Γράφει ο Βασίλης Λιόγκαρης //
Πολύ ψηλά πήρε τον αμανέ γερο-καουμπόι και βάλ’ το καλά στο καύκαλό σου, πως νέτα σκέτα η Γροιλανδία – μόλις πληροφορήθηκε το πλούσιο υπέδαφος – δεν πουλιέται!
Απόλυτη και πειστική η απάντηση της πρωθυπουργού της Δανίας. Τον έβαλε στη θέση του. Κι αυτός την εκδικήθηκε. Ανέβαλε το ταξίδι του.

Βάλε τα λεφτά στην τσέπη σου. Η Γροιλανδία δεν είναι αμπελοχώραφο, δεν είναι φάρμα, ράντζο για να πουληθεί.
Και στο κάτω κάτω κατάλαβέ το. Δεν είναι η εποχή ου οι Ολλανδοί αγόρασαν για μια χούφτα πενταροδεκάρες τη νησίδα της Νέας Υόρκης από τους Ινδιάνους.
Δεν είναι η εποχή που η ελληνική Κύπρος πουλήθηκε πυρ παρά από τους Τούρκους στους Βρετανούς με τις ευχαριστίες τους.
Ούτε η εποχή του Χονγκ Κονγκ της Συγκαπούρης, του Γκουαντάαμο, του Παναμά, της Αλάσκας κι άλλων οι αγοραπωλησίες γινότανε σαν να ‘τανε μποστάνια.
Βάλε λοιπόν τα λεφτά στην τσέπη γερομάγκα τσαμπουκαλή και οι απειλές και τα νταηλίκια σου δεν περνάνε!
Αλήθεια, γιατί τόσο κυνισμός, τόση απληστία, τόση ξετσιπασιά, τόση αναίδεια, τόση ανηθικότητα και τόσο θράσος; – με αυτό το ξινό αυταρχικό ύφος για να εκφέρει τέτοια βούληση, τέτοια επιθυμία;
Κατάλαβέ το επιτέλους, κατάφερες να κάνεις και εσύ την τόσο μεγάλη χώρα σου κέντρο χλευασμού και ανυποληψίας. Μαζί με τα τόσα άλλα που της καταμαρτυρούν οι λαοί.
***
Εξάλλου, με ποιο δικαίωμα καταπατάτε τους διεθνείς ναυτικούς όρους και απαγορεύετε – με το έτσι θέλω – το λομενισμό τάνκερ σε ογειακά λιμάνια ια τρόφιμα και καύσιμα; Με ποιο δικαίωμα – και θράσος απειλείς με κυρώσεις – ακόμα και ιδιωτικέςεταιρείες, για όποιον από τα μεσογειακά κράτη θελήσει να παράσχει βοήθει αη εξυπηρέτηση στο τάνκερ;
Δε νομίζετε ότι παρατραβάτε το σχοινί, κάνετε τους λαούς να σας σιχαθούν περισσότερο;
Καταλάβετέ το και σταματήστε τον τσαμπουκά, γιατί δεν είστε μόνοι σας..