20 Μαΐ 2014

Δυναμώνουμε - ψηφίζουμε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Δυναμώνουμε - ψηφίζουμε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές
Ψηφίζουμε τους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο β' γύρο των τοπικών εκλογώνΕργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι,
Η ΚΕ χαιρετίζει τα χιλιάδες μέλη, τους οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους συνεργαζόμενους, τους ψηφοφόρους που έδωσαν τη μάχη, συστρατεύτηκαν και συνέβαλαν στην ενίσχυση του ΚΚΕ.
Στον α' γύρο των περιφερειακών εκλογών οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ σημείωσαν μια σημαντική παρουσία και άνοδο σε όλες τις Περιφέρειες σε σχέση με την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ στις εκλογές του Ιούνη του 2012.
Αποτελεί επίσης θετικό στοιχείο για το λαό η ανοδική τάση σε 214 Δήμους και η είσοδος στο β' γύρο των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Πάτρα, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ικαρία.
Καλούμε το λαό την επόμενη Κυριακή να ενισχύσει αυτή τη θετική τάση με τη μαζική υπερψήφιση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που συμμετέχουν στο β' γύρο, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, που αποτελούν σημαντική πολιτική μάχη για το μέλλον του λαού και της χώρας μας.
Απευθυνόμαστε σε όσους έκαναν αποχή και τους καλούμε να το ξανασκεφτούν. Την ερχόμενη Κυριακή συμμετέχοντας στις εκλογές έχουν τη δυνατότητα, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους που είναι στο β' γύρο, να στείλουν με ενεργητικό θετικό τρόπο μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των αυταπατών και των ψεύτικων ελπίδων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
Στους Δήμους και τις Περιφέρειες που η «Λαϊκή Συσπείρωση» δε συμμετέχει στο β' γύρο, καλούμε το λαό, και όσους στήριξαν τους συνδυασμούς της, να κρίνουν και να σταθούν με κριτήριο την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των υποψηφίων τους, και εκεί που αυτοί οι συνδυασμοί εμφανίζονται με επίσημη στήριξη από τα κόμματα αυτά, και εκεί που εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι - υπερκομματικοί». Ο λαός να δείξει ότι επιλέγει έστω ένα μικρό εκλογικό βήμα απεγκλωβισμού από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την εξουσία των μονοπωλίων και τα δεσμά της ΕΕ. Η καταδίκη της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν κρίνεται μόνο με τη μη ψήφιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την απόρριψη της λογικής του «μικρότερου κακού» στο β' γύρο και στις ευρωεκλογές. Ο λαός δεν μπορεί να σύρεται στις κάλπες με βάση αποπροσανατολιστικά διλήμματα, εκβιασμούς, την τρομοκρατία και λόγω εκλογικού νόμου για τους δύο γύρους, ο οποίος πρέπει να καταργηθεί.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ! ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟΣ ΧΑΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ
Στις ευρωεκλογές μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα για να δυναμώσει η αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια διαρκείας που επιβάλλει η ΕΕ και οι δυνάμεις που την στηρίζουν.
Να κάνουμε ένα βήμα χειραφέτησης από τους εκβιασμούς και τις ψεύτικες υποσχέσεις των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ, που στόχο έχουν να παγιδεύσουν το λαό στο σημερινό ευρωμονόδρομο του κεφαλαίου και της εξουσίας του.
Να κάνουμε ένα βήμα ελπίδας, αισιοδοξίας και προοπτικής, γιατί μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Να βάλουμε εμπόδια στον αντιλαϊκό κατήφορο. Να ανοίξουμε το δρόμο για τη λαϊκή ευημερία και πρόοδο, για να απαλλαγούμε από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων και οριστικά από την πολιτική που μας καταδικάζει στην ανεργία, στην ανέχεια και την ανασφάλεια.
Καλούμε το λαό και τη νεολαία, τους ανέργους, τους αγρότες, τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους στις ευρωεκλογές να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ, γιατί αποτελεί άμεση ανάγκη και προϋπόθεση για ν' ανοίξει ο δρόμος ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, όποια κυβέρνηση κι αν την εφαρμόζει.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την επόμενη μέρα, τη ζωή και τον τόπο μας.
