28 Ιαν 2019

Τελικά ηττήθηκε ο εθνικισμός;

Από τα λίγα ενδιαφέροντα, πολλά ανησυχητικά και ακόμα περισσότερα ευτράπελα που συνέβησαν αυτές τις μέρες με αφορμή την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επέλεξα να ασχοληθώ με ένα από αυτά που ακούστηκαν δια στόματος κυβερνητικών στελεχών και παρακυβερνητικών τρολ. Ηττήθηκε, λέει, ο εθνικισμός. Ισχύει άραγε;
Καταρχάς και μόνο όταν τολμάς να ξεστομίζεις αυτή τη φράση λίγες μέρες μετά από το μεγαλύτερο ναζιστικό φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, είναι πρόκληση. Εδώ να ανοίξω μια παρένθεση για να γράψω κι εγώ το αυτονόητο, ότι δεν ήταν όλοι όσοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο Ναζί, αλλά όλοι, ισως κυριολεκτικά όλοι, οι Ναζί της επικράτειας ήταν εκεί. Κλείνει η παρένθεση.
Η συζήτηση για το «Μακεδονικό» εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας καταφέρνει να κινητοποιήσει όποιον κινείται στο εθνικιστικό τόξο. Καταφέρνει να υποβάλλει σε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής κάθε μοναχό, ηλικιωμένη θεούσα και ψεκασμένο συνωμοσιολόγο που βρίσκεται εν ζωη. Καταφέρνει να διδάξει καινούριες εμπειρίες σε αυτούς τους ανθρώπους, όπως την επαφή τους με τα δακρυγόνα και τα χημικά. Εκτός αν βρέχει.
Καταφέρνει να επαναφέρει στη ζωή εθνικιστικά ζόμπι, όπως τους Καρατζαφέρηδες, τους Μπαλτάκους και όλο εκείνο το σινάφι που χρόνια βιοπορίζεται πουλώντας πατρίδα.
Καταφέρνει να δίνει αέρα στα πανιά της ναζιστικής συμμορίας η οποία εμφανίζεται όπως ακριβώς επιθυμεί: αντισυστημική και καταδιωκόμενη δήθεν από το σύστημα. Παράλληλα, επιθέσεις σε καταλήψεις και στέκια, στολισμός των πόλεων με σβάστικες και άλλα αποκρουστικά. Η ονείρωξη του κάθε Ναζί.
Καταφέρνει να γεμίσουν τα σχολεία χουντικά και ναζιστικά συνθήματα. Να πολιτικοποιηθεί άγαρμπα μια γενιά με όρους «προδοτών», και δημοκρατίας που πούλησε τη Μακεδονια.
Αλλά εν προκειμένω, η συγκεκριμένη συγκυρία και ο τρόπος με τον οποίο επενδύθηκε η «επιτυχία» της ψήφισης της συμφωνίας από μια ετερόκλητη (;) πλειοψηφία, κάθε άλλο παρά απαλλαγμένη από έναν ιδιότυπο εθνικισμό είναι. «Καταφέραμε να πάρουμε τον πολιτισμό μας πίσω. Κερδίσαμε στις διαπραγματεύσεις. Τους στριμώξαμε και τους πήραμε και τα σώβρακα. Και τώρα θα γίνουμε επιτέλους η ηγέτιδα χώρα στα Βαλκάνια».
Δεν το λες και διεθνιστικό το πνεύμα…
Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή την περίπτωση κινήθηκε όπως πάντα. Λίγο απ’ όλα. Λίγο πατριωτισμό, λίγο διεθνισμό σε τσιτάτα, λίγα ψέματα και συκοφαντίες, λίγο προσωπολατρεία, πολλές, πάρα πολλές υπερωρίες των τρολς, επικοινωνιακές πινελιές, παρασκήνιο και ούτε κουβέντα για την ταμπακιέρα.
Αυτή η ιστορία μάλλον θα ενισχύσει τον εθνικισμό και δεν θα τον νικήσει. Και δεν προκύπτει από πουθενά ότι ήταν και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο. Λογικά με ικανοποίηση θα δεχτούν μια άνοδο της Χρυσής Αυγής ή όποιου άλλου ακροδεξιού αναχώματος κόψει ψήφους από τη ΝΔ. Σαφώς και για την άνοδο της ακροδεξιάς, την επανα-επικράτηση εθνικιστικών συνθημάτων, τη νομιμοποίηση στα μάτια του λαού της ναζιστικής συμμορίας δεν ευθύνεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνεται όμως για το ότι άνοιξε τους ασκούς του αιόλου και το μόνο που είχε να αντιτάξει σε αυτό ήταν μια σφεντόνα με τουιτς, memes και εξυπνακισμούς. Ψεκάστε, σκουπίστε, μπείτε στο ΝΑΤΟ, τελειώσαμε. Και η ζωή συνεχίζεται.

