30 Απρ 2020

Βόμβες, όχι εμβόλια – Σε ρεκόρ δωδεκαετίας οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες με 1,9 τρις δολάρια το 2019


Ένα από τα στοιχεία της πανδημίας, είναι πως η έκτασή της θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, με δεδομένο ότι εδώ και αρκετά χρόνια πλήθαιναν οι προειδοποιήσεις από ειδικούς για τον κίνδυνο εμφάνισης μιας νέας πανδημίας, ενίοτε ακόμα και με την υπογράμμιση ότι η βασική απειλή προερχόταν από τους κορονοϊούς. Μια τέτοια εκστρατεία πρόληψης ωστόσο θα προϋπέθετε ένα σεβαστό αριθμό επενδύσεων στην έρευνα και τη δημόσια υγεία, όπως και εκτεταμένη διεθνή συνεργασία.
To ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που δείχνουν τα στοιχεία του 2019 για τις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ερευνητικού Ιδρύματος Διεθνούς Ειρήνης στη Στοκχόλμη. 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ήταν το ποσό που ξοδεύτηκε διεθνώς για πολέμους και οπλικά συστήματα, το υψηλότερο επίπεδο δαπανών μετά την οικονομική κρίση του 2008 και κατά 3,6% ψηλότερο σε σχέση με το 2018. Συνολικά οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Πρωταθλήτριες αναδείχτηκαν για ακόμα μια χρονιά με διαφορά οι ΗΠΑ, στις οποίες αναλογεί το 38% του συνόλου των πολεμικών δαπανών. Η αύξηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της όξυνσης των διεθνών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα με την Κίνα και τη Ρωσία. Η Κίνα ξόδεψε 261 δις δολάρια για στρατιωτικούς σκοπούς το 2019, ποσοστό 5,1% παραπάνω σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η τάση αυτή παρατηρείται τα τελευταία 25 χρόνια, και συμβαδίζει με τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ακόμα μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (6,8%) παρουσίασε στον τομέα αυτό η Ινδία, που διέθεσε 71,1 δις δολάρια για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ η Ρωσία σημείωσε αύξηση κατά 4,5%. Πτώση παρουσιάστηκε στις στρατιωτικές δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας κατά 16%, ενώ σταθερά παρέμειναν τα ποσά που διατέθηκαν από χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τη Βραζιλία να καταλαμβάνει το 51% των αντίστοιχων δαπανών της περιοχής. Αύξηση για πέντε συνεχή έτη παρουσιάζουν οι δαπάνες αυτές και στην Αφρική, όπου το συνολικό ποσό ανήλθε στα 41,2 δις δολάρια.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πίνακας που παρουσιάζει το συνολικό επίπεδο των στρατιωτικών δαπανών στο διάστημα 1988 – 2019, που διαψεύδει για μια ακόμα φορά το ιδεολόγημα για “τέλος της ιστορίας” και εδραίωση της ειρήνης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την παγκόσμια επικράτηση του καπιταλισμού, αφού μετά από μια υποχώρηση ως τα μέσα της δεκαετίας του ’90 περίπου, έκτοτε η αύξηση είναι συνεχής.
View image on Twitter

Υγεία και κέρδος δεν πάνε μαζί!




