15 Ιαν 2020

ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ψηφίσθηκε, κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για το 2020 παρά τις εκκλήσεις του Δημάρχου να είναι ομόφωνη η ψήφιση. Μπορούσε όμως η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας να ψηφίσει αυτόν τον προϋπολογισμό;
Ο προϋπολογισμός είναι το “εργαλείο” με το οποίο η δημοτική αρχή θα ασκήσει την όποια κοινωνική πολιτική για όλο το χρόνο, θα παρέχει υπηρεσίες στους δημότες, θα κάνει έργα που θα βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους. Όμως το “εργαλείο” αυτό είναι περιορισμένης χρήσεως. Δεν μπορεί να υπηρετήσεις ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες της περιοχής που έχει τεράστια προβλήματα και που θα έπρεπε να είχαν λυθεί (ορισμένα) πριν 20 - 30 χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα
Παρουσίασε ένα προϋπολογισμό όπου η κρατική χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους δεν έφτανε τα 2 εκ. Μαζί με όποιες άλλες ενισχύσεις και το Τεχνικό Πρόγραμμα (366 χιλ.), φθάνουν τα 2,5 εκ. Περίπου τόση είναι και η δαπάνη για όλα τα έξοδα μισθοδοσίας (προσωπικό – αιρετοί κλπ). Δηλαδή για έργα και υπηρεσίες, δε μένει τίποτα από την κρατική χρηματοδότηση. Ότι κάνει ο Δήμος θα πρέπει να είναι από δικά του “έσοδα”, δηλαδή από φόρους στους πολίτες και τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή από δεύτερη φορολογία, αφού το κράτος μας έχει ήδη λεηλατήσει.
Φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε προβλέπει 54,2 δισ. Το 93% το πληρώνει ο λαός και το 7% το κεφάλαιο. Δηλαδή 5.400€ κατά κεφαλήν φόροι. Για το λαό της Νότιας Κέρκυρας, η κυβέρνηση δίνει στην Τ.Α. μόνο 166€ για υπηρεσίες.
Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του κρατικού προϋπολογισμού αποτυπώθηκε και σε αυτόν του Δήμου. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να μας πείσει ότι τα πράγματα αλλάζουν. Όμως η πραγματικότητα της χρηματοδότησης των Δήμων δείχνει άλλα. Ότι κάνουν ακριβώς τα ίδια με τους προηγούμενους. Δίνουν ότι έδωσε πέρυσι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μερικά στοιχεία του προϋπολογισμού του Δήμου, δείχνουν ξεκάθαρα τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα, την πλήρη ανεπάρκεια του αλλά και την προκλητική κρατική υποχρηματοδότηση.
Δημοτικά Σχολεία: 1.000€ το μήνα ανά σχολείο για λειτουργικά, δηλαδή 50€ την ημέρα. Για θέρμανση 13€ την ημέρα ανά σχολείο.
Δημοτική οδοποιία: 100.000 για όλο το Δήμο όταν όλοι οι δρόμοι έχουν μεγάλα προβλήματα.
Αγροτική οδοποιία: Δίνουν την περσινή χρηματοδότηση 111.000€ όταν δεν υπάρχει ……. Αγροτικός δρόμος.
Αντιπλημμυρικά: Μόνο για καθαρισμό αυλακιών 43.000€ (μέσα είναι και η περσινή) όταν ολόκληρες περιοχές πνίγονται (Αγ. Γιώργης, Πετριτής κλπ).
Αντιπυρική προστασία: “Περιμένουν” χρηματοδότηση από την πολιτική προστασία. Αν δοθεί κάτι!!!
Για αθλητικούς, πολιτιστικούς φορείς: ελάχιστα.
Η δημοτική αρχή, τα λίγα χρήματα της κρατικής υποχρηματοδότησης φρόντισε να τα διαθέσει κυρίως σε έργα βιτρίνας (αναπαλαιώσεις κλπ). Χρήσιμες είναι και οι αναπαλαιώσεις όταν όμως έχεις λύσει τα βασικά σου προβλήματα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας πρότεινε, τα λίγα χρήματα…….. να διατεθούν σε αντιπλημμυρικά έργα, δημοτική και αγροτική οδοποιία και να καλυφθούν ελλείψεις που θα προκύψουν στα σχολεία μας.
Όσοι καλλιέργησαν προεκλογικά “ελπίδες” και “προσδοκίες” στο λαό, με μεγάλα λόγια θα τον προσγειώσουν ανώμαλα.
Τα “οράματα” που προβάλλουν οι άλλες παρατάξεις, δεν μπορούν να είναι έξω από τα “οράματα” της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής εξυπηρέτησης του κεφαλαίου. Τα οράματα του λαού περισσεύουν. Το πολύ - πολύ να γίνει κάποιο νοικοκυριό στο Δήμο. Όμως δεν μπορούμε να κατεβάζουμε τις απαιτήσεις μας στο ελάχιστο.
Πληρώνουμε πάρα πολλά. Η εποχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Οι ανάγκες συνεχώς διευρύνονται. Αντίστοιχα πρέπει να μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις του λαού, να βελτιώνεται η ζωή και η καθημερινότητα του. Δεν φτάνουν οι διαφωνίες Δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων μόνο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Χρειάζεται να γίνει υπόθεση του λαού. Να αμφισβητήσουμε το μονόδρομο της μιζέριας, να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε, να ανατρέψουμε.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας όχι μόνο δεν μπορούσε να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, αλλά τον καταγγέλλει ως αντιλαϊκό. Καταγγέλλει την κρατική υποχρηματοδότηση. Καλεί το λαό να βγάλει τα συμπεράσματα του. Να δώσει διέξοδο με το δικό του μαζικό αγώνα.