“Αναμνήσεις απο την κόλαση”


Ήταν τέτοιο το σοκ μου , τέτοιο το μούδιασμά μου , που δεν μπορούσα να νιώσω ούτε το απαραίτητο μίσος που έπρεπε να νιώσω για τους Ναζί εγκληματίες.” Βασίλι Νικολάιγιεβιτς, Ταγματάρχης του Κόκκινου Στρατού.

“Μπαίνοντας λευτερωτές στο Άουσβιτς οι εντολές του συντρόφου Στάλιν και του Γενικού Επιτελείου Στρατού ήταν ξεκάθαρες:

“Αντιμετωπίστε τους επιζήσαντες αυτού του κολαστηρίου με όλη την ευγένεια , την τρυφερότητα και την αγάπη που έχετε μέσα σας. Κοιτάξτε τους στα μάτια σαν να κοιτούσατε τα παιδιά σας , τους γονείς σας , τους εραστές σας. Αγγίξτε τους απαλά και με κατανόηση και ποτέ μην κάνετε βεβιασμένες κινήσεις για να τους κατευθύνετε προς την οριστική έξοδο των μαρτυρίων τους διότι εάν υπήρχε κόλαση συντρόφοι , αυτοί οι άνθρωποι την ζήσανε σε όλη της την αγριότητα”


Η διαταγή του συντρόφου Στάλιν ήταν τελεσίδικη: “Όποιος δεν υπακούσει σε αυτές τις υποδείξεις και υποπέσει σε ανάρμοστη συμπεριφορά , θα συλλαμβάνεται επιτόπου για να περάσει στρατοδικείο.”


Αντικρίζοντας το θέαμα μόλις περάσαμε τις πύλες του “στρατοπέδου” η μόνη λέξη που μου έρχοταν στο μυαλό ήταν “φρίκη”.

Τέτοια φρίκη που δεν είχα ξαναδεί σε κανένα πεδίο μάχης κατα την διάρκεια αυτού του παράλογου πολέμου. Και αυτό που το μυαλό μου ήταν ανίκανο να συλλάβει , ήταν το πόσο μίσος μπορεί να νιώσει ένα ανθρώπινο πλάσμα για ένα άλλο για να προβεί σε τέτοιες φρικαλεότητες.


Ήταν τέτοιο το σοκ μου , τέτοιο το μούδιασμά μου , που δεν μπορούσα να νιώσω ούτε το απαραίτητο μίσος που έπρεπε να νιώσω για τους Ναζί εγκληματίες.”
Βασίλι Νικολάιγιεβιτς.

Ταγματάρχης του Κόκκινου Στρατού.


Απόσπασμα απο το κείμενο “Αναμνήσεις απο την κόλαση” της εφημερίδας Πράβντα το 1947.

ΟΙ #SYRIZAXEFTILES ΞΑΝΑΚΤΥΠΟΥΝ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ -ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ

 

,,Νεοναζιστική είναι η Συμφωνία των Πρεσπών γιατί όχι μόνο δεν καλλιεργεί τη φιλία των δύο λαών αλλά δημιουργεί τις συνθήκες για να βάλουν οι Αμερικάνοι ξανά φωτιά στα Βαλκάνια. Νεοναζιστική είναι μία συμφωνία η οποία φτιάχτηκε και επιβλήθηκε από τον νεοναζί Τραμπ που εξελέγη με τη στήριξη της Κου Κλου Κλαν. Νεοναζί είναι και οι Συριζαίοι που ξέπλυναν τον Τραμπ της Κου Κλουξ Κλαν χαρακτηρίζοντάς τον «διαβολικά καλό».,,
Ο Βουκεφάλας Κουτσούμπας και ο Ριζοσπάστης με το ναζιστικό καπέλο…***

