29 Μαΐ 2017

Με τιμητική φρουρά τα ΜΑΤ!

      


Τιμητική φρουρά τα ΜΑΤ! Αυτό του αξίζει και αυτό του ταιριάζει! Δεν νομίζουμε ότι θα τον πειράξει κιόλας αφού τόσο πολύ τ’ αγάπησε. Σίγουρα θα θέλει κάτι πιο μεγαλεπήβολο, αλλά τα ΜΑΤ είναι αυτά που λατρεύει! Όχι ότι οι υπόλοιποι δεν τα λατρεύουν, αλλά εκείνοι κάνουν πως τα απεχθάνονται! Τα στέλνουν και ανοίγουν τα κεφάλια του κόσμου και εκείνοι νίπτουν τας χείρας τους, πολλές φορές τα κατηγορούν κιόλας ότι έδρασαν χωρίς άνωθεν εντολές, ενώ αυτός ο συγκεκριμένος ήταν ο μόνος που μετά από φοβερές βιαιοπραγίες των ΜΑΤ έβγαινε ευθαρσώς και δήλωνε πως τα ΜΑΤ είναι το κράτος!
Τιμητική φρουρά τα ΜΑΤ! Αυτό του αξίζει γιατί και οι άλλοι λατρεύουν την άγρια καταστολή αλλά αυτός ανέβαινε στα κεραμίδια για να πανηγυρίσει μετά από άγριους ξυλοδαρμούς των ΜΑΤ σε βάρος του εχθρού λαού! Ποιος ξεχνάει εκείνο το βρωμόξυλο στις πύλες της ΔΕΗ και όπου αλλού είχε την χαρά να συναντήσει τα ΜΑΤ του ανθρώπου που δεν τον αφήναν να κοιμηθεί οι φωνές των πεινασμένων, ενώ οι φωνές των δαρμένων δεν τον ενοχλούσαν καθόλου αφού του ακούγονταν σαν μελωδία που τον νανούριζε!
Δηλώνω υπεύθυνα ότι η παραπάνω γραφή δεν έχει καμία σχέση με τον Στουρνάρα κι έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να με καταγγείλει στον εισαγγελέα! Άλλωστε δεν μπορεί να μου κάνει τίποτα, ούτε αυτός ούτε ο εισαγγελέας, αφού γι’ αυτό φρόντισαν πριν από αυτόν άνθρωποι, ξένοι και ντόπιοι, που σκέφτονταν παρόμοια, με τη διαφορά ότι είχαν ένα διαολεμένο κάγκελο στο μπράτσο! Φρόντισαν εκείνοι πριν από 73 χρόνια ένα ανοιξιάτικο πρωινό να με στήσουν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και έτρεμαν καθώς το τραγούδι μου κάλυπτε την ομοβροντία!

Πέτρος Τατ.

Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί


...κι εμείς φωνάζαμε "ζήτω και γεια"...

Εντάξει μωρέ, έτσι κι αλλιώς ήταν σάπια η αυτοκρατορία της Πόλης (το βασίλειο της Δανιμαρκίας, κι εμείς Δανία του Νότου, δανικά τα πάντα είναι (ι)δανικά και για όλα αναδρομικά...) και χρειαζόταν μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε έτσι κι αλλιώς να κάνουμε από μόνοι μας, στο 70% τουλάχιστον.

Έτσι κι αλλιώς η σύνταξη είναι άφαντη, ή άφαντη από ΔΦΑ ή άφαντη από μνημόνια. Αλλά θα φροντίσουμε κι εμείς για αυτό.
Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί κι εμείς τους περάσαμε για δικούς μας, απελευθερωτές και τους ψηφίσαμε, φωνάζοντας "καλώς ήλθατε", "ζήτω και γεια"...

Σαν τους Τρώες με το Δούρειο Ίππο, κι εμάς που μας λεν Κασσάνδρες γιατί προβλέπουμε δεινά και πράσινα (ψοφ)άλογα. Ξεχνάνε βολικά όμως πως η Κασσάνδρα είχε δίκιο -κι ας της βγήκε το όνομα- και πως το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε σε ό,τι έχει πει τα τελευταία χρόνια, κι ας φαινόταν μακρινό ή αδύνατο.

Έτσι κι αλλιώς... η ελευθερία είναι για εμάς ένα άγχος που δεν ξέρουμε πως να διαχειριστούμε. Και προτιμάμε να τη φανταζόμαστε, να την ορίζουμε σαν ένα χοντρογούρουνο αστικό, και να φανταζόμαστε πως είμαστε ελεύθεροι.
-Τι γουρονότριχα είναι αυτή αγάπη μου;

Η Πόλις εάλω, μαύρη μέρα κτλ, αλλά σήμερα έχουμε μαύρη μαυρίλα γιατί αλώθηκαν συνειδήσεις, βολεύτηκαν κι εξαγοράστηκαν, με μια φαιοπράσινη έφοδο που δεν ήταν στον ουρανό, αλλά καταπάνω μας, κι εμείς (δηλ κάποιοι εξ ημών) φωνάζαμε "ζήτω και γεια". Αλώθηκε το κίνημα, εκφυλίστηκε, εξαπατήθηκε κι αυταπατήθηκε.

Η Πόλις εάλω, αλλά κάποτε πρέπει να μάθουμε πως δεν είμαστε όλοι ίσα κι όμοια, ένα πράγμα -μία τάξη, μία πόλη, μια πατρίδα- και ότι κάποιοι από τους υποτιθέμενους υπερασπιστές της προτιμούσαν να αλωθεί κι έδρασαν συνειδητά για αυτό.

Η Πόλις εάλω κι εμείς μάθαμε να καρτερούμε το μαρμαρωμένο βασιλιά, τον εξαδάχτυλο σωτήρα, αλλά να θεωρούμε ουτοπικό να αλλάξει ο κόσμος, γιατί αυτά είναι για τη Δευτέρα Παρουσία, όχι για εδώ και τώρα που θα πάρουμε την πόλη...

Η ελπίδα όμως -που δεν ήρθε τελικά- αλώνεται τελευταία. Και θα νικήσει πραγματικά μόνο πάνω στο πτώμα της αυταπάτης, που κι αυτή δυστυχώς πεθαίνει προς το τέλος -αν όχι τελευταία...

Υστερόγραφο

Για το Μητσοτάκη, ισχύει ό,τι ακριβώς είχαμε πει και για τον Μπρεζίνσκι. Αντί να ψάχνουμε τον πιο βαρύ χαρακτηρισμό για να αποδώσουμε το ποιόν και το μίσος του, αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η ιδιότητά του (αστός πολιτικός ηγέτης) και οι πράξεις του στην ηγεσία της αστικής τάξης. Όχι πως είναι -απαραίτητα- κακό το τρολάρισμα κι η αυθόρμητη μαζική χαρά για το θάνατο του επίτιμου, αρκεί να μη μένει εκεί, εν είδει εκτόνωσης, και να βρει το δρόμο στην πραγματική ζωή, προτού ξεθυμάνει στο πληκτρολόγιο...
Τη συνέχεια μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