Ζητούνται νέοι με έφεση στην περιπέτεια


Το μοντέλο στρατολόγησης είναι αμερικάνικο· και post modern. Μια σειρά κράτη ψάχνουν για τους εθνικούς (και μη…) μισθοφόρους τους, σε πολέμους που δεν απαιτούν μαζικούς στρατούς και (ακόμα) γενικές επιστρατεύσεις· αλλά είναι πόλεμοι· κομμάτια του παζλ του 4ου παγκόσμιου πολέμου, που έχει ακόμα περιθώρια όξυνσης.

Και τι παθαίνουν όλοι αυτοί οι (είτε από ανάγκη είτε από γούστο) «εθελοντές», αμερικάνοι, γάλλοι, γερμανοί, οτιδήποτε, όταν τελειώσει η «φασούλα» της εύκολης εκκαθάρισης «μαυριδερών», κι αρχίσει ο πόλεμος να γίνεται πιο σοβαρός;

Το καθεστωτικό αμερικανικό cnn έκανε ένα ρεπορτάζ στην αμερικανική αεροπορική βάση στο ιράκ, στην Ayn al-Asad, μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στις 8 Γενάρη. Αξίζει να αφιερώσετε 7 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα απ’ την ζωή σας για να δείτε το video που ακολουθεί. (Θα χρειαστούν και τα αγγλικούλια σας…)

Πρώτον επειδή δείχνει ότι οι πύραυλοι των “τρομοκρατών” (των φρουρών της επανάστασης), εκτός απ’ το να ρίχνουν κατά λάθος πολιτικά αεροπλάνα, είναι πραγματικά πολύ ζημιάρικοι. Κυρίως, όμως, για το δεύτερο: το πόσο “χέστηκαν”, και πόσο “χεσμένοι” θα παραμείνουν οι αμερικάνοι πεζοναύτες στο ιράκ από ‘δω και στο εξής.