Ναι… αυτό που διαβάζετε… ο Κουτσούμπας είναι ένας Βουκεφάλας και ο Ριζοσπάστης μία εφημερίδα με ναζιστικό καπέλο! 
Με τέτοιο τίτλο και με τέτοια σχόλια κυκλοφόρησε σήμερα άρθρο σε εφημερίδα που στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τους Συριζαίους υπαλλήλους του ΝΑΤΟ. 
             Γιατί είναι Βουκεφάλας ο Κουτσούμπας και νεοναζί οι Έλληνες κομμουνιστές;! 
Γιατί δεν στήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών. 
Η Συριζαίικη αλητεία σήμερα το τερμάτισε εντελώς. Η Συριζαίικη αλητεία σήμερα απέδειξε ότι θα μπορούσε να ξαναστήσει τον Μπελογιάννη στον τοίχο και μετά, σε αντίθεση με τον Πλαστήρα, να καταθέσει στεφάνι στον τόπο της εκτέλεσής του για να τον τιμήσει.
Το βρωμερό Συριζαίικο άρθρο αναμασά όλες τις βρωμιές που τα Συριζαίικα τρολ διέδιδαν αυτές της ημέρες. 
Κατηγορεί τον Ριζοσπάστη για ναζιστικό καπέλο επειδή καλούσε τον κόσμο να πει «ΟΧΙ» στη συμφωνία των Πρεσπών. 
Κατηγορεί τους κομμουνιστές ότι ταυτίστηκαν με τους φασίστες. Όμως οι κομμουνιστές ποτέ δεν ταυτίστηκαν με τους φασίστες. 
Οι κομμουνιστές ποτέ δεν κραύγασαν σαν τους Συριζαίους αντάμα με τους φασίστες ότι «η Μακεδονία είναι μόνο μία και Ελληνική» χαρακτηρίζοντας γυφτοσκοπιανούς τους γείτονές μας, 
οι κομμουνιστές ποτέ δεν στάθηκαν δίπλα στους φασίστες σε εθνικές γιορτές και επίσημες τελετές όπως οι Συριζαίοι, 
οι κομμουνιστές ποτέ δεν ενώθηκαν στις πλατείες των αγανακτισμένων μαζί με τους φασίστες, όπως τότε που αφού φώναξαν Συριζαίοι, φασίστες και αναρχοασφαλίτες «να καεί να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» μετά σήκωσαν και πέταξαν πέτρες και μολότοφ εναντίον των κομμουνιστών δολοφονώντας έναν κομμουνιστή οικοδόμο, οι κομμουνιστές ποτέ δεν έκοψαν βόλτες στο Καστελόριζο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου μαζί με τους φασίστες όπως έκαναν οι Συριζαίοι.
Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων δεν είπαν «ΟΧΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών. 
Είπαν «ΟΧΙ» στο δικαίωμα ενός λαού να ζει σε έναν τόπο που θα ονομάζεται με ένα όνομα που θα έχει σχέση με το όνομα που είχε αυτός ο τόπος μέχρι τώρα. 
Οι φασίστες ήταν υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά οι φασίστες δεν είχαν πρόβλημα ούτε και με τα αλυτρωτικά ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού είναι υπάλληλοι του ΝΑΤΟ όπως είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Οι φασιστικές κραυγές τους ήταν για να κάνουν τον κόσμο να μην αντιδράσει στη Συμφωνία των Πρεσπών φοβούμενος ότι θα ταυτιστεί μαζί τους, ήταν για να μπορούν οι χυδαίοι Συριζαίοι υπάλληλοι του ΝΑΤΟ να ταυτίζουν τον Κουτσούμπα και την τίμια και διεθνιστική θέση του ΚΚΕ με αυτήν των φασιστών.
Βουκεφάλας λοιπόν ο Κουτσούμπας και νεοναζί όποιος στέκεται απέναντι στο ΝΑΤΟ και στον απανταχού ιμπεριαλισμό. 
Δεν το ήξερα αυτό τότε που στάθηκα στα διόδια του Πολυμύλου απέναντι στα Αλβανικά Νατοϊκά στρατεύματα. Δεν ήξερα ότι θα έρθει η ώρα να με πουν νεοναζί οι μιαροί οι Συριζαίοι γιατί δεν άφησα να περάσουν οι φονιάδες των λαών. 
Δεν ήξερα ότι θα έρθει η ώρα που θα μου πουν οι άθλιοι οι Συριζαίοι ότι έστειλαν τα ΜΑΤ στον Πολύμυλο να μας χτυπήσουν γιατί ήμασταν νεοναζί, αφού δεν αφήναμε τα σοσιαλιστικά Νατοϊκά στρατεύματα να διέλθουν από την χώρα μας και μάλιστα χωρίς απόφαση της Βουλή όπως ορίζει το Ελληνικό Σύνταγμα.
Νεοναζί είναι όμως οι Συριζαίοι και μάλιστα είναι νεοναζί του κερατά. 
Νεοναζιστική είναι η Συμφωνία των Πρεσπών γιατί όχι μόνο δεν καλλιεργεί τη φιλία των δύο λαών αλλά δημιουργεί τις συνθήκες για να βάλουν οι Αμερικάνοι ξανά φωτιά στα Βαλκάνια. Νεοναζιστική είναι μία συμφωνία η οποία φτιάχτηκε και επιβλήθηκε από τον νεοναζί Τραμπ που εξελέγη με τη στήριξη της Κου Κλου Κλαν. Νεοναζί είναι και οι Συριζαίοι που ξέπλυναν τον Τραμπ της Κου Κλουξ Κλαν χαρακτηρίζοντάς τον «διαβολικά καλό».
Οι ερωτήσεις του ΚΚΕ, που δεν είχε καμία ένσταση στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία», οι οποίες δεν μπορούν να απαντηθούν από τους Συριζαίους, τους οδηγούν σ’ αυτές τις άθλιες υβριστικές επιθέσεις εναντίον του Κουτσούμπα και του ΚΚΕ. 
Ρώτησε λοιπόν το ΚΚΕ: 
Γιατί να μη λέγονται οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας Βορειομακεδόνες ή Σλαβομακεδόνες και γιατί να μη λέγεται η γλώσσα τους Βορειομακεδονική ή Σλαβομακεδονική ή Σλάβικη και Αλβανική; 
Γιατί άθλιοι Συριζαίοι; Γιατί έτσι ήθελαν οι Αμερικάνοι. Για να δημιουργήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία Μακεδονικό λαό και Μακεδονικό έθνος προκειμένου να ξαναβάλουν φωτιά στα Βαλκάνια. Γιατί αφού υπάρχουν Μακεδόνες στη Βόρεια Μακεδονία, υπάρχουν και αλλήτρωτοι Μακεδόνες στην υπόλοιπη Μακεδονία και όχι μόνο στην Ελληνική. Και σ’ αυτήν την άθλια ιμπεριαλιστική Συμφωνία οι ΗΠΑ βρήκαν τον καλύτερο υπάλληλό τους σ’ αυτό το μόρφωμα που αυτοπροσδιορίστηκε ως πρώτη φορά Αριστερά.
Σήμερα η Συριζαίικη αλητεία, αυτή που κατηγορούσε το ΚΚΕ για προδοσία επειδή το ΚΚΕ κατήγγειλε τα εθνικιστικά συλλαλητήρια στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε μέρος, αυτή η ίδια αλητεία κατηγόρησε το ΚΚΕ για νεοναζισμό.
Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά τόσο χυδαία, τόσο αλήτικα και τόσο αντικομμουνιστικά.