Τα πρόσφατα κρούσματα κορονοϊού και οι θάνατοι ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι σε χώρους ιδιωτικής Υγείας φωνάζουμε και δεν μας ακούει κανείς... Οτι η υγεία και το κέρδος δεν πάνε μαζί! Οτι πίσω από τη βιτρίνα που έχουν στήσει οι κλινικάρχες, πίσω από τον πλούσιο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, πίσω από τις «επιτυχίες» και τα «επιτεύγματά» τους, κρύβονται χιλιάδες εργαζόμενοι υγειονομικοί! Εργαζόμενοι που στενάζουν από την εντατικοποίηση, με μυοσκελετικά προβλήματα, κακοπληρωμένοι, που τους έχουν ξηλώσει όλα τα δικαιώματα... Εργαζόμενοι που ακόμα και στις πιο ακριβές και χλιδάτες κλινικές δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των ασθενών και δεν ξεπερνάνε σχεδόν ποτέ το προσωπικό ασφαλείας!
Κι όμως, αυτοί οι εργαζόμενοι, τόσα χρόνια τώρα, με την αξιοπρέπεια και το φιλότιμό τους, κάνουν παραπάνω από τις δυνάμεις τους, την ώρα που τα αφεντικά τους χρονομετρούν για το πόση ώρα κάνουν να φροντίσουν έναν ασθενή, τους μετράνε τα γάντια, τις σύριγγες, τις γάζες που χρησιμοποιούν, ακόμα και τα μήλα που δίνουν στους ασθενείς (!), τους κάνουν παρατήρηση αν δεν είναι καλοχτενισμένοι και χαμογελαστοί, γιατί χαλάνε το προφίλ της κλινικής και των πανάκριβων υπηρεσιών της. Κι όταν τολμήσουν να ζητήσουν τα αυτονόητα, αυτά που έχουν μάθει από τις σχολές και την εμπειρία τους, αυτά που δικαιούνται, απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες.
* * *
Και τώρα που το θλιβερό περιστατικό στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στην ιδιωτική Υγεία, αποκαλύπτεται η πραγματική κατάσταση που εμείς οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, επιβεβαιώνοντας ότι όσο η Υγεία παραμένει εμπόρευμα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές!
Ποια μέτρα προστασίας να τηρήσουν οι κλινικάρχες, όταν θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να προστατεύσουν εργαζόμενους και ασθενείς; Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν ότι αγοράζουν μόνοι τους γάντια και μάσκες! Γιατί ακόμα και εκεί που δίνουν, τα δίνουν με το σταγονόμετρο! Ακούσαμε ακόμα και το αμίμητο: Μία μάσκα τη βδομάδα! Ακούσαμε ότι δεν πρέπει να φοράμε γάντια και μάσκες, γιατί προσβάλλουμε τους πελάτες, γιατί δημιουργούμε πανικό χωρίς λόγο!
Δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με συμπτώματα... Ποιος να τους αντικαταστήσει; Για τεστ ούτε λόγος, αφού ...κοστίζει! Οι πιο «γενναιόδωροι» εργοδότες κάνανε έκπτωση (!) στους εργαζόμενους, για να κάνουν το τεστ που οι επιχειρήσεις τους μοσχοπουλάνε σε φοβισμένους ασθενείς. Το μόνο μέτρο που εφαρμόζουν, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, είναι η θερμομέτρηση, μιας και είναι και τζάμπα!
* * *
Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία πάνε στο μεροκάματο του τρόμου. Αυτό που εμποδίζει να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης, είναι τα αφεντικά και η προστασία των κερδών τους! Είναι τουλάχιστον ανήθικο να αφήνονται υπονοούμενα για το αν τηρούν τα μέτρα αυτοί οι εργαζόμενοι, που παίζουν την υγεία τους «κορόνα - γράμματα», που κάθε μέρα εκβιάζονται με την απόλυση. Που θέλουν να γυρίσουν υγιείς στα σπίτια τους και στα παιδιά τους. Οι ευθύνες βρίσκονται αλλού...
Οι εργαζόμενοι ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτοί οι κλινικάρχες δεν μπορούν και δεν τους νοιάζει να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία! Γιατί δεν τη θεωρούν αγαθό, ούτε δικαίωμα. Τη θεωρούν εμπόρευμα. Και το ξέραμε γιατί τους βλέπουμε χρόνια τώρα να ξεζουμίζουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, να μειώνουν τους μισθούς μας, να μην περνάει την πόρτα τους κάποιος ακόμα και όταν πεθαίνει, αν δεν βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη! Γιατί τους βλέπουμε να στέλνουν βαριά περιστατικά στο Δημόσιο για να μην τους χαλάσουν τα στατιστικά τους!
Γιατί ακόμα και μέσα στην πανδημία βαφτίζουν «έκτακτα» όλα τα χειρουργεία, ακόμα και τις αισθητικές επεμβάσεις και ξεχειλίζουν τα ταμεία τους! Γιατί ξέρουμε ότι δεν τους ελέγχει κανείς, και πριν και τώρα με την πανδημία. Γιατί όλες οι κυβερνήσεις τούς πριμοδοτούν και τους στηρίζουν, τους δίνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της Υγείας. Τώρα οι επιτελείς της κυβέρνησης και οι μεγαλοδημοσιογράφοι κάνουν πως πέφτουν από τα σύννεφα! «Μα γίνονταν χειρουργεία εν μέσω πανδημίας;», ρωτούν.
* * *
Φτάνει πια η κοροϊδία, η υποκρισία και η ασυδοσία... Τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, απαιτούμε: Να γίνει επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων και των διαγνωστικών κέντρων και να ενταχθούν κάτω από ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας με τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση για τον τρόπο χρήσης τους. Να γίνουν μαζικά τεστ σε όλους τους υγειονομικούς και στους ασθενείς που υποβάλλονται σε υψηλού κινδύνου ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις. Nα ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για εργαζόμενους, ασθενείς και συνοδούς, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παλεύουμε μαζί με όλους τους υγειονομικούς και το λαό για ένα σύστημα Υγείας σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, ανάλογο των δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα για την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.