Είναι ώρα επιλογής και ευθύνης για όλους. Οποιος και όποια δυσανασχετεί, αντιτάσσεται στα μέτρα της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν, προσβλέπει σε πολιτική προς όφελος του λαού, ανεξάρτητα από την επιλογή του στον α' γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, είναι ανάγκη να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ.
Οι αγωνιστές, όλοι όσοι πήραν μέρος σε απεργιακούς και άλλους λαϊκούς αγώνες, οι φτωχοί αγρότες των μπλόκων της αγροτιάς, οι ριζοσπάστες, οι αριστεροί, ακόμη και με τις όποιες επιφυλάξεις και ερωτήματα που μπορεί να έχουν με το σύνολο των θέσεων του ΚΚΕ, μπορούν να το εμπιστευθούν και είναι βέβαιο ότι η ψήφος τους θα πιάσει τόπο για την ενίσχυση των αγώνων, την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Υπάρχει η πείρα από τη δράση του ΚΚΕ για να συστρατευτούμε στη μάχη να δυναμώσει η δύναμη, η ελπίδα του λαού για μια νικηφόρα πορεία.
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει καθημερινά όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των τοπικών και περιφερειακών οργάνων που την στηρίζουν. Ολες οι άλλες δυνάμεις πολεμούν με κάθε μέσο τη δυνατότητα ο λαός να επιλέξει το δρόμο που υπηρετεί τα δικά του συμφέροντα. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δίνει προοπτική να απαλλαγεί η χώρα και ο λαός από τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας και όλο το χρέος, ανατρέποντας τους ιδιοκτήτες του συσσωρευμένου πλούτου. Λαός κυρίαρχος, ικανός να αναδείξει τη δική του διακυβέρνηση, της λαϊκής εξουσίας, σημαίνει λαός ικανός να πάρει στα χέρια του, να κάνει τον πλούτο που υπάρχει λαϊκή περιουσία για την ευημερία του. Τότε γίνεται πράξη ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας υπέρ του λαού, οι σχέσεις με λαούς και χώρες με κριτήριο το αμοιβαίο συμφέρον.
ΤΩΡΑ ΞΕΡΟΥΜΕ - ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΙΡΑ
Η ΕΕ δεν αλλάζει προς το συμφέρον των λαών, είτε με δεξιές - κεντροδεξιές, είτε με κεντροαριστερές - αριστερές κυβερνήσεις. Παρά τις όποιες διαφορές εμφανίζουν, τελικά συναντιούνται στον ευρωμονόδρομο και την καπιταλιστική ανάπτυξη, που πρώτο κριτήριο έχει το καπιταλιστικό κέρδος. Είναι αντιλαϊκή η βάση και ο στόχος συγκρότησης της ΕΕ, γι' αυτό αντιλαϊκή είναι η πολιτική σε όλα τα κράτη - μέλη της, από κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, και της Μέρκελ και του Ολάντ, και των ευρωαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συμμετείχαν σε κυβερνήσεις.
Τα κυβερνητικά κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επενδύουν ξανά στο φόβο, στον εκβιασμό ότι αν καταψηφιστούν, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Θέλουν να παγιδεύσουν το λαό στο σημερινό δρόμο που τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει τη λαϊκή χρεοκοπία. Λένε ψέματα, όταν υπόσχονται ανακούφιση μέσα από την έξοδο στις αγορές. Πάλι οι μεγαλοεπιχειρηματίες βγαίνουν κερδισμένοι και όχι ο λαός, που συνεχίζει να ματώνει στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Στα παλιά μνημόνια διαρκείας και στους μηχανισμούς επιτήρησης θα προστεθούν καινούργια. Αυτήν την αλήθεια κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επενδύει στις ψεύτικες υποσχέσεις ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει, ότι ο λαός μπορεί να κερδίσει χωρίς αντίσταση, σύγκρουση με τα δεσμά των μονοπωλίων, της ΕΕ.
Οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ δεν τον φέρνουν σε πραγματική αντίθεση με την αντιλαϊκή πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει στην απέναντι πλευρά από το λαό εγκλωβίζοντας και με τη διγλωσσία του ριζοσπάστες, αγωνιστές, ότι τάχα μια δυνατή ευρωπαϊκή αριστερά θα εξανθρωπίσει την ΕΕ, όπως και προηγούμενα έλεγαν άλλα κόμματα. Ο ευρωμονόδρομος στον οποίο υποκλίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αποδοχή των δεσμεύσεων της ΕΕ, υποταγή στο στόχο της ανταγωνιστικότητας. Ακόμη και τους 400 εφαρμοστικούς νόμους τούς παραπέμπει στο μέλλον. Οι διεθνείς σύμμαχοι και τα στηρίγματα που επικαλείται, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του μεσογειακού Νότου είναι εχθροί του λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Γι' αυτό ο πρόεδρός του τόνισε δημόσια ότι «η Ελλάδα πράγματι είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, κι αυτό δεν αμφισβητείται». Διακηρύσσει ακόμη ότι επιδιώκει κοινωνική συναίνεση μετά τις εθνικές εκλογές και ότι μπορεί να συνεργαστεί με δυνάμεις των κομμάτων της σημερινής συγκυβέρνησης αν «χειραφετηθούν» οι ηγεσίες τους. Επεσε πλέον και το τελευταίο «αριστερό» φύλλο συκής του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελούν δημαγωγία τα περί ανατροπής που λέει. Κανένας εργαζόμενος, ιδιαίτερα όσοι αισθάνονται αριστεροί, ριζοσπάστες, δεν πρέπει να εμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά συναίνεση, στηρίζει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που έχουν ματοκυλίσει τους λαούς.
Τα κόμματα όπως η Ελιά και το Ποτάμι φτιάχνονται με τα ίδια παλιά υλικά και δηλώνουν διαθέσιμοι για συμμετοχή σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας.
Απομονώνουμε τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Η εγκληματική της δράση προκύπτει από τη ναζιστική της ιδεολογία. Υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις σήμερα για να καταλάβει ο καθένας ότι είναι τσιράκια μεγαλοσυμφερόντων. Γι' αυτό το σύστημα τους στηρίζει, για να τους αξιοποιεί σε βάρος του λαού. Στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έβαλαν μπροστά τους ναζί, τους ομοϊδεάτες της ΧΑ, για να ματοκυλίσουν τους λαούς.
Η ΕΕ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ, ΜΟΝΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ - ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ
Αυτό θα είναι το πραγματικά νέο. Οι άλλες επιλογές, ανεξάρτητα αν έχουν το σύνθημα της κυβερνητικής σταθερότητας ή της κυβερνητικής εναλλαγής, είναι η μεγάλη παγίδα σήμερα.
Μην ξεχνάς την πείρα σου. Κυβερνήσεις ανατράπηκαν, οι πολιτικές τους έμειναν. Το θέμα είναι να ανατραπούν οι σφετεριστές του πλούτου του λαού. Να γίνει λαϊκή περιουσία η ιδιοκτησία τους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τους γνωρίσαμε μέσα από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα τους, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να γίνει δύναμη ανατροπής. Τι περιμένεις;
Η ψήφος στο ΚΚΕ:
-- Εκφράζει γνήσια τη λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ, στην άρχουσα τάξη και την πολιτική τους. Στοχεύει στην καρδιά, στο βασικό και σταθερό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, που υπάρχει πίσω από τις κυβερνήσεις διαχείρισης του συστήματος.
-- Αντιπαλεύει την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
-- Δίνει δύναμη στο λαό για την επόμενη μέρα όπου, ανεξάρτητα ποιο θα είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα, θα είναι εδώ η ΕΕ, τα μνημόνια διαρκείας, οι απαιτήσεις του κεφαλαίου για νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, η φοροληστεία και τα χαράτσια.
-- Δίνει δύναμη να μη συμμετέχει η χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ.
-- Δυναμώνει την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό.
