12 Αυγ 2020

Κοροϊδία με το επίδομα της αναστολής – Ακόμα περιμένουν τα 534 ευρώ για τον Ιούνη εργαζόμενοι του τουρισμού στην Κω


«Φτάνουμε στα μέσα του Αυγούστου και ακόμα περιμένουμε τα 534 ευρώ της αναστολής για τον μήνα Ιούνη!», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων στην Κω. Σημειώνει ότι όταν οι κυβερνήσεις είναι να δώσουν ακόμα και ψίχουλα στους εργαζόμενους καθυστερούν με διάφορες προφάσεις, αλλά όταν είναι να στηρίξουν το μεγάλο κεφάλαιο ή να περικόψουν τα δικαιώματα των εργατών φέρνουν ΠΝΠ εν μία νυκτί. Γι’ αυτό το Σωματείο καλεί κάθε εργαζόμενο σε συλλογικό αγώνα και οργάνωση στο Σωματείο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Είναι ντροπή και αίσχος το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση στις πλάτες των εργαζομένων στον τουρισμό. Φτάνουμε στα μέσα του Αυγούστου και ακόμα περιμένουμε τα 534 ευρώ της αναστολής για τον μήνα Ιούνη!!!
Φαίνεται πως δεν τους έφτασαν οι λιποθυμίες των παιδιών μας από την πείνα, δεν είναι αρκετοί αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα με αποτέλεσμα να τους το κόβουν, δεν φτάνουν αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν υποχρεώσεις και δάνεια, με κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους.
Θέλουν να μας εξαθλιώσουν, να μας γονατίσουν, έτσι ώστε όταν καταφέρουμε κάποιοι κάποτε να βρούμε δουλειά να σκύψουμε το κεφάλι και να πάμε για τα λίγα ψίχουλα.
Η κυβέρνηση όταν πρόκειται να κόψει από τους μισθούς μας, από τα επιδόματά μας, από τις συντάξεις μας κ.ά. φτιάχνει μια ΠΝΠ και εν μια νυκτί τα κόβει.
Όταν είναι όμως για να δώσει, τα μετρά από δω, τα μετρά από κει και όταν δει ότι δεν της βγαίνει, γιατί βλέπετε έχει να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο πρώτα, αφήνει τους εργαζόμενους και τους ανέργους στο περίμενε.
Τώρα χρειάζεται να παλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα. Καμία αναμονή.
Κανείς μόνος του. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Καθημερινά 19.30-21.30, Εργατικό Κέντρο, Πορφυρίου 21».
Πηγή: 902.gr

«Το ΚΚΕ δεν το έβαλαν ούτε θα το βάλουν στο χέρι»


Με «κύμα» προσφορών μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δίνουν άμεση και μαχητική απάντηση στο πρόστιμο σε βάρος του Κόμματος και τον απαράδεκτο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων

Με ένα «κύμα» προσφορών που συγκεντρώνουν Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, νέοι δίνουν άμεση και μαχητική απάντηση στο πρόστιμο που επέβαλε η κυβέρνηση σε βάρος του ΚΚΕ, εφαρμόζοντας το άθλιο νομοθέτημα για τα οικονομικά των κομμάτων, με στόχο την παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση του.