ΚΕΡΚΥΡΑ-Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους συνταξιούχους


καλούν σε σύσκεψη την Παρασκευή 2 Ιούνη, ώρα 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια, τσακίζουν κάθε μέρα
χωρίς σταματημό, χωρίς έλεος, χωρίς δισταγμό εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τις κύριες συντάξεις τις
έκαναν επιδόματα, τις επικουρικές, το ΕΚΑΣ, τα μερίσματα, τα εξαφανίζουν σταδιακά. Τα δισεκατομμύρια
που κούρεψαν και άρπαξαν από τα ταμεία μας για επιδοτήσεις τραπεζιτών, ξενοδόχων και εφοπλιστών,
είναι δικά μας χρήματα, δικός μας μόχθος. Δεν τα δανειστήκαμε από κανένα ντόπιο ή Ευρωπαίο
τραπεζίτη, τα δουλέψαμε, δικές μας αποταμιεύσεις είναι, δικά μας λεφτά που μας τα κλέβουν.
Με το 4 ο μνημόνιο που ψήφισαν, η κυβέρνηση χτυπά από τρεις πλευρές τους συνταξιούχους:
· Καταργεί ή περικόπτει την “προσωπική διαφορά” στις κύριες συντάξεις, μέχρι το 18% του
συνολικού ποσού της κύριας σύνταξης.
· Αφαιρεί περίπου μία ακόμα σύνταξη μέσω της μείωσης του αφορολόγητου.
· Ανοίγει δρόμο για νέες περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.
· Για αιτήσεις συνταξιοδότησης, μετά τις 13/5/2016, δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου 4387, θα
δίνει ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε, «συντάξεις με επιφύλαξη»
Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και γενικότερα ο εργοδοτικός συνδικαλισμός
καλλιεργεί αυταπάτες ότι τάχα με τα δικαστήρια θα μας επιστραφεί ότι μας έχει αφαιρεθεί. Έτσι
προσπαθεί να βάλει τους συνταξιούχους στη γωνία, να περιμένουν δικαστικές αποφάσεις. Η ουσία
είναι αλλού. Οι κυβερνήσεις στοχεύουν μακριά, να καταργήσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, τις Συλλογικές
Συμβάσεις, τα ωράρια εργασίας, ό,τι με αγώνες και θυσίες χρόνων κερδίσαμε. Να κάνει τα παιδιά μας
δούλους. Καμία ανοχή. Τέλος στις αυταπάτες, τον εφησυχασμό, την αδιαφορία, την απογοήτευση.
Λαϊκός ξεσηκωμός τώρα! Δεν υποχωρούμε, οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας!
§ Απαιτούμε επαναφορά κύριων κι επικουρικών συντάξεων, ΕΚΑΣ και μερίσματα. Επαναφορά της
13ης και 14ης σύνταξης και ό,τι άλλο μας έχει αφαιρεθεί. Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας.
§ Απαιτούμε την παροχή δημόσιας Υγείας, δωρεάν παροχής υπηρεσιών περίθαλψης σε όλους χωρίς
όρους και προϋποθέσεις. Άμεση ενίσχυση των δημόσιων υποδομών με απαραίτητα υλικά και
προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Απαγόρευση δράσης ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της Υγείας.
§ Απαιτούμε κατάργηση των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, φορομπηχτικών νόμων και μνημονίων.
§ Καμιά εμπλοκή στις επεμβάσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ. Οι φαντάροι μας δεν έχουν δουλειά έξω από τα σύνορα.
Οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων παλεύουμε, σε κοινό αγώνα με τα παιδιά μας με το εργατικό λαϊκό
κίνημα, για την ανατροπή των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών, για μια ανθρώπινη ζωή.
Μαζικά συμμετέχουμε στην μεγάλη κινητοποίηση των Συνεργαζόμενων
Συνταξιουχικών Οργανώσεων στις 13/6 στην Θεσσαλονίκη

Εχουμε περάσει σε άλλο level


   Οποιος φαντάζεται οτι το βαρελότο στον Παπαδήμο είναι πολιτική δράση ... δεν μπορεί καθόλου να εξηγήσει τον χαμό που έγινε ... για απειλή της "δημοκρατίας", την ίδια στιγμή που τα φασισταριά απειλούν, δέρνουν, μαχαιρώνουν, σκοτώνουν ανενόχλητα.
   Πως εξηγούνται λοιπόν τα ανεξήγητα ??