-- Είναι ψήφος που δε μεταλλάσσεται. Δίνει δύναμη να ριζώνει η Λαϊκή Συμμαχία, να δυναμώνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα που θα αντιπαλεύει αντιλαϊκά μέτρα και η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην ΕΕ και την εξουσία τους, ανοίγοντας το δρόμο για τη λαϊκή κοινωνική και πολιτική ανατροπή.
-- Για να έχει ο λαός συμπαραστάτες ευρωβουλευτές, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και δημάρχους.
-- Για να γίνει ένα βήμα στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στο δρόμο της ανατροπής.
ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Δευτέρα 19 Μάη 2014
Η ΚΕ του ΚΚΕ

Αντι-ΚΚΕ λαθροχειρίες από μερίδα του Τύπου

Αντι-ΚΚΕ λαθροχειρίες από μερίδα του Τύπου


Με λαθροχειρίες προσπαθεί η χτεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών» να παρουσιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών. Σε ρεπορτάζ που υπογράφει ο γνωστός για τις αντι-ΚΚΕ φαντασιώσεις του, Φ. Παπούλιας, η εφημερίδα κάνει λόγο για «Μισά χαμόγελα» σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ.
Για να δικαιολογήσει τις «εκτιμήσεις» της, συγκρίνει τα ποσοστά των φετινών τοπικών εκλογών με αυτά του 2010, σαν να μην έχουν μεσολαβήσει άλλες εκλογικές μάχες, με τελευταία αυτή τον Ιούνη του 2012, την οποία η εφημερίδα χρησιμοποιεί σαν μέσο σύγκρισης για όλα τα άλλα κόμματα! Για παράδειγμα, με κριτήριο τις επιδόσεις του, τον Ιούνη του 2012, το ρεπορτάζ για το ΠΑΣΟΚ έχει τίτλο «Αντέξαμε!», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ η εφημερίδα γράφει «Γκολ χωρίς πανηγυρισμούς».
Για την «Εφημερίδα των Συντακτών» παραμένει «κρίσιμο ερώτημα τι θα κάνει το ΚΚΕ στο β' γύρο, αφού πιθανόν θα έχει "ανοιχτό ζήτημα" το ποιες δυνάμεις θα στηρίξουν τον υποψήφιό του στην Πάτρα. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει επίσημα ότι θα υποστηρίξει υποψήφιο του ΚΚΕ στο β' γύρο, η ηγεσία του κόμματος θα επιμείνει στη γραμμή του λευκού, άκυρου ή της κατά συνείδηση ψήφου;». Αν η εφημερίδα φιλοξενούσε στις σελίδες της τη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα, θα είχαν την ευκαιρία και οι αναγνώστες της να ενημερωθούν πως το ερώτημα του συντάκτη είναι «κρίσιμο» μόνο για τον ίδιο.
«Συγκράτηση των ποσοστών του Κόμματος», βλέπει και η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», άγνωστο με ποιο κριτήριο. Για τη στάση του ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο, σημειώνει: «Κατά των υποψηφίων της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στο β' γύρο».
«Το ΚΚΕ συγκέντρωσε θετικά ποσοστά στις κεντρικές αναμετρήσεις και ιδίως στο δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, αν συνυπολογιστεί ότι αφετηρία του υπήρξε το 4,5% του Ιουνίου του 2012», παρατηρεί στο ρεπορτάζ της η «Ελευθεροτυπία», ενώ «Καθημερινή» και «Εθνος» βγάζουν τίτλο από τη δήλωση που έκανε ο Δ. Κουτσούμπας αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ποια ανατροπή;

Ποια ανατροπή;
Για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ιεραρχείται ως ένα από τα κύρια ζητήματα, αποτελεί αντικειμενικά κριτήριο ψήφου. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κρίνουν με κριτήριο τη ζωή τους, με κριτήριο ότι ενώ οι ίδιοι έχουν συνεχώς απώλειες σε δικαιώματα, κατακτήσεις, υποχρεώνονται να ζουν σε σχετικά χειρότερες συνθήκες από παλιότερες γενιές, την ίδια στιγμή οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι ενισχύουν τη θέση τους, την κερδοφορία τους. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, μεγάλη καθημερινή εφημερίδα πανηγύριζε ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στον κόσμο.