Μέλη και φίλοι του Κόμματος στέλνουν, ταυτόχρονα με τις προσφορές, τα δικά τους μηνύματα ξεκαθαρίζοντας ότι η φωνή των κομμουνιστών δεν φιμώνεται και ότι όσοι ονειρεύονται να βάλουν εμπόδια στη δράση και τη λειτουργία του Κόμματος «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».
Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση, με βάση τον αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων που τα αντιμετωπίζει ως ανώνυμες εταιρείες και προωθεί απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση τους, επέβαλε πρόστιμο στο ΚΚΕ το 4% επί της ετήσιας κρατικής του επιχορήγησης. Το απαράδεκτο νομοθέτημα, το οποίο ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2014, προβλέπει για κάθε ενισχυτή στα κόμματα, ακόμα και για ελάχιστα ποσά (δύο και πέντε ευρώ), να δηλώνονται στις αρχές το όνομα, το επώνυμο, ο ΑΦΜ ή ο αριθμός ταυτότητάς του.
Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση προς αυτό το απαράδεκτο νομοθέτημα, απαιτώντας την κατάργησή του, και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των απλών ανθρώπων που το ενισχύουν.
Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο όσοι θέλουν να χτυπήσουν το ΚΚΕ
-- Μέλη και φίλοι της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ ενισχύουν έκτακτα το ΚΚΕ με το ποσό των 1.600 ευρώ κόντρα στο απαράδεκτο πρόστιμο που του επέβαλε η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τον απαράδεκτο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων. Δηλώνουν ότι «όσοι θέλουν να χτυπήσουν το ΚΚΕ λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι τα μέλη του, οι οπαδοί του και οι χιλιάδες εργατικοί - λαϊκοί άνθρωποι που το στηρίζουν. Κάτω τα χέρια από το ΚΚΕ».
-- Η Τομεακή Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ ενισχύει το Κόμμα με το ποσό των 630 ευρώ απαντώντας «στην επαίσχυντη προσπάθεια της κυβέρνησης να τιμωρήσει, με το πρόστιμο που του επέβαλε, τους άρρηκτους δεσμούς που έχει το Κόμμα μας με την εργατική τάξη της χώρας εδώ και έναν αιώνα» και ξεκαθαρίζει ότι «η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει και το Κόμμα μαζί με τους φίλους και οπαδούς του θα είναι πάλι μπροστάρης στους καθημερινούς αγώνες μέχρι την τελική νίκη, τον σοσιαλισμό».
-- Δίνοντας τη μάχη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του ΚΚΕ ως απάντηση στο πρόστιμο που του επιβλήθηκε, μέλη και φίλοι της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του Κόμματος ενισχύουν οικονομικά το Κόμμα με το ποσό των 1.210 ευρώ και δηλώνουν πως «με ακόμα μεγαλύτερη ορμή θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την ολόπλευρη ενίσχυση της δράσης του ΚΚΕ».
-- Εκτακτη εισφορά 630 ευρώ συγκέντρωσαν τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ως πρώτη απάντηση στο πρόστιμο - πρόκληση. Τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σαν μια πρώτη απάντηση, συγκέντρωσαν με έκτακτη εισφορά το ποσό των 750 ευρώ, το οποίο και αποδίδουν στο Κόμμα.
-- Εκτακτη συνεισφορά ύψους 500 ευρώ προσφέρει και η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, που δηλώνει ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στα σχέδια των καπιταλιστών και του κράτους τους που επιδιώκουν και με αυτό τον τρόπο να εμποδίσουν τη δραστηριότητα του ΚΚΕ και ξεκαθαρίζει ότι με ακόμα μεγαλύτερη ορμή θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την ολόπλευρη ενίσχυση της δράσης του ΚΚΕ και για να ανέβει πιο ψηλά ο πήχης της οικονομικής ενίσχυσής του.
Ξεχωριστή η συνεισφορά μελών και φίλων του Κόμματος από το εξωτερικό