   Κάποιοι θολωμένοι υπερεπαναστάτες θεωρούν την ατομική τρομοκρατία (με μεγαλόστομες επαναστατικές αναφορές μιας πρωτοπορίας) ... σαν πολιτική δράση η οποία σαν θεωρητικό και αναμενόμενο μαζικό αποτέλεσμα θα έπρεπε να έχει την λαική εξέγερση ( ... που δεν συνέβη ποτέ στην ιστορία) και την τρομοκράτηση του ταξικού αντιπάλου και των οργάνων του ( ... να και κάτι άλλο που ποτέ δεν συνέβη στην ιστορία). Σιγά τα αίματα λοιπόν.
   Δεν πειράζει ας ανακαλύψουμε ξανά το ποδήλατο. Κανένας λαός δεν διεγείρεται με κανέναν τρόπο αυθόρμητα για στόχους που δεν έχει συνειδητοποιήσει ... παρά μόνο οργανώνεται συνειδητά και επιτίθεται.
   Απο την άλλη ο ταξικός αντίπαλος ... στα λόγια δεν θεωρεί την τρομοκρατία σαν πολιτική δράση, την καταδικάζει απερίφραστα τσιρίζοντας σε κάθε τόνο ... αλλά είπαμε, ποτέ δεν κινδύνεψε απο λαϊκό ξεσηκωμό σαν αποτέλεσμα τέτοιας τρομοκρατίας και ποτέ η αστική εξουσία δεν τρομοκρατήθηκε με αποτέλεσμα να ανακόψει τον αυταρχισμό των μηχανισμών της. Αυτή την πείρα η αστική εξουσία την έχει "εγγράψει" στο οπλοστάσιό της ... με λογικό αποτέλεσμα ... την τρομοκρατία που αρνείται στα λόγια να την δεχτεί σαν μορφή πολιτικής δράσης ... στην πράξη την μετατρέπει σε δικό της, τεράστιου διαμετρήματος όπλο πολιτικής δράσης.
   Με μια προϋπόθεση. Οι μάζες να θεωρήσουν οτι κάθε τρομοκρατία τέτοιου είδους δρά για το δικό τους συμφέρον, γεγονός που παθητικοποιεί, αποσύρει και αδρανοποιεί την μάζα ... αλλά και ταυτόχρονα η τρομοκρατία να συνδεθεί με την δικαιολογημένη αγανάκτηση των μαζών απο τα δεινά της εκμετάλλευσης και ... κυρίως να συνδεθεί με κάθε προσπάθεια ταξικής οργάνωσης και αντεπίθεσης της μάζας. Με λίγα λόγια, η τρομοκρατία γίνεται όπλο στα χέρια της αστικής τάξης ... όταν στα μάτια και στο μυαλό της μάζας ... πάρει την μορφή ενός ... σωτήρα-δαίμονα !!!
   Bingo !!! Πάντα η πρακτική της τρομοκρατίας (ασχέτως εάν την προκαλεί ή την υλοποιεί μέλος της εκμεταλλευόμενης τάξης ή οι μηχανισμοί της εκμεταλλεύτριας τάξης ή πολλές φορές σαν συνδυασμός και των δύο) ... λειτουργεί σαν όργανο επιβολής της τάξης που κατέχει την εξουσία ... την ίδια στιγμή που οι εκμεταλλευόμενες τάξεις περιμένουν την “ανάσταση” που θα τους φέρει το “τρομερό” αυτό όπλο ... που την ίδια στιγμή τις δένει χειροπόδαρα μπροστά στον αντίπαλο. Σε αυτό το σημείο έχει κρίσιμη σημασία και ένα ακόμα χαρακτηριστικό της τρομοκρατίας. Είναι τυφλή, απρόσωπη ... φοράει κουκούλα. Και η τυφλή τρομοκρατία που αντικειμενικά δεν απειλεί με κανέναν τρόπο αλλά μόνο εξυπηρετεί την εξουσία ... φοράει κουκούλα όχι για να κρυφτεί απο την εξουσία αλλά απο την ίδια την μάζα.
   Συμπερασματικά ... Η τρομοκρατία είναι πολύτιμο όπλο στα χέρια της εκμεταλλεύτριας κοινωνικής μειοψηφίας ... μόνο σε καταστάσεις παθητικοποίησης της εκμεταλλευόμενης μάζας. Όμως σε καταστάσεις ραγδαίας αύξησης της αποφασιστικότητας και της απαιτητικότητας των μαζών πάντα στην ιστορία ... η αποτελεσματικότητα της τρομοκρατίας πέφτει ραγδαία, παρότι παρουσιάζει ποσοτική έκρηξη. Σε τέτοιες φάσεις διέγερσης όμως η τρομοκρατία αποκτά και νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στην υπηρεσία της αστικής τάξης ... μαζί με τους απρόσωπους προβοκάτορες-τρομοκράτες των υπηρεσιών και τους αγόμενους και φερόμενους “αγνούς” πρωτοπόρους σύγχρονους Ρομπέν των Δασών ... ανοιχτή τρομοκρατία εξασκούν όλες οι μέχρι τώρα υπηρεσίας προστασίας του πολίτη” κάθε “δημοκρατίας” ... και όλα τα μέσα ιδεολογικής κυριαρχίας της αστικής εξουσίας ... σε αγαστή συνεργασία με τα εξοπλισμένα απο την καπιταλιστική δικτατορία, φασιστικά τάγματα εφόδου. Και όποιος διανοηθεί να αντισταθεί σε αυτό το κύμα ανοιχτής τρομοκρατίας ... θα είναι ... εχθρός της "δημοκρατίας".
   Σε τέτοιες κρίσιμες καμπές όταν το οργανωμένο ταξικό κίνημα αποκτήσει τα κρίσιμα εκείνα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά και καταφέρει να πάρει με το μέρος του την κρίσιμη απαιτούμενη μάζα ή τουλάχιστον καταφέρει να την ουδετεροποιήσει ... να αρνηθεί δηλαδή να πάει με το μέρος της αστικής εξουσίας και να αρνηθεί να πέσει στην παγίδα της ταυτισής με την “υπεράσπιση της δημοκρατίας” ... θα έχουμε μπεί στα χωράφια της ... επαναστατικής τρομοκρατίας που θα πέσει στα κεφάλια όλων των τρομοκρατικών μηχανισμών που θα υπερασπίζονται με τον πασίγνωστο τρόπο την αστική “δημοκρατία”. Δεν μπορεί να γίνει αλλοιώς. Αλλά και τότε που άρχιζε το πραγματικό επαναστατικό πανηγύρι και η εξέγερση ... όπως μας λέει ο Λένιν ...οι “αγνοί” τρομοκράτες ακριβώς τότε εξαφανίζονταν !!! [Ιστορικό tip: Την μόνη επαναστατική τρομοκρατική οργάνωση στην Ελλάδα την λέγανε ... ΟΠΛΑ.]
   Όλος αυτός ο χαμός που έγινε αυτές τις μέρες για την υπεράσπιση της "δημοκρατίας" απο το βαρελότο του Παπαδήμου ... την ίδια στιγμή που τα φασισταριά αλωνίζουν ανενόχλητα ... τώρα εξηγείται πασιφανώς με ποιά ακριβώς μορφή πολιτικής δράσης συνδέεται και το ίδιο το βαρελότο και οι αντιδράσεις που προκάλεσε. Η ξεδιάντροπη αστική εξουσία δηλώνει ευθέως και φανερά στον παθητικό, αδρανοποιημένο λαό ... οτι κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει απο την "υπεράσπιση της δημοκρατίας". Είναι μια ευθεία τρομοκρατική ομολογία της αστικής τάξης.
   Είπαμε ... ένας τρόπος υπάρχει να ξεφύγει ο λαός απο την τρομοκρατία και τον φασισμό της αστικής δημοκρατίας. Μόνο με την οργάνωση της πάλης του για την εργατική εξουσία. Μονόδρομος. Νάτα μας λοιπόν ... εμφανίζονται σε αυτό το σημείο κάτι άλλα αριστερά φυντάνια που θέλουν να πείσουν την μάζα πως η δική της εξουσία ... θα προκύψει ... αααα καλά, την Δευτέρα παρουσία ... σε μια άλλη ζωή μιλάμε ... και βράσε όρυζα. Αυτά τα παιδιά καταδικάζουν θολά και χλιαρά την "αριστερή" τρομοκρατία που παίζει στα δαχτυλά της η αστική εξουσία ... παρόλα αυτά καλλιεργούν πάντα συγκαλυμμένα στον λαό κρυφές ελπίδες αφύπνισης απο θεαματικά τρομοκρατικά χτυπήματα ... σχεδόν κρυφά πανηγυρίζουν ανακουφισμένοι τα προβοτρομοκρατικά χτυπήματα ... τους βρίσκουμε πάντα να ανακαλύπτουν ρήγματα στην κυριαρχία της αστικής εξουσίας ακόμα και σε κάθε εξόφθαλμα προβοκατόρικες δράσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου. Γενικά ... για να αποφύγουν την απάντηση στο ζήτημα της εξουσίας ... ψάχνουν με ασυνήθιστη αγωνία να ανακαλύψουν απίθανα ρήγματα της αστικής εξουσίας που εκείνοι με τη δράση τους τάχα θα τα διευρύνουν και θα σώσουν τις μάζες. Η τελευταία φορά που μυρίστηκαν αυτά τα επαναστατικά άγρια θηρία ένα ακόμα ρήγμα της αστικής εξουσίας ... ήταν ο Τσίπρας με τον Καμμένο στην κυβέρνηση !!! Για να διευρύνουν δε αυτό το ρήγμα που συνέβη ... βίωσαν εκείνη την μνημειώδη και ανεκδιήγητη επαναστατική εκσπερμάτωση του Τσιπροδημοψηφίσματος του Ιούλη του ´15 !!
   Σα να μην πήραν χαμπάρι τίποτα απο εκείνο το ξεβράκωμα ... τα φυντάνια αυτά ... μέμφονται σήμερα το ΚΚΕ επειδή λένε ... στην ανακοινωσή του για τον Παπαδήμο δεν αποκαλύπτει τι εστί Παπαδήμος !!! Και αυτό το λένε οι “επαναστάτες” που οι κομματικοί τους φορείς ακόμα δεν έβγαλαν ανακοίνωση περί του θέματος. Είπαμε η ίδια τακτική. Δεν καταδικάζουν την ατομική (προβοκατόρικη) τρομοκρατία ... παρά μόνο διακινούν μύδρους κατά του Παπαδήμου στα twitter και στα facebook !!! Συμμετέχουν πιστά στο γνωστό παιχνίδι που αναλύσαμε παραπάνω ... βρίσκοντας βέβαια την ευκαιρία να κατακεραυνώσουν το ΚΚΕ. Μάλιστα ... παρά την ξεκάθαρη και πλατιά λενινιστική ανάλυση περί ατομικής και επαναστατικής τρομοκρατίας ... διακινούν ένα λενινιστικό απόσπασμα απο μία διάλεξη του Λένιν για την επανάσταση του 1905 όπου ο Βλαδίμηρος ανασκοπεί τις διάφορες μορφές πάλης. Παραθέτω το συγκεκριμένο απόσπασμα που αναφέρεται στην ατομική τρομοκρατία ... Οι άνθρωποι αυτοί έδειξαν μεγάλη αυτοθυσία και με τη ηρωική τους τρομοκρατική μέθοδο πάλης κατέπληξαν όλο τον κόσμο. Οι θυσίες αυτές αναμφισβήτητα δεν πήγαν του κάκου, συντέλεσαν αναμφισβήτητα άμεσα ή έμμεσα στην επαναστατική διαπαιδαγώγηση του ρώσικου λαού που επακολούθησε”. Σημαντικό λενινιστικό απόσπασμα ... αλλά όταν το λενινιστικό απόσπασμα το πετσοκόβεις ... μετατρέπεται σε τσιτάτο για τουλάχιστον ύποπτη χρήση. Να πως τελειώνει η λενινιστική σκέψη στις αμέσως επόμενες γραμμές, που οι σύγχρονοι "λενινιστές" θεωρούν περιττό να μας αναφέρουν ... “Μα τον άμεσο σκοπό τους, το ξύπνημα της λαϊκής επανάστασης, δεν τον πέτυχαν και δεν μπορούσαν να τον πετύχουν. Αυτό το κατόρθωσε μόνο η επαναστατική πάλη του προλεταριάτου.”
   Μάλλον τώρα είναι αυτονόητο ... να καταλάβουμε για ποιό λόγο όλοι αυτοί ... δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί ο Τσίπρας - το ρήγμα στην αστική εξουσία ντέ - χαϊδολογιέται τώρα με τα φασισταριά !!! Η επαναστατική (γιατί δηλώνουν επαναστάτες), λενινιστική (γιατί δηλώνουν λενινιστές), σύγχρονη κομμουνιστική (γιατί δηλώνουν μοντέρνοι κομμουνιστές - όχι δογματικοί) ... ανάλυσή τους εξηγεί μόνο με ρηξικέλευθο τρόπο την κατάσταση ... “Μας κορόιδεψε το κωλόπαιδο” !!!
   Οποιος λοιπόν απο όλους αυτούς ... ακόμα επιμένει να μην πετάει στα σκουπίδια οτι παπαριά υπήρχε και οτι μπήκε τα τελευταία χρόνια στο κεφάλι του ... δεν θα μπορεί καθόλου να εξηγήσει ... “ποιος χτυπάει την πόρτα τέτοια ώρα”.