Σε αυτές τις συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι η ψήφος υπέρ του στις ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσει τη δημοκρατική ανατροπή. Οτι θα φέρει τα πάνω κάτω. Πως δεν είναι απλά ψήφος που θα πιάσει τόπο, αλλά που θα αλλάξει τον τόπο... Είναι έτσι, όμως, αν δούμε πίσω από τα συνθήματα;
***
Ανατροπή και «ανήκομεν εις την δύσιν» πάνε μαζί; Ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής όταν δήλωνε σε συνέντευξή του, προ ολίγων ημερών, ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται». Συνεπώς δεν αμφισβητείται ούτε η στρατηγική «Ευρώπη 2020», δεν αμφισβητείται το «Σύμφωνο για το ευρώ», καμία απ' τις ανατριχιαστικές τους προβλέψεις για τη ζωή του λαού. Δεν αμφισβητούνται τα πολεμοκάπηλα αντιλαϊκά δόγματα του ΝΑΤΟ, οι υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς, το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, το επόμενο αιματοκύλισμα που θα προκαλέσει κλπ κλπ...
***
Ανατροπή και αναζήτηση συνεργασιών με τμήματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αν αλλάξουν ηγεσίες γίνεται; Είπε σε άλλη συνέντευξη ο Α. Τσίπρας: «Με τις ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό που επέβαλαν το Μνημόνιο δεν μπορούμε να συνεργαστούμε (...) Η δυναμική των εκλογών θα αναγκάσει τα μνημονιακά κόμματα να αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ότι στα κόμματα αυτά δεν υπάρχουν και πρόσωπα ή δυνάμεις που δεν έχουν την ιδιοτέλεια και δε φέρουν την ευθύνη των επιλογών των ηγεσιών τους. Ωστόσο, σήμερα δεν πρωταγωνιστούν. Και ασφυκτιούν. Αν χειραφετηθούν από τις ηγεσίες τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στο μεγάλο και δύσκολο έργο της κοινωνικής σωτηρίας, το οποίο δε θα είναι κομματικό σχέδιο, αλλά εθνική υπόθεση». Αυτό δεν είναι βεβαίως ανατροπή του σάπιου πολιτικού κατεστημένου του κεφαλαίου, αλλά αναπαλαίωσή του, με ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς όσων έχουν υπηρετήσει την αντιλαϊκή πολιτική, σε «μνημονιακους» και «αντιμνημονιακούς». Διαχωρισμοί που λειτουργούν σαν πλυντήριο. Τόσο ριζική ανατροπή!
***
Ανατροπή και συνεργασία με όσους υλοποίησαν την αντιλαϊκή πολιτική στην ΕΕ μπορεί να υπάρξει; Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιδιωχθεί συνεργασία με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Είπε επί λέξη στο «Βήμα»: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά διεκδικεί με αξιώσεις να είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη. Μπορεί να διεμβολίσει τη "συναίνεση των τριών", του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν να προωθήσουν μια διαφορετική πορεία για την Ευρώπη, τότε θα είναι αναγκασμένοι να διαπραγματευτούν με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και να υιοθετήσουν ένα μέρος της δικής μας ατζέντας. Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο και για τα ελληνικά συμφέροντα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό που «έπαιζε» χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, η άσκηση πίεσης απ' τα αριστερά στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει, το παίζει και σε επίπεδο ΕΕ απέναντι στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ομως η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πρωτοστάτησε σε όλη την ΕΕ στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Τι είδους ανατροπή είναι αυτή;
***
Ανατροπή με αναγνώριση του χρέους, που η πλουτοκρατία σώρευσε στην πλάτη του λαού, γίνεται; Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει το χρέος και μιλάει για την ανάγκη «κουρέματός» του. Θυμίζουμε ότι «κούρεμα» στην Ελλάδα έχει γίνει και μάλιστα μεγάλο, που όμως το πλήρωσαν οι εργαζόμενοι. Οταν ρωτιέται γι' αυτό, διευκρινίζει ότι δεν «είμαστε μπαταχτσήδες». Διευκρινίζει ότι θέλει κούρεμα για να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, να διατεθούν πόροι και κεφάλαια στις επενδύσεις και όχι βεβαίως για να ελαφρυνθεί ο λαός. Είναι άραγε αυτό ανατροπή της πολιτικής;
***
Ανατροπή και τήρηση των συμφωνιών της ΕΕ γίνεται; Είπε ο Αλ. Τσίπρας στο «Βήμα»: «... Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ για την επιτυχία των ελληνικών θέσεων, στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών και των συνθηκών. Οι εταίροι μας ασφαλώς θα συμπράξουν μαζί μας για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Πώς είναι άραγε δυνατόν να μιλάς για ανατροπή, αποδεχόμενος όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο, υποσχόμενος να το τηρήσεις, που έχει οδηγήσει το λαό στη χρεωκοπία, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει.
