16 Ιουλ 2014

Μ. Γλέζος, Σουλτς, Ευρωκοινοβούλιο και … δημοκρατία !

Μ. Γλέζος, Σουλτς, Ευρωκοινοβούλιο και … δημοκρατία !


Για το γνωστό θέμα της αποβολής του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ  Κ. Παπαδάκη από την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζος, που απευθυνόμενος στον πρόεδρο Μ. Σουλτς, χαραχτήρισε την αποβολή σκαιά και άδικη.

Και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σημείωσε :

- «Η ενέργεια αυτή κρίνεται ως αντιδημοκρατική. Καλοί οι κανονισμοί για την εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αλλά αυτοί δεν πρέπει να παραβιάζουν την ουσία της δημοκρατίας»!

Και όμως, αγαπητέ κύριε Γλέζο μας, εσείς και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο Πρόεδρός σας κ. Τσίπρας, καθημερινά, ορκίζεστε και πίνετε νερό ακριβώς σε αυτήν την δημοκρατία, σε αυτό το Κοινοβούλιο !

Σ΄αυτή τη δημοκρατία, σ΄αυτό το κοινοβούλιο, επιλέγετε να … κατακτάτε θεσούλες, ή ακόμα ακόμα να γίνεται … ηγέτες !

Να την χαίρεστε, κύριε Γλέζο μας, και την ευρωπαϊκή “δημοκρατία” σας και το ευρωκοινοβούλιό σας !

τα "κύματα των αποκρατικοποιήσεων" έχουν αρχίσει να προκαλούν αντιδράσεις απ' όσους τα δέχτηκαν...

 Κύματα αποκρατικοποιήσεων ή αναδημοτικοποιήσεων;


Σήμερα δεν θα πω πολλά. Απλώς, θα παραθέσω μερικούς πίνακες και θα παρακαλέσω τον αναγνώστη να τους μελετήσει με προσοχή:


Πίνακας 1: Πρόσφατες αναδημοτικοποιήσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες

Η πρώτη στήλη δείχνει τον τομέα (νερό, ηλεκτρισμός, δημόσιες μεταφορές κλπ), η δεύτερη στήλη την εξέλιξη, η τρίτη στήλη την χώρα όπου γίνονται οι αναδημοτικοποιήσεις και η τέταρτη την αιτία η οποία οδήγησε σ' αυτές  (αποτυχία ιδιωτών, υψηλά κόστη, έλεγχος, ανεργία κλπ).


Πίνακας 2: Αναδημοτικοποιήσεις νερού στην Γαλλία

Στην δεύτερη στήλη αναφέρονται οι γαλλικές πόλεις που αποφάσισαν να διακόψουν την συνεργασία με ιδιώτες επιχειρηματίες νερού, στην πρώτη στήλη η χρονιά που πήραν αυτή την απόφαση, στην τρίτη ο πληθυσμός που υδρεύεται σε κάθε μια και στην τέταρτη σύντομη περιγραφή της κατάστασης σε κάθε πόλη.


Πίνακας 3:  Νέες δημόσιες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αναδημοτικοποιήσεις δικτύων ενέργειας και άλλες αναδημοτικοποιήσεις στην Γερμανία (2007-2012)

Στην πρώτη στήλη αναφέρονται τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια, στην δεύτερη οι νέες δημόσιες μονάδες παραγωγής ενέργειας που έφτιαξε το καθένα, στην τρίτη οι μονάδες δικτύων ενέργειας που πέρασαν από τους ιδιώτες σε δημόσιο έλεγχο και πάλι και στην τελευταία οι υπόλοιπες αναδημοτικοποιήσεις.


Περισσότερες πληροφορίες για το κύμα αναδημοτικοποιήσεων που διογκώνεται σε όλη την Ευρώπη, καταδεικνύοντας την αποτυχία των ιδιωτών "επενδυτών" σε ζητήματα διαχείρισης κοινωνικών αγαθών, στις θαυμάσιες έρευνες "Re-municipalising municipal services in Europe" και "Energy liberalisation, privatisation and public ownership" του David Hall, από το πανεπιστήμιο του Γκρήνουιτς. Από τις έρευνες αυτές προέρχονται και οι παραπάνω πίνακες.