Δέκα τεχνικές χειραγώγησης του μυαλού και κατ'επέκταση της μάζας! Πώς ελέγχεται το μυαλό μας με 10 αποτελεσματικές τεχνικές




Willy Verginer

Το κείμενο ο συγγραφέας δηλώνει ότι αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Ν.Τσόμσκι, όπου ο κορυφαίος διανοητής διαπιστώνει διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της ισχύος και του κέρδους.
Ο ίδιος ο Τσόμσκι αρνείται μεν ότι δημοσίευσε μια τέτοια λίστα, χωρίς ωστόσο να αρνείται ότι μπορεί να έχουν συλλεχθεί κατ'αποκόπή από διάφορες συνεντεύξεις του.

Η πηγή του κειμένου (και ο συγγραφέας;) στο τέλος του άρθρου.

1. 
Η τεχνική της διασκέδασης

Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών.

Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης απαραίτητη για να αποτραπεί το κοινό από το να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της Ψυχολογίας, της Νευροβιολογίας και της Κυβερνητικής. «Κρατήστε αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική σημασία. Κρατήστε το κοινό απασχολημένο, απασχολημένο, απασχολημένο, χωρίς χρόνο για να σκέφτεται· να επιστρέφει κανονικά στη φάρμα με τα άλλα ζώα». Απόσπασμα από το Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους.

2. Η τεχνική της δημιουργίας προβλημάτων, και στη συνέχεια παροχής των λύσεων

Αυτή η τεχνική ονομάζεται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Πρώτα δημιουργείτε ένα πρόβλημα, μια «έκτακτη κατάσταση» για την οποία μπορείτε να προβλέψετε ότι θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση του κοινού, ώστε το ίδιο να ζητήσει εκείνα τα μέτρα που εύχεστε να το κάνετε να αποδεχτεί.

Για παράδειγμα: αφήστε να κλιμακωθεί η αστική βία, ή οργανώστε αιματηρές συμπλοκές, ώστε το κοινό να ζητήσει τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα περιορίζουν τις ελευθερίες του. Ή, ακόμη: δημιουργήστε μια οικονομική κρίση για να κάνετε το κοινό να δεχτεί ως αναγκαίο κακό τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών.

3. Η τεχνική της υποβάθμισης

Για να κάνει κάποιος αποδεκτό ένα απαράδεκτο μέτρο, αρκεί να το εφαρμόσει σταδιακά κατά «φθίνουσα κλίμακα» για μια διάρκεια 10 ετών. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν ριζικά νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός) στις δεκαετίες του 1980 και 1990. Μαζική ανεργία, αβεβαιότητα, «ευελιξία», μετακινήσεις, μισθοί που δεν διασφαλίζουν πια ένα αξιοπρεπές εισόδημα· τόσες αλλαγές, που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση, αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια.

4.Η στρατηγική της αναβολής (Σαλαμοποιήση)

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσετε ως «οδυνηρή αλλά αναγκαία», αποσπώντας την συναίνεση του κοινού στο παρόν, για την εφαρμογή της στο μέλλον. Είναι πάντοτε πιο εύκολο να αποδεχτεί κάποιος αντί μιας άμεσης θυσίας μια μελλοντική.

Πρώτα απ’όλα, επειδή η προσπάθεια δεν πρέπει να καταβληθεί άμεσα. Στη συνέχεια, επειδή το κοινό έχει πάντα την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «όλα θα πάνε καλύτερα αύριο» και ότι μπορεί, εντέλει, να αποφύγει τη θυσία που του ζήτησαν. Τέλος, μια τέτοια τεχνική αφήνει στο κοινό ένα κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσει στην ιδέα της αλλαγής, και να την αποδεχτεί μοιρολατρικά, όταν κριθεί ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για την τέλεσή της.

5. Η στρατηγική του να απευθύνεσαι στο κοινό σαν να είναι μωρά παιδιά

Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύντονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο θεατής ένα πολύ μικρό παιδί ή σαν να ήταν διανοητικώς ανάπηρος. Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται να εξαπατηθεί ο θεατής, τόσο πιο παιδιάστικος τόνος υιοθετείται από τον διαφημιστή.

Γιατί; «Αν [ο διαφημιστής] απευθυνθεί σε κάποιον σαν να ήταν παιδί δώδεκα ετών, τότε είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει, εξαιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού τόνου, μιαν απάντηση ή μιαν αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική σκέψη, όσο η απάντηση ενός δωδεκάχρονου παιδιού». Απόσπασμα από το «Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

6. Η τεχνική του να απευθύνεστε στο συναίσθημα μάλλον παρά στη λογική

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια κλασική τεχνική για να βραχυκυκλωθεί η ορθολογιστική ανάλυση, επομένως η κριτική αντίληψη των ατόμων. Επιπλέον, η χρησιμοποίηση του φάσματος των αισθημάτων επιτρέπει να ανοίξετε τη θύρα του ασυνείδητου για να εμφυτεύσετε ιδέες, επιθυμίες, φόβους, παρορμήσεις ή συμπεριφορές...

7. Η τεχνική του να κρατάτε το κοινό σε άγνοια και ανοησία

Συνίσταται στο να κάνετε το κοινό να είναι ανίκανο να αντιληφθεί τις τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιείτε για την υποδούλωσή του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι πιο φτωχή, ώστε η τάφρος της άγνοιας που χωρίζει τις κατώτερες τάξεις από τις ανώτερες τάξεις να μη γίνεται αντιληπτή από τις κατώτερες». Απόσπασμα από το «
πλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

8. Η τεχνική του να ενθαρρύνεις το κοινό να αρέσκεται στη μετριότητα

Συνίσταται στο να παρακινείς το κοινό να βρίσκει «cool» ό,τι είναι ανόητο, φτηνιάρικο και ακαλλιέργητο.

9. Η τεχνική του να αντικαθιστάς την εξέγερση με την ενοχή

Συνίσταται στο να κάνεις ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του, εξαιτίας της διανοητικής ανεπάρκειάς του, της ανεπάρκειας των ικανοτήτων του ή των προσπαθειών του. Έτσι, αντί να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, απαξιώνει τον ίδιο τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται, κατάσταση που περιέχει τα σπέρματα της νευρικής κατάπτωσης, η οποία έχει μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της αποχής από οποιασδήποτε δράση. Και χωρίς τη δράση, γλιτώνετε την επανάσταση!

10. Η τεχνική του να γνωρίζεις τα άτομα καλύτερα από όσο γνωρίζουν τα ίδια τον εαυτό τους

Στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, οι κατακλυσμιαία πρόοδος της επιστήμης άνοιξε μια ολοένα και πιο βαθειά τάφρο ανάμεσα στις γνώσει του ευρέως κοινού και στις γνώσεις που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ιθύνουσες ελίτ.Χάρη στη Βιολογία, τη Νευροβιολογία και την εφαρμοσμένη ψυχολογία, το «σύστημα» έφτασε σε μια εξελιγμένη γνώση του ανθρώπινου όντος, και από την άποψη της φυσιολογίας και από την άποψη της ψυχολογίας.