Γιατί πράγματι, εκείνη την ημέρα η Τεχεράνη ειδοποίησε (μέσω ενδιάμεσων) ότι “τις επόμενες ώρες θα απαντήσουμε” – χωρίς να προσδιορίζει ακριβώς ούτε το πως ούτε το πότε. Τους νέους με έφεση στην περιπέτεια της Ayn al-Asad τους έχωσαν οι διοικητές τους στα μπούνκερ που είχε φτιάξει ο Hussein (ένα είδος ιστορικής δικαίωσης του ιρακινού δικτάτορα;;)· κι όσους δεν χωρούσαν εκεί τους έδιωξαν μακριά.

Και περίμεναν. Και περίμεναν. Και περίμεναν, αποκλεισμένοι μέσα στα τσιμέντα, χωρίς να ξέρουν τι περιμένουν…Και ύστερα νύχτωσε, και ήρθε αυτό που περίμεναν… Και δεν το είχαν ξαναζήσει αυτό… Και δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν… Και προσεύχονταν σε θεούς και δαίμονες να αντέξουν τα μπετά των μπούνκερ…

Και μετά από ώρες τους είπαν «ντάξει, τέλειωσε», και βγήκαν έξω. Και είδαν τι έγινε… Και πήραν μια γεύση του τι θα είναι ένας πόλεμος «πιο κανονικός» απ’ το να σκοτώνεις (κατά προτίμηση από αέρα) «μαυριδερούς». Και χέστηκαν ακόμα περισσότερο οι αμερικάνοι πεζοναύτες στο ιράκ. Επειδή καταλαβαίνουν ότι η Τεχεράνη (ή οι ιρακινοί συμμαχοί της) δεν θα προειδοποιεί πάντα… Επειδή καταλαβαίνουν ότι «ο καλύτερος στρατός στον κόσμο» είναι τα δικά τους πτώματα…

Όπως χέζονται οι γάλλοι ή οι γερμανοί νέοι (που ακολουθούν την κλίση τους κάτω απ’ την Sahara) όταν άλλοι «μαυριδεροί» στο Sahel, παλιάνθρωποι αναμφισβήτητα, «κατεβάζουν» κανά στρατιωτικό ελικόπτερο, μαζί με το περιεχόμενό του. Αλλά έχουν υπογράψει συμβόλαιο, και δεν μπορούν να φύγουν, να αναζητήσουν τίποτα άλλες «κλίσεις» τους…

Κι έτσι… Περιμένουν, και περιμένουν, και περιμένουν… Για την τελευταία κλίση: την οριζοντίωση! Είτε στο μέτωπο είτε μετά, αυτοκτονώντας…