Ενδεικτικά, δείτε ακόμη: "Remunicipalisation - Putting water back into public hands" (για την επιστροφή τής διαχείρισης του νερού στο δημόσιο), "The Re-municipalization of the Hamburg Grid" (για την αναδημοτικοποίηση του ενεργειακού δικτύου στο Αμβούργο), "Water remunicipalisation Tracker" (ιστοτόπος με λεπτομέρειες για κάθε πόλη που αναδημοτικοποιεί την διαχείριση νερού), "Paris, London and Munich Re-municipalized! Is your communtiy following the trend?" (από τον ιστοτόπο τής ΕυρωπαΪκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες - EPSU)

Κι ας επιμένει ο πρωθυπουργός ότι "κύματα αποκρατικοποιήσεων σαρώνουν επί δεκαετίες όλες τις χώρες τής γης". Βυθισμένος στον βαθύ του ύπνο και χαμένος στην ασυναρτησία του, φαίνεται πως δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι τα "κύματα των αποκρατικοποιήσεων" έχουν αρχίσει να προκαλούν αντιδράσεις απ' όσους τα δέχτηκαν...

Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Ο κόρακας μπορεί μόνο να κράζει...

 Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Ο κόρακας μπορεί μόνο να κράζει...


 Πηγή: 902.gr

Το πουλί, ο κόρακας, μπορεί μόνο να κράζει. Αυτό δεν αλλάζει.

Το λέμε για τον Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ που χωμένος μέχρι το λαιμό στους πιο σκληρούς αντιλαϊκούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ.

Τι έγινε στη συνεδρίαση της ευρωβουλής;

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ζήτησε το λόγο επί διαδικαστικού ζητήματος για να αναφέρει, (όπως έκανε άλλωστε στη συνέχεια), πως οι ευρωβουλευτές που δεν είναι ενταγμένοι σε πολιτική ομάδα μπορούν να μιλούν, μόνο για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό του κόμματος που ανήκουν.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου του αφαίρεσε το λόγο.

Τι έκανε ο Παπαδημούλης;

Προσπάθησε να πιαστεί από αυτό το γεγονός και να πει ότι η αποχώρηση του ΚΚΕ από την GUE/NGL το οδηγεί δήθεν σε περιπέτειες.

Να δούμε την ουσία.

Το ΚΚΕ έχει μεγάλη πείρα από τη συμμετοχή του στο ευρωκοινοβούλιο και τη διαπάλη μέσα στην GUE/NGL. Στη βάση αυτής της πείρας η ΚΕ αποφάσισε οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ να μην ενταχτούν σε καμία Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η ΚΕ τόνισε πως η βασική δέσμευση, που το ΚΚΕ έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, είναι να αποκαλύπτει τα αντιλαϊκά σχέδια που εξυφαίνονται στην ΕΕ και πάνω από όλα να συμβάλλει έτσι ώστε να δυναμώνει ο αγώνας των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία.

Αυτή η δέσμευση δεν μπορεί να υπηρετηθεί με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ σε πολιτικές ομάδες που έχουν ως κύρια γραμμή τον εξωραϊσμό και τη στήριξη της ΕΕ.
Μεστά λόγια που η αξία τους αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα.
Τι μαρτυρούν τα γεγονότα;

Μαρτυρούν πως η GUE/NGL, έχει ρυμουλκηθεί από το ευρωκόμμα, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) που είναι κατασκεύασμα της ΕΕ και υπερασπιστής της στρατηγικής της.
Μαρτυρούν πως η GUE/NGL μαζί με τις ομάδες των σοσιαλιστών, των πρασίνων και το Λαϊκό Κόμμα έχουν προωθήσει κοινά ψηφίσματα.

Μαρτυρούν πως δυνάμεις της GUE/NGL, συμμετέχουν στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, στην ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό.