Aπό Αγκίδα !!
***  Ι.Σ. Καριώτης - Documento

“H Γαλλία των πλουσίων είναι αηδιαστική” – Τα Κίτρινα Γιλέκα απαντούν στα Κόκκινα Φουλάρια

Θυμάστε τους “παραιτηθείτε”; Στη Γαλλία βρίσκεται αυτό το διάστημα το κίνημα “μείνετε” αν θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι, ως αντίδραση – διπλής – στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, που συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του κάθε Σάββατο. Έμβλημά τους τα κόκκινα φουλάρια και εμπνευστής τους ο Σιλβέν Τουιγέ, υποστηρικτής του προέδρου Μακρόν και μέλος του κόμματός του. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι όσοι στηρίζουν τις (αντι)διαδηλώσεις των φουλαριών τάσσονται είτε αναφανδόν υπέρ του Γάλλου προέδρου, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του, είτε προβάλλουν συνθήματα που εξυπηρετούν την ατζέντα του, περί “επιστροφής στην τάξη”, “υπεράσπιση της δημοκρατίας” και “βίαιες μειοψηφίες” που καταστρέφουν την αγορά και παραλύουν την οικονομία.
“Δεν πάει άλλο. Κάθε Σάββατο βλέπουμε τα καταστήματά μας να καταστρέφονται. Δεν μπορούμε να πάμε για περίπατο, να βγούμε έξω, να κάνουμε τα ψώνια μας. Φοβόμαστε.» λέει ένας από τα Κόκκινα Φουλάρια, αποτυπώνοντας ανάγλυφα το δράμα που ζει και τις αβάσταχτες σαββατιάτικες στερήσεις που του επιβάλλουν οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων.
Τα οποία γιλέκα όπως θα ανέμενε κανείς δεν άφησαν αναπάντητη την πρόκληση των φουλαριών, με τα δυο “στρατόπεδα” να αντιπαρατίθενται με συνθήματα στην πλατεία της Βαστίλης. Τα “Η Γαλλία των πλουσίων είναι αηδιαστική” και “Δώστε ψωμί στα Κίτρινα Γιλέκα” δονούσαν την ατμόσφαιρα, με τα Φουλάρια να ανταπαντού χειροκροτώντας τις δυνάμεις ασφαλείας για τη στάση τους απέναντι στους “ταραξίες”. Όπως χθες για παράδειγμα, όταν ο Ζερόμ Ροντρίγκες, εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών των Γιλέκων, έχασε το δεξί του μάτι από πλαστική σφαίρα. Μόνο τέτοιες τιμωρίες αξίζουν σε όσους καταλύουν το ιερό δικαιώμα στην κατανάλωση.