Πηγή: Sarajevo

Διανομέας στραγγαλίστηκε από αστυνομικούς στη Γαλλία


Δεν είναι πρώτη φορά που η αστυνομική βία στη Γαλλία απασχολεί τα μέσα στη χώρα και διεθνώς. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν αφορά κάποιον διαδηλωτή, αλλά έναν άνθρωπο του μόχθου, ο οποίος πλήρωσε με τη ζωή του τον εκνευρισμό που προκάλεσε σε αστυνομικούς την ώρα ελέγχου στο δρόμο.  
Η 42χρονος Σεντρίκ Σουβιά, εργαζόταν ως διανομέας και ήταν μαθημένος σε ελέγχους της τροχαίας λόγω του επαγγέλματός του. Μάλιστα σε ένα από τα βίντεο που δημοσίευσαν οι δικηγόροι της οικογένειας, το θύμα εμφανίζεται απόλυτα συνεργάσιμο και φιλικό στη διάρκεια άλλου ελέγχου. Εκείνο το πρωί της 5ης Γενάρη όμως, οι αστυνομικοί που σταμάτησαν το Σουβιά επειδή μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο, υποστηρίζουν πως ήταν “ασεβής” και “επιθετικός”, ενώ στη συνέχεια συνελήφθη για περιφρόνηση αστυνομικού οργάνου. Ο Σουβιά βιντεοσκοπούσε τις ενέργειες των αστυνομικών στη διάρκεια του ελέγχου, πρακτικοί που οι δικηγόροι της οικογένειας υποστηρίζουν πως δεν απαγορεύεται από κανένα νόμο. 
Κατά τη διάρκεια της σύλληψης οι αστυνομικοί έριξαν κάτω τον Σουβιά και του πέρασαν χειροπέδες καθώς ήταν μπρούμυτα, μια θέση εξορισμού ιδιαίτερα επικίνδυνη, που έχει απαγορευθεί σε άλλες χώρες. Ένας από τους αξιωματικούς φέρεται να έκανε κεφαλοκλείδωμα στον άντρα, ο οποίος υπέστη καρδιακή εμβολή και εγκεφαλικό θάνατο λόγω ασφυξίας. Οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει μόνο αφότου το θύμα τους είχε γίνει μπλε λόγω έλλειψης οξυγόνου. Ο Σουβιά μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου έγινε προσπάθεια ανάνηψης, έφυγε όμως από τη ζωή δυο μέρες αργότερα. Το ζήτημα της συγκεκριμένης τεχνικής σύλληψης είχε έρθει ξανά στην επιφάνεια πριν 4 χρόνια στη Γαλλία, όταν άντρας είχε χάσει τη ζωή του από ασφυξία υπό το βάρος τριών αστυνομικών. Μια σειρά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν την κατάργηση αυτού του τρόπου χειροπέδησης, ο οποίος έχει ήδη απαγορευτεί σε Βέλγιο και Ελβετία. Πέρσι έγινε απόπειρα να ψηφιστεί σχετικός νόμος, τον οποίο ωστόσο απέρριψε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.   
Ο πατέρας του θύματος, Κριστιάν Σουβιά, έκανε λόγο για “δολοφονία”, ενώ η εισαγγελία του Παρισιού διέταξε έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά την δημοσίευση των πορισμάτων του ιατροδικαστή, πως ο θάνατος προήλθε από ασφυξία και κάταγμα στο λάρυγγα.  Δε γνωρίζουμε αν στη Γαλλία υπάρξει συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των αστυνομικών που θα δηλώσει πως “αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει”, ήδη όμως είναι σαφές ότι επιχειρείται να ενοχοποιηθεί το θύμα ότι “προκάλεσε” την τύχη του. Εκτός των άλλων, αναδεικνύεται επίσης η βαρβαρότητα των εργασιακών συνθηκών των διανομέων, ακόμα και στην καρδιά της “προηγμένης” Ευρώπης που “πέρασε διαφωτισμό”.

Θρήσκευμα ζητάνε από τους υποψήφιους εργαζόμενους τα Market In


Η αλυσίδα Market In μας έχει απασχολήσει επανειλημμένα στο παρελθόν, κυρίως στα Γιάννενα, όπου αντιμετώπισε μέσω μπράβων τους απολυμένους της επιχείρησης. Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση ότι σε μια επιχείρηση που επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά σε εργαζόμενους, φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία εξόφθαλμου ρατσισμού και διακρίσεων κατά τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού.
Πιο συγκεκριμένα, στη διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων εργασίας, ανάμεσα στα υπόλοιπα στοιχεία που ζητάει από τους υποψήφιους, είναι, εκτός από την υπηκοότητα και το θρήσκευμα, με τον άρρητο, πριν προφανή σκοπό να “φιλτράρει” όσους δεν ταιριάζουν με το προφίλ μιας αλυσίδας που προβάλλεται ως “το ελληνικό σούπερ μάρκετ”. Δεν πρόκειται μόνο για ρατσιστική διάκριση ανεπίτρεπτη σε βάρος εργαζομένων, αλλά και για μια εντελώς παράνομη απαίτηση συλλογής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, στα οποία εντάσσεται φυσικά το θρήσκευμα, όπως οι πολιτικές πεποιθήσεις, η ερωτική ζωή ή εθνική ή φυλετική προέλευση κοκ. Είναι προφανές ότι η εργοδοσία, παντελώς αποθρασυμένη από ένα νομοθετικό πλαίσιο που είτε είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, είτε απλά δεν ελέγχεται από κανένα αρμόδιο μηχανισμό, νιώθει απόλυτα ασφαλής να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την ίδια εταιρεία που περιφρόνησε επιδεικτικά τη δικαστική απόφαση που ζητούσε επαναπρόσληψη των εργαζομένων, κι ας ανήκαν στο προτιμώμενο από την ίδια θρήσκευμα.