Μαρτυρούν, πως κόμματα και ευρωβουλευτές της GUE/NGL στήριξαν τον πόλεμο στη Λιβύη, την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας ή την υπονομευτική εκστρατεία ενάντια στην Κούβα, δεν καταδίκασαν την επέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία κλπ, κλπ.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ συνεχίζουν την πάλη για τα συμφέροντα, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, σε αντίθεση με την ΕΕ και την πολιτική της, αντιπαλεύοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στην αυτοτελή, αποτελεσματικότερη ιδεολογική-πολιτική δράση.

Αυτό επιβεβαιώνει η πράξη. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έχουν κάνει πολλές προφορικές και γραπτές παρεμβάσεις για καυτά λαϊκά προβλήματα, έχουν σημαντική παρουσία στους χώρους δουλειάς και έτσι θα συνεχίσουν.
Γ.Μ.Α.

Γάζα: Το διαρκές “Άουσβιτς” του Ιμπεριαλισμού

 Γάζα: Το διαρκές “Άουσβιτς” του Ιμπεριαλισμού

Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko

Όταν ο Γκαίρινγκ, υπαρχηγός του Χίτλερ και επικεφαλής της Γκεστάπο, ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου των Εσωτερικών στην κυβέρνηση των ναζί, απευθυνόμενος στην αστυνομία του Ντόρτμουντ, δήλωσε: «Δύο είδη νόμου ξέρω, γιατί ξέρω και δύο είδη ανθρώπων: αυτούς που είναι με το μέρος μας και αυτούς που είναι εναντίον μας»!
   Αυτός ο «νόμος», ο «νόμος» του «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας», ο «νόμος» των ναζί, έγινε παγκόσμιος νόμος της «νέας τάξης πραγμάτων» στο λυκαυγές του 21ου αιώνα. Του «νέου αμερικανικού  αιώνα», όπως τον έχουν βαφτίσει τα γεράκια της Ουάσινγκτον…
   Συνιστά ιστορική παραφροσύνη. Κι όμως: Εφτά ολόκληρες δεκαετίες μετά το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης, εκείνος που αναβιώνει την «λογική» του Γκέρινγκ είναι το κράτος του Ισραήλ. Ο «νόμος» που εφαρμόζει το Ισραήλ, αυτή η ύβρις κατά του Ανθρώπου, αποτελεί μετουσίωση του χιτλερικού δόγματος: «Εφόσον σε παρακολουθώ είσαι ύποπτος, εφόσον σε εκτελώ είσαι ένοχος, εφόσον σε βομβαρδίζω είσαι τρομοκράτης»!
   Η «λογική» του φασισμού, στην εκδοχή της κυβέρνησης του Ισραήλ, λέει: Δεν είναι ο Νετανιάχου ο δολοφόνος. Δεν φταίει αυτός. Φταίνε τα... θύματά του. Φταίνε οι εκτελεσμένοι, φταίνε οι δολοφονημένοι! Και φταίνε γιατί είναι Παλαιστίνιοι, γιατί είναι Λιβανέζοι, γιατί είναι Σύριοι. Γιατί είναι άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου που υπέπεσαν στο «έγκλημα» να μη συμφωνούν με το Ισραήλ. Οι δε Παλαιστίνιοι φταίνε διπλά: Γιατί δεν συναινούν με την κατοχή της πατρίδας τους από το Ισραήλ….
   Ο ίδιος φασισμός, πριν 70 χρόνια έλεγε: «Ο Χίτλερ δεν ήταν αντισημίτης. Απλώς, εκείνοι έκαναν το "λάθος" να είναι Εβραίοι»!
  