Το σύστημα έφτασε να γνωρίζει τον μέσο άνθρωπο καλύτερα απ’ όσο γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύστημα ασκεί έναν πολύ πιο αυξημένο έλεγχο και επιβάλλεται με μια μεγαλύτερη ισχύ επάνω στα άτομα απ’ όσο τα άτομα στον ίδιο τον εαυτό τους.

Και όμως για να καταρρεύσουν όλα αυτά αρκεί μια στιγμή αφύπνισης. Το "κόκκινο χάπι" που έλεγε ο Μορφέας στόν Νέο στην ταινία Μatrix. Αν υπάρξει έστω μια φευγαλέα στιγμή αφύπνισης όλο το οικοδόμημα καταστρέφεται και πέφτει όπως μια κουρτίνα, και το κυριότερο η κουρτίνα αυτή δεν μπορεί να αναρτηθεί ξανά.

Για αυτό σας παρουσιάζουμε τις 10 τεχνικές, μόλις τις παρατηρήσετε ότι συμβαίνουν γύρω σας και εφαρμόζονται κάθε μέρα, η αφύπνιση έρχεται νομοτελειακά. Για όποιον θέλει περισσότερη αφύπνιση ας διαβάσει το "σπήλαιο του Πλάτωνα" και θα ξημερώσει ένας καινούριος κόσμος.

Γλυπτό εξωφύλλου: Willy Verginer


Πού πήγε ο πληθωρισμός;


Επειδή τον τελευταίο καιρό το ρίξαμε πολύ στην ιστορία, λέω σήμερα να επιστρέψω σε οικονομικό θέμα. Κι επειδή έχω και μια κάπως παιχνιδιάρικη διάθεση, λέω να σας βάλω μια ασκησούλα, κάτι σαν... πρόχειρο διαγώνισμα. Καλά, το ξέρω ότι το χειρότερό μας ως μαθητές ήταν πρόχειρο διαγώνισμα δευτεριάτικα αλλά ακούστε πρώτα την εκφώνηση και κατόπιν γκρινιάζετε:

Κατ' αρχάς, τα δεδομένα. Έχουμε πει ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ακολουθούν κάποια πολιτική νομισματικής χαλάρωσης. Με απλά λόγια: εκδίδουν συνεχώς χρήμα, είτε με τον κλασσικό τρόπο (τυπώνοντας χαρτονομίσματα) είτε δημιουργώντας ηλεκτρονικό χρήμα (μέσω παροχής πιστώσεων). Στις ΗΠΑ η Fed κάνει χρόνια τώρα αυτή την δουλειά, στην Ιαπωνία η BoJ έχει πλημμυρίσει τον τόπο με γιεν, στην Αγγλία η -μετρημένη ως τώρα, λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης- ΒοΕ ετοιμάζεται να φορτσάρει... ακόμη και η ΕΚΤ σπρώχνει συνεχώς χρήμα κατά την τελευταία διετία στα πλαίσια της περίφημης ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζοντας τίτλους εμπορικών τραπεζών. Τα ίδια κάνουν και η Ελβετία και η Κίνα αλλά και μικρότερες χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Πακιστάν ή η Αλβανία.


Και τώρα το ερώτημα. Πώς εξηγείται το φαινόμενο αυτή η αυξημένη προσφορά χρήματος να μην έχει οδηγήσει σε πληθωριστική έκρηξη; Για παράδειγμα, σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο η αμοιβή της εργασίας παραμένει καθηλωμένη και συχνά βαίνει μειούμενη ενώ και οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων είναι μάλλον εξαιρετικά χαμηλές, παρ' ότι υπάρχει υπερπροσφορά χρήματος. Γιατί, λοιπόν, είναι τόσο εξασθενημένες οι πληθωριστικές τάσεις, οι οποίες θα δικαιολογούνταν απόλυτα από τον περίφημο νόμο προσφοράς και ζήτησης;

Δύσκολο το θέμα; Δεν πειράζει. Ρίξτε μια ματιά στα δυο διαγράμματα που συνοδεύουν το κείμενο, μήπως πάει κάπου το μυαλό σας. Όπως και νά 'χει, όμως, μιας και είναι τσαγκαροδευτέρα, θα πάμε να αναζητήσουμε μαζί την απάντηση. Και πρώτα-πρώτα, ας ξεκαθαρίσουμε ότι ο νόμος προσφοράς και ζήτησης εξακολουθεί να ισχύει απαρέγκλιτα, παρά τις στρεβλώσεις που επιφέρει στις επιπτώσεις του η ύπαρξη μονοπωλίων και ολιγοπωλίων.

Στην συνέχεια πρέπει να εντοπίσουμε την παγίδα που ενυπάρχει στο ερώτημά μας. Κακώς θέσαμε εκ προοιμίου την ανυπαρξία πληθωρισμού. Πληθωρισμός υπάρχει και, μάλιστα, πολύ υψηλός. Απλώς δεν εμφανίζεται στα είδη λαϊκής καταναλώσεως, οι τιμές των οποίων πέφτουν στην αντίληψη της μεγάλης μάζας του λαού. Πληθωρισμός υπάρχει εκεί όπου κυκλοφορεί αυξημένη ποσότητα χρήματος, οπότε τι πληθωρισμό περιμένουν να δουν οι μεγάλες λαϊκές μάζες, που έχουν στεγνώσει;

Σας μπέρδεψα; Πάμε σιγά-σιγά να ξεμπερδευτούμε. Όσο περνάει ο καιρός και βαθαίνουν όλο και περισσότερο οι σκληρές νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές επιλογές, τόσο περισσότερο συσσωρεύεται ο παγκόσμιος πλούτος σε λίγα χέρια. Μπορεί οι κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου να "κόβουν λεφτά" αλλά δεν τα μοιράζουν στο πόπολο. Το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα αυτού του χρήματος συσσωρεύεται στα συρτάρια λίγων εκλεκτών κι αυτοί είναι που το ξοδεύουν, είτε καταναλίσκοντάς το είτε επενδύοντάς το. Μοιραία, λοιπόν, οι πληθωριστικές πιέσεις εμφανίζονται στα είδη που καταναλώνουν οι πλούσιοι και στα πάγια στοιχεία όπου επενδύουν, όχι στο ρύζι και στα μακαρόνια.

Η ορθότητα της απάντησής μας αποδεικνύεται από την πορεία των χρηματιστηρίων σε όλον τον κόσμο. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε το 2016 το υψηλότερο κλείσιμο της τελευταίας εικοσαετίας. Στις ΗΠΑ, o Dow Jones βρίσκεται σήμερα πάνω από τις 21.000 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο μεγαλύτερη του 20% από τις αρχές του 2016. Ο γερμανικός Dax σημειώνει νέα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο. Το χρηματιστήριο της Κίνας έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίησή του τα τελευταία 15 χρόνια σχεδόν κατά... 1.500% (!), ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος αύξησης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ανέρχεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο 133%. Και όλα αυτά συμβαίνουν όχι σε συνθήκες οικονομικής ευμάρειας αλλά κατά την διάρκεια της μεγάλης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης τού 2008, η οποία συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί με τα απόνερά της.

Εξ ίσου ισχυρή απόδειξη των όσων υποστηρίξαμε πρωτύτερα, αποτελούν οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες φαίνεται πως δημιουργούν επικίνδυνες φούσκες σε όλον τον κόσμο. Μέχρι τώρα, όποτε μιλάγαμε για φούσκα ακινήτων, το μυαλό μας πήγαινε στις ΗΠΑ. Τώρα πλέον το παιχνίδι δεν έχει σύνορα. Αυτή την στιγμή, το ρεκόρ το σημειώνει ο Καναδάς, όπου ο διοικητής τής κεντρικής τράπεζας αναγκάστηκε να βγει και να μιλήσει δημοσίως για φούσκα (*), καθώς στο Τορόντο οι τιμές των ακινήτων σημείωναν αύξηση τον Μάρτιο κατά 33% σε δωδεκάμηνη βάση ενώ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου η αύξηση έφτασε το 47%! "Δεν υπάρχει σοβαρή δικαιολογία γι' αυτόν τον πληθωρισμό στις τιμές των ακινήτων", δήλωσε ο διοικητής της καναδικής κεντρικής τράπεζας Στήβεν Πόλοζ και εξήγησε ότι "υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στο τι μπορούμε να αξηγήσουμε και στο τι πραγματικά συμβαίνει, κάτι που υποδηλώνει ότι εδώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για κερδοσκοπία".