Στέλλα ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Πειραιά

Στον ίδιο ντορό


Τα λόγια του πρωθυπουργού στο προχτεσινό διάγγελμα, πως «όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης», δείχνουν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να φορτώνει στο λαό την ευθύνη της «αυτοπροστασίας» από τον κορονοϊό και να αποποιείται την ευθύνη που έχει το κράτος για την πραγματική θωράκιση του συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων.
Οι πρωθυπουργικές μεγαλοστομίες, ότι «απέναντι στην πανδημία ορθώθηκε μια αποτελεσματική Πολιτεία που προστάτεψε τους Ελληνες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους», ότι «στο πεδίο της πολιτικής αμβλύνθηκαν οι επιφυλάξεις και η παλιά καχυποψία» και ότι «αυτοί οι δεσμοί εμπιστοσύνης πρέπει να διατηρηθούν άρρηκτοι», δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι ένας λόγος που ο λαός εφάρμοσε μέτρα αυτοπροστασίας είναι ότι έχει αντίληψη - εκ πείρας - της άσχημης κατάστασης στο σύστημα Υγείας, παρ' όλη την αυτοθυσία των υγειονομικών.
Πολύ περισσότερο, τα λόγια αυτά του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν την αγωνία της κυβέρνησης να δικαιολογήσει ή και να συγκαλύψει ότι τον «χρόνο που κέρδισε» δεν τον αξιοποίησε για να θωρακίσει το σύστημα της Υγείας, αλλά για να διαμορφώσει καλύτερες προϋποθέσεις διαχείρισης της οικονομικής κρίσης προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.
Το μήνυμα που έστειλε επομένως στο λαό, με το διάγγελμά του για την «επόμενη μέρα», είναι να βγει από το σπίτι, αλλά ότι είναι δική του ευθύνη αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τον κάλεσε επί της ουσίας να διατηρήσει σε καραντίνα τα δικαιώματα και τις ανάγκες του, να τις «προσαρμόσει» σε όσα ιεραρχεί το κεφάλαιο και το κράτος του. Γι' αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην άμεση κατάργηση των υποτιθέμενων «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων που νομοθέτησε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή.
Αντίθετα, μαζί με την παράταση των πιο αντιδραστικών μέτρων που προβλέπονταν στις ΠΝΠ για τον κορονοϊό, το υπουργικό συμβούλιο προανήγγειλε χτες και νέο μπαράζ νομοσχεδίων τους επόμενους μήνες, σε όλα τα πεδία που ενδιαφέρουν το κεφάλαιο, για να θωρακιστεί η κερδοφορία του. Το «περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο, τα μέτρα για την απολιγνιτοποίηση και την παραπέρα «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, ακόμα και το νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση, κινούνται ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κι όλα αυτά στο όνομα του νέου «εθνικού στόχου», της «δυναμικής ανάπτυξης όποτε αυτή έρθει», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προετοιμάζοντας το λαό για νέες θυσίες χωρίς τέλος.
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ζουν ήδη την «επόμενη μέρα»: Της ανεργίας για μεγάλα τμήματα των απασχολούμενων στον Τουρισμό, που φέτος δεν θα κάνουν ούτε ένα μεροκάματο. Της «γκρίζας ζώνης» των συμβάσεων που έχουν μπει σε αναστολή και είναι αμφίβολο τι θα γίνει όταν λήξει η τυπική περίοδος «προστασίας» από τις απολύσεις. Των αντεργατικών μέτρων που ήρθαν για να μείνουν, με στόχο την ένταση της εκμετάλλευσης με όλα τα μέσα. Των συσσωρευμένων χρεών που παραμένουν, στις τράπεζες, στο κράτος, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις επιχειρήσεις παροχής ρεύματος και νερού. Χρέη που γίνονται πλέον αφόρητα με την κατάργηση και της ελάχιστης προστασίας για την πρώτη κατοικία, το σφίξιμο της θηλιάς των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.
Η εμπιστοσύνη που ζητάει είναι λευκή επιταγή για να φορτωθεί ο λαός τα βάρη των επιπτώσεων της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.
Η «επόμενη μέρα» πρέπει να βρει ακόμα περισσότερους εργαζόμενους όχι απλά έξω από το σπίτι, αλλά πιο δυνατούς, οργανωμένους, αποφασισμένους, για να αντιπαλέψουν την προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου να τους φορτώσουν τα σπασμένα κι αυτής της νέας κρίσης. Το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά» δείχνει το δρόμο για την ανάπτυξη της πάλης και την οργάνωση της αντεπίθεσης το επόμενο διάστημα.

TOP READ