Κατά την ορολογία της περίφημης «διεθνούς κοινότητας», η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το Ισραήλ δεν είναι έγκλημα. Δεν είναι δολοφονία. Δεν είναι βαρβαρότητα. Κατά την ορολογία του ΟΗΕ, πρόκειται απλώς για μια ...«υπερβολή»! Που όπως δήλωσε ο κύριος ΓΓ του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι Μουν, του προκαλεί… «ανησυχία». Μετά από περίπου 200 νεκρούς και μετά από 1.300 τραυματίες, ο κ.Μουν νιώθει… «ανησυχία». Τι λες!
   Το 2009, στην προηγούμενη ανάλογης έκτασης θηριωδία εκ μέρους του Ισραήλ, τα επίσημα στοιχεία μιλούσαν για 1.010 νεκρούς Παλαιστίνιους (τα 2/3 παιδιά, γυναίκες και άμαχος πληθυσμός), για πάνω από 4.500 τραυματίες και 90.000 εκτοπισμένους. Αλήθεια για ποιο πράγμα «ανησυχεί» ο κ Μουν; Μήπως αυτή τη φορά το Ισραήλ δεν πετύχει τα «ανθρωπιστικά» του στάνταρ;
   Τότε οι εντολές που είχαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες ήταν: «Πρώτα πυροβολείτε και μετά ελέγχετε ποιον χτυπήσατε». «Καλύτερα να χτυπήσετε έναν αθώο, παρά να διστάσετε να χτυπήσετε τον εχθρό». «Αν δεν είστε σίγουροι, σκοτώστε». «Δεν υπάρχουν αθώοι». «Πρώτα πυροβολείτε και μετά σκέφτεστε». Αυτές ήταν μερικές από τις διαταγές με τις οποίες ο στρατός του Ισραήλ ενεργούσε στην επί 22 μέρες γενοκτονία των Παλαιστινίων. Το αποκάλυψαν - μιλώντας στην ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση «Σπάστε τη Σιωπή» - τριάντα Ισραηλινοί στρατιώτες που συμμετείχαν, τότε, στην εισβολή στη Γάζα. Σήμερα οι εντολές είναι οι ίδιες. Μόνο που στη θέση του «πυροβολείστε» υπάρχει το «βομβαρδίστε»… 
   Τι είναι η εκτέλεση παιδιών και γυναικών; Το θανατικό για χιλιάδες αμάχους Παλαιστίνιους, τι είναι; Είναι χιτλερική τακτική; Είναι κτηνωδία; Είναι φρικαλέος ιμπεριαλισμός; Όχι! Κατά την ΕΕ πρόκειται απλώς για μια ...«δυσανάλογη» πράξη! Που, όπως με σοφία κατέληξε προχτές το ευρωαπαράτ, καλόν είναι να αποφεύγεται. Τόσο… σθεναρή εκδηλώθηκε η αντίδραση των Μέρκελ, Μπαρόζο, Γιούνγκερ και των λοιπών ευρωΜέτερνιχ. Οι οποίοι έκαναν πάλι το καθήκον τους: Τήρησαν για μια ακόμα φορά τις δήθεν «ίσες αποστάσεις». Παράστησαν τους… «ουδέτερους». Και συνέστησαν… «ψυχραιμία».
      Αλλά, όση «ψυχραιμία» κι αν διαθέτεις, δεν μπορεί να μην διαπιστώνεις ότι η  «ουδετερότητα» αυτής της περίφημης «διεθνούς κοινότητας» δεν απέχει πολύ από αυτό που περιέγραφε ο Αριστοτέλης στην «Αθηναίων Πολιτεία»: Ο Σόλωνας, αναφέρει ο Αριστοτέλης, είχε καταγγείλει στην εποχή του πως όταν μένει κανείς αμέτοχος και «ουδέτερος» σε θέματα ζωής και θανάτου, θα πρέπει να θεωρείται άτιμος!
   Παρεμπιπτόντως (1): Ο κύριος Ούντο Βόινγκτ  - στις εκδηλώσεις του οποίου για τον Χίτλερ το 2005 συμμετείχε η Χρυσή Αυγή – είναι ο ευρωβουλευτής που εξέλεξε στις πρόσφατες ευρωεκλογές το ναζιστικό γερμανικό κόμμα NPD. Ε, ο κύριος αυτός, εδώ και μια βδομάδα αποτελεί εκλεκτό μέλος της Επιτροπής Ελευθεριών των Πολιτών του Ευρωκοινοβουλίου. Δηλαδή είναι υπεύθυνος για θέματα… ανθρωπίνων δικαιωμάτων!
   Παρεμπιπτόντως (2): Χτες ο κύριος Σουλτς, κάλεσε τους «μπράβους» να πετάξουν έξω από την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ.Παπαδάκη, διότι… έθιξε την Μαρί Λεπέν!
   Καταλάβατε τώρα ποιά είναι η «Ευρώπη των λαών» που συνιστά «ψυχραιμία» και προς αυτούς που ρίχνουν τις βόμβες και προς τους άλλους που δέχονται τις βόμβες;…

