητικότητα της Τουρκίας είπε ότι «όλη αυτή η όξυνση δεν θα έχει καλό τέλος», ενώ σημείωσε ότι η όλη κατάσταση έχει να κάνει και με τον ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή.
Κάλεσε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ ώστε να αναδειχθεί «ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση στη Βουλή με τα σημερινά δεδομένα», επισημαίνοντας: «Δεν λέμε για αύριο, όταν το ΚΚΕ θα είναι πολύ ισχυρό, έτοιμο να κυβερνήσει με τον λαό να έχει αποδεχθεί τις προτάσεις του για να βάλει πλάτη και να στηρίξει μια κυβέρνηση στην οποία θα μπορούσε να συμμετέχει το ΚΚΕ»