Νόμος Κατρούγκαλου διά χειρός Βρούτση...


Καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, δηλαδή για τις κύριες συντάξεις και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, ενισχύεται η παραπληροφόρηση συνταξιούχων και ασφαλισμένων για το πραγματικό περιεχόμενο των νέων ρυθμίσεων. Πυρήνας της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι ο ισχυρισμός ότι «για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις»! Πρόκειται για ψέμα ολκής, που μόνο στόχο έχει να παγιδεύσει τους συνταξιούχους, να δημιουργήσει κλίμα ψευδαισθήσεων και αναμονής ότι μετά από τόσα χρόνια περικοπών και ανατροπών στις συντάξεις και γενικά στη δημόσια Ασφάλιση, κάτι καλύτερο έχουν τάχα να περιμένουν...
Για να στηρίξουν αυτό το ψέμα, με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους Βρούτσης και Μηταράκης επικαλούνται την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης για ασφαλισμένους πάνω από 30 χρόνια και τη δήθεν «αποκατάσταση των αδικιών» του νόμου Κατρούγκαλου, την κατάργηση των περικοπών στις επικουρικές στις περιπτώσεις συνταξιούχων που το άθροισμα κύριας και επικουρικής ήταν πάνω από 1.300 ευρώ - σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ (Οκτώβρης 2019) - μαζί και την επιστροφή των αναδρομικών από τον ίδιο μήνα, όπως και τη δημιουργία «μόνιμου μηχανισμού στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων». Τα παραπάνω συμπληρώνει η αναμενόμενη ρύθμιση για τις συντάξεις των συνταξιούχων που εργάζονται, η οποία θα προβλέπει τη μείωση του «πέναλτι», που σήμερα με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου ανέρχεται στο 60% της αποδιδόμενης σύνταξης.
* * *
Μόνο που όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν «αυξήσεις στις συντάξεις», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αλλωστε, τα ίδια τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το 2020 «κάνουν σκόνη» την κυβερνητική προπαγάνδα. Συγκεκριμένα, με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2020, το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις αναμένεται να μειωθεί παραπέρα, κατά 155 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά και ότι η τάση μείωσης των συντάξεων συνεχίζεται απρόσκοπτα. Οσον αφορά τις επικουρικές, και εδώ το συνολικό κονδύλι για το 2020, όπως προκύπτει και από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα μειωθεί κατά 71 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019!
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι ορισμένα «μερεμέτια» που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στον νόμο - λαιμητόμο, του Κατρούγκαλου, όπως και η περιορισμένη επιστροφή περικοπών στις επικουρικές σε έναν αριθμό παλιών συνταξιούχων, ούτε μπορούν να αναπληρώσουν τις συνολικά τεράστιες απώλειες ούτε βέβαια να αντιστρέψουν τη γενική τάση μείωσης των συντάξεων, ως αποτέλεσμα και της εφαρμογής του νόμου 4387/2016.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά τον εφαρμόζει και τον θωρακίζει παραπέρα. Οι επιμέρους «αλλαγές» που ετοιμάζει δεν αγγίζουν στο ελάχιστο τον σκληρό και αντιδραστικό πυρήνα του. Το αντίθετο - ακριβώς στο πλαίσιο της απρόσκοπτης εφαρμογής του, «βγάζει από τη μέση» τις όποιες νομικές «αστοχίες» είχε ο ν. 4387 και «ξεκαθαρίζει το τοπίο», παίρνοντας υπόψη και τις δυσκολίες που προέκυψαν με τις χιλιάδες δικαστικές προσφυγές και τις αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων.