   Η πολεμική μηχανή του Ισραήλ ξεκληρίζει, εξοντώνει, δολοφονεί, κι αυτοί, οι μεγάλες Δυνάμεις, οι διεθνείς οργανισμοί του «νεοταξίτικου» γκανγκστερισμού, η «παλιά» και η «νέα» Ευρώπη, ο παλιός και ο «Νέος Κόσμος» της ιμπεριαλιστικής παλιανθρωπιάς, παίζουν με τις λέξεις. Εμείς δε θα παίξουμε. Οι σφαγείς του κράτους του Ισραήλ, μαζί με εκείνους που κάνουν πλάτες στους σφαγείς, είναι «απλώς» ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ.
   Δεσπόζουσα θέση στην ομάδα διεθνούς επιμελητείας που απολαμβάνει το Ισραήλ κατέχουν οι εκάστοτε εκπρόσωποι της «ηγέτιδας δύναμης» του «ελεύθερου κόσμου».
   Είναι αυτοί - οι των ΗΠΑ - που έχουν εμποδίσει στον ΟΗΕ πάνω από 50 φορές ακόμα και την έκδοση τυπικών ψηφισμάτων συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης. Είναι αυτοί που διά στόματος του βραβευμένου με Νόμπελ… Ειρήνης προέδρου τους, δήλωναν: «Το Ισραήλ αποτελεί ένα "θαύμα" που συνέβη στη Μέση Ανατολή (...). Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες, όχι μόνο ως Αμερικανοί, αλλά επίσης και ως πολίτες του κόσμου για τις υπηρεσίες σας»... (Μπάρακ Ομπάμα, δηλώσεις από την Ιερουσαλήμ, 23/7/2008).
   Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν το δράμα της Παλαιστίνης. Το έγκλημα που διαπράττει το Ισραήλ είναι τέτοιο, η θηριωδία είναι τέτοια, που προς στιγμήν ακόμα και τα συναισθήματα της οργής και του μίσους παραμερίζονται. Στη θέση τους γεννιέται ένα αίσθημα απορίας: Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια βαρβαρότητα. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν ανθρωποειδή, που κουβαλάνε τέτοια κτηνωδία.
   Είναι λάθος να επιχειρεί να δώσει κανείς απάντηση αποδίδοντας τη μορφή που παίρνει η κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ σαν προϊόν της «ψυχοσύνθεσης» των ηγετών του. Το μακελειό, η γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων, είναι κάτι πολύ περισσότερο: Είναι έκφραση της «ψυχοσύνθεσης» ενός ολόκληρου συστήματος. Είναι καθρέφτης της «ψυχοσύνθεσης» του ιμπεριαλισμού. Ο ιμπεριαλισμός δεν θα ήταν τέτοιος αν  η επιθετική του φύση δεν τον οδηγούσε σε συμπεριφορές βγαλμένες κατ' ευθείαν από τα «κατηχητικά» του Άουσβιτς.
   Ο,τι συμβαίνει στη Γάζα είναι ιμπεριαλισμός. Γιατί η Γάζα δεν βρίσκεται μόνο στην Παλαιστίνη. «Γάζα» είναι οι βομβαρδισμοί κομβόι άμαχων προσφύγων (στη Σερβία). «Γάζα» είναι οι μαζικές εκτελέσεις αιχμαλώτων (στο Αφγανιστάν). «Γάζα» είναι η εξολόθρευση κάθε μορφής ζωής (στη Φαλούτζα). «Γάζα» είναι οι αεροπορικές επιδρομές κατά διαδηλωτών (!), μέρα - μεσημέρι (στη Ράφα). «Γάζα» είναι η «εξαφάνιση» ολόκληρων πόλεων (Τζενίν). «Γάζα» είναι η στοχοποίηση εγκαταστάσεων του ΟΗΕ (Λίβανος). «Γάζα» είναι το μακελειό στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας που αντιμάχονται το φασισμό των φιλοναζιστών του Κιέβου.  «Γάζα» είναι
   Για τις εικόνες των βομβαρδιστικών να σημαδεύουν την κατεχόμενη επί δεκαετίες Παλαιστίνη, για τα διαμελισμένα κορμιά, για τα αιμόφυρτα παιδικά σώματα στα χαμόσπιτα της κοντά δέκα χρόνια αποκλεισμένης Γάζας, ο ένοχος δεν είναι, απλά, το Ισραήλ. Είναι ό,τι εκπροσωπεί το Ισραήλ και οι προστάτες του.
   Και για να τελειώνουμε με τους συκοφάντες περί «αντισημιτισμού» και με τα υπόλοιπα καρτούν της ιδεολογικής τρομοκρατίας τύπου «Αμανπούρ»: Αυτό που εκπροσωπεί το κράτος του Ισραήλ και οι προστάτες του, είναι ύβρις πρώτα απ’ όλα, για την βαριά και πολύτιμη ιστορία που κουβαλάει ο ίδιος λαός του Ισραήλ.
   Όπως ύβρις για την ιστορία του ελληνικού λαού είναι το γεγονός ότι στις συμμαχίες που έχει συνάψει αυτή η συμμορία των προστατών του Ισραήλ, μέλος τους είναι και η Ελλάδα. Πρόκειται για την Ελλάδα του Σαμαρά, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της τρόικας, του ΔΝΤ και του Βενιζέλου. Ο οποίος, προχτές, απέδειξε για μια ακόμα φορά τι σημαίνει να είσαι υπουργός Εξωτερικών που… «τιμά» την ιστορία του ελληνικού λαού: Λίγες μέρες πριν την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην μαρτυρική και κατεχόμενη Κύπρο, μίλησε για την (κατεχόμενη) Γάζα και «καταδίκασε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται»…