Τέλος, μια ακόμη απόδειξη ότι υπάρχει υψηλός "πληθωρισμός των πλουσίων" είναι η εκρηκτική αύξηση των ισοτιμιών των ψηφιακών νομισμάτων. Το Bitcoin βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στα 2.020 δολλάρια (έχοντας πρωτύτερα πιάσει και τα 2.600!), ενώ πέρυσι τέτοια εποχή έπαιζε στα 230 δολλάρια. Όσο για το καινούργιο Ethereum, το οποίο στις αρχές της χρονιάς ισοδυναμούσε με 8 δολλάρια, εκτινάχτηκε προχτές στα 227, σημειώνοντας μια αύξηση σχεδόν 2.750% στο πεντάμηνο. Φυσικά, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα ενώ ελάχιστοι απ' αυτούς γνωρίζουν πραγματικά περί τίνος μιλάμε. Αυτά αφορούν εκείνους που έχουν πολλά λεφτά και δεν ξέρουν πού και πώς να τα επενδύσουν, ώστε να κερδίσουν ακόμη περισσότερα.

Ας ολοκληρώσουμε, λοιπόν, την απάντησή μας. Η αυξημένη ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί, δημιουργεί πληθωρισμό και, μάλιστα, ιδιαίτερα υψηλό σε πολλές περιπτώσεις. Όμως, πρόκειται για πληθωρισμό ο οποίος εμφανίζεται κατά βάση σε αγαθά και υπηρεσίες που απευθύνονται στις πιο πλούσιες κοινωνικές τάξεις, δηλαδή σ' εκείνους στους οποίους καταλήγει το χρήμα.

Δεν ξέρω αν άφησα κάποια απορία αναπάντητη. Νομίζω, όμως, ότι καλά τα πήγαμε στο πρόχειρο διαγώνισμα, έστω κι αν είναι Δευτέρα. Και έστω κι αν πενθούμε.


-----------------------------------------------
(*) Greg Quinn, "Toronto home-price gains aren’t sustainable, Poloz warns", Bloomberg, 12/4/2017.

Οι Έλληνες εφοπλιστές και το… «ελληνικό δαιμόνιο».


Τι κερδίζουν και τι (δεν) πληρώνουν οι «κυρίαρχοι των θαλασσών»


Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες  ελληνικά νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας (1),  τα στοιχεία για τον πλούτο των Ελλήνων εφοπλιστών αποδεικνύουν το απύθμενο χάσμα που χωρίζει την κοινωνία. Απ τη μια πλευρά είναι το μεγάλο κομμάτι που φτωχαίνει, εξαθλιώνεται και περιθωριοποιείται, και απ΄ την άλλη, το κομμάτι των πολύ λίγων που πλουτίζουν προκλητικά. Και αυτό, όχι απλώς με την ανοχή, αλλά με την ενεργό συμβολή της κυβέρνησης, η οποία εκτός των άλλων διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς φοροαπαλλαγών και φορολογικής ασυλίας για το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Όταν, μάλιστα, η ίδια δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει με τους δανειστές τη μείωση του αφορολόγητου, μέτρο που θα είναι η χαριστική βολή για χιλιάδες οικογένειες που βρίσκονται σήμερα στα όρια της επιβίωσης.
Με βάση στοιχεία του συμβουλευτικού οίκου ναυτιλιακών αποτιμήσεων Vesselvalue (2), ο ελληνόκτητος στόλος ποντοπόρων πλοίων εμφανίζεται και πάλι τόσο ως ο μεγαλύτερος σε χωρητικότητα παγκοσμίως, όσο και ως αυτός με την υψηλότερη αξία. Η Vesselvalue προσμετράει 4.369 ελληνόκτητα πλοία ολικής χωρητικότητας (GT) 202.747, 472 τόνων, συνολικής αξίας 84, 030 δισεκατομμυρίων δολαρίων (στις 20 Δεκεμβρίου 2016).
Ακόμα, το ένα στα τέσσερα μεταχειρισμένα πλοία που πουλήθηκαν το 2016 πήγε σε χέρια Ελλήνων εφοπλιστών. Την ίδια ώρα το ένα στα έξι νέα πλοία που παραγγέλθηκαν είναι επίσης ελληνικό. Συνολικά οι επενδύσεις αυτές του 2016, από ελληνικά συμφέροντα, υπολογίζεται πως υπερβαίνουν τα 5,5 δισ δολάρια.
Αξίζει όμως, να δούμε τι φόρους πληρώνουν για τον πλούτο αυτό οι Έλληνες εφοπλιστές. Υπολογίζοντας, λοιπόν, τον αριθμό των εταιριών του κλάδου και τον αριθμό των πλοίων τους, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο κάθε εταιρία φορολογείται με 86.700 ευρώ το χρόνο, ή 10 ευρώ την ημέρα για κάθε πλοίο!
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης των εφοπλιστών, σημειώνουμε ότι ενώ πληρώνουν 10 ευρώ την ημέρα για κάθε πλοίο, τα ημερήσια έσοδα τους από το πλοίο μπορεί να είναι επταψήφια…
Πιο συγκεκριμένα, οι εφοπλιστές κερδίζουν έως και 250 εκατομμύρια ευρώ κάθε ημέρα και πληρώνουν περίπου 120.000 ευρώ. Δηλαδή, την ώρα που κάθε Έλληνας επαγγελματίας φορολογείται με ποσοστό 29% από το πρώτο ευρώ αυτοί φορολογούνται με 0,048%.
Προσθέστε τώρα και τις 56 φοροαπαλλαγές, που απολαμβάνουν οι «κυρίαρχοι των θαλασσών», για να έχετε μια πλήρη εικόνα της…. μεγάλης προσφοράς στο έθνος (3).
Και για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι οι…. θυσίες των Ελλήνων εφοπλιστών δεν αναγνωρίζονται, σας θυμίζουμε τι είπε ο πρωθυπουργός στο χαιρετισμό του, τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της : «Από την ίδρυση της Ένωσης το 1916, η καινοτομία, η πρωτοπορία και η διορατικότητα των Ελλήνων εφοπλιστών στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων, έθεσαν τις βάσεις για την κατάκτηση της κορυφής στο διεθνές στίβο…. Η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες. Θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς. Να βελτιώνει πολιτικές με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας» (4).
(1) Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – Δεκέμβριος 2016 – Υπερχρέωση και μειωμένο εισόδημα διαβρώνουν τις καταναλωτικές προοπτικές και την εγχώρια αγορά.
(2) «Καθημερινή», Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2016, σελ 11. 
(3) «Ημεροδρόμος», «Πες μας Αλέξη, πόσο αγαπάς τους εφοπλιστές;»
(4)  Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Μπουτάρης, Μπέος, Πελετίδης. Ένας μίνι απολογισμός.