* * *
Ετσι, μια κάποια αύξηση στους συντελεστές αναπλήρωσης (π.χ. από το 35% στο 40%) δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες μειώσεις που επέφερε ο νόμος αυτός, όταν για παράδειγμα στην περίπτωση της 35ετίας το ποσοστό αναπλήρωσης μειώθηκε από το 70% του συντάξιμου μισθού στο 33,8%! Οταν δεν επανέρχονται τα κατώτατα όρια στις συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όταν το ΕΚΑΣ ενταφιάζεται οριστικά και όταν ακόμα και αυτή η «πέτσινη» «13η σύνταξη» μεταμφιέζεται σε «μόνιμο μηχανισμό στήριξης», και μάλιστα με πολύ μικρότερα ποσά. Και όταν, τέλος, στην περίπτωση των επικουρικών, οι μειώσεις που επιβλήθηκαν από το 2010 (εκτός της περίπτωσης για τα 1.300 ευρώ άθροισμα που ανέτρεψε το ΣτΕ) παραμένουν σε ισχύ. Οπως παραμένουν σε ισχύ και οι αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις του νόμου 4152/2012 για τη δημιουργία του ΕΤΕΑ, επί της προηγούμενης θητείας Βρούτση, και βέβαια του νόμου 4387/2016, που μετέτρεψαν τις επικουρικές σε ψίχουλα, επιβάλλοντας το σύστημα των «καθορισμένων εισφορών», στο πλαίσιο της κεφαλαιοποίησης και του «ατομικού κουμπαρά».
Επιπλέον, όσον αφορά τους παλιούς συνταξιούχους, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης που θα ψηφιστούν δεν θα έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης, καθώς παραμένουν ο επανυπολογισμός αυτών και η «προσωπική διαφορά», που εφαρμόστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Τέλος, θα συνεχιστεί το «πάγωμα» όλων των συντάξεων μέχρι το τέλος του 2022, όπως ρητά προβλέπεται στην αντιασφαλιστική νομοθεσία.
* * *
Ακριβώς αυτή η αλήθεια αποτυπώνεται και στους προϋπολογισμούς (στον κρατικό και του ΕΦΚΑ) που διαμορφώνονται για τη συνολική πορεία των συντάξεων. Επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τα επίσημα ντοκουμέντα και της ΕΕ, στα οποία εκτιμάται ότι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από 17,3% το 2016 στο 14% το 2020, στο 13% το 2025 και στο 12,5% το 2030!
Και, βέβαια, ανεξάρτητα από την τελική μορφή που θα έχει το αναμενόμενο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, παραμένει ο ομολογημένος στόχος της ΝΔ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών και την παράδοση των εισφορών στον χρηματιστηριακό τζόγο.
Κατά συνέπεια, τα «δώρα» που δήθεν κομίζει η κυβέρνηση έχουν μεγάλη «τοξικότητα» και γι' αυτό συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι δεν πρέπει να «τσιμπήσουν» στο τραπέζι που στρώνεται. Ο νόμος Κατρούγκαλου «ζει και βασιλεύει», γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικός, ακόμα πιο επικίνδυνος, ειδικά για τις νεότερες γενιές. Γι' αυτό, απαιτούνται αγωνιστική ετοιμότητα και πολύμορφη δράση συνδικάτων και συνταξιουχικών οργανώσεων, για να μην περάσει η κυβερνητική προπαγάνδα. Να οργανωθούν η πάλη και το απεργιακό μέτωπο στο οποίο καλούν αυτές τις μέρες με τις πρωτοβουλίες τους Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα. Να σημάνει γενικός συναγερμός μπροστά στα χειρότερα που μεθοδεύονται.