Να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης

Να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης

Την ανακοίνωση υπογράφουν μέχρι σήμερα 37 κόμματα



Ανείπωτη η καταστροφή στη Γάζα από τις εγκληματικές επιθέσεις των Ισραηλινών
Δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και εκφράζουν με Κοινή Ανακοίνωσή τους, την αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης και την καταδίκη της ισραηλινής επίθεσης. Το κείμενο της Κοινής Ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Να σταματήσει τώρα η αιματοχυσία του λαού της Παλαιστίνης.
Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που υπογράφουμε αυτήν την Κοινή Ανακοίνωση καταδικάζουμε τη βάρβαρη κι εγκληματική επίθεση του κράτους του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού.
Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης και καλούμε τους εργαζόμενους σ' όλο τον κόσμο να κινητοποιηθούν, ώστε να δυναμώσει το κύμα καταδίκης του Ισραήλ, να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης.
Για τις αιματηρές αυτές εξελίξεις τεράστιες είναι και οι ευθύνες των ΗΠΑ, που με κάθε τρόπο στηρίζουν το Ισραήλ στη συνέχιση της καταπίεσης κι αιμορραγίας του παλαιστινιακού λαού.
Ευθύνες έχει και η ΕΕ, που ακολουθεί γραμμή "ίσων αποστάσεων" ανάμεσα στο θύτη και το θύμα και ταυτόχρονα αναπτύσσει συνεργασία με το Ισραήλ σε στρατιωτικό και οικονομικό - πολιτικό επίπεδο.
Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαιτούμε:
  • Να καταδικαστεί το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης και να αποτραπούν χερσαίες επιχειρήσεις.
  • Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής.
  • Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.
  • Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού, και η άρση κάθε μορφής αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67.
  • Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

TOP READ