Αναρωτιέται κανείς γιατί οι αυθόρμητοι υποστηρικτές του Μακρόν, που ισχυρίζονται πως απαριθμούν 38000 μέλη σε όλη τη χώρα δε διάλεξαν κάποιο άλλο χρώμα, όπως ας πούμε το πορτοκαλί, που θα ταίριαζε καλύτερα με την ιδεολογική του φυσιογνωμία. Από την άλλη το να μαγαρίσουν το χρώμα της επανάστασης για να το κάνουν συνώνυμα του (αστικού) νόμου και της τάξης ίσως να ήταν και μια απόλυτα συνειδητή επιλογή των εμπνευστών του “κινήματος”.

«…κι αυτούς που φτιάξανε τον Παντελή, σκουλήκι άχρηστο σ’ αυτή τη γη»



10 χρόνια πέρασαν από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ο Πάνος Τζαβέλλας (1925 – 2009).
Ο μουσικός δημιουργός  Π. Τζαβέλλας γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1925. Στην Κατοχή, μαθητής Γυμνασίου, εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και μετά στον ΕΛΑΣ. Βγαίνει ξανά στο βουνό με τον ΔΣΕ, όπου τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται στο δεξί του πόδι.

Στη συνέχεια ήρθε ο δρόμος των φυλακών. Δικασμένος 3 φορές σε θάνατο, αρρωσταίνει βαριά το 1959 και πηγαίνει για θεραπεία στη Σοβιετική Ενωση, όπου παρέμεινε μέχρι το 1965. Εκεί σπούδασε μουσική και γνώρισε τον μεγάλο συνθέτη Ντιμίτρι Σοστακόβιτς.


Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1965. Τρία χρόνια μετά φυλακίζεται τρία χρόνια μετά από τη χούντα για τη δράση του. Το 1971 αποφυλακίστηκε με «ανήκεστο βλάβη». Ξεκινά ως μουσικός να παίζει στις μπουάτ της Πλάκας. Στη μεταπολίτευση μπορεί πλέον και τραγουδά ελεύθερα τα αντάρτικα, τα τραγούδια της Αντίστασης. Φτιάχνει και τραγουδά δικά του τραγούδια που μας ακολουθούν μέχρι σήμερα. 

Εκδήλωση με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών
Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2018, στις 9.00 μ.μ, στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», πλειάδα καλλιτεχνών θα συμμετάσχει σε συναυλία αφιέρωμα για τον Πάνο Τζαβέλλα. 


Ούτε λέξη για την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

       

Συνάντηση με τον πρέσβη της Βενεζουέλας είχε τις προάλλες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και αμέσως μετά έκανε μια δήλωση στην οποία είπε περίπου τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη στον νόμιμο Πρόεδρο Μαδούρο, ύστερα από την ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου. Η πράξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών της αντιπολίτευσης, που ως στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση (…) Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν σχέση με έναν ειλικρινή διάλογο που πρέπει να γίνει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης. Οι νεκροί των δύο τελευταίων ημερών και από τις δύο πλευρές πρέπει να είναι και οι τελευταίοι».

Διαβάσατε πουθενά τίποτα για τις ΗΠΑ και την ωμή παρέμβασή τους στη Βενεζουέλα; Διαβάσατε καμιά φράση καταδίκης των Αμερικανών, που αναγνώρισαν πρώτοι τον αντιπολιτευόμενο «πρόεδρο» και κάλεσαν τον στρατό της Βενεζουέλας να προχωρήσει σε πραξικόπημα; Κατάπιε τη γλώσσα του ο ΣΥΡΙΖΑ για τον άθλιο ρόλο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, με τον οποίο άλλωστε πάει χέρι – χέρι σε ό,τι αφορά τον επικίνδυνο ΝΑΤΟικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Σκουρλέτης εξέφρασε την πιο …«αριστερή» θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να καταλάβετε, ο Κατρούγκαλος, ως αρμόδιος υπουργός, είπε ότι θα τοποθετηθεί για τη Βενεζουέλα στα όργανα της ΕΕ (!) και ότι στη χώρα αυτή «η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά διχασμένα»… Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

TOP READ