***
Απ' όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και της ΕΕ. Πολύ απλά γιατί είναι πολιτική που δεν αμφισβητεί τα όρια που καθορίζουν ο ευρωμονόδρομος και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.
Η ανατροπή που ευαγγελίζεται θα αφήσει στη θέση τους όλα αυτά που ευθύνονται για την κατάσταση που ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό πρόκειται για μια πολιτική που θα φέρει ήττα και απογοήτευση στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Οι εργαζόμενοι το έχουν ξαναζήσει το έργο, χρειάζεται να το ξαναζήσουν; Εφόσον υπάρχει πείρα και ενώ υπάρχει πραγματικά φιλολαϊκή πρόταση, χωρίς δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και το κεφάλαιο. Είναι αυτή του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και το λαό στην εξουσία. Αυτή είναι η πραγματική φιλολαϊκή ανατροπή.
Την ερχόμενη Κυριακή μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, να συμβάλουν και με την ψήφο τους να ανοίξει ο δρόμος σε αυτή την κατεύθυνση. Με ισχυρό ΚΚΕ να κάνουν τη διαφορά για τη ζωή τους.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στρατιωτικές επιχειρήσεις ενόψει προεδρικών εκλογών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις ενόψει προεδρικών εκλογών


Με την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου να συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, την υποτιθέμενη προεκλογική προετοιμασία για τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη, αλλά και τις ανοιχτές απειλές των φασιστών του «Δεξιού Τομέα» (που συμμετέχουν στην κυβέρνηση με τους εθνικιστές) ότι θα επιδιώξουν τη δημιουργία «ένοπλων αντάρτικων» ομάδων που θα ανατρέψουν τις αρχές των ανεξαρτητοποιημένων ανατολικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, διαμορφώνεται το εκρηκτικό σκηνικό στην Ουκρανία.
Από την Κυριακή, στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνταν στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ντονέτσκ, στα περίχωρα των πόλων Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ, με επιθέσεις εναντίον των πολιτοφυλακών. Οι επιθέσεις αυτές έρχονται λίγο μετά το τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι νέες αρχές των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ότι αν δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα του Κιέβου θα υπάρξει εκδίωξή τους. Ωστόσο, αναφέρονται 24 στρατιώτες νεκροί στις μάχες.
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της 25ης Μάη, έντονα ειρωνικό ήταν το σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εάν η διεξαγωγή εκλογών υπό τον ήχο των κανονιών συνάδει με τους δημοκρατικούς κανόνες που διέπουν μια εκλογική διαδικασία».
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες της αντιδραστικής κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας. Ετσι, χτες ο αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος Ο. Τουρτσίνοφ ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης «να συγκεντρώσει στοιχεία για το αν συμμετέχει σε ενέργειες παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας».

Για Διαδηλώσεις: Kε Μητσοτάκη Να Σας Θυμίσουμε Τι Έγινε στις 5 Μαρτίου του 1943

  Αφιερωμένο σε όσους απεργάζονται τη παρεμπόδιση των διαδηλώσεων. Να το έχουν υπόψη τους. Τις απεργίες και τις διαδηλ...

TOP READ