Παγίδα


Εκείνοι που μέχρι πριν από λίγες μέρες παρουσίαζαν ως επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τη «διπλωματική απομόνωση» της Τουρκίας και την ενεργοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, είναι οι ίδιοι που σήμερα, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη, κλαψουρίζουν επειδή η Τουρκία αναγνωρίζεται ως βασικός «παίκτης» και της αποδίδεται κεντρικός ρόλος στα παζάρια με επίκεντρο τη Λιβύη.
Είναι και αυτή μια απόδειξη της παγίδας που στήνουν στο λαό η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, σπέρνοντας τον εφησυχασμό ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αποτελούν «ασπίδα» τάχα για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, όπως γίνεται τώρα με τη Συμφωνία για τις βάσεις, βάζει εμπόδια στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας.
Με αφορμή τη Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, με συναίνεση στη λεγόμενη «εθνική στρατηγική», μίλησαν για την Τουρκία ως αποδιοπομπαίο από ΕΕ και ΝΑΤΟ «ταραχοποιό» της περιοχής, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που συμβάλλει στη «σταθερότητα» ως μια συνεπής ΝΑΤΟική δύναμη.
Πρόβαλαν μάλιστα ως «απάντηση» στο σύμφωνο Τουρκίας - Σάρατζ τη στήριξη της Ελλάδας στον άλλο πόλο της «εμφύλιας» διαμάχης στη Λιβύη, στον στρατηγό Χάφταρ, προωθώντας την ενεργότερη ελληνική εμπλοκή συνολικά στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς για το μέλλον της Λιβύης, με την επικίνδυνη δικαιολογία ότι έτσι «διασφαλίζονται» τα «εθνικά συμφέροντα» της Ελλάδας.
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η «κριτική» που ασκούν τώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι μετατρέπει τη χώρα σε «ουραγό» των εξελίξεων, ότι δεν ζητάει επαρκή ανταλλάγματα από τους συμμάχους για τα «εθνικά συμφέροντα», μιλώντας βέβαια για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, που υπηρετεί η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.
Ποια δείχνουν όλοι μαζί ως «λύση»; Μα την αιτία που αναπαράγει και οξύνει τον κίνδυνο για το λαό. Υποστηρίζουν δηλαδή τη μεγαλύτερη ανάμειξη στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών σε βάρος του λιβυκού και των άλλων λαών της περιοχής, διεκδικώντας ενεργότερο ρόλο στα διάφορα «τραπέζια» που επεξεργάζονται επικίνδυνες διευθετήσεις συνολικά για την περιοχή και ζητούν παράλληλα μεγαλύτερα ανταλλάγματα από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τις δολοφονικές υπηρεσίες που προσφέρουν, με τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο.
Οσο και αν προσπαθούν, δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν έναν κρίκο ενταγμένο στους συνολικότερους ανταγωνισμούς. Οτι τη στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ την καθορίζει ο κεντρικός στόχος τους, που είναι να παραμείνει η Τουρκία στο «δυτικό στρατόπεδο», τη στιγμή που τελευταία αναπτύσσει πολύμορφες σχέσεις με τη Ρωσία και με δεδομένο το κρίσιμο βάρος της ως πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης.
Αυτός ο στόχος, που αφορά τη σταθερότητα της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, υιοθετείται και από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ και από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό άλλωστε οι εντεινόμενες αμφισβητήσεις συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της τουρκικής πλευράς επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, με κύρια κατεύθυνση τη συνδιαχείριση και τη συνεκμετάλλευση, με την υψηλή ΝΑΤΟική και αμερικανική εποπτεία.
Από το 2011, που η Ελλάδα αναμείχθηκε στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, με την προσδοκία να επωφεληθεί και η ελληνική αστική τάξη από τη νέα κατάσταση που διαμορφωνόταν στην περιοχή με τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» και την ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μέχρι σήμερα, που οι εξελίξεις εκθέτουν την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ένα:
Η εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς είναι κίνδυνος - θάνατος για το λαό και τα πραγματικά του συμφέροντα. Και ότι ο μόνος τρόπος για να τα υπερασπιστεί, είναι να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, για το κλείσιμο όλων των βάσεων και την αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, παλεύοντας να πάρει ο ίδιος την εξουσία στη χώρα του.

TOP READ