-- «Εστειλα στο Κόμμα δέκα μάρκα ακόμα. Μη γράψουν τ' όνομά μου, μόνο τ' αρχικά μου. Οχι πως φοβάμαι, τι εργάτης θα 'μαι, για τόσα όμως δεν κάνει να χαλάν μελάνι».
«Γράμματα από τη Γερμανία», Φώντα Λάδη
Μετανάστες και μετανάστριες από τη Γερμανία στέλνουν στο κόμμα τους, το ΚΚΕ, απαντώντας στην επιβολή προστίμου με βάση τον απαράδεκτο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, έκτακτα, για την οικονομική ενίσχυσή του, το ποσό των 2.350 ευρώ μέσω της ΚΟ Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ. Ο αντιδραστικός αυτός νόμος πρέπει να καταργηθεί. Ούτως ή άλλως η όποια εφαρμογή του θα πέσει στο κενό. Το ΚΚΕ δεν το έβαλαν ούτε θα το βάλουν στο χέρι.
-- Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αντιδρώντας άμεσα και αποφασιστικά, συγκέντρωσαν το ποσό των 3.000 ευρώ ως πρώτη δόση έκτακτης εισφοράς στο Κόμμα. Με το ίδιο πείσμα και μαχητικότητα θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη έτσι ώστε το ΚΚΕ να έχει τους απαραίτητους πόρους για να δίνει την πολιτική μάχη υπεράσπισης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
-- Φίλοι του ΚΚΕ, Ελληνες μετανάστες στην Ελβετία προσφέρουμε 2.000 ελβετικά φράγκα ως οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, απαντώντας στην εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων. Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν στο χέρι το ΚΚΕ και να εμποδίσουν τη δράση του. Ο νόμος αυτός αποτελεί προκλητική παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων και πρέπει να καταργηθεί.
-- Σύντροφοι και φίλοι από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Τσεχία, ως άμεση απάντηση στην εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων και την επιβολή προστίμου στο ΚΚΕ, προσφέρουν έκτακτη εισφορά το ποσό των 800 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.
-- Φίλοι του Κόμματος από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία, απαντώντας στον νόμο - πρόκληση για τα οικονομικά των κομμάτων και στην απαράδεκτη επιβολή προστίμου στο ΚΚΕ, προσφέρουν το ποσό των 600 ευρώ. Δηλώνουν και με αυτόν τον τρόπο ότι κάθε επιχείρηση χτυπήματος του ΚΚΕ και της ασυμβίβαστης δράσης του θα πέσει στο κενό.
-- «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Το ΚΚΕ αποδίδει λογαριασμό μόνο στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους, στο λαό» ξεκαθαρίζουν μεταξύ άλλων σε μήνυμά τους μέλη και φίλοι του Κόμματος στην Ιταλία που προσφέρουν στο Κόμμα 350 ευρώ και τονίζουν ότι «το ΚΚΕ ήταν και θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων και της νεολαίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Οι εργαζόμενοι θα στηρίξουν το κόμμα τους, ο νόμος θα καταργηθεί στην πράξη. Η φωνή των κομμουνιστών δεν φιμώνεται!».
-- Σύντροφοι και φίλοι από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο του Καναδά, εκφράζοντας την αντίθεσή τους καθώς και όλων των δημοκρατών της πόλης απέναντι στην επιβολή του προστίμου στο ΚΚΕ, στέλνουν το ποσό των 2.500 δολαρίων, ως πρώτη δόση έμπρακτης συμπαράστασης στο Κόμμα. Σημειώνουν: «Αυτού του είδους οι ενέργειες της αστικής τάξης που έχουν σκοπό να παρεμποδίσουν τη λειτουργία και τη δράση του Κόμματος, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας πεισμώνουν και πιο μαχητικά να παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής αυτής και την επίτευξη των στόχων του Κόμματος που είναι η αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ, ΝΑΤΟ), ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας με λαϊκή εργατική εξουσία».