Την είδαμε PC World και σε αυτό το τεύχος τεστάρουμε τρεις δημάρχους για να βρούμε σε ποια πόλη είναι καλύτερα να μετακομίσεις, τις μέρες του τρίτου μνημονίου. Εξετάζουμε το επικοινωνιακό τους προφίλ, τη στήριξή τους σε κόμματα και ιδεολογίες και το μέχρι τώρα έργο τους. Ας αρχίσουμε…
mpoutaris-foustanela
Μπουτάρης ο ζμπούτσαμ
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναμφισβήτητα είναι ο πιο επικονωνιακός από τους τρεις. Έχει μπει στη λίστα με τους 10 καλύτερους δημάρχους του κόσμου σύμφωνα με το «City Mayors Foundation», έχει φορέσει τα βραχιόλια της γιαγιάς του για να το παίξει μεταλάς ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, έχει φορέσει ξανθιά περούκα για να στηρίξει το «Japanese Anime Marathon Day» και γενικά είναι λίγα τα events που θα λάβουν μέρος στη Θεσσαλονίκη και δε θα δεις ένα Μπουτάρη σε κάποια άκρη να κάνει το κομμάτι του. Ταυτόχρονα όμως ο δήμαρχος τα λέει έξω απ’ τα δόντια όταν χρειάζεται. Έτσι, δε μαθαίνουμε μόνο πως το τακούνι και η κοντή φούστα είναι για την πασαρέλα και όχι για παρέλαση, αλλά και ότι ο καστανάς που συνέλαβε η ηρωική μας αστυνομία τις προάλλες, είναι γνωστός για τη συμπεριφορά του που θυμίζει ναρκομανή και λιποθυμάει εδώ κι εκεί για χαβαλέ. Εν ολίγοις, είναι ο δήμαρχος της καρδιάς μας, ο τύπος  που θα πάρουμε μαζί μας στα μπουζούκια και μετά θα τριγυρνάμε να κοροϊδεύουμε άστεγους, ο παππούς που θα τον περάσουμε απέναντι σε κάποια φανάρια και αντι για ευχαριστώ, θα μας κάνει hi-five.
Ιδεολογικά, ο Γιάννης Μπουτάρης, θα ρισκάραμε να θεωρήσουμε πως κινείται στο χώρο του άκρατου νεοφιλελευθερισμού. Η υπόθεσή μας μπορεί να είναι λάθος, αλλά δεν έχει κρύψει πως από όλο το πολιτικό σκηνικό τον εκφράζει περισσότερο ο Θεοδωράκης πράγμα αναμενόμενο από κάποιον που δηλώνει πως είναι πιο ΠΑΣΟΚ και απ τους ΠΑΣΟΚους. Ήρωάς του είναι ο Βενιζέλος, αυτός με τις λίστες όχι ο παλιός, ανέλαβε πρωτοβουλία υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, περίμενε με αγωνία τη συμφωνία του Σύριζα με τους «θεσμούς» και θεωρεί τον Καμμένο έναν χοντρό που αν τον έβλεπε κρεμασμένο δε θα του κοβε ούτε το σχοινί. Στους συριζαίους αναγνώστες θα προτείναμε να αποφύγουν να πάνε να κρεμάσουν κάποιο πανό στο δημαρχείο ΤΟΥ, γιατί ο δήμαρχος θα πάρει ανάποδες και και θα σας το κατεβάσει. Για τους ΚΚΕδες τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού αν πέσετε στο δρόμο του, ο δήμαρχος θα σας ρίξει πρόστιμο γιατί του ρυπαίνετε την πόλη.
Για το έργο του ψάξαμε αρκετά, αλλά αναγκαστήκαμε να αφήσουμε αυτή την παράγραφο κενή. Παρόλα αυτά αναγκαζόμαστε να παραδεχτούμε πως δε διαβάσαμε για κάποιο σκάνδαλο διαφθοράς και αυτό στις μέρες μας πρέπει να αναφέρεται.
Ετυμηγορία:
  • Επικοινωνία: 7/10
  • Έργο: 1/10
Η Θεσσαλονίκη μοιάζει να είναι η πόλη του γλετζέ. Μετά το νομάρχη της καρδιάς μας και τον φτερωτό δήμαρχο, ο Γιάννης Μπουτάρης έρχεται να συνεχίσει μια μακρά παράδοση που δίνει δύναμη σε όλους μας εκεί έξω και μας υπόσχεται πως αν προσπαθήσουμε να γελοιοποιηθούμε αρκετά, μπορούμε και εμείς να κερδίσουμε μια θέση εξουσίας στη συμπρωτεύουσα. Θα μετακομίζαμε εκεί, αν τα είχαμε όλα λυμμένα, μόνο για το τζέρτζελο βρε αδερφέ.
MPEOS
Μπέος, ο υπόκοσμος
Για τον Αχιλλέα Μπέο, δε μπορούμε να ακολουθήσουμε το προηγούμενο μοτίβο, όπου σε μία παράγραφο αναλύουμε το επικοινωνιακό του προφίλ, στην άλλη τις ιδέες του και τέλος το μέχρι τώρα έργο του. Ο δήμαρχος Βόλου μέχρι πριν λίγες μόλις μέρες, με έναν υποδειγματικό τρόπο, συγκέρασε τη φασιστική ιδεολογία του, το πολλά-βαρύ-και-όχι ύφος του και τις άκρες του με τον υπόκοσμο, τα εξαργύρωσε με μια θέση εξουσίας και μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε και στην Ελλάδα, μια πολύ μικρή ματιά από εκείνα τα χωριά της Ιταλίας που βλέπαμε στο Νονό, απ όπου είχε ξεκινήσει η συμπαθής οικογένεια που πρωταγωνιστούσε. Στ’ αλήθεια, είναι ο άνθρωπος που φοροδιέφυγε 1.831.000 ευρώ, έβριζε δημοτικούς συμβούλους που θεωρούσαν πως η διαφθορά δεν είναι ο αυτοσκοπός της δημαρχίας, έστηνε σκερτσάκια την ώρα του δημοτικού συμβουλίου (γιατί ποιος χέστηκε για το Δήμο), ήταν πρόθυμος να πάει να ρίξει μερικά χαστουκάκια σε αναρχικούς αφού είχε καιρό να το κάνει και θεωρούσε πως το δημοτικό κυνοκομείο είναι ένα μέρος που βάζουμε τα σκυλιά μέχρι να ψοφήσουν από την πείνα. Βαρύμαγκας ο δήμαρχός μας, έβαζε τις γυναίκες στη θέση τους, πλάκωνε τους τεντυμπόηδες και καθάρισε το δήμο απ’ τα αδέσποτα. Με λεφτά των δημοτών πάντα, γιατί τη διαχείριση του δημοτικού κυνοκομείου την ανέθεσε στον Νικόλαο Πολύζο δίνοντας του 6000 ευρώ το χρόνο από τις τσέπες των δημοτών. Τους εργαζόμενους σε δήμο και δημοτικές επιχειρήσεις τούς αποκαλούσε «συμμορίτες», το δεξί του χέρι έχει αναλάβει σειρά έργων από το 2004, ανάμεσά τους και την αναβάθμιση του παράκτιου μετώπου της πόλης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση. Πρόσφατα παραδέχτηκε ότι συζητούσε τη διαχείριση των απορριμμάτων του Βόλου με τον Θ. Βασιλειάδη, εργολάβο που εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του Βόλου την τελευταία δεκαετία, αυτό του Μουσείου της πόλης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Θεσσαλία», ο συγκεκριμένος εργολάβος, που το όνομά του αναφέρεται σε όλα τα πορίσματα που έχουν εκδοθεί για έργα-σκάνδαλα στην πόλη μέχρι το 2010, εμφανίζεται στο δημαρχείο του Βόλου σαν ντίλερ γερμανικής εταιρείας που θέλει να εμπλακεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. O Βασιλειάδης εμφανίστηκε στην πόλη λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αναλαμβάνοντας σειρά έργων για την αναβάθμιση του παράκτιου μετώπου της πόλης και των πεζοδρομίων. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα είναι ακόμα υπό εισαγγελική διερεύνηση. Το 2011, όταν ανέλαβε ο πρώην δήμαρχος Σκοτινιώτης, το έλλειμμα στα ταμεία του δήμου ήταν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με κατάθεση πρώην ταμία του Δήμου Βόλου (και πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Βόλου) «τα λεφτά τα έπαιρνα και με εντολή δημάρχου [Βούλγαρη] τα έδινα στον εργολάβο». Πόρισμα ελεγκτών, οικονομικών επιθεωρητών για πλαστά τιμολόγια, εταιρείες-μαϊμού και υπερκοστολογήσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ την περίοδο 2007-2010 για το μουσείο της πόλης, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Θεσσαλία», ο Μπέος το κρατούσε στο συρτάρι του πέντε μήνες, από τις 19 Σεπτεμβρίου 2014. Εργολάβος στο συγκεκριμένο έργο ήταν και πάλι ο Θ. Βασιλειάδης, πρώην ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βόλου, τον οποίο και παρέδωσε το 2008 στον σημερινό δήμαρχο. Οταν με την ιδιότητα του δημάρχου ο Μπέος ρωτήθηκε για ποιο λόγο έκρυβε το πόρισμα επί μήνες μέχρι τελικά να το παρουσιάσει, απάντησε στο δημοτικό συμβούλιο πως ξέχασε να του το δώσει η γραμματέας του. Στις 11 Φεβρουαρίου, σε δημοτικό συμβούλιο που μετατράπηκε και πάλι σε αρένα, ο Σκοτινιώτης κατήγγειλε τον δήμαρχο Βόλου ότι κρατούσε το πόρισμα γιατί συζητούσε με τον εργολάβο-μεσάζοντα Βασιλειάδη για τα σκουπίδια. Πρόκειται για τον ίδιο δημοτικό «υπερεργολάβο» που έχει αναλάβει την επέκταση του ΧΥΤΑ της περιοχής. Έδωσε εντολή στις αρχές Δεκεμβρίου να υπογραφεί σύμβαση προβολής του έργου της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης με την επιχείρηση ραδιοτηλεοπτικών παραγωγών και ΜΜΕ «Humor Hellas Ο.Ε.» με έδρα τον Βόλο αξίας 12.546 ευρώ. Με κάθε διαμαρτυρόμενη κοινωνική ομάδα συγκρούεται εξαπολύοντας απειλές που κάποιες φορές πραγματοποιούνται. Πριν από μερικές βδομάδες ένας άνθρωπος οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων -οι οποίες έκαναν και χρήση δακρυγόνων- και μελών τοπικών σωματείων και φορέων που αντιδρούν στην ψήφιση του κανονισμού για την άρδευση.
Ετυμηγορία:
  • Επικοινωνία: Ν/Α
  • Έργο: το ερευνά ο εισαγγελέας.
Ο Αχιλλέας Μπέος προσωποποιεί ένα πρόσκαιρο ζενίθ στη νέα τάση που διαφαίνεται στους Έλληνες ψηφοφόρους, που έχουν βαρεθεί με τους απλούς διεφθαρμένους που βρίσκονται σε θέση εξουσίας και φαίνεται πως κάνουν μια στροφή στους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Ο άνθρωπος που φωταγώφησε το δημαρχείο στα χρώματα της σημαίας της Γιουγκοσλαβίας, τη μέρα της επίθεσης στο Παρίσι, άφησε μια παρακαταθήκη σήψης και δυσωδίας, που ο βόρβορος που τον ακολουθεί, κοχλάζει για να τον προσπεράσει. Θα μετακομίζαμε στην πόλη του Βόλου, αν ήμασταν εργολάβοι ή απλοί άνθρωποι του μόχθου που ψάχνουμε κάποιον να του πουλήσουμε προστασία.
lqyzaszcxu56683d4e9ce5c
Πελετίδης
Δε θα πούμε ψέμματα. Παρόλο που είμαστε κάπως θετικά διακείμενοι απέναντι στον εν λόγω δήμαρχο, δεν καταφέραμε να βρούμε κάτι για να αναλύσουμε το επικοινωνιακό του προφίλ. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του Πελετίδη μας αφήνουν μια πιο άδεια παράγραφο ακόμα και από την παράγραφο ανάλυσης του έργου του Μπουτάρη παραπάνω.
Ο Πελετίδης είχε δώσει από την πρώτη μέρα δείγματα, για το πώς θα διοικήσει το δήμο της Πάτρας. «…Είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίες και διεκδικούμε μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις» είχε καταθέσει στον Ανακριτή όταν μπήκε εμπόδιο σε απολύσεις εργαζομένων. Εξασφάλισε την ημερήσια διατροφή για όλους τους απόρους της πόλης, κάνει την διανομή κατ’ οίκον των μερίδων φαγητού μέσω δικύκλων, για όσους άπορους αδυνατούν να βγουν από το σπίτι είτε λόγω αναπηρίας, είτε λόγω ασθένειας, είτε λόγω ηλικίας, έφτιαξε κεντρικά μαγειρεία στην Πλαζ για να φτιάχνουν το φαγητό, προμηθεύτηκε βαν για να μεταφέρει εγκαίρως το ζεστό φαγητό από τα κεντρικά μαγειρεία προς τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία και καθιέρωσε από από αυτή την σχολική χρονιά κολατσιό για όλους τους μαθητές (περισσότερα εδώ). Με μηχανήματα και εργαζόμενους του δήμου, προχώρησε στην αποκατάσταση της πλαζ με 1000 ευρώ, για ένα έργο που υπολογιζόταν στα 300,000 ευρώ. Έκανε δωρεάν τη στάθμευση σε όλες τις ζώνες του Δήμου Πατρέων, αφαιρόντας ακόμα και αυθαίρετες περιφράξεις του ΟΛΠΑ, δημιουργώντας δωρεάν θέσεις στάθμευσης 1000 αυτοκινήτων. Έδωσε σε άπορους στην Πάτρα την εκμετάλλευση ελαιόδεντρων, τα έβαλε με τους αστυνομικούς που πήγαν να τους συλλάβουν γιατί «αυτές τις ελιές τις μάζευαν τόσα χρόνια εκείνοι» και με τους τέσσερις ιερείς (?) που πήγαν στα σπίτια τους για να τους ζητήσουν τα ρέστα που οι άποροι μάζεψαν τις ελιές που τόσα χρόνια μάζευαν εκείνοι για το λάδι των καντηλιών τους. Άνοιξε πόλεμο με το υπουργείο Ναυτιλίας και το ΤΑΙΠΕΔ πεζοδρομώντας μέρος της παραλιακής ζώνης και κατεδαφίζοντας ετοιμόρροπο κτίριο και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρηθεί σε ιδιώτη το θαλάσσιο μέτωπο. Δημιούργησε δωρεάν θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 9-14 ετών, επέστρεψε το έγγραφο του Κουρουμπλή που του έδινε χρηματοδότηση για τη δημιουργία προπαγανδιστικού μηχανισμού εξίσωσης ναζισμού κομμουνισμού και πρακτικά έδιωξε τη χρυσή αυγή από την Πάτρα, μη παραχωρώντας οποιοδήποτε χώρο για τις συγκεντρώσεις της. Μείωσε τα δημοτικά τέλη στους στο 80% των κατοικιών του δήμου και τα μηδένισε για τους άπορους. Αν αναρωτιέστε, από που θα βρει χρήματα έτσι, δεδομένης και της μείωσης κατά 65% της κρατικής χρηματοδότησης, φαίνετια πως ο Δήμος, έψαξε και βρήκε μερικές μεγάλες επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος δεν πληρώναν ούτε ευρώ δημοτικών τελών.
Ετυμηγορία:
    Επικοινωνία: 0/10Έργο: 9/10, θα μπορούσε και καλύτερα αν είχε βρει μια αέναη πηγή ενέργειας που θα τελείωνε τους πολέμους και τη φτώχεια.
Ο Πελετίδης βάζει πλώρη για μια δεύτερη Ικαρία. ΤΑΙΠΕΔ, Κυβέρνηση, επιχειρηματίες, Εκκλησία, αναμένεται στις επόμενες εκλογές να στηρίξουν τον αντίπαλο του Πελετίδη, όπως και όλα τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου».
Την κρίση την αφήνουμε στους αναγνώστες μας. Σαν μπλογκ, ταλαντευόμαστε ανάμεσα στη μεθυσμένη Θεσσαλονίκη, το μαφιόζικο Βόλο γιατί ο Πελετίδης αφήνει τη σάτυρα άνεργη.

TOP READ