Με τα λόγια των «τέως»


«Είχα την τιμή να είμαι ο διοικητής σας στην πιο σημαντική στρατηγικά και σχετική με επιχειρήσεις βάση του Ναυτικού των ΗΠΑ», τόνισε πριν από λίγες μέρες, απευθυνόμενος στο προσωπικό της βάσης, ο απερχόμενος διοικητής της, πλοίαρχος Ρ. Τέγουελ, παραδίδοντας τη διοίκηση της Σούδας στο διάδοχό του. Την ίδια περίοδο, ο νέος διοικητής του αποσπάσματος της 95ης Μοίρας Αναγνώρισης της Αεροπορίας των ΗΠΑ που επιχειρεί στη Σούδα, αντισμήναρχος Ντ. Γκότλιμπ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα, τόνιζε «πόσο ενθουσιασμένος» νιώθει να είναι «κομμάτι μιας μοναδικής κοινότητας συνεργασίας της Αεροπορίας και του Ναυτικού των ΗΠΑ, της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του Βασιλικού Ναυτικού και της Βασιλικής Αεροπορίας (της Βρετανίας)». «Είναι αφυπνιστικό να συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό είναι αυτό το μέρος, με τόσους εταίρους να αγωνίζονται να πετύχουν τους ίδιους σκοπούς για τις αντίστοιχες υπηρεσίες και χώρες τους»... Το για ποιους «σκοπούς» αγωνίζονται, βέβαια, όλοι αυτοί δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς, βλέποντας πόσες φωτιές είναι αναμμένες στην ευρύτερη περιοχή μας.
* * *
Αλλος ένας απερχόμενος, κάνοντας τον δικό του απολογισμό, αναφέρθηκε στον ...βόρειο πόλο της «διμερούς συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ, για τη σφυρηλάτηση της οποίας κοπίασαν και κοπιάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με το «Στρατηγικό Διάλογο» και την Επικαιροποιημένη Συμφωνία για τις Βάσεις. Μιλώντας λίγα 24ωρα μετά την τελευταία επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, στην Αλεξανδρούπολη, επ' ευκαιρία της απόβασης αμερικανικών στρατευμάτων στην πόλη, για να προωθηθούν βορειότερα, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ο απερχόμενος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρ. Φλέγκερ τόνιζε ότι «η Αλεξανδρούπολη είναι εξαιρετικά σημαντική, στρατηγικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη, γι' αυτό και ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού» για το λιμάνι, που βγαίνει προς πώληση, με τους Αμερικανούς να προηγούνται στη λίστα των ενδιαφερομένων. Μάλιστα, ο τέως πρόξενος έστελνε το μήνυμα για την Αλεξανδρούπολη, αλλά και την Καβάλα, πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτές οι στρατηγικές υποδομές σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας θα συνεχίσουν (...) να παίζουν ρόλο στη διασφάλιση και ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας αλλά και στην ενσωμάτωση της ευρύτερης περιοχής σ' αυτήν την ενισχυμένη διατλαντική δυτική συμμαχία».
* * *
Αυτό λοιπόν που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαφημίζουν ως μια «μοναδική κοινότητα συνεργασίας», στάζοντας μέλι για τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που τους παρέχονται διαχρονικά στη Σούδα και στην υπόλοιπη χώρα, οι κυβερνήσεις και όλα τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα το παρουσιάζουν ως «ασπίδα» τάχα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ως «εγγύηση» για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Λένε δηλαδή ότι η στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ λειτουργεί αποτρεπτικά στην Τουρκία να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ταυτόχρονα διασφαλίζει ένα ισχυρό στήριγμα στην Ελλάδα αν η κατάσταση ξεφύγει. Οι εξελίξεις, όμως, τίποτα απ' αυτά δεν επιβεβαιώνουν. Κι ως προς αυτό δεν μασάνε τα λόγια τους ούτε οι «τέως» της αμερικανικής διπλωματίας. Για παράδειγμα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο απερχόμενος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη έκανε την ...Πυθία, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον και δεν πρόκειται να το κάνω (...) Θα πω ότι έχω εντυπωσιαστεί από τους Ελληνες διπλωμάτες συναδέλφους μου και τους εύχομαι ό,τι καλύτερο καθώς συνεχίζουν αυτήν την πολύ δύσκολη αποστολή». Αλλά και ο Τζ. Μπόλτον, τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ερωτηθείς σε πρόσφατη συνέντευξη για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν ο Ερντογάν στραφεί εναντίον της Ελλάδας, απάντησε ως εξής: «Αυτή είναι πραγματικά μια δύσκολη ερώτηση (...) Νομίζω ότι σε κάποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η Τουρκία επιθυμεί να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι. Ελπίζω να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Και τούτο διότι θα επρόκειτο για ένα μεγάλο κέρδος για τη Ρωσία».
* * *
Προτεραιότητα επομένως είναι η διατήρηση και θωράκιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, η ενδυνάμωση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορεί η ιμπεριαλιστική συμμαχία να προωθεί τα συμφέροντά της, βάζοντας εμπόδια και στήνοντας αναχώματα στην ανερχόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, που ενισχύουν τη στρατιωτική και οικονομική παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή. Τον στόχο αυτό υπηρετούν η Συμφωνία για τις βάσεις, η μετατροπή της Ελλάδας σε προκεχωρημένο στρατιωτικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, η ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η συγχρονισμένη προσπάθεια να παραμείνει η Τουρκία αγκιστρωμένη στο δυτικό στρατόπεδο, να υπονομευθεί παραπέρα η συνεργασία της με τη Ρωσία. Κι αυτό προϋποθέτει να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της για αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, που «ακουμπάνε» βέβαια και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Να λοιπόν πώς στρώνεται σιγά σιγά το έδαφος για επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά και για συνδιαχείριση, με αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα. Να πώς η κλιμακούμενη ελληνοαμερικανική συνεργασία και οι προωθούμενες επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά υπηρετούν τον ίδιο στόχο, τον ίδιο σχεδιασμό, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και της ειρήνης στην περιοχή. Να γιατί ο λαός θα πρέπει τώρα να κάνει καθολικό του αίτημα την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ και το διώξιμο των βάσεων, να παλέψει ενάντια στο κεφάλαιο και τις συμμαχίες του, ενάντια στην ίδια την εξουσία του.

Οι «εταίροι»


Η νέα «έξοδος» του τουρκικού ερευνητικού σκάφους σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, όπως και την ειρήνη στην περιοχή, δεν μπορούν να τα προστατέψουν οι ιμπεριαλιστές, οι Ευρωατλαντικοί σύμμαχοι της αστικής τάξης. Εκείνοι δηλαδή που «σπρώχνουν» τα επικίνδυνα παζάρια, στρώνουν το τραπέζι των «διευθετήσεων» και προωθούν σχέδια συνεκμετάλλευσης με αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα.
Οι δηλώσεις και οι κινήσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών επιβεβαιώνουν όμως και το ποιες είναι οι «σταθερές» στην επιχείρηση «επίλυσης των διαφιλονικούμενων ζητημάτων», όπως οι ίδιοι βαφτίζουν τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.
Η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, ότι «η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης», με άξονα δηλαδή τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δείχνει ξανά τον ΝΑΤΟικό αέρα που πνέει στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, ώστε με τα ανάλογα ανταλλάγματα να κόψει τα «λοξοκοιτάγματα» προς άλλα κέντρα, να παίξει πιο αποφασιστικό ρόλο ως μέλος του ΝΑΤΟ απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία κ.τ.λ., όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Λιβύης.
Οι επανειλημμένες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «διαφιλονικούμενων υδάτων» και «περιοχών όπου Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία», μαζί με τις «συστάσεις» ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων θα πρέπει να γίνει «με τρόπο που να ευνοεί τη συνεργασία», δείχνουν πως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα βρίσκονται στο τραπέζι του Προκρούστη και ότι προωθούνται επικίνδυνες διευθετήσεις, ώστε να ξεμπλοκάρουν τα σχέδια αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου από τα μονοπώλια και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή.
Το ίδιο επαληθεύουν και οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων πως «η ΕΕ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια», παίρνοντας υπόψη και τη νέα ευρωτουρκική συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά, για τη μεταξύ τους οικονομική συνεργασία, μέχρι τη διαχείριση του Προσφυγικού.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των άλλων αστικών κομμάτων, που προωθούν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, είναι πολύ μεγάλες. Και γίνονται ακόμα μεγαλύτερες όταν παρουσιάζουν τον λύκο ως πρόβατο και εκείνους που ανάβουν το φιτίλι των επικίνδυνων εξελίξεων, υποθάλποντας και την επιθετικότητα της Τουρκίας, ως «πυροσβέστες».
Στοιχίζονται όλοι στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή, καταλογίζοντας μάλιστα στην Τουρκία ότι αυτή «υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», όπου η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο της.
Σε πνεύμα συναίνεσης για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις χτεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό, κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα δηλώνουν την ετοιμότητά τους για επικίνδυνες διευθετήσεις, που θα έχουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Μάλιστα, μετά τις πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, όπου αναγνωρίζεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, δημιουργούνται ακόμα περισσότερα ερωτήματα για το τι συζητιέται παρασκηνιακά, στο πλαίσιο της «λύσης» για συνεκμετάλλευση που διοχετεύεται από τα αμερικανοΝΑΤΟικά κανάλια.
Οι εξελίξεις δείχνουν ξανά πως ο λαός μας δεν έχει τίποτα να περιμένει από τους συμμάχους και τους «εταίρους» της αστικής τάξης. Η πάλη για την ειρήνη, όπως και για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ, ΕΕ